3.12.10

Ο Ελεύθερος Κόσμος...

Διαβάστε στον ΕΚ που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου


031210-ekΗ Τρόικα διαλύει τον στρατό μας. Ζητούν μείωση 30.000 ενστόλων. Στον αέρα η μονιμοποίηση των ΕΠΟΠ ενώ κλείνουν δεκάδες στρατόπεδα σε ολόκληρη την χώρα. Όργιο μυστικής διπλωματίας στο Αιγαίο για τα πετρέλαια και την υφαλοκρυπίδα. Η συνεκμετάλλευση προ των πυλών. Η ισλαμοποίηση της Αθήνας. Διαβάστε με ποιόν τρόπο επιχειρήται στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη η εθνικη και πολιτισμική αλλοίωση των μεγαλουπόλεων. Εκρηκτική η κατάσταση στις φυλακές. Το σοφρωνιστικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς, ενώ προσπαθούν να το αποσυμφορήσουν με νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δουλεμπόρους.
Στις ακριτικές περιοχές οι κάτοικοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Στον Έβρο και στην Κέρκυρα, καταγγέλουν την ανυπαρξία αστυνομίας και κράτους. Ο Κώστας Πρέκας μιλά για όλους και για όλα στον ΕΚ και δηλώνει ότι η "επταετία ήταν η πιο υγιής περίοδος της νεότερης ιστορίας μας".


Τα καθημερινά μας νέα...

