22.10.10

Στηρίζουμε δυναμικά Γιώργο Δασκαλάκη!


                                  Φίλες   και   Φίλοι

Στις περιφερειακές εκλογές στηρίζουμε δυναμικά      τον Γιώργο Δασκαλάκη
υπ. Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικού τομέα Αττικής με την <<αττική οδό>>. 
Υπόσχεται για:

* Δυναμικό αγώνα για να απαλλαγή η Αττική από την μάστιγα των
Λαθροεποίκων.
* Δυναμικό αγώνα για να ξαναγίνουν τα σχολειά μας Ελληνικά.
*Δυναμικό αγώνα για να μη σκεπάσουν την Ακρόπολη οι μιναρέδες.
* Δυναμικό  αγώνα για να ξαναγίνουν ελεύθερες οι πλατείες και οι δρόμοι μας για τους Αθηναίους.

Ψηφίζουμε δυναμικά τον συνεπή αγωνιστή  Γιώργο Δασκαλάκη.


Ότι και να κάνουν οι παπατζήδες οι περιφερειακές εκλογές θα τους τελειώσουν!

      

Ο Αθανασάκης… τρόμαξε τον Γιώργο!

Στο πρόσωπο του Νίκου Αθανασάκη, εντοπίζουν από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τον παράγοντα εκείνον ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να πειστεί ο Γιώργος Παπανδρέου να αλλάξει την προεκλογική τακτική του, και να ασχοληθεί προσωπικά με τη μάχη της αυτοδιοικητικής κάλπης, μπροστά στην προοπτική ενός, πέρα από κάθε απαισιόδοξης πρόβλεψης, αρνητικού αποτελέσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του statesmen.gr, ο Νίκος Αθανασάκης, την άποψη του οποίου εκτιμά και σέβεται ο Γιώργος Παπανδρέου, έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, εισπράττοντας τη δυσφορία της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή του άλλωστε, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, από ιδρύσεως σχεδόν του ΠΑΣΟΚ, και το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στον χαρισματικό ηγέτη, ακόμη και στις πλέον δύσκολες στιγμές της πολιτικής διαδρομής του, επέτρεψε στον Νίκο Αθανασάκη να αποκτήσει ψυχική επαφή με την παραδοσιακή, κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Και, ακόμη και σήμερα, που ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες και στελέχη της νεώτερης γενιάς, ο Νίκος Αθανασάκης, όπως και ο Τηλέμαχος Χυτήρης, παραμένουν σταθερές τις οποίες υπολογίζει ο Πρωθυπουργός.
Κάπως έτσι λοιπόν, και «διαβάζοντας» τις διαθέσεις της κοινής γνώμης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Νίκος Αθανασάκης ήταν υπέρμαχος του να αλλάξει η στρατηγική, και να εμπλακεί προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου στη μάχη, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιφέρειες, προκειμένου να αυξήσει την κομματική συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και να περιορίσει τις πιθανότητες να χαθούν οι πολιτικές εντυπώσεις.
Ο Δημοσθένης Μαρίνος είναι δημοσιογράφος


Η κοροϊδία πάει σύννεφο από τους παπατζήδες!

Όταν ψηφίζουν και οι Βρυξέλλες

Μέχρι τους διαδρόμους των Βρυξελλών, συζητείται μια είδηση που από χθες κυκλοφορεί στην Αθήνα, και περισσότερο επιβεβαιώνεται παρά διαψεύδεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Eurostat, προφανώς μετά από συζήτηση και διαπραγμάτευση με την ελληνική Κυβέρνηση, δέχτηκε να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση του οριστικού ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009, μέχρι τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει πολιτικό χρόνο, μιας και στις Βρυξέλλες θεωρείται κοινό μυστικό ότι το έλλειμμα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 15%, και εκ των πραγμάτων θα προκύψει η ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ως το τέλος του 2010.
Μια τέτοια ανακοίνωση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα προκαλούσε αναστάτωση στους πολίτες, και θα διόγκωνε τη δυσφορία του κόσμου, που ήδη αντιδρά στα οικονομικά μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Έτσι, με την παράταση της ανακοίνωσης για τη… λυπητερή, το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει και στις δυο Κυριακές της κάλπης, με καλύτερες προδιαγραφές σε σχέση με το αν διαπιστωνόταν κύμα λαϊκής αμφισβήτησης.
Ο Δημοσθένης Μαρίνος είναι δημοσιογράφος


Τι τις θέλουν τις συζητήσεις;

ΕΚΤΑΚΤΟ......Αρχισαν τα οργανα πριν προλαβει να ξημερωσει Σαββατο....

