16.5.11

Τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός της συμφοράς

Τα απόρρητα σχέδια για το Αιγαίο από το Wikileaks!


Την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, ανάλογα με την περιοχή πρότασηη οποία σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και σήμερα στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας-, καθώς και την προσφυγή στη Χάγη για συμφωνία πακέτο για το Αιγαίο έχει προτείνει η Αγκυρα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ηταν η εποχή που η Ουάσιγκτον πίεζε για την υιοθέτηση «κώδικα συμπεριφοράς», ο οποίος συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, άοπλες πτήσεις πάνω από το Αιγαίο, όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν στο WikiLeaks. Από τα τηλεγραφήματα προκύπτει επίσης το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Γ. Παπανδρέου , όπου φαίνεται ότι οι αμερικανικές προτάσεις για το Αιγαίο υιοθετήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. 

Διαβάστε τα έγγραφα που διέρρευσαν στο WikiLeaks
Λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2009, στη συνάντησή του με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τα ευρωπαϊκά, κυρία Τίνα Κάινταναου , ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Χαϊντάρ Μπερκ σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και ότι οι διμερείς συζητήσεις έχουν διευρυμένο αντικείμενο και δεν κινούνται πλέον «στη μονότονη ανταλλαγή των εκατέρωθεν θέσεων για την υφαλοκρηπίδα».
Οπως προκύπτει από εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, ο κ. Μπερκ δηλώνει την ετοιμότητα της Τουρκίας να μελετήσει την επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές (αλλά όχι σε άλλες). Η αμερικανίδα αξιωματούχος επαναλαμβάνει στον κ. Μπερκ την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά (σ.σ.: είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο έντασης και συνεχιζόμενων υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι) και ο τούρκος αξιωματούχος τής απαντά ότι εκτός από προτάσεις για νέα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), η Αγκυρα πρότεινε στην Αθήνα την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Αναφερόμενος δε στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία «δεν είναι ξένη για το ΠαΣοΚ και ο Παπανδρέου είναι καλός εταίρος».
Το ταξίδι Γιώργου στην Αγκυρα
Μερικές εβδομάδες αργότερα το ΠαΣοΚ έχει έλθει στην εξουσία και ο κ. Παπανδρέου πραγματοποιεί, λίγα 24ωρα μετά την ορκωμοσία τής κυβέρνησής του, το ταξίδι-έκπληξη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντιέται στις αρχές Οκτωβρίου με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν. Στις 30 Οκτωβρίου (αν και δημοσιοποιήθηκε αργότερα) ο τούρκος πρωθυπουργός τού απευθύνει επιστολή για να πιαστεί ξανά το νήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος είχε ατονήσει επί ΝΔ. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα στις 16 Νοεμβρίου του 2009, οι Τούρκοι λόγω της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα είχαν σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, αλλά μόνο προσωρινά...
«Ο δρόμος δεν είναι καθόλου σαφής»
Ο αμερικανός επιτετραμμένος στην Αγκυρα κ. Ντάγκλας Σάλιμαν σχολιάζει σε τηλεγράφημά του ότι η επανάληψη των υπερπτήσεων μπορεί να καθυστερήσει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο σχολιάζει θετικά στον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Χαλίτ Τσεβίκ το γεγονός ότι σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Τσεβίκ του απαντά ότι η παύση των υπερπτήσεων είναι προσωρινή και ότι η Τουρκία είχε αρχίσει ξανά τις υπερπτήσεις στις 6 Νοεμβρίου. Αρνείται ωστόσο να σχολιάσει ποια νησιά αφορούσαν και υποστήριξε ότι δεν ήταν «ζήτημα κυριαρχίας, αλλά απλώς πτητικοί σχηματισμοί». Αυτό κάνει τον αμερικανό επιτετραμμένο να σχολιάσει ότι παρά τη θετική κίνηση που έκανε ο κ. Παπανδρέου με το ταξίδι του αστραπή στην Τουρκία «ο δρόμος μπροστά δεν είναι καθόλου σαφής. Η προφανής επανάληψη των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά θα είναι ένας παράγων που θα περιπλέξει τα πράγματα. Οι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναπαύονται στο γεγονός ότι ο Παπανδρέου γνωρίζει τα ζητήματα που παγιδεύουν τις διμερείς σχέσεις».
Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσεβίκ αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των διμερών θεμάτων, αλλά και το θέμα της πα ράνομης μετανάστευσης, το οποίο όπως σημειώνει «συμπεριλήφθηκε λόγω της σημασίας που του αποδίδει η Αθήνα». Το τηλεγράφημα επιβεβαιώνει όσα έχουν δημοσιοποιηθεί για το περιεχόμενο της επιστολής, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό προκύπτει ότι ο κ. Ερντογάν πρότεινε τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό- πρόταση που επανέλαβε αργότερα και δημοσίως.
Εκνευρισμός για την καθυστέρηση της Αθήνας
Πάντως, όπως είχε καταστεί σαφές εκείνη την περίοδο από «διαρροές», οι Τούρκοι βιάζονταν να λάβουν την απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου και εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την «καθυστέρηση» του έλληνα πρωθυπουργού. Στη συνάντησή του με τον σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα για τις πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις κ. Αντονι Γκάντφρεϊ, ο αναπληρωτής διευθυντής Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Καγκατάι Ερτζιγές, δηλώνει τον Ιανουάριο του 2010 πως η Τουρκία είναι έτοιμη για επανενεργοποίηση του διαλόγου για το Αιγαίο, αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση Παπανδρέου. Μάλιστα, δηλώνει πως το τουρκικό ΥΠΕΞ γνωρίζει ότι οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά είναι αντιπαραγωγικές για την προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων και σημειώνει ότι το ΥΠΕΞ «πιέζει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους χειρισμούς».
Αναφερόμενος στις προτάσεις Ερντογάν για το Αιγαίο, ο Ερτζιγές σημείωνε ότι «παρ΄ όλο που η Ελλάδα απάντησε προφορικά θετικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΥΠΕΞΑχμέτ Νταβούτογλου με τον κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, η Αγκυρα περιμένει επίσημη απάντηση στην επιστολή». Υποστήριζε ακόμη ότι οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών στις αρχές του 2010, «για τις οποίες και οι Ελληνες είχαν δείξει ενδιαφέρον, αλλά δεν είχαν ορίσει ημερομηνία»  . Δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων υπό τον κ. Παπανδρέου και σημείωνε ότι παρ΄ ότι επί ΝΔ έγιναν 42 γύροι διερευνητικών επαφών«δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα».