Επίκειται συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο (2010-12-03) - Pathfinder.gr
Συνάντηση για τουλάχιστον μία ώρα θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.Η συνάντηση είν..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελλάδα-Μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο (2010-12-03) - Express.gr
Μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του2010. Εξήντα έξι θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα καταγράφηκαν το πρώτο δεκάμηνοτου 2010 έναντι 97 του πρώτου δεκαμήνου του 20..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελλάδα-Πανελλαδικό συλλαλητήριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (2010-12-03) - Express.gr
Πανελλαδικό συλλαλητήριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίαπραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρατων Ατόμων με Αναπηρία.Αίτημα της Συνομοσπονδίας εί..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γιώργος Παπανδρέου: Δεν είμαστε γουρούνια (2010-12-03) - Express.gr
 «Η χώρα μου ανήκει στην ομάδα των χωρών πουαποκαλούνται "γουρούνια" (σ.σ. P.I.G.S. από τα αρχικά των χωρών Portugal, Ireland, Greece και Spain), αλλά εγώ είμαι υπερήφανος που είμαιΈλλη..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Πολιτική Κίνηση από τον Μητρόπουλο (2010-12-03) - Eleutherotypia
Την ίδρυση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κόμμα. «Με καταστατικούς στόχους την ενημέρωση τ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέος γύρος επαφών Ελλάδας -Τουρκίας στην Αθήνα (2010-12-03) - Capital.gr
Πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αθήνα ο 48ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας. Προ ημερών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ερωτηθείς για την πορεία τω..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Προβληματίζει η αντιμετώπιση της κρίσης (2010-12-03) - City Press
Νωρίτερα, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Γ. Παπανδρέου είχε εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν όψει και της Σ.. (0 σχολια)
Μανιφέστο υπευθυνότητας (2010-12-03) - Ethnos
Τις βασικές αρχές ενός πολιτικού μανιφέστου, για την απάντηση που οφείλει να δώσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στη σημερινή κρίση και στην προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να καταλύσο..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γ. Παπανδρέου: "Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτική υπευθυνότητας" (2010-12-03) - Express.gr
 «Οι συντηρητικοί μιλάνε για πολιτική λιτότητας, εμείς για πολιτικήυπευθυνότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στοΣυνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος με την οπο..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελληνική βοήθεια στη πύρινη λαίλαπα του Ισραήλ (2010-12-03) - Imerisia
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να μαίνεται η μεγαλύτερη φωτιά σε δασική έκταση που έχει ξεσπάσει ποτέ στο Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν στη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες για να τη θέσ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τεράστια αποζημίωση διεκδικεί η Qantas (2010-12-03) - Antenna
Το ποσόν των εκατό εκατομμυρίων δολαρίων (Αυστραλίας) θα διεκδικήσει νομικά η αυστραλιανή εταιρία Qantas από την Rolls-Royce -κατασκευάστρια εταιρεία των κινητήρων του στόλου Α380- μετά την ανάφλεξη ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
ΗΠΑ: Ο ιδρυτής της WikiLeaks είναι ένας «πολιτικός ηθοποιός» (2010-12-03) - Imerisia
Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ   «είναι ένας πολιτικός ηθοποιός» αποφασισμένος να υπονομεύσει τη διεθνή διπλωματία θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων σε ολόκληρο ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Η απάντηση του Πούτιν (2010-12-03) - Kalimera.gr
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε σε όσα του καταλόγισαν τα βρετανικά ΜΜΕ, για διαφθορά σε βάρος μελών της FIFA, προκειμένου η Ρωσία να αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Η Ρωσία το ανέλαβε… τελι..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Αγορά ομολόγων 6,81 δισ. δολαρίων από τη Fed (2010-12-03) - euro2day
Στην αγορά ομολόγων της τάξεως των 6,81 δισ. δολαρίων προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 3/12, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.  Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετ..(53 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Υποχώρηση οικονομικού κλίματος (2010-12-03) - Kalimera.gr
Στις 67 μονάδες από 67,3 τον Οκτώβριο υποχώρησε το μήνα Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Οφειλέτες Χρωστούν εκατομμύρια στην εφορία, διαμένουν σε πολυτελείς επαύλεις (2010-12-03) - To Bima
Στην «τσιμπίδα» του Υπουργείου Οικονομικών πιάστηκαν μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου που κατέχουν ακίνητα σε ακριβά προάστια της Αθήνας (όπως η Εκάλη, η Νέα Ερυθραία, η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό, η Βούλα..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Προειδοποίηση για υποβάθμιση από S&P (2010-12-03) - Kalimera.gr
Την «έκπληξή» του καθώς και δυσαρέσκεια διατυπώνει το υπουργείο Οικονομικών από την απόφαση του οίκου Standard & Poor΄s να θέσει την αξιολόγηση ΒΒ+ της ελληνικής οικονομίας σε creditwatch για πιθανή υ..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί η Aretha Franklin (2010-12-03) - Pathfinder.gr
Η διάσημη τραγουδίστρια της soul Aretha Franklin πρόκειται να υποβληθεί την Παρασκευή σε χειρουργική επέμβαση, ο λόγος δεν ανακοινώθηκε, δήλωσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Ντιτρόιτ πο..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Η Κοκκίνου μίλησε για το διαζύγιό της (2010-12-03) - Zougla.gr
Με άκρως αποκαλυπτική διάθεση εμφανίστηκε η Έλλη Κοκκίνου στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου «Βράδυ» και μίλησε για τον γιο της, τη συμμετοχή της στην κριτική επιτροπή του «Greek Idol», αλλά και για ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Έκαναν «φτερά» είκοσι έργα τέχνης στη Μαδρίτη (2010-12-03) - Pathfinder.gr
Είκοσι έργα τέχνης αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφονται από τους Πικάσο, Μποτέρο και Τσιλίντα, κλάπηκαν το Σάββατο από ένα φορτηγό στο Γκετάφε, προάστιο της Μαδρίτης, ανακοίνωσαν η αστυ..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Έχασε τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης (2010-12-03) - Zougla.gr
Έχουν περάσει μόλις 6 εβδομάδες από τη μέρα που η Alicia Keys έφερε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον σύζυγό της Swizz Beatz.Η 29χρονη τραγουδίστρια εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της νέας ταινίας .. (0 σχολια)

Απειλές δέχεται ο ιδρυτής του Wikileaks (2010-12-03) - Capital.gr
Ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασανζ, αναφέρθηκε την Παρασκευή σε "απειλές θανάτου" σε βάρος του--γεγονός που οδήγησε την ομάδα του να λάβει ενισχυμένα μέτρα ασφ..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Βουλγαρία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός (2010-12-03) - Capital.gr
Η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2011, έναν προϋπολογισμό με βασικά χαρακτηριστικά τα έσοδα από την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, άλλα φορολογικά έσοδα και συγκράτηση των δη..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Κλίντον: Πιθανός ανταγωνισμός Ιράν-Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά (2010-12-03) - Eleutherotypia
Η πρόθεση του Ιράν και της Βόρειας Κορέας να αποκτήσουν και να εξοπλίσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφωθούν νέα δεδομένα στο παγκόσμιο στερέωμα καθώς απειλούν τ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
ΗΠΑ-WikiLeaks-Ενα κράτος βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τις επιθέσεις εναντίον του ιστότοπου, σύμφωνα (2010-12-03) - Express.gr
Ενα κράτος βρίσκεται πιθανότατα πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίωνημερών εναντίον του ιστότοπου WikiLeaks, ο οποίος δημοσιεύει σταδιακά από τηνΚυριακή αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Δημοφιλείς αναρτήσεις...

Δημοφιλείς αναρτήσεις.


Μία άλλη άποψη των γεγονότων...

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ


Του Σαράντου Καργάκου

Κατά κοινή ομολογία οι εκλογές της 7ης Νοεμ­βρίου κινήθηκαν μέσα στα σκοτεινά σύννεφα της συγχύσεως. Για την αποφυγή κάποιου νοητικού ατυχήματος δεν με απασχόλησαν ποσώς, παρότι συμμετείχε σ' αυτές εν πλήρει αμηχανία, και η κό­ρη μου. Οφείλω να μιλήσω ειλικρινά: τόσον οι πρό­σφατες όσο και οι προηγούμενες εκλογές, μου θύ­μιζαν παρωδία. Οι υποψήφιοι όλων των βαθμίδων έμοιαζαν με άχαρους χορευτές που εκτελούσαν μια κακομελετημένη χορογραφία. Ο πρωθυπουρ­γός, σαν πρίμα μπαλαρίνα, ήταν σαν περιφερόμενο σήμα κινδύνου.
Ο κ. Σαμαράς, μπορεί, παρά τον πολυτεμαχισμό της ξεπερασμένης από τις εξελίξεις ΝΔ, να εμείωσε σε διάστημα δύο μηνών τηναπόσταση που τη χώριζε από το ΠΑΣΟΚ. αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει λόγο προτασιακό. Ο λό­γος του παραμένει καταγγελτικός.
Ασφαλώς, ο κερδισμένος των εκλογών είναι το ΚΚΕ. Αλλά με τόσες «χρυσές ευκαιρίες» που του προσέφεραν τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν θεωρώ την επιτυχία του σημαντική. Αμφιβάλλω, αν θα εκλέξει κι έναν αμιγώς δικό του δήμαρχο. Οι πα­λαιότεροι θα ενθυμούνται ότι μετά το 1951 οι πε­ρισσότεροι περιφερειακοί δήμοι Αθηνών, Θεσσα­λονίκης, Πειραιώς, Βόλου κ.λπ. ήσαν στα χέρια της ΕΔΑ. Και ήταν τότε ομολογουμένως χρόνια δύσκο­λα για την Αριστερά.
Είναι πάντως πολλά αυτά που με προβλημάτισαν. Συνηθίζω να εξετάζω τα εκλογικά αποτελέσματα όχι από τα πάνω, αλλά από τα κάτω. Δύο ονόματα τρά­βηξαν την προσοχή μου. Και τα δύο είναι μανιάτικα. Το πρώτο αφορά στον παλαιό μαθητή μου Αντώνη Καλογερόγιαννη, που μόνος κατάμονος, πήρε στον Πειραιά το σεβαστό ποσοστό το 3,28%.Όταν προ­εκλογικά του είπα, ότι πάει ξυπόλητος στ' αγκάθια, μου αποκρίθηκε: «Μετέχω στον εκλογικό αγώνα ως απλός πολίτης για να θυμίσω στους πολίτες ότι οι δημοτικές, που σημαίνει λαϊκές, εκλογές είναι υπό­θεση του λαού, του δήμου κι όχι των κομμάτων». Η δήλωση αυτή ήταν μία χαρακιά ελπίδας.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο που πήρε στον Δήμο Αθηναίων το καθό­λου αμελητέο ποσοστό το 5,31 %.Όταν ερώτησα μία ερίτιμη κυρία που κατοικεί στην άλλοτε αρχον­τική οδό Αντιοχείας, γιατί ψήφισε τον εν λόγω υπο­ψήφιο, που φέρει το στίγμα της «Χρυσής Αυγής», μου αποκρίθηκε: «Διότι εσείς, κ. Καργάκο, δεν έρχεστε στη γειτονιά μας˙ ο κ. Μιχαλολιάκος έρχε­ται και με τους οπαδούς του μας συμπαραστέκε­ται». Και παρότι δεν περιφρονώ καμμία περιοχή των Αθηνών, σιώπησα. Διότι γνωρίζω καλά ότι υπάρχουν δρόμοι που τελούν υπό τον έλεγχο ξένων κακο­ποιών. Δύο άλλοτε αρχοντικοί δρόμοι της περιοχής Αχαρνών έχουν μεταβληθεί σε δρόμους πορνών. Το εμπόρευμα, κορίτσια 13-17 ετών, εκτίθεται υπαιθρίως νυχθημερόν. Ο ένας δρόμος, όπως μου είπε η κυρία, έχει περιέλθει στην κυριαρχία των Νιγη­ριανών και ο άλλος των Σενεγαλέζων -αν ενθυ­μούμαι καλώς. Οι καθημερινές μεταξύ τους συγ­κρούσεις είναι αιματηρές. Αυτό εξηγεί και το υψη­λότατο ποσοστό που πήρε ο κ. Μιχαλολιάκος στις περιοχές αυτές. Εξέφρασε τα αισθήματα και τα αιτήματα πολλών παλαιών κατοίκων, ακόμη και ξέ­νων που ήλθαν στην Ελλάδα να ζήσουν ως νοικοκυ­ραίοι και όχι ως κακοποιοί.
Κι ας μησπεύσει κάποιος λεπτοστόμαχος δαν­δής του πνεύματος να μου προσάψει ρατσισμό ή «χρυσαυγιτισμό». Διότι τη γένεση της «Χρυσής Αυγής», ως μελλοντικής απειλής, την έχω αναγ­γείλει από το 1988 στη σειρά δοκιμίων μου υπό τον τίτλο «Προβληματισμοί». Γι' αυτό προ τριετίας, από έναν φουστανελλοφόρο, κουμπουροφόρο και γιαταγανοφόρο μέλος της, απειλήθηκα με αποκοπή της κεφαλής σε μια εκπομπή της κ. Μπίλιως Τσουκαλά, παρουσία του Παπά-Κυριακόπουλου, που είναι το αηδόνι του Μοριά. Σήμερα προ­ειδοποιώ όλους τους πολιτικούς, πως, αν δεν αφή­σουν σύντομα τις σαχλαμάρες περί πολυπολιτισμού, αν δεν εφαρμόσουν πολιτική περιστολής της ασυδοσίας των ξένων, θα έχουμε -πλην των οργανώσεων μαφίας- και οργανώσεις τύπου «Χαγκάνα» και «Ίργκούν». Από εκεί και πέρα ο εμφύ­λιος θα είναι υπόθεση άλματος άνευ φοράς, αλλά με πολλάς συμφοράς˙ και κατά πρώτον τον διαμε­λισμό της Ελλάδος. Εγώ το γράφω και ας με βρί­ζουν αυτοί που αναζητούν τον «ὀκρυόεντα ἐπιδήμιον πόλεμον».
Και κάτι τελευταίο: Μεγάλο το ποσοστό αποχής. Αναμενόμενο. Από το 2000 παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη έντονα το φαινόμενο αυτό. Η αποχή δεν είναι -τουλάχιστον πάντα- αποδοκιμασία ή έκφρα­ση αηδίας. Είναι αδιαφορία. Και η αδιαφορία είναι ο μέγιστος κίνδυνος για τη δημοκρατία. Επί μία 20ετία και πλέον παρατηρώ ότι στις χώρες της Δύ­σης καλλιεργείται, ιδίως στους κύκλους των νέων, η «κουλτούρα της αδιαφορίας». Η αδιαφορία είναι από την αρχαία έως τη σύγχρονη εποχή ο προπομ­πός μιας άλλης κάθε φορά τυραννίας. Το πρόβλημα -όπως το θέτω εγώ- δεν είναι αν θα έχουμε λεφτά, λίγα ή πολλά, αλλά αν θα έχουμε μελλοντικά δημο­κρατία. Δημοκρατία κατ' ουσίαν και όχι υποκατά­στατα δημοκρατίας. Γι' αυτό φρονώ ότι νικητής των εκλογών της προηγούμενης, όπως και της ερχόμε­νης, Κυριακής είναι η αδιαφορία, η οποία, αν δεν υπάρξει σύντομα μια ηθική και εθνική ανάταση, θα μας οδηγήσει σε καταστάσεις αλληλοσπαρακτικές ή στους δυσώδεις στάβλους μιας δικτατορίας.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις 12/11/2010

http://eoniaellhnikhpisti.blogspot.com


Ο παράξενος ταξιδιώτης...

Εμού...και του ιδίου

ΕΙΔΗΣΗ: Και μάλιστα… αποκλειστική. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου μετά τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες, στο Μόναχο, στις ΗΠΑ, στις Αζόρες, στις Μαζόρες, στη Μασαχουσέτη, στο Κολοράντο, στην Ταϊτή, στην Αϊτή, στην Κένυα, στο Τουμπάι και στο Ακαπούλκο, έρχεται και στην... Αθήνα για ολιγοήμερη επίσκεψη.

Τα σούπερ μάρκετ πάλι σκέφτονται να αυξήσουν τις τιμές τους κατά 10%, όπως διαβάζω. Αλλά αυτό, όπως είπαν η Λούκα και ο Πεταλωτής, δεν πρέπει να σας ανησυχεί γιατί… καλύτερα νηστικοί και υπερήφανοι, παρά χορτάτοι και με δυσπεψία…

Στα ύψη, λένε, και τα σανά. Έτσι, οι ευλαβείς καταναλωτές θα γονατίζουν και ψάλλουν με κατάνυξη: «Ώ σανά εν τοις Υψίστοις»…

«Του Κυρίου δεηθώμεν, θα πούν πάλι η Λούκα και ο Πεταλωτής…

Μια και ο λόγος για Πεταλωτή… Σε ένα γκάλοπ που έγινε, το 88% είπε ότι είναι χαμηλών τόνων και ο πιο ήρεμος υπουργός. (Και βέβαια. Είναι τόσο πολύ ήρεμος, που αν τον κόψουν κομματάκια, θα τα πουλήσουν… για βάλιουμ

ΣΤΡΙΠΤΙΖ: Αναρτήθηκε προχθές σε ιστοσελίδα ένα βίντεο όπου μια κοπέλλα κάνει «ημιτελές» στριπτίζ και αμέσως θυμήθηκα ότι και η… απόλυτη σταρ έκανε στριπτιζ σε ένα νυχτερινό κέντρο στην Δυτική Ελλάδα, αλλά… μπερδεύτηκε με την ένταση των χειροκροτημάτων. Συγκεκριμένα, όταν εμφανίστηκε, ξέσπασε θύελλα χειροκροτημάτων. Μόλις όμως άρχισε να βγάζει τα ρούχα της, τα χειροκροτήματα γινόντουσαν όλο και πιο χλιαρά. Και όταν πέταξε και το τελευταίο φύλλο συκής, δεν χειροκρότησε ούτε ένας. Απορημένη η απόλυτη σταρ, γύρισε στον απόλυτο μάνατζερ.

- Όπως είδες, του είπε, όταν εμφανίστηκα έγινε χαμός. Όπως γδυνόμουν τα χειροκροτήματα λιγόστευαν. Και όταν έμεινα ολόγυμνη δεν χειροκρότησε κανένας. Πώς έγινε αυτό;

Μα, αγαπητή μου, είπε ο μάνατζερ στην απόλυτη σταρ… Μη ξεχνάς, ότι… είναι αδύνατο σε να χειροκροτήσουν… με το ένα χέρι!

Οι… θυσίες: Στην «ΖΟΥΓΚΛΑ» τα περασμένης Δευτέρας, κάποιοι πολιτικοί έλεγαν ότι ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και ο πολιτικός κόσμος της χώρας. (Ανατρίχιασα από συγκίνηση). Υποθετικά λοιπόν, ένα από τα πολιτικά… θρεφτάρια, πηγαίνει σε μια πλατεία που ήταν κόσμος μαζεμένος και θεώρησε σκόπιμο να πει μερικά λόγια για την κρίση και να τους παροτρύνει ότι είναι απαραίτητες οι θυσίες για να σωθεί η πατρίδα από το ΔΝΤ και από τους Γερμανούς που ξανάρθανε…

-Πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες για την πατρίδα. Και οι συνταξιούχοι των 600 ε. και οι εργαζόμενοι των 500, και οι άνεργοι από χαρτζιλίκι που τους δίνει ο μπαμπάς και οι συμβασιούχοι των 300 και οι έκτακτοι των 150…

-ΕΣΕΙΣ κάνετε θυσίες; Προφανώς να τον ρωτήσουν μερικοί.

Και τότε σε μια… κρίση ειλικρινείας, μπορεί να απαντήσει:

-Και βέβαια κάνω. Τις μεγαλύτερες από όλους σας… Να προχθές απέλυσα μια γκόμενα…

-Γκόμενα;

-Ναι. Συντηρούσα πέντε γκόμενες. Την μια την έδιωξα και τα έξοδα που χαλούσα για πάρτη της θα τα δώσω για να σωθεί η πατρίδα… Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα δώσω και δύο τα εκατό από τις μίζες που παίρνω. Συνήθως στη Βουλή με αποκαλούσαν «ο κύριος 20%. Τώρα θα με αποκαλούν «ο κύριος 18%». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

-Αλλά;

-Και από τις προμήθειες. Θα παίρνω βέβαια κάποια εκατομμύρια ως προμήθεια από διάφορα μηχανήματα και πολυμηχανήματα που αγοράζει το Κράτος αλλά καμιά δεκαριά χιλιάρικα θα τα δώσω για την πατρίδα. Ποιος από σας δίνει ολόκληρα δέκα χιλιάρικα για την πατρίδα; Ψιλολόγια δίνετε… Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Θα απολύσω δύο από τα 13 άτομα που απασχολώ και οι αμοιβές τους θα πάνε για την πατρίδα.

-13 άτομα;

-Ναι. 13 υπαλλήλους.. Ο ένας υποκλίνεται όταν πλησιάζω στην μερσεντές μου, ο δεύτερος μου ανοίγει την πόρτα, ο τρίτος την κλείνει, ο τέταρτος οδηγεί, ο πέμπτος την ανοίγει για να κατέβω, ο έκτος ανοίγει την πόρτα του ασανσέρ, ο έβδομος υποκλίνεται έξω από το ασανσέρ, ο όγδοος μου βάζει το τσιγάρο στο στόμα, ο ένατος το ανάβει, ο δέκατος μου ξεκουμπώνει το φερμουάρ κάθε που θέλω να ουρήσω, ο εντέκατος με… βοηθάει να ουρήσω, ο δωδέκατος κουβαλάει μια βεντάλια στο γραφείο μου και ο 13ος μου κάνει αέρα… Θα απολύσω τον όγδοο και τον ένατο γιατί κόβω το τσιγάρο. Και δύο μισθοί πάνε για την πατρίδα… Ποιος από σας δίνει δύο μισθούς για την πατρίδα; Είδατε που οι δικές μου θυσίες είναι απείρως μεγαλύτερες από τις δικές σας;

Κάποιος το είπε… Αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος; Τι ακριβώς είπε; Ότι αν – υποθετικά – πάει τούτη η κυβέρνηση που έχουμε στη Σαχάρα, η πρώτη της δουλειά θα είναι να κάνει… εισαγωγή άμμου.

Αν εφαρμοστούν οι Νόμοι και το Σύνταγμα που λένε ότι όλα τα… λαμόγια είναι ίσα (δηλαδή και τα πολιτικά και τα άλλα) μπορεί ένας βουλευτής να πάει βόλτα με τη μηχανή του ή με το σπορ αυτοκίνητό του και να γίνει το σμπούκιο. Να πέσει και από το ατύχημα σε βαθειά νάρκη και να ξυπνήσει… μετά από χρόνια.

Οπότε θα ρωτήσει αυτόν που θα δεί δίπλα του:

-Πού είμαι;

-Στο 27

Συγγνώμη, αυτό το «27» τι είναι; Δωμάτιο Νοσοκομείου ή… κελί φυλακής;

Και τελειώνουμε με ένα ανεκδοτάκι: Μια ξανθειά κάθεται πάνω… σε μια βόμβα. Μια φίλη της πηγαίνει να καθήσει κι εκείνη:

-Μη, μη, μη καθήσεις. Απαγορεύεται.

-Μπα; Και γιατί;

-Γιατί η βόμβα… είναι ατομική!;

Ο Συνεργάτης "Β"

ΠΗΓΗ:http://kontiloforos.blogspot.com/2010/12/blog-post_7933.html


Ο Πολεμιστής!

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ


Ο στρατηγός Θρασύβουλος Ι. Τσακαλώτος (Πρέβεζα, 3 Απριλίου 1897 – Αθήνα, 15 Αυγούστου 1989) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου 1946–1949.

Ο Τσακαλώτος γεννήθηκε στην Πρέβεζα την εποχή που η πόλη ήταν ακόμα υπό οθωμανική κατοχή. Σε ηλικία 13 ετών, πήγε στην Αλεξάνδρεια για να συναντήσει τον αδελφό του που ζούσε εκεί. Στην Αλεξάνδρεια, τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1916.

Συμμετείχε στις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του 1940, τον βρήκε συνταγματάρχη επικεφαλής του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο διακρίθηκε στην αναχαίτιση των Ιταλών στην Ήπειρο τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Στα πρώτα χρόνια της Κατοχής, ανέλαβε γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θέρος», που διοικούσε ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος. Το 1943 διέφυγε στην Αίγυπτο και ανέλαβε την διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ελλήνων στρατιωτών στην Ισμαηλία. Ως έμπιστος της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 1944 ανέλαβε την διοίκηση της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, η οποία διακρίθηκε κατά την εισβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ιταλία και κυρίως κατά την κατάληψη του Ρίμινι (9–21 Σεπτεμβρίου 1944).

Ως διοικητής της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944 και συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ. Μετά τα Δεκεμβριανά, ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας Αθηνών. Το 1946, με την έναρξη του Εμφυλίου, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων. Τον Απρίλιο του 1948 ανέλαβε διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, για να προχωρήσει στις μεγάλες εκκαθαρίσεις στην Πελοπόννησο. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε την διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού και συμμετείχε στις μάχες που οδήγησαν στην νίκη του εθνικού Στρατού κατά του Δημοκρατικού Στρατού.

Με το τέλος του Εμφυλίου, ο Τσακαλώτος ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και στις 31 Μαΐου 1951 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Λίγες ημέρες πριν αναλάβει αρχηγός ΓΕΣ, ο Αλέξανδρος Παπάγος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολιτευθεί ερχόμενος σε σύγκρουση με τον βασιλιά Παύλο. Ο βασιλιάς διέταξε τον Τσακαλώτο να συλλάβει τον Παπάγο, αλλά ο Τσακαλώτος αρνήθηκε να την εκτελέσει (Σ. Π. Ζερβός, εφημ. Το Βήμα, 11 Ιουνίου 2008). Ωστόσο, ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που απεκάλυψε την δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ στον τότε υπουργό Στρατιωτικών Σοφοκλή Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε ρήξη με τους αξιωματικούς του ΙΔΕΑ και τον Παπάγο. Αποστρατεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1952 με τον βαθμό του αντιστρατήγου, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπάγου.

Επί των πρώτων κυβερνήσεων Καραμανλή, διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Από την θέση αυτή, ο Τσακαλώτος έθεσε στον στρατάρχη Τίτο τις ανησυχίες της Ελλάδας για την μετονομασία της προπολεμικής επαρχίας των Σκοπίων σε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όμως οι προσπάθειες του Τσακαλώτου ήταν ατελέσφορες, επειδή προσέκρουσαν στα ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή προς την γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Αν και αντικομμουνιστής, ο Τσακαλώτος ουδέποτε υιοθέτησε ακροδεξιές ή φιλοδικτατορικές απόψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θέλησε να γίνει μέλος του οικοδομικού συνεταιρισμού των αξιωματικών που απέκτησαν πολυτελείς κατοικίες στον οικισμό Παπάγου. Μολονότι του παρεχωρήθησαν οικόπεδα στην περιοχή αυτή, ο Τσακαλώτος παραιτήθηκε του δικαιώματός του εκχωρώντας τα σε μέλη του συνεταιρισμού. Αρκέσθηκε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα τριάρι διαμέρισμα του σε πολυκατοικία της οδού Σούτσου 17 κοντά στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα.

Τα απομνημονεύματά του εκδόθηκαν σε διάφορα βιβλία και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την νεότερη Ελληνική Ιστορία. Η τελευταία του γενναία πράξη συνέβη στις 23 Μαΐου του 1984, όταν συναντήθηκε και έδωσε τα χέρια με τον άλλοτε αντίπαλό του Μάρκο Βαφειάδη εμπρός από τις κάμερες της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI).

Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1989. Η σορός του ενταφιάσθηκε την επομένη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών κοντά στο μνήμα της συζύγου του.

ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More