Η Τουρκία "τραβάει το σχοινί" στην Ανατολική Μεσόγειο και εξήγγειλε σήμερα την απόφασή της να προχωρήσει σε πειρατική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και εν συνεχεία εκμετάλλευσή των κοιτασμάτων που θα βρει. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Taner Yildiz "Η Τουρκία θα ξεκινήσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο και μέσα στην αποκλειστική ζώνη της νήσου και εν συνεχεία αν μπορεί να εφοδιάζει αυτή με πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον ελληνοκυπριακό τομέα"!
Ο Τούρκος υπουργός δεν χρειάστηκε καν να προσδιορίσει γεωγραφικά την περιοχή στην οποία αναφερόταν, αλλά είπε γενικά "γύρω από την Κύπρο" ως να αναφερόταν σε τουρκικό έδαφος! Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού μπορεί να έχουν και ως στόχο την αποτροπή της εμπλοκής της μεγαλύτερης ισραηλινής εταιρείας φυσικού αερίου της Delek Group Ltd, στην αξιοποίηση των κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων αφού η ισραηλινή εταιρεία δείχνει να ενδιαφέρεται για συνεργασία με την εταιρεία Noble Energy που ήδη έχει αναλάβει την εκμετάλλευση μίας περιοχής στα νοτιοανατολικά του νησιού εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη σε προγράμματα αξιοποίησης κοιτασμάτων στην ΑΟΖ του Ισραήλ στην ίδια θαλάσσια περιοχή νοτιότερα της κυπριακής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση του πολλά υποσχόμενου κοιτάσματος Leviathan.
Η κοινοπραξία της εταιρείας Noble Energy των ισραηλινών εταιρειών Delek Drilling (θυγατρική της Delek Group Ltd), Avner Oil Exploration (θυγατρική της Delek Group Ltd) και Ratio Oil Exploration, έχει ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται το κοίτασμα Leviathan σε βάθος θαλάσσης 1,6 χλμ και συνολικό βάθος γεώτρησης 7,2 χλμ.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία υπολογίζεται ότι το κοίτασμα περιέχει 453 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με την πιθανότητα επιτυχίας να φτάνει το 50%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το φυσικό αέριο του κοιτάσματος αυτού πρόκειται να αξιοποιηθεί μόνο για εξαγωγές.
Πέρα από όλα αυτά η απόφαση της Άγκυρας "να τραβήξει το σχοινί" στην παρούσα φάση, μόνο τυχαία δεν είναι. Θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη να υπερασπιστεί την Κύπρο και φυσικά η Κύπρος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην Τουρκία. Μόνο που μπορεί να έχει εκπλήξεις από την πλευρά του Ισραήλ ή και της Γαλλίας...
Στο μεταξύ όπως γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν" "Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει αποτέλεσμα σε κάποια ζητήματα αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”, επικαλούμενη "διπλωματικές πηγές".
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "τους τελευταίους μήνες σημειώνεται πρόοδος στις διερευνητικές επαφές, όπου εξετάζονται θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα χωρικά ύδατα. Είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο.



Πηγη:Defence Net


Το ζητούσε το γιαούρτι του!

ΒΓΗΚΕ ...ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟΣ !!!

Go to fullsize image

Ασπροπρόσωπος βγήκε ο κ. Αλαβάνος, από τη επίσκεψή του στη πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, όταν δέχθηκε τηλεκατευθυνόμενα...γιαούρτια από "θαυμαστές"  του, οι οποίοι έξέλαβον σαν   πρόκληση τη παρουσία  του αυτή η  οποία θεωρήθηκε  ότι αποσκοπούσε  στο να ενθαρρύνει τους λαθρομετανάστες να κυκλοφορούν όπως πρώτα ...αδέσποτοι στο χώρο και να τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής.


