7.2.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...


7 Φεβρουαρίου.




  • Γεγονότα.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συγκροτεί τον πρώτο τακτικό ελληνικό στρατό.
1964: Οι Beatles αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί κατακλύζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει.
1969: Ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Αλ Φατάχ, Γιάσερ Αραφάτ, αναλαμβάνει πρόεδρος της PLO.
1985: Η επιτυχία του Φρανκ Σινάτρα «New York, New York» γίνεται ο επίσημος ύμνος της πόλης της Νέας Υόρκης.
1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του κομουνιστικού κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε εδώ και 73 χρόνια.
1991: Έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννη Σγουρού, έρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία ο μετέπειτα χρυσός ολυμπιονίκης Πύρος Δήμας.
  • Γεννήσεις
1478: Τόμας Μορ, άγγλος λόρδος, δικηγόρος και συγγραφέας, δημιουργός του όρου «Ουτοπία» που πρωτοακούστηκε ως τίτλος ενός βιβλίου του. [θαν. 6/7/1535]
1804: Τζον Ντίρι, αμερικανός σιδηρουργός, πρωτοπόρος στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων. [θαν. 17/5/1886]
1812: Κάρολος Ντίκενς, άγγλος μυθιστοριογράφος. [θαν. 9/6/1870]
  • Θάνατοι
1871: Χάινριχ Έγκελχαρτ Στάινβεγκ, γερμανός κατασκευαστής πιάνων. Τη δεκαετία του 1850 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, άλλαξε το όνομά του σε Χένρι Στάινγουεϊ και ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία κατασκευής πιάνων. [γεν. 17/2/1797]
1981: Φρειδερίκη, βασίλισσα των Ελλήνων (1947-1964). [γεν. 18/3/1917]
1994: Βίτολντ Λουτοσλάβσκι, πολωνός μουσουργός, από τους κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα. [γεν. 25/1/1913]


Τα καθημερινά μας νέα...

