*Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα το Eurogroup.
*Σειρά επαφών Παπανδρέου με Μπαρόζο και Ρομπάϊ.
*Εκτάκτως την Τετάρτη στην Αθήνα η τρόικα.
*Αρχές Ιουλίου η 5η δόση του δανείου.
*Η πρόταση Σόιμπλε για τα ελληνικά ομόλογα.
Το Eurogroup πασχίζει από χθες να βρει λύση για το ελληνικό χρέος.
Στο επίκεντρο μπαίνει η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, γεγονός που παρουσιάζει πολλές διαφωνίες.
Την ίδια ώρα, και ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει σήμερα σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Λουξεμβούργο, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στο επίκεντρο μπαίνει η νέα βοήθεια της Ευρώπης προς τη χώρα μας, αλλά και η εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δις ευρώ.
Βασική προϋπόθεση είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών.
Γι’ αυτό το λόγο, την Τετάρτη έρχεται εκτάκτως στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικα, προκειμένου να ελέγξει από κοντά τα νέα μέτρα ενόψει μάλιστα και της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
Η τριμερής επιτροπή συμμετείχε για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενημερώνοντας από κοντά τους ανωτέρους τους, αλλά και τους υπόλοιπους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, θα ..μας πάρουν τα μέτρα μετά και τη νέα μαύρη τρύπα των 3,2 δις που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό.
Έτσι, η 5η δόση, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, θα δοθεί αρχές Ιουλίου, με βασική προϋπόθεση το Μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι εθελουσία και χωρίς πιέσεις από τις κυβερνήσεις.
Ο τρόπος εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών και άλλων ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο έτσι ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην το χαρακτηρίσουν (όπως απείλησαν) επιλεκτική χρεοκοπία, προκαλώντας πανικό στις αγορές, χαρακτηρίζεται ως το πιο λεπτό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο τραπέζι αρκετά σενάρια, που συζητήθηκαν με τη συμμετοχή της ΕΚΤ.
Η πρόταση Σόιμπλε
Συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θέλει να προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel”.
Η πρότασή του αφορά στην ενίσχυση του EFSF και στη χορήγηση δανείων από τον μηχανισμό προς τις ελληνικές τράπεζες, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει το περιοδικό, χωρίς ωστόσο να επικαλείται συγκεκριμένη πηγή για τις πληροφορίες αυτές.
Το σχέδιο προβλέπει ενίσχυση της δυνατότητας δανεισμού του EFSF στα 440 δισ. ευρώ, ενώ θα απαιτείται από τις χώρες-μέλη που συνεισφέρουν να διπλασιάσουν το ποσό των εγγυήσεων που παρέχουν στον μηχανισμό. Σύμφωνα με το “Der Spiegel”, το σχέδιο αυτό θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 90 – 120 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το EFSF ήδη διαθέτει συνολική δυνατότητα δανεισμού 440 δισ. ευρώ, ωστόσο η πραγματική δανειστική του δυνατότητα θεωρείται ότι είναι σημαντικά χαμηλότερη, διότι τα κεφάλαια μπορούν να παραχθούν μόνο μέσω της πώλησης ομολόγων στους επενδυτές.
Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος του Eurogroup:
«Οι ελληνικές αρχές αρχίζουν μια σημαντική και αναγκαία προσπάθεια προσαρμογής. Οι υπουργοί αναγνώρισαν την αισθητή πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, κυρίως για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι υπουργοί έχουν επίσης επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων, τις οποίες οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες εποχές.
Οι υπουργοί έλαβαν υπόψη την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία προετοίμασαν η Επιτροπή και το ΔΝΤ. Η αξιολόγηση αυτή έδειξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται με αποφασιστικό τρόπο από την προσήλωση της Ελλάδας ν’ ακολουθήσει τη συμφωνημένη οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Οι υπουργοί εξέτασαν περαιτέρω την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες, και που αντανακλά το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Αυτό, παράλληλα με την έγκριση βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις από την ελληνική Βουλή, θα ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες περιστάσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στις αρχές του 2012. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα προέλθει από επίσημες και ιδιωτικές πηγές και καλωσόρισαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό τη μορφή άτυπης και εθελοντικής διακράτησης ομολόγων που λήγουν και την αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Υπό αυτούς τους όρους, οι υπουργοί αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης.
Οι υπουργοί κάλεσαν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα καθοριστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια, το εύρος και τη φύση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η εθνική ενότητα είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία».
Του Βασίλη Τσεκούρα.