16.5.10

Να που πάνε τα λεφτά!!!

Η υφυπουργός με το φόρεμα των 6.000 δολαρίων

Η υφυπουργός με το φόρεμα των 6.000 δολαρίων
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που χωρίζει τη λογική από την παράνοια. Κάποιοι την έχουν σβήσει αυτή τη γραμμή.
Σ` αυτούς, καθώς φαίνεται, περιλαμβάνεται και η υφυπουργός του ΠαΣοΚ κυρία  Θεοδώρα Τζάκρη.
Η εντυπωσιακή υφυπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε στον γάμο του βουλευτή του ΠαΣοΚ Χ.Αηδόνη με μια άκρως λαμπερή τουαλέτα, δημιουργία του διεθνούς οίκου υψηλής ραπτικής J.Mendel, η οποία δεν βγαίνει σε μαζική παραγωγή για να διανεμηθεί στις ανά τον κόσμο μπουτίκ , αλλά κυκλοφορεί σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό (24 κομμάτια) και κοστίζει …. 6.000 δολάρια.
Συνολικά η εμφάνιση της «σταρ» υφυπουργού του ΠαΣοΚ (…της χρεοκοπίας), ξεπερνούσε συνολικά τα …10.000 Ευρώ ( τσάντα Valentino αξίας 2.000 ευρώ κλπ).
Σε μια περίοδο λιτότητας και οικονομικής κρίσης, όπου οι συντάξεις των 700 ευρώ θεωρούνται… ρετιρέ και η κυβέρνηση τις  περικόπτει στα 500 ευρώ, τέτοια προκλητική εμφάνιση  θεωρείται προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών .


Κράτος νταβατζής!!!!!

Οι πουτ......ς αλωνίζουν με νταβατζή το επίσημο κράτος λαθρέμπορο.


HPolitikiprotasi από σήμερα και για όσο χρειαστεί ή για όσο της επιτρέψουν, θα εγκαλεί κάθε μέρα το επίσημο κράτος για τα δύο αισχρά φαινόμενα που συντηρούνται υπό την πλήρη ανοχή του.

Θα κάνουμε κάθε μέρα αναφορά στα δύο φαινόμενα μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Το πρώτο αφορά στην πιάτσα των μαύρων ιερόδουλων στην οδό Λιοσίων (από Αγ. Μελετίου μέχρι τις 3 γέφυρες) μπροστά από τα σπίτια των ταλαίπωρων Αθηναίων κατοίκων και στην αντίστοιχη πιάτσα ναρκομανών ντόπιων ιερόδουλων στις οδούς Μοναστηρίου και Γιαννιστών μπροστά από νυχτερινό σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι που....ς αλωνίζουν με το επίσημο κράτος να εκτελεί χρέη νταβατζή.
...

Για την πιάτσα των ιερόδουλων είναι ενήμερες οι αρχές, αλλά παρόλα αυτά δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Οι περιστασιακές εμφανίσεις της αστυνομίας που αρκείται σε απλές συστάσεις δεν οδηγεί πουθενά. Δε δίνει καμία λύση στο πρόβλημα.

Είναι προφανές ότι με άνωθεν ανοχή και εντολή το επίσημο κράτος αρέσκεται στο ρόλο του νταβατζή. Τους κατοίκους των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών ποιος τους χέζει άλλωστε;

Το δεύτερο φαινόμενο αφορά στη συντήρηση που παράνομου, λαθραίου παρεμπορίου που έχουν εγκαταστήσει στο κέντρο της Αθήνας (Μοναστηράκι, Ερμού, Θησείο κλπ) αλλά και στη Θεσσαλονίκη (Λ. Νίκης, Τσιμισκή, Αριστοτέλους)οι κάθε απόχρωσης και προέλευσης αλλοδαποί.
Και αυτή η κατάσταση συντηρείται υπό την πλήρη ανοχή του επίσημου κράτους που εκτελεί χρέη λαθρέμπορου μπρος στα μάτια μας.