Διακοπή νερού στη Δυτική Αττική (2011-02-07) - Antenna
Από την ΕΥΔΑΠ ανακοινώθηκε ότι, λόγω απαραιτήτων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης, θα σημειωθεί από τις 9 το βράδυ της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου έως τις 9 το πρωί της Τετάρτης 9 Φεβρουαρίου 20..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στάσεις εργασίας στα Μ.Μ.Μ. (2011-02-07) - Zougla.gr
Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής έχει ως εξής:Αύριο, Τρίτη,..(25 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κλειστά τα σύνορα στον Προμαχώνα (2011-02-07) - Zougla.gr
Κλειστά κρατούν μέχρι και αυτή την ώρα τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.Πρόθεση των περίπου 250 περίπου εργαζομέν..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί (2011-02-07) - Antenna
Υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων των καθηγητών δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, από τους προέδρους των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Έτσι με ψήφους 57 υπέρ, 18 κατά και 2 λευκά αποφασίστηκε ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Συνάντηση Παπανδρέου  Παπαρήγα για το μεταναστευτικό την Τρίτη (2011-02-07) - Kathimerini
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αντικείμενο το μεταναστευτικό πρόβλημα. Ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η Αλέκα Παπαρήγα «ζ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επίσκεψη της πρέσβειρας του Καναδά στην Κόρινθο (2011-02-07) - Kathimerini
Την ερχόμενη Τετάρτη. Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Κορινθίων θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, αποστολή της πρεσβείας του Καναδά, με επικεφαλής την πρέσβειρα Dr Renata E. Wielg..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε ανοιχτή διαβούλευσηοι δημόσιες συμβάσεις (2011-02-07) - Express.gr
 ΣE αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιωνσυμβάσεων της Ε.Ε. προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί τους ενδιαφερόμενουςφορείς και πολίτες να συμμετέχουν στην ανοιχτή διαβούλευση, .. (0 σχολια)
Σε ισχύ το πρόγραμμα Interreg της Ε.Ε.για την πρόληψη από τις καταστροφές (2011-02-07) - Express.gr
 EPΓO που σώζει ζωές, περιουσίες, προστατεύει το περιβάλλονκαι βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία περιφερειακών μοντέλων πρόληψης καιμείωσης των απειλών από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές ε.. (0 σχολια)
Η συμμετοχή μεταναστών στις εκλογές (2011-02-07) - Express.gr
  Του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη* Μια απόφαση του Δ' Τμήματος τουΣυμβουλίου της Επικρατείας πυροδότησε μίαν άνευ προηγουμένου έντονη κριτική στοΤύπο. Φοβάμαι ότι όσοι έκριναν την απόφαση αυτή έχουν πέ.. (0 σχολια)
Βρετανία-WikiLeaks Κινδυνεύει να εκδοθεί στην Σουηδία ο Τζούλιαν Ασάντζ (2011-02-07) - To Bima
Συνήγοροι του ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ θα προσπαθήσουν να πείσουν σήμερα Δευτέρα τον δικαστή Χάουαρντ Ριντλ να εμποδίσει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για δύο υπο..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Απάντηση της Ρωσίας στον Ιάπωνα πρωθυπουργό (2011-02-07) - Antenna
Τη λύπη της για τις καθόλου διπλωματικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στα νησιά Κούρίλες εξέφρασε η ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Δύο μέτωπα φωτιάς στα προάστια του Περθ (2011-02-07) - Antenna
Τουλάχιστον 40 σπίτια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τα προάστια του Περθ, στην δυτική Αυστραλία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Δύο μέτωπα φωτιάς που ενισχύονται από τους πολύ ισχυρούς ανέμου..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των διδύμων (2011-02-07) - Pathfinder.gr
Ελβετία  — Δίδυμα κορίτσια από την Ελβετία αγνοούνται εδώ και επτά ημέρες παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό τους στην Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία, κυ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Στα 5,8 εκατ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (2011-02-07) - Kalimera.gr
Στα 5,8 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, 382 οφειλετών, κατοίκων του εξωτερικού με ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκ. ευρώ. Αυτό προέκυψε από διασταυρώσ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Tαλαιπωρία διαρκείας για ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (2011-02-07) - euro2day
Στη... μέση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους γιατρούς βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, με οδυνηρές για τους ίδιους συνέπειες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα..(8 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα το επενδυτικό κλίμα (2011-02-07) - Antenna
Στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2007 έφτασε το Φεβρουάριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του ομίλου Sentix, στα οποία αναφέρεται το πρακτορε..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τροποποίηση προγράμματος του ΟΑΕΔ (2011-02-07) - Kalimera.gr
Ξεκινά αύριο η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στο τροποποιημένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση, για διάστημα 12 μηνών, 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλη..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Το καρντάσι της Ελλάδος τι λέει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ !

Εφ. Ζαμάν  6-2-2011.

Ερντογάν : Τα γεγονότα στην Κύπρο έγιναν από μια ομάδα συνδεδεμένη με τον νότο.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως τα γεγονότα που έγιναν στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (KKTC) και περιλάμβαναν προσβολές απέναντι στην Τουρκία, έγιναν από μια ομάδα συνδεδεμένη με τον νότο. Ο Ερντογάν είπε ότι ερεύνησε τις εικόνες λέγοντας ¨Εξέτασα όλες τις φωτογραφίες από εκεί. Δεν μπόρεσα να δω τουρκική σημαία. Δεν θα εκπλαγώ αν από τώρα και μετά φέρουν και τουρκικές σημαίες. Η κυβέρνηση εκεί πρέπει να τοποθετηθεί έναντι αυτών των μη δημοκρατικών διαδηλώσεων. Αυτοί που το έκαναν πρέπει να οδηγηθούνε στην δικαιοσύνη¨.
Ο Ερντογάν είπε πως λίγο πριν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της KKTC, και πως αυτοί που πρόσβαλαν την Τουρκία έχουν σχέσεις με το τμήμα στον νότο. Ο Ερντογάν τονίζοντας πως στις διαδηλώσεις υπήρχαν και σημαίες της Κύπρου είπε : ¨Εξέτασα όλες τις φωτογραφίες από εκεί. Δεν μπόρεσα να δω τουρκική σημαία. Δεν θα εκπλαγώ αν από τώρα και μετά φέρουν και τουρκικές σημαίες. Η κυβέρνηση εκεί πρέπει να τοποθετηθεί έναντι αυτών των μη δημοκρατικών διαδηλώσεων. Είχα την ευκαιρία να εξετάσω τις φωτογραφίες. Στα πανό υπήρχαν υβριστικές φράσεις για την Τουρκία. Αυτή δεν είναι η στάση του λαού της KKTC. Εκεί πέρα μια συγκεκριμένη ομάδα βοηθιέται από τον νότο.¨
Ο Ερντογάν τόνισε πως αυτή τη στιγμή που συνεχίζεται η διαδικασία ειρήνευσης, η ομάδα αυτή θέλησε να δυναμιτίσει αυτή τη διαδικασία. Ο Ερντογάν ανέφερε πως η
KKTC θα τηρήσει την αναγκαία στάση έναντι αυτής της ομάδας και είπε : Εμείς πράττουμε αυτό που μας αναλογεί. Διότι εμείς εκεί πέρα μια τέτοια προσβολή, μια τέτοια στάση, δεν μπορούμε να την ανεχτούμε. Το μετέφερα αυτό λίγο πριν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είμαστε υποχρεωμένοι εδώ να τηρήσουμε μια στάση. Ποιοι είναι αυτοί που τα κάνουν αυτά ; Αυτοί που τα κάνουν πρέπει να πάνε στο δικαστήριο. Δεν πρέπει να προσβάλλουν την Τουρκία με τα πανό. Είπαμε πως πρέπει να ασκηθούνε τα δέοντα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ¨Ξέρουμε ποιοι βρίσκονται δίπλα τους¨. Ε αφού ξέρετε πράξτε και ανάλογα. Η Τουρκία που έδωσε στη KKTC την ψυχή της, το αίμα της, τα πάντα της, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια προσέγγιση¨.
Σχόλιο : Ουσιαστικά ανακοινώνει την δίωξη αυτών που οργάνωσαν την διαδήλωση. Ωραίο δημοκρατικό πνεύμα διακατέχει τον ¨καρντάση¨ σου ρε Giorgo !


Περιμένουμε να δούμε τις Ελληνικές αντιδράσεις.

Αντιφωνητής 1-2-2011.

Ἄν δέν ἀναιρέσει ὁ Κ. Παπούλιας μας απειλούν με εμπάργκο!

Ὁ Κάρολος Παπούλιας ὑποδεχόµενος τόν Ἀρµένιο Πρόεδρο Σαρκισιάν τόλµησε τή φράση «Κατακρεουργηθήκαµε ἀπό τόν ἴδιο βάρβαρο». Τήν εἰλικρινή καί θαρραλέα αὐτή δήλωσε τήν πρόσεξαν οἱ Τοῦρκοι καί ἡ «Χουριέτ» ἀνέδειξε τό θέµα, προκαλώντας διάφορες ἀντιδράσεις. Ἀπό τήν τουρκόφωνη «Μπιρλίκ» (20-1-11) τῆς Κοµοτηνῆς λοιπόν πληροφορούµαστε πώς οἱ τουριστικοί πράκτορες καί ἐπαγγελµατίες τῆς ἀδελφικῆς µας χώρας …παρεξηγήθηκαν. Ὁ πρόεδρος τῆς Ἕνωσης Τουριστικῶν Ἐπιχειρήσεων καί Καταλυµάτων Αἰγαίου (ΕΤΙΚ) Μεχµέτ Ἰσλέρ εἶπε πώς θά ἐµποδίσει τά σκάφη καί τούς τουρίστες νά πηγαίνουν στήν Ἑλλάδα. «Γιά νά ὑπάρχουν σχέσεις καλῆς γειτονίας µέ τήν Ἑλλάδα καταβάλαµε µεγάλη προσπάθεια µέ τά ἑλληνικά νησιά. Σ’ αὐτό ὑπήρξε καί στήριξη ἀπό τήν κεντρική κυβέρνηση. Πάντα θέταµε στό τραπέζι πράµατα µέ καλή βούληση. Ὅµως ὅ,τι ἔγινε, ἔγινε. Ἡ δήλωση πού ἔγινε µετά τήν Ἀρµενική ἐπίσκεψη ἦταν ἰδιαίτερα ἀτυχής, ἄσχετη µέ τόν σκοπό τῆς ἐπίσκεψης, πολύ ἀλαζονική καί ἀπό αὐτές πού προκαλοῦνε ζηµιά στήν εἰρήνευση τῶν δύο λαῶν. Εἶναι ἀνάγκη νά ὑπάρξει βαρύ τίµηµα γιά τή δήλωσή του περί βαρβάρων»!

