7.3.11

Νέα εξ ανατολών....

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ.

Εφ. Ζαμάν 4-3-2011.
Το Ισραήλ προσπαθεί να σταματήσει το σχέδιο Γκιοκτούρκ.
Το Ισραήλ άρχισε δραστηριότητες λόμπι για να σταματήσει το ζωτικής σημασία για την Τουρκία σχέδιο Γκιοκτούρκ ( δορυφόρος ανακάλυψης και παρακολούθησης).

Το Ισραήλ που ανησυχεί πως ο δορυφόρος θα παίρνει εικόνες  από τα εδάφη του, για νά κάνει την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, εφαρμόζει μεγάλη πίεση στις χώρες που έχουν την παραγωγή, στην Γαλλία και Ιταλία. Το Ισραήλ πιστεύοντας πως υπάρχει περίπτωση οι προσπάθειες του αυτές να μην ευοδωθούνε, συνεχίζει παράλληλα και τις παρασκηνιακές του κινήσεις στην Άγκυρα.
Το σύστημα δορυφόρων Γκιοκτούρκ, θα παρέχει την δυνατότητα εικόνων στρατιωτικού ενδιαφέροντος και μεγάλης ευκρίνειας, σε περιοχές από την Ευρώπη, τον Καύκασο έως την Μέση Ανατολή. Μετά την εκτόξευση του δορυφόρου που θα ενδυναμώσει το χέρι της Τουρκίας στον αγώνα ενάντια στο ΠΚΚ, η Τουρκία θα έχει και την δυνατότητα να εμπορεύεται τις εικόνες που θα κατέχει με τρίτες χώρες. Το Ισραήλ προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα ώστε να μην πωλούνται σε άλλα κράτη φωτογραφίες από τα εδάφη του. Η απάντηση της τουρκικής πλευράς στους Ισραηλινούς αξιωματούχους που πρόβαλαν την δικαιολογία ¨ευαίσθητες πληροφορίες μας θα πέσουν σε χέρια τρομοκρατών¨ ήταν ξεκάθαρη : ¨Εμείς θα αποφασίσουμε το πώς θα αξιοποιήσουμε τις φωτογραφίες που θα δώσει ο δορυφόρος μας¨.
Ανώτατοι αμυντικοί αξιωματούχοι μιλώντας στην εφημερίδα Ζαμάν για το θέμα είπαν : ¨ Για χρόνια το Ισραήλ παίρνει εικόνες από τα εδάφη μας. Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει η αμοιβαιότητα. Αν αυτοί παρακολουθούνε τα τουρκικά εδάφη, τότε και η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα. ¨
Οι μηχανικοί εκπαιδεύονται στην Γαλλία
Η Τουρκία υπέγραψε το 2009 συμφωνία με την ιταλική εταιρία Telespazio για τον πρώτο δορυφόρο αποκάλυψης και παρακολούθησης, τον Γκιόκτουρκ-1. Στον διαγωνισμό για τον δορυφόρο μετείχε και η ΙΑΙ, καθώς όμως από την αρχή είχαν θέσει όρο ¨ο δορυφόρος να μην απεικονίζει τα εδάφη μας¨, αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό. Την Telespazio σε αυτό το σχέδιο την συνοδεύει και ο γαλλικός κολοσός Thales. Ομάδα περίπου 50 μηχανικών εκπαιδεύονται στο εργοστάσιο στην Γαλλία. Αρμόδιοι λένε πως δεν θα υπάρχει κανένα τεμάχιο-ανταλλακτικό από το Ισραήλ πάνω στον Γκιοκτούρκ-1.
Οι εγχώριοι εταίροι στο αξίας 270 εκ ευρώ σχέδιο Γκιοκτούρκ-1, είναι οι Aselsan, TÜBİTAK και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρονικής και Κρυπτολογίας (UEKAE).Όταν ενεργοποιηθεί ο δορυφόρος Γκιοκτούρκ θα χρησιμοποιείται για την παρατήρηση των τρομοκρατών. Θα αντιμετωπίσει και σειρά από ανάγκες για εικόνες που υπάρχει για πολιτική χρήση, όπως ο έλεγχος των δασών και η αυθαίρετη δόμηση. Με την συσωρευθείσα εμπειρία από τον Γκιοκτούρκ-1, η Τουρκία θα παράγει μόνη της τον δεύτερο δορυφόρο. Για αυτό θα συσταθεί μια ειδική ομάδα και εγκατάσταση στην ΤΑΙ (Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία).


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More