Τα δύο αυτά φαινόμενα αποδεικνύουν αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς καμία κομματική τοποθέτηση ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά πράγματα.

1. Για το επίσημο κράτος υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Οι πατρίκιοι των βορείων προαστίων και οι πληβείοι του κέντρου της Αθήνας.
2. Το επίσημο κράτος είναι ανίκανο να προστατέψει τους πολίτες του και να τους εξασφαλίσει το βασικότερο δικαίωμά τους που είναι το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση
3. Το επίσημο κράτος είναι ο μεγαλύτερος φοροφυγάς και απατεώνας και δεν δικαιούται να ζητάει από κανέναν μας να κάνει θυσίες και να συνεισφέρει στην οικονομική κρίση, όταν πρώτο και καλύτερο το ίδιο μας περιγελά κατάματα συντηρώντας την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία.
4. Το επίσημο κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα και δε νομιμοποιείται να ζητάει από τον κόσμο θυσίες, όταν το ίδιο δεν κάνει τα αυτονόητα προκειμένου να εξαλείψει τα όσα απαράδεκτα και προκλητικά συμβαίνουν μπρος τα μάτια του.
5. Το κράτος νταβατζής και λαθρέμπορος δεν δικαιούται να ζητάει από εμάς να πράξουμε τα "αυτονόητα" όταν το ίδιο μας αντιμετωπίζει σαν που....ς του ή ως θεατές στο λαθρεμπόριό του.

Κάθε μέρα από σήμερα και στο εξής η Πολιτική Πρόταση θα επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα μέχρι να δοθεί οριστική λύση.
Δε χαρίζουμε σε κανέναν το δικαίωμά μας σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει εις βάρος μας τα άνομα παιχνίδια του.
Αγωνιζόμαστε εναντίων όλων αυτών που υποβιβάζουν τη νοημοσύνη μας και ζητάνε να τους υποστηρίξουμε σ΄αυτήν τους την προσπάθεια.


Μας δουλεύει ο καραγκιόζης και από πάνω.....

Στρος Καν: Θα έβγαινα στους δρόμους


Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Στρος Καν δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος λιτότητας και τόνισε με έμφαση ότι κατανοεί τους Ελληνες που διαδηλώνουν στους δρόμους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν ήμουν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνα και εγώ με τον ίδιο τρόπο, γιατί τους καταλαβαίνω». Πρόσθεσε: «Αν (όμως) θέλουν η Ελλάδα να αποφύγει να έχει προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα». Ο κ. Στρος Καν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να αποκτήσουν κι άλλα προβλήματα στην Ευρώπη και συνεπώς χρειάζονται τον δικό τους μηχανισμό για να μη χάσουν τόσο χρόνο όσο έχασαν στην περίπτωση της Ελλάδας». Συνέχισε λέγοντας ότι (αν και αργά) «οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα και αυτή ήταν μια καλή απόφαση». Ο διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι τα στελέχη του Ταμείου «δεν είναι αστυνομικοί, αλλά γιατροί» και εξήγησε ότι «ο γιατρός δίνει φάρμακο» και «εμείς σας δίνουμε χρήματα και σας λέμε πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας».


Κρυφά σχολειά έτος 2010!!!

