26.5.12

Υποστήριξη για την Ελλάδα.

«Στήριξη στην Ελλάδα» ζητούν 20 νομπελίστες στο περιοδικό Science!

Χάραλντ τσουρ Χάουζεν
Είκοσι νομπελίστες των θετικών επιστημών συνυπογράφουν άρθρο με τίτλο «Στήριξη στην Ελλάδα» στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.
«Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece) είναι ο τίτλος επιστολής η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Χάραλντ Ζουρ Χάουζεν, του γερμανού γιατρού και διευθυντού του Γερμανικού Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο ο οποίος το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις εργασίες του που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της  μήτρας.
Την επιστολή, η οποία έχει επίσης σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνυπογράφεται από άλλους δεκαεννέα τιμηθέντες με το βραβείο Νομπέλ, καθώς και από τον Ιέιν Ματέι, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL). (Τα ονόματα παρατίθενται στο τέλος του άρθρου)
Χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία
Η επιστολή δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστικού τύπου έκκληση για βοήθεια. Οι επιφανείς προσωπικότητες των θετικών επιστημών αφού περιγράψουν λακωνικά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων  ευρωπαϊκών κεφαλαίων (τα ονομαζόμενα «διαρθρωτικά κεφάλαια») τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υλοποιηθεί η υποστήριξη προς την χώρα μας.
Τα εν λόγω κεφάλαια, για διαφόρους λόγους δεν εισέρευσαν στη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν πληγεί οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας» επισημαίνεται στην επιστολή. Καθώς οι παραπάνω τομείς είναι καίριοι για την έξοδο της χώρας από την κρίση, οι επιστήμονες καλούν τους ευρωπαίους ηγέτες να εγγυηθούν «την επιβίωση και τη μελλοντική ανάπτυξη των πλέον ανταγωνιστικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας, ξαναθέτοντας σε ισχύ τα μέτρα του παρελθόντος».
Οι προτάσεις
Για να μην αφήσουν δε τίποτε στην τύχη, οι 21 λαμπερές προσωπικότητες της επιστήμης απαριθμούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν:
  1. Για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων οφελών, να απελευθερωθεί ένα σημαντικό μέρος των πόρων που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και προορίζονται για την Ελλάδα, προκειμένου να διατεθεί σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, να χρησιμοποιηθούν επίσης τα κεφάλαια αυτά για να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα προώθησης της στενής συνεργασίας μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και τεχνολογίας με ελληνικές ομάδες αριστείας.
  2. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
  3. Να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων κοινών ευρωπαϊκών-ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, με έμφαση σε επιστημονικά πεδία στα οποία η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό τοπίο και τα οποία κρίνονται ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας.
Η επιστολή κλείνει κάνοντας μνεία στο ισχυρό ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει, μέσω της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, μια ανταγωνιστική οικονομία.

Οι υπογράφοντες (με αλφαβητική σειρά)
Peter C. Agre, Νομπέλ Χημείας 2003, Elizabeth H. Blackburn, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Günter Blobel, Νομπέλ Ιατρικής 1999, Edmond H. Fischer, Νομπέλ Ιατρικής 1992, Carol W. Greider, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Jules A. Hoffmann, Νομπέλ Ιατρικής 2011, H. Robert Horvitz, Νομπέλ Ιατρικής 2002, Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Eric R. Kandel, Νομπέλ Ιατρικής 2000, Wolfgang Ketterle, Νομπέλ Φυσικής 2001, Roger D. Kornberg, Νομπέλ Χημείας 2006, Yuan T. Lee, Νομπέλ Χημείας 1986, Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy's Crafoord Prize 1996, John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006, Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL, Sir Paul M. Nurse, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Sir Venkatraman Ramakrishnan, Νομπέλ Χημείας 2009, Sir Richard J. Roberts, Νομπέλ Ιατρικής 1993, Hamilton O. Smith, Νομπέλ Ιατρικής 1978, Thomas A. Steitz, Νομπέλ Χημείας 2009, Kurt Wüthrich, Νομπέλ Χημείας 2002, and Harald zur Hausen, Nobel Prize Νομπέλ Ιατρικής 2008.


Σε αυτή την χώρα τι είναι υπό έλεγχο;

Εκτός ελέγχου η παράνομη μετανάστευση!


Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ασχολείται σε βάθος με το θέμα ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων διευκόλυναν με την πολιτική τους την είσοδο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην χώρα μας, σφυρίζουν αδιάφορα.
Οι εξελίξεις στην Πάτρα ενισχύουν την άποψη ότι η παράνομη μετανάστευση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στην χώρα μας. Τρεις νεαροί παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν δολοφόνησαν προ ημερών 29χρονο Έλληνα με αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια όλος ο παραλογισμός του ελληνικού δημόσιου βίου.

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν ανήμπορες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην περιοχή της Πάτρας και αποδίδουν τις ευθύνες για την κοινωνική διάλυση στις κρατικές υπηρεσίες και στις κυβερνήσεις.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν ασχολείται σε βάθος με το θέμα ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι κυβερνήσεις των οποίων διευκόλυναν με την πολιτική τους την είσοδο πολλών εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην χώρα μας, σφυρίζουν αδιάφορα.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε μία αντιπαράθεση μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής που θέλουν να επιτεθούν σε παράνομους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πειραϊκής Πατραϊκής και διαφόρων αναρχοαυτόνομων της Αριστεράς που θεωρούν διεθνιστικό τους καθήκον την υποστήριξη στους παράνομους μετανάστες, ακόμα και σε συνθήκες πλήρους διάλυσης της τοπικής κοινωνίας.

Το θέμα βέβαια απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Euronews που παρουσιάζει χωρίς σχόλια ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τα γεγονότα στην Πάτρα στο οποίο καταγράφεται η απόλυτη
http://www.citypress.gr/


Ρωσία προς τρόικα...

Ρωσία προς τρόϊκα: Αν δεν θέλετε παγκόσμια κατάρρευση προστατέψτε την Ελλάδα.

Ρωσία προς τρόϊκα: Αν δεν θέλετε παγκόσμια κατάρρευση προστατέψτε την Ελλάδα
Καμπανάκι κτύπησε στην τρόϊκα η Μόσχα πριν από λίγο αναφορικά με την Ελλάδα και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ (ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας για τα ΤΟΜΑ ΒMP-3HEL) προειδοποίησε την τρόϊκα (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) ότι «Αν ωθήσετε την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτήθει όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που θα συμπαρασύρει τις τιμές του πετρελαίου και θα δημιουργήσει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από αυτές του 2008″.



Το «δεξί χέρι» του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, τόνισε ότι «Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τη Ρωσία που θα βρισκόταν αντιμέτωπη ακόμα και με κοινωνικές αναταραχές. Κι αυτό γιατί η ρωσική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ενεργειακά της έσοδα κι αν αυτά υποχωρήσουν δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές, ενώ πιθανότητα θα έβλεπε και αθρόα εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα».


Οι ειδικοί αναλυτές της Ρωσίας θεωρούν ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ – σε ποσοστό πιθανοτήτων μάλιστα άνω το 50% – θα οδηγήσει σύντομα και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία κλπ σε έξοδο από την νομισματική ένωση.


Πηγή


Πως πάει η γονιμοποίησης;


Κάθε κατηγορία που του αποδίδεται όσον αφορά τη δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά από τις Ιτιές, αρνείται ο Αφγανός, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά το αιματηρό περιστατικό τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.
Ο λαθρομετανάστης προσήλθε στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί μετά την προθεσμία που είχε ζητήσει και έλαβε και σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε πως δεν τον σκότωσε ο ίδιος και πως δεν έχει καμία σχέση με το...
φόνο.
Όπως υποστήριξε: «Δεν τον σκότωσα εγώ. Το θύμα τσακώθηκε με έναν από τους άλλους δύο ομοεθνείς μου. Άρχισαν να καυγαδίζουν και να λογομαχούν, όμως εγώ έφυγα από το σημείο γιατί φοβήθηκα μήπως έρθει η Αστυνομία και με συλλάβει. Δεν έχω σχέση με το φόνο». Τελικά Ανακριτής και Εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του 17χρονου φερόμενου ως δράστη.

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες συνεχίζεται η μεταφορά από την Πάτρα στην Αθήνα, όσων λαθρομεταναστών θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Η μεταφορά γίνεται με λεωφορεία που διαθέτει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Κυρίως μεταφέρονται λαθρομετανάστες οι οποίοι διέμεναν τον τελευταίο καιρό τόσο στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της «Πειραϊκής - Πατραϊκής» όσο και στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων συνοικιών της πόλης.

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού συνεδρίασε απόψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος, το οποίο απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης στην Πάτρα μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς συναντήθηκαν με κατοίκους των νοτίων συνοικιών, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και να επανέλθει η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή.

Ο Στέφανος Μουαγκιέ , ο ηθοποιός που παίζει στο σίριαλ «Κλεμμένα όνειρα»μεταξύ άλλων στο «Πρωινό mou» μίλησε και για την... Χρυσή Αυγή και την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Δεν δικαιολογώ ότι στο Δίστομο τα "αβγά" βγήκαν πρώτοι!» σχολίασε ο Στέφανος Μουαγκιέ και....
υνέχισε: «Όταν είναι κάποιος πνευματικά ασθενής, δηλαδή τελεί τις πνευματικές του λειτουργίες στερημένα, δεν κακιώνω με αυτόν. Άρα, όλους αυτούς εγώ τους έχω στη λίστα μου ότι είναι πνευματικά άρρωστοι! Δεν γίνεται ένας άνθρωπος 24 ώρες το 24ωρο να έχει μένος». Και στο τέλος είπε το κορυφαίο "Ποιος μπορεί να απαντήσει πως οι...
σημερινοί Έλληνες δεν είναι μπασταρδεμένοι με τους Τούρκους;;;"


Θα βγάλει ανακοίνωση ο νέος ΠΡΟ-ΠΟ για το γεγονός;


Δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για τραυματισμό αστυνομικών, ενώ έγιναν συνολικά 127 προσαγωγές αλλοδαπών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το πρωί έξω από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στον Ταύρο.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, σήμερα το πρωί, κοντά στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Σαλαμινίας, συνεπλάκησαν μεταξύ τους...
ομάδες αλλοδαπών που ανέμεναν να πάρουν εισιτήριο προτεραιότητας για την υποβολή αιτήσεων ασύλου.

Αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν στο σημείο δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από τους συγκεντρωμένους αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις αστυνομικοί.

Αυτά να τα βλέπουν οι αστυνομικοί που προστατεύουν τους λαθρομετανάστες και ψεκάζουν και συλλαμβάνουν τους Έλληνες .
Αν θέλουν υποστήριξη θα πρέπει να αλλάξουν την στάση τους αλλιώς να μην διαμαρτύρονται...


Η φωτογραφία και οι καραγκιόζηδες.


Στιγμιότυπο απο την τελική φάση της τουρκικής αποβατικής άσκησης Efes 2012. Θα θέλαμε να αφιερώσουμε την φωτογραφία στον "τζογαδόρο" κ. Γιάννη Μπαλάφα και τους ομοιδεάτες του.

"Να κόψουμε τις αμυντικές δαπάνες και ας ρισκάρουμε με τους Τούρκους". Τάδε έφη πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, δίνοντας μια σαφή ιδέα για το πού "κινούνται" βασικά στελέχη του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στο κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας.

Ακραίος τυχοδιωκτισμός; Αφέλεια; Η απλά ιδεολογική συνέπεια;

Εν αναμονή κάποιας επίσημης αντίδρασης από τον αρχηγό του σχηματισμού (και προαλειφόμενο πρωθυπουργό) κ.Τσίπρα, να υπενθυμίσουμε οτι ο Γ.Μπαλάφας δεν είναι κάποιο δευτερεύον στέλεχος με μηδενική πολιτική παρουσία, καθώς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας στις εκλογές της 6ης Μαίου..Aς ελπίσουμε ότι δεν πρόκειται και για επίσημη θέση του κόμματος του.


Η Τουρκία θέλει επικυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο!

Σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο!


Η Τουρκία επιζητούσε πάντα επικυρίαρχο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο ψάχνοντας για ευκαιρίες. Επίσημες τουρκικές αναφορές για «αναφαίρετα τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» βρίσκουμε δεκαετίες πίσω. Ωστόσο, με το Σχ. Ανάν τα πράγματα καθάρισαν περισσότερο. Μερικές βδομάδες πριν το δημοψήφισμα (2 Μαρτίου 2004), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας καθιστούσε σαφή τα αδιαπραγμάτευτα «νόμιμα και ζωτικής σημασίας δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας … στην Αν. Μεσόγειο».

Το Σχ. Ανάν ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για την Τουρκία να ακυρώσει νόμιμα πλέον - εάν γινόταν αποδεκτό το Σχέδιο- κάθε επιδίωξη για ρύθμιση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με γειτονικές χώρες και κατ΄επέκταση την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από την Κύπρο. Προς τούτο, πρωτοστατήσαμε τότε στην αποκάλυψη της Αγγλο-Τουρκικής συνωμοσίας γύρω από τον ενεργειακό πλούτο στην Αν. Μεσόγειο. Ένα παράδειγμα της τουρκικής παρέμβασης ήταν η υποσημείωση στο Παράρτημα V (Σχ. Ανάν) με τον κατάλογο των Διεθνών Συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που μεταφέρονταν στο υπό ίδρυση ανανικό κράτος. Ο κατάλογος περιελάμβανε την Διεθνή Συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, μόνο που μια «αθώα» υποσημείωση -με μικρά γράμματα- καταργούσε ουσιαστικά την συγκεκριμένη συμφωνία καθιστώντας την ανεφάρμοστη. Το γιατί ορισμένοι επιλέγουν μέχρι σήμερα να παραβλέπουν την υποσημείωση, είναι ανεξήγητο. Εντάσσεται στην ίδια ανεξήγητη «λογική» που θρηνεί για «τα 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους των αγγλικών βάσεων … τεράστιας οικονομικής αξίας» που θα επιστρέφονταν με το Σχ. Ανάν, αλλά παραβλέπουν το δικαίωμα παρέμβασης που αποχτούσαν Τουρκία και Αγγλία στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου. Αυτό τον παράγοντα που αλλάζει την Ιστορία της Αν. Μεσογείου τον θεωρούσαν λεπτομέρειες και «σενάρια φαντασίας». Η πραγματικότητα σήμερα ενώπιον μας δεν είναι λεπτομέρειες ούτε φαντασία.

Στο παρόν, η τουρκική επεκτατικότητα με στόχο την Αν. Μεσόγειο μετουσιώνεται στο δόγμα Νταβούτογλου το οποίο «εξαφανίζει» το Καστελλόριζο, εκδίδει επίσημους τουρκικούς χάρτες που καταπατούν τα δικαιώματα για ρύθμιση της ελληνικής ΑΟΖ, τα δικαιώματα της κυπριακής ΑΟΖ και φυσικά, εντείνονται οι στρατιωτικές προκλήσεις και απειλές. Εκείνο που έχει εξοργίσει την Τουρκία και γίνεται άκρως επικίνδυνη για να ανατρέψει τις εξελίξεις, είναι η ολοένα μεγαλύτερη σύζευξη μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, από τα συνολικά ενεργειακά αποθέματα που θα μπορεί να διαχειριστεί ένας στρατηγικός άξονας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου σε σχέση με τις ανάγκες της Ε.Ε., προκύπτει κάτι απλό: Ο Τουρκικός στόχος ακυρώνεται και ο Ελληνισμός αποκτά κορυφαία στρατηγική αξία για την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ παρέχουν τη δυνατότητα πρόκλησης ενός γεωπολιτικού σεισμού ο οποίος μπορεί να ανατρέψει την δυσβάσταχτη επικυρίαρχη θέση που επιδιώκει η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο. Πρόκειται για ευκαιρία αιώνων που θα πρέπει μια άξια ηγεσία με διορατικότητα να διαχειριστεί. Ενόψει προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, έχουν όλοι υποχρεωθεί τώρα να αναγνωρίσουν τις ιστορικές δυνατότητες από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Μόνο που για κάποιους ήταν φαντασίες και προφάσεις για να απορρίψουμε το Σχέδιο τους. Σήμερα με διάφορα ευφυολογήματα επιδιώκουν να καλύψουν τα αναπάντητα ερωτήματα. Τώρα θυμήθηκαν τον Θεό και αναφέρονται σε «θεόσταλτο δώρο» ως περίπου να προέκυψε ουρανοκατέβατα σήμερα. Τα θεόσταλτα κοιτάσματα ευτυχώς τα αντιλήφθηκαν οι πολίτες που έκριναν ελεύθερα ότι με το Σχέδιο τους όλα ήταν τελειωμένα. Για τα συμβάντα στο Μαρί, η κοινωνία απαίτησε σε πολιτικό επίπεδο λογοδοσία από όσους διαχειρίζονταν την εξουσία και είχαν ευθύνη για το θέμα. Τι πρέπει να απαιτείται από πολιτικούς και … τεχνοκράτες που αποδέχονταν την παρέμβαση Τουρκίας-Αγγλίας στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου και ακύρωναν την ευκαιρία αιώνων; Ποιος μπορεί να χειριστεί ένα τέτοιο ιστορικό και συνάμα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που θα καθορίσει το μέλλον του ελληνισμού; Κάποιος που τα θεωρούσε λεπτομέρειες και φαντασιώσεις;

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy


Δεν ξεχνάμε...

Από τον Φρίξο και την Έλλη ως τη γενοκτονία των Ποντίων!


Μνήμες Ποντίων που καταγράφουν τον διωγμό και τη γενοκτονία μέσα από συγγράμματα, απομνημονεύματα, βιογραφίες και αποκαλυπτικές μαρτυρίες.

της Σοφίας Διγενή-Κολιοτάση.

«Ο ποντιακός ελληνισμός ατύχησε να δοκιμάσει όλες τις κατηγορίες που αναφέρονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ως πράξεις Γενοκτονίας» γράφει ο κ. Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Φλώρινας, κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής και Πρόεδρος του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών.

Η Γενοκτονία των Ποντίων έχει καταγραφεί στις μνήμες όλων όσοι γνώρισαν από κοντά την καταστροφή της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Οι μαρτυρίες, άλλοτε γραπτές και άλλοτε διαδιδόμενες από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, φτάνουν έως τις μέρες μας ζωντανές: «Φρίττει ο νους του ανθρώπου, έγραψεν υπό ημερομ. 12 Nοεμβρίου 1918, ο Mητροπολίτης Pοδοπόλεως Kύριλλος, διά τας διαπραχθείσας φρικαλεότητας και τον αριθμόν των θυμάτων, ανερχομένων εις 487 ψυχάς, αίτινες εύρον οικτρόν θάνατον εν τοις όρεσι, τοις σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης, όπου εκρύβησαν ίνα αποφύγωσι την δολοφόνον μάχαιραν των σφαγέων«.

«Ο Τζωρτζ Χόρτον, Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη την περίοδο των τραγικών γεγονότων, υπολόγισε σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο τους Ελληνες που εξοντώθηκαν στον μικρασιατικό χώρο (Ιωνία και Πόντο) κατά τη διάρκεια των εθνικών εκκαθαρίσεων (1915-1923) που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι εθνικιστές εις βάρος των μη τουρκικών και μουσουλμανικών ομάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» αναφέρει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης στο περιοδικό «Χρονικό».

«Οι τούρκοι μου οφείλουν μία μεγάλη συγνώμη»
Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα, κατά την οποία πάνω από 353.000 Πόντιοι εξοντώθηκαν με απεχθείς μεθόδους από τους Τούρκους. Ο αγώνας για τη διεθνοποίηση και τη διεθνή αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας αποτελεί ιστορική και εθνική υποχρέωση των απανταχού Ελλήνων, αναφέρει ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

«Οι Τούρκοι μού οφείλουν μια πολύ μεγάλη, πραγματικά μεγάλη συγγνώμη. Ούτε καν μια μικρή συγγνώμη, αλλά μια μεγάλη συγγνώμη, που πήραν μακριά μου όλους όσους αγαπούσα. Ό,τι είχα. Είχαμε τη γη μας, τα ζώα μας, τις αγελάδες μας, τις κότες μας, είχαμε τις δουλειές μας, και όμως μας έκαναν να πεθάνουμε στον δρόμο. Αυτό που έκαναν ήταν θηριώδες, να καταστρέψουν οικογένειες και περιουσίες. Δεν θα μπορούσα ποτέ μου να ξεχάσω. Θέλω να θυμάμαι την οικογένειά μου. Αλλιώς θα ήταν σαν να ξεχνούσα τους ανθρώπους μου. Δεν θα το κάνω ποτέ αυτό» δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων σε μια συνέντευξη-χείμαρρο που έδωσε η 90χρονη σήμερα Sano-Ευθυμία Halo στο περιοδικό «Πανσέληνος» της Θεσσαλονίκης.

Η τραγική ιστορία της έγινε γνωστή με το βιβλίο «Not even my name» και υπότιτλο «From a death march in Turkey to a new home in America. Α young girl's true story of genocide and survival». Το βιβλίο γράφτηκε από την κόρη της Thea Halo και εκδόθηκε από τον εκδοτικό κολοσσό των ΗΠΑ Picador της Saint Martin's Press. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά έγινε μπεστ σέλερ στην Αμερική.

«Ένας μύθος, μία ιστορία, μία επέτειος»
Ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου. Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στον βασιλιά Αιήτη. Ακολούθησε η Αργοναυτική Εκστρατεία για την απόκτησή του το 1.100 π.Χ.

Οι κυριότερες πόλεις του Πόντου ήταν η Τραπεζούντα, η Κερασούντα, η Τρίπολη, τα Κοτύωρα, η Αμισός (Σαμψούντα), η Σινώπη, η Νικόπολη, η Αργυρούπολη και η Αμάσεια με 18.000 Έλληνες. Η γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα, την ΕΣΣΔ -εκεί διώχθηκαν από το σταλινικό καθεστώς την περίοδο του Μεσοπολέμου- στο Ιράν, στη Συρία και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ).

Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού έχει αναγνωριστεί επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων, την Κύπρο, τη Σουηδία, πολιτείες των ΗΠΑ και περιφερειακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας. Από το 1994 είναι επίσημη εθνική επέτειος στην Ελλάδα, ενώ από το 1998 η Γενοκτονία στο σύνολο της Μικράς Ασίας ανακηρύχτηκε δεύτερη επίσημη εθνική επέτειος.

Την 19η Μαΐου του 1919, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Βλάσης Αζτίδης, ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, αυτονομήθηκε από την κεντρική οθωμανική κυβέρνηση και συγκρότησε τα εθνικιστικά στρατεύματά του, τα οποία εν τέλει κατανίκησαν τους Έλληνες (τον ελληνικό στρατό στην Ιωνία και Πόντιους αντάρτες στον Βορρά της Μικράς Ασίας). Ολοκλήρωσαν την προαποφασισμένη από τους Νεότουρκους (1911) εθνική εκκαθάριση με τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922. Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα πυρπόλησης της Σμύρνης από τους κεμαλικούς εθνικιστές, ορίστηκε ως Ημέρα Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Ανθρωποσφαγή και αιώνιες ρίζες»
Ο Σάββας Κανταρτζής εξέδωσε σε βιβλίο τις φοβερές εμπειρίες του το 1975 στην Κατερίνη. Το βιβλίο του αποτελεί μαρτυρία ενός αυτόπτη. Ενός ανθρώπου που έζησε τη μεγάλη ανθρωποσφαγή: «Τα χαράματα, στις 16 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα Τετάρτη, μια εφιαλτική είδηση ότι οι Τσέτες του Τοπάλ Οσμάν έρχονται στο χωριό, έκανε τους κατοίκους να τρομάξουν και να αναστατωθούν. Οι άντρες, όσοι βρίσκονταν τη νύχτα στο χωριό, βιάστηκαν να φύγουν στο δάσος... Άλλοι άντρες που είχαν κρυψώνες σε σπίτια και σε στάβλους, τρύπωσαν σε αυτές και καμουφλαρίστηκαν έτσι που να μην τους υποπτευθεί κανείς. Τα γυναικόπαιδα και οι γέροι κλείστηκαν στα σπίτια και περίμεναν με καρδιοχτύπι να δουν τι θα γίνει...

Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά και οι Τσέτες, περισσότεροι από 150, έμπαιναν στο χωριό κραυγάζοντας και πυροβολώντας. Με κραυγές και βρισιές, βροντώντας με τους υποκόπανους τις πόρτες και τα παράθυρα, καλούσαν όλους να βγουν έξω από τα σπίτια και να μαζευτούν στην πλατεία αλλιώς, απειλούσαν, θα δώσουν φωτιά στα σπίτια και θα τους κάψουν. Σκληροί σαν ύαινες που διψούν για αίμα και διεστραμμένοι σαδιστές που γλεντούν με τον πόνο και τα βασανιστήρια των θυμάτων τους, χίμηξαν μανιασμένοι στα γυναικόπαιδα και στους γέρους κραυγάζοντας, βρίζοντας, χτυπώντας, κλωτσώντας και σπρώχνοντάς τους να μαζευτούν στην πλατεία. Η πρώτη φάση της απερίγραπτης τραγωδίας του Μπεϊαλάν έκλεισε έτσι θριαμβευτικά για τους θλιβερούς ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος γενοκτονίας»…

«Δημήτρης Ψαθάς: Με τα μάτια ενός παιδιού»
«Μέσα στην Τραπεζούντα, οι Τούρκοι κρατούσαν πάντα τα προσχήματα -για πολλούς λόγους- έτσι που ο πίνακας να μη δείχνει σκοτεινός, τουλάχιστον σε εμάς τα παιδιά. Βλέπαμε, βέβαια, τους μεγάλους πότε φοβισμένους και πότε οργισμένους να βλαστημάνε στα κρυφά, ακούαμε και κάτι παράξενες κουβέντες. Στρατιωτικό. Φυγόστρατοι. Επιτάξεις. Απελάσεις. Εργατικά τάγματα. Τσέτες. Το παιδικό μυαλό, όμως, δεν μπορούσε να πιάσει την τραγική έννοια που είχαν αυτές οι λέξεις, αφού αφορούσαν περιστατικά που δεν έπεφταν στην άμεση αντίληψή μας» γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς ανιστορώντας τις παιδικές αναμνήσεις του από την όμορφη Τραπεζούντα.

«Χάρυ Κλυνν: Πρόσφυγας έως επιστροφής»
«Εγώ, μεγαλωμένος με τα νάματα της προσφυγιάς και τα μοιρολόγια της πατρίδας, αντιστάθηκα όλα αυτά τα χρόνια... Αρνήθηκα να αναγνωρίσω την ιστορική πραγματικότητα και δεν επιχείρησα ένα ταξίδι στην Κρώμνη, την Αργυρούπολη και την Τραπεζούντα, πατρίδα των γονιών μου... Προτίμησα να ταξιδεύω στην αλησμόνητη πατρίδα μέσα από τις διηγήσεις των Ποντίων της Καλαμαριάς και της μάνας μου...» γράφει ο Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν) και δηλώνει: «Πρόσφυγας από την Αγία Τραπεζούντα του Πόντου. Προσωρινός κάτοικος Θεσσαλονίκης μέχρι την ημέρα της επιστροφής στην Πατρίδα».

«Ανδρές Παζατουρίδης: Είμαι Τραντέλλενος»
Τριάντα φορές Έλληνας αισθάνεται ο Πόντιος δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης. Μάλιστα, δηλώνει ότι θα φυλάει την ποντιακή καταγωγή του ως κόρην οφθαλμού μέχρι να φύγει από τη ζωή. «Οι διδαχές των παππούδων, των γιαγιάδων και των πατεράδων μας μένουν βαθιά χαραγμένες μέσα μας. Λένε “ωσαννά στην Πόντια μάνα που γεννά τραντέλλενους” δηλαδή της Πόντιας μάνας τα παιδιά είναι τριάντα φορές Έλληνες και έτσι αισθάνομαι εγώ.

Γνωρίζω δε καλά ότι η χώρα μας, μοιάζει με την ελιά, είναι σαν ένα δέντρο που δεν θέλει να πεθάνει, γι’ αυτό και ζει εκατοντάδες χρόνια. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα της πατρίδας μας ότι δεν θέλει να πεθάνει και να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν είμαστε χρεωκοπημένοι από αρχές, αξίες και οράματα και έτσι προχωράμε μπροστά».

«Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Δεν μπορείς να αγνοείς αυτό που είσαι»
«Πήγα τρεις φορές από το 2008 στα χωριά γύρω από την Τραπεζούντα, όπου έχει διατηρηθεί µια διάλεκτος σαν την ποντιακή, η οποία συγγενεύει µε τα αρχαία ελληνικά» λέει ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης που μιλάει ποντιακά, μια και ο παππούς του ήταν από την Ανατολική Θράκη και η γιαγιά του από τη Σμύρνη: «Ο Δυτικός Πόντος λένε πως είναι μεγαλύτερος από την Ελλάδα, και είναι αυτός που υπέστη τις περισσότερες σφαγές. Για µένα το δέσιμο είναι συναισθηματικό. Ότι έχω έστω µια µακρινή σχέση µε τον τόπο. Νιώθεις σαν να έχεις έναν ομφάλιο λώρο. Μια βαθύτερη, κυτταρική σχέση. Εκείνο που µε στενοχωρεί είναι ότι αν πεις πως αγαπάς αυτούς τους τόπους, σε λένε… πατριδοκάπηλο. Όμως δεν μπορείς να αγνοείς αυτό που είσαι» δηλώνει.

«Θα κρατήσουμε άσβεστη την ιστορία μας»
«Η ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν/τη φωνή πήρε των δένδρων, των κυμάτων» γράφει στο «Άξιον εστί» ο Οδυσσέας. Ελύτης. Αυτήν τη μνήμη θέλουν να κρατήσουν άσβεστη οι νεολαίοι Πόντιοι: «Θέλουμε να μοιάσουμε στους παππούδες μας. Θέλουμε να κρατήσουμε άσβεστη την ιστορία μας. Να δικαιώσουμε τους προγόνους μας και να διαδώσουμε το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε σε βάρος τους τότε. Τους διωγμούς και τις σφαγές που υπέστησαν. Για να μη σβήσει η ελληνική παρουσία στον Πόντο από τις σελίδες της Ιστορίας» λέει ο πρόεδρος της Νεολαίας Ποντίων Γιάννης Χατζηελευθερίου.

Στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα οι Πόντιοι έχουν δημιουργήσει συλλόγους. Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, και να τα διαδώσουν από γενιά σε γενιά. Άσβεστος πόθος τους, να βρουν δικαίωση και να αναγνωριστεί διεθνώς η γενοκτονία των προπάππων και των πατεράδων τους.

Πηγή: Neos Kosmos


Ο Γκύντερ Γκρας για την Ελλάδα!

«Ευρώπη, καταδίκασες στη φτώχεια τη χώρα που σε γέννησε» λέει ο Γκύντερ Γκρας!

 Με ποίημα που τιτλοφορεί «Η Ντροπή της Ευρώπης» επέλεξε να παρέμβει ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκύντερ Γκρας στη σοβούσα συζήτηση γύρω από την Ελλάδα και την στάση που τηρεί απέναντί της η Ευρώπη.

Η Ευρώπη, γράφει ο Γκρας, βάζει την Ελλάδα «την χώρα στην οποία οφείλει το πνεύμα της», στο «ικρίωμα και την καταδικάζει σε φτώχεια».

Το ποίημα δημοσιεύτηκε στην Sueddeutsche Zeitung την Παρασκευή. Ο Γκρας είχε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες σε γερμανική εφημερίδα ποίημα-παρέμβαση για το Ισραήλ, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για αντισημιτισμό.

«Από τη χώρα που σου έδωσε το λίνκο, και βρίσκεται κοντά στο χάος, μένεις μακριά» λέει ο Γκρας απευθυνόμενος στην Ευρώπη. «Με το ζόρι γίνεται ανεκτή η χώρα, της οποίας οι συνταγματάρχες κάποτε έβρισκαν ανοχή ως σύμμαχοι» γράφει παρακάτω.

«"Πιες, επιτέλους, πιες!" αλλά ο Σωκράτης σου δίνει επιστρέφει με οργή γεμάτο το ποτήρι» γράφει ο Γκρας, λέγοντας πως «για εσένα η Αντιγόνη φοράει μαύρα και πενθεί ο λαός, που σε φιλοξένησε». Και ο Γκρας κλείνει με την προφητεία πως η Ευρώπη «θα μαραζώσει χωρίς πνεύμα» με την απουσία της Ελλάδας.


Διακοπές τέλος...

Συνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος!

 
Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ, έκρινε, κατά πλειοψηφία, με απόφασή της (1972/2012) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την ίδια απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών 1211/2011, κατά το μέρος που προβλέπει ότι θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το Έκτατο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η διακοπή αυτή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη απόφασή της (67 σελίδες) η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι το ειδικό τέλος αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα (διετή) που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης κ.λπ.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, το επίμαχο τέλος δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις (που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ισότητα, την κατανομή φορολογικών βαρών κ.λπ.) ούτε την ΕΣΔΑ, αποτελώντας συνταγματικά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Και αυτό γιατί - σύμφωνα με την απόφαση - το μέτρο ελήφθη για την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημόσιου συμφέροντος και προκειμένου να καλυφθεί άμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως, ενώ ταυτόχρονα έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα και δεν μπορεί να καταστήσει δημευτικό.

Ακόμη, η πλειοψηφία δέχθηκε ότι ναι μεν το επίδικο τέλος προστιθέμενο σε άλλα φορολογικά μέτρα συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών, όμως το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι το μέτρο είναι αντίθετο σε συνταγματικές διατάξεις και στην ΕΣΔΑ και δεν λαμβάνει υπόψη του τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αντισυνταγματική είναι η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται και στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος.

Το ΣτΕ κρίνει ότι αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο, επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρετήσεως για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας έθεσε και ζήτημα παραβίασης όχι μόνο της οικονομικής ελευθερίας αλλά και της συνταγματικής προστασίας της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι είναι συνταγματική η διακοπή ρεύματος λόγω του εθνικού συμφέροντος σκοπού της άμεσης αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και επειδή προβλέπεται στη νομοθεσία και σε άλλες περιπτώσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εθνική εφεδρία.

Κιλτίδης, τέλος;


Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο Κώστας Κιλτίδης.
Ο πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΛΑΟΣ, για τον οποίο υπήρξαν συζητήσεις για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, δήλωσε ότι είναι σε πολιτική ετοιμότητα αλλά δεν θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Δωδεκανήσου 2
546 26 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 501002  Φαξ: 2310 501003

                                                                          Θεσσαλονίκη  25-5-2012
           
        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ο πρώην, βουλευτής και υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κιλτίδης,  εν όψει των προσεχών εκλογών έκανε την ακόλουθη δήλωση :
« Βιώνουμε τη δυσκολότερη μεταπολεμική χρονική περίοδο. Κόμματα και πολιτικοί, σταδιακά εκφυλίστηκαν και απαξιώθηκαν. Με τη συμβολή του ασταθούς διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, πολίτες και πολιτεία δοκιμάζονται σκληρά τα τρία  τελευταία χρόνια.
 Ως βουλευτής αγωνίσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις επίμονα. Συγκρούστηκα με πολιτικές και διαδρομές κατά τρόπο πολλαπλάσιο του αναλογούντος στην ιδιότητά μου. Παρερμηνεύτηκα, με αδίκησαν κατάφορα, αλλά άντεξα. Στάθηκα άτρωτος γιατί ήμουν άδολος και πορεύθηκα ίσια και καθαρά.
Υπηρετώ την παράταξή μου πάντα από θέση εμπροσθοφυλακής και πρωτοπορίας, έχοντας οδηγό τις ιδέες της και το δημόσιο συμφέρον. Στις 14 Ιουνίου 2010 διαχώρισα τη θέση μου από την αντίληψη της φθίνουσας πορείας για την παράταξή μας και βρέθηκα με επιλογή και ευθύνη μου εκτός του κόμματος της Ν.Δ. που με τίμησε και την τίμησα.
Στη διετία που ακολούθησε αναζήτησα, με όρους και κανόνες πάντοτε πολιτικής συνέπειας, διέξοδο για δράση και συνεισφορά στην  ευρεία κεντροδεξιά. Δυστυχώς προδόθηκαν οι προσδοκίες μου για ύπαρξη ελάχιστου χώρου πολιτικής στην παράταξή μου. Δεν αποδέχθηκα τίποτα το ταπεινωτικό, που υποτελείς και ανίκανοι πολιτικοί ανέχθηκαν και δέχτηκαν, για πατρίδα και πολίτες. Καταψήφισα   ό,τι άθλιο νομοθέτημα ήρθε μπροστά μου και αγωνίστηκα για τους ανήμπορους (ανέργους, φτωχούς, ευπαθείς ομάδες), όπως και για τα δίκαια της πατρίδας μας. Επέδειξα έμπρακτα τη σωφροσύνη και διέθεσα τη γνώση και την εμπειρία μου, όπου μου ζητήθηκε.
Ναι, είμαι αμετανόητος, αλλά δικαιωμένος για τον όμορφο αγώνα που έδωσα με το όποιο αποτέλεσμα. Θέτω συνειδητά τον εαυτό μου σε κατάσταση πολιτικής ετοιμότητας, επιλέγοντας να μην είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, παρά μόνον να υπηρετήσω τις αρχές της παράταξής μας. Προσπάθησα καταθέτοντας  πολιτική πρόταση και δηλώνω ότι αν υπάρξει πρόκληση για πραγματική πολιτική συστράτευση θα είμαι σε εγρήγορση για ν’ αγωνισθώ για την πατρίδα και το λαό μας.
Μόνος του ο καθένας δεν μπορεί ν’ αλλάξει τα προαποφασισθέντα που οδηγούν σε αθλιότητα και ταπείνωση. Να σφίξουμε την ψυχή μας, δε μας φταίει σε τίποτα η πατρίδα. Ας ενεργήσουμε σήμερα με σκέψη και λογισμό εναντίον όσων θέλουν να ταπεινώσουν και να γκρεμίσουν συθέμελα το ελληνότροπο αξιακό σύστημα της ζωής μας. Δεν ανέχομαι σ’ αυτή την πατρίδα των θυσιών να βλέπω σκιές ανθρώπων και όχι υπερήφανους  Έλληνες.»

                                                                             Από το Γραφείο Τύπου


Κι όμως ήταν αθώος...


Κι όμως ήταν αθώος...


Είκοσι πέντε αιώνες μετά την καταδίκη σε θάνατο του Αθηναίου φιλόσοφου Σωκράτη, διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και πλήθος κοινού, αθώωσαν σήμερα τον αρχαίο στοχαστή, στην αναπαράσταση της δίκης του που έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι δικαστές ισοψήφισαν στην απόφασή τους, με ψήφους πέντε υπέρ και πέντε κατά της καταδίκης του Σωκράτη και ως εκ τούτου δεν καταδίκασαν τον Σωκράτη. Περισσότερο ένθερμο υπέρ του Αθηναίου φιλοσόφου ήταν το κοινό που ψήφισε με 584 ψήφους υπέρ της αθώωσής του, έναντι 282 που ψήφισαν την ενοχή του.
Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης αντιμετώπισε στην Αθήνα τις κατηγορίες της διαφθοράς των νέων και της ασέβειας προς τους θεούς. Δικάστηκε από το Δικαστήριο της Ηλιαίας που απαρτιζόταν από 500 Αθηναίους πολίτες. Κατά τη σημερινή αναπαράσταση της δίκης κατήγοροι και συνήγοροι του Σωκράτη εξέθεσαν στο δικαστήριο τις απόψεις τους, σκιαγραφώντας και το γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, που στιγματίστηκε από την επιβολή της τυραννίας των Τριάκοντα το 404 π.Χ. και την επαναφορά του δημοκρατικού καθεστώτος σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Σωκράτης κατηγορήθηκε ότι γνώριζε προσωπικά ορισμένους από τους τυράννους και διατέλεσε δάσκαλός τους.
Εκπροσωπώντας την κατηγορούσα αρχή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, εξήγησε ότι ο Σωκράτης φέρει την ευθύνη πράξεων που οι κατηγορίες δεν έχουν αποδώσει στην έκταση και το βάθος που πρέπει.
«Ο Σωκράτης ήταν ο πνευματικός, ο ιδεολογικός ηγέτης των Τριάκοντα Τυράννων της Αθήνας, που εγκατέστησαν την ολιγαρχία το 404 π.Χ και εκτέλεσαν 1.500 δημοκράτες Αθηναίους. Ο Σωκράτης διαφθείρει τους νέους κάνοντάς τους οπαδούς της ολιγαρχίας και εχθρούς της δημοκρατίας. Επίσης, κατηγορείται γιατί δεν σέβεται τους θεούς αυτής της πόλης, δηλαδή τους δημοκρατικούς θεούς και άρα τους δημοκρατικούς θεσμούς», είπε.
Ο κατήγορος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπλήρωσε ότι «μόλις τέσσερα χρόνια πριν από τη δίκη, το 403 π.Χ. είχε αποκατασταθεί η αθηναϊκή δημοκρατία και οι Αθηναίοι ήξεραν ότι η δημοκρατία ήταν τρωτή και υπήρχαν εχθροί μέσα στην πόλη και από άλλες πόλεις που επιχειρούσαν να βλάψουν το πολίτευμα».
Καταλήγοντας στην αγόρευσή τους οι δύο κατήγοροι παρατήρησαν: «Σας ζητούμε να μην καταδικάσετε την Αθήνα, να μην πιστέψετε ότι η Αθήνα αδίκησε τον Σωκράτη, αλλά ότι ο πολίτης Σωκράτης έβαλε σε κίνδυνο την αθηναϊκή δημοκρατία. Η Δημοκρατία κινδύνεψε και αμύνθηκε ως όφειλε».
Τις κατηγορίες επιχείρησαν να αντικρούσουν οι συνήγοροι του Σωκράτη, Μάικλ Μπέλοφ και Πατρίκ Σιμόν.
Ο κ. Σιμόν επισήμανε ότι ο Σωκράτης κατηγορήθηκε για διαφθορά των νέων, ωστόσο «το να εκπαιδεύεις τους νέους δεν είναι αδίκημα, το να εκφέρεις την άποψή σου δεν είναι αδίκημα. Γιατί να ποινικοποιήσουμε την έκφραση των ιδεών που δεν ήταν σύμφωνες με την εποχή τους;»
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Μπορεί ανάμεσα στους μαθητές του Σωκράτη να βρίσκονταν κάποιοι από τους Τριάκοντα, ωστόσο είχε τόσους άλλους μαθητές. Ο Σωκράτης δεν πίστευε στη δημοκρατία, ήταν σκεπτικιστής, αλλά δεν πίστευε και στην ολιγαρχία. Εξάλλου, δεν έχουμε κανένα στοιχείο για συμμετοχή του σε βίαιη πράξη».
Οι δύο συνήγοροι του Σωκράτη κατέληξαν την αγόρευσή τους λέγοντας: «Η Ιστορία των Αθηνών θα πει ότι η Αθήνα ήταν η κοιτίδα της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και των τεχνών. Από εσάς εξαρτάται να μην πουν ότι η πόλη αυτή δολοφόνησε τον μεγαλύτερό της φιλόσοφο».
Αιτιολογώντας την απόφασή της να ψηφίσει την ενοχή του Σωκράτη, η πρόεδρος των δικαστών, Λορέττα Πρέσκα, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, επισήμανε: «Η άρνηση του σεβασμού προς τους θεούς και την πόλη σημαίνει προδοσία από τον Σωκράτη και με τη διδασκαλία του δηλητηριάζει και τις ψυχές των νέων. Για τη δημοκρατία, τις αξίες, τις παραδόσεις και την ευσέβεια που οι Αθηναίοι πιστεύουμε, θα πρέπει να ψηφίσω την ενοχή του».
Ο Φρανσουά Τερέ, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, που ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, υπογράμμισε: «Ο Σωκράτης ήταν φιλόσοφος και ένας φιλόσοφος είναι εύκολος στόχος. Ωστόσο, μας έδωσε το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου, το δικαίωμα στην αμφιβολία».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση είχε διοργανώσει το Ίδρυμα Ωνάση και πριν από ένα χρόνο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε αθωώσει τον Σωκράτη.


Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!

Διαβάστε στον «ΕΚ» που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Μαΐου.



tn21erΣαμαρανδρέου, Νου Δου στην κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, Η Πόλις εάλω και πάλι. Τα δύο συνεταιράκια του μνημονίου, ζητούν την αντιαριστερή ψήφο μας. Όχι στα διλήμματα δεξιά και αριστερά. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ, ο Κώστας Πλεύρης. Πεδίο μάχης η Πάτρα, αδειάζουν την Πειραϊκή-Πατραϊκή και γεμίζουν λαθρομετανάστες την Αμυγδαλέζα. Αλλοδαποί μαφιόζοι τρομοκρατούν τους Έλληνες μικροπωλητές. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, το επόμενο θύμα του μνημονίου. Γράφουν: Γιώργος Λεονταρίτης, Ευάγγελος Χανιώτης, Γιάννης Κουριαννίδης, Μάνος Κώνστας.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More