19.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα.

  • Για «μείωση ρεκόρ» στις δαπάνες για την Παιδεία κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι στον προϋπολογισμός του 2011 η μείωση είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 35ετίας, και το ποσοστό των δαπανών αυτών βρίσκεται για πρώτη φορά κάτω από το 3%.
  • Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα συμμετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου που έφτασε την Παρασκευή στην Πορτογαλία. Το νέο στρατηγικό δόγμα και το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τις αναφορές στα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Ήδη, ο Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Καναδό ομόλογό του, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ.
  • Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας. Η καταβολή της ενίσχυσης ξεκινά στις 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του μηνός. Την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή και η σχετική τροπολογία.
  • Κλειστό θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο το τμήμα του ΗΣΑΠ από το σταθμό Ειρήνη μέχρι την Κηφισιά, λόγω έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Για το συγκεκριμένο τμήμα το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται με την λεωφορειακή γραμμή Χ5.
  • Την αντίδρασή τους στο προς διαβούλευση κείμενο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδρίαζαν μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Όπως αναφέρουν οι προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «θίγουν και υποβαθμίζουν τα ΤΕΙ».
Κόσμος.
  • Αντιδράσεις προκαλεί στην Καταλονία το βίντεο που ετοίμασε η Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας και εμφανίζει μία γυναίκα να έχει οργασμό την ώρα που ψηφίζει.
  • «Αρκετά με τη βρωμιά στην πόλη μας!», είπαν οι κάτοικοι της Μασσαλίας και αποφάσισαν να να αναρτήσουν στον Διαδίκτυο φωτογραφίες και κάθε υλικό που θα δείχνει τα σκουπίδια που ασχημαίνουν την πόλη τους.
  • Το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας την επόμενη δεκαετία, η αποχώρηση από το Αφγανιστάν με ορίζοντα το 2014 και το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικού συστήματος για την άμυνα της Ευρώπης βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Λισαβόνα -μία από τις κρισιμότερες συνόδους στα 61 χρόνια της ΝΑΤΟϊκής ιστορίας. Την ιδιαίτερη σημασία που στοχεύει να προσδώσει η Συμμαχία στη συνεργασία με τη Ρωσία αντικατοπτρίζει η δήλωση Μέρκελ ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Μόσχα.
  • Το «μέτωπο» της κεντροαριστεράς διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, βάσει δημοσκόπησης που δημοσιεύει την Παρασκευή η Repubblica. Το Δημοκρατικό Κόμμα μαζί με την Ιταλία των Αξιών και την Αριστερά και Ελευθερία συγκεντρώνει ποσοστό 40,2%. Η κεντροδεξιά συμμαχία του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και της Λέγκας του Βορρά «σταματά» στο 37,3%, ενώ ο κεντρώος πόλος (Χριστιανοδημοκράτες του Udc, Api και Μέλλον και Ελευθερία του Τζιανφράνκο Φίνι) εξασφαλίζει ποσοστό 16%.
  • Πολιτική «θύελλα» προκάλεσε συνεργάτης του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι για τους περισσότερους Βρετανούς «τα πράγματα δεν ήταν ποτέ καλύτερα», τη στιγμή που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας εξαιτίας της περιστολής των δαπανών. Ο Ντέιβιντ Γιανγκ, σύμβουλος του Κάμερον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι... παρελθόν. «Υπέβαλε παραίτηση και έγινε δεκτή» ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Οικονομία
  • Χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και για τα τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία ζητά η ΓΕΠΟΕΤ, μετά τη μείωση του ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για το 2011. Η ομοσπονδία τουριστικών επιχειρήσεων κάνει λόγο για συνθήκες δύο ταχυτήτων στον τουρισμό, ζητώντας την επέκταση της μείωσης ώστε να μην απαξιωθούν τα γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.
  • Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας βρίσκεται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι εκπρόσωποι της οποίας ζήτησαν μεγαλύτερη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την κατεύθυνση της γρηγορότερης απελευθέρωσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας συζήτησαν τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της Επιτροπής με στόχο τη διεύρυνση του ρόλου της ενώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την στελέχωσή της με προσωπικό.
  • Τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει ξανά ο ΟΔΔΗΧ τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε δημοπρασία εντός του Δεκεμβρίου εξαιτίας του μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος την περίοδο των διακοπών. Ο ΟΔΔΗΧ είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει πως οι τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες έντοκων γραμματίων δεν θα γίνονταν τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.
Αθλητισμός
  • Το μέλλον του Σίντνεϊ Γκοβού στον Παναθηναϊκό προμηνύεται δυσοίωνο, μετά τα απανωτά πειθαρχικά παραπτώματα που έχει υποπέσει ο Γάλλος, με τον Γιάτσεκ Γκμοχ έχοντας πάρει προφανώς εντολή από τον Νικόλα Πατέρα, να αφήνει εκτός αποστολής τον 32χρονο επιθετικό από την αναμέτρηση με τον Ηρακλή το Σάββατο (19:30) στο ΟΑΚΑ.
  • Το ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου ανάμεσα στην Αρσεναλ και την Τότεναμ, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής της premier league. Στην Ισπανία η Ρεάλ υποδέχεται την Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Μπαρτσελόνα την Αλμέρια, χωρίς ντέρμπι στην Ιταλία.
  • Την αναβολή του φιλικού παιχνιδιού ανάμεσα στην εθνική Αγγλίας και την αντίστοιχη της Αργεντινής, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη στις 8 Φεβρουαρίου του 2011, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Νησιού.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More