«Καπετάν Κεμάλ»: αριστερή προπαγάνδα από την ΕΡΤ.
Για όσους δεν ξέρουν το όνομα του Φώτου Λαμπρινού, ήταν ο άνθρωπος που έγραψε ο σενάριο του «Θιάσου» του Αγγελόπουλου και μας μας έδωσε την αλήστου μνήμης αγιογραφία του Βελουχιώτη «Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα». Ποιος όμως υπήρξε ο Μιχρί Μπελί και «αξίζει» την τιμή να γίνει η ταινία του ντοκυμανταίρ, 60 χρόνια μετά την λήξη του συμμοριτοπολέμου;
Ο Μιχρί Μπελί, ακαδημαϊκός , συγγραφέας και πολιτικός γεννήθηκε πριν από 94 χρόνια και είναι παντρεμένος με την γνωστή συγγραφέα Σεβίμ Μπελί. Δεν ξεκίνησε την ζωή του ως αριστερός, αλλά ως εθνικιστής. Το 1932- 1933 την περίοδο της «ελληνοτουρκικής φιλίας» που ξεκίνησε με τους Κεμάλ και Βενιζέλο θα ερχόταν στην Ελλάδα με άλλους τελειόφοιτους του Λυκείου. Και ενώ οι συμμαθητές του φώναζαν «Ζήτω η Ελλάδα», εκείνος θα αρνιόταν. Θα το έκανε μόνο μετά από 10 μέρες στην Ελλάδα, όπου λέει ότι την αγάπησε Θα ταξίδευε αργότερα στην Αμερική και εκεί θα ανακάλυπτε τον κομμουνισμό και θα μαχόταν για τα δικαιώματα των μαύρων.
Την περίοδο του πολέμου λέει ότι οι Τούρκοι λάτρευαν τους Έλληνες για την γενναία τους αντίσταση. Και το 1947 μιας και στην Τουρκία τον κυνηγούσαν είπε να έρθει στην Ροδόπη να κάνει το διεθνιστικό του καθήκον. Έτσι κατέληξε να πολεμά στο «Οθωμανικό Τάγμα» του «Δημοκρατικού Στρατού».
«Οθωμανικό» το έλεγαν γιατί είχε Έλληνες αλλά και Τούρκους και Πομάκους. Από ότι καταλαβαίνετε (και ελπίζουμε να μην κάνουμε λάθος) από τότε οι κομμουνιστές αποκαλούσαν τους Μουσουλμάνους, Τούρκους και τους Πομάκους μειονοτικούς. Άποψη που υπήρχε και σε κάποιους δημοσιογράφους που έγραψαν για την ταινία. Εκτός και αν όλοι αυτοί ήταν Τούρκοι (κάποιοι σίγουρα) και σίγουρα δεν πολεμούσαν για τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Τι ακριβώς γινόταν τότε με το ΚΚΕ και τους Τούρκους συντρόφους; Είχαν τάξει μήπως και την Θράκη, όπως είχαν κάνει και με την Μακεδονία στους Σκοπιανούς του Τίτο; Το ντοκυμανταίρ είναι καλή ευκαιρία για να ερευνηθεί αυτή η «ιστορική λεπτομέρεια».
Να πούμε ότι το παρατσούκλι «Καπετάν Κεμάλ» το πήρε γιατί οι Έλληνες λατρεύουν τον Κεμάλ. Για βλάκες μας περνάει ο κύριος Μπελί; Εκτός και αν μιλά για αφελληνισμένους της Ελληνικής αριστεράς. Έχει πλάκα όμως ένας Τούρκος αριστερός να έχει το όνομα του πατέρα του Τουρκικού εθνικισμού. Η μήπως υπονοεί τους πραγματικούς σκοπούς του Μπελί;
Βέβαια η ταινία αποδεικνύει το δίκιο της εθνικής πλευράς: δεν επρόκειτο για «εμφύλιο», αλλά για σμμοριτοπόλεμο με ψευτομακεδόνες του ΣΝΟΦ και τούρκους να πολεμούν για την αποκοπή τμήματος της εθνικής επικράτειας. Και αυτό σύμφωνα με την Συμφωνία του Πετριτσίου, τον Ιούλιο του 1943.
Πάντως κάπου διαβάσαμε ότι ο Μπελί είναι παράδειγμα του ότι «Δεν γεννιέσαι Έλληνας, αλλά γίνεσαι». Σοβαρά κύριοι συνάδελφοι; Ο λόγος που πολέμησε με τον ΔΣΕ είναι ο φιλελληνισμός του ή πολεμούσε με αυτούς που θέλανε να διαμελίσουν την Ελλάδα; Πράγμα που βόλευε την Τουρκία.
Δεν απορούμε ότι όλα αυτά έγιναν επί ψευτοδεξιάς κυβέρνησης του Κωστάκη Καραμανλή και επί Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο εθνικόφρον χώρος αυτοκτόνησε με την δημιουργία μιας Νέας Δημοκρατίας που αποκόπηκε από τις πολιτικές, ιστορικές και πνευματικές ρίζες της και υποτάχθηκε στην ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς. Πάντως θεωρούμε απαράδεχτο να είναι η ΕΤ1 μονίμως κέντρο αριστερής προπαγάνδας και να μην περνάει ποτέ η εθνική άποψη για την Ελληνική Ιστορία. Και επειδή το μελάνι δεν αρκεί, πάρτε τηλέφωνο σήμερα στην ΕΤ1 στο 210- 7407070 μετά τις 22: 10 να διαμαρτυρηθείτε για την σταλινική προπαγάνδα.
Γεώργιος Πισσαλίδης
www.elkosmos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου