22.2.12

Δέν ιδρώνει το αυτί τους.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!


Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ του ελληνικού λαού οργανώνεται τις τελευταίες ώρες στο internet. Με κεντρικό σύνθημα το Είμαστε όλοι Έλληνες , ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη συνεννοούνται ώστε το ερχόμενο Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου να υπάρξουν κινητοποιήσεις υπέρ της Ελλάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σάββατο 18 Φλεβάρη, μέρα διεθνούς κινητοποίησης
Είμαστε όλοι Έλληνες
Όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς
Στις 10 Φλεβάρη η μη εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας υιοθέτησε ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, τερατώδες και καταστροφικό, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (199 βουλευτές υπέρ, 101 κατά) στις 12 Φλεβάρη.
Με αυτό το νέο σχέδιο λιτότητας ο ελάχιστος μισθός μειώνεται κατά 22% και παγώνει για τρία χρόνια, οι συλλογικές συμβάσεις απλά καταργούνται, προβλέπονται 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα ενώ 150.000 θέσεις θα καταστραφούν μέσω μη ανανέωσης.
Ο Ελληνικός λαός ξεσηκώνεται με κουράγιο ενάντια σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής 2τρομοκράτησης. Εν μέσω εκκωφαντικής σιωπής των media, οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται καθώς και οι γενικές απεργίες, παρ όλη την βίαια καταστολή.
Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από διεθνή αλληλεγγύη, στην οποία και καλούν.
Να απαντήσουμε σε αυτό το κάλεσμα! Είμαστε όλοι Έλληνες!
Η κινητοποίησή τους βρίσκει χτυπάει στον τοίχο μιας ευρωπαϊκής και διεθνούς δικτατορίας, αυτής των χρηματιστηριακών αγορών και της τρόικας (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ΔΝΤ) που επέβαλλαν στον Ελληνικό λαό τα μέτρα λιτότητας καθώς και μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και συγκεκριμένα η Γαλλική κυβέρνηση, είναι συμμέτοχες σε αυτή τη δικτατορία και εφαρμόζουν και σε άλλες χώρες πολιτικές που ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση.
Η Ελλάδα δεν είναι γι αυτούς παρά ένα εργαστήριο πριν τη γενίκευση.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα με το εγχείρημα της νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που υποχρεώνει την εισαγωγή του χρυσού κανόνα στα συντάγματά μας.
Εμείς επίσης, όπως και οι Έλληνες, αρνούμαστε να θυσιάσουμε το λαό στο βωμό του χρήματος.
Να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Αφήστε τον PC σας, ελάτε στην κινητοποίηση!»


Οι Έλληνες βολευτές πότε θα δώσουν κανένα ευρώ;

ΔΥΟ ΙΤΑΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑΖΟΥΝ!


Θα το δούμε ποτέ αυτό στην Ελλάδα;;
Ο Μάρκο Γκάλντι, δήμαρχος της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από την πόλη Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας, αποφάσισε να προσφέρει το μισθό του για τη στήριξη του ελληνικού λαού. Οι μηνιαίες απολαβές του, αντιστοιχούν σε…….
1.100 ευρώ.
Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει: «Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό.. Η Ευρώπη, σήμερα κρίνεται. Αν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θα απορρίψει οριστικά μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης, εκείνη την ιδέα της Ευρώπης, που θέλουμε και αγαπάμε. Από το μήνα αυτό θα καταβάλλω το μισθό μου υπέρ του ελληνικού λαού. ».
Στην ίδια κίνηση, αποφάσισε να προβεί και ο δήμαρχος της κωμόπολης Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο, ενισχύοντας τη χώρα μας με το μισθό του, που αντιστοιχεί σε 780 ευρώ.
«Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας», είπε κ. ο Μοσκατιέλο.


Άφησε το κανό και μιλά για την πατρίδα!

Αποκλείει την χρεοκοπία της χώρας ο ΓΑΠ!


«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε θα βγει από το ευρώ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup», τονίζει μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου.

