5.12.11

Οι ΘΥΡΩΡΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ σήμερα στις 22.00 - 23.00 στο AXISRADIO.GR

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 22:00 «ΟΙ ΘΥΡΩΡΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ.


Σήμερα στις 22:00 «οι Θυρωροί της Νύχτας» δεν κοιμούνται, αλλά κυρίως δεν ξεχνούν... Θυμούνται! Δεν ξεχνούν τον Δεκέμβρη του ‘44, την ηρωϊκή εποποιία του Μακρυγιάννη. Δεν ξεχνούν και συζητούν για τους δικούς μας «Δεκέμβρηδες», με καλεσμένο έναν «Ενεκίτη» του '80. Θυμούνται τα σοβαρά και τα ασόβαρα της δεκαετίας του ’80, με τις συγκεντρώσεις στο Θησείο, τις πορείες στο Σύνταγμα, τα επεισόδια με την ΟΝΝΕΔ... Θυμούνται και σχολιάζουν, αυτά που σήμερα λίγοι πια γνωρίζουν, αλλά που αποτελούν κομμάτι της Ιστορίας του Κινήματος. Μείνετε συντονισμένοι...


Νέα επιτυχία στην εξωτερική πολιτική μας!

Η Χάγη «ονόμασε» τα Σκόπια Μακεδονία - «Φωτιά» στην Αθήνα
Η Χάγη «ονόμασε» τα Σκόπια Μακεδονία - «Φωτιά» στην Αθήνα!

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Το Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας επειδή εμπόδισε την είσοδο των Σκοπίων ωστόσο θεωρήθηκε αναρμόδιο στο να εμποδίσει την Ελλάδα από μελλοντικές αξιώσεις.
Λιγο παραπάνω από μία ώρα κράτησε η ανάγνωση του σκεπτικού και της απόφασης του Διεθνής Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008. Η απόφαση προκάλεσε «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί το ευαίσθητο εθνικό θέμα διατηρώντας παράλληλα «ισορροπίες τρόμου» μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης.
Σε ότι αφορά την προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, το Δικαστήριο απεφάνθη με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά πως είναι αρμόδιο και έκρινε πως πράγματι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 παρ. 1 της Συμφωνίας. Παράληλλα αναγνώρισε το δικαίωμα της ΠΓΔΜ να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.
Τα επιχειρήματα της Ελλάδας δεν έπεισαν τους δικαστές καθώς δεν αποδείχθηκαν παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας εκ μέρους της ΠΓΔΜ, εκτός από την περίπτωση της χρήσης ενός συμβόλου, που απαγορεύεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν περιέχει νομική υποχρέωση της ΠΓΔΜ να μην χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Από την άλλη, η δικαστική αρχή αναγνώρισε πως τα Σκόπια έχουν παραβιάσει το άρθρο 7 παρ. 2 της Συμφωνίας περί χρήσης συμβόλων όπως ο «ήλιος/άστρο της Βεργίνας» τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως ελληνικά.
Επιπλέον το Δικαστήριο θεώρησε εαυτό αναρμόδιο να επιβάλλει στην Αθήνα απόφαση που δεν θα της επιτρέπει να έχει μελλοντικές αξιώσεις από τα Σκόπια προκειμένου να εισέλθουν σε διεθνείς οργανισμούς.
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (Αγγλικά).
Υπουργείο Εξωτερικών: Η απόφαση δεν αφορά το όνομα
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης «δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα».
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2011, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την απόφασή του στην Υπόθεση της προσφυγής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της χώρας μας.

Με πλήρη σεβασμό προς το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως βασικό δικαιοδοτικό όργανο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα θα εξετάσει την Απόφαση.

Η προσφυγή αυτή, που ασκήθηκε μονομερώς από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008, αποσκοπούσε κατ’ ουσίαν στο να παρακάμψει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον τις υποχρεώσεις της, που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) ως προς την αξιολόγηση της υποψηφιότητας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το Δικαστήριο με τη σημερινή του απόφαση, δεν ικανοποίησε την επιδίωξη αυτή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ειδικότερα η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπέβαλε δύο αιτήματα στο Δικαστήριο:

(α) να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στη σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008, και,

β) να διατάξει τη χώρα μας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με τη διάταξη του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να μην προβάλει αντίρρηση, άμεσα ή έμμεσα, στην εισδοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους οργανισμούς στους οποίους η Ελλάδα είναι μέλος, εφόσον η χώρα αυτή θα αναφέρεται στους οργανισμούς αυτούς ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή με την προσωρινή της ονομασία σύμφωνα με την απόφαση 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ως προς το πρώτο αίτημα, το Δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν υπόψη του, καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008.

Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Η σημερινή Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. H σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η Απόφαση δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή. Ειδικότερα, σχετικά με το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010), είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία.

Η Ελλάδα θα λειτουργεί στο ΝΑΤΟ και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, με πλήρη ευθυγράμμιση στις ουσιαστικές και διαδικαστικές τους επιταγές, με εποικοδομητική διάθεση και καλή πίστη.

Η Ελλάδα, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σεβόμενη το πνεύμα και γράμμα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, καθώς το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
 http://www.blogger.com


Τα αποτελέσματα της Ελληνικής διπλωματίας!

Φάτε Χάγη ... τώρα.


ypeksΕπί δεκαετίες, ο ελληνικός μύθος της εξωτερικής πολιτικής μας έλεγε ότι η προσφυγή της χώρας μας στα διάφορα "ευρωπαϊκά" όργανα, θα είχε ως αποτέλεσμα την δικαίωση της χώρας μας. Με μία μεταφυσική σχεδόν πίστη, σε ένα "δίκαιο" το οποίο αποτελούσε την ... καλύτερη υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.
Η σημερινή σφαλιάρα, που μας ήλθε από το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο, για την επίλυση των διεθνικών διαφορών, απέδειξε μία και καλή ότι η ρητορεία της "δημοκρατικής, μικρής και τίμιας Ελλάδος" που προσφεύγει πάντα σε διαιτησίες για να επιλύσει τα εθνικά της προβλήματα, είναι η ισχυρότερη εγγύηση για την αποτυχία.
Εδώ και δεκαετίες, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εφησυχασθεί στο να αναμένει τις κινήσεις όλων των υπολοίπων. Παθητική και μίζερη, αναμένει τις αποφάσει "οργάνων" αναμένοντας ότι αυτές θα την σώσουν από τον κόπο και την πιθανή δυσαρέσκεια κάποιων.
Όπως σήμερα η Χάγη δικαίωσε τα Σκόπια, είναι πολύ πιθανόν και μια πιθανή προσφυγή της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα - πάγιο αίτημα του ελληνικού κράτους - να την δικαιώσει εξίσου.
Το ελληνικό έθνος - κράτος λειτούργησε επί σειρά ετών ως ευνουχισμένο, αποκλείωντας κάθε είδους ενεργητική διπλωματία.
Και έτσι σήμερα η Χάγη μας σέρβιρε μια ωραιότατη δικαίωση των Σκοπιανών. Η ευθύνη όμως ανήκει ολοκληρωτικά στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, που επέτρεψε στα πράγματα να φτάσουν ως εκεί. Η τεχνική δικαίωση των Σκοπίων, ήλθε μόνο και μόνο επειδή η ελληνική διπλωματία ήταν ανενεργή και επέτρεψε στους Σκοπιανούς να φτάσουν μέχρι του επιπέδου να επιβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Που δεν φρόντισε να αποκλείσει εξ' αρχής αυτή την δυνατότητα, αντί του να προβάλλει την απειλή ενός "βέτο" την τελευταία στιγμή.
Μπορεί σήμερα η Χάγη να έκανε δεκτή την προσφυγή των Σκοπίων. Σήμερα όμως ο ελληνικός λαός πρέπει να προσφύγει κατά του συνόλου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια.
Γιατί ήταν ακριβώς αυτή η πολιτική της αναμονής, της παθητικότητας που μας έφερε μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Και ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί αυτή η καταδικαστική για την χώρα μας απόφαση, είναι το να ανατραπεί εκ βάθρου ο τρόπος με τον οποίο η χώρα μας ελίσσεται στην διεθνή σκηνή. Κάτι όμως παντελώς απίθανό, υπό την συγκεκριμένη διακυβέρνηση, που ενδιαφέρεται να γίνει αρεστή στους διεθνείς παράγοντες.
Δ. Παπαγεωργίου


Πατριώτες και "πατριώτες"!

Αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση της Χάγης (το ΠΑΣΟΚ κάνει φυσικά την πάπια).

Kανείς από το ΠΑΣΟΚ, όπως πάντα, δε λέει τίποτε. Δεν τους αφορά το θέμα; Κομματικές πονηράδες, για να τα ΄χουν καλά με όλους.
"Βούτυρο στο ψωμί" των ελλήνων πολιτικών, ήταν η απόφαση καθώς τους βοηθά να ...διολισθήσουν προς τις θέσεις των Σκοπίων. Φυσικά, κανείς δεν αντιλαμβάνεται την αλήθεια, που είναι ότι οι Σκοπιανοί δεν συζητούν και δεν θα αποδεχθούν ποτέ, για κανένα λόγο, σύνθετη ονομασία. Το εξηγήσαμε χιλιάδες φορές, αλλά κάνουν οι Έλληνες πολιτικοί πως δεν το καταλαβαίνουν. Θεωρούν ότι "δίνουν" στα αφεντικά την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Μόνο που τα Σκόπια δεν αποδέχονται ούτε αυτό (!), που...
εμείς θεωρούμε μέγιστη υποχώρηση, κόκκινες γραμμές και άλλα παραμύθια και όποιος ασχολείται με το θέμα ξέρει ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ, σύνθετη ονομασία.
Απλώς κωλλυσυιεργούν μέχρι να κερδίσουν το νέτα-σκέτα  "Μακεδονία". Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια για να μάθουν οι Έλληνες, ότι οι Σκοπιανοί δεν συζήτησαν ποτέ, το "Σλαβομακεδονία", το οποίο μας παρουσίαζαν κάποτε ως καλή λύση (θα μπορούσε να είναι). Θα περάσουν άλλα είκοσι μέχρι να καταλάβουν ότι οι Σκοπιανοί, δεν διαπραγματεύονται τίποτε! Και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Μυαλό θέλει; Για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Λέτε να δεχθούν να μην ονομάζονται νέτα-σκέτα "Μακεδόνες" για να μπούν στο ΝΑΤΟ; Όποιος σκέπτεται έτσι, είναι βαθιά νυχτωμένος -όπως όλα τα ελληνικά κόμματα δηλαδή-.
Οι Σκοπιανοί δεν διαπραγματεύονται τίποτε, ούτε το σκέτο "Μακεδονία" για το όνομα, ούτε το σκέτο "Μακεδόνας" για την εθνικότητα, ούτε το σκέτο "Μακεδονική", για τη γλώσσα.
Τα άλλα είναι δικές μας επιθυμίες και ονειρώξεις, που τις βαφτίζουμε ρεαλισμό και αμοιβαία λύση.



Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Ν.Δ, Βουλευτής Β΄Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που ελήφθη μετά την προσφυγή των Σκοπίων: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων. Έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή ως «πρώτη ύλη» για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία –είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά , σε διεθνές επίπεδο, τους «αρχιτέκτονες» της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής , που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.
 Πέρα, λοιπόν, από κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παρερμηνείας, από το κείμενο των αποφασισθέντων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξάγονται, με μοναδικό κριτήριο την λογική και την αλήθεια, τα εξής συμπεράσματα:
 1. Η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας, που αποτελεί το «όχημα» της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.
 2. Το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαλώντας έτσι – εμμέσως αλλά σαφώς- τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον διάλογο για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.
 3. Το Διεθνές Δικαστήριο δέχεται τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008.
 4. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το δεύτερο αίτημα της FYROM, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον, καθώς οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια από το Δικαστήριο.
 5. Οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν, σε πρώτη φάση, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν – εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» και πρέπει ταυτόχρονα, μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ.Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης. Άλλωστε η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.
 Τώρα, είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».

 "Η απόφαση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων", σχολίασε το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι "η λύση για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν βρίσκεται σε ενδιάμεσες συμφωνίες, υπό την χειραγώγηση των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε στις διαβουλεύσεις μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα δικαστήρια".  Τέλος, το ΚΚΕ τονίζει ότι "αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί λαβή για να ανακινηθούν διεκδικήσεις". 
 Την πλήρη αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της ΠΓΔΜ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ενώ ευθύνες επιρρίπτει σε Παπανδρέου και Σαμαρά, "διότι έχασαν ουσιαστικές ευκαιρίες τις δύο περασμένες δεκαετίες, προωθώντας μια αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, όχι μόνο στο θέμα της ονομασίας της γείτονος αλλά και σε ζητήματα στρατηγικής αντίληψης της περιφερειακής και ηπειρωτικής συνεργασίας", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, βασισμένη σε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό. 
 Σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι: "Δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση, γιατί μας βρίσκει σε μια οδυνηρή θέση» και πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να αποφασίσoυν οι πολίτες για το όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και αυτός, επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τόνισε, τέλος, ότι για το θέμα της ονομασίας θα πρέπει «να βρούμε μια λύση που δεν θα προσβάλλει την ιστορία μας", ενώ επανέλαβε ότι αν υπάρχει όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια, το κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. 
 Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θέτει τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους, να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία". 
 Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα". Σε σχετική ανακοίνωσή τους δηλώνουν: "Τα δεδομένα της απόφασης του Δικαστηρίου θα πρέπει να σταθμιστούν με νηφαλιότητα και να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ. Είναι όμως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει από μια κυβέρνηση που στηρίζεται ακριβώς από τα κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή ταπείνωση. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξακολουθούμε να θεωρούμε δίκαιη μια λύση κοινά αποδεκτής σύνθετης ονομασίας στο πλαίσιο συνολικότερων μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τονίζουμε όμως ότι κάθε εθνικισμός κάνει ζημιά πρώτα στη δική του χώρα". Η ανακοίνωση καταλήγει: "Ας μην ξεχνάμε όμως πως αυτήν την περίοδο πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η θωράκιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της δικής μας χώρας".


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More