Η ανάγκη για κρυφά σχολειά καθίσταται πλέον επιτακτική


Η συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο να μειωθεί η εχθρότητα και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, αλλά και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ήτα δύο από τα βασικά θέματα συζήτησαν  η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με την τουρκάλα ομόλογό της Νιμέτ Τσουμπουκτσού.
Ξεχάστε λοιπόν τα σχολικά βιβλία Ιστορίας που διδαχθήκαμε. Η Ρεπούση και η Δραγώνα τώρα δικαιώνονται.
Κατόπιν τούτων και όπως σωστά επισημαίνει το http://paideia-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_16.html η ανάγκη για κρυφά σχολειά είναι πλέον επιτακτική:
Τί να σχολιάσει κανείς από την φωτογραφία; Την ηδονική έκφραση της υπουργού, για την επιβεβαίωση σε λέσχη Μπίλντεμπεργκ και ΗΠΑ, του πόσο πιστή στις επιταγές τους είναι; Ή το καρτελάκι με τις δύο σημαίες που φέρει με καμάρι, δείχνοντας συμβολικά πόσο ευτυχισμένη την κάνει η τουρκική κυριαρχία; Ή το γεγονός πως η τουρκάλα ομόλογός της, προφανώς σοβαρός άνθρωπος, δεν φοράει αντίστοιχο καρτελάκι, καθώς δεν δέχεται να γελοιοποιηθεί για να φανεί “καλή” σε κανέναν; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί λέμε από καιρό πως το βιβλίο του Κολιόπουλου, για την Στ΄ Δημοτικού δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορηθεί; Θα το αναθέσουν σε άλλους, πιο “φιλειρηνιστές” ιστορικούς, φίλους, μαθητές ή συνεργάτες σίγουρα της κας. Δραγώνα…Εμείς πιστεύουμε πως η Ιεραρχία πρέπει σήμερα, όχι στον μέλλον, να δημιουργήσει “κρυφά σχολεία”, αν δεν συναινεί και αυτή στον απόλυτο αφελληνισμό τον οποίο επιβάλλει πλέον – και χωρίς φερετζέ- το ΠΑΣΟΚ.


Τελικά πάντα αυτοί την πληρώνουν!!!

Μειώνονται κατά 6% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα;


  • Οι πολιτικοί τα έφαγαν, οι δημόσιοι υπάλληλοι συνέβαλαν, αλλά το χρέος θα βγει από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, επειδή μόνο έτσι μπορεί η οικονομία να γίνει ανταγωνιστική
  • Η λογική της πλήρους αποδόμησης και η δημιουργία κοινωνίας επικράτησης της αδικίας και της ανομίας, τείνει να νομιμοποιηθεί από μία κυβέρνηση που δεν έχει καμία αίσθηση της αλήθειας, του δικαίου και της ευθύνης...
  • Στην επόμενη "απόφαση" να περιμένουμε διαταγή εκτέλεσης των πολιτών; Γιατί όχι; Και με μωβ γραβάτα ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει το επαχθές μέτρο... Ίσως και να ξαναβγάλει έρπη...
Στην συνεδρίαση του Ecofin στις 7 Ιουνίου, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει με νέα άμεσα μέτρα που θα επιβαρύνουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.
Στην έκθεση του για τη συνεδρίαση, ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, δίνει έμφαση στην ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα «αγγίζει» το 6% σε όλα τα κλιμάκια πάνω από το κατώτατο ημερομίσθιο.
Εάν η πρόταση του Επιτρόπου δεν γίνει δεκτή, θα επιβληθεί με την μορφή «εντολών» τον Οκτώβρη, κατά την δεύτερη δόση του δανείου. Στόχος της μείωσης των μισθών είναι να τονωθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος βαθύτερης ύφεσης, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικα η ανταγωνιστικότητα θα μειωθεί 25% τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.
Ο Ολι Ρεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες εβδομάδες πρόλαβαν την ανεξέλεγκτη μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά η κρίση αποκάλυψε επίσης ρωγμές στην οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως κατά τον Όλι Ρεν η ΕΕ κατάφερε να σταματήσει την ανεξέλεγκτη μετάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη.


Και οι αμανέδες....

