15.11.10

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

15 Νοεμβρίου.
  • Γεγονότα.
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιο του τη χρήση καπνού από τους Ινδιάνους. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τον καπνό.
1863: Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας για την τύχη των Ιονίων Νήσων. Η τελευταία παραιτείται των δικαιωμάτων της στα Επτάνησα, τα οποία παραχωρούνται στην Ελλάδα.
1943: Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει να τεθούν στο ίδιο επίπεδο οι Τσιγγάνοι με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1967: Στα πρόθυρα ελληνοτουρκικού πολέμου, μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου. (Τα γεγονότα της Κοφίνου)
1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνείο Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά του καθεστώτος.
1983: Τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντεκτάς σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Λίγες μέρες αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 541/83 καταδικάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια.
  • Γεννήσεις.
1874: Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας ολυμπιονίκης από τη Λευκάδα. Χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. [θαν. 9/1/1941]
1891: Έρβιν Ρόμελ, Γερμανός στρατάρχης με σημαντική δράση στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. [θαν. 14/10/1944]

  • Θάνατοι.
1630: Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος. Υποστήριξε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με τις κυκλικές τροχιές που υπέθεταν οι σύγχρονοί του. [γεν. 27/12/1571]
1922: Εκτελούνται στου Γουδή οι «6», ως υπαίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι οι:
– Δημήτριος Γούναρης (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός)
– Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός)
– Νικόλαος Στράτος (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός)
– Νικόλαος Θεοτόκης (44 ετών, υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη)
– Γεώργιος Μπαλτατζής (56 ετών, υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
– Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος (59 ετών, Αρχιστράτηγος
– Μικράς Ασίας και Θράκης)
1966: Δημήτριος Τόφαλος, θρυλικός Έλληνας αρσιβαρίστας. [γεν. 1882]


Νέοι δήμαρχοι Καμίνης, Μπουτάρης!


Ανατροπή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μεγάλη αποχή



Αναλυτικά τα αποτελέσματα στο link του υπουργείου Εσωτερικών

Η κάλπη στις δημοτικές εκλογές «έβγαλε» ανατροπές στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και «πέρασαν» στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και του Πειραιά, που «πέρασε» στον υποστηριχθέντα από τη ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Ο Γ. Καμίνης έφερε ποσοστό 51,94% έναντι 48,06% του κ. Κακλαμάνη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης κέρδισε με 419 ψήφους διαφορά, και ο Κ. Γκιουλέκας δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση. Στον Πειραιά ο Β. Μιχαλολιάκος έφερε ποσοστό 51,80% έναντι 48,20% του κ. Μίχα.

Το ποσοστό αποχής τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών έφτασε στο 53,23% έναντι 39,01% που ήταν την πρώτη Κυριακή. Φαίνεται δηλαδή ένας στους δύο πολίτες «γύρισε την πλάτη» στην εκλογική διαδικασία και αυτό, προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι συνομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφή της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων.

«Φίλες και φίλοι από απόψε οι πολίτες της Αθήνας κρατούν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που από νωρίς το βράδυ, είχε συρρεύσει στο εκλογικό του κέντρο, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Καλή επιτυχία και δύναμη να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, που τον περιμένει, ευχήθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στον νέο, Γιώργο Καμίνη.

Ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη του συνδυασμού του στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης και είπε ότι ανήκει σε όλη την πόλη γιατί δεν εκκολάφτηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος» τόνισε. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Γκιουλέκας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης οριακό και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Επιδίωξή πρωταρχική θα είναι να διευρύνουμε την δημοτική πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, που εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γιάννη Μίχα να τον επισκεφτεί για να τον συγχαρεί και να τον διαβεβαιώσει ότι "μαζί θα πολεμήσουμε". Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας έκανε λόγο για "δήμαρχος μειοψηφία", σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου». Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας και κυρίως εμάς τους Πειραιώτες που περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας» τόνισε ο κ. Μίχας.


Να πάρει και μιά γεύση ο νέος υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ...

Σε επιφυλακή η αστυνομία στο Σύνταγμα


Φοβούνται μήπως μετατραπεί σε πεδίο μάχης το κέντρο

Στο Σύνταγμα βρίσκονται συγκεντρωμένοι φοιτητές και δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία από το Πολυτεχνείο. Αυτή την ώρα, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στο κέντρο ενώ έχουν περικυκλώσει το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Βουλή προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με προβλήματα καθώς πολλοί δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είναι αποκλεισμένοι.


Θα παρευρεθεί και ο νέος Δήμαρχος Αθηνών;

Αύριο τα ξημερώματα θα σας «ξυπνήσει» ο μουφτής


Ομαδική προσευχή μουσουλμάνων στα Προπύλαια

Αύριο το πρωί στις 7.30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η ομαδική προσευχή εκατοντάδων μουσουλμάνων, οι οποίοι γιορτάζουν το Αίντ Αλ Αντχα, τιμώντας τη θυσία του Αβραάμ.

Για την εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί από τη μουσουλμανική ένωση Ελλάδας και ο δρ. Μωχάμεντ Μπανταρί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ της Αιγύπτου.


Άρχισαν τα όργανα...

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας


Τη «δράση» τους άρχισαν κουκουλοφόροι

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας καθώς η πορεία των φοιτητικών δυνάμεων της Αριστεράς αποχώρησε από το Σύνταγμα και βρίσκεται στην Πανεπιστημίου, όπου ομάδες κουκουλοφόρων έχουν εισχωρήσει και πετάνε μπουκάλια στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καίνε κάδους απορριμμάτων και στάσεις λεωφορείων.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι ισχυρές αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει χρήση δακρυγόνων


Η Κύπρος είναι Ελληνική!

ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΑΣΙΣ

 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Η ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


Διεξήχθη με τεράστια επιτυχία η μεγαλειώδης εκδήλωση που ετοίμασαν οι φοιτητές του Δράσις-ΚΕΣ, με θέμα την καταδίκη του ψευδοκράτους. Μαζί τους ως κύριες ομιλήτριες είχαν τις δυο μεγάλες δασκάλες του γένους κα Ελένη Φωκά και κα Χαρά Νικοπούλου που έδωσαν και δίνουν την δίκη τους μάχη στα σχολεία της Θράκης και της κατεχόμενης Κύπρου οπού το Ελληνικό στοιχείο αμφισβητείται.

Η Παιανίας αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τις εκατοντάδες κόσμου που κατέκλυσαν το οίκημα. Στην ομιλία της η κυρία Φωκά συγκινημένη ζήτησε από την νεολαία να μελετά και να μαθαίνει Ελληνική ιστορία, να παραδειγματίζεται από τους αγώνες του Έθνους και προπαντός να σκέφτεται ελεύθερα. Η κυρία Νικοπούλου με την σειρά της, μας συμβούλεψε να μην επαναπαυόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να χάσουμε τα πάντα, έτσι όταν βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε την πατρίδα δεν θα έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε και δεν θα μας φανεί σαν θυσία. 

Οι δυο αυτές ηρωίδες μας απέδειξαν πως ο καθένας μας μπορεί να κάνει πολλά από μόνος του και πως όλοι ξεχωριστά έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας για επιβίωση του Ελληνικού στοιχείου στη Θράκη, στην Κύπρο στην Ύμβρο, στην Τένεδο και σε κάθε απομακρυσμένο χωριό της Βορείου Ηπείρου. Έστω και αν έχουν ξεχαστεί από το Ελληνικό κράτος, η Πατρίδα είναι Μάνα και έχει μνήμη, θυμάται. Κατόπιν, οι φοιτητές τραγουδώντας είπαν «Αρνιέμαι, στον Τούρκο να δηλώσω υποταγή» και πως «τούτη η γή δεν πουλιέται δεν της γίνεστε φίλοι». 

Έπειτα ο κ Αργυρόπουλος, πρόεδρος του συνδέσμου των Βετεράνων αγωνιστών της ΕΛΔΥΚ του 1974 είπε χαρακτηριστικά πως «Οι Έλληνες έχουμε ιστορία ενώ οι Τούρκοι έχουν ποινικό μητρώο». Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του κινήματος ευχαρίστησε τις δύο γυναίκες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και αφού τις χαρακτήρισε Φάρο καθοδηγητή για την νέα γενιά τους ζήτησε να γίνουν επίτιμα μέλη του συλλόγου κάτι το οποίο και δέχτηκαν με ευχαρίστηση.

ΔΡΑΣΙΣ - ΚΕΣ


Ποτέ δεν είναι αργά για αγώνες!

Δελτίο Τύπου – Αναγγελία Συγκέντρωσης.

Σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και ώρα 8μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής μας. Ως χώρος συγκέντρωσης ορίζεται η πλατεία Αττικής.
Αντιδρούμε στη συστηματική προσπάθεια ισλαμοποίησης της πόλης μας, αντιδρούμε στην εγκληματικότητα και την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση που έχει υποβαθμίσει τη ζωή μας.
Πληροφορηθήκαμε ότι το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες λαθρομετανάστες πρόκειται να πραγματοποιήσουν σε διάφορες πλατείες των Αθηνών, θρησκευτικές τελετές, οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και τη σφαγή αμνοεριφίων σε δημόσια θέα.
Τέτοιου είδους βάρβαρες πράξεις όχι μόνο υποβαθμίζουν τον πολιτισμό μας και προκαλούν το θρησκευτικό μας συναίσθημα, αλλά αντίκεινται και στο Σύνταγμα της Ελλάδος, που παραχωρεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι μόνο σε Έλληνες πολίτες και όχι σε παράνομους αλλοδαπούς.
Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα και ώρα 8μ.μ. στην πλατεία Αττικής. Στη συγκέντρωσή μας καλούνται να συμμετάσχουν δι' εκπροσώπων τους όλα τα πολιτικά κόμματα.
Παράλληλα καλούνται όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύψουν το γεγονός. Εκπρόσωποι της Επιτροπής μας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Επιτροπής Κατοίκων Πλατείας Αττικής

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947332869



Τι λέτε τώρα καρντάσια;

Για να δούμε! θα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα;

Η Θεσσαλονίκη όπως την ονειρεύονται κάποιοι!
Αγαπηνός.


Για ενημέρωση...

To αλφαβητάρι της οικονομίας.


Tι σημαίνει spread, «κούρεμα» ομολόγων, επαναδιαπραγμάτευση χρέους...

Τι είναι το spread

Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.

Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους;


Η Ελλάδα στην πάροδο των ετών έχει δανεισθεί από τις αγορές τους διεθνείς επενδυτές κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Συνολικά οι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα 250 δις ευρώ.
Από αυτούς η Γαλλία 75 δις , η Ελβετία 4 δις, η Γερμανία 43 δις οι ΗΠΑ 16 δις η Βρετανία 12 δις κ.α.
Μεταξύ των δανειστών είναι και οι ελληνικές τράπεζες καθώς κατέχουν ομόλογα 48 δις ευρώ.
Επαναδιαπραγμάτευση χρέους σημαίνει ότι το κράτος εξετάζει να βρει μια φόρμουλα ώστε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους δανεισμού των παλαιών δανείων.

Ποιος είναι ο σορτάκιας;


Ο παίκτης του χρηματιστηρίου ο οποίος επιδίδεται στο «σορτ σέλινγκ», δηλαδή δανείζεται μετοχές σε μια τιμή πληρώνοντας κάποια προμήθεια, τις πουλάει ακριβότερα, τις γυρίζει πίσω, κρατάει την διαφορά.


Τι είναι το δημόσιο έλλειμμα;



Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα του κράτους και στις δαπάνες που κάνει.

Τι είναι το ομόλογο;

Ένα ομόλογο είναι ένα χρεόγραφο, στο οποίο ο εκδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει, στην λήξη της σύμβασης, την ονομαστική αξία αυτής και σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα ποσό χρημάτων (το κουπόνι). Τα ομόλογα εκδίδονται γενικά για ένα καθορισμένης διάρκειας χρονικό διάστημα (η ωριμότητα) μεγαλύτερο ενός έτους.
Χρεόγραφα με μια ωριμότητα μικρότερη ενός έτος είναι είτε γραμμάτια ή συναλλαγματικές, και θεωρούνται όργανα της αγοράς χρημάτων.


Πώς γίνεται το… κούρεμα (haircut) ομολόγων


Το «κούρεμα» σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα άλλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης.


Μεταξύ τους καρφώνονται οι αριστεροί!

Νονός της ΠΓΔΜ ο... Αλεξ Ρόντος!   




Του Γιώργου Δελαστίκ.
Το όνομα της ΠΓΔΜ θα το αποφασίσει τελικά ο διαβόητος, απαίσιας πολιτικής φήμης, Αλεξ Ρόντος; Αυτή η πολιτικά σκοτεινή προσωπικότητα ήταν σύμβουλος του τυχοδιώκτη προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, όταν ο τελευταίος προκάλεσε πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία και προσπάθησε να καλέσει στη Γεωργία δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρετώντας σκοτεινά σχέδια ακραίων νεοσυντηρητικών κύκλων της Ουάσιγκτον που θα επιθυμούσαν μερικούς νεκρούς Αμερικανούς πεζοναύτες από ρωσικά πυρά τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008, εκτιμώντας ότι η αξιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος θα έδινε τη νίκη στους Ρεπουμπλικάνους εναντίον του Ομπάμα!
Οι ανησυχίες για τον ρόλο που παίζει αυτός ο στενός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου προσέλαβαν τις διαστάσεις πανικού όταν είδαμε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα να αισθάνεται υποχρεωμένος να αποκαλύψει -και μάλιστα από τη Νέα Υόρκη!- με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο τη διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. Εμφανώς οργισμένος με τον παραγκωνισμό του και την ανάθεση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στον... "ανύπαρκτο" από θεσμικής πλευράς Αλεξ Ρόντο, ο Δ. Δρούτσας αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις για τις οποίες είχε ήδη γράψει το "Εθνος της Κυριακής" υπογραμμίζοντας ότι "βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει ο Γ. Παπανδρέου έχουν τόσο η Μ. Κοππά όσο και ο προσωπικός φίλος και σύμβουλός του, Αλεξ Ρόντος".

Προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα από πλευράς περιεχομένου των δηλώσεών του αλλά προτάσσοντας τον στόχο της γνωστοποίησης στον ελληνικό λαό του τι συμβαίνει, ο Δ. Δρούτσας είπε μεταξύ άλλων: "Ο κ. Ρόντος είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής των Βαλκανίων. Υπήρξε στο παρελθόν και συνεργάτης στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ρόντος όμως σήμερα δεν έχει καμία θεσμική θέση, δεν υπάρχει θεσμική συνεργασία. Εάν μπορούν άτομα όπως ο κ. Ρόντος ή και άλλοι να μεταφέρουν τα ελληνικά μηνύματα, είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά, να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία θεσμική σχέση μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ρόντου".
Είναι προφανές ότι ο Δ. Δρούτσας επιδιώκει πρωτίστως με τη δήλωση αυτή να διαχωρίσει εκ των προτέρων ο ίδιος τη θέση του από το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από τις μυστικές διαπραγματεύσεις του Αλεξ Ρόντου με την ηγεσία των Σκοπίων. Γιατί, βεβαίως, κανένας στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται αν ο Αλεξ Ρόντος έχει "θεσμική" θέση, αν είναι δηλαδή υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών ή συνεργάτης του, από τη στιγμή που είναι προσωπικός απεσταλμένος του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου! Ασύγκριτα σοβαρότερο είναι το πολιτικό βάρος ενός πρωθυπουργικού απεσταλμένου από οποιονδήποτε υπάλληλο του υπουργείου...
Φυσικά, οι Αμερικανοί είναι πλήρως ενήμεροι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του Αλεξ Ρόντου - θα ήταν αδύνατον άλλωστε να μην ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι. Με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο το κατέστησε αντιληπτό από τον καθένα ο Αμερικανός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με δηλώσεις που έκανε κι αυτός στη Νέα Υόρκη.
Μίλησε για κλίμα "αυξημένης εμπιστοσύνης" που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας - Σκοπιών, συνέπεια του οποίου είναι ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να λυθεί "μέσω διαλόγου σε υψηλό επίπεδο" και υπογράμμισε: "Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Πιστεύω ότι τα μέρη τώρα μιλούν μεταξύ τους για ορισμένα ζητήματα σε ένα πλαίσιο που δημιουργεί την προσδοκία ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό".
Κατόπιν όλων αυτών, ο Νίμιτς είπε ότι δεν θα υποβάλλει πλέον αυτός προτάσεις - αφήνοντας να εννοήσουμε εμείς ότι ουσιαστικά έχει αντικατασταθεί από τον Αλεξ Ρόντο, τουλάχιστον στη φάση αυτή, με τον Γ. Παπανδρέου να συναντά τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ με κάθε ευκαιρία.
Το αγωνιώδες ερώτημα που ανακύπτει όμως είναι ποιές λύσεις, ποιά ονόματα δηλαδή είναι αυτά που διαπραγματεύεται ο Αλεξ Ρόντος και σε ποιό πλαίσιο (έναντι όλων ή διπλή ονομασία;), ώστε ο Γ. Παπανδρέου να μην εμπιστεύεται αυτή την αποστολή ούτε καν στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας και να καταφεύγει στις υπηρεσίες ενός ατόμου σαν τον Ρόντο; Τι θέλει να κρύψει ο πρωθυπουργός;
Εμείς το αγνοούμε, αλλά αυτοί οι χειρισμοί δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μπάιντεν: "Αντε, τελειώνετε!"
Πολλαπλασίασε τις ανησυχίες η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Γ. Παπανδρέου. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος "υπογράμμισε την ανάγκη οι ηγέτες σε Αθήνα και Σκόπια να συμφωνήσουν σύντομα σε μια κοινά αποδεκτή λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους γύρω από το ζήτημα του ονόματος" τονίζεται στην ανακοίνωση. "Σύντομα" είναι η λέξη-κλειδί. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες με προέλευση τις ΗΠΑ ότι στις μυστικές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου συζητά φόρμουλες που δεν κατοχυρώνουν σε καμιά περίπτωση ότι η όποια κοινά αποδεκτή ονομασία θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά έναντι όλων.
Έθνος


Σε λίγο ο Μπουτάρης (χικ) θα τον κάνει και δρόμο!

Ημέρα μνήμης του Ατατούρκ στο Προξενείο Κομοτηνής


1020basO Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όπως κάθε χρόνο μνημονεύτηκε στη Δυτική Θράκη με αγάπη και σεβασμό. Πολλοί ομογενείς μετείχαν στην τελετή που έγινε στο προξενείο της Κομοτηνής. Στις 09.05 υπήρξε ενός λεπτού σιγή και μετά ο εθνικός ύμνος. Ακολούθως παιδιά απήγγειλαν ποιήματα και έγιναν ομιλίες. Μιλώντας στην τελετή ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς ανέφερε :  "Πραγματικά έχει μια ιδιαίτερη σημασία να τον μνημονεύουμε και να στηρίζουμε τις αξίες Του σε αυτά τα χώματα. Φυσικά ο Ατατούρκ ήταν ένας από αυτούς, ο ίδιος ήταν από την Ρούμελη, οι πρόγονοι του ήταν εποχή που ζούσαν στη Μακεδονία. Ο Ατατούρκ κατά καιρούς έζησε στη Θεσσαλονίκη και στο Μοναστήρι." 
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ

"Όπως κάθε χρόνο γιορτάστηκε με ενθουσιασμό. Η μειονότητα μας όπως πάντα, δεν μας άφησε μόνους. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή, μεγάλη συγκέντρωση. Μια μεγάλη συγκέντρωση από συλλόγους, πολιτικούς, προέδρους συλλόγων και άλλους πολίτες της μειονότητας, δεν μας άφησαν μόνους αυτήν τη μέρα μνήμης. Οφείλω τις ευχαριστίες μου σε όλους. Φυσικά ο Ατατούρκ ήταν ένας από αυτούς, ο ίδιος ήταν από την Ρούμελη, οι πρόγονοι του ήταν εποχή που ζούσαν στη Μακεδονία. Ο Ατατούρκ κατά καιρούς έζησε στη Θεσσαλονίκη και στο Μοναστήρι. Για αυτό είναι ένας άνθρωπος που βγήκε από αυτά τα χώματα. Για αυτό ο Δυτικοθρακιώτης αγκαλιάζει με μια άλλη στοργή τον Ατατούρκ, και βλέποντας ότι σε σχέση με πέρσι η αγάπη αυτή συνεχίζει να μεγαλώνει, και αυτό μας παρέχει μεγάλη ικανοποίηση¨. 
Σχόλιο : Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες δεν έλειψαν από την τελετή μνήμης, η Σιμπέλ Μουσταφάογλου, οι ψευδομουφτήδες, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο υποψήφιος δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά κ.α.
Πηγή: birlik


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More