13.12.10

Τα καθημερινά μας νέα...

Απεργούν και οι δικαστικοί υπάλληλοι την Τετάρτη (2010-12-13) - Zougla.gr
Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι, αύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά τρίωρη στάση εργασίας από 12 μ. έως 3 μ.μ. στα δικαστήρια της χώρας, ενώ μεθαύ..(40 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Περικοπές μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ (2010-12-13) - Ναυτεμπορική
Περιστολή μισθολογικών δαπανών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και προβληματικές Δημόσιες Επιχ..(27 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πυκνό χιόνι στην Βόρεια Ελλάδα (2010-12-13) - Kalimera.gr
Εντονη χιονόπτωση λαμβάνει χώρα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, με την Τροχαία να ανακοινώνει ότι η κίνησε σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, γίνεται μόνο με αλυσίδες. Η χιο..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελλάδα-Συνάντηση Κ.Παπούλια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη (2010-12-13) - Express.gr
Για "χαμηλό βαρομετρικό", έκανε λόγο ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου ΣυναγερμούΓιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας Κάρολο Παπούλια."Προσπαθούμε, σε μια..(6 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)

Ομόφωνο «όχι» στις αλλαγές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (2010-12-13) - Imerisia
Οριστικό "όχι" στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα ομόφωνα, είπαν οι πρυτάνεις το Σάββατο μετά από συνεδρίαση 10 ωρών στο Λαύριο. Η σύνοδος ήταν έκτακτη κ..(18 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παιχνίδι τακτικής γύρω από τη συναίνεση (2010-12-13) - City Press
Τελικά αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθούν οι -προαναγγελθείσες από καιρό- διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αφορμή την κρίσιμη Σ.. (0 σχολια)
Αλλαγές-εξπρές σε ΔΕΚΟ, ιδιωτικό τομέα, φορολογία (2010-12-13) - City Press
Μία από τις πλέον δύσκολες και κρίσιμες περιόδους για την κυβέρνηση αρχίζει σήμερα, μαζί με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που αλλάζει τα πάντα στις ΔΕΚΟ αλλά και στις εργασιακ.. (0 σχολια)
"Τρώγοντας με τα χέρια" στο στρωμένο τραπέζι της Ευρώπης (2010-12-13) - Express.gr
 Η ΠΡΩΤΕΪΚΗ Ευρώπη, με τις διάφορεςκατά καιρούς μορφές της, λειτουργεί με «συμφωνίες κυρίων», έστω και αν κάποιεςαπό αυτές τις συμφωνίες αμφισβητούνται. Η ένωση, έστω και χαλαρή, τόσων πολλώνκρατ.. (0 σχολια)
Γ. Παπανδρέου: "Αμέριστη" συμπαράσταση της χώρας μας στην Ουγγαρία (2010-12-13) - Express.gr
 Σειρά ευρωπαϊκών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων για τον μόνιμο μηχανισμόστήριξης, τη διεύρυνση της ΕΕ και τη μετανάστευση εντός τωνκρατών-μελών της, συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γ. Α.Πα.. (0 σχολια)
Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του αμερικανού διπλωμάτη (2010-12-13) - To Bima
Ο αμερικανός βετεράνος διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , νυν ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, υποβλήθηκε εκ νέου σε επέμβαση την Κυριακή για να ελεγχθεί η κυκλ..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επικράτηση Θάτσι χωρίς αυτοδυναμία στο Κόσσοβο (2010-12-13) - Pathfinder.gr
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στο Κόσσοβο, επικράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του σημερινού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, λαμβάνοντας το 30,69% των ψήφων.Δεύτερη σε δύναμ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ (2010-12-13) - Kalimera.gr
Ο χιονιάς προελαύνει στις ΗΠΑ, κυρίως στις μεσοδυτικές περιφέρεια και στην ανατολική Ακτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολιτεία της Μινεσότα το ύψος του χιονιού έφτασε τα 60 εκατοστά, ενώ στις πολιτ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Την Πέμπτη η στρατηγική των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (2010-12-13) - Pathfinder.gr
Ηνωμένες Πολιτείες  — Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει τηνΠέμπτη την αναθεώρση της αμερικανικής πολεμικής στρατηγικής στοΑφγανιστάν, ανακοίνωσε ανώτερος κυβε..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Στα 22,6 δις τα γερμανικά δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο (2010-12-13) - Pathfinder.gr
Το ύψος των δανείων που είχαν χορηγήσει στην Ελλάδα οι γερμανικές τράπεζες στο τέλος του Ιουνίου του 2010 ανήλθε σε 36,8 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 22,6 δισ. ευρώ ήταν δάνεια στο ελληνικό Δημόσιο κ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Moody΄s: Διατηρεί αρνητικό outlook για ισπανικές τράπεζες (2010-12-13) - Pathfinder.gr
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αρνητική του εκτίμηση για τις προοπτικές των ισπανικών τραπεζών, διότι θεωρεί ότι «η κεφαλαιοποίηση,  η κερδοφορία και η πρόσβασή τους στην αγορ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ικανοποιητική πρεμιέρα για το Elenxis (2010-12-13) - Antenna
Ιδιαίτερα ικανοποιητικά κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελεγκτικών υπηρεσιών?Elenxis- από συνεργείο ελεγκτών του Σώματος Δίωξ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
"Βολές" από βουλευτές ΠΑΣΟΚ κατά πολυνομοσχεδίου (2010-12-13) - euro2day
Κριτική άσκησαν βουλευτές των κοινοβουλευτικών τομέων Οικονομικών και Εργασίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη σημερινή κοινή τους συνεδρίαση, όπου οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Λού..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Άμεσα...

Του Ν.Ζ.

Τη δεκαετία του ’80, το ΠΑΣΟΚ ήλθε στην εξουσία όταν στην Ευρώπη κυριαρχούσαν τα Σοσιαλιστικά κόμματα και στην Αμερική οι Ρεπουμπλικανοί του «σκληροπυρηνικού» (δεξιού) Ρόναλντ Ρέηγκαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε να περάσει στην τότε ΕΟΚ τα «Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα», που έδωσαν σημαντικά κονδύλια στην Ελλάδα κι αργότερα θεσμοθετήθηκαν ως κοινοτικές επιδοτήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Ανδρέας, λοιπόν, χρησιμοποίησε τα κοινοτικά κονδύλια για να «χτίσει» μια «κοινωνική συμμαχία», η οποία έμαθε να παράγει όλο και λιγότερα και να καταναλώνει όλο και περισσότερα…

Έφτιαξε ένα κράτος που μοίραζε επιδοτήσεις και δανεικά.

Έφτιαξε ένα μοντέλο ανάπτυξης που ήταν «κρατικοδίαιτο», δηλαδή στηριζόταν σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από επιδοτήσεις κι από δανεικά.

Έφτιαξε μια «τάξη επιχειρηματιών» που περίμενε από επιδοτήσεις και δανεικά.

Κι ένα «αστερισμό» μεσαίων στρωμάτων που ανακύκλωναν τις επιδοτήσεις και τα δανεικά παράγοντας εισόδημα, αποταμιεύματα και κατανάλωση. Όχι πια παραγωγικές επενδύσεις.

Ήταν η (σχεδόν) τριακονταετία των επιδοτήσεων και των δανεικών…

Αυτό το μοντέλο χρεοκόπησε μετά την διεθνή τραπεζική κρίση του 2008.

Ο γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, έτυχε να είναι Πρωθυπουργός όταν κατέρρευσε αυτό το μοντέλο. Μόνο που η διεθνής συγκυρία είναι πια εντελώς αντίστροφη: Στις ΗΠΑ κυριαρχούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες οι Δημοκρατικοί του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ στην Ευρώπη κυριαρχούν πια οι (κεντρο) δεξιοί.

Τα δάνεια κόπηκαν λόγω υπερχρέωσης. Ενώ οι επιδοτήσεις περικόπτονται, έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια (ενώ το 2013 κόβονται οι αγροτικές επιδοτήσεις)

Και η Ελλάδα τώρα, πρέπει να κάνει αιματηρές οικονομίες, να μάθει να ζει δίχως δανεικά και με πολύ λιγότερες επιδοτήσεις.

Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγκάζεται να αποδομήσει τώρα συνολικά την «κοινωνική συμμαχία» που έχτισε ο πατέρας του ήδη από τη δεκαετία του ’80:

Συντρίβει τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα κι εκείνους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ).

Συμπιέζει όλους τους άμεσα κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες (με εξαίρεση του ασχολούμενους με την «πράσινη ενέργεια», που κάτι ελπίζουν ακόμα)

Διαλύει τη μεσαία τάξη των μικρομεσαίων, που υφίσταται πλέον ένα άνευ προηγουμέου «Βατερλώ».

Σπρώχνει στην απόγνωση και τα «υπερήφανα νιάτα» και τα «τιμημένα γηρατειά» και όλους τους…ενδιάμεσους!

Μαζί με την εσωτερική κατάρρευση των παραδοσιακών ερεισμάτων του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος, έχουμε και «μετακίνηση» των εξωτερικών ερεισμάτων του:

Τώρα η Ευρώπη μάλλον «σπρώχνει» την Ελλάδα προς την έξοδο (του ευρώ).

Ενώ η Αμερική προσπαθεί τώρα να την «προσελκύσει» (μέσω του ΔΝΤ, που παρουσιάζεται ως «η λιγότερο άκαμπτη συνιστώσα» της Τρόικας).

Δεν έχουμε μόνο κρίση δανεισμού της Ελλάδας. Έχουμε αντίστοιχη κρίση δανεισμού όλου του Ευρωπαϊκού νότου. Κι όχι μόνο του νότου…

Έχουμε ακόμα κρίση του ευρώ. Για το οποίο όλο και περισσότεροι προεξοφλούν ή πιθανολογούν την «διάλυσή» του. Ή τη «διάσπασή» του…

Τα εθνικά κράτη επανέρχονται στο προσκήνιο:

Άλλα διότι προτάσσουν πλέον τις εθνικές τους προτεραιότητες (όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ).

Άλλα διότι απογοητεύθηκαν από την εμπιστοσύνη που έδειξαν στην «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» (όπως οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και η Ιρλανδία).

Άλλα ευλογούν την ώρα και τη στιγμή που δεν μπήκαν στο ευρώ (όπως η Βρετανία, η Δανία και η Σουηδία).

Κι άλλα απλώς αναβάλλουν την είσοδό τους στο κοινό νόμισμα (όπως η Πολωνία).

Στις συνθήκες αυτές η Ελλάδα οφείλει να ξαναγίνει εθνικό κράτος: με δικές της προτεραιότητες, δική της αναπτυξιακή στρατηγική και δική της ταυτότητα.

Να αναζητά συμμάχους παντού (όπως κάνουν πλέον όλοι) κι όχι να καταφεύγει στην «προστασία των εταίρων της» (την οποία δεν υπολογίζει σοβαρά κανένας πια).

Να ξεχάσει τις «επιδοτήσεις» και να ξαναθυμηθεί τις επενδύσεις.

Να πάψει να είναι «Νομαρχία» των Βρυξελλών (όπως προσπάθησε να την κάνει ο Κώστας Σημίτης, ανεπιτυχώς) και να ξαναγίνει σύγχρονο εθνικό κράτος που σημαίνει τρία πράγματα:

Δημοκρατικό καθεστώς (σήμερα μοιάζει περισσότερο με προτεκτοράτο),

Ανταγωνιστική οικονομία (σήμερα δεν παράγει σχεδόν τίποτε, πέρα από …ανεξέλεγκτα ελλείμματα).

Και εθνική ιδιοπροσωπεία. Σήμερα μοιάζει περισσότερο:

με πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα, που δεν είναι,

με υπερεθνικό μόρφωμα, που δεν θέλει να γίνει

και με παρακμασμένο έθνος, που τώρα μόλις συνειδητοποιεί την παρακμή του και δεν την αντέχει…

Αν για να ξανά-σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα χρειαστεί να χρεοκοπήσει, ας είναι. Η αναγέννηση του Ελληνικού κράτους άρχισε όταν χρεοκόπησε (το 1893) και μπήκε σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (το 1898)…

Λίγα χρόνια αργότερα ήλθε το 1909. Η πιο σημαντική «μεταπολίτευση» της σύγχρονης Ιστορίας του.

Η πιο αφανής πλευρά της σημερινής Ελληνικής κρίσης είναι ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν ακριβώς:

αν θέλουν να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό που είναι, αλλά δεν μπορούν,

ή αν μπορούν να είναι υπερήφανοι, αλλά δεν τολμούν.

Όταν ξεκαθαρίσουν τι από τα δύο, τότε θα αρχίσουν να ξεπερνούν την κρίση τους. Και τότε θα γεννηθεί η Νέα Μεταπολίτευση.

Αληθινά σημαντικές ώρες για ένα έθνος ανθρώπων, που ως πρόσωπα θριαμβεύουν παντού στον κόσμο και ως λαός μαραζώνουν στον τόπο τους!

Ως πότε;

http://www.antinews.gr/?p=75610


Νέα εξ ανατολών....

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ


Εφ. Μπιρλίκ  10-12-2010

H Νετσλά Τσαβούς, νεοεκλεγείσα πρόεδρος του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. επισκέφτηκαν τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς. Η επίσκεψη αναφέρθηκε ως ιδιαίτερα αποδοτική. Μιλώντας για την επίσκεψη αυτή στην εφημερίδα Μπιρλίκ ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς είπε : ¨Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του τομέα γυναικών του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας ήρθαν στο προξενείο, κάνοντας μια επίσκεψη αβροφροσύνης. Είναι γνωστό πως κάθε νεοεκλεγείς φορέας πραγματοποιεί μια σειρά από επισκέψεις. Αυτή είναι μια από αυτές τις επισκέψεις. Πάντοτε απέφερε πολλά προς την μειονότητα. Οι δραστηριότητες του είναι πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη. Είναι μια σκυταλοδρομία. Εγώ ευχήθηκα επιτυχίες και τις συνεχάρηκα. Είπα πως ιδιαίτερα από την άποψη της προσφοράς, να ξέρουν πως είναι μια σκυταλοδρομία. Τους ανέφερα πως οι προσδοκίες της κοινωνίας από αυτές είναι –όπως και από την προηγούμενη διοίκηση-να βελτιώνουν τις προσπάθειες τους από καλλιτεχνικής και πολιτιστικής απόψεως και να παρουσιάζουν νέα σχέδια. Η νέα πρόεδρος κυρία Νετσλά είπε πως το νέο Δ.Σ. μαζί με το παλιό διαμόρφωσαν μια ωραία ομάδα, μου ευχήθηκαν επιτυχία στα καθήκοντα μου, και εγώ ανταπέδωσα¨.        
 Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Δρ.Νετσλά Τσαβούς αξιολόγησε την επίσκεψη στην εφημερίδα Μπιρλίκ ως εξής : ¨ Όπως είπε ο κύριος πρόξενος μας, πιστεύω πως το παλιό Δ.Σ. μαζί με το νέο, διαμόρφωσαν μια πολύ καλή ομάδα. Αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη. Είναι γνωστό πως οι εκλεγέντες του συλλόγου μας που εισέρχονται στα Δ.Σ. πάντοτε πραγματοποιούνε επισκέψεις αβροφροσύνης και γνωριμίας σε φορείς και συλλόγους. Αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης μας. Αρχίσαμε από εδώ και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε με τη σειρά και στους άλλους φορείς και συλλόγους. Ένας από τους βασικούς στόχους του νέου Δ. Σ. είναι από τώρα και πέρα, κάνοντας νέα σχέδια να πραγματοποιήσουμε διάφορες εκδηλώσεις για τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη. Ξέρουμε ότι οι προηγούμενες εκδηλώσεις υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχείς. Αναλάβαμε καθήκοντα σε αυτή την σκυταλοδρομία για να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα στον τομέα των δραστηριοτήτων που αφορούνε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Έτσι όταν έρθει ο καιρός θα παραδώσουμε στους νέους που θα βρίσκονται δίπλα μας αυτή την σκυταλοδρομία. Ήταν μια επιτυχημένη και θετική επίσκεψη. Προσωπικά και εκ μέρους των φιλενάδων μου ευχαριστώ τον πρόξενο μας που μας δέχτηκε¨.


Πετρέλαιο καί Ελλάς...

Πετρέλαιο: Ο Ελληνικός μαύρος χρυσός, αιτία των δεινών της Ελλάδας;

Γκρίζες ζώνες, Μπάμπουρας, casus belli, υφαλοκρηπίδα, διεθνές δίκαιο, συνεκμετάλλευση, Αιγαίο. Όλες οι λέξεις οδηγούν σε μία: Πετρέλαιο. Τελικά, έχουμε τόσο πολύ; Ανεβήκαμε στη μοναδική για τον ελλαδικό χώρο εδώ και 30 χρόνια πλωτή εξέδρα άντλησης στ’ ανοιχτά της Καβάλας. Γνωρίσαμε τα μυστικά της εξόρυξης, μάθαμε για τα περίπλοκα οικονομικά ντιλ γύρω απ’ τον ελληνικό μαύρο χρυσό, για τα πλάνα των νέων γεωτρήσεων στην περιοχή.
Κι αφήσαμε πίσω μας τον Πρίνο σε ταραγμένα νερά, καθώς για άλλη μια φορά ένα τουρκικό ωκεανογραφικό κόβει βόλτες έξω απ’ τη Θάσο. Τελικά, το πετρέλαιο είναι για μας ευλογία ή κατάρα; Η αιτία ή η αφορμή; Ιδού η απορία. Ο Prinos Β είναι το σύμπλεγμα τεσσάρων πλωτών εξεδρών άντλησης πετρελαίου που εδώ και 30 έτη βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Καβάλα και τη Θάσο. Το σύμπλεγμα μέχρι σήμερα έχει δώσει 120 εκατ. βαρέλια, με όφελος για το ελληνικό δημόσιο περί τα 500 εκατ. δολάρια.

Σήμερα ο μαύρος χρυσός του Πρίνου αντλείται από 12 πηγάδια σε διάφορα βάθη, που κυμαίνονται από 1.000 ώς 3.000 μ. Πόσο πετρέλαιο έχουμε; Εάν μετά από δεκαετίες σεισμικών καταγραφών σε 63.000 χλμ. ελληνικής γης και θάλασσας και πάνω από 171 γεωτρήσεις, το μόνο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα είναι αυτό της ευρύτερης περιοχής του Πρίνου, όπου η ποσότητα που αντλείται καλύπτει το 1% των αναγκών του πληθυσμού, η χώρα δεν είναι Ελ Ντοράντο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν προκύψει ενδείξεις ή έχουν επιβεβαιωθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως στην Πελοπόννησο και στη Β. Ελλάδα, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το πετρέλαιο θα μπορέσει να αντληθεί (έχουμε και δύσκολο γεωλογικό περιβάλλον) ή, και αν αντληθεί, ότι θα είναι καλής ποιότητας… Για να δοθούν, όμως, οι απαντήσεις πρέπει να αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Για όσους ασχολούνται με τα πετρέλαια, η γεώτρηση είναι ό,τι για το γιατρό το χειρουργείο. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθεί κανείς τι κρύβει μέσα του ο ασθενής.




Ένα πρωί στις εξέδρες πετρελαίου
Χρειαστήκαμε περίπου 35′ για να προσεγγίσουμε με το πλοιάριο τις εξέδρες πετρελαίου ανάμεσα στην Καβάλα και τη Θάσο, 3,5- 4 ν.μ. από την ακτή της Καρβάλης. Χρειαστήκαμε και χείρα βοηθείας από τους εργαζομένους ώστε να ανεβούμε στο σύμπλεγμα των τεσσάρων εξεδρών του Πρίνου, έκτασης περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων.
Ο επικεφαλής των εξεδρών, χημικός μηχανικός κ. Σωτήρης Παυλάκης, αφού μας υπενθυμίζει τους κανόνες ασφαλείας, μας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο. Κάτω από τα πόδια μας υπάρχουν δώδεκα πηγάδια. Κάποια είναι πρόσφατα, κάποια άλλα κρατάνε από τις αρχές του ’80, οπότε έγιναν οι πρώτες γεωτρήσεις στην περιοχή. Κάποια φτάνουν στα 1.000 μ. βάθος και κάποια άλλα στα 2.500 με 3.000 μ. Οι περισσότεροι από τους 17 εργαζομένους -τόσος είναι πάντα ο αριθμός τους σε καθεμία από τις τρεις 8ωρες βάρδιες της ημέρας- είναι απασχολημένοι στα δύο από τα τρία stages της πλατφόρμας Α και οι υπόλοιποι στη Β. Πρόκειται για τις πλατφόρμες παραγωγής. Λίγο πιο μακριά, στη Δ, γίνεται η πρώτη επεξεργασία του πετρελαίου.
«Δεν έρχεται μόνον ως ρευστό» μας εξηγεί ο κ. Παυλάκης. «Έρχεται σε τρεις μορφές: νερό, αργό και αέριο. Στις πλατφόρμες γίνεται ο πρωταρχικός διαχωρισμός. Παίρνουμε την αέρια φάση, η οποία περιέχει μεγάλη ποσότητα υδρόθειου και τη στέλνουμε με υποθαλάσσιο αγωγό όξινου αερίου στις χερσαίες εγκαταστάσεις, στο Σίγμα. Εκεί διαχωρίζεται το όξινο αέριο από το γλυκό. Το τελευταίο είναι καύσιμο, το ξαναφέρνουμε με συμπιεστές στις πλατφόρμες και το ξανασυμπιέζουμε στα πηγάδια, διευκολύνοντας την παραγωγή του αργού. Το άλλο κομμάτι του όξινου αερίου καταλήγει σε θειάφι. Τέλος, διαχωρίζουμε το αργό από το νερό· το νερό το στέλνουμε προς τη θάλασσα, μετά τον καθαρισμό, και το αργό το στέλνουμε στο Σίγμα, για την περαιτέρω επεξεργασία του. Μετά φορτώνεται το πετρέλαιο στα δεξαμενόπλοια και αρχίζει το ταξίδι του».
Εκατόν είκοσι εκατομμύρια βαρέλια έχουν μπαρκάρει από το Σίγμα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα. Κάποιες εποχές, μάλιστα, με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Μέχρι το 1985 τα κοιτάσματα του Πρίνου παρήγαγαν ακόμη και 30.000 βαρέλια την ημέρα, καλύπτοντας το 10% των ετήσιων αναγκών της Ελλάδας. Ωστόσο, στα μέσα του ’90 η παραγωγή μειώνεται δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας), το ’96 η ημερήσια παραγωγή πέφτει στα 6.000 βαρέλια. Το 2009 ο Πρίνος δείχνει να στραγγίζει, φτάνοντας μόλις και μετά βίας τα 1.400 βαρέλια ημερησίως. Επρεπε να γίνει γεώτρηση σε δύο νέα πηγάδια, μια καινούργια επένδυση 80 εκατ. ευρώ, για να έρθει η ανάκαμψη.
Η Ενεργειακή Αιγαίου και η θυγατρική της Καβάλα Oil, που σήμερα έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής του Πρίνου, παίρνουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δύο νέων κοιτασμάτων, του Βόρειου Πρίνου και του σημείου Εψιλον, 4,3 ν.μ. δυτικά της Θάσου και 10 ν.μ. νότια της ηπειρωτικής ακτής. Στον Βόρειο Πρίνο είχε γίνει γεώτρηση και το ’96, αλλά εγκαταλείφθηκε. Η νέα γεώτρηση ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2009, έπειτα από 135 μέρες εργασίας. Το νορβηγικό γεωτρύπανο Exerter έφτασε σε βάθος 4.370 μ. Η επένδυση, που άγγιξε συνολικά τα 40 εκατ. ευρώ, έδωσε μιαν ανάσα αφού βοήθησε να ανέλθει η παραγωγή στα 3.000 βαρέλια την ημέρα.

Τα καλύτερα, ωστόσο, ήρθαν λίγο αργότερα, λένε οι εργαζόμενοι, δείχνοντάς μας στο βάθος του ορίζοντα μια «ξερή», στα μάτια του αδαούς, πλατφόρμα. Το πηγάδι Εψιλον. Είναι το καμάρι τους, όχι μόνο γιατί είναι πλούσιο κοίτασμα με 99% αργό πετρέλαιο, ανεβάζοντας την παραγωγή στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, αλλά γιατί και ο τρόπος διάνοιξης του πηγαδιού ήταν πρόκληση. Το γεωτρύπανο παρέμεινε τρεις μήνες στην περιοχή μαζί με το προσωπικό της εταιρείας που το διαθέτει. Κατά το χρονικό διάστημα που η ξένη εταιρεία χρησιμοποιεί το δικό της προσωπικό, οι εργαζόμενοι της Καβάλα Oil επιβλέπουν, συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και σκέφτονται πώς θα σώσουν και τα γερασμένα τους πηγάδια. Μια τέτοια λύση έχει βρεθεί. Αν απορροφάται το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και συμπιέζεται πίσω στα πηγάδια, μπορεί να δώσει άλλα τριάντα χρόνια ζωής στις παλιές γεωτρήσεις και να βοηθήσει παράλληλα το επιβαρημένο περιβάλλον της πόλης. Η εφαρμογή του προγράμματος εισπίεσης του διοξειδίου του άνθρακα, όπως ονομάζεται ο στόχος, είναι να αρχίσει από τη νέα χρονιά.

Η επένδυση στο Εψιλον κόστισε επίσης περί τα 40 εκατ. ευρώ, φέρνοντας την παραγωγή πετρελαίου σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Πέντε χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, μας λέει ο μηχανικός, και μας αφήνει για λίγο. Σήμερα γίνεται ο καθαρισμός του πηγαδιού Εψιλον και είναι όλοι σε επιφυλακή. Πώς γίνεται ο καθαρισμός; Σε μια φορτηγίδα φορτώνεται με γερανό μια ελικοειδής σωλήνωση, η οποία κατεβαίνει στο πηγάδι, ξετυλίγεται, και με μια ειδική κεφαλή περνάει από το μηχανισμό που ασφαλίζει το πηγάδι. Το μηχανισμό, δηλαδή, που δεν λειτούργησε στον κόλπο του Μεξικού, με αποτέλεσμα να προκληθεί η οικολογική καταστροφή. Οσο πιο γερασμένο είναι το πηγάδι τόσο συχνότερο καθαρισμό χρειάζεται.
Παράλληλα με τον καθαρισμό, άλλο συνεργείο κάνει τη συντήρηση των σωληνώσεων. Το πάχος των γραμμών παρακολουθείται διαρκώς: Αν ελαχιστοποιηθεί λόγω της διάβρωσης, πρέπει οι γραμμές να αλλαχτούν αμέσως, για να μη γίνει διαρροή επικίνδυνων αερίων στην ατμόσφαιρα.
Οι εργαζόμενοι σε κάθε περίπτωση φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είναι συνδεδεμένοι με τις δεξαμενές οξυγόνου. Οι πεντάλεπτης διάρκειας φιάλες που έχουν δεμένες επάνω τους δεν χρησιμοποιούνται εν ώρα εργασίας. Είναι οι φιάλες διαφυγής για την περίπτωση που θα συμβεί κάποιο ατύχημα. Ενα άτομο, μάλιστα, ασχολείται αποκλειστικά με την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται στο να χρησιμοποιούν την αναπνευστική συσκευή τους και κατόπιν υπογράφουν μια δήλωση ότι είναι υπεύθυνοι του εαυτού τους, καθώς αυτές είναι οι απαιτήσεις της ασφαλιστικής εταιρείας. Για την παραμικρή εργασία επάνω στις πλατφόρμες έχει δοθεί γραπτή άδεια εργασίας. Ο εργοδηγός παραγωγής, αφού κάνει αναγνώριση του χώρου εργασίας, ενημερώνει τα συνεργεία και εκδίδει άδεια, η οποία αναγράφει τι ώρα θα ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι και τι βοηθητικές συσκευές θα φέρουν μαζί τους. Την άδεια εργασίας υπογράφουν ο χειριστής και ο υπεύθυνος του συνεργείου. Οταν τελειώσει η εργασία, το χαρτί ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, για να σταλεί πίσω στην εταιρεία, ενώ συστηματικά γίνονται μετρήσεις με ειδικά όργανα για εκρηκτικά αέρια.

Ο χρόνος μας, όμως, πάνω στην εξέδρα δεν είναι απεριόριστος. Πριν φτάσουμε στις χερσαίες εγκαταστάσεις, περνάμε άλλη μια πλατφόρμα, φυσικού αερίου αυτήν τη φορά. Εκεί παράγονταν 800 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο – ενώ τελευταία, που το κοίτασμα εξαντλείται, λιγότερα από 150. Τώρα η εταιρεία συζητά με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να δημιουργηθεί εκεί, σ’ αυτό το «άδειο κουφάρι» όπως λένε οι τεχνικοί, μια αποθήκη φυσικού αερίου χωρητικότητας 1 δισ. κυβικών μέτρων και χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Φτάσαμε στο Σίγμα. Εκεί μια εποχή, αντί για πετρέλαιο, μύριζε μπαρούτι. Οι εργάτες, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας που είχε τότε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και κρατικοί υπάλληλοι συγκρούστηκαν για την τύχη ανθρώπων και πηγαδιών. Ο πρόεδρος της Καβάλα Oil, ο κύριος Βαγγέλης Παππάς, θα μας πει περισσότερα. Αλλωστε, είχε ρόλο πρωταγωνιστικό στην ιστορία – ως εργάτης τότε, συνδικαλιστής και εκπρόσωπος των εργαζομένων.


Καβάλα Oil: Και εργάτες και μέτοχοι
Τη λιακάδα, όταν ο Πρίνος έβγαζε 30.000 βαρέλια τη μέρα, διαδέχτηκε το σκοτάδι μιας νύχτας ζοφερής και ασέληνης. Το 1998 η τιμή του πετρελαίου πέφτει στα 8 δολάρια το βαρέλι και η παραγωγή στις πλατφόρμες σημειώνει αρνητικό ρεκόρ. Η κοινοπραξία ξένων εταιρειών (Ν.Α.Ρ.C.) που εκείνη την εποχή έλεγχε τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποφάσισε ότι ο Πρίνος στέρεψε. Ηθελε να τα ξηλώσει όλα και να φύγει.
«Εμείς ως εργαζόμενοι κάναμε μια τεράστια αλλά μάταιη προσπάθεια να τους μεταπείσουμε. Φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε να δουλέψουμε χωρίς αμοιβή, μόνο με το ένσημο, μέχρι η εταιρεία να ανακάμψει» θυμάται ο κ. Παππάς. Η απάντηση από τους διοικούντες ήταν αρνητική, οπότε από τον Δεκέμβριο του ’98 ένα μέρος των εργαζομένων αρχίζει περιφρούρηση των εγκαταστάσεων. «Καταφύγαμε ακόμα και σε βιαιότητες προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δουλειά μας».
Τον Μάιο του ’99 αποχωρεί οριστικά η Ν.Α.Ρ.C. και οι εγκαταστάσεις, βάσει της αρχικής συμφωνίας, περιέρχονται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, το οποίο αναθέτει τη φύλαξη και συντήρησή τους στην τεχνική εταιρεία Ευρωτεχνική Α.Ε. Την έρευνα και την εκμετάλλευση αναθέτει στην εταιρεία Καβάλα Oil. Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν η εταιρεία Ευρωτεχνική με ποσοστό 67% και το σωματείο των εργαζομένων με ποσοστό 33%. Οι εργαζόμενοι, για να επαναφέρουν τις εγκαταστάσεις σε ασφαλή λειτουργία, δούλεψαν υπερωρίες χωρίς να τις πληρωθούν και με μειωμένες τις αποδοχές τους κατά 20%, ενώ από 400 μειώθηκαν σε 200. Το 2000 πήγε καλά και έφερε κέρδη 25 εκατ. ευρώ, αλλά η Ευρωτεχνική, όπως μας λέει ο πρόεδρος της Καβάλα Oil, μετέφερε κρυφά κεφάλαια σε άλλες εταιρείες και ετοιμαζόταν να φύγει νύχτα. Και τελικά έφυγε. Για να έρθει ο ρουμανικής καταγωγής Φρανκ Τίμις, ο επονομαζόμενος και Δράκουλας των Καρπαθίων. Αυτός δεν μετέφερε κρυφά κεφάλαια, αλλά επιχείρησε το κόλπο γκρόσο. Ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην περιοχή ένα τεράστιο κοίτασμα. Ενα δισ. βαρέλια απολήψιμο. Ολο το παιχνίδι ήταν για να αυξήσει τη μετοχή του, αλλά η αξιοπιστία της Καβάλα Oil καταστρέφεται στην πιο δύσκολη στιγμή. Ο Τίμις δεν έχει άλλη επιλογή και πιεζόμενος από τους εργαζομένους κρατάει το ποσοστό του και τους παραχωρεί τη διοίκηση. «Ετσι από εργάτες γίναμε πρόεδροι». Στα χέρια του σωματείου το κόστος λειτουργίας της εταιρείας έπεσε από τα 46 εκατ. στα 32. Στο τέλος του 2006 βγαίνουν πάλι σε αναζήτηση χρηματοδοτών, βρίσκουν τους Ρήγα και Τοπούζογλου και «κολλάνε». Οι μετοχές της Καβάλα Oil πωλούνται 1 εκατ. ευρώ στην Ενεργειακή Αιγαίου, που αναλαμβάνει το κομμάτι των επενδύσεων, αφήνοντας την παραγωγή σ’ αυτούς που την ξέρουν καλά – στους εργάτες του 33%. Φέτος, μάλιστα, όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Παππάς, εκτός από το 40% επί του τζίρου, θα μπορέσουν να δώσουν στο Δημόσιο και την ειδική συμμετοχή 5% επί των κερδών η οποία αφορά τις περιπτώσεις που τα κέρδη ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια.


Ερευνες, γεωτρήσεις και παραχωρήσεις


Πώς, όμως, φτάσαμε ώς εδώ; Η ιστορία των γεωτρήσεων στην Ελλάδα ξεκινά το 1903, όταν το ελληνικό κράτος παραχώρησε δικαίωμα έρευνας στην εταιρεία London Oil Development. Εκείνη άνοιξε, με ένα πρωτόγονο γεωτρύπανο, δύο επιφανειακές τρύπες σε περιοχή της Ζακύνθου κι έφυγε άπρακτη. Το ’38 έγιναν γεωτρήσεις στη Δυτ. Πελοπόννησο και στον Εβρο χωρίς αποτέλεσμα επίσης, ενώ το ’60 το υπουργείο Βιομηχανίας μαζί με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών ανέλαβε κάποιες συστηματικές γεωλογικές, γεωφυσικές και γεωτρητικές έρευνες στην Ηπειρο και στα Ιόνια νησιά. Στη συνέχεια «τρυπήθηκαν» τα Φιλιατρά, περιοχές στη Θεσ/νίκη και η Αιτωλοακαρνανία. Η τελευταία προτιμήθηκε από την ΒΡ. Η Texaco εμφανίστηκε να ψάχνει μαύρο χρυσό στον Θερμαϊκό και η An-Car Oil στη Ζάκυνθο και στη Λήμνο.
Το 1970 η Χούντα παραχωρεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής του ΒΑ. Αιγαίου (και κατ’ άρθρο εκείνης της σύμβασης ολόκληρης της θαλάσσιας περιοχής του Θρακικού πελάγους) στην αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company, η οποία θα ανακαλύψει το κοίτασμα του Πρίνου. Ενα κοίτασμα που έχει προσφέρει οφέλη στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων. Η Oceanic θα παραχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα τα δικαιώματά της στην Denison, η οποία ζητά να διεξαγάγει έρευνες ανατολικά της Θάσου. Εισπράττει βροντερή άρνηση από το ΓΕΝ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η εταιρεία επιμένει στις έρευνες στην αμφισβητούμενη από τους Τούρκους περιοχή και συγκρούεται με την ελληνική κυβέρνηση.
Το 1975 ιδρύεται η ΔΕΠ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου) με μόνο σκοπό να αναλάβει την επίβλεψη των όρων της σύμβασης για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου. Θα περάσουν δέκα χρόνια για να ιδρυθεί η θυγατρική ΔΕΠ-ΕΚΥ, με σκοπό την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι έρευνες εκείνη την εποχή επεκτείνονται με γεωτρύπανα που νοικιάζονταν κατά προτίμηση από τη Ρουμανία. Από το ’75 μέχρι το ’96 είχαν εκτελεστεί συνολικά 74 γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι η εποχή που βλέπει πετρέλαιο στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαϊκών Ερευνών BEICYP, έπειτα από έρευνα με βάση δορυφορικές μετρήσεις. Τι κρίμα που δεν τις θεωρούν αξιόπιστες οι πετρελαϊκές εταιρείες… Από τις ντόπιες έρευνες προέκυψε το κοίτασμα αργού πετρελαίου στο Κατάκολο και σε ένα πλήθος πιθανών πετρελαιοπεριοχών στο Ιόνιο, στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και την Κάρπαθο, ενώ για την Ηπειρο η διάγνωση ήταν «επιφανειακές ενδείξεις πετρελαίου».
Εκείνη την εποχή, όμως, μια οδηγία της Ε.Ε. (του 1994) απαγορεύει στις κρατικές εταιρείες να έχουν αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και να εκμεταλλεύονται οι ίδιες το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο… Το πετρέλαιο, λοιπόν, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο – το οποίο παραχωρεί, για πρώτη φορά, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης με διεθνή διαγωνισμό και συμβάσεις. Στον ιστορικό εκείνο πρώτο γύρο παραχωρήσεων με διαγωνισμό, τον οποίο προκηρύσσει η ΔΕΠ -ΕΚΥ (που διατηρεί το δικαίωμα της έρευνας και χάνει εκείνο της εκμετάλλευσης), προκρίνονται οι εξής περιοχές: Ιωαννίνων (4.200 τ.χλμ.), βορειοδυτικής Πελοποννήσου (2.025 τ.χλμ.), Αιτωλοακαρνανίας (3.650 τ.χλμ.) και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού. Ολες γίνονται ανάρπαστες. Η προκήρυξη όριζε το ελάχιστο ύψος επένδυσης για κάθε περιοχή και χώριζε την επενδυτική περίοδο σε τρεις φάσεις.
Η ερευνητική περίοδος σύμφωνα με το νόμο είναι έξι χρόνια για την ξηρά και επτά για τη θάλασσα, ενώ το ύψος της επένδυσης ήταν για την περιοχή Ιωαννίνων 20 εκατ. δολάρια για τα 4 χρόνια, για την Πελοπόννησο 26 εκατ. δολάρια, για την Αιτωλοακαρνανία 35 εκατ. δολάρια και για τον Πατραϊκό 26 εκατ. δολάρια. Αν έβρισκαν και πετρέλαιο θα απέδιδαν, σύμφωνα με το νόμο, το 40% του τζίρου τους στο κράτος. Στη συνέχεια η ΔΕΠ-ΕΚΥ καταργείται και απορροφάται από τα ΕΛ.ΠΕ. Οι εταιρείες δεν ολοκληρώνουν το ερευνητικό τους έργο και φεύγουν πριν από τη λήξη των συμβάσεων, πληρώνοντας μάλιστα στο ελληνικό δημόσιο τα ποσά που είχαν δεσμευτεί με εγγυητικές επιστολές ότι θα επενδύσουν. Κάποιοι αποδίδουν την αποχώρηση στο υψηλό κόστος των γεωτρήσεων. Στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, που τα κοιτάσματα είναι τεράστια και επιφανειακά, το κόστος για την παραγωγή 1 δισ. βαρελιών εκτιμάται σε 0,2-0,5 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα λόγω γεωλογικών συνθηκών το κόστος ανεβαίνει στα 3-4 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό αφορά τις χερσαίες γεωτρήσεις – οι θαλάσσιες είναι δυσκολότερες και δαπανηρότερες.
Από την άλλη μεριά οι άνθρωποι της πρώην ΔΕΠ απέδωσαν την αρνητική εξέλιξη στην έλλειψη ενός κρατικού φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων. Η έλλειψη ενός τέτοιου φορέα έγινε αισθητή και στην ιστορία με τα πιθανά πετρέλαια της Γαύδου, όταν στην ιστοσελίδα της εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης εμφανίζονταν η Γαύδος και η Γαυδοπούλα ως λυβικές. Το θέμα διευθετήθηκε τελικά με τη μεσολάβηση του Κάρολου Παπούλια.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε υπεύθυνο φορέα για αρκετά χρόνια. Και λέμε «δεν είχε», γιατί τώρα είναι υπό σύσταση και το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Τελευταία πράξη με την παλιά διαδικασία, απευθείας ανάθεση ή παρα- χώρηση δηλαδή και κύρωση από το Κοινοβούλιο, θα είναι ως φαίνεται η Ενεργειακή Αιγαίου και η Καβάλα Oil να αποκτήσουν το 70% των δικαιωμάτων στην περιοχή του ΒΑ. Αιγαίου από την καναδέζικη Calfrac (θα διατηρήσει το 5%). Τα ΕΛ.ΠΕ. κρατούν το 25%, ενώ ζήτησαν τις απαραίτητες εγγυήσεις σχετικά με τις οικονομικές δυνατότητες της Ενεργειακής Αιγαίου για να δώσουν τη συναίνεσή τους. Η συγκεκριμένη παραχώρηση περιλαμβάνει και το ακρωτήρι Μπάμπουρας. Οι εκτιμήσεις θέλουν την περιοχή γεμάτη πετρέλαιο, αλλά κάθε προσπάθεια επέκτασης των ερευνών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αφορμή για κρίση στο Αιγαίο, αφού το πιθανολογούμενο κοίτασμα εκτείνεται στα 10 ν.μ. από το ακρωτήριο Μπάμπουρας και κατά την Τουρκία «κάθεται» σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Θέλουν οι Τούρκοι τα πετρέλαιά μας, λοιπόν; Ο Αν. Πεπονής, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου στο χειρισμό κρίσεων με την Τουρκία, θέτει το ζήτημα του Αιγαίου προσδίδοντάς του χροιά κατ’ εξοχήν πολιτική: «Το πετρέλαιο είναι το πρόσχημα· η ουσία είναι η συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Τα σκάφη που έβγαλαν οι Τούρκοι ήταν τελείως ακατάλληλα για τέτοια δουλειά. Η εκχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης, όταν δεν υπάρχουν κεφάλαια και τεχνογνωσία, αποτελεί πράξη διεκδίκησης και πολιτικής σκοπιμότητας».


Από το «Βυθίσατε το “Χόρα”!» στις «γκρίζες ζώνες»


*Το 1973 η τουρκική κυβέρνηση εκχωρεί στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων την έρευνα 27 συνεχόμενων τμημάτων της θάλασσας του Αιγαίου. Η περιοχή αρχίζει από ανατολικά της Σαμοθράκης και φτάνει έως βόρεια της Χίου, με όριο την ελληνική χωρική θάλασσα των 6 μιλίων.
*Τον Ιούνιο του ’74 ένα μικρό υδρογραφικό πλοίο, το «Τσανταρλί», πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα υφαλοκρηπίδας δυτικά της Λέσβου. Η αμφιβολία για το αν το πλοίο αυτό μπορούσε να επιχειρήσει ουσιαστική έρευνα επιβεβαιώνει ότι επρόκειτο για επίδειξη άσκησης δικαιώματος.
* Το 1975 το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» είχε βγει για έρευνα σχετική με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου – και, μάλιστα, στην αμφισβητούμενη ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία και παραβίασε. Ενα χρόνο αργότερα η Τουρκία προαναγγέλλει εκτεταμένα γυμνάσια στο Αιγαίο και έξοδο ξανά του «Χόρα» για σεισμικές έρευνες και σε ζώνες, προκαλώντας σοβαρή κρίση. Είναι τότε που αποδόθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου η φράση «Βυθίσατε το “Χόρα”!».
* Την περίοδο 1984-86 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε σε νέες έρευνες και δειγματοληψίες από την περιοχή Μπάμπουρα, οι οποίες επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες μελέτες, και έδωσε εντολή να συνεχιστούν και άλλες στην περιοχή των Δωδεκανήσων και στη νότια Κρήτη.
* Μάρτιος ’87. Το «ΜΤΑ Sismik Ι», πρώην «Χόρα», εμφανίστηκε εν δράσει μεταξύ Λήμνου – Μυτιλήνης, προκαλώντας μεγάλη κρίση. Αφορμή για την Αγκυρα αποτέλεσε η αίτηση της εταιρείας Denison να επεκτείνει τις έρευνές της για πετρέλαιο στα 10 ν.μ. ανατολικά της Θάσου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πίστευε ότι δεν υπήρχε λόγος να μη γίνουν γεωτρήσεις στην περιοχή.
* Η Τουρκία απαντά τον Μάρτιο του 1987 με την έξοδο του ερευνητικού της σκάφους «Sismik» στη θαλάσσια περιοχή του Μπάμπουρα. Η ελληνική πολεμική μηχανή τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα. Η σύρραξη αποφεύχθηκε, το «Sismik» επέστρεψε πίσω, αλλά η τουρκική διεκδίκηση καταγράφηκε. Τουλάχιστον στη φαντασία της.
* Συνάντηση τον Φεβρουάριο του 1988 Παπανδρέου και Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συμφωνείται να παγώσει η υπόθεση Μπάμπουρας. Λίγο αργότερα, ο Α. Παπανδρέου παραδέχεται το λάθος του με το περίφημο «mea culpa».
* Τον Δεκέμβριο του 1996 ξεσπά η κρίση των Ιμίων. Η Τουρκία θέτει από τότε το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών». Η κρίση συνδέεται και με την ανάθεση από την κυβέρνηση Σημίτη σε γερμανική εταιρεία έρευνας στον υποθαλάσσιο χώρο της Θάσου.
* Τον Μάιο του 2001, και ενώ προετοιμαζόταν συνάντηση Γ. Παπανδρέου -Ισμαήλ Τζεμ, γίνεται γνωστό ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» σαλπάρει για σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ρόδου, Καρπάθου, Καστελόριζου, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο. Τελικά το σκάφος δεν πραγματοποιεί τις έρευνες, αλλά η έξοδός του συνδέεται με διαφαινόμενη συνεργασία της Ελλάδας με ρωσικές εταιρείες για πετρελαϊκές έρευνες στο νότιο Αιγαίο, αλλά και με τη διαδικασία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.


Πηγή: EΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: Πετρέλαιο: Ο Ελληνικός μαύρος χρυσός, αιτία των δεινών της Ελλάδας;Ε http://elladasimera.blogspot.com/


Νέα εξ ανατολών....

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ


Εφ. Μπιρλίκ  11-12-2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ  
   H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, δημοσίευσαν μια ανακοίνωση στην παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην δημοσιευθείσα ανακοίνωση τονίζεται πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται πρακτικές και περιορισμοί που είναι λάθος σε σχέση με το δίκαια και τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δηλώνουν την αντίθεση τους στην αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων. Επίσης σε ένα σημαντικό μέρος της ανακοίνωσης, προκαλεί προσοχή η φράση πως ¨  Αξιολογούμε ως αδυναμία το γεγονός ότι η αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων μας που αποτελούνε τους εκπροσώπους της νομικής αυτονομίας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ήρθε προς συζήτηση από τους ίδιους μας τους ανθρώπους.¨
¨Οι μουφτήδες που έχουν εκλεγεί χρόνια πριν από τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης, πρέπει αμέσως να αναγνωριστούνε με όλες τις δικαστικές και άλλες αρμοδιότητες που πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες¨.
Η γραπτή ανακοίνωση έχει ως εξής :
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
10-12-2010
ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Όταν το 1923 με την Συνθήκη της Λοζάννης ιδρυόταν το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας, έναντι της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, αφέθηκαν στην Ελλάδα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, ενώ όλα τα δικαιώματα τους με πρώτο την Ισλαμική τους πίστη, καθώς και τα άλλα δικαιώματα διασφαλίζονται από  : Την ιδρυτική πράξη του Ελληνικού κράτους (άρθρο 5), από την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης του 1881 (άρθρα 3-8), από την συνθήκη των Αθηνών του 1913 (11ο άρθρο, 3ο πρόσθετο πρωτόκολλο), από την σχετική με την προστασία των δικαιωμάτων συνθήκη που υπογράφηκε το 1920 ανάμεσα σε Ελλάδα, Ρωσία, Αγγλία και Ελλάδα, και από την συνθήκη της Λοζάννης (από το άρθρο 37 έως το 45).     
Πέραν των διατάξεων της συνθήκης της Λοζάννης, αναγνωρίζει (Η Ελλάδα) ως άκυρες τις προηγούμενες συμφωνίες.
Όμως όσο και αν αυτές οι συμφωνίες δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα, συνεχίζουν να ισχύουν.
Το 11ο άρθρο της Συνθήκης των Αθηνών του 1913 αναφέρει πως οι μουφτήδες εκλέγονται από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους της περιοχής τους, και οι εκλεγέντες μουφτήδες εκλέγουν μεταξύ τους αρχιμουφτή. Το αποτέλεσμα της εκλογής κοινοποιείται από τον Έλληνα πρόξενο της Κωνσταντινούπολης στον Σεϊχουλισλάμη, και μετά την έγκριση αρχίζουν την άσκηση των καθηκόντων τους οι εκλεγμένοι μουφτήδες, οι οποίοι φέρουν την ευθύνη του ελέγχου της θρησκευτικής ελευθερίας της μουσουλμανικής μειονότητας, των ηθών και εθίμων, των κοινοτήτων καθώς και των άλλων νομικών υποθέσεων.
Και ενώ οι διατάξεις των διεθνών συμφωνιών δεσμεύουν το εσωτερικό δίκαιο, μαθαίνουμε από τον τύπο της Τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη, πως κυκλοφορεί ότι θα γίνουν εκλογές για τους μουφτήδες –που αποτελούνε διεθνώς τους εκπροσώπους της νομικής και θρησκευτικής μας αυτονομίας- απογυμνωμένους όμως από τις δικαστικές τους αρμοδιότητες.  
Πιστεύουμε πως δίπλα στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες, αυτή η σκέψη αποτελεί παραβίαση και του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής μας ελευθερίας.
Εκτιμούμε πως τη στιγμή που στο αντίστοιχο ημών, στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης, έχουμε την καταχώρηση του τίτλου του ορφανοτροφείου της Χάλκης στο πατριαρχείο των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί αδυναμία το γεγονός ότι η αφαίρεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων μας που αποτελούνε τους εκπροσώπους της νομικής αυτονομίας της Τουρκομουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ήρθε προς συζήτηση από τους ίδιους μας τους ανθρώπους.
 Ορμώμενοι από την πίστη μας πως ένα από τα στοιχεία που διαχωρίζει το Ισλάμ από τις άλλες θρησκείες είναι πως δεν χρειάζεται να γίνεις θεολόγος για να προσεγγίσεις και να παρακαλέσεις τον Μεγάλο Θεό, και ενώ το άρθρο 11 της συνθήκης των Αθηνών του 1913 είναι σαφές, πιστεύουμε πως η πρόταση για την εκλογή των μουφτήδων μας –που αποτελούνε τους εκπροσώπους της αυτονομίας μας- από τους 240 διορισμένους από το Ελληνικό κράτος θρησκευτικούς λειτουργούς, δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα πέραν της εξυπηρέτησης της ελληνικής πολιτικής.  
Το χρέος που πέφτει στους πολιτικούς της Ελλάδας είναι να αναγνωρίσουν αμέσως τους εκλεγμένους εδώ και χρόνια από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης μουφτήδες, και με όλες τις δικαστικές και άλλες αρμοδιότητες που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες.
Επίσης θέλουμε να εκφράσουμε την έκπληξη μας έναντι αυτών που θεωρώντας πως η Συνθήκη της Λοζάννης αποτελεί εμπόδιο στην εγκαθίδρυση ηρεμίας και γαλήνης στις αναγνωρισμένες από την συνθήκη της Λοζάννης μειονότητες, προτείνουν να μην υπολογίζεται, αλλά να γίνονται αποδεχτές οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Αυτοί που προσπαθούνε συζητώντας τα μειονοτικά δικαιώματα, να παράξουν πολιτικές για την επαύξηση τους τρυπώντας την Συνθήκη της Λοζάννης, είναι καταστροφή να μην σκέφτονται και να μην  ανησυχούνε πως όταν αύριο συζητηθεί το θέμα των συνόρων θα θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Σε αυτούς που σκέπτονται παρόμοια επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε πως η συνθήκη της Λοζάννης είναι η πρώτη και μόνη διεθνής συνθήκη που θέτει ανοιχτά και ξεκάθαρα τα δικαιώματα της μειονότητας.
Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα, οι άνθρωποι να μπορούνε να εκφράζουν και να ζούνε ανάλογα με την θρησκευτική τους πίστη. Θέλουμε να δηλώσουμε πως είμαστε ενάντιοι στις αποφάσεις κάποιων που χωρίς να ρωτήσουν τον λαό αλλάζουν τα αιτήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που επιθυμούνε να ζήσουν με βάση τα θρησκευτικά τους πιστεύω και τα δικαιώματα που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες. Μοιραζόμαστε την άποψη πως ο πιο σωστός δρόμος για την εκλογή των μουφτήδων –που αποτελούνε εκπροσώπους της θρησκευτικής και νομικής αυτονομίας- είναι να γίνεται με τρόπο ώστε οι ψήφοι όλων αυτών που έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι να παίζουν καθοριστικό ρόλο. 10.12.2010
Μέλη της Πλατφόρμας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης
Σελλαχατίν Γιλντίζ
Μουσταφά Ρούμελιλί
Τανέρ Μουσταφάογλου
Μπουρχανετίν Χαγκιουντέρ
Ερόλ Κασίφογλου
Εξ ονόματος τους
Ο πρόεδρος
Ταχσίν Σαλίχογλου


Δελτίο τύπου κατοίκων ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ -ΣΥΝΑΥΛΙΑ 12.12.10




Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας
Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος


Σας υποδεχόμαστε με θλίψη, απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση, ντροπή και αποτροπιασμό  στην ψυχή μας αυτές τις άγιες ημέρες  για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πρωτίστως  η χώρα μας και κατ επέκταση η πόλη μας και η γειτονιά μας.

Απάνθρωπη και άδικη η τιμωρία, η περιφρόνηση, η εγκατάλειψη  των γειτόνων μας, των συνανθρώπων μας, των Ελλήνων .

Αδικαιολογήτως απούσα η παρουσία σας, η στάση σας, ο λόγος σας για αυτήν την οικονομική, πνευματική, κοινωνική, ηθική εξαθλίωση  που έχει επιβληθεί σε εμάς τους Έλληνες και τις Εκκηνίδες (και όχι τους φιλους και τις φιλες κε Πρόεδρε) από όλους τους πολιτικούς ,  σαφώς παρά την θέλησή μας.

Άνισος αλλά διαρκής και άοκνος ο αγώνας μας να κρατήσουμε  παρόντα, όρθιο, ζωντανό,  τον Ελληνισμό  όχι της διασποράς αλλά της Χώρας μας, όχι στα πέρατα της Γης αλλά  στον τόπο μας, στην Πατρίδα μας.

Έλληνες  που παλεύουμε σκληρά με εντιμότητα και ήθος την άγρια, σκληρή καθημερινότητα μας , ολομόναχοι , εγκαταλειμμένοι , έχοντας εχθρό απέναντι μας ένα κράτος και μια εκκλησία , που υπεραμύνονται με υπερβάλλοντα ζήλο  τα δικαιώματα  των παράνομων εισβολέων στην χώρα  αλλά που εγκληματικά αδιαφορούν για τα αυτονόητα δικά μας δικαιώματα . 

Έλληνες και εσείς και μάλιστα Πρόεδρος αυτής της αμφίβολης και
 κατ επίφαση Δημοκρατίας   Ελληνικής(;) και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στέκεστε σιωπηλοί μπροστά σε μια Αθήνα που βουλιάζει στο Ισλάμ της παρανομίας, της επαιτείας, της εγκληματικότητας, της ασέβειας , της βρώμας, της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος των Ελλήνων  και άρθρου του Ελληνικού Συντάγματος ,  σε μια Αθήνα που μετετράπη σε τζαμί 2 φορές , σε μια Χώρα που είναι υπό κατοχή από παράνομους εποίκους που κατά τα άλλα,  ναι είναι αξιολύπητοι,  όπως όμως και εμείς.
Μπροστά σε μια κοινωνία  χωρίς ηθικούς φραγμούς στο έγκλημα  στη λεηλασία, χωρίς αρχές και αξίες, χωρίς ούτε ένα σημείο αναφοράς στο ορθό, το έντιμο, το νόμιμο, το ηθικό, το λογικό , το αξιοπρεπές.

Μα  αξιότιμοι κύριοι,  Άρχοντες της Πολιτείας και της Εκκλησίας, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ για τους αξιολύπητους συμπατριώτες σας , για το ποίμνιο σας .
Για το ανελέητο μέχρι   θανάτου ξύλο που τρώνε γέροντες και γερόντισσες, για την ληστεία μιας σύνταξης (που θέλουμε να πιστεύουμε ξέρετε τι
 σημαίνει ) , ενός σταυρού στο λαιμό, για την μάταιη προσπάθεια αγρυπνίας του παπα στην  εκκλησία , που κανένας δεν μπορεί να παρακολουθήσει  γιατί όλοι φυλακίζονται στα σπίτια τους με το που πέφτει η νύχτα·.
Για τον κάθε αξιοθρήνητο καταστηματάρχη που με νύχια και δόντια  προσπαθεί να επιβιώσει δίπλα στα παράνομα μαγαζιά των αλλοδαπών που χαίρουν της προστασίας των αρχών .
Για τον απελπισμένο γονιό που αναγκαστικά στέλνει το παιδί του στην τάξη των 28 αλλοδαπών παιδιών  στο Δημόσιο Σχολείο , που ούτε την γλώσσα δεν ξέρουν.
Για αυτά τα καταδικασμένα ελληνόπουλα που δεν θα μάθουν ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, αρχές και αξίες, αγωγή του πολίτη και που στο τέλος θα πάψουν να βλέπουν  και την εικόνα του Χριστούλη (όπως λέγαμε μικρά παιδιά), γιατί τα παιδιά των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ  δεν πρέπει να προσβάλλονται  και που αντί για πρωινή προσευχή θα τους μαθαίνουν να σκύβουν στα τέσσερα για να μάθουν τι είναι το μπαϊράμι (όπως πρόσφατα συνέβη σε σχολείο των Σεπολίων).
Για τα καταδικασμένα ελληνόπουλα που θα καταλήξουν ευνουχισμένοι  Έλληνες  χωρις μνήμη και γνώση των μεγάλων αγώνων που δώσανε οι πρόγονοι μας για να κρατήσουν την Πατρίδα μας ελεύθερη και που αυτό το Υπουργείο , αυτό το κράτος, φροντίζει να τα ξεκόψει  από κάθε τι που μας έκανε υπερήφανους στο παρελθόν  και μας δυναμώνει για να οραματιστούμε και να διεκδικήσουμε το μέλλον.

Το μόνο που ζητάμε είναι να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων  και έστω και τώρα  να πράξετε το καθήκον σας,  έναντι όλων αυτών  που αντιπροσωπεύει το αξίωμα σας  και η θέση σας  και θέλουμε να πιστεύουμε και η συνείδηση  σας , σαν άνθρωποι και κυρίως ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος για όλους τους Έλληνες , τις Ελληνίδες και την Πατρίδα μας.


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ


Οι καραγκιόζηδες των Αθηνών...

ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ....ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!!

ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
ΔΕΝ ΕΙΧΕ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ....ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!!

ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ


ΑΛΛΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ;
ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ;

ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΕΜΜΕΣΑ Η ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΕΘΝΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ;;;;


Εκείνος ο υπουργός εξωτερικών που βρίσκεται;

Εντείνονται διεθνώς οι τουρκικές πιέσεις για τη Θράκη


    Διαβάζουμε ότι η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» (ABTTF) επισκέφτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010 τον Γερμανό βουλευτή του SPD Κριστόφ Στράσερ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χαλίτ Χαμπίμπογλου (σ.σ. στη φωτογραφία τον βλέπουμε μαζί με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Σερήφ στο πανηγύρι του Αλάντεπε το περασμένο καλοκαίρι) αναφέρθηκε σε αύξηση των «επιθέσεων μίσους» σε βάρος μελών της μειονότητας, των συλλόγων και των τζαμιών της, του παρέδωσε το προπαγανδιστικό υλικό της ABTTF για το θέμα, και δεν παρέλειψε να πράξει το ίδιο και για την «Τουρκική Μειονότητα που ζει σε Ρόδο και Κω»! Καθώς λοιπόν ο Στράσερ είναι 2ος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κι έχει εξουσιοδοτηθεί να ετοιμάσει αναφορά για την κατάσταση της μουσουλμανικής κοινωνίας στην Δωδεκάνησο, αντιλαμβάνεται κανείς την δουλειά που γίνεται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων από τους πράκτορες της Άγκυρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.
    Αναρωτιέται κανείς, ποια είναι η ελληνική αντίδραση στην δραστηριότητα αυτή της αντίπαλης πλευράς; Είναι δυνατόν να περιοριζόμαστε μονάχα στις τυπικές απαντήσεις της πολιτείας, που ελάχιστη αξιοπιστία προσφέρουν ως τέτοιες; Είναι δυνατόν το δίκιο μας και η αλήθεια να κρίνονται μόνο από την επάρκεια των κρατικών λειτουργών που είναι αρμόδιοι για το θέμα; Και τι είδους άμυνα θα προτάξει ένα υπουργείο του οποίου η πολιτική ηγεσία είναι δοτή από ένα άτομο σαν τον ΓΑΠ;
    Δεν γνωρίζουμε τι γίνεται αλλού, όμως στη Θράκη δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς θεατές των γεγονότων. Εμείς προτιθέμεθα να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για καταγραφή των επιθέσεων μίσους σε βάρος των χριστιανών και της Ελλάδος στην περιοχή μας. Μια καταγραφή που θα πηγαίνει αρμοδίως για να δίνει και την άλλη όψη του νομίσματος. Η καθημερινότητα δίνει τακτικά αφορμές (πρόσφατο μόλις παράδειγμα η βεβήλωση των νεκροταφείων στη Διώνη από τρείς μουσουλμάνους που συνελήφθησαν) και μάλιστα τεκμηριωμένες, όχι λόγια του αέρα και ύποπτα συμβάντα, όπως αυτά που επικαλείται η Άγκυρα. Καλούμε δε όσους θέλουν να συμβάλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν τίποτε αν εμείς οι ίδιοι αδρανούμε!
                                                                                                                                                              “Αντιφωνητής”,  1-12-2010


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More