Ας αρχίσουν οι χοροί…


erdogan forumΜια απορία έχω από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα: Αφού είναι να ξαναγίνουμε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – έστω και με πιο… πολιτισμένο τρόπο – τι τη θέλαμε την Επανάσταση του ’21;
Τι ήθελε ο Κανάρης και έβαζε μπουρλότο στην Τουρκική ναυαρχίδα; Δεν άκουσε τον Πάγκαλο που ντρέπεται κάθε φορά που δίνουμε λεφτά για εξοπλισμούς και αυτός πήγε και κατέστρεψε ολόκληρη ναυαρχίδα που μια ειρηνική διέλευση ήθελε να κάνει στο Αιγαίο;
Και εσύ Κολοκοτρώνη γιατί δεν καθόσουν στα αυγά σου; Πήγες και ξεσήκωσες το λαό και να τώρα τι τραβάμε! Αμ, ο άλλος ο Καραϊσκάκης. Με ποιο δικαίωμα κύριε μας έμπλεξες σε αυτή την περιπέτεια; Τι θα πούμε τώρα στα παιδιά μας που δεν θα πάνε διακοπές στη Μύκονο και δεν θα έχουν να φοράνε Αρμάνι;
Ελπίζω ο Γιώργος να το ξεκαθάρισε στον Ταγίπ, πως επρόκειτο περί… λάθους. Μια νεανική παρόρμηση μιας χούφτας φουστανελάδων που έβαλαν σε περιπέτειες ένα ολόκληρο έθνος. Και τι έθνος… ανάδελφον!
Έτσι που λέτε αγαπητοί μου αναγνώστες. Φανταστείτε τι ωραία θα περνάγαμε υπό την προστασία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ούτε ΔΝΤ, ούτε μπαίνουμε – βγαίνουμε από το ευρώ, ούτε φόροι, ούτε αυξήσεις, ούτε τίποτα. Θα πληρώναμε ένα κεφαλικό φόρο, θα το βουλώναμε και θα τη περνάγαμε μπέικα.
Για αυτό Γιώργο προχώρα. Μοίρασε Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία. Αφού το βλέπεις, ο λαός… μπουζούκια θέλει, φτάνουν τα προβλήματα. Ε, τώρα αν «συνεκμεταλλευτούμε» και λίγα από τα εθνικά μας εδάφη, καλή καρδιά!  Μπρος στα κάλλη τι είναι ο… Οθωμανικός πόνος;
Γιώργος Μιχαλόπουλος
Ελεύθερη Ώρα


Μας κοροϊδεύουν....

Ο Ερντογάν μίλησε στην Αθήνα για μείωση εξοπλισμών και ο πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Αμυντική-Τεχνολογική Συνεργασία Michail Dmitriyev, δήλωσε:«Η Ρωσία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για την πώληση στην τελευταία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ελικοπτέρων - ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

O πολύ γνωστός μας από τις διαπραγματεύσεις για το ΤΟΜΑ BMP-3HEL πρόεδρος της ρωσικής Ομοπσονδιακής Υπηρεσίας για Αμυντική-Τεχνολογική Σευνεργασία Michail Dmitriyev, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων πως «Η Ρωσία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τουρκία για την πώληση στην τελευταία αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και ελικοπτέρων. Έχουμε διάφορες συζητήσεις, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε τι θα συμφωνήσει η Τουρκία» ανέφερε ο Michail Dmitriyev. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δήλωση Ρώσου αξιωματούχου που αφορά την πώληση συστήματος S-400 στην Τουρκία. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι πλέον η Ρωσία συζητά να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ μέχρι στιγμής αρνείτο για δύο βασικούς λόγους, ο ένας επιχειρησιακός και ο άλλος πολιτικός: Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό μέρος υπήρχε ανησυχία για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών των S-400, αλλά οι Τούρκοι τους δίνουν τα εχέγγυα για ασφαλή διακίνηση των απαραίτητων πληροφοριών κατά την διάρκεια της αξιολόγησης.



Απαντήσεις στους τουρκομογγόλους....

Η τουρκική προπαγάνδα στην Θράκη και απαντήσεις στον παραλογισμό της Άγκυρας

Η προπαγάνδα που έχει στηθεί στην Θράκη, από την Άγκυρα, βασίζεται σε μηχανισμούς που δρουν ελεύθερα, παραποιώντας ιστορικά στοιχεία και συνθήκες, προκειμένου να πείσουν ακόμη και τους μουσουλμάνους της περιοχής πως ανήκουν στην “μητέρα Τουρκία”. Στην προσπάθειά της αυτή η Άγκυρα έχει “ρίξει” και ανθρώπους του “πνεύματος” (φυσικά Τούρκους) που ενσωματώθηκαν στην μηχανή προπαγάνδας και βιάζουν πέρα από τη λογική, ακόμη και την καταγεγραμμένη ιστορία, την οποία αμφισβητούν κατά το δοκούν. Όλα αυτά γίνονται με την πλήρη απουσία του αθηνοκεντρικού κράτους της Ελλάδας και ενίοτε κάτω από το “βλέμμα” και την ανικανότητα ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη (είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε επίπεδο διπλωματικό-πολιτικό) με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με την αρνητική στάση τους την ελληνική πλευρά, επιτρέποντας την αργή και μεθοδική εισρροή “λογικών” που ουδόλως απέχουν από τον παραλογισμό. Ο Καθηγητής Baskin Oran, μέλος Δ.Ε.Π του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας αναφέρει στην αναλυσή του σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης 8 ισχυρισμούς. Το παρόν άρθρο θα αναλύσει τους πρώτους 5 (έπεται συνέχεια):


Η Ελληνική Μικρά Ασία!!!


16 ΜΑΙΟΥ 1919 - Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΑΙΒΑΛΙ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ


Η φωνή της Ιωνίας


Στήν απονομή των πτυχίων στούς τελοιόφοιτους ενός δημοτικού σχολείου της Σμύρνης του 19ου αιώνα, παραβρέθηκε καί ο τούρκος επιθεωρητής της δημοτικής εκπαιδεύσεως Μιδάτ. Βρήκε ένα μικρό μαθητή καί ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:
" - Πώς λέγεται η πόλις εις τήν οποίαν ζώμεν καί κατοικεί καί η οικογένειά σου;
- Σμύρνη κύριε.
- Εύγε, καί εις ποίον κράτος ανήκει;
- Εις τήν Μικρασίαν.
- Έστω .... καί ποιός είναι ο σουλτάνος σου;
- Ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α', κύριε.
- .....
"


Αυτοί ήταν οι περήφανοι Ρωμιοί πού κατοικούσαν κάτω από τό ζυγό του τούρκου κατακτητή γιά πέντε αιώνες. Αυτό ήταν τό φρόνημά τους, αυτή ήταν η αγάπη τους γιά τήν πατρίδα, αυτή ήταν η λεβεντιά τους. Ο ελληνικός παλμός δονούσε ιδιαίτερα στούς Ρωμιούς της Σμύρνης καί γιά τούτο οι Τούρκοι τήν αποκαλούσαν "Γκιαούρ Ισμίρ" (Gavur Izmir). Καί ήταν απίστη γκιαούρισα η Σμύρνη, διότι ήταν ελληνική γιά δύο χιλιάδες χρόνια, ίσως καί παραπάνω. Σέ σύνολο πληθυσμού 350.000, τίς παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρωμιοί αριθμούσαν 200.000, οι Τούρκοι 80.000, οι Αρμένιοι 40.000, οι Εβραίοι 50.000 καί οι λεβαντίνοι (Αγγλοι, Ιταλοί καί Γάλλοι) τούς 30.000.
"Η πνευματική καί η γλωσσική κυριαρχία των ελλήνων ήτο καταφανής. Τουρκικαί εφημερίδες είχαν καί ελληνικόν τίτλον μαζί μέ τόν τουρκικόν καί τό σημαντικώτερον εις πληθυσμόν καί πλούτον προάστιον της Σμύρνης, τό Κορδελιό, είχε πινακίδας εις τούς δρόμους εις τουρκικήν καί ελληνικήν. Γλώσσα του εμπορίου ήτο η ελληνική. Γλώσσα του αλλοεθνούς μέ τόν λεβαντίνον ή τόν τούρκον ή τόν αρμένιον ήτο η ελληνική. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου μετέβαλλε τήν Σμύρνην εις Αθήνας.

Ονομαστά ήσαν τά σχολεία της Σμύρνης. Η περίφημος Ευαγγελική Σχολή ιδρυθείσα πρό 2,5 αιώνων είχε βιβλιοθήκην 50.000 συγγραμάτων μεταξύ των οποίων πλείστα Απόφοιτοι Ευαγγελικής Σχολής - Σμύρνη 1910 σπάνια καί αρχέτυπα καί πολλοί κώδικες καί εκατοντάδες άλλων χειρογράφων, αρχαιολογικόν μουσείον καί εκτός του κεντρικού ιδρύματος, τό ονομαστόν γυμνάσιόν της καί τό εμπορικόν της τμήμα, είχε καί καί πέντε παραρτήματα μέ χιλιάδας μαθητών.

Εκτός της Ευαγγελικής Σχολής, η Σμύρνη διέθετε καί άλλα λαμπρά σχολεία κοινοτικά καί ιδιωτικά, μεταξύ των οποίων τό παλαίφημον ελληνογαλλικόν λύκειον Αρώνη, τό ελληνογερμανικόν λύκειον Γιαννίκη, τό Κεντρικό Παρθεναγωγείον, τό Ομήρειον καί πλείστα άλλα σχολεία, ωργανωμένα από τάς αλλοεθνείς κοινότητας καί ξένας αποστολάς. Ήτο τόσον προηγμένη η παιδεία εις τήν ελληνικήν Σμύρνην καί τόσον πατριωτική, ώστε δεκάδες μαθητών νά προσέρχωνται κατ' έτος από τήν ελευθέραν Ελλάδα.

Θά επερίττευε νά γίνη λόγος διά τήν σωματειακήν καί τήν άλλην οργάνωσιν του ελληνισμού της Σμύρνης. Ανάλογος ήτο καί η οργάνωσις της φιλανθρωπίας της οποίας αδιατάρακτα βάθρα απετέλουν τά τρία ευαγή ιδρύματα α) τό Γραικικόν Νοσοκομείον του Αγίου Χαραλάμπους, β) τό Ελληνικόν Βρεφοκομείον καί γ) τό Ελληνικόν Ορφανοτροφείον. Ως πρός τήν Εκκλησίαν, υπήρξε η ψυχή, τό πνεύμα, ο εποπτεύων νούς καί εις τήν Σμύρνην καί εις όλην τήν Μικράν Ασία. Σμύρνη  
Ταβέρνα Αυτή μαζί μέ τό πλήθος των ευεργετών εξησφάλιζαν τούς πόρους διά τήν λειτουργίαν των σχολείων καί διά τήν εξυπηρέτησιν κοινοφελών σκοπών.

Η αρχαιοτέρα των εν ζωή ελληνικών εφημερίδων η "Αμάλθεια" εξεδίδετο εις τήν Σμύρνην από του 1838. Οταν η πνοή της Ελευθερίας εθέρμαινε τήν Σμύρνην εξεδίδοντο εις αυτήν δεκαπεντάς εφημερίδων καί περιοδικών. Ολόγυρα εις τήν Σμύρνην, ως μαργαρίται του αυτού περιδεραίου, ηπλώνοντο καί εβόμβουν εις τήν ζωντανήν των ελληνικήν ψυχήν δεκάδες προαστίων καί άλλαι πόλεις μέ αμιγείς ελληνικούς πληθυσμούς όπως τά Βουρλά (Βρύουλα), ο Τσεσμές (Κρήνη), οι Κυδωνίαι (Αϊβαλί), τό Αξάριον, Αλάτσατα, Κορδελιό, Μπουρνόβα, Κουσάντασι, Μπουτζάς, Γκουλ-Μπαχτσέ κ.α.".

Χρήστος Αγγελομάτης - Τό έπος της Μικράς Ασίας
Αλλά καί η βιομηχανική δραστηριότητα σημείωσε καταπληκτική πρόοδο καί εντυπωσιακά αποτελέσματα στή νύμφη της Ιωνίας. Kαι να σκεφθεί κανείς πως η βιομηχανία στην Mικρά Aσία εξελίχθηκε μέσα σε ένα κλίμα παντελούς αδιαφορίας από την πλευρά του κράτους και απουσίας κάθε κρατικής αντίληψης σε θέματα επιχειρήσεων. Σμύρνη
  Εθνική Τράπεζα Σε σύνολο 5.308 εργοστασίων και εργαστηρίων του βιλαετίου της Σμύρνης, τα 4.008 ήταν ελληνικά, τα 1.216 τουρκικά, 28 αρμενικά, 21 εβραϊκά και τα υπόλοιπα ξένων. Δηλαδή το 76% περίπου ήταν ελληνικά. Σύμφωνα με μια έρευνα του Eμπορικού Eπιμελητηρίου Σμύρνης ανάμεσα σε 3.315 εργοστάσια και εργαστήρια της πόλης, χωρίς να υπολογιστούν τα 10 περίπου που ανήκαν σε ξένους, 73% ανήκαν σε Eλληνες, 26% σε Tούρκους και 1% σε Aρμένιους και Eβραίους. Eπί της συνολικής ιπποδύναμης 13.209 ατμοΐππων των ανωτέρω 5.308 εργοστασίων, οι 8.880 ήσαν ελληνικών εργοστασίων και επί συνολικής αξίας των εργοστασίων αυτών 3.854.980 περίπου χρυσών τουρκικών λιρών, οι 2.135.940 χρυσές λίρες ήταν ελληνικά κεφάλαια. Στον τομέα λοιπόν της βιομηχανίας οι Eλληνες κυριαρχούσαν μεταξύ όλων των «συνοίκων» λαών. Hταν ασυναγώνιστοι, διέθεταν κεφάλαια μεγάλα, ήταν οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι ειαγωγείς και δάνειζαν ακόμη και το οθωμανικό κράτος.

H ραγδαία εξέλιξη του εμπορίου βοηθούσε στην αύξηση του ελληνικού πληθυσμού κι αυτός με τη σειρά του ενίσχυε τις εμπορικές εργασίες. H περίφημη προκυμαία της Σμύρνης, το Kαι (Quai) ήταν η βάση και το ορμητήριο, από το οποίο προωθείτο ο ελληνικός πληθυσμός και το εμπόριο. Σμύρνη Quai H Σμύρνη ήταν η αποθήκη του εμπορίου της δυτικής Μικράς Aσίας, όπως το Xαλέπι της Συρίας. Στις αποθήκες και τα καταστήματα των Eλλήνων της Σμύρνης έφταναν τα καραβάνια από την Tοσκάτη, Aγκυρα, Προύσα, Iκόνιο, Aττάλεια, Eρζερούμ, Nτιαρμπακίρ με βαμβάκια, νήματα, μαλλιά Aγκύρας, περσικά χαλιά, ερυθρόδανο (ριζάρι), βαφές, φαρμακευτικά είδη, κερί, σπόγγους, σιτάρια, κριθάρια, δέματα καπνού, όπιο, λάδια, κρασιά, σύκα, σταφίδες. Oλα με προορισμό την Eυρώπη. Aπό το άλλο μέρος γαλλικά, αγγλικά, ολλανδικά, αυστριακά κ.ά. καράβια προσορμίζονταν στη Σμύρνη με μετάξια Bενετίας, μεταξωτά, αργυρόχρυσες στόφες της Λυών, λουλάκι από τον Aγιο Δομήνικο, ζάχαρη, καρυκεύματα από την Kαρολίνα και τη Λουϊζιάνα της Aμερικής, χαρτιά, υαλικά, σίδερο, κασσίτερο, μόλυβδο, ορείχαλκο.





Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More