Ο τούρκος αξιωματούχος δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του σε περίπτωση που ετίθετο επικεφαλής των διερευνητικών επαφών ο πρέσβης Γιώργος Σαββαΐδης και αυτό γιατί υποστήριξε ότι παραδοσιακά οι διερευνητικές επαφές γίνονται ανάμεσα στους μόνιμους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο πλευρών και οποιαδήποτε άλλη μορφή θα εξέπεμπε το μήνυμα ότι δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία. Τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείει την προσφυγή στη Χάγη, αλλά «για όλα τα θέματα» και όχι μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
«Πιέζουμε τους στρατιωτικούς»
Οταν ρωτήθηκε από τον αμερικανό συνομιλητή του πώς πιστεύει ότι συμβάλλουν οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο κ. Ερτζιγές απάντησε ότι το ΥΠΕΞ πίεζε τους στρατιωτικούς να τις μειώσουν. Απάντησε χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΞ κατάφερε να πείσει τις ένοπλες δυνάμεις να αναστείλουν τις πτήσεις πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Παρ΄ όλο που έχει αρθεί το μορατόριουμ, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν περιορίσει τις πτήσεις». Κάλεσε μάλιστα τους Αμερικανούς να... ελέγξουν τα αρχεία τους. Επανέλαβε τη ρητορική τής κυβέρνησης Ερντογάν περί «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες και σημείωσε ότι τώρα «η μπάλα ήταν στο γήπεδο της Αθήνας».
«Είναι απασχολημένος λόγω της κρίσης»
Στο τέλος Ιανουαρίου η Αγκυρα λαμβάνει την πολυαναμενόμενη απάντηση του κ. Παπανδρέου. Λίγες ημέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2010, o αναπληρωτής διευθυντής για την Ελλάδα και την Κύπρο του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Κερίμ Ουράς, στη συνάντησή του με τον πολιτικό σύμβουλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα κ.Ντάνιελ Ο΄ Γκρέιντι δηλώνει ότι η Αγκυρα σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη από την απάντηση Παπανδρέου. Δικαιολογεί μάλιστα την καθυστέρηση του έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι είναι απασχολημένος με την οικονομική κρίση και πως χρειάζεται να εξασφαλίσει ότι διάφορα στοιχεία στην κυβέρνησή του συμφωνούν με την προσέγγιση με την Αγκυρα». Σε σχέση με τον αιφνιδιασμό της επιστολής Ερντογάν, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να πιάσει τους Ελληνες απροετοίμαστους, αλλά απλώς επεδίωκε να υποβάλει μια συνολική πρόταση συμφωνίας νωρίς στη θητεία του Παπανδρέου».
Εκνευρισμός για μειονότητα
Οι Τούρκοι είχαν ενοχληθεί από την απάντηση Παπανδρέου στα μειονοτικά και στο Κυπριακό. «Η άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να αναφερθεί σε “μειονότητες” στη Θράκη, καθώς και ο ισχυρισμός του ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να αφεθούν να λύσουν μόνες τους το πρόβλημα, δείχνουν ότι η προσέγγιση είναι ανεύθυνη, δεδομένου ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως εγγυήτρια χώρα» λέει. Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα δικαιώματα όλων των ελλήνων πολιτών, αλλά ότι «αυτό δεν είναι ζήτημα αμοιβαιότητας», κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής ομογένειας και να πάρει βήματα για την επαναλειτουργία της Χάλκης, αλλά και να εφαρμόσει το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής του 2002. Στο ίδιο τηλεγράφημα ο κ. Κ. Ερτζιγές σημειώνει ότι «παρ΄ όλο που το γράμμα δεν απαντούσε ευθέως στις προτάσεις Ερντογάν για νέα ΜΟΕ και για κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να τα συζητήσει».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ
Δεν είναι «απειλή στην κυριαρχία» αλλά «ενόχληση»
Τον Ιούλιο του 2009 ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα,σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον,την Αγκυρα και τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ,εκτιμά ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι πρέπει να εμπλακούν σε «παραγωγικές συζητήσεις» για ζητήματα εναέριας ασφάλειας με στόχο να κατορθώσουν να τα βρουν για τις διαφορές τους στο Αιγαίο.Και προτείνει σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά σε συνδυασμό με κινήσεις αμοιβαιότητας από την τουρκική πλευρά.Ανάμεσα στα ΜΟΕ που προτείνει ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντείναι η αναγνώριση των «ψευδομουφτήδων» στη Θράκη,να μη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις «απειλή στην κυριαρχία»,αλλά...«ενόχληση»,να μη χαρακτηρίζονται εχθρικά τα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που εισέρχονται στο FΙR Αθηνών.
Ακόμη να αποφεύγουν τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να πετούν πάνω από «αποστρατικοποιημένα» νησιά (σ.σ.: είχαν προηγηθεί οι τουρκικές αντιδράσεις για νατοϊκές ασκήσεις που συμπεριελάμβαναν υπερπτήση του Αη Στράτη,με αποτέλεσμα τη ματαίωσή τους) όταν τελούν σε νατοϊκή αποστολή,αλλά και να υπάρξει συμφωνία ώστε τα αεροσκάφη να πετούν άοπλα πάνω από το Αιγαίο.Ο αμερικανός πρεσβευτής προτείνει ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει τις «σκληρές» απαντήσεις στους Τούρκους.
Σημειώνεται ότι ένα μέρος αυτών των προτάσεων διατυπώθηκε δημοσίως κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο,ενώ οι προτάσεις Σπέκχαρντ ήταν παρόμοιες με αυτές που προώθησαν οι Τούρκοι μετά την επίσκεψη Ερντογάν,επιχειρώνταςόπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Τα Νέα»- να ανοίξουν έναν παράλληλο,μυστικό δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα για τα αεροναυτικά ζητήματα,ο οποίος όμως εγκαταλείφθηκε.
Πηγή: tovima.gr


Ο Αρχιερέας της διαπλοκής! ( Καραμανλής το πήρε πίσω γιατί άραγε;)

Στο σκαμνί ο Σημίτης…


Αρχιερέας της διαπλοκής και με τη βούλα πλέον.
Είπα μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα ξέρω φέρεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης 

Η βόμβα που έριξε την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πορισμάτων της Εξεταστικής για το σκάνδαλο της Siemens, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ασφαλώς και δημιουργεί νέα δεδομένα. Και σίγουρα, αν το πολιτικό σύστημα δεν θέλει για άλλη μια φορά να φανεί ότι κουκουλώνει, επιβάλλεται μια νέα, ενδελεχής έρευνα για τον -πραγματικό- ρόλο και τις ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο σκάνδαλο της Siemens.
Η αποκάλυψη των επιστολών που αντήλλαξαν ο Κ. Σημίτης με τον τότε υπουργό Μεταφορών Χ. Καστανίδη έδειξε περίτρανα αυτό που όλοι υποπτεύονταν μεν, αλλά δεν είχαν επαρκή στοιχεία προκειμένου να το τεκμηριώσουν: ……

