5.1.11

Να χαίρονται τους φίλους τους οι αξιωματούχοι της Χίου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Εφ. Μπιρλίκ 2-1-2011
H διοίκηση του συλλόγου ¨Ελλήνων και Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών περιοχής Αιγαίου¨ και κάποιοι επιχειρηματίες πήγαν στη Χίο. Η διοίκηση του συλλόγου και οι επιχειρηματίες επισκέφτηκαν την νομαρχία Χίου, το εμπορικό επιμελητήριο και την ένωση δήμων Β.Αιγαίου, και στις συναντήσεις που έγιναν συζητήθηκαν θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Στην επίσκεψη που κράτησε δύο μέρες, αξιολογήθηκε η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως έπιπλα, μάρμαρα και τρόφιμα. Έγινε επίσκεψη στο πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνη Ζαννίκο. Τέθηκαν επί τάπητος οι εμπορικές σχέσεις Σμύρνης-Τσεσμέ-Χίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος πρότεινε να διευρυνθεί η εμπορική συνεργασία με συνέδρια που θα γίνουνε στο τρίγωνο Σμύρνης-Τσεσμέ και Χίου τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ο νομάρχης Χίου και πλέον από τις 2-1 νεοεκλεγείς δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης είπε πως από την πρωτοχρονιά και μετά θα αρχίσει τις προσπάθειες ώστε οι Τούρκοι πολίτες με μπλε διαβατήριο να μπορούνε να έρχονται στα νησιά για 48 ώρες χωρίς βίζα, και ανάλογα με την απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινώσει τα καλά νέα. Ο Λαμπρινούδης ανέφερε πως εν όψει της πρωτοχρονιάς έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία με Τούρκους τουρίστες, κι εξέφρασε την ικανοποίηση του.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος ανέφερε πως η συνάντηση 59 προέδρων εμπορικών επιμελητηρίων θα γίνει τον Μάρτιο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στην Σμύρνη, και τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση θα γίνει στην Χίο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου ¨Ελλήνων και Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών περιοχής Αιγαίου¨ Ομούρ Σανλί ανέφερε πως η Τουρκία για χρόνια δεν έκανε εμπόριο με τους γείτονες της και είπε πως ¨ Για χρόνια ήπιαμε μαζί καφέ. Χορέψαμε ζεϊμπέκικα. Πλέον να κάνουμε και εμπόριο¨.
Ο Σανλί τόνισε πως οι Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες έχουν γίνει ένα και πως ήρθε ο καιρός για οικονομική συνεργασία. Είπε πως και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία και πήγαινε-έλα, και πως μόνο έτσι θα αρθούνε οι προκαταλήψεις.
Ο Ιωάννης Μαλαφής πρόεδρος του Συνδέσμου δήμων Βορείου Αιγαίου είπε πως από χρόνια είχε αρχίσει σχέσεις με στόχο το Αιγαίο να γίνει ¨θάλασσα ειρήνης και φιλίας¨. Ανέφερε : ¨Αμφότερες οι πλευρές πιστεύουν στην αναγκαιότητα να αφήσουν στην άκρη το παρελθόν και να αντικρίσουν το μέλλον¨.
 Σχόλιο : Πάντως οι Τούρκοι τουλάχιστον στη Κύπρο τα κατάφεραν. .Εφεραν....ειρήνη πριν από 37 χρόνια. Παραθέτουμε τη σχετική φωτογραφία. Να χαίρονται τους φίλους τους οι αξιωματούχοι της Χίου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More