Σηζητάει τα πάντα!

Tα χωρικά ύδατα-"χτένα" και ο ΕΕΧ στην ατζέντα των μυστικών διαπραγματεύσεων Γ.Παπανδρέου-Τ.Ερντογάν
ImageΤο ερώτημα του τι σκοπεύει να παραχωρήσει από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ο Γιώργος Παπανδρέου στις μυστικές διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας προς την κατεύθυνση που αυτός θεωρεί ως "λύση" των ελληνοτουρκικών διαφορών, πλανάται από σήμερα μετά τις αποκαλύψεις των ΝΕΩΝ για τις μυστικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για χωρικά ύδατα - "χτένα" τα οποία θα επανακαθόριζαν και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο στο Αιγαίο.
Δηλαδή σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι "ασφυκτιά" τα χωρικά της ύδατα θα επεκτείνονταν "οδοντωτά" ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε άλλα σημεία που δεν ενοχλείται η Τουρκία θα επεκτείνονταν τα ελληνικά χωρικά ύδατα πέραν των 6 ν.μ. Στην συνέχει θα συνέπιπτε ο ΕΕΧ με τα χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει βέβαια καθαρό διαμοιρασμό του Αιγαίου και απόκτηση από την Τουρκία του πολυπόθητου "ζωτικού χώρου" που επιδιώκει να αποκτήσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας Παπανδρέου-Ερντογάν ακι των επιτροπών διαπραγμάτευσης. Το θέμα είναι κατά πόσον ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορέσει να το περάσει αυτό.
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα διαμορφωθεί ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό και΄είναι άκρως αμφίβολο πως θα πειθαρχήσει σε τέτοιες ενέργειες με έντονο το στοιχείο του ενδοτισμού, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. 
Πάντως η φιλοτουρκική εφημερίδα "Ζαμάν" γράφει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα "υπάρξει σοβαρή εξέλιξη στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων".
Ολοκληρώνεται στο μεταξύ στον Αστέρα της Βουλιαγμένης  η Διεθνής Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές. με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η υποδοχή του ήταν βέβαια θερμή από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον επιχειρησιακό διαμοιρασμό του Αιγαίου και τις μυστικές διαπραγματεύσεις που έφερε χθες στην δημοσιότητα η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Όλα στο τραπέζι!


Και η μειονότητα της Θράκης στο τραπέζι συνομιλιών Γ.Παπανδρέου και Ρ.Τ.Ερντογάν!
 ImageΘέμα μειονότητας στην Θράκη συζήτησαν οι Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν στις συνομιλίες τους σήμερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις  του Έλληνα πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις αμέσως μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Γ.Παπανδρέου εμμέσως αποκάλυψε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτέλεσε θέμα συζήτησης "μαζί με διάφορα άλλα ζητήματα". Το ερώτημα είναι γιατί συζητήθηκαν θέματα μειονοτήτων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αφού η Τουρκία δεν έχει καμία νομιμοποίηση επί της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει στην Ελλάδα. Πως επιτράπηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό να θέσει θέμα για μία μειονότητα για την οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αφού είναι απλώς θρησκευτική και όχι εθνική, βάσει της συνθήκης της Λωζάνης και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε τέτοια συζήτηση. Το ότι βάζουν στο τραπέζι για πρώτη φορά ζητήματα μειονότητας (γιατί φυσικά στην Τουρκία η ελληνική μειονότητα είναι πληθυσμιακά όσο ένα κεφαλοχώρι της Ροδόπης και δε νομίζουμε ότι αφορούσε ιδιαίτερα η συζήτησης την ελληνική μειονότητα) είναι πρωτοφανές και πρέπει να απαντηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ας δούμε την δήλωσε Γ.Παπανδρέου:
«Θέλουμε να φύγουμε μπροστά λύνοντας σημαντικά ζητήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει. Η Ελλάδα υποστηρίζει το πλαίσιο των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι διερευνητικές επαφές με συστηματικό τρόπο», τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου."Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εύκαιροι να συζητάμε είτε την υφαλοκρηπίδα είτε θέματα που αφορούν θρησκευτικές ελευθερίες και μειονότητες και είχαμε μια καλή συζήτηση και για αυτά τα θέματα, είπε, επανaλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία, είπε, προχωρά σε μία ευρεία ατζέντα, που περιλαμβάνει την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού αλλά και της κλιματικής αλλαγής.
Και συνέχισε «Ο στόχος είναι να φτάσουμε το συντομότερο σε αποτελέσματα. Αλλά κάνουμε βήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν έχουμε βάλει ημερομηνία λήξης. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τις δύο χώρες και για την περιοχή», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κατάληξη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με 50μελή συνοδεία, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής των διερευνητικών επαφών Φεριντούν Σινιρλίογλου και όλη η ομάδα του τουρκικού ΥΠ ΕΞ που ασχολείται με τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και με τα μειονοτικά. Μαζί του και η σύζυγός του Εμινέ που παρακολούθησε μαζί με την Αντα Παπανδρέου τις εργασίες στη διάσκεψη με θέμα «Πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ελλάδα αντί Τουρκίας - Είναι καλύτερα;


Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Gaalei Tsahal (Ραδιοφωνική μετάδοση των Ενόπλων Δυνάμεων) σε άρθρο της σύνταξης που δημοσιεύτηκε χτες με τίτλο «Ελλάδα αντί Τουρκίας – Είναι καλύτερα;» αναφέρεται ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις αισθανόμενες την έλλειψη των στενών στρατιωτικών σχέσεων με τον τουρκικό στρατό, συσφίγγουν τις σχέσεις τους με τον ελληνικό στρατό, κάτι που συμβαίνει από την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, πριν δύο μήνες.
Η σύσφιξη των σχέσεων –συνεχίζει το άρθρο- εκφράζεται στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων καθώς και σε συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας και της βιομηχανίας. Σύμφωνα με την άποψη ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ερευνών Εθνικής Ασφάλειας, «η Ελλάδα δεν αποτελεί, ούτε πρόκειται να αποτελέσει ποτέ υποκατάστατο της Τουρκίας».
Από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ελλάδα τον τελευταίο Αύγουστο, ενισχύονται οι σχέσεις Ισραήλ – Ελλάδας σε όλους τους τομείς – μεταξύ άλλων και στον στρατιωτικό τομέα – και τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ασκήσεων, γυμνασίων και κοινών δράσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων με τον Ελληνικό στρατό.
Ενώ οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώνονται διαρκώς και φαίνεται ότι θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να επανέλθουν στο αρχικό τους επίπεδο -αν γίνει ποτέ αυτό-, η Ελλάδα, ορκισμένη αντίπαλος της Τουρκίας και εχθρός της εδώ και χρόνια, μοιάζει ως η κατάλληλη εναλλακτική λύση για συμμαχία, μεταξύ δύο χωρών που βρίσκονται στις ακτές της Μεσογείου.
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η μεγάλη της έκταση μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό πεδίο ασκήσεων για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, που δεν έχει την δυνατότητα να διεξάγει όλες τις ασκήσεις της στον περιορισμένο εναέριο χώρο του Ισραήλ.
Εντούτοις η Dr. Galia Lindenstrauss, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Εθνικής Ασφάλειας, χαμηλώνει τον ενθουσιασμό. Μιλώντας στο πρόγραμμα «Λωρίδα Ασφαλείας» με την Tali Lipkin- Shachak, προσθέτει ότι «η Τουρκία με 75 εκατομμύρια κατοίκους έναντι μόνο 10 εκατομμυρίων της Ελλάδας είναι μια χώρα πολύ πιο δυνατή από στρατιωτικής πλευράς.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποτελέσει ποτέ πλήρες υποκατάστατο της Τουρκίας».
Ελλάδα και Τουρκία έχουν μακρά αντιπαλότητα ως προς τον έλεγχο του Αιγαίου Πελάγους. Επίσης και οι δύο χώρες είναι αναμεμιγμένες στην διένεξη της Κύπρου στην οποία εισέβαλε ο τουρκικός στρατός το 1974 για να προστατεύσει την τουρκική μειονότητα από ελληνική προσάρτηση. Οι Έλληνες ονομάζουν την τουρκική εισβολή «κατοχή». Η εκπληκτική ομοιότητα με την Ισραηλινή-Παλαιστινιακή διένεξη εκφράζεται και στο «δικαίωμα επαναπατρισμού» και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ελληνικής Κύπρου και Τουρκικής Κύπρου, γνωστής ως «Πράσινη Γραμμή».
Η Lindenstrauss εκτιμά ότι «είναι πολύ φυσικό να απευθυνθεί το Ισραήλ στην Ελλάδα, εφόσον στις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ δημιουργήθηκε μεγάλο κενό, του οποίου η Ελλάδα θα καλύψει μόνο μέρος. Ο ελληνικός στρατός δεν έχει συμμετάσχει εδώ και πολλά χρόνια σε ένοπλη σύρραξη και δεν θα έχει ιδιαίτερα πολλά να προσφέρει στις Ισραηλινές Δυνάμεις». Εντούτοις όπως λέει η ίδια «κάθε συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων στρατών έχει να προσφέρει και στις δύο πλευρές».
Δραγουμάνος


Τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιράν!

Μία άκρως μυστική ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από τριπλή έκρηξη, στις 12 Οκτωβρίου, προηγουμένη της αναχώρησης του Ιρανού προέδρου Ahmadinejad για το Λίβανο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DEBKAfile, στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκονταν αποθηκευμένοι οι περισσότεροι από τους εκτοξευτήρες Βαλλιστικών Βλημάτων Μέσου Βεληνεκούς (MRBM) Shahab-3, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και κατά του Ισραήλ, σε περίπτωση πολέμου.
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά, 18 στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις ενώ άλλοι 14 τραυματίστηκαν.  Η βάση Imam Ali, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, βρίσκεται στο όρος Zagros, κοντά στην πόλη Khorramabad, στη δυτική ιρανική επαρχία Lorestan. Αυτή η τοποθεσία είχε επιλεγεί με κριτήριο το υψόμετρο, που θα καθιστούσε τις βολές πιο εύστοχες και δυσκολότερη την προσέγγισή της, είτε από αέρος, είτε από εδάφους. Απέχει 400 χλμ. από τη Βαγδάτη και σημαντικές αμερικανικές βάσεις στο κεντρικό Ιράκ και 1.250 χλμ. από το Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ. Και οι δύο ανωτέρω στόχοι βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Shahab-3.
Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι το Ιράν είχε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την κατασκευή της βάσης, κάτω από την οποία και σε μεγάλο βάθος υπάρχει δίκτυο σηράγγων. Κατά περίεργο τρόπο, στο σημείο αυτό σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις, καταστρέφοντας μεγάλο αριθμό εκτοξευτών και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, ενώ κατέστησαν τις εγκαταστάσεις προσωρινά ανενεργές.
Στην επίσημη εκδοχή για το συμβάν, η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το γεγονός ήταν αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης» και ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στο χώρο φύλαξης των πυρομαχικών της βάσης. Κατά τον ίδιο τρόπο, το καθεστώς έδωσε εξηγήσεις, για να καλύψει τα προβλήματα στα πυρηνικά και στρατιωτικά συστήματα ελέγχου που προξενήθηκαν από τον ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet, πριν λίγες ημέςες.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πάντως, το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο και οι Φρουροί της Επανάστασης, έχουν δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι οι ειδικοί έχουν μείνει έκπληκτοι από την ικανότητα των επιτιθεμένων, να εισχωρήσουν σε μια από τις πλέον καλά φυλασσόμενες βάσεις της χώρας και να φθάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, ώστε να πλήξουν τους εκτοξευτές.
Πάνω, στο μπλέ κύκλο, πιθανολογείται το επιχειρησιακό κέντρο της βάσης, ενώ αριστερά, στον κόκκινο κύκλο, πιθανολογείται ο χώρος αποθήκευσης των πυραύλων.


Φίλος τους ο κ. Παπανδρέου!