• Ότι δηλαδή ο Κ. Σημίτης έκανε τότε, το 1996-1997, την επιλογή να μπλοκάρει μια ξεκάθαρη διαδικασία διαφάνειας για τις δημόσιες προμήθειες, την οποία πρότεινε ο Χ. Καστανίδης και ήταν άλλωστε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία αν θεσμοθετούνταν θα έβαζε ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξέλιξη του σκανδάλου της Siemens, ενός απ’ τα μεγαλύτερα μεταπολιτευτικά σκάνδαλα!
Προκύπτουν δηλαδή τεράστιες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν στη συνέχεια. Αν αυτό δεν γίνει, τότε ξεκάθαρα θα μπορεί να μιλά κάποιος για κουκούλωμα και συγκάλυψη! Πολύ δε περισσότερο όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης δήλωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του ότι «είπα μόνο το ένα τρίτο απ’ όσα ξέρω»!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε συγκεκριμένα, και έδωσε και στη δημοσιότητα και τη σχετική αλληλογραφία του με τον Κ. Σημίτη απ’ το φθινόπωρο του 1996 έως και τον Αύγουστο του 1997, οπότε και παραιτήθηκε απ’ τη θέση του υπουργού Μεταφορών, ότι:
• Επέμενε ήδη απ’ το φθινόπωρο του 1996 στη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών του Δημοσίου, που θα ήλεγχε όλες τις συμβάσεις και προμήθειες του δημόσιου τομέα. Κάτι που αποτελούσε και δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη προσωπικά.
• Αυτό, όπως τόνιζε από τότε ο Χ. Καστανίδης, θα συντελούσε στο να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, δηλαδή θα αποτελούσε ένα χτύπημα κατά της διαπλοκής.
• Ο Κ. Σημίτης στην αρχή είδε θετικά τη σχετική πρόταση. Ωστόσο στις αρχές του 1997, με επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη, την οποία κοινοποίησε και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο, έδειξε να αλλάζει άποψη και να διατυπώνει αμφιβολίες για τη συγκρότηση αυτής της αρχής, με το αιτιολογικό ότι… θα έβαζε γραφειοκρατικά εμπόδια και θα οδηγούσε σε χρονοβόρες διαδικασίες!
• Στη συνέχεια και απόντος του Χ. Καστανίδη (βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ) συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και απέρριψε την πρόταση για τη συγκρότηση αυτής της ανεξάρτητης αρχής, με τη δικαιολογία ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές!
• Με νέα επιστολή του, μετά την επιστροφή του απ’ την Αμερική, ο Χ. Καστανίδης επεσήμαινε ότι αυτή η απόφαση ήταν σαφώς εσφαλμένη. Και πρότεινε τη συγκρότηση αυτής της αρχής έστω για να ελέγχει μόνο τις προμήθειες και συμβάσεις του δικού του υπουργείου (Μεταφορών).
• Και αυτήν την πρόταση την αρνήθηκε ο τότε πρωθυπουργός.
• Εμμέσως (δηλαδή διά της σιωπής και… της μη απάντησης) απέρριψε επίσης και την εναλλακτική πρόταση, δηλαδή οι συμβάσεις του ΟΤΕ να κριθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού!
- Στη συνέχεια και μέσω των ελεγχόμενων απ’ την κυβέρνηση Σημίτη ΜΜΕ και δημοσιογράφων (δηλαδή της συντριπτικής τους πλειοψηφίας…) άρχισε μια εκστρατεία απαξίωσης του Χ. Καστανίδη, με διαρροές και δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στο έργο του υπουργείου του και άλλες αιτιάσεις…
- Ο Καστανίδης, αντιληφθείς το παιχνίδι που παιζόταν, με νέα επιστολή του στον Κ. Σημίτη, στις 30 Αυγούστου 1997, υπέβαλε την παραίτησή του.
- Ο Κ. Σημίτης διόρισε στη θέση του τον… κατάλληλο άνθρωπο, δηλαδή τον Τάσο Μαντέλη!
Ο Χ. Καστανίδης προέβη σ’ αυτήν την πράξη, να δώσει δηλαδή στη δημοσιότητα τις επιστολές που είχε αποστείλει στον Κ. Σημίτη κατά το κρίσιμο διάστημα απ’ το φθινόπωρο του 1996 μέχρι τον Αύγουστο του 1997, οπότε και οδηγήθηκε στην παραίτηση, μετά την επιστολή που απέστειλε ο Σημίτης στη Βουλή εν όψει της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπιζόταν τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με τη Siemens επί πρωθυπουργίας του, ασκούσε κριτική στις τότε προτάσεις Καστανίδη, και άφηνε και έμμεσους υπαινιγμούς εναντίον του. Έτσι, έπειτα από 15 χρόνια, δεν ήρθαν στο φως μόνο οι τότε επιστολές που παραπέμπουν σε ένα δυσώδες και διαπλεκόμενο παρασκήνιο.
Ήρθαν στο φως κυρίως οι ευθύνες Σημίτη στην εξέλιξη του μέγιστου σκανδάλου της Siemens.
Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση αυτών των ευθυνών του από Προανακριτική Επιτροπή, που θα είναι ένα νέο σκάνδαλο αν δεν συγκροτηθεί!
Έπειτα από 15 έτη…
«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της δημοκρατίας, αν τότε είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημοσίων προμηθειών. Οι συνέπειες υπήρξαν σκληρές. Δεν μίλησα επί 15 χρόνια. Αισθάνομαι βαριά την ιστορική ευθύνη να ενεργήσω, ως οφείλω», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη Βουλή ο Χ. Καστανίδης.
Ενώ η αντίδραση των άλλων κομμάτων και ειδικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν… βραδυφλεγής. Η ΝΔ έδειξε να αιφνιδιάζεται απ’ τις δραματικές εξελίξεις. Αρχικά, διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να μελετηθεί το περιεχόμενο των επιστολών. Αλλά αυτήν την πρόταση την απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος!
Στη συνέχεια η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία:
- Τονίζει ότι έπειτα από 15 χρόνια ο Χ. Καστανίδης αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις της τότε παραίτησής του.
- Τον εγκαλεί εμμέσως ότι δεν κατέθεσε αυτά τα στοιχεία στην Εξεταστική Επιτροπή εδώ και έναν χρόνο.
- Εκτιμά ότι με τον τρόπο του ο υπουργός Δικαιοσύνης ομολογεί ότι εκείνες οι αποφάσεις του Κ. Σημίτη οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τη Siemens.
- Υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώνεται το πόρισμα της ΝΔ για τις ευθύνες του Σημίτη και των κυβερνήσεών του σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens.
Και απειλητικά
τηλεφωνήματα
Σημειώνεται ότι υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens τάχθηκαν κατά τη συζήτηση της Παρασκευής όλα τα κόμματα, διά των ομιλητών τους. Ενώ προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη του βουλευτή της ΝΔ Γρ. Αποστολάκου, ότι «πάνω από 5-6 βουλευτές μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής δέχονταν απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα»!
Ο Σημίτης ξεχνά και… ζητά και τα ρέστα!
Πάντως η προαναφερθείσα εξέλιξη ήταν απότοκος εν πολλοίς της επιστολής Σημίτη της περασμένης Τετάρτης, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε ότι αφενός ξεχνά εύκολα και αφετέρου ζητά και τα ρέστα. Μάλιστα εμμέσως ζητά να του… αποδοθούν εύσημα τόσο για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, όσο και ειδικά για τους χειρισμούς του για το σκάνδαλο της Siemens!
Αυτό προκάλεσε πολύ. Και πολλούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και παλιοί του συνεργάτες επεσήμαιναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε για άλλη μια φορά ότι:
- Παραμένει πάντα μίζερος.
- Ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτούλη του.
- Μόνο για την υστεροφημία του νοιάζεται.
- Είναι και αχάριστος, αφού σε μια μακροσκελή επιστολή «λησμονεί» να κάνει έστω μία αναφορά σε κυβερνήσεις πριν από τις δικές του, αν και ήταν απ’ το 1981 επιφανές μέλος τους. Εκθειάζει δηλαδή τις… δικές του κυβερνήσεις, σαν να λέει «δοξάστε με», και αγνοεί άλλες κυβερνήσεις του κόμματός του! Επίσης δείχνει να λησμονεί, όταν εκθειάζει τα πεπραγμένα του, τα διάφορα σκάνδαλα που «φύτρωσαν» επί των ημερών του, με κυρίαρχο αυτό του χρηματιστηρίου…
Όταν μάλιστα ακόμα και συνεργάτες του, όπως για παράδειγμα ο Θ. Πάγκαλος, ομολόγησαν ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας Σημίτη «διαλύσαμε τη χώρα»! Αλλά και στις αντιδράσεις του γύρω από καταγγελίες και αποκαλύψεις για συνεργάτες του, επίσης «ξεχνά» ότι ήσαν πολύ καθυστερημένες.
Ας πούμε, χρειάστηκαν οι αποκαλύψεις της «Καθημερινής» τότε, περί των φορολογικών «διευκολύνσεων» του Γ. Πανταγιά προς το ζεύγος Νταλάρα, για να τον απομακρύνει. Ενώ τον Τ. Μαντέλη τον κράτησε κοντά του, δίπλα του. Τον τοποθέτησε μάλιστα, το 1997, στη θέση του παραιτηθέντος Χ. Καστανίδη!
Έβαλε δηλαδή τον… κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, αφού ο Μαντέλης αποκαλύφθηκε, πολύ αργότερα βέβαια, ότι πήρε… χορηγία απ’ τη Siemens, ενώ επί ημερών Μαντέλη στο υπουργείο Μεταφορών υπεγράφησαν κρίσιμες συμβάσεις μεταξύ ΟΤΕ και Siemens!
Ή μήπως ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να πιστέψουμε, για να πάμε σε ένα άλλο μείζον θέμα, ότι δεν γνώριζε πόσο… κόστιζαν οι -πολυτελέστατες- εκλογικές αναμετρήσεις και με τι λεφτά γίνονταν; Ποιος δηλαδή… πλήρωνε το μάρμαρο;
Εκτός αν λειτουργεί στη λογική του «εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι»;
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 1997
Αγαπητέ Αλέκο,
Ο νομικός μου σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου μού παρέδωσε το προσχέδιο νόμου «έλεγχος της διαδικασίας για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων προμηθειών και έργων». Στο προσχέδιο έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις που έγιναν από τα Υπουργεία, στο μέτρο που συμβιβάζονταν με τον επιδιωκόμενο στόχο.
Διαβάζοντας το προσχέδιο άρχισα να αμφιβάλλω αν ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός.
……………………
Σε παρακαλώ αφού σου παραδώσει ο κ. Παπαδημητρίου τα αναγκαία χαρτιά να συγκαλέσεις την Επιτροπή Θεσμών και να πάρετε τις τελικές αποφάσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο προτεινόμενος θεσμός είχε εξαγγελθεί και μάλιστα ως σωτήρια παρέμβαση.
Με φιλία
Κ. Σημίτης

Αθήνα, 12 Μαρτίου 1997
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε
Στην δεύτερη συνεδρίαση διατυπώθηκαν συνοπτικά οι παρακάτω θέσεις για το πόρισμα της ad hoc Επιτροπής:
• Ο Χάρης Καστανίδης επέμεινε στην ανεξάρτητη διοικητική αρχή εφ’ όσον οι προμήθειες και τα έργα αφορούν συνολικά το δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα διευκόλυνε μια διαδικασία που θα ξεκινούσε από το επίπεδο Υπουργού – Υπουργικού Συμβουλίου, Ελεγκτικού Συνεδρίου, ΣΕΠΕ.
• Ο Γιώργος Ρωμαίος προβληματίστηκε όσον αφορά το ρόλο του ΣΕΠΕ, γνωμοδοτικό ή αποφασιστικό; Τόνισε μάλιστα ότι αν θέλουμε ένα όργανο που θα κάνει μια επικύρωση επί της ουσίας, τότε θα έχουμε εμπλοκές και είναι επικίνδυνο.
• Ο Χρήστος Βερελής υποστήριξε ότι οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές δημιουργούν προβλήματα (στελέχωση) και τάχθηκε με τις διαδικασίες της Βουλής (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας).
• Ο Γιάννης Ανθόπουλος τάχθηκε υπέρ του εξωτερικού ελέγχου, αν το ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
• Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνεται ad hoc – Ελεγκτικό Συνέδριο – Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρξε μια ξεκάθαρα ομόφωνη θέση.
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Αθήνα, 30.8.1997
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και σήμερα το πρωί όλος ο τύπος, σας εμφανίζει να ασκείτε κριτική για καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο και μάλιστα κατά συγκεκριμένων υπουργών. Η «αναπαράσταση» και η είδηση γίνεται με τον ίδιο, ομοιόμορφο τρόπο ώστε να μη μου καταλείπεται καμιά αμφιβολία ότι συγκεκριμένα κέντρα με μεθοδευμένο τρόπο και προφανή επιδίωξη επιχειρούν να δημιουργήσουν εντύπωση για το ποιοι είναι οι υπαίτιοι ολιγωριών και δυσχεράνσεως της κυβερνητικής δράσης.
Η επιχείρηση αυτή, άλλωστε, άρχισε εδώ και λίγο καιρό με διαρροές πληροφοριών και επιλεγμένα δημοσιεύματα στον τύπο, πάντοτε από τους ίδιους κύκλους τους οποίους γνωρίζω καλά.
……………………….
Κύριε πρόεδρε,
Γνωρίζετε ότι από χρόνια έχετε τη φιλία μου και την εκτίμησή μου. Στο όνομά της που και σήμερα ακλόνητη παραμένει, επιτρέψτε μου να υπερασπισθώ, όπως και σε άλλες δυσμενέστερες στιγμές στο παρελθόν έπραξα, την ευπρέπεια και τις αρχές μου υποβάλλοντας σε σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Με αγάπη
Χάρης Καστανίδης
Πηγή Παρόν της Κυριακής