Ταυτόχρονα ὁ πρόεδρος τῆς Ἕνωσης Ξενοδόχων Τσεσµέ, Βεϊσί Ὀντζέλ, δηλώνει πώς «Μᾶς λύπησαν ἰδιαίτερα οἱ δηλώσεις τοῦ Ἕλληνα Προέδρου τῆς Δηµοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ὡς τουριστικοί πράκτορες τοῦ Τσεσµέ πήραµε ἀπόφαση νά ἐφαρµόσουµε ἐµπάργκο. Ἄν δέν ὑπάρξει συγγνώµη ὁπωσδήποτε θά τό ἐφαρµόσουµε»! Καί ὁ Μουσταφά Καγιά – µέλος τοῦ ΕΤΙΚ καί σύµβουλος τοῦ Ἐµπορικοῦ Ἐπιµελητηρίου Σµύρνης δήλωσε πώς «Δέν θά ἐπιτρέψουµε νά κερδίσουν χρήµατα αὐτοί πού λένε βαρβά-ρους τούς προγόνους µας. Κάθε χρόνο χάρη στόν τουρισµό ἀπό τά σκάφη, ἀφήνουµε 10-15 ἑκ $ στά ἑλληνικά νησιά. Αὐτά τά χρήµατα θά µείνουν στήν Τουρκία».

Ἔτσι λοιπόν, αὐτός εἶναι ἕνας ἀπό τούς ὅρους γιά νά κάνουµε δουλειές µέ τήν Τουρκία: να µήν βγάζει κανένας Ἕλληνας ἄχνα γιά τό παρελθόν! Καί δέν µποροῦν, λέει, οἱ µπακάληδες τοῦ Τσεσµέ καί οἱ ψαροκασέλες τῆς Σµύρνης νά συνεργάζονται µέ τά νησιά µας γιατί εἶπε τέτοιο λόγο ὁ Πρόεδρος! Φανταστεῖτε νά εἶχαν καί τουρισµό τῆς προκοπῆς (ἀντί γιά τό ἐλεεινό τουριστικό προϊόν πού προσφέρουν τζάµπα γιατί δέν πιάνει µία) ἤ νά βρεθοῦµε ὄντως στήν ἀνάγκη τους…

http://tourkikanea.gr


Η μεγάλη Ελληνίδα Δασκάλα!

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΑΡΑΣ.

Εφ. Αντιφωνητής 1-2-2011.

Μέ τή Χαρά καί τούς φίλους µας
Στίς 22 Ἰανουαρίου ὡς «Ἀντιφωνη- τής» διοργανώσαµε τήν καθιερωµέ-νη πλέον κοινωνική µας ἐκδήλωση, µέ τήν κοπή τῆς πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στήν αἴθουσα τοῦ ξενοδοχείου ΑΡΚΑΔΙΑ βρεθήκαµε πάλι κάπου 150 φίλοι (καί πάλι ἐντυπωσιακή ἦταν ἡ προσέλευση φίλων ἀπό τήν Ἀλεξανδρούπολη καί ἡ ἀπουσία τῶν Ἀρχῶν) γιά νά ἀλλάξουµε εὐχές καί γιά τή χαρά τῆς συνεύρεσης µέ ἀνθρώπους πού µοιράζεσαι βασικές ἀρχές, ἀντιλήψεις καί ἰδέες. Μάλιστα ἦταν καί ἡ πρώτη χρονιά τοῦ «Σπάρτακου», τῆς δηµοτικῆς παράταξης πού ἱδρύσαµε τόν περασµένο Σεπτέµβριο καί µέ τήν ὁποία θά δίνουµε πιά τό «παρών» στό δηµοτικό συµβούλιο τῆς Κοµοτηνῆς.
Ὅµως ἀπό πέρυσι καθιερώσαµε καί µία ἐπιπλέον παράµετρο στίς ἐτήσιες αὐτές συναντήσεις µας: τήν ἀπόδοση τιµῆς σέ Ἕλληνες πού ἔχουν ξεχωρίσει γιά τήν προσφορά τους στήν πατρίδα µας. Πέρυσι ἦταν ὁ Σταῦρος Λάλας καί ἐφέτος ἦταν ἡ Χαρά Νικοπούλου πού µᾶς εὐχαρίστησε ὡς ἀδέρφια της τά ὁποῖα τῆς στάθηκαν ὅσο µπόρεσαν στίς δύσκολες στιγµές της. Ἦταν ἡ πρώτη φορά πού τιµήθηκε στή Θράκη ἡ Χαρά, παρότι τό ἔργο πού τήν ἀνέδειξε ἀφοροῦσε ἀκριβῶς τήν περιοχή µας. Γιατί λοιπόν κανένας φορέας δέν τό ἔπραξε, ὅταν ὑπάρχει ἕνα ἔργο πού παρασηµοφορήθηκε ἀπό τήν Ἀκαδηµία Ἀθηνῶν; Γιατί στή Θράκη δέν εἶναι εὔκολες οἱ κουβέντες γιά πατρίδες καί λοιπά, ἔχουν κόστος καί δέν τίς λές ἄν δέν τίς πιστεύεις πραγµατικά. Ὁπότε ψάχνει καθένας νά βρεῖ κάτι νά πεῖ εἴτε γιά νά µειώσει τή Χαρά εἴτε γιά νά καταγγείλει τόν «ἐθνικισµό». Γιά νά µήν µένουν λοιπόν ἀµφιβολίες, παραθέτουµε ἐν συντοµίᾳ τούς λόγους γιά τούς ὁποίους κρίνουµε µοναδικό τό ἔργο τῆς Χαρᾶς Νικοπούλου στό Μέγα Δέρειο: 1) Ἔµεινε 5 χρόνια στό χωριό ΜΟΝΙΜΑ – ἀκόµη καί τά καλοκαίρια, ἀκόµα κι ὅταν τό κλῖµα ἦταν ἐχθρικό – τή στιγµή πού κανένας ἄλλος δάσκαλος στήν περιοχή δέν τό κάνει, οὔτε κἄν τίς ἐργάσιµες µέρες. 2) Προσέφερε ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ (προγράµµατα τύπου Φραγκουδάκη, π.χ.) γνώσεις καί ἐργασία, ἐκτός προγράµµατος, σέ γονεῖς καί µαθητές. 3) Διεύρυνε τούς µαθησιακούς ὁρίζοντες τῶν παιδιῶν, µέ χορωδία, ἐφηµερίδα ἐκδροµές κτλ, ὅπως βεβαιώνουν καί οἱ βραβεύσεις τῆς UNICEF καί τοῦ ὑπουργείου Παιδείας. 4) Μετέδωσε στά παιδιά Ἑλλάδα καί ἑλληνικό φρόνηµα, ὅπως φάνηκε καί µέ τίς παρελάσεις πού ἔγιναν γιά πρώτη φορά µετά ἀπό πολλά χρόνια. 5) Κινούµενη µέ τρόπο ἀπόλυτα ὑπηρεσιακό κατάφερε νά παραµερίσει τούς ἀνθρώπους τῆς Ἄγκυρας πού παρενέβαιναν στή λειτουργία τοῦ σχολείου. Γιά ὅλα τοῦτα λοιπόν, πού ΚΑΝΕIΣ ἄλλος δάσκαλος µειονοτικοῦ σχολείου δέν τά ἔχει κάνει, ἡ τιµή προχθές ἦταν µᾶλλον δική µας.


Στην Ελλάδα το γνωρίζουν;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

αρθρoγράφος Αχμέτ Αλτάν.
Νησί.

Στον τουρκικό τύπο δεν γράφτηκε και πολύ αλλά στην Κύπρο άρχισε ένα σημαντικό λαϊκό κίνημα.

Είκοσι χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, κατά τις εκτιμήσεις κάποιων περισσότεροι, έκαναν μια μεγάλη διαμαρτυρία ζητώντας να αποτραβηχτεί η Τουρκία από το νησί.
Αν αναλογιστείτε πως ο πληθυσμός του Τουρκοκυπριακού τομέα είναι 150.000, μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα τη σημασία που έχει ένα πλήθος είκοσι χιλιάδων ατόμων.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε μια περίεργη απάντηση στους διαδηλωτές.
Είπε κάτι σαν ¨Εμείς σας δίνουμε λεφτά, και από πάνω μας βγαίνετε ενάντιοι και μας λέτε ¨φύγετε¨, αχάριστοι¨.
Πιθανότατα τα λόγια αυτά θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στην Κύπρο.
Η λογική του ¨Αυτός που δίνει τα λεφτά, κάνει ότι θέλει¨ δεν είναι μια λογική που θα ενθουσιάσει τις μάζες.
Δεν λύνουμε προβλήματα όταν λέμε σε άλλους λόγια , που αν τα έλεγαν σε εμάς κάποιοι θα τους κριτικάραμε σκληρά.
Θα διευκόλυνε τον πρωθυπουργό στην αναζήτηση λύσεων να σκεφτεί αυτοί οι άνθρωποι που τους είπε ¨Δίνουμε λεφτά, σωπάστε¨, γιατί δεν θέλουν την Τουρκία, παρά το ότι ¨παίρνουν λεφτά¨.
Όμως ακόμα από την εποχή των Οθωμανών οι Τούρκοι αξιωματούχοι, βρίσκουν πάντα τα αιτήματα των μαζών, αχάριστα και αλαζονικά.
Ερωτήματα του τύπου ¨Τι θέλουνε, γιατί το θέλουνε, που κάναμε λάθος ; ¨ δεν περνάνε καν από το μυαλό των διοικούντων.
Μάλιστα σα να πιστεύουμε πως καθώς αυτοθαυμαζόμαστε ως ¨υπερήφανοι¨ Τούρκοι, έχουμε και το δικαίωμα να προσβάλουμε την ¨περηφάνια¨ άλλων, λες και άλλος πλην ημών δεν μπορεί να είναι υπερήφανος.
Προφανώς κάποιος που έχει τραβήξει πολλά, που μπήκε φυλακή και που μπήκε στην πολιτική με την πίστη πως ¨υπάρχουν και άλλα πράματα πιο σημαντικά από τα χρήματα¨, δεν θα έπρεπε να είχε δώσει ως πρώτη απάντηση σε αυτούς που δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτόν, το ¨σας δίνουμε λεφτά¨.
Αυτό που λέει ο τέως ΥΠΕΞ Μουμτάζ Σοισάλ ακόμη πιο άσχημο.
Εκείνος λέει πως ¨Η Κύπρος είναι της Τουρκίας¨.
Γιατί η Κύπρος δεν είναι των Κυπρίων και είναι της Τουρκίας ;
Γιατί έστειλε στρατό στην Κύπρο η Τουρκία ;
Για να σώσει τους Τουρκοκύπριους.
Τουλάχιστον έτσι είπαμε σε όλο τον κόσμο.
Και σήμερα που αυτοί που ¨σώσαμε¨ μας λένε ¨φύγετε¨, εμείς τους λέμε πως ¨εδώ πέρα το μέρος δεν ανήκει σε εσάς, αλλά σε μας¨.
Όλος ο κόσμος θεωρεί τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο ως ¨κατοχική δύναμη¨ και μέχρι σήμερα δεν είδαμε ανακοίνωση που να δικαιώνει.
Δηλαδή η Τουρκία δεν πήγε για να σώσει τους ομογενείς της στην Κύπρο, αλλά για να πάρει ένα νησί που ανήκε σε άλλους.
Άλλωστε αυτό ήταν που για χρόνια έλεγε ο κόσμος για τον στρατό που διατηρεί η Τουρκία στην Κύπρο.
Για αυτό όλες οι αποφάσεις που έβγαλαν τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ενάντια στην Τουρκία, και για αυτό κανείς δεν αναγνώρισε την KKTC.
Ο τέως ΥΠΕΞ μας έτσι με τον τρόπο του απέδειξε πως όλος ο κόσμος είχε δίκιο.
Εντέλει στο νησί που πήρε η Τουρκία προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση αυτών που ¨έσωσε¨.
Οι απαντήσεις των Ερντογάν και Σοισάλ αποκαλύπτουν το πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία τους Τουρκοκύπριους, το πώς τους ταπεινώνει και το γιατί οι άνθρωποι εκείνοι δεν θέλουνε την Τουρκία.
Ποιος επιθυμεί να ζει υπό την κυριαρχία της νοοτροπίας πως ¨είναι κάποιος που μπορεί να αγοραστεί¨ , και ποιός πιστεύει στην ειλικρίνεια αυτών που ¨ήρθαν δήθεν για να τον σώσουν¨ και κατέλαβαν το νησί ;
Ο τουρκικός τομέας της Κύπρου, μεταβλήθηκε σε κέντρο των παραστρατιωτικών και του εμπορίου ναρκωτικών.
Ο Ντενκτάς μοίρασε όπως γούσταρε τις περιουσίες των Ρωμιών, στην γυναίκα του και στους φίλους του.
Η παραγωγή σταμάτησε.
Η Βόρεια Κύπρος απομονώθηκε από τον κόσμο.
Όλος ο κόσμος ζητούσε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη ν Κύπρο, και τώρα το ζητάει μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων.
Οι Τουρκοκύπριοι ζητώντας μας να αποσύρουμε τα, ανακουφίζει και την Τουρκία μέσα στην παγκόσμια αρένα.
Για ποιο λόγο τη στιγμή που δεν μας θέλουν καν οι ομοεθνείς μας εκεί, διατηρούμε με μεγάλες δαπάνες χιλιάδες στρατού εκεί, χαλώντας τις σχέσεις μας με τον κόσμο και την Ε.Ε, ;
Παλιά λέγαμε πως ¨Πληρώνουμε αυτό το τίμημα για τους ομογενείς μας¨.
Τώρα που οι ομογενείς μας δεν μας θέλουνε τι θα πούμε ;
Μήπως θα πούμε πως ¨βγήκαμε εκεί για να τα καταλάβουμε¨ όπως είπε ο Σοϊσάλ ;
Αν επιμένουμε να μένουμε εκεί, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο κόσμος και θα βγάλουν από εκεί την Τουρκία.
Αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί πως η περιοχή μπήκε στην εποχή των ¨λαϊκών εξεγέρσεων¨, θα το μάθει με πικρό και ξεφτιλισμένο τρόπο όπως ¨κάποιοι¨ άλλοι.
Είναι ανάγκη αυτό πιστεύετε ;


Καπετάν Κεμάλ...

«Καπετάν Κεμάλ»: αριστερή προπαγάνδα από την ΕΡΤ.


040211-kapetankemalΠροβλήθηκε από την ΕΤ1 , η ταινία του Φώτου Λαμπρινού, «Καπετάν Κεμάλ: Ο Σύντροφος». Μια ταινία για τον Τούρκο αριστερό Μιχρί Μπελί, που την περίοδο του αντισυμμοριακού πολέμου πολέμησε στο πλευρό του «Δημοκρατικού Στρατού». Έχουμε δηλαδή ακόμα μία περίπτωση αριστερής προπαγάνδας από την ΕΤ1 και το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου με τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Για όσους δεν ξέρουν το όνομα του Φώτου Λαμπρινού, ήταν ο άνθρωπος που έγραψε ο σενάριο του «Θιάσου» του Αγγελόπουλου και μας μας έδωσε την αλήστου μνήμης αγιογραφία του Βελουχιώτη «Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα». Ποιος όμως υπήρξε ο Μιχρί Μπελί και «αξίζει» την τιμή να γίνει η ταινία του ντοκυμανταίρ, 60 χρόνια μετά την λήξη του συμμοριτοπολέμου;
Ο Μιχρί Μπελί, ακαδημαϊκός , συγγραφέας και πολιτικός γεννήθηκε πριν από 94 χρόνια και είναι παντρεμένος με την γνωστή συγγραφέα Σεβίμ Μπελί. Δεν ξεκίνησε την ζωή του ως αριστερός, αλλά ως εθνικιστής. Το 1932- 1933 την περίοδο της «ελληνοτουρκικής φιλίας» που ξεκίνησε με τους Κεμάλ και Βενιζέλο θα ερχόταν στην Ελλάδα με άλλους τελειόφοιτους του Λυκείου. Και ενώ οι συμμαθητές του φώναζαν «Ζήτω η Ελλάδα», εκείνος θα αρνιόταν. Θα το έκανε μόνο μετά από 10 μέρες στην Ελλάδα, όπου λέει ότι την αγάπησε Θα ταξίδευε αργότερα στην Αμερική και εκεί θα ανακάλυπτε τον κομμουνισμό και θα μαχόταν για τα δικαιώματα των μαύρων.
Την περίοδο του πολέμου λέει ότι οι Τούρκοι λάτρευαν τους Έλληνες για την γενναία τους αντίσταση. Και το 1947 μιας και στην Τουρκία τον κυνηγούσαν είπε να έρθει στην Ροδόπη να κάνει το διεθνιστικό του καθήκον. Έτσι κατέληξε να πολεμά στο «Οθωμανικό Τάγμα» του «Δημοκρατικού Στρατού».
«Οθωμανικό» το έλεγαν γιατί είχε Έλληνες αλλά και Τούρκους και Πομάκους. Από ότι καταλαβαίνετε (και ελπίζουμε να μην κάνουμε λάθος) από τότε οι κομμουνιστές αποκαλούσαν τους Μουσουλμάνους, Τούρκους και τους Πομάκους μειονοτικούς. Άποψη που υπήρχε και σε κάποιους δημοσιογράφους που έγραψαν για την ταινία. Εκτός και αν όλοι αυτοί ήταν Τούρκοι (κάποιοι σίγουρα) και σίγουρα δεν πολεμούσαν για τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Τι ακριβώς γινόταν τότε με το ΚΚΕ και τους Τούρκους συντρόφους; Είχαν τάξει μήπως και την Θράκη, όπως είχαν κάνει και με την Μακεδονία στους Σκοπιανούς του Τίτο; Το ντοκυμανταίρ είναι καλή ευκαιρία για να ερευνηθεί αυτή η «ιστορική λεπτομέρεια».
Να πούμε ότι το παρατσούκλι «Καπετάν Κεμάλ» το πήρε γιατί οι Έλληνες λατρεύουν τον Κεμάλ. Για βλάκες μας περνάει ο κύριος Μπελί; Εκτός και αν μιλά για αφελληνισμένους της Ελληνικής αριστεράς. Έχει πλάκα όμως ένας Τούρκος αριστερός να έχει το όνομα του πατέρα του Τουρκικού εθνικισμού. Η μήπως υπονοεί τους πραγματικούς σκοπούς του Μπελί;
Βέβαια η ταινία αποδεικνύει το δίκιο της εθνικής πλευράς: δεν επρόκειτο για «εμφύλιο», αλλά για σμμοριτοπόλεμο με ψευτομακεδόνες του ΣΝΟΦ και τούρκους να πολεμούν για την αποκοπή τμήματος της εθνικής επικράτειας. Και αυτό σύμφωνα με την Συμφωνία του Πετριτσίου, τον Ιούλιο του 1943.
Πάντως κάπου διαβάσαμε ότι ο Μπελί είναι παράδειγμα του ότι «Δεν γεννιέσαι Έλληνας, αλλά γίνεσαι». Σοβαρά κύριοι συνάδελφοι; Ο λόγος που πολέμησε με τον ΔΣΕ είναι ο φιλελληνισμός του ή πολεμούσε με αυτούς που θέλανε να διαμελίσουν την Ελλάδα; Πράγμα που βόλευε την Τουρκία.
Δεν απορούμε ότι όλα αυτά έγιναν επί ψευτοδεξιάς κυβέρνησης του Κωστάκη Καραμανλή και επί Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο εθνικόφρον χώρος αυτοκτόνησε με την δημιουργία μιας Νέας Δημοκρατίας που αποκόπηκε από τις πολιτικές, ιστορικές και πνευματικές ρίζες της και υποτάχθηκε στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Πάντως θεωρούμε απαράδεχτο να είναι η ΕΤ1 μονίμως κέντρο αριστερής προπαγάνδας και να μην περνάει ποτέ η εθνική άποψη για την Ελληνική Ιστορία. Και επειδή το μελάνι δεν αρκεί, πάρτε τηλέφωνο σήμερα στην ΕΤ1 στο 210- 7407070 μετά τις 22: 10 να διαμαρτυρηθείτε για την σταλινική προπαγάνδα.

Γεώργιος Πισσαλίδης
www.elkosmos.gr 


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More