28.11.10

Ο Διγενής του Έθνους!

Γεώργιος Γρίβας- ο Διγενής του Έθνους


mag-grivasΜια μονογραφία - αναδρομή στη ζωή και στη δράση του Έλληνα πολέμαρχου Κορυφαία στρατιωτική φυσιογνωμία του Έθνους μας στον 20o αιώνα, ο Γεώργιος Γρίβας έδωσε το παρόν στην εθνική εξόρ¬μηση στην Μικρά Ασία και στο βορειοηπειρωτικό έπος του 1940. Κράτησε την πα¬τρίδα όρθια σε δύο από τις πλέον κρίσιμες περιόδους: τον Δεκέμβριο του 1944, όταν όλα και όλοι κατέρρεαν, κατέστη ο κυμα¬τοθραύστης όπου έσπασαν τα όνειρα της κομμουνιστικής λαίλαπας για μετατροπή της Ελλάδος σε λαϊκή "δημοκρατία". Και το 1955-59, στην τελευταία ως σήμερα εποποιία του Έθνους, στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ στην ελληνική Κύπρο, ο Γεώργι¬ος Γρίβας, με την εμπνευσμένη ηγεσία του, κατοχυρώθηκε στη συλλογική μνήμη των Πανελλήνων ως ο "Διγενής" των καιρών μας. Και έτσι, στεφανωμένος με αυτόν τον ιστορικό τίτλο, πέρασε στον θρύλο και την ιστορία.

Το νέο έργο του ιστορικού Σταύρου Καρκαλέτση, με τίτλο «Γεώργιος Γρίβας- Ο Διγενής του Έθνους» κυκλοφορεί από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στα περίπτερα και στους πάγκους των Αθηνών, από τη σειρά «οι μονογραφίες του Patria».


Τώρα γνωρίζετε ξαναφηφίστε τους...

Τι κοινό έχει η Ιρλανδία με την Ελλάδα εκτός του ΔΝΤ; Άφθονο ορυκτό πλούτο…

 Dublin Shell to Sea

The 420 Billion giveaway: How Ireland is losing its valuable natural resources

Το οικονομικό πρόβλημα της Ιρλανδίας και η πρόσφατη είσοδο της στο γνωστό και σε εμάς μηχανισμό του ΔΝΤ, έχει φέρει αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας και δεν είναι και λίγοι αυτοί που αντιδρούν. Ωστόσο είναι γνωστό στους περισσότερους Ιρλανδούς πως η χώρα τους αν και έχει τεράστιο ορυκτό πλούτο τον αφήνει να χάνεται στα “χέρια” των μεγάλων πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών.

Στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας, στην τοποθεσία Rossport, από το 2000 περίπου η γνωστή εταιρία Shell προσπάθησε να τοποθετήσει έναν τεράστιο αγωγό υψηλής πίεσης για να μεταφέρει φυσικό αέριο. Η συμφωνία που έχει γίνει με την τότε Ιρλανδική κυβέρνηση ήταν πως όλα τα κέρδη θα πηγαίνουν στη Shell. Κοινώς δεν υπήρχε κανένα όφελος για την ίδια τη χώρα. Το θέμα πήρε διαστάσεις μετά από διαμαρτυρίες, που αρχικά ξεκίνησαν για οικολογικούς λόγους.


Αργότερα το θέμα γενικεύτηκε αλλά χωρίς ωστόσο κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα με συνέπεια η Ιρλανδία να μην ωφεληθεί τίποτα και να είναι οικονομικά σήμερα σε πολύ δυσμενή θέση.

Η οχτασέλιδη έκθεση που αναρτώ είναι στην αγγλική γλώσσα και μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη με όλα τα στοιχεία, σε αρχείο pdf “κλικάροντας” – Download a PDF file (46mb) of the information pack - (είναι μεγάλο αρχείο και δεν ανοίγει αμέσως) – ή εναλλακτικά από την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dublinshelltosea.com/content/420-billion-giveaway-ireland-natural-resources

Μεταφράζω τα κυριότερα σημεία:

Οι φυσικοί πόροι αποτελούν τη κύρια και ανεξάντλητη πλουτοπαραγωγική πηγή στο πλανήτη. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν κατα καιρούς διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η πρόσφατη ανακάλυψη των πλουσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών δυτικά της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει σύγκρουσεις, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να έχουν πάρει διαστάσεις εθνικού θέματος.

Το φυσικό αέριο που υπάρχει στη περιοχή με βάση τα στοιχεία που έδωσε το 2008 το Υπουργείο Επικοινωνιών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αποτιμήθηκε σε 8 δις ευρώ. Όσον αφορά το πετρέλαιο υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια βαρέλια. Τα πιο πάνω πλουτοπαραγωγικά ευρήματα, αθροιστικά ξεπερνάνε συνολικά τα 420 δις ευρώ.

Και όλα αυτά υπάρχουν στη “λεκάνη” των δυτικών Ιρλανδικών ακτών. Αν κανείς υπολογίσει όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, και τον ορυκτό πλούτο που βρίσκεται στα ανοιχτά της θάλασσας, τα 420 δις ευρώ μοιάζουν με “νάνο” μπροστά στη πραγματική αποτίμηση.

Geopolitics & Daily News


Οι Ήρωες της ΕΛΔΥΚ!

Οι αδικημένοι ήρωες της ΕΛΔΥΚ.


Αποσπάσματα και αλήθειες από το βιβλίο του τούρκου Μπιράντ Μεχμέτ Αλή, «Απόφαση – Απόβαση»

Ξαφνικά η Κύπρος ξύπνησε. Οι ‘Ελληνες περιμένουν να φύγουν τα αεροπλάνα και τότε οι σποραδικές ριπές αυτομάτων άρχισαν να πυκνώνουν, για να πάρουν στις 6 μ.μ. τρομακτική ένταση. Η επιχείρηση του οργανωμένου Ελληνικού Συντάγματος (ΕΛΔΥΚ) άρχιζε. Στους ‘Ελληνες, που προχώρησαν προς την περιοχή Κιόνελι, συνοδευόμενοι από τεθωρακισμένα, προστέθηκαν και οι ελληνικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς.

Οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή Μόρφου, εκείνες που ήταν κοντά στο Μικρό Καϊμακλί (Ομορφίτα) και οι σημαντικότερες που μετατοπίζονταν από την καλά οργανωμένη βάση του Τρικώμου, επιτέθηκαν στις τουρκικές και τουρκοκυπριακές δυνάμεις, που κρατούσαν το τρίγωνο Κιόνελι – Λευκωσία ­- Μπογάζι.


Επειδή γνώριζαν την περιοχή σαν το σπίτι τους, μπόρεσαν να διεισδύσουν από πλάγιους δρόμους και έστησαν παγίδες. Ενώ πίεζαν σε αυτήν την περιοχή τις δυνάμεις τουρκικών καταδρομών, οι υπόλοιπες δυνάμεις της ελληνικής εθνοφρουράς είχαν κυκλώσει τα τουρκικά χωριά και τη γύρω περιοχή…

Τους Έλληνες και Ελληνοκύπριους, που είχαν αρχίσει την επίθεση με τα τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα, αντιμετώπισε το τουρκικό σύνταγμα, που αποτελείτο από 650 άτομα, και μέρος από τους ελαφρά οπλισμένους “αγωνιστές” της ΤΟΥΡΔΥΚ, που είχε συνολική δύναμη 1000 άτομα. Είχε, όμως, νυχτώσει και ήταν αδύνατο να τους δοθεί βοήθεια από την αεροπορία ή να τους σταλούν επιπλέον όπλα. Είχε αρχίσει το 12ωρο που θα έκρινε την τύχη της απόβασης στην Κύπρο…

Η εμπλοκή του Ελληνικού Συντάγματος (ΕΛΔΥΚ) στη μάχη είχε την έννοια της πρώτης ενδείξεως ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Την ίδια στιγμή που κινήθηκαν οι Έλληνες, άρχισε το τουρκικό σύνταγμα να κατευθύνεται προς την περιοχή Λευκωσίας – Κιόνελι, με σκοπό την παρεμπόδιση προελάσεως των Ελλήνων, που είχαν χωριστεί σε δύο μέρη, από τα οποία το ένα προσπαθούσε να κτυπήσει το τουρκικό σύνταγμα και το άλλο να επιτεθεί στις δυνάμεις καταδρομών. Σε αυτήν την περιοχή, τη νύχτα της 20ής lουλίου έγιναν οι πιο αιματηρές συγκρούσεις. Στα παρατεταμένα πυρά των Ελλήνων, οι Τούρκοι απαντούσαν με τον ίδιο τρόπο. Παρόλο που ο Μεχμέτης δεν είχε αντιαρματικά όπλα, κατέστρεψε ένα προς ένα τα άρματα των Ελλήνων και οι “αγωνιστές” έτρεξαν για ενίσχυση. Η λαβίδα όλο και έσφιγγε.

Ολονύκτια μάχη στήθος με στήθος.

Η μάχη αυτή, που διεξήχθη στήθος με στήθος, κράτησε μέχρι το πρωί. Τις περισσότερες φορές διεξάγονταν μάχες στήθος με στήθος και παρά τη δυσμενή θέση που κατείχε από στρατηγικής πλευράς το τουρκικό σύνταγμα (βρισκόταν σε μια κοιλάδα) απέκρουσε τη σκληρή και συνεχή επίθεση των Ελλήνων. Οι δυνάμεις καταδρομών έπαιρναν ενισχύσεις από αυτούς που βρίσκονταν στο φρούριο του Άγιου Ιλαρίωνα, οι οποίοι, όμως, ήταν ανεπαρκείς. Οπισθοχωρούσαν έτσι σιγά ­σιγά και στη συνέχεια έκαναν επίθεση και απέκρουαν τους Ελληνοκυπρίους.

Από τα άλλα σημεία του νησιού έφθαναν ειδήσεις ότι τα τουρκικά χωριά βρίσκονταν κυκλωμένα. Πραγματικά, οι τουρκικές δυνάμεις βρέθηκαν κάτω από μεγάλη πίεση και η αντίσταση που προέβαλλαν ήταν υποτυπώδης. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι οι Έλληνες ήταν κύριοι της καταστάσεως, αλλά αμέσως μετά αποκρούστηκαν, πλησίαζε το πρωί και ακόμα δεν είχε κατορθωθεί το τελευταίο πλήγμα που σχεδίαζαν οι Έλληνες.

Το σημαντικότερο ήταν ότι οι “αγωνιστές” έδιναν με τα ελαφρά τους όπλα μια τρομαχτική μάχη και με τον ίδιο τρομαχτικό ρυθμό μεγάλωναν οι απώλειες. Άλλωστε, όλοι οι Τουρκοκύπριοι “αγωνιστές” έπεσαν στις δύο πρώτες μάχες (ο αριθμός τους δεν έχει ανακοινωθεί, λέγεται, όμως, ότι ανέρχεται σε 2.000 άτομα).

Στις 2.00 το πρωί άρχισαν να φθάνουν βροχή σήματα από την Κύπρο, για ενίσχυση του στρατηγείου των Αδάνων. Οι συνεχείς επιθέσεις αποκρούονταν μεν, αλλά δεν υπήρχε τέλος. Οι Έλληνες αριθμητικά υπερτερούσαν. Η μόνη λύση ήταν να αρχίσει η δράση των πολεμικών αεροσκαφών, αλλά για να γίνει αυτό έπρεπε να ξημερώσει…

Όσο και αν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση και να την προσαρμόσει στα Τουρκικά καλούπια, είναι καταφανέστατη η προσπάθεια του Αλή Μπιράντ να μειώσει την ορμή της ΕΛΔΥΚ, που oύτε πολυπληθέστερη ήταν των Τούρκων αλεξιπτωτιστών και της ΤΟΥΡΔΥΚ, oύτε ενισχυμένη με μονάδες της Εθνικής φρουράς από τη Μόρφου και το Τρίκωμο ήταν. Η δύναμη της ΕΛΔΥΚ και των εθνοφρουρών, που πήραν μέρος στις μάχες του Κιόνελι, ήταν μικρότερη από το ένα τρίτο των τουρκικών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων.

Οι Σατανάδες έρχονται.

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Ν.Σαρρή “Η άλλη πλευρά” που αποτελεί μια πολιτική χρονογραφία της εισβολής στην Κύπρο με βάση Τουρκικές πηγές.

Η ανάγνωση του παρόντος περιστατικού φέρνει στην μνήμη Πλαστήρα ,5/41 ,Μικρασιατική εκστρατεία και μια κραυγή που ακουγόταν απο άκρη σ’ακρη στο μέτωπο: “Seytanlar geliyor!” Οι σατανάδες έρχονται!

Οι διαδόσεις περί νηοπομπής είχαν και τα κωμικοτραγικά αποτελέσματα τους στην Τουρκία και μάλιστα στις εγγύτερα στην Ελλάδα περιοχές . Κυρίως στην Αλικαρνασσό . Οι ξένοι τουρίστες που έφταναν απο τα νησιά διηγούνταν ότι είχαν δεί στρατιώτες να κινούνται,οι ψαράδες που ψάρευαν κοντά στα ελληνικά νησιά ανέφεραν πάλι ότι είχαν γίνει μάρτυρες “πολυάριθμων αεροπορικών πτήσεων”.Οι διαδόσεις αυτές συνεχίζονταν με ένταση ,απο την πρώτη μέρα που ο φαροφύλακας μιας απο τις ακραίες περιοχές της χερσονήσου της Αλικαρνασσού τον Ακάργια (απέχει 4 περίπου μίλια απο την Κώ) ο οποίος πάλι ισχυριζόταν ότι ξυπνούσε το πρωί με τα λαλήματα των ελληνικών κοκκοριών (sic) ,είχε δώσει την πρώτη και καλύτερη πληροφορία .Μόλις είχε παρατηρήσει με τα στρατιωτικά κιάλια να κινούνται στρατιωτικά φορτηγά αμέσως είχε ειδοποιήσει έντρομος την Νομαρχία.

Έτσι ανεστάλησαν τα δρομολόγια των πλοιαρίων .Στην Αλικαρνασσό απο το βράδυ της 20ης Ιουλίου βοούσε η είδηση κατά την οποία οι Έλληνες ετοιμάζονταν για απόβαση …(312)

Άλλωστε και η είδηση της περίφημης νηοπομπής δεν προερχόταν μήπως απο την Αλικαρνασσό? Οι διαδόσεις αυτές μεταξύ του λαού ελάμβαναν διαφορετική μορφή , νέο σχήμα και διογκώνονταν και έπαιρναν τεράστιες διαστάσεις.

“Στις 21 Ιουλίου,όταν οι τουρκικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μετέδωσαν την είδηση για μια σύγκρουση με την ελληνική νηοπομπή ,άρχισε να εργάζεται το ράδιο αρβύλα (sic) : “Άν δεν είναι σήμερα την νύχτα ,αύριο το πρωί οι Έλληνες θα επιτεθούν …Έρχονται οι Έλληνες,οι Έλληνες θα είναι εδώ!!! Έτσι δίχως να αναμένουν κανενός οδηγίες απο την Άγκυρα ,οι Αρχές προχωρούν σε προειδοποίηση του λαού “

Ο Μπιράντ που δίνει τις πληροφορίες συνεχίζει: ” Ποιός το έκανε ,γιατί το έκανε ,ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί.Μερικοί αρμόδιοι επιρρίπτουν το βάρος στην Αλικαρνασσό ,άλλοι στα Σόκια”.

Στις 22 Ιουλίου ,στις 4 το πρωί, όλοι οι κάτοικοι της Αλικαρνασσού ξύπνησαν με μια ανακοίνωση που εκκωφαντικά μετέδιδαν τα μεγάφωνα προφανώς απο το τζαμί της πλατείας.Όι άνθρωποι τινάχτηκαν έντρομοι απο τα κρεβάτια τους και δεν ήξεραν τι έκαναν απο τον πανικό που επακολούθησε.Κανείς δεν θυμάται το ακριβές κείμενο της αναγγελίας.Ορισμένουν λένε οτι ανέφερε : Άλλοι πάλι πιο μετριοπαθείς : “Πρόκειται να αποβιβαστούν απο στιγμή σε στιγμή ελληνικές δυνάμεις στην Αλικαρνασσό.Εγκαταλείψατε αμέσως την πόλη.”"Επίκειται βομβαρδισμός της Αλικαρνασσού απο την ελληνική αεροπορία . Να λάβετε τα προβλεπόμενα απο την πολιτική αεράμυνα μέτρα”.

Ο δημοσιογράφος Οζτζέρ Ατζάρ , ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού λεει:

” Βρισκόμουν στην Αλικαρνασσό.Έμενα σε μια πανσιόν. Όταν ρώτησα τι συνέβη μου απάντησαν:

“Αναμένεται αεροπορική επιδρομή. Φεύγουμε απο την Αλικαρνασσό.Την εγκαταλείπουμε.” Έτσι και εμείς επιβιβαστήκαμε σε ένα μικρό φορτηγό και εγκατασταθήκαμε σε μια κοιλάδα 2 χιλιόμετρα έξω απο την Αλικαρνασσό. Μόλις ξημέρωσε επιστρέψαμε πίσω. Στο μεταξύ είχε διακοπεί η μετάδοση της αναγγελίας απο τα μεγάφωνα.Το μεγάφωνο είχε σιγήσει, γι’ αυτό δεν είχα καταλάβει και καλά τι συνέβαινε -ίσως και λόγο του πανικού και του φόβου που επικρατούσε στην πανσιόν μου .Έπρεπε να έβλεπες εκείνο το πρωί τον δρόμο. Κυριαρχούσε ένας φοβερός πανικός. Οι ντόπιοι και οι ξένοι τουρίστες είτε με τα δικά τους μέσα είτε με αμάξια που τα είχανε νοικιάσει πανάκριβα ,απομακρύνονταν απο την Αλικαρνασσό.Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στις άλλες παράλιες πόλεις.Παράδειγμα η Σόκια όπου με την είδηση της αεροπορικής επιδρομής εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια της πεδιάδας .Σήμερα στην Αλικαρνασσό άλλος κατηγορεί τον Καιμακάμη(έπαρχο,περιφερειακό διοικητή) ,άλλος τον δασονόμο”.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δασονόμος με τον ασύρματο που διέθετε,μετέδωσε την αναγγελία που άκουσε απο τα μεγάφωνα στην Άγκυρα ,κάπως βελτιωμένη και επαυξημένη.Είπε δηλαδή ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί απόβαση ελληνικών δυνάμεων στην Αλικαρνασσό και ότι η πόλη έχει εκκενωθεί.Το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίαζε εκείνη την στιγμή ενημερώθηκε αμέσως.Φαντάζεται κανείς τι σύγχυση επακολούθησε.Και άρχισαν αμέσως οι έρευνες για την αντιμετώπιση του θέματος (313).

Οι ντόπιοι στην Αλικαρνασσό προτίμησαν να παραμείνουν στην πόλη.Μόνο την επόμενη νύχτα παρόλο που δεν είχε γίνει καμιά σύσταση η κανένας νέος συναγερμός ,ο πληθυσμός εγκατέλειψε και πάλι την πόλη ,εφοδιασμένος αυτή την φορά με τρόφιμα και ρουχισμό.Πήρε τα βουνά και παρέμεινε εκεί μέχρι το πρωί.Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε 2 μέρες. (314)

311 Μεχμέτ Αλί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
312 Μεχμέτ Αλί μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
313 Μεχμέτ Αλί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
314 Μεχμέτ ΑΛί Μπιράντ (30 Sicak Gun -30 Καυτές μέρες- ) σελ 130
ΠΗΓΕΣ: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ & Ιστολόγιο: ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ


Θέλεις να μη γίνει τίποτα, συγκρότησε μία επιτροπή. Ποιούς κοροϊδεύουν οι νεοφιλελεύθεροι σοσιαληστές;

Συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής για τα νομοσχέδια στο ΠΑΣΟΚ
25-11-10-5Συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής που θα ετοιμάζει τα νομοσχέδια και εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου μετά τα Χριστούγεννα αποφάσισε το πολιτικό όργανο του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή του συνεδρίαση.

Τη συγκρότηση Τριμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι πολύ αυστηρός με τους υπουργούς, που δεν θα συνεργάζονται με την επιτροπή αυτή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε να σταματήσει ο αποσυντονισμός της κυβέρνησης, λόγω των δηλώσεων υπουργών, ο δε πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει «μορατόριουμ» ενός έτους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πολιτική διαδικασία, όπως Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικό του στίγμα και η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του.

Μετά τα Χριστούγεννα το νέο Πολιτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς με αφορμή την υπουργοποίηση των κ.κ. Κουτσούκου, Κουσελά και Όθωνα που είναι μέλη του οργάνου, είχε τεθεί το ζήτημα της αναδιοργάνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κρίνεται δύσκολη η σύγκληση, μέχρι τα Χριστούγεννα, του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εκλεγεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τα μέλη του για την πορεία της οικονομίας και για την κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιρλανδία, ενώ τους διένειμε και ενημερωτικό υλικό για τον Προϋπολογισμό.

Τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, εκπροσώπησε στην συνεδρίαση ο ΓΓ του υπουργείου Δημήτρης Στεφάνου.

Στην εν εξελίξει συνεδρίαση του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το «συμμάζεμα» του κόμματος, η αναγκαιότητα «ανοιχτής ζύμωσης» μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και συνδικαλιστών, ενώ χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι οι ΔΕΚΟ και οι συνδικαλιστές είναι «σπλάχνα από τα σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ.

Άλλες προτάσεις που διατυπώθηκαν περιελάμβαναν την επεξεργασία του κειμένου του Μνημονίου από τον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και η έκδοση ενός φυλλαδίου, όπου, με πράσινο χρώμα, να σηματοδοτούνται ποια μέτρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και με κόκκινο ποια έχουν επιβληθεί και είναι σκληρά. Στόχος αυτής της πρότασης είναι η παύση της «απέραντης μετρολογίας», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Επίσης, πάντα σε σχέση με το Μνημόνιο, διατυπώθηκε η άποψη πως αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σηματοδοτεί το τέλος μιας νομισματικής εποχής και «μόνο εμείς συζητάμε για το Μνημόνιο και θα το συζητάμε για τα επόμενα 3 χρόνια».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης ότι πρέπει να δοθεί μια «εκλαϊκευμένη απάντηση» για το τι σημαίνει άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημειώθηκε ότι σε μελλοντική συνεδρίαση του οργάνου θα είναι παρών ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, προκειμένου να γίνει συζήτηση γύρω από ζητήματα ανάπτυξης.

Καρχιμάκης: «Τα δύσκολα πέρασαν, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας»

«Τα δύσκολα πέρασαν, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι μήνες που έρχονται είναι καθοριστικοί για την πορεία της χώρας», υπογράμμισε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Ο Μ.Καρχιμάκης σημείωσε ότι “θα τα καταφέρουμε, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα την αναγεννήσουμε” και πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις γι' αυτό είναι η ενότητα και η διαρκής συνεννόηση.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Καρχιμάκης μίλησε καταρχήν για “θετικό” απολογισμό, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη “μεγάλη ανατροπή” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εκτίμησε ότι όλες σχεδόν οι Περιφέρειες ήταν δυνατόν να κερδηθούν.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παρά το «απαγορευτικό των ηγεσιών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μια συνάντηση και μάλιστα νικηφόρα των προοδευτικών δυνάμεων”, υποστήριξε και σημείωσε ότι “πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε αυτή η νικηφόρα συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων να αποδειχθεί και αποτελεσματική στο επίπεδο της διακυβέρνησης”, ώστε το “κοινωνικό εκκρεμές” να παραμείνει εκεί όπου έγειρε, στα αριστερά, όπως είπε.

Εκτίμησε δε ότι “σε γενικές γραμμές” τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, κινητοποιήθηκαν σε “ικανοποιητικό” επίπεδο και εξήρε τη συμβολή του πρωθυπουργού στην ανάδειξη της κρισιμότητας των εκλογών.

Αναφερθείς στις “αδυναμίες” που ανέδειξαν οι εκλογές, είπε ότι “είναι εμφανές ότι θα πρέπει να ξαναδούμε τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανάδειξης των υποψηφίων μας”.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρχιμάκης έθεσε τους στόχους για το επόμενο διάστημα.

“Καθήκον μας είναι να κρατήσουμε το κόμμα ζωντανό, ενεργό, παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας”, είπε και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει με τη δράση του την κυβέρνηση, για την σωτηρία και την ανόρθωση της πατρίδας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει με τις παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο να αντιμετωπίσει το κλίμα «καταστροφολογίας» που καλλιεργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ.

Αφετέρου, είπε “να εξηγήσουμε ότι, πέραν των αναγκαίων, επώδυνων μέτρων που λάβαμε, δεν είναι πολιτικές που μας έχουν επιβληθεί, αλλά δικές μας πολιτικές” και ότι «το Μνημόνιο δεν είναι παρά μια παρένθεση στην ιστορία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ», καθώς επίσης και “να στηρίξουμε, στα πρώτα καθοριστικά της βήματα, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»”.

Ταυτόχρονα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε πρωτοβουλία για την έναρξη «ευρύτατου κοινωνικού» διαλόγου για την ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας, με σαφές χρονοδιάγραμμα και ανέφερε ότι την κωδικοποίηση και επεξεργασία των προτάσεων που θα οδηγήσουν στην εκπόνηση των βασικών αξόνων της πρότασης του κόμματος για κάθε περιφέρεια, μπορεί να την αναλάβει το ΙΣΤΑΜΕ.

Επιπλέον, είπε ότι η πρωτοβουλία ολοκληρώνεται έως τον ερχόμενο Μάιο με αναπτυξιακά συνέδρια σε κάθε περιφέρεια και συμπλήρωσε ότι έχει ζητήσει από τις Οργανώσεις του Κινήματος να καταγράψουν 2 - 3 ζητήματα που αφορούν στις περιοχές τους και τα οποία μπορούν να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Ο Μ. Καρχιμάκης υποστήριξε ότι το κόμμα θα πρέπει να στηρίζει την κυβέρνηση και αντίστροφα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει καθοριστικής σημασίας νομοσχέδια και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, να συζητούνται και στο κόμμα.

“Στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης δεν σημαίνει μόνο να αναδείξουμε τις πολιτικές που ακολουθούμε και να εξηγήσουμε στην κοινωνία τους στόχους που θέτουμε”, είπε ο κ. Καρχιμάκης και σημείωσε ότι “θα πρέπει ταυτόχρονα να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση, τον παλμό της κοινωνίας, τις ενστάσεις για την πολιτική της, την κριτική της για τα όποια κακώς κείμενα και φυσικά να ασκούμε την δική μας, τεκμηριωμένη, κριτική και να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας, όπου υπάρχουν, με διάθεση να βελτιώνουμε την πολιτική μας”.

www.greeknews.biz με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι σοσιαλίστριες με Cartier και ο λαός στην πείνα...


Σοσιαλιστές υπουργοί με Cartier και Van Cleef
15-09-10-01Έχουν ρουφήξει το μεδούλι του λαού αλλά αυτοί ζούνε μέσα στη χλιδή

Χωρίς έλεος απέναντι στην ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται (και να προκαλεί) η κυβέρνηση.

Ο κόσμος πεινάει , δεν έχει δουλειά και δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, αλλά στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μη ιδρώνει το αυτί τους από κάτι τέτοια. Τα στελέχη του Κινήματος και πιο συγκεκριμένα η κ. Φώφη Γεννηματά και η Άννα Νταλάρα αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις των πολιτών, εμφανίστηκαν προ ολίγων ημερών κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης μέσα στη χλιδή και στο πλούτο.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο άστραφτε κυριολεκτικά εν μέσω κρίσης φορώντας στο λαιμό της κολιέ Van Clief, του οποίου η αξία κοστολογείται περίπου στα 15.000 ευρώ.

Εκτός όμως από το πανάκριβο κόσμημα, εντύπωση έκανε και το απαστράπτον ρολόι Cartier που φορούσε στο χέρι της η κ. Γεννηματά και η τιμή του άγγιζε (και αυτό) τα 15.000 Ευρώ.

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη που συγκέντρωσε πάνω της τα φλας της δημοσιότητας.

Η πρωτάρα σε υπουργική θέση Άννα Νταλάρα φρόντισε από την πλευρά της να της… κλέψει λίγο από τη δόξα.

Η νέα υφυπουργός Εργασίας κρατούσε στο δεξί της μπράτσο μία εμβληματική και συνάμα εντυπωσιακή τσάντα γνωστής φίρμας που άναβε φωτιές η αξία της οποίας υπολογίζεται περίπου στα 1500- 2000 ευρώ.

Αναμφίβολα πρόκειται για τεράστιες προκλήσεις των κυβερνητικών στελεχών που σε χαλεπούς καιρούς για την πατρίδα, εκείνοι επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Ο πολύπαθος ελληνικό λαός είναι για μία ακόμη φορά το εξιλαστήριο θύμα στο οποίο ασελγούν πάνω του τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.


www.greeknews.biz με πληροφορίες από ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ


Στο τέλος τι θα γίνει...

Πόλεμος μέχρις εσχάτων και με όλα τα... μέσα μεταξύ Σαμαρά - Ντόρας.

 

Η σύγκρουση προμηνύεται σκληρή, καθώς απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων, και θα τελειώσει... όταν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Θέσεις «μάχης» σε έναν «πόλεμο» που ξεκίνησε ουσιαστικά την 29η Νοεμβρίου του 2009, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στη ΝΔ, δεν φαίνεται να τελειώνει πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, οποτεδήποτε και εάν αυτές γίνουν, παίρνουν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη. Ο στόχος και των δύο είναι η αύξηση της επιρροής τους στον χώρο της Κεντροδεξιάς και η προσέλκυση μεγαλύτερου τμήματος ψηφοφόρων που αυτήν την ώρα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα κόμματα και τους πολιτικούς.
Όπως βεβαιώνουν έμπειρα στελέχη της ΝΔ που έχουν ζήσει κατά το παρελθόν αντίστοιχες ενδο-παραταξιακές συγκρούσεις (ΔΗΑΝΑ, ΠΟΛΑΝ κ.λ.π.) , η σύγκρουση θα είναι μετωπική και «σκληρή», καθώς και οι δύο απευθύνονται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. «Ο χειρότερος πόλεμος είναι ο εμφύλιος», προσθέτουν με νόημα.
Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση, όπως πιστοποιήθηκε και από την ομιλία του κ. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική του ομάδα, την Παρασκευή, αφορά τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που αντιμετωπίζουν θετικά τη Δημοκρατική Συμμαχία που «μετρά» ήδη μία εβδομάδα ζωής. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, η αντιπαράθεση θα μεταφερθεί τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο με τις τοποθετήσεις των δύο ηγετών όσο και στην περιφέρεια, όπου «η μάχη» θα αφορά τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ.
Ηδη, στη Β. Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, μέλη τοπικών οργανώσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεση να στηρίξουν την κυρία Ντ. Μπακογιάννη, αλλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν προκαλεί -αυτή την ώρα- ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρηγίλλης.
Ετοιμάζει τα όπλα του
Ο κ. Αντ. Σαμαράς προετοιμάζει τα «όπλα» του για το επόμενο διάστημα, καθώς γνωρίζει ότι αντίπαλός του δεν είναι πλέον μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η Δημοκρατική Συμμαχία και το ΛΑΟΣ. Οι επόμενες κινήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι οι εξής:
1. Πόλωση του πολιτικού κλίματος με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων αλλά και των βουλευτών του κόμματός του.
2. Ταύτιση της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και όσων βουλευτών στηρίξουν το εγχείρημά της με το ΠΑΣΟΚ αλλά και το μνημόνιο.
3. Αξιοποίηση σε κομματικές θέσεις προσώπων που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των πολιτικών του φίλων ? συνεργατών, κίνηση που θα ερμηνευθεί ως «άνοιγμα» στην κοινοβουλευτική ομάδα.
4. Άσκηση πίεσης προς τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αλλά και οι αντιπρόεδροι κ.κ. Αβραμόπουλος και Δήμας, να τοποθετηθούν δημόσια για τις εξελίξεις στην Κεντροδεξιά, απομονώνοντας πολιτικά την κυρία Μπακογιάννη.
ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους υποστηρικτές της Ντόρας
Ο κ. Σαμαράς, όπως προέκυψε και από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Παρασκευή, θέλει να δώσει χρόνο και... χώρο στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες, και για τον λόγο αυτό στον κομματικό ανασχηματισμό που σχεδιάζει θα αξιοποιήσει και πρόσωπα όπως είναι ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Θ. Νάκος και ο κ. Σ. Κεδίκογλου, που δεν τον στήριξαν στην «κούρσα διαδοχής» πριν από έναν χρόνο. Ωστόσο, όπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, «η εσωστρέφεια τελείωσε την Παρασκευή» και, κατά συνέπεια, εάν η έκφραση διαφορετικών απόψεων συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε η Ρηγίλλης θα οδηγηθεί στη λήψη πειθαρχικών μέτρων.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με διαρροή θόλωσε περισσότερο τα νερά
Μακριά από το «κάδρο» της ενδοπαραταξιακής σύγκρουσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κεντροδεξιά είναι και σχεδιάζει να παραμείνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες από την ίδρυση του νέου κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη, μία διαγραφή και μία ανεξαρτητοποίηση βουλευτή του κόμματος του, προκειμένου να παρέμβει με μια μάλλον διφορούμενη διαρροή από τους συνεργάτες του.
Σε πρώτη ανάγνωση το «η ΝΔ είναι το σπίτι μας, στηρίζουμε το κόμμα μας» αποτελεί σαφή ένδειξη στήριξης του κ. Σαμαρά. Οι πιο καχύποπτοι στη Ρηγίλλης, πάντως, επεσήμαναν ότι από τη φράση αυτή απουσιάζει το όνομα του προέδρου της ΝΔ, όχι όμως και οι? κτητικές αντωνυμίες.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να παρέμβει ουσιαστικά στις εξελίξεις, όπως άλλωστε δεν το έπραξε και σε θέματα που τον αφορούσαν προσωπικά το προηγούμενο διάστημα. Το ρώτημα που... βασανίζει ακόμη και τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά είναι ο λόγος της αποχής αυτής. Πρόκειται για μια τακτική που σχετίζεται με την πρόθεσή του να μείνει στο περιθώριο ή επιλέγει αυτή τη στάση προκειμένου να έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να παίξει ενωτικό ρόλο για το σύνολο της Κεντροδεξιάς.
Εάν συμβαίνει το δεύτερο, όπως πολλοί βουλευτές της ΝΔ πιστεύουν, τότε ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποσυρθεί στο παρασκήνιο, αλλά να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο και πάλι.Τακτικοί συνομιλητές του, όπως είναι ο κ. Γ. Βλάχος, δηλώνουν σήμερα ότι θα έρθει η ώρα που θα μιλήσει ο κ. Καραμανλής και κάποιοι θα κρυφτούν....
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr


Για να αναπτυχθεί οικονομικά η Ελλάδα από τους μετανάστες...

Συμμορία με πλούσια «δράση».

Συμμορία με πλούσια «δράση»
Διασκέδαζαν στα μπουζούκια και σε άλλα κέντρα. Οταν όμως δεν τους έφταναν τα χρήματα για τον λογαριασμό, έκαναν στα γρήγορα μια... ληστεία σε παρακείμενη επιχείρηση και έφευγαν από το μαγαζί... με «πρόσωπο «καθαρό». Συνήθως μάλιστα άφηναν παχυλό φιλοδώρημα στα γκαρσόνια, που... έπιναν νερό στο όνομά τους. Ο λόγος για συμμορία νεαρών Αλβανών, που είχε γίνει φόβος και τρόμος τις νύχτες σε ξενοδοχεία, βενζινάδικα, οίκους ανοχής, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ και πεζούς στον δρόμο, τραυματίζοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματά τους.
Η συμμορία εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι μετά από έρευνες και ενέδρα που έστησαν στην Κυψέλη, συνέλαβαν έναν 21χρονο και έναν 23χρονο, οι οποίοι είχαν παραγγείλει φαγητό από κατάστημα με ψεύτικα στοιχεία και περίμεναν τον διανομέα για να τον ληστέψουν.
Οι Αλβανοί αντιστάθηκαν άγρια και χτύπησαν δύο αστυνομικούς, αλλά τελικά τους πέρασαν τις χειροπέδες και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Από την έρευνα προκύπτει ότι στη συμμορία συμμετείχε και μία κοπέλα και άλλα δύο άτομα, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν διαπράξει πάνω από 50 ληστείες στην Κυψέλη, στα Πατήσια, στην Καλλιθέα και στα βόρεια προάστια. Ως αρχηγός φέρεται ο 21χρονος, που του έδωσαν το ψευδώνυμο «καπνός», επειδή εξαφανιζόταν ταχύτατα μετά από κάθε ληστεία.
Το μόνα καταστήματα που απέφευγε ήταν τα ψητοπωλεία και όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε: «Εκεί δουλεύουν Αλβανοί και με τα μαχαίρια που έχουν μπορεί να με έκαναν κομμάτια. Ληστής είμαι, όχι βλάκας».


Σε νέες κομπίνες τα λαμόγια!

Χρυσή φάμπρικα με τις άδειες παραμονής αλλοδαπών.

 

Από τις υπηρεσίες αλλοδαπών έχουν κλαπεί την τελευταία δεκαετία 55.000 έγγραφα, τα οποία πωλούν τα κυκλώματα στους παράνομους μετανάστες

Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν οι υπηρεσίες αλλοδαπών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού έχουν κλαπεί από τα αντίστοιχα τμήματα διαφόρων δήμων, νομαρχιών και περιφερειών της χώρας την τελευταία δεκαετία περισσότερες από 55.000 άδειες διαμονής αλλοδαπών και βεβαιώσεις υποβολής αιτήσεων για χορήγηση και ανανέωση άδειας παραμονής.Σε εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς τα συναρμόδια υπουργεία και την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζεται η πλήρης λίστα των «απολεσθέντων» αδειών και ζητείται, σε περίπτωση που εντοπιστεί υπήκοος τρίτης χώρας με τα συγκεκριμένα έγγραφα, να ενημερωθεί αμέσως η οικεία αστυνομική αρχή για να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Οι άδειες παραμονής διατίθενται στους μετανάστες από παράνομα κυκλώματα έναντι ποσών που κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα κυκλώματα που διαχειρίζονται τις κλεμμένες άδειες έχουν «τζιράρει» περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ «πουλώντας» ελπίδα στους παράνομα εισερχόμενους μετανάστες. Με τα συγκεκριμένα έγγραφα οι αλλοδαποί δεν μπορούν να έχουν συναλλαγή με το Δημόσιο, όπως επιβεβαιώνουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, αφού έχει αναπτυχθεί μηχανισμός εντοπισμού των κωδικών που αναγράφονται και κινητοποιείται αμέσως ο μηχανισμός της Αστυνομίας.
Η χρήση τους έχει να κάνει κυρίως σε συναλλαγές με ιδιώτες, για παράδειγμα στην αναζήτηση εργασίας, όπου με την επίδειξη του εγγράφου «πιστοποιούν» τη νόμιμη παραμονή τους. Ενας απλός πολίτης είναι φυσικό να μην μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα των εγγράφων.
Εντοπίζονται
Χρυσή φάμπρικα με τις άδειες παραμονής αλλοδαπών
Οι μη νόμιμα εισερχόμενοι μετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα, αφού ακόμα και αν κατέχουν «κλεμμένη» άδεια δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, καθώς τα «κλεμμένα» έγγραφα εντοπίζονται στα αεροδρόμια και στα σύνορα αν θέλουν να ταξιδέψουν οδικώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών έχουν κλαπεί 31.713 «βινιέτες» που αφορούν άδειες διαμονής μεταναστών και περίπου 23. 841 βεβαιώσεις υποβολής αιτήσεων με πλήρη στοιχεία για χορήγηση ή ανανέωση αδειών παραμονής (βεβαιώσεις τύπου Α).Οι «βινιέτες» ή αλλιώς «στίκερ» αντικατέστησαν το 2005 τα έγγραφα των αδειών παραμονής. Περιέχουν υδατογράφημα όπως τα χαρτονομίσματα ως σύστημα ασφαλείας για να μην πλαστογραφηθούν.
Οι περισσότερες από τις κλεμμένες άδειες παραμονής αυτού του τύπου δεν ανέγραφαν συγκεκριμένο όνομα, με αποτέλεσμα να μπορεί ο μετανάστης που τις προμηθευόταν στη μαύρη αγορά να τοποθετεί το όνομά του, το οποίο μπορούσε να πιστοποιήσει και με άλλα έγγραφα. Κάθε νόμιμη «βινιέτα» πρέπει να συμφωνεί με τη βίζα εισόδου του αλλοδαπού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι κλεμμένες «βινιέτες» εντοπίζονται εύκολα σε μια αστυνομική έρευνα.
Εκτός από τις βινιέτες, τα κυκλώματα «απαλλοτριώνουν» και τις βεβαιώσεις κατάθεσης αίτησης με πλήρη ή ελλιπή φάκελο δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει αλλοδαποί για τη χορήγηση ή παράταση της άδειας παραμονής. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο (βεβαίωση τύπου Α).
Υπάλληλοι στο κύκλωμα
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η συχνότητα των κλοπών σε δήμους, νομαρχίες και περιφέρειες στα αντίστοιχα τμήματα αλλοδαπών ήταν περίπου μία κάθε μήνα. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, σε αρκετές περιπτώσεις κλοπών υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή στα κυκλώματα, που νέμονται τις άδειες παραμονής των αλλοδαπών, και υπαλλήλων των αντίστοιχων υπηρεσιών. Σε κάποιους δήμους για την αποφυγή κλοπών τα αντίστοιχα έγγραφα φυλάσσονται καθημερινά σε τραπεζικές θυρίδες.
ΑΝΤΙ ΑΔΕΙΑΣ
Ερχεται η Κάρτα Μετανάστη
Το υπ. Εσωτερικών προέβλεψε στον «Καλλικράτη» τη μετακίνηση των υπηρεσιών για τους αλλοδαπούς από τους δήμους και τις νομαρχίες στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Γι' αυτό εντός των επόμενων μηνών θα μεταταχθεί εξειδικευμένο προσωπικό από την Τ.Α. στις κρατικές διοικήσεις. Παράλληλα θα καταργηθούν τα 1.000 περίπου σημεία επικοινωνίας των μεταναστών στους δήμους και θα αναπτυχθούν υπηρεσίες «μίας στάσης» στις πρωτεύουσες των νομών, από τις κρατικές διοικήσεις. Τέλος, προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς η «Κάρτα του Μετανάστη», που θα έχει το σχήμα «πιστωτικής κάρτας», θα φέρει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφει τα βιομετρικά του στοιχεία και θα αντικαταστήσει τις άδειες παραμονής.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ


Με αυτή την πολιτική ηγεσία τι να περιμένουμε..

Αυτοί οργανώνονται για νέες διεκδικήσεις και εμείς ονειρευόμαστε φιλίες και συνεργασίες μαζί τους .

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η τουρκική εξωτερική πολιτική όσον αφορά τις σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα. Αξιοποιώντας στο έπακρο την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ελλάδας σε συνδυασμό με ορισμένα ΜΜΕ που επιλέγουν να ακούσουν και να μεταφέρουν στην ελληνική κοινή γνώμη αυτά που θα επιθυμούσαν και όχι αυτά που πραγματικά εκπέμπουν οι γείτονες μας η Τουρκία συνεχίσει το διμέτωπο παιχνίδι της με την Ελλάδα.
Από την μία οι εμφανέστατοι δυτικού στυλ υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς τρόπους και την ευρωπαϊκή γλώσσα να μιλάνε για φιλία, για συνεργασία, για κοινές business ακόμα και στα γεωγραφικά σημεία που έχουμε διαφορές.
 Οι άνθρωποι αυτοί ενημερωμένοι από τους ειδικούς αναλυτές που το τουρκικό κράτος διαθέτει, πατούν με τα ωραία λόγια τους πάνω στην νεοελληνική κουλτούρα του «ωχ βρε αδελφέ παράτα μας με τα προβλήματα, ας δούμε πως θα βγάλουμε κανένα ευρώ».

Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε την αληθινή, υπόγεια, οθωμανικού, συνομωτικού στυλ προετοιμασία του εδάφους από την Τουρκία για τη διεθνή στήριξη των διεκδικήσεων της από την Ελλάδα. Σκοπός της πολιτικής αυτής είναι η αποκοίμιση της ελληνικής κοινής γνώμης με τα όμορφα τα λόγια που όλοι θα ήθελαν να γίνουν πραγματικότητα και από την άλλη η προετοιμασία του εδάφους στο εξωτερικό για την δαιμονοποίηση και υπονόμευση της εικόνας και του κύρους της Ελλάδας, όσον αφορά τα δικαιώματα και την ύπαρξη της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Για του λόγου το αληθές ακολουθεί δημοσίευμα της μειονοτικής γνωστής για τις σχέσεις της με το τουρκικό προξενείο εφημερίδας Μπιρλίκ, η οποία στις 25 Νοεμβρίου δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από την ιστοσελίδα tourkikanea.

«Στις 31 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης – μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης -, ο σύλλογος Εστία του Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας, και το Μέτωπο Τουρκμένων του Ιράκ, οργάνωσαν στο Imperial College του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διάσκεψη με τίτλο «Τούρκοι του εξωτερικού».

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ.

Στην διάσκεψη που οργανώθηκε από κοινού από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ, από τον εκπρόσωπο των Τουρκμένων του Ιράκ Σουντούς Αμπάς, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Αγγλίας Ριντβάν Χατζημπεντέλ, και από τον πρόεδρο της Αζερμπαϊτζανής Εστίας Αλή Τεκίν Αταλάρ, μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στο Λονδίνο Αχμέτ Ντεμιρόκ, ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο Κερέμ Κιρατλί και άλλοι διπλωμάτες.

Την εναρκτήρια ομιλία στην διάσκεψη αυτή όπου συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα των Τούρκων της Βόρειας Κύπρου, του Ιράκ, της Δυτικής Θράκης και του Καυκάσου, την έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ.

Ο Μπαστούρκ είπε πως παρόμοιες εκδηλώσεις που περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που ζούνε έξω από την Τουρκία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, να οργανωθούνε και πέραν του Λονδίνου σε άλλα σημαντικά κέντρα όπως στο Βερολίνο και στη Χάγη. Έτσι είπε ο Μπαστούρκ, θα γίνει προσπάθεια να ακουστούνε τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, του Ιράκ, της Κύπρου και του Αζερμπαϊτζάν.

Στην διάσκεψη την προεδρία της οποίας είχε ο Ακμέν Αλή Σιτκί, μετείχαν ως ομιλητές ο Γ.Γ Βακουφίων του Κερκούκ καθηγητής Σουπχί Σαάτσι, ο Σανάν Αλίεβ από το πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, ο καθηγητής ιστορίας Σαλαχί Σονιέλ και ο Γκιζντέ Κιλίτς Γιασίν από το Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου αιώνα.

Ο Γιασίν αναφερόμενος στις πολιτικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας είπε πως έχουν εστιαστεί στη θεολογική σχολή της Χάλκης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ανέφερε πως είναι ανάγκη να συζητηθούνε περισσότερο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ο Γιασίν λέγοντας πως ο ξένος τύπος εκτιμά πως οι συνομιλίες Τουρκίας και Ελλάδας εστιάζονται στην θεολογική σχολή της Χάλκης, είπε πως θα έπρεπε τα προβλήματα των μουφτήδων, των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, καθώς και τα άλλα εκπαιδευτικά θέματα να τίθενται στην επικαιρότητα από τον ξένο τύπο».

Αυτά γιατί τα ωραία παραμύθια είναι ένας τομέας στον οποίο διαπρέπουν οι λαοί της Ανατολής και ειδικότερα οι λαοί της εγγύτερης Ανατολής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Η “επίθεση” των ΗΠΑ σε Καραμανλή, μέσω Wikileaks!

Η φράση "Τυχαίο; Δεν νομίζω!", μάλλον ταιριάζει "γάντι" στην περίπτωση των απόρρητων εγγράφων που θα δημοσιευτούν σε λίγα 24ωρα στο site Wikileaks και αποτελούν πονοκέφαλο για έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες! Οπως σας ενημέρωσε από χθες το newsbomb, το αμερικανικό Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, έχει ήδη επικοινωνήσει με το ελληνικό Υπ.Εξωτερικών και έχει ενημερώσει τον κ. Δ.Δρούτσα για την διαρροή!
Ενεργειακό και Σκόπια, στα απόρρητα έγγραφα;
Τα έγγραφα αφορούν την περίοδο 2006-2009 -κατά την οποία κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής- και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέρονται σε δύο κυρίως θέματα:
1. την παρέμβαση των ΗΠΑ στην προσπάθεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία
2. τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους αμερικανούς προς τον Κ.Καραμανλή για το σκοπιανό
"Τυχαίες" οι ανακοίνωσες Παπανδρέου για το Αιγαίο, την ίδια μέρα;
Πηγές του Υπ.Εξ, πάντως, εκτιμούν υπάρχουν ακόμη δύο έγγραφα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι ένα από τα ντοκουμέντα αφορά άτυπες επαφές της τότε ηγεσίας της ΝΔ, με τους Τούρκους για το Αιγαίο, αλλά όλα αυτά παραμένουν σε ...
επίπεδο υποθέσεων για την ώρα", λένε.
Αν κάτι τέτοιο ευσταθεί, τότε προκαλεί εντύπωση το timing! Το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι "δεν πάμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο" και το βράδυ της ίδιας ημέρας δημοσιοποιήθηκε η είδηση ότι έχουνδιαρρεύσει απόρρητα ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ, για τους χειρισμούς που έκανε στο ίδιο θέμα ο κ.Καραμανλής!
Πανικός σε όλες τις χώρες για το περιεχόμενο!
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των απορρήτων εγγράφων που έχει στην κατοχή του το Wikileaks.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από site, η συγκεκριμένη διαρροή εγγράφων θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Οκτωβρίου, όταν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα 400.000 απορρήτα ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Ιράκ.


Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/11/wikileaks_27.html#ixzz16ZVP5xGO


Τα καθημερινά μας νέα...

Ελλάδα
Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου «επιστρέφει» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (2010-11-28) - Antenna
Τον τίτλο ιδιοκτησίας του κτιρίου του παλιού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου παραλαμβάνει τη Δευτέρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από τη διεύθυνση κτηματολογίου του νησιού της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κύπρος- Συνάντηση Θ. Πάγκαλου με Β. Λυσσαρίδη (2010-11-28) - Express.gr
Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε απόψε μετον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.Μετά τη συνάντηση ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στηνΚύπρ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Βρέθηκε νεκρός 53χρονος σε χωράφι (2010-11-28) - Pathfinder.gr
Θύμα εγκληματικής ενέργειας φέρεται ότι έπεσε ένας 53χρονος, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε χωράφι στην περιοχή της Εγλυκάδας στην Πάτρα.Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Πατρών, το θύμα έφερε χτυ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Δεν πιάνει το 3% το κόμμα της Μπακογιάννη (2010-11-28) - Pathfinder.gr
Η πρώτη δημοσκόπηση, μετά την ανακοίνωση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, δείχνει πως στην παρούσα φάση δεν πιάνει το 3% που χρειάζεται για να μπει στη Βουλή.Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελλάδα-Απέπλευσαν πλοία από την Κρήτη φορτωμένα με ευπαθή προϊόντα (2010-11-28) - Express.gr
Απέπλευσαν χθές το βράδυ από το λιμάνι του Ηρακλείου τα δυο πλοία της γραμμής,ΚΡΗΤΗ 1 και ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ μετά από υπουργική εντολή που δόθηκε το βράδυ, στοΚεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, για αναχώρηση ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κόσμος
ʼνοιξαν οι κάλπες στην Αίγυπτο για την ανάδειξη κυβέρνησης (2010-11-28) - Kathimerini
ʼνοιξαν σήμερα στις 08:00 τοπική ώρα οι κάλπες στην Αίγυπτο για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε ένα τεταμένο κλίμα ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την ισλαμική αντιπολί..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αιματηρές συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού (2010-11-28) - Antenna
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αμπιντζάν, την οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ο Μπερλουσκόνι φέρνει τη σύγκρουση στους δρόμους (2010-11-28) - Ethnos
Ο «καβαλιέρε» απαντά με δικό του κάλεσμα σε μαζική κινητοποίηση, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στη Ρώμη. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έκκληση στους υποστηρι..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Κλειδώνει» το ιρλανδικό μνημόνιο (2010-11-28) - Ethnos
«Επίκειται» η συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να οριστικοποιήσουν και να..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Άρχισαν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ ? Ν. Κορέας (2010-11-28) - Antenna
Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας άρχισαν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα, δυτικά της Κορεατικής χερσονήσου, παρά τις αντιρρήσεις της Κίνας κ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πολιτική
Διευκρινίσεις για τη στέγαση της υφυπουργού Αννας Νταλάρα (2010-11-28) - Express.gr
 Σχετικά με δημοσιεύματα για την ανακαίνιση γραφείων του Β' ορόφου τουΥπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οδό Σταδίου 29, με σκοπό τηστέγαση της υφυπουργού Αννας Νταλάρα κι άλλων υ.. (0 σχολια)
Αναζωογόνηση... ερευνώνγια πετρέλαιο στην Ελλάδα (2010-11-28) - Express.gr
TO «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση των πιθανών ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου,.. (0 σχολια)
«Οχυρωματικά έργα» για να αντιμετωπίσει το«τσουνάμι» αντιδράσεων σηκώνει η κυβέρνηση (2010-11-28) - Express.gr
 TH στήριξη των βουλευτών και ολόκληρου του κομματικούμηχανισμού επιδιώκουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου ναπεριοριστούν οι αντιδράσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιχειρήσει η.. (0 σχολια)
Γ.Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε σταθερά» (2010-11-28) - Ethnos
«Δεν έχουμε λόγο να φοβηθούμε ούτε για την επόμενη δόση του δανείου ούτε για την τελική έκβαση της μάχης που δίνουμε, εφόσον συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο: αταλάντευτα, σ.. (0 σχολια)
Νέες τρύπες στην... ευρωζώνη (2010-11-28) - Eleutherotypia
Η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στην πρώτη πράξη του δράματος. Η Ιρλανδία στη δεύτερη, η Πορτογαλία στην τρίτη και η Ισπανία παίρνει σειρά...(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Οικονομικά
Μια ανάσα από την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας η Ε.Ε. (2010-11-28) - Zougla.gr
Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες για να οριστι..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αγώνας δρόμου για την Ιρλανδία (2010-11-28) - Pathfinder.gr
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι για το πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία, πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.Κι αυτό προκειμένου να αποφ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Το μνημόνιο δεν είναι απλώς προϋπόθεση» (2010-11-28) - Antenna
«Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, το μνημόνιο, δεν είναι απλώς η απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. που σώζουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Είναι κυρίως το πρόγραμμα το..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αποφασίζει το Eurogropup για το δάνειο στην Ιρλανδία (2010-11-28) - Τα Νέα
Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που θα καθορίσει τους όρους ένταξης της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε...(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
"Πολύ κοντά" στη χορήγηση βοήθειας 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία (2010-11-28) - Express.gr
 "Επίκειται" η συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώστην Ιρλανδία και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο στιςΒρυξέλλες για να οριστικοποιήσου.. (0 σχολια)


Όλα στο φώς...


Απόρρητο έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" αποκαλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο - Οι Ελληνικές θέσεις και τα σοβαρά λάθη της Αθήνας.

Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ'οτι αναγνωρίζει δημοσίως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατο (1η Νοεμβρίου) της Δ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών (ΟΗΕ, Διεθνείς Οργανισμοί και Διασκέψεις) τα κυριότερα αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο "Κόσμος του Επενδυτή".

Το έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" έχει αποδέκτη τον Α΄ Γενικό Διευθυντή (αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις) κ.Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και κοινοποιείται στο γραφείο του υπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα. Συντάχθηκε για να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν εγερθεί στην πορεία των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών γεγονός πού επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βάση και το περιεχόμενο των διμερών διαπραγματεύσεων.

Η πρώτη αποκάλυψη είναι ότι η τουρκική πλευρά απαιτεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι ξεχωριστή από τη διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα. Ουσιαστικά, η Άγκυρα επιχειρεί να αποσυνδέσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και να το εμφανίσει σαν αποκομμένες νησίδες, οι οποίες επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμα αυτών των νησιών να εχoυv δική τους υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ας σημειωθεί ότι η γεωγραφική θέση του Καστελόριζου και της Στρογγύλης επηρεάζει καθοριστικά τα όρια της υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια (όπως φαίνεται και στον συνημμένο χάρτη), επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει την εκμετάλλευση μια μεγάλης θαλάσσιας έκτασης, στο υπέδαφος της οποίας υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις πως βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου,

Υπηρεσιακό προηγούμενο

Το εν λόγω έγγραφο εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίoυ και της Ανατολικής Μεσογείου. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι η κατηγορηματική αυτή θέση αλλά και μια σειρά ακόμα θέσεις που εκφράζονται στο έγγραφο έχoυv ενοχλήσει τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη-Αλέξιο Ζέππο. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ανωτέρω αξιωματούχοι ήθελαν ανεπίσημες απαντήσεις κι όχι μια αναλυτική έγγραφη και τεκμηριωμένη απάντηση, η οποία εκ των πραγμάτων δημιουργεί υπηρεσιακό προηγούμενο. Αυτό δεν θα είχε σημασία εάν η ελληνική πλευρά ήταν αποφασισμένη να απορρίψει κατηγορηματικά την τουρκική απαίτηση για ξεχωριστή διαπραγμάτευση, όπως και άλλες απαιτήσεις. Καλό θα ήταν επ' αυτού να υπάρξει επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Από το κείμενο, εμμέσως πλην σαφώς, τεκμαίρεται ότι η όλη διαπραγμάτευση διεξάγεται επί της βασικής διεκδίκησης της Τουρκίας, που είναι η άρνηση αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Η Άγκυρα επιδιώκει να επιβάλει ως βάση της διαπραγμάτευσης την αρχή της «ευθυδικίας, η οποία παρακάμπτει τις γενικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας. Το έγγραφο δίνει τεκμηριωμένη απάντηση, επικαλούμενο την υφιστάμενη νομολογία και τις διαφοροποιήσεις που έχουν σημειωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο.

Το εθνικό συμφέρον


Μεγάλη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία κινητοποιεί κάθε είδους πραγματικό, πολιτικό και νομικό όπλο, μεγιστοποιώντας τις διεκδικήσεις της, n ελληνική πλευρά συμπεριφέρεται με εγκληματική αμέλεια, αν πρόκειται μόνο για αμέλεια. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι δεν έχει περάσει στην ελληνική νομοθεσία τον σύγχρονο ορισμό της υφαλοκρηπίδας, που έχει προκύψει από την Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν και έχει όχι μόνο εθνικό συμφέρον, αλλά και σχετική συμβατική υποχρέωση, διατηρεί μέχρι σήμερα τον πολύ πιο περιοριστικό ορισμό του 1958, ο οποίος περιορίζει την υφαλοκρηπίδα μέχρι το σημείο που το βάθος φθάνει τα 200 μέτρα. Ας σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Θεόδωρος Πάγκαλος επικαλέσθηκε προσφάτως τον εθνικά ασύμφορο και νομικά ξεπερασμένο αυτόν ορισμό, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την ελληνική διαπραγματευτική θέση.

Μία δεύτερη «αμέλεια» είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει χάρτες με τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, παρ' ότι η Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει ετοιμάσει τέτοιους χάρτες. Έχει υποβάλει μόνο τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αλβανία, οι οποίες αφορούν το Ιόνιο. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές υπάρχουν χάρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χάρτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απεικονίζουν τα υποθετικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας την αρχή της μέσης γραμμής.

Στο έγγραφο διατυπώνεται η γενική εκτίμηση ότι η πάγια ελληνική θέση είναι νομικά ισχυρή. Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά ότι δεν έχουν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ μόνο οι ακατοίκητοι «βράχοι». Σ' ορισμένες περιπτώσεις έχει υιοθετηθεί και η αρχή της αναλογικότητας, η οποία περιορίζει την υφαλοκρηπίδα απομονωμένων νησίδων, όταν η εφαρμογή του κανόνα της μέσης γραμμής προκαλεί μεγάλη δυσαναλογία στην κατανομή της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μιας νησίδας και του παρακείμενου ηπειρωτικού κράτους.

Ήταν στοιχειώδεις η Ελλάδα να εισέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, διεκδικώντας όσα της εξασφαλίζει η ευνοϊκότερη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας. Αντ' αυτού, εισήλθε με μειωμένες απαιτήσεις. Γιατί έχει ουσιαστικά αποδεχθεί αιγιαλίτιδα ζώνη πολλαπλού εύρους και όχι 12 μιλίων, όπως της επιτρέπει το διεθνές δίκαιο; Γιατί διαπραγματεύεται περιορισμούς στην υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ και δεν αφήνει το Διεθνές Δικαστήριο να προσαρμόσει τα όρια, εάν και όπου αυτό κρίνει αναγκαίο;

Ουσιαστικά, έτσι όπως διεξάγεται η διαπραγμάτευση, αφορά μόνο ελληνικά δικαιώματα και οδηγεί, σχεδόν αναπόφευκτα, σε απεμπόληση ενός μέρους τους. Για να έχει νόημα μια τέτοια διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να έχει τεθεί ως προκαταρκτικός όρος η εγκατάλειψη εκ μέρους της Τουρκίας της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», με βάση την οποία όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σ' έναν απροσδιόριστο αριθμό νησίδων, αλλά και ορισμένες εξ αυτών τις χαρακτηρίζει ρητά τουρκικές (π.χ. το κατοικημένο Aγαθoνήσι). Εάν δεν ακυρωθεί η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, είναι εθνικά βλαπτική και πρακτικά αδύνατη η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Τα καίρια αποσπάσματα του Ντοκουμέντου

Για το Καστελόριζο

«Στο πλαίσιο της oριoθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, δεν είναι σκόπιμο να γίνεται διάκριση μεταξύ της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επιδιώκεται από την τουρκική πλευρά ... Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να ενταχθούν στη συνολική διαπραγμάτευση (ή δικαστική επίλυση της διαφοράς) με την Τουρκία. Ενδεχόμενη δε αποσπασματική εξέταση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου δεν θα είναι προς όφελος της Χώρας ... Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιη η αναγνώριση "μειωμένης επήρειας" στο Καστελόριζο, ενώ θα έχει χαθεί το διαπραγματευτικό χαρτί των χωρικών υδάτων, αλλά και το ενδεχόμενο "συμψηφισμού" με τις διεκδικήσεις μας στο Αιγαίο».

Το ακριτικό Καστελόριζο. (Φωτογραφία του Δημήτρη Μακρινού)

«Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, το οποίο αποτελείται συνολικά από 13 νησιά, νησίδες και βράχους, δεν είναι απομονωμένο - γεωγραφικά και διοικητικά ανήκει στα Δωδεκάνησα. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται στην οριοθετική γραμμή του ιταλοτουρκικού Πρακτικού του Δεκεμβρίου του 1932, το οποίο συμπληρώνει την ιταλοτουρκική συμφωνία της Άγκυρας της 4ης Ιανουαρίου 1932, οριοθετώντας τα χωρικά ύδατα της Δωδεκανήσου με τις απέναντι ακτές της Aνατoλίας».

«Για λόγους πρακτικούς, είναι ορθότερο να αντιμετωπίζονται ως ενιαίο σύνολο τα θαλάσσια όρια της Ελλάδας με την Τουρκία από τις εκβολές του Έβρου μέχρι το Καστελόριζο».

«Οσον αφορά τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο το ανατολικό όριο επηρεάζεται από την νήσο Στρογγυλη του συμπλέγματος του Καστελόριζου ... Η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν κοινά όρια υφαλοκρηπίδας μόνον εάν η οριοθετική γραμμή της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας χαραχθεί με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών ακτών και της νήσου Στρογγύλης.»

«Δεδομένης της γενικότητας της διατύπωσης του άρθρου 83 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και λόγω των διακυμάνσεων της νομολογίας και της αvτίληψης των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων ότι κάθε υπόθεση αποτελεί ένα unicum, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια η επήρεια που θα απoδoθεί στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου σε ενδεχόμενη δικαστική επίλυση της διαφοράς oριoθέτησης με την Τουρκία».

Αιγιαλίτιδα ζώνη

«Το δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη υπερισχύει καταρχήν του δικαιώματος σε υφαλοκρηπίδα, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα περιορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης λόγω αλληλοεπικάλυψης με την υφαλοκρηπίδα γειτονικού κράτους, όπως υποστηρίζει η Τουρκία» (σ.σ. Η Τουρκία, δηλαδή, επιδιώκει να μειώσει την αιγιαλίτιδα ζώνη ελληνικών νησιών, με το επιχείρημα ότι επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!)

Για την μεθοδολογία οριοθέτησης

«Έχει ενοποιηθεί το εθιμικό με το συμβατικό δίκαιο της oριoθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ... Η έννοια των "σχετικών περιστάσεων" (που δικαιολογούν την εφαρμογή της αρχnς της ευθυδικίας) λειτουργεί ως εξαίρεση στην αρχή της ίσης απόστασης (μέσης Γραμμής), που έχει καθιερωθεί πλέον ως κλασική μέθοδος oριoθέτησης».
«'Εχει απoκρυσταλλωθεί η μεθοδολογία oριoθέτησης. Σε πρώτο στάδιο χαράσσεται προσωρινά η γραμμή της ίσης απόστασης και στην συνέχεια εξετάζεται η ύπαρξη τυχόν περιστάσεων που επιβάλλουν τη μετατόπιση της γραμμής, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Ειδικότερα ως προς τις περιπτώσεις κρατών με αντικείμενες ακτές, το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ήδη από το 1985 στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Λιβύης - Μάλτας ότι η χάραξη της μέσης γραμμής αποτελεί καταρχήν τη δίκαιη λύση. Ωστόσο, στην πρόσφατη απόφασή του στην υπόθεση Θαλάσσιας Οριοθέτησης στην Μαύρη Θάλασσα, το Δικαστήριο προσέθεσε ένα τρίτο στάδιο στη διαδικασία oριoθέτησης, στο πλαίσιο του οποίου απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην έννοια της "αναλογικότητας", δηλαδή της αναλογίας μεταξύ του μήκoυς των ακτών και της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος ... Η εν λόγω αναβάθμιση του κριτηρίου της αναλογικότητας δημιουργεί προβλnματισμό, ενώ μειώνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό προβλεψιμότnτας».

«Περισσότερο από το 1/3 των εθνικών νομοθεσιών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ προβλέπουν ότι, εκκρεμούσης της oριoθέτησης, τα εξωτερικά όρια των εν λόγω ζωνών προσδιορίζονται βάσει της αρχής της ίσnς απόστασης».

Για τις «αμέλειες» των ελληνικών κυβερνήσεων


«Η ελληνική υφαλοκρηπίδα στο σύνολό της έχει απεικονισθεί χαρτογραφικά σε θεματικούς χάρτες μελετών της Υδρογραφικής Yπnρεσίας του ΓΕΝ, όπως αυτά καθορίζονται βάσει της αρχής της ίσης απόστασnς ... Με εξαίρεση την οριοθετική γραμμή της υφαλοκρηπίδας του Ιονίου βάση της ελληνοιταλικής συμφωνίας του 1977, δεν έχουν κατατεθεί τα όρια της ελληνικής υφαλoκρηπίδας σε διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και για τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα οποία, ωστόσο, αποτυπόνωνται από το 2006 και εφεξής σε επίσημoυς ελληνικούς ναυτικούς χάρτες».

«Σύμφωνα με το άρθρο 16(1) της Σύμβασnς για το Δίκαιο της θάλασσας, τα παράκτια κράτη οφείλουν να απεικονίζουν σε ναυτικoύς χάρτες μεγάλης κλίμακας, αφενός τις ευθείες γραμμές βάσnς και τις ειδικές περιπτώσεις παρέκλισης από την "κανονική γραμμή βάσης" (όπως κλείσιμο των κόλπων) για μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτηδας ζώνης και τα όρια που προκύπτουν από αυτές και, αφετέρoυ, τη χάραξn της οριοθετικής γραμμής της αιγιαλίτιδας ζώνης με γειτονικά κράτη. Τα παράκτια κράτη υποχρεούνται να προσδώσουν επαρκή δnμoσιότητα στους εν λόγω χάρτες και να καταθέσουν αντίγραφό τους n πίνακα των σχετικών γεωγραφικών συντεταγμένων στον γενικό γραμματέα των Η.Ε. Η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει σύστημα ευθειών βάσnς, παρά το γεγονός οτι οι όροι που ισχύουν εθιμικά από το 1951 και ενσωματώθηκαν στη Σύμβασn συvτρέχoυν σε πολλές περιοχές της Χώρας ... Aντίστοιχη υπoχρέωσn προβλέπεται στο άρθρο 84 της Σύμβασnς σχετικά με την απεικόvιση εξωτερικού ορίου και τη χάραξη της oριoθετικής γραμμής της υφαλοκρηπίδας ... Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στο άρθρο 75 της Σύμβασnς πρoβλέπεται αντίστoιχη ρύθμισn για το εξωτερικό όριο και την οριοθέτηση της ΑΟΖ».

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν κατατεθεί επίσημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ανατολικού ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν γνωστοποιηθεί στη νορβηγική και τηv αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο διαμαρτυριών μας για τη διενέργεια θαλασσίων ερευνών στην περιοχή. Έχουν εγχειρισθεί σχετικοί χάρτες και γεωγραφικές συvτεταγμένες στην Αίγυπτο και στη Λιβυή, αντιστοίχως στο πλαίσιο των διμερών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνώv».

Το κριτήριο της απόστασης
«Η ελληνική νομοθεσία εξακολουθεί να αναφέρεται στα κριτήρια της Σύμβασης της Γεvεύης για τηv υφαλοκρηπίδα (1958), δnλαδί το κριτήριο του ισοβαθούς των 200 μέτρων και το κριτήριο της εκμετάλευσης για τον προσδιορισμό του εξωτερικού ορίου της υφαλoκρηπίδας. Αντίθετα, n Σύμβασn, η οποία σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 311(1) "υπερισχύει των Συμβάσεων της Γενεύnς της 29nς Απριλίου του 1958 για το Δίκαιο της Θάλασσας", προβλέπει ότι νομικός τίτλος,επί της υφαλoκρηπίδας εντός του ορίου των 200 ν. μιλiων είναι το κριτήριο της απόστασnς. Την εθιμική υπόστασn του εν λόγω κανόνα έχει αποδεχθεί n διεθνής νομολογία ήδη από τη δεκαετία του 1980 ... Θα ήταν σκόπιμo να εναρμονισθεί n ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις (της Σύμβασnς), υιoθετώντας τον ευμενέστερο για τα ελληνικά συμφέροντα ορισμό mς υφαλοκρηπίδας βάσει του κριτηρίου της απόστασnς. Το ίδιο ισχύει και για τηv οριοθέτηση της υφαλoκρnπίδας, εφόσοv n ελληνική νομοθεσία απλώς παραπέμπει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, χωρίς ουδεμία αναφορά στην αρχή της ίσnς απόστασnς ... Στην απόφασn Οριοθέτησnς μεταξύ των Μπαρμπάντος και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Διεθνές Δικαστήριο απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εθνική νομοθεσία των διαδίκων κρατών στο πλαίσιo της απoσαφίνισnς των θέσεών τους ως προς τη μέθοδο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».
«Κατά τηv πρόσφατη ερευvnτική δραστηριότητα του αμερικανικού ωκεανογραφικού πλοίου R/V NAUTILUS, καταστήσαμε σαφές στην αμερικανική πλευρά οτι δεν δύναται να διενεργήσει έρευνες στα υποθαλάσσια όρη του Αναξίμανδρου χωρίς την άδεια των ελληνικών αρχών, εφόσον n προτεινόμενη περιοχή διεξαγωγής των ερευνών περιελάμβαvε και περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας ... Η αμερικανική πλευρά επαναπροσδιόρισε τις περιοχές διεξαγωγής των ερευνών, γεγονός που επιβεβαίωσε n αμερικανική πρεσβεία με ρηματική διακοίνωση».

«Τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βάσει της αρχής της ίσης απόστασης εμφανίζονται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά και σε Χάρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Εύρωπαϊκής Ένωσnς, ως υπoθετικά όρια ΑΟΖ, αναγνωρίζοντας πλήρη επήρεια σε όλα τα ελληνικά νησιά ... Μάλιστα, σε πρόσφατο χάρτη εργασίας του Δικτύου Natura 2000, πέραν του υφισταμένου ορίου των χωρικών υδάτων και των υπoθετικών ορίων ΑΟΖ, απεικoνίζεται με διακεκομμένη γραμμή και το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων με 12 ν.μ.».
Του Σταύρου Λυγερού/Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κόσμος του Επενδυτή.


Αρλουμπολογίες Νο 3!

Δήλωση κατά την απονομή βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2010».

Ως ευτυχία για τον τόπο χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος στον σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε στην εκδήλωση για την απονομή των ετήσιων βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2010». «Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Όχι για την κακή του πλευρά, αλλά γιατί μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

Το «παρών» στην εκδήλωση της Λέσχης Επιχειρηματικότητας για τα βραβεία «Κούρος 2010» έδωσε εκτός από τον κ. Πάγκαλο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.


Επιτέλους...



TO ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ Γ.Γ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, Η ΟΠΟΙΑ  ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ''ΚΑΤΙΝ'' ΩΣ ΨΕΜΜΑ ΚΑΙ ''ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ''...
Πηγή: Defencenet.gr
Εβδομήντα χρόνια μετά την σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών από τους σταλινικούς (σοβιετική πολιτική αστυνομία), στο Κατίν το γεγονός, αναγνωρίστηκε ως «έγκλημα» από τη Δούμα, τη ρωσική Κάτω Βουλή.

Την άνοιξη του 1940, λίγο μετά το διαμελισμό της Πολωνίας από τη Γερμανία και την ΕΣΣΔ, 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί, αιχμάλωτοι του σοβιετικού στρατού, εκτελέστηκαν στο δάσος του Κατίν, στη Μεντνόγε (Ρωσία) και στο Χαρκίβ (Ουκρανία).

"Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οποία είχαν παραμείνει επί πολλά χρόνια στα μυστικά αρχεία, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φοβερής αυτής τραγωδίας, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ότι το έγκλημα του Κατίν διαπράχθηκε με προσωπική διαταγή του Στάλιν και άλλων μελών της σοβιετικής ηγεσίας", επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

"Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό καταλογίσθηκε από τη σοβιετική προπαγάνδα στους Ναζί εγκληματίες", γεγονός που προκάλεσε "την οργή, την πίκρα και τη δυσπιστία του πολωνικού λαού", υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Το ρωσικό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη βαθειά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα της αδικαιολόγητης αυτής πράξης, στις οικογένειες αλλά και στους συγγενείς τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. H θαρραλέα αναγνώριση του εγκλήματος - έστω και αν δεν αφορά σε τίποτα την σημερινή Ρωσία - θα φέρει πιο κοντά την Ρωσία και την Πολωνία, αναφέρουν πολιτικοι παρατηρητές της Βαρσοβίας.

ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ TRAILER ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ''ΚΑΤΙΝ'' Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΑ ΤΙΣ ΕΚΓΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΙ ΕΔΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ...


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More