Ελληνικές πατριωτικές θέσεις!



ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ!


Μας κλέβουν, μας δολοφονούν, μας πουλάνε και θέλουν να μην δίνουν λογαριασμό πουθενά. Ή μάλλον να δίνουν λογαριασμό μόνον στα αφεντικά της παγκόσμιας διακυβέρνησής τους. Έχουν δε το θράσος να ζητούν από τους Έλληνες να πληρώνουν αυτόν τον λογαριασμό με δάκρυα και αίμα, η δε Ελλάδα να πληρώνει το σύγχρονο φόρο υποτέλειας με απώλειες ελληνικών εδαφών και ψυχών. Οι θρασείς αυτοί λέγονται καθεστωτικοί εξουσιαστές της πατρίδος μας.

Λέγονται εξουσιαστές και λειτουργούν στην πραγματικότητα ως θεσμικοί αντιεξουσιαστές και εκτελεστές του ελληνικού λαού. Συντηρούν το ίδιο μαγαζάκι του τρόμου μαζί με τους αντιεξουσιαστές του παρασκηνίου ανοίγοντας δρόμους για την εκτέλεση ψυχών και συμβολαίων εθνικού θανάτου. Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αποθέτουν ταυτοχρόνως το αποτρόπαιο έργο στα πόδια του διεθνιστικού νεοταξισμού. Είναι επίορκοι και προδότες του έθνους και της φυλής των Ελλήνων.

Μας εμφανίζουν πλαστές δημοσκοπήσεις όπου μεταξύ των παραφουσκωμένων ποσοστών των καθεστωτικών κομμάτων μας λένε ότι το 68% των Ελλήνων συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή την αφαίρεση των αποδοχών και των εργατικών δικαιωμάτων, και ακόμα πως το 64% συμφωνεί με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δηλαδή το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Στη συνέχεια μας μιλούν για τις πιθανότητες επέκτασης του μνημονίου ή την ανάγκη σύναψης νέου μνημονίου, νέας δηλαδή θηλιάς σε μια χώρα που εκμηδενίζουν την παραγωγή για να χρωστούμε διαρκώς και περισσότερα. Ήδη αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι θα μείνουν οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι πολλά χρόνια στο κεφάλι μας αφού δεν φτάνουν τάχα τα 110 δις ευρώ που έχουν δανειστεί.

Στο μεταξύ η καθεστωτική εφημερίδα Καθημερινή γράφει ότι η ευρωζώνη ζητάει προκειμένου να μας δοθεί νέο πακέτο ή και οι επόμενες δόσεις του παρόντος δανείου να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία ως υποθήκη. Και εκεί που αναρωτιόμαστε τι εννοούν ντόπιοι πωλητές και διεθνείς πραγματευτάδες, έρχεται ο πρωθυπουργός της παγκόσμιας διακυβέρνησης Παπανδρέου να δηλώσει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι «το να μας ζητούν ένα νησί ή ένα μνημείο ως εγγύηση είναι σχεδόν ύβρις»!

Και επειδή η εκάστοτε ύβρις μετατρέπεται πάντοτε σε πολιτική επιλογή του καθεστώτος, μέγιστη ύβρις αποτελεί το γέμισμα της Πατρίδος μας με επικίνδυνους λαθρομετανάστες που εκτός της αυτονόητης παρανομίας τους κουβαλούν άκρατο μισελληνισμό. Η περίπτωση της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη είναι ενδεικτική. Ο τρόπος της εκτέλεσης του αδελφού μας αποδεικνύει ότι οι αλλοδαποί δράστες του φονικού δεν θέλανε απλώς να κλέψουνε αλλά να σκοτώσουνε.

Σε μια άλλη περίπτωση που ακολούθησε την δολοφονία του Μανώλη επάνω στην πιο ιερή στιγμή του ανθρώπου, τη γέννα του παιδιού του, ένας άλλος συνέλληνας, καθηγητής και λυκειάρχης, τραυματίστηκε από λαθρομετανάστες επειδή είχε ανάγλυφη την ελληνική σημαία στην τραγιάσκα του. Και όταν οι υπάνθρωποι αυτοί τον ρώτησαν γιατί φέρει το έμβλημα της χώρας του και ο λυκειάρχης απάντησε ότι το έχει επειδή είναι Έλληνας, οι πιθανότατα Πακιστανοί ή Αφγανοί δράστες του επιτέθηκαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Ο καθηγητής και ένας ακόμη συμπατριώτης μας που δέχτηκε επίθεση στην πλατεία Βικτωρίας δεν βρισκόντουσαν την στιγμή εκείνη στην μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την άγρια δολοφονία του Μανώλη που έγινε. Όμως δέχτηκαν κι αυτοί και άλλοι Έλληνες επίθεση μόνο γιατί έχουν την ευλογία να είναι Έλληνες.

Όμως το ανθελληνικό καθεστώς της Πατρίδος μας παίρνει θέση μονάχα ενάντια στις ενέργειες αγανάκτησης των Ελλήνων απέναντι στους λαθροεισβολείς. Προέβη επιπλέον σε προσαγωγές και συλλήψεις Ελλήνων Πατριωτών την ώρα που οι προκλήσεις των αλλοδαπών έβρισκαν συμπαραστάτες τούς πασίγνωστους παρακρατικούς ακροαριστερούς που έκαιγαν ελληνικές σημαίες και αναρτούσαν στη θέση τους τα πανιά του αναρχισμού ή τις σημαίες του Αφγανιστάν. Κάποιος συνέλληνας είχε γράψει το σύνθημα Ελλάς ή Τέφρα. Και ένας ακροαριστερός πήγε και έγραψε στην θέση του το σιχαμερό η Ελλάς στην τέφρα. Αυτή η εικόνα τα λέει όλα.

Η καθεστωτική προπαγάνδα βέβαια δουλεύει με τη συνήθη ανθελληνική συνέπεια. Σηκώνει επικοινωνιακή επίθεση συκοφάντησης των Ελλήνων Εθνικιστών και «ανακαλύπτει» ανύπαρκτες δολοφονικές επιθέσεις προς αλλοδαπούς. Κάνει όμως γαργάρα την προβοκατόρικη δολοφονία αλλοδαπού που όπως λέγεται έγινε δια αλλοδαπής χειρός. Παράλληλα υποβαθμίζεται το νεότερο συμβάν με την επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων με πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών συμπατριωτών μας σε παρακείμενη λαϊκή αγορά, δύο εκ των οποίων υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.

Και ενώ στοχοποιείται και αφαιρείται η ζωή Ελλήνων, οι Τούρκοι μας διαμηνύουν ότι δεν μπορούμε να τους ξοφλήσουμε το χρέος από τα τέλη διέλευσης του αζερικού φυσικού αερίου, μας λένε τουρκικά νησιά το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, αγοράζουν νέα υπερσύγχρονα αποβατικά σκάφη με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και ο επικεφαλής των διπλωματικών μας λέει πως προσχωρούμε στην νεοοθωμανική αυτοκρατορία.

Έγερση λοιπόν εναντίον όλων. Εναντίον ανθελλήνων καθεστωτικών, λαθρόβιων εποικιστών και ψευτοσυμμάχων. Ιδού η οδός της εθνικής μας αναγεννήσεως. Ασπίδα για τις ζωές των Ελλήνων και δόρυ εναντίον όσων θέλουν την Πατρίδα μας σκλάβα. Και αφού αυτή η επιλογή των Ελλήνων Εθνικιστών ενοχλεί, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει σε πείσμα των εχθρών της φυλής μας να πυκνώνει τις τάξεις μας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
http://karachalios-spiros.blogspot.com/
http://ethnikistikosagwn.blogspot.com/


Ο φον Δημητράκης θα παρευρεθεί;


Picture
Ο ΣΦΑΓΕΑΣ ΚΕΜΑΛ
Έρχονται στις 19 Μαΐου από την Τουρκία για να τιμήσουν στη Θεσσαλονίκη τη μνήμη του Κεμάλ!   

Συνεχίζονται οι προκλήσεις μέσα στα μούτρα μας, την ίδια ακριβώς ώρα που και οι κωμικοί ραγιάδες-ψηφοτσομπάνηδες τοπικοί μας ηγετίσκοι συνεχίζουν βεβαίως πάντοτε να περνάνε τη ροχάλα για ψιχάλα.

Αυτή τη φορά δεν είναι τα αλυτρωτικά σωματεία των…«Τούρκων της Δυτικής Θράκης», ούτε οι διάφοροι (φερόμενοι ως πολιτιστικοί) τουρκοπροξενοσύλλογοι της περιοχής μας.

Είναι (κρατηθείτε, για να μην πέσετε κάτω από το…τραγικά γελοίον του πράγματος) ο «Σύλλογος Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης», που αποφάσισε ανήμερα της μαύρης Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για να αποτίσει τιμή στο (δήθεν) σπίτι του αρχιφασίστα αυτουργού της σφαγής, ενώ θα επιστρέψει με τη μορφή κομβόι, διασχίζοντας την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και επαφές με τους…Τούρκους της περιοχής (όπως μας ενημερώνει το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ρόντοπ Ρουζγκαρί», που παραθέτουμε και ολόκληρο στη συνέχεια).

Ποιοι θα ακολουθήσουν άραγε την επόμενη φορά;

Ο Σύλλογος Μοτοσυκλετιστών Σμύρνης; Το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών Κιουτάχειας; Οι Οδοκαθαριστές απ’ το Αφιόν Καραχισάρ; Οι Σκατατζήδες της Προύσας;

Ο κατήφορος δεν έχει δυστυχώς τελειωμό! Και καλά όμως για το γελοίο ελλαδίτικο κρατικό μόρφωμα, είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε απολύτως τίποτε πέρα από αυτό.

Οι Πόντιοι ωστόσο (και τα σωματεία τους) τι λένε γι’ αυτή τη νέα, χυδαία προσβολή (και επαναλαμβάνουμε: μες στα μούτρα μας) απέναντι στο αίμα των παππούδων τους;   

   «Τα κλασσικά αυτοκίνητα πάνε στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ μας

   Μέλη του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης (İKOD) επ΄ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ατατούρκ και γιορτής του Αθλητισμού στις 19 Μαίου, θα επισκεφτούνε το σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.

   Ο σύλλογος που στην πρώτη χρονιά από την ίδρυση του, τα μέλη του επισκέφτηκαν το μαυσωλείο όπου αναπαύεται αιώνια ο Ατατούρκ μας, φέτος με την στήριξη του Mobil-1 θα επισκεφτούνε το σπίτι στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο ήρθε στον κόσμο ο ηγέτης και ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και το οποίο τώρα είναι μουσείο.

Το κομβόι των μελών του İKOD θα ξεκινήσει με 20 οχήματα από Θεσσαλονίκη και καθ'οδόν θα συναντηθεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με διάφορους Τουρκικούς συλλόγους και πολίτες μας».
ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟΠ


Οι εφιάλτες ζουν και βασιλεύουν στην Θράκη και η πράσινη ακρίδα κάνει πως δεν καταλαβαίνει!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ !

Ιστοσελίδα http://proxeneio-stop.org.

Αντιδήμαρχος της Κομοτηνής στις αρχαιρεσίες παρακρατικού αλυτρωτικού συλλόγου της Τουρκίας!
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής ο «Σπάρτακος» με ερώτηση, στην οποία βέβαια οι απαντήσεις που δόθηκαν υπήρξαν κωμικές…
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι αρχαιρεσίες του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (BTTDD), που έληξαν με την εκλογή του Μπυρχανεντίν Χακγκιουντέρ (και των υπολοίπων μελών του νέου ΔΣ) και την…παμηγυρική σκηνή που βλέπετε στη φωτογραφία κάτω από τη σημαία της Τουρκίας, αλλά και εκείνη της… «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»! Μεταξύ των παρόντων όμως στην εκδήλωση, ήταν σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» (απ’ όπου άλλωστε και η φωτογραφία) και ο αντιδήμαρχος της Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν. Το θέμα έγινε φυσικά αμέσως αντιληπτό και έφτασε μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή ερώτησης προ ημερησίας διατάξεως που κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σπάρτακος» Νεκτάριος Δαπέργολας στη συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2011. Το κείμενο που κατετέθη ήταν το εξής:
«Κύριε δήμαρχε.
Σε δημοσίευμα τοπικής τουρκόφωνης εφημερίδας αναφέρεται το όνομα του αντιδημάρχου Κομοτηνής κ. Μολλά Ισά Ριτβάν στους μετέχοντες στις αρχαιρεσίες του «Συλλόγου Αλληλοβοηθείας Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Κωνσταντινούπολη. Η φωτογραφία που προσκομίζουμε (σ.σ. μιλάμε για την ίδια φωτογραφία που βλέπετε από την τελετή) δείχνει την κυρίαρχη θέση της τουρκικής και της δυτικοθρακιώτικης σημαίας της ανεξαρτησίας του 1913.
Ρωτάμε αν το δημοσίευμα αληθεύει. Στην περίπτωση που αληθεύει ρωτάμε αν συμβιβάζεται το αξίωμα του αντιδημάρχου της πόλης μας με την ιδιότητα του μέλους σ’ ένα παρακρατικό-αλυτρωτικό σωματείο της αλλοδαπής, που με τόσο ξεκάθαρο τρόπο επιβουλεύεται την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Επίσης, αν δεν είναι μέλος του συγκεκριμένου σωματείου, ρωτάμε γιατί βρέθηκε εκεί και, αν πήρε τον λόγο, τι δήλωσε.
Ν. Δαπέργολας (Δημ. Σύμβουλος-Επικεφαλής «Σπάρτακου»)
Η στάση τώρα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η εξής: ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοτσάκης (ΝΔ) δέχθηκε μεν να συζητηθεί το θέμα, αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε άλλο μέλος της παράταξής του πήραν την παραμικρή θέση (!). Το ίδιο ακριβώς έγινε και από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευης (ΠΑΣΟΚ): όλοι τους μάλλον κοίταζαν κάπου…αλλού. Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε λέξη (καλά, για τον…συνοδό της, δημ. σύμβουλο και πρόεδρο της – παράνομης – «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» Κοράι Χασάν, δεν το συζητάμε, δεν έχουμε ακόμη καν ακούσει τη φωνή του εκεί μέσα), ο εκλεγείς σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ Μαρούδας ψέλλισε τις γνωστές προμφόλυγες για εθνικιστικές ερωτήσεις που προκαλούν (σ.σ. δηλαδή δεν προκαλεί ο αντιδήμαρχος του ΠΑΣΟΚ με τις παρακρατικές του παρέες και προκαλούν όσοι απλώς ρωτάνε τα αυτονόητα;) και έτερες ακόμη μπούρδες που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε διανοητικά καθυστερημένους και ο μονίμως μανιχαϊστικός σύμβουλος του ΚΚΕ Φακιρίδης κάτι πήγε να πει για δημοκρατικά δικαιώματα του οποιουδήποτε να πηγαίνει όπου θέλει. Στο ίδιο πνεύμα όμως κινήθηκε και η (λέμε τώρα) απάντηση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη. Τι μας είπε; Ότι ο Μολλά Ισά Ριτβάν πράγματι παρέστη στις αρχαιρεσίες του (αυτονομιστικού για τη Θράκη) πρακτοροσυλλόγου, εκπροσωπώντας όμως όχι τον Δήμο (καλά, αυτό δα έλειπε!) αλλά μόνο τον εαυτό του, ότι στον βαθμό που έτσι παρέστη ήταν προσωπικό του δικαίωμα και ακόμη ότι ό ίδιος ο δήμαρχος ήταν κατά τα άλλα ενήμερος γι’ αυτό.
Δηλαδή για να καταλάβουμε τον εκπληκτικό δημαρχιακό συλλογισμό: είμαι δημόσιο πρόσωπο με κάποιο πολιτικό αξίωμα και μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω επικαλούμενος…προσωπικά δημοκρατικά δικαιώματα και χωρίς αυτό να έχει την παραμικρή αντανάκλαση ή παρενέργεια στον πολιτικό χώρο, τον οποίο γενικά εκπροσωπώ; Είμαι π.χ. Δήμαρχος ή Υπουργός ή Βουλευτής και δικαιούμαι να μετέχω σε προκλητικές εκδηλώσεις, σωματείων που εργάζονται ξεκάθαρα σε βάρος της εθνικής ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μου, λέγοντας ότι εκτάκτως καταθέτω τις παραπάνω μου ιδιότητες (τις οποίες και ξαναπαίρνω μόλις φύγω από κει); Και αν ναι σε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί όχι άραγε και σε τρομοκρατικές γιάφκες, συνάξεις νεοναζί, κυκλώματαα σωματεμπορίας, παρέες παιδοφίλων, κλπ, κλπ; Εμείς αντιλαμβανόμαστε την αμηχανία του δημάρχου Κομοτηνής και κατανοούμε ακόμη και την επιλογή του να «προσφέρει» κάλυψη στον αντιδήμαρχό του, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να του τραβήξει το αυτί (πράγμα που θα προκαλούσε νέα ένταση στις σχέσεις Πασόκων και Προξενείου, εδώ ακόμη τη Σιμπέλ καλά-καλά δεν τόλμησαν να διαγράψουν). Την επόμενη φορά πάντως καλό θα ήταν να επιλέξει λιγότερο κωμικούς τρόπους απάντησης, που – αν μη τι άλλο – δεν θα προσβάλλουν και τη νοημοσύνη μας. Και θα του επισημάνουμε ότι, αν λάβουμε υπόψη και τη γενικότερη στάση του αντιδημάρχου Μολλά Ισά Ριτβάν, που δείχνει να παίρνει «εργολαβία» και τις…εντός των συνόρων εκδηλώσεις των τουρκοφρόνων (βλ. επόμενή μας ανάρτηση), αυτή η επόμενη φορά μάλλον δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά. Ο «Σπάρτακος» δεν θα σταματήσει ούτε μια στιγμή να αναδεικνύει τις παρενέργειες της φοβικότητας, του ραγιαδισμού και της ψηφοτσομπάνικης λογικής των τοπικών μας κομματικών παραγόντων και να μάχεται για τα αυτονόητα. Αυτό να το θυμούνται καλά όλοι…

Σχόλιο : στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον αντιδήμαρχο που παπραβρέθηκε στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Και φυσικά δεν κατηγορούμε τόσο τον ίδιο όσο αυτούς από το ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο φυσικά…) που τον καλύπτουν. Που τους φτύνουν και νομίζουν ότι ψιχαλίζει. Που προφανώς βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Όσον αφορά τον ισχυτιρμό τους πως παραβρέθηκε εκεί ως … ιδιώτης δημοσιεύουμε τώρα  την φράση από την εφημερίδα Μπιρλίκ της 8ης Μαίου στην οποία αναφερόταν η παρουσία του αντιδημάρχου εκεί :
Kongreye Batı Trakya’dan B.T.T.Ö.B. Başkanı sami Toraman, Gümülcine Belediyesi başkan Yardımcısı Rıdvan Molla İsa, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu katıldı
Η εφημερίδα όπως βλέπετε κύριε δήμαρχε γράφει για τον ¨αντιδήμαρχο Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριντβάν¨.

Η ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΡΙΤΒΑΝ ΜΟΛΛΑ ΙΣΑ!

Περιοδικό Αζινλίκτσα 15-5-2011.


Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου υπερασπίστηκε τον Ριτβάν Μολλά Ισά .
Η Πρόεδρος του Συνδυασμού Πρώτο Βήμα για την Ισότητα κα. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαϊου 2011, απήντησε στις κριτικές του Προέδρου του Συνδυασμού Σπάρτακος κ. Δαπέργολα σχετικά με την συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κομοτηνής Ριτβάν Μολλα Ισά στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης.
Το δελτίο τύπου της Σιμπέλ Μοσταφάογλου έχει ως εξής:

“Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 12 Μαΐου 2011, πέρα από τη συνηθισμένη ατζέντα, συζητήθηκαν και τρία θέματα που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του συνδυασμού «Σπάρτακος» , κος Δαπέργολας.
Ο κος Δαπέργολας υποστήριξε ότι οι ταμπέλες των μαγαζιών και των τραπεζών που έχουν ξένες λέξεις, αποτελούν πρακτική που αντιτίθεται στον ελληνικό πολιτισμό. Ζήτησε δε από το Δήμο Κομοτηνής, να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο νόμος.
Ο κος Δαπέργολας ισχυρίστηκε ότι όταν περιπλανιέται στα δρομάκια της Κομοτηνής νιώθει σαν να βρίσκεται υπό αγγλική, γαλλική και τουρκική Διοίκηση. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα κάνει ό, τι προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο ζήτημα και το θέμα δεν συζητήθηκε. Ένα ακόμα θέμα που έθιξε ο κος Δαπέργολας, είναι η συμμετοχή του αντιδημάρχου Ριντβάν Μολά Ισά, στο Γενικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης (BTTDD). Ο κος Δαπέργολας ζήτησε να ενημερωθεί για τη συμμετοχή του κου Ριντβάν Μολά Ισά στην εκδήλωση ενός συλλόγου που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου του κου Δαπέργολα, συκοφαντεί την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο και συνάπτει συνεργασίες με τους Γκρίζους λύκους. Όπως διευκρινίστηκε, ο αντιδήμαρχος δεν συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση ως μέλος της δημοτικής Αρχής ενώ, πριν παραστεί σε αυτήν, πήρε σχετική άδεια.
Το τρίτο θέμα το οποίο έθιξε ο κύριος Δαπέργολας ήταν η μέρα μνήμης της υποτιθέμενη γενοκτονίας των Ποντίων. Όπως έγινε γνωστό, καθώς πολλοί Έλληνες οργανώνουν τελετές μνήμης για τους νεκρούς τους, αξιωματούχοι και πολιτικοί από τη Δυτική Θράκη, θα συμμετέχουν στην πορεία προς το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα δε, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και στην Τουρκία. Ρωτήθηκε λοιπόν, ο Δήμος για τα σχέδια του εκείνη την ημέρα. Ως συνασπισμός «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα», διευκρινίσαμε ότι όλοι καταλάβαμε τι ήθελε να πει ο κος Δαπέργολας. Οι στόχοι και των τριών θεμάτων που έθιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι όλοι ίδιοι. Δηλώνουμε ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετέχει σε όποια εκδήλωση επιθυμεί. Επίσης, δεν λήφθηκε καμία απόφαση παραχώρησης άδειας για τις εκδηλώσεις στις οποίες δεν θα συμμετέχει κανένας. Διευκρινίσαμε ακόμα ότι την ώρα που ο κος Δαπέργολας ζητά να ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις, στοχοποιώντας τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους της μειονότητας χωρίς να του έχει παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε κι εμείς να ζητήσουμε να ενημερωθούμε για διάφορες εκδηλώσεις. Προσθέσαμε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι χώρος επίλυσης εθνικών ζητημάτων αλλά επίλυσης των προβλημάτων όλων όσοι μας ψήφισαν. Στην απάντησή μας ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, ο κος Δαπέργολας απάντησε ότι είναι ιστορικός. Κι εμείς λοιπόν λήξαμε το ζήτημα, ισχυριζόμενοι ότι στην περίπτωση αυτή, η ομιλία του θα πρέπει να γίνει σε άλλους χώρους, αντί του Δημοτικού Συμβουλίου
………………………………….
Σχόλιο : Πρωτότυπη δικαιολογία αυτή περί ιδιωτικής επίσκεψης !  Δηλαδή αν κάποιος πολιτικός παραστεί σε συγκέντρωση π.χ. του κόμματος των παιδόφιλων στην Ολλανδία (που είναι νόμιμο κόμμα) ή σε συγκέντρωση νεοναζί, αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί ως ιδιωτική επίσκεψη ;


Εντάξει κ. Πεταλωτή το καταλάβαμε!

Γ.Πεταλωτής: "Ότι συμφωνήθηκε με τον κατηγορούμενο ως βιαστή και απαγωγέα Στρος Καν, θα ισχύσει"!



Για την περίπτωση που κάποιος ανησυχήσει ότι η Ελλάδα μπορεί να δραπετεύσει από τα δεσμά του Μνημονίου λόγω της σύλληψης για απόπειρα βιασμού και απαγωγή του ανθρώπου με τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνεννοήθηκε πίσω από την πλάτη των Ελλήνων για να μας βάλει στο ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθησυχαστικός:

"Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του μνημονίου όπως έχει συμφωνηθεί από κοινού με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ η σύλληψη του επικεφαλής του Ταμείου δεν θα έχει καμία επίπτωση στην απόφαση της χώρας να επιλύσει τα δημοσιονομικά της ζητήματα", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

“Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των μέτρων δεν αποτελεί ζήτημα των επιμέρους προσωπικοτήτων αλλά ζήτημα θεσμικών ρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

"Ο Strauss Kahn θεωρείται ευρέως ως υποστηρικτής των προσπαθειών της Ελλάδας", σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Χα! Tο καλύτερο ανέκδοτο του μήνα!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More