Τα παραδοσιακά ΜΜΕ συνεχίζουν το έργο τους...καταστροφολογία, κινδυνολογία, ανευθυνότητα στο βωμό του εύκολου εντυπωσιασμού...Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων και διαβάζοντας μερικές απ΄τις "εγκυρότερες" εφημερίδες παρατηρούμε πως η ακατάσχετη κινδυνολογία περί "καταστροφής της Ελληνικής οικονομίας" συνεχίζεται τελείως ανεύθυνα βασιζόμενη κυρίως στο άλλοθι των ρηχών -εώς επιφανειακών- οικονομικών αναλύσεων και προβλέψεων αυτοαποκαλούμενων "Ελλήνων αναλυτών" οι οποίοι μεταμορφώνονται αναλόγως της επικαιρότητας σε γενικούς παντογνώστες επί παντός επιστητού.
Συγγνώμη αλλά πότε ακριβώς διάβασαν πίσω απ΄τις δηλώσεις του κ. Αλμούνια πως πρόκειται να μπούμε ή μπήκαμε ήδη σε καθεστώς επιτήρησης; Ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης σήμερα μετέδιδε πως "από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται επισήμως σε καθεστώς επιτήρησης"!
Άρες μάρες κουκουνάρες... Η ακριβής μετάφραση των δηλώσεων Αλμούνια λέει πως:
"η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται σε ύφεση" ενώ επίσης τόνισε πως "ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2008 ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το 2009 αναμένεται να παραμείνει σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με τις προβλέψεις Ιανουαρίου της Κομισιόν" H Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα 3,7% την ώρα όμως που η Ιρλανδία θα έχει έλλειμμα 11%, η Ισπανία 6,2%, η Γαλλία 5,4%, η Πορτογαλία 4,6%, η Ιταλία 3,8% και η Σλοβενία 3,2%. Κι όμως ο Τύπος των χωρών αυτών σε καμιά περίπτωση δεν καταστροφολογεί..Για δε πιθανή "επιτήρηση" κάνουν λόγο μόνο όταν αναφέρονται στην Ελλάδα(!!) βασιζόμενοι πάντα σε δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου.
Στην Ελλάδα βέβαια κάποιοι μιλούσαν για παγκόσμια κρίση απ΄τον περασμένο κιόλας Σεπτέμβριο όταν απ΄τις ΗΠΑ ξεκινούσε ο χορός του..Ζαλόγγου στις διεθνείς χρηματαγορές.Άλλο πράγμα όμως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και άλλο η εγχώρια ανεξέλεγκτη ακρίβεια που ροκανίζει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.Ο ίδιος ο κ.Αλμούνια δεν υπαγόρευσε ποτέ μέτρα!Είπε όμως πως: «Σε όλες τις... περιπτώσεις η Κομισιόν θα κάνει χρήση της ευελιξίας που προσφέρει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος τις επόμενες εβδομάδες».
Ο κ. Αλμούνια τόνισε πως "δεν είναι η ΕΕ που πιέζει την Ελλάδα, αλλά η αγορά".
Πως μεταφράζεται αυτό το μήνυμα; Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, όμως το συνολικό χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα παραμένει στο μέσον όρο της ευρωζώνης.
Άρα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους εκτινάσσεται το spread και επιβαρύνονται κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια οι δαπάνες αποπληρωμής του.Το spread των ελληνικών ομολόγων κινούνται αυτή την εποχή γύρω στα 300 καθώς η ψυχολογία των αγορών είναι ιδιαίτερα αρνητική προς την Ελλάδα.
Η εικόνα που δίνεται προς το εξωτερικό μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε με τα επεισόδια του Δεκεμβρίου,επιβαρύνεται σοβαρά λόγω της συστηματικής καλλιέργιας κλίματος ακυβερνησίας, εκλογολογίας και ανασφάλειας -ελπίζουμε μόνο για λόγους αντιπολιτευτικούς- ..Εκεί είναι και η ζημιά που προκαλούν τα ΜΜΕ.
Καλό θα είναι να το αντιληφθούν όσοι παίζουν το παιχνίδι αυτό και να αυτοπεριοριστούν στα απολύτως απαραίτητα.
Ποια είναι αυτά;
H χρονική περίοδος προσαρμογής που θα δώσει η ΕΕ στην Ελλάδα για να επανέλθει κάτω από το όριο του 3%..Όσο για τις προβλέψεις της Κομισιόν αυτές παραδοσιακά είναι απαισιόδοξες όταν αφορούν την Ελλάδα και μονίμως διαψεύδονται:το 2004 η Κομισιόν προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,2% και τελικά ήταν 4,9%.Το 2005 3,3% ενώ έφτασε το 2,9%,το 2006 3,4% ενώ έφτασε το 4,5%. το 2007 3,7% ενώ έφτασε το 4%. Όπως λέγαμε και εδώ:
"Η ανάκαμψη δεν θα αργήσει. Το σύνδρομο της.."γρίπης των πουλερικών" είναι αυτό που έχει καταβάλει και πάλι τα παραδοσιακά ΜΜΕ". :
Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, σίγουρα όμως δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται,ειδικά για μια χώρα χωρίς μεγάλη και βαριά βιομηχανική παραγωγή όπως η Ελλάδα.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ "ΜΜΕ" ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΟΔΙΚΑ!