20.11.10

Να δούμε τι άλλο θα μας βρεί με αυτόν τον Πρωθυπουργό!









                         Παπανδρέου με Γκιούλ, Μέρκελ.


Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία και το καταφέρνει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας...

όπου εγκρίθηκε, χωρίς αλλαγές, το κείμενο του νέου δόγματος.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κ.λπ.
Όλα αυτά, όπως ανέφερε, αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε, τέλος, την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου. «Επιτέλους, αυτή η συνεργασία θα είναι μια σημαντική συνεργασία για τη συλλογική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και του πλανήτη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Παπανδρέου με Γκιουλ και Μέρκελ

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την Αγκελα Μέρκελ.
Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Τέλος, συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.


















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More