25.12.11

Τα Ελληνικά Χριστούγεννα επιμένουν!

Θράκη, έθιμα, Χριστούγεννα, κάλαντα, Κομοτηνή, τσουμάκες, χριστόκλουρα, Σαρακατσ
Θράκη: Τραγούδια με «τσουμάκες» και «Μπαμπουσιαραίους»!

Η Θράκη είναι από τις πιο πλούσεις σε έθιμα περιοχές της Ελλάδας ενώ δικαιολογημένα κατέχει την πρωτιά στο μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Μόνο η Μάνη, χωριό της επαρχίας Διδυμοτείχου, έχει να μας παρουσιάσει 47 χριστουγεννιάτικα τραγούδια!
  • Τραγούδι με τις «τσουμάκες»: Το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, πανέτοιμα πλέον, με τις ομάδες τους ξεχύνονταν στα θεοσκότεινα σοκάκια του χωριού,κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακρυά ξύλα, τις «τσουμάκες». Τα ξύλα αυτά δεν ήταν μόνο σύμβολο της γιορτής, που συμβολίζανε τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου. Ήταν τα προστατευτικά τους μέσα από τις επιθέσεις των σκυλιών. Μ'αυτές επίσης θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών, για να τους ανοίξουν.
  • Η «Χριστόκλουρα»: Πρόκειται για παραλλαγή του «Χριστοκούλουρου» που συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι γυναίκες των Σαρακατσάνων στη Θράκη εξακολουθούν να ζυμώνουν και να φτιάχνουν τη «Χριστόκλουρα», η οποία είναι κεντημένη. Τα κεντήματα στη «Χριστόκλουρα» αναπαριστούν πρόβατα, άλογα, τη στάνη, τη στρούγκα και άλλα στοιχεία του παλαιού καθημερινού τους βίου. Τη «Χριστόκλουρα» την τρώνε όλοι μαζί με μέλι, περιμένοντας τη γέννηση του Χριστού. Στο τραπέζι των Θρακιωτών ακόμη και σήμερα, το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, βρίσκονται εννέα διαφορετικά τρόφιμα, που το καθένα συμβολίζει στιγμές της καθημερινότητας.
  • Το έθιμο των Μπαμουσιαραίων: Το έθιμο αναβιώνει στο Ρήγιο της επαρχίας Διδυμοτείχου τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Δύο παλικάρια μεταμφιέζονται το ένα σε μπαμπουσιάρο και το άλλο σε γυναίκα του μπαμπούσιαρου. Το πρώτο φορά μια νεροκολοκύθα στο πρόσωπο με τρύπες στα μάτια και στο στόμα, προβιές προβάτων και κρεμά στη μέση κουδούνια και στη ζώνη του ένα μεγάλο μαχαίρι. Ζουρνατζήτδες ή γκαϊντατζήδες συνοδεύουν το ζευγάρι καθώς και ένα νταουλτζή. Η άγρια και χαρακτηριστική μουσική των οργανοπαιχτών ξεσηκώνει όλο το χωριό.
Στην Κομοτηνή τα Χριστούγεννα δεν λένε κάλαντα, αλλά την Πρωτοχρονιά από το βράδυ γυρνούν με αναμμένα φανάρια τα οποία είναι στολισμένα με κορδέλλες και με βαπόρια και τραγουδούν τα κάλαντα από ένα τυπωμένο βιβλίο. Τα παιδιά κρατούν σφυριά ξύλινα, βαμμένα με πολλά  χρώματα και με αυτά χτυπούν τις πόρτες και μαζεύουν στραγάλια, σύκα, ξυλοκέρατα, πορτοκάλια, καρύδια. 'Όχι όμως και χρήματα.


Καλά χριστούγενα κ. ΠΡΟ - ΠΟ! Κοιμηθείτε ήσυχος.

Μπαράζ ληστειών ξημερώματα Χριστουγέννων στην Αττική
Μπαράζ ληστειών ξημερώματα Χριστουγέννων στην Αττική!
Καλά Χριστούγεννα κ. Παπουτσή. Κοιμηθείτε ήσυχος εσάς δεν θα σας ενοχλήσει κανείς.    

Στόχος ληστών έγιναν τα ξημερώματα δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο Μοσχάτο και στα Πετράλωνα με τους αδίστακτους δράστες να απειλούν με προτεταμένα τα όπλα τους υπαλλήλους για να τους αρπάξουν τις εισπράξεις.
Η πρώτη ληστεία έγινε 20 λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα στο πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Πύργου στο Μοσχάτο. Οι δράστες ακινητοποίησαν τον υπάλληλο άπραξαν τις εισπράξεις και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.
Την ίδια ώρα σημειώθηκε ληστεία σε άλλο πρατήρειο υγρών καυσίμων στην οδό Χαμοστέρνας στα Πετράλωνα. Οι δράστες με την απειλή πιστολιού αφαίρεσαν από τον αλλοδαπό υπάλληλο το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.διέφυγαν.


Τα καρντάσια μας οι κουμπάροι μας...

Γιλμάζ: Οι Τούρκοι έκαιγαν τα ελληνικά δάση
Γιλμάζ: Οι Τούρκοι έκαιγαν τα ελληνικά δάση!

Στην αποκάλυψη ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας πυρπολούσαν τα Ελληνικά δάση για αντίποινα τουλάχιστον την εποχή της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ το 1995-1997 προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γίλμαζ.
Ο Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Birgun, παραδέχεται ότι υπήρχαν μυστικά κονδύλια στον προϋπολογισμό της Τουρκίας που προορίζονταν για πυρκαγιές σε δάση της Ελλάδας αλλά και για απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν.
«Όλοι οι πρωθυπουργοί όταν τελειώνει η θητεία τους και έρχεται νέος πρωθυπουργός, τον ενημερώνουν σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν τα μυστικά κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διάδοχό μου και οι προκάτοχοί μου έπραξαν το ίδιο. Οι Ερμπακάν, Ετσεβίτ και Ντεμιρέλ ενημέρωσαν τους διαδόχους τους για τα μυστικά κονδύλια. Μόνο η Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για της διάθεση μυστικών κονδυλίων της περίοδο που ήταν πρωθυπουργός. Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά όπου πέρα των μυστικών κονδυλίων όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Και κρατικά μυστικά είναι τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας» φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

             Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ   ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ
                                                      ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
                                             ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΏΤΕΣ
ΑΓΑΠΗΝΟΣ


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More