Την ύπαρξη μυστικού διαλόγου της κυβέρνησης Παπανδρέου με την Τουρκία με αντικείμενο το επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Τα Νέα. Τα τρία βασικά σηµεία της τουρκικής πρότασης που αποδέχθηκε αρχικά προς συζήτηση η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι τα εξής: α) να υπάρξει µυστική «συµφωνία κυρίων» για να εφαρµοστεί «κώδικας συµπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών µιλίων, β) να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται µε λιγότερο επιθετικό τρόπο (!) και γ) να µειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών µιλίων, εφόσον µειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στον διεθνή εναέριο χώρο µακριά από τις ελληνικές ακτές.
Οπως αποκαλύπτουν Τα Νέα, ο Τayyip Erdogan κατά την επίσηµη επίσκεψή του στην Αθήνα (τον Μάιο) πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη µείωση της έντασης και του κινδύνου πρόκλησης ατυχηµάτων στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφηµα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, έναν µήνα µετά την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ Ι. Αλέξιος Ζέππος και ο τούρκος ΥΦΥΠΕΞ και επικεφαλής των διερευνητών επαφών από την τουρκική πλευρά Feridun Sinrlioglu, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη µε ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέµατα στο Αιγαίο. Η τουρκική πλευρά ζήτησε αντικείµενο των συζητήσεων να αποτελέσει η δέσµη µέτρων που είχε προτείνει τον Αύγουστο του 2009, ο «κώδικας συµπεριφοράς» που είχε προτείνει το 2006, καθώς και µέτρα πτητικής συµπεριφοράς που είχε αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά το 2006 και για τα οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση. Σε αυτά προστέθηκαν οι δύο προτάσεις που απηύθυνε δηµοσίως στην Αθήνα ο Tούρκος πρωθυπουργός και αφορούν στις άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και στην ανταλλαγή «daily flight schedules» (ηµερησίων σχεδίων πτήσης). Μάλιστα ο Feridun Sinrlioglu διευκρίνισε ότι στόχος πρέπει να είναι να βρεθούν πρακτικοί τρόποι να µειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και όχι να αντιµετωπισθεί η ουσία των προβληµάτων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, «to turn the basketball into a volleyball game by putting a saftey net in the middle». Εµµέσως πλην σαφώς δηλαδή, σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, όποια και να είναι η τελική συµφωνία, να µη θίγει τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών.



Δοξάστετους!!

«Ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που έχω ζήσει. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πως δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τέτοιες σκηνές, τόσο φανατισμό και μίσος συναντά κανείς μόνο στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όχι σε μία χώρα που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και στη Γαλλία υπάρχουν μουσουλμάνοι, αλλά τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βίωσα στο μειονοτικό χωριό Θέρμες της Θράκης, δεν θα τα δεις να συμβαίνουν πουθενά μέσα στη γαλλική επικράτεια». Με αυτά τα λόγια περιγράφει, μιλώντας στα «Επίκαιρα» την εξάωρη ομηρία της από φανατικούς μουσουλμάνους της μειονότητας στο χωριό Θέρμες στο νομό Ξάνθης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» και ανταποκρίτρια του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «France 3» στην Αθήνα, Έφη Τσελίκα. Μαζί της και τρία μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου που παρακολουθούσαν αμήχανα και φοβισμένα περισσότερα από 150 άτομα να τους βρίζουν σε μία άγνωστη γι’ αυτούς γλώσσα, να τους φτύνουν και να τους προπηλακίζουν, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. «Για μια στιγμή νόμισαν ότι βρίσκονταν στην Καμπούλ», ανέφερε η κ Τσελίκα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα τους που ένιωθαν ένα τόσο μεγάλο πολιτισμικό σοκ.
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα όταν και στο πλαίσιο ενός ταξιδιωτικού αφιερώματος, με χορηγία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνεργείο της εκπομπής «Λεωφόρος της Ευρώπης» που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από τον τηλεοπτικό σταθμό «France 3», αποφάσισε να επισκεφθεί τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει σε ένα ρεπορτάζ τεσσάρων μόλις λεπτών την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής. Τέσσερα λεπτά που στην πορεία όμως φάνηκαν στο συνεργείο του γαλλικού καναλιού σαν ένας ολόκληρος αιώνας…



Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More