Σημειώνει δε ότι οι πιέσεις που ασκούνται και οι θεωρίες που αναπτύσσονται γύρω από το μέλλον της χώρας συμβάλλουν στην ύφεση, καθώς δημιουργείται ανασφάλεια που δεν βοηθά στις επενδύσεις.  Ο κ. Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της σκληρή δουλειά, ενώ ζήτησε περισσότερο σεβασμό για τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει η χώρα.
Εξήγησε ότι οι οικονομικοί αναλυτές και οι άνθρωποι της αγοράς ασκούν μεγάλες πιέσεις και οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται για την πορεία της Ελλάδας συμβάλλουν στην ύφεση.
Δημιουργείται φόβος, που δεν επιτρέπει επενδύσεις, ενώ παράλληλα έχει αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση, ακόμη και στις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς ο κόσμος αποσύρει τα χρήματά του, σημειώνει ο κ. Παπανδρέου.


Ελληνικές πατριωτικές θέσεις!

Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ.


Από την αυγή της ιστορίας των εθνών αναπτύχθηκε η φυσιολογική και ανθρώπινη ανάγκη της επικρατήσεως και της καταλήψεως του απαραίτητου ζωτικού χώρου προκειμένου να ζήσει και να αναπτυχθεί η Φυλή. Είναι μια αιώνια διαμάχη που έχει στο επίκεντρό της τον έλεγχο του εδαφικού παράγοντα και των πρώτων υλών. Αυτό το πρωτόγνωρο και παντοτινό ωστόσο συναίσθημα έλαβε στη συνέχεια το παράλληλο σχήμα της πίστης και της προσήλωσης στην Πατρίδα. Έβαλε στην ζωή του Έθνους τον πατριωτισμό και μαζί του την εθνικοκοινωνική ιδεολογία ως πλατφόρμα ιδεών και παράταξη υπέρ του εθνικού συμφέροντος και των λαϊκών δικαίων.

Από τη στιγμή που μπήκε η πολιτική στη ζωή των λαών ως φωνή έκφρασης και απόφαση ενεργειών εκ μέρους των πολιτών, μπήκαν από την πίσω είσοδο της εθνικής κοινότητος οι εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία, οι συγκρούσεις των λαών και το χρήμα. Χρήμα που πήρε κι αυτό πολιτική μορφή υπό τον τύπο του κατόχου και των προθέσεων αυτού. Και μαζί με την πολιτικοποίηση του χρήματος εμφανίστηκε η στρεβλή μορφή της πολιτικής, ο πολιτικαντισμός στο πρόσωπο του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο η διαπάλη παρατάξεων και λαών έλαβε ένα άλλο σχήμα. Τέθηκαν αντίπαλοι το θυσιαστικό αίμα του πατριωτισμού και το βρώμικο χρήμα του σοσιαλφιλελευθερισμού.

Αυτή η εικόνα στάθηκε ικανή συνθήκη για να διαμορφωθούν οι δύο βασικότερες μορφές διακυβέρνησης που έχουν γνωρίσει οι πατεράδες μας και έχουμε γνωρίσει σήμερα εμείς οι ίδιοι. Είναι η Εθνοφυλακή του Θυσιαστικού Αγώνος για την διαφύλαξη της Πίστης, την υπεράσπιση της Οικογένειας και την ακεραιότητα της Πατρίδος που δικαιούται να πραγματοποιήσει βήματα μονάχα προς τα εμπρός και ποτέ προς τα πίσω. Και από την άλλη πλευρά είναι η Τυραννία του βρώμικου χρήματος που βάζει το χρήμα του λαού σε κρατικά ταμεία και τραπεζικές θυρίδες για λίγους «περιούσιους» εμπόρους των εθνών. Είτε με το κοστούμι του μπολσεβίκου είτε με το κοστούμι του καπιταλιστή.

Και τότε η νομοτελειακή σύγκρουση για την κατάκτηση της πρώτης θέσης μες στην οικουμένη λαμβάνει την άγρια διαμάχη που ξέρουμε και ζούμε. Συγκρούεται δηλαδή από την μια πλευρά η βαρβαρότητα και η κτηνωδία του Χρήματος με τον πολιτισμό και την αυτοθυσία του Αίματος. Γιατί όταν οι διαχειριστές τού παγκόσμιου χρήματος ζαλισμένοι από τη μέθη της στρεβλής εξουσίας γυρεύουν να καταλύσουν ένα Έθνος και να το δέσουν πισθάγκωνα στη φυλακή της δικής τους παγκόσμιας κοινωνίας, τότε εσύ σαν έθνος και λαός ολάκερος, σαν Ελληνισμός που έχεις δώσει ανάσες λευτεριάς και δύναμη δημιουργίας στους ανθρώπους σου και την πλάση, έχεις μονάχα μια επιλογή. Να σταθείς Φρουρός εμπρός στις επάλξεις της Εθνικής Κοινότητος και να δράξεις το σπαθί χύνοντας το Αίμα σου για την Κοινότητα καίγοντας το θησαυροφυλάκιο του κλέφτη χρηματάνθρωπου.

Χρήμα εναντίον Αίματος λοιπόν. Αυτή είναι η γραμμή αντιπαραθέσεως που τώρα πια βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Σ’ έναν αγώνα δίχως αύριο. Στην μια πλευρά έχουν ήδη παραταχθεί οι δυνάμεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης με τις γνωστές εκφάνσεις του πολιτικαντισμού. Και από την άλλη πλευρά, στο καθάριο αιμάτινο ποτάμι της ιστορίας που έχει θρέψει τρανές γενιές και πολιτισμούς γεμάτους υγεία, στέκει η αληθινή όψη της ζωής που συνιστούν τα Έθνη με επικεφαλής και ηγεμόνα στην πρώτη γραμμή, αν και λαβωμένο, τον Ελληνισμό.

Και όταν λέμε χρήμα δεν εννοούμε φυσικά το παραγωγικό χρήμα των ευπατρίδων που δίνουν εργασία και ευεργεσίες στη Φυλή, γιατί αυτοί είναι σύμμαχοι για τον Ελληνισμό και τον Εθνικοκοινωνισμό που δεν πιστεύουν σε τάξεις και τεχνητά τείχη αλλά στην κοινωνική αλληλεγγύη και την πατριωτική ενότητα της εθνοφυλετικής κοινότητας. Το χρήμα που αντιπαλεύουμε είναι το παρασιτικό χρήμα εκείνων που έχουν μάθει να διοικούν τον κόσμο αραδιάζοντας σ’ αυτό τον πλούτο των λαών που έχουν αρπάξει με επιδέξιες θεσμικές και τραπεζοοικονομικές βδέλλες που έχουν βάλει στο Σώμα του Έθνους.

Ο Ελληνικός Εθνικοκοινωνισμός έχει λάβει για μια ακόμη φορά τη φυσική του θέση. Θέση που είναι ταυτόσημη σαν άλλοτε, όπως πάντα, με την επιθυμία του ελληνικού λαού. Είναι ο αγώνας για ανεξαρτησία και αυτοκυριαρχία. Η απελευθέρωση της Πατρίδος που κατά παράδοξο και αισχρό τρόπο έχει καταλυθεί από την μέσα πλευρά των συνόρων.

Είναι η αποκατάσταση της υγείας του Ελληνισμού μας με την κατακρήμνιση των απογόνων του Εφιάλτη από τον Θρόνο της Ελλάδος και την παλινόρθωση σε εξουσία ελληνική των απογόνων του Λεωνίδα. Η ανύψωση μιας Ελλάδος που θα αντεπιτεθεί στον εχθρό με την ορμή του Μεγαλέξανδρου που απαντά στην εχθρική επιβουλή του αιώνιου χρηματάνθρωπου με την υπόταξή του από Έλληνες μαχητές της ζωής προς χάριν της Ιστορίας και των παιδιών μας. Για την Τιμή και τη Νίκη του Ελληνικού Αίματος ενάντια στο Νεοταξικό Χρήμα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
http://ethnikistikosagwn.blogspot.com


Είναι ο γνωστός τούρκος κοπρίτης...

Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου,φωτογραφήθηκε μπροστά σε σημαία "ανεξάρτητης Θράκης" ...!!!
Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα της Θράκης Αντιφωνητής τη φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου Τσετίν Μάντατζη.

Το θέμα βέβαια δεν είναι ούτε ο κ.Μάταντζη,όπως σωστά επισημαίνει η εφημερίδα αλλά ότι ένας Έλληνας Βουλευτής “ποζάρει”  όχι μόνο μπροστά στην σημαία της “φίλης και συμμάχου” Τουρκίας,αλλά και μπροστά από την σημαία της “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” ,την οποία διακινούν...διαβάστε περισσότερα


Καλή νύχτα κ. Παπαδήμο. Καλή νύχτα Έλληνες.

Χρηματιστής της GOLDMAN SACHS: Προετοιμαστείτε...... (βίντεο)
Οι παρουσιαστές του BBC μένουν άφωνοι όταν ο χρηματιστής Alessio Rastani αποκαλύπτει πως μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος η Goldman Sachs ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν ρόλο τυπικό.

(το βίντεο είναι από τον χρήστη HellenicGuardline)


Πάρε τον ένα και χτύπα τον στον άλλο.

ΕΙΜΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ;


Δηλαδή μέχρι να διοριστεί πρωθυπουργός ο Παπαδήμος, ήτανε διορισμένος σύμβουλος του ΓΑΠ. σωστά?
Δηλαδή ο Παπαδήμος συμβούλευε τον ΓΑΠ για τις ενέργειες της κυβέρνησης που απέτυχε και απολύθηκε. Σωστά?
Δηλαδή τώρα ο απολυθείς από τον ΓΑΠ Παπαδήμος, θα κάνει από μόνος του, ότι μέχρι χθες συμβούλευε να κάνει η κυβέρνηση του ΓΑΠ που απέτυχε. Σωστά?
Ρε είμαι μπερδεμένος ή κάποιοι μας δουλεύουνε κανονικά ?…


Οι μαθητές στην πρωτοπορία για την Ελλάδα!

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΟΜΑΔΙΚΗ ΜΟΥΝΤΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝΜε ένα απίστευτο περιστατικό,σημαδεύτηκε η σημερινή παρέλαση στα Γιάννενα για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον Τούρκικο Ζυγό .Ομάδα μαθητών από σχολείο της πόλης,μόλις πλησίασε την εξέδρα των επισήμων,γύρισε και μούντζωσε ομαδικά τους επίσημους!!!Προηγήθηκε το σύνθημα του σημαιοφόρου του σχολείου ο οποίος φώναξε δυνατά «Είστε Μαλ..ς»!!!Η απίστευτη κίνηση των μαθητών-η οποία όπως όλα δείχνουν ήταν προσχεδιασμένη,εξόργισε τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο,ο οποίος αποχώρησε όχι μόνο από την εξέδρα των επισήμων,αλλά και από το χώρο που έγινε η παρέλαση.
Επίσης, οι καθηγητές φυσικής αγωγής, δυο σχολείων που παρέλασαν σήμερα στα Γιάννενα, έδωσαν το πρόσταγμα στους μαθητές τους «Κλίνατε απ’αριστερά», μόλις πλησίασαν στην εξέδρα των επισήμων!


Η Μακεδονία είναι Ελληνική!

Αθήνα – Σκόπια: η ώρα της αλήθειας!


Εδώ και δεκαεπτά (17) έτη, Αθήνα και Σκόπια έχουν εμπλακεί φαινομενικά σε μια διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το πεδίο και το εύρος χρήσης του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, μαζεύονται κάποιοι άνθρωποι χωρίς πολιτική επιρροή σε ένα δωμάτιο, λέει ο καθένας τα δικά του, φωτογραφίζονται χαμογελαστοί και μετά ανανεώνουν το ραντεβού τους για το κοντινό μέλλον. Το σκηνικό συνεχίζεται μέχρι ναυτίας, χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Η ιστορική εξέλιξη του ζητήματος είναι επαρκώς καταγεγραμμένη, όμως τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα και γιατί;
Από τη στιγμή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, η Αθήνα μπορούσε να δώσει στα Σκόπια μόνο πέντε (5) πολιτικές επιλογές:
1) να μη χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του για το νέο ανεξάρτητο κράτος, τους ανθρώπους και τη γλώσσα τους
2) να αυτοπροσδιορίζονται ως μέρος του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της σύγχρονης Μακεδονίας, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη ορολογία εντός και εκτός συνόρων
3) να προσδιορίζονται μόνο στο εξωτερικό ως μέρος του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της σύγχρονης Μακεδονίας
4) να προσδιορίζουν μόνο στο εξωτερικό και μόνο το κράτος τους ως μέρος του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας
5) να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του χωρίς περιορισμούς
epiloges Αθήνα   Σκόπια: η ώρα της αλήθειας

Τι συνέβη
Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η πρώτη επιλογή έχει πρακτικά χαθεί. Μια πολιτική ηγεσία του παρελθόντος και ένα μειοψηφικό, πλην επιδραστικό ιδεολογικό ρεύμα, θεωρούσαν το θέμα όχι ιδιαιτέρως σοβαρό. Το αποτέλεσμα ήταν να μη δίνονται ξεκάθαρα μηνύματα[1] στους εταίρους μας, αν και μας είχαν δώσει πλήρη στήριξη. Η ιστορική καταγραφή καταρρίπτει το προσχηματικό επιχείρημα περί μη ανακίνησης εθνοτικών ζητημάτων, δεδομένων των εστιών αυτανάφλεξης και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρεμβατικότητας στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Ας αρκεστούμε απλά στην αυτοκριτική: όταν μια εκλεγμένη ηγεσία δεν πιστεύει πραγματικά σε κάτι, δεν το πετυχαίνει.
Η τελευταία επιλογή έχει πρακτικά παγιωθεί, διότι δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν επιθυμούν να στραμπουλήξουν τη γλώσσα και το μυαλό τους. Όταν γίνεται αναφορά σε ανθρώπους που ζουν σήμερα και δεν έχουν καν γεννηθεί στη Γιουγκοσλαβία, φαίνεται τουλάχιστον ιδιόρρυθμο να χαρακτηρίζονται «Προγιουγκοδημομάκες» («Fyromians»). Μπορούμε να γράφουμε όσα πύρινα κείμενα θέλουμε μεταξύ μας (με αμφιβόλου γλωσσικής ποιότητας αναφορές σε «αποκαλύψεις», «αποκλειστικότητες», κρυφά υπερόπλα και υπεργαλαξιακές αποικίες), αλλά για την ώρα ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εμάς. Αν τον κάνουμε να περιστρέφεται θα το γιορτάσουμε παρέα, όμως μέχρι τότε έχουμε δουλειά να κάνουμε – ξεκινώντας από τα του οίκου μας, κατά προτίμηση.
Μένουν τρεις (3) διαπραγματευτικές επιλογές για την Αθήνα. Στη πρώτη τα Σκόπια συμφωνούν σε μια ριζική – για την ψυχοσύνθεσή τους – αλλαγή ταυτότητας (είναι «κάποιοι» Μακεδόνες, όχι «οι» Μακεδόνες). Στις δύο επόμενες, η Αθήνα βάζει την υπογραφή της σε μια συμφωνία που πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα για τους γείτονες.
Γιατί συνέβη
Σε μια μη συμβατική ανάγνωση, η παγίωση της χρήσης του όρου «Μακεδονία» για την άλλη πλευρά μπορεί και να μην οφείλεται στην «αδιαλλαξία των γειτόνων», αλλά στην τακτική της Αθήνας. Ας οριοθετήσουμε σύντομα τις προηγούμενες επιλογές.
α) Τι θέλει η Ελλάδα και γιατί;
Κατά τα φαινόμενα, θέλει ένα ανεξάρτητο κράτος μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, ώστε να μην επωφεληθούν σε ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων.
β) Πώς επιτυγχάνεται αυτό, δεδομένων του πολιτικού παρελθόντος, των ισχυρών εθνοτικών διαφορών, του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και των ιστορικών δεσμών με Τίρανα και Σόφια;
Με την ανάδειξη μιας ταυτότητας που θα απομακρύνεται στο μέτρο του δυνατού από το σλαβικό στοιχείο, ενώ θα ελαχιστοποιεί τα σημεία επικάλυψης με την αλβανική και τη βουλγαρική.
γ) Τι είδους ταυτότητα μπορεί να είναι αυτή;
Μια ταυτότητα που θα ριζώνεται σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από τις προαναφερόμενες.
Σε μια σειρά ζητημάτων πολιτικής διαχείρισης, η ανάγκη για διατήρηση της εκλογικής πελατείας οδηγεί στον «από μηχανής μπαμπούλα»: το πρόβλημα χρόνισε, εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε, «μας το επιβάλλουν οι ξένοι». Πρόκειται για μια εξόχως αντιδημοκρατική και προσβλητική αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θεωρούνται περιορισμένων νοητικών δυνατοτήτων συγκρινόμενοι με μια πεφωτισμένη, ανώτερη κάστα. Πλην τούτου, ένας ντόπιος πολιτευτής επιθυμεί να εμφανίζεται καλός καγαθός. Δεν μπορεί να παραδεχτεί την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του στη διαχείριση θεμάτων που υπερβαίνουν το βιολογικό του κύκλο, στα οποία λανθασμένες αποφάσεις μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες στο μέλλον.
Πώς συνέβη
Διαπραγμάτευση σημαίνει μετακινούμαι όσο μετακινείται και η άλλη πλευρά. Δεν σημαίνει αλλάζω ριζικά την αρχική μου θέση, μετακινούμαι στο μέσο της διαδρομής, αφήνω τους γείτονες πρακτικά στην αρχική τους θέση και παρακαλάω να συναντηθούμε στα μισά της υπόλοιπης διαδρομής! Αυτό σημαίνει πως στο τέλος μετακινήθηκα τουλάχιστον κατά τα τρία τέταρτα. Πρόκειται για υποχώρηση και ήττα, όχι για διαπραγμάτευση. Πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Σήμερα η Αθήνα λέει στους Έλληνες πολίτες: όλοι πια τους λένε σκέτο «Μακεδόνες», σε μια χρονική στιγμή με το λιγότερο εκλογικό κόστος θα τους πούμε για τα μάτια του κόσμου «Βορειομακεδόνες» ή κάτι ανάλογο, εκείνοι θα συνεχίσουν να ονομάζουν εαυτούς «Μακεδόνες». Το όνομα του κράτους, το οποίο υποτίθεται πως είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, ήταν και είναι δευτερεύον. Το ζήτημα της ταυτότητας ήταν και είναι το ουσιαστικό. Πόσο εύκολα μια κυβέρνηση στα Σκόπια θα υπογράψει την αλλαγή της εθνικής ταυτότητας της πλειοψηφίας των πολιτών του κράτους που εκπροσωπεί;
Τι μπορεί να συμβεί
Οι σκεπτόμενοι πολίτες θα κρίνουν αν οι καθυστερήσεις της Αθήνας οφείλονται σε ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα. Ας περιοριστούμε στην αναφορά ενός πρόσφατου περιστατικού, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ρωτήθηκε[2] αν γνωρίζει τον αριθμό και τα ονόματα των χωρών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία (στα ελληνικά, «Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Το Υπουργείο ουσιαστικά απάντησε[3] πως ερχόμαστε εν ειρήνη, αν και ο κος Γκρούεφσκι είναι κακό παιδί.
Για να μας εντυπωθεί καλύτερα, άλλη μια φορά, λίγο διαφορετικά. Το Υπουργείο Εξωτερικών ρωτήθηκε για τα ονόματα των χωρών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε. Με βάση τα μαθηματικά σε αυτό το σύμπαν, υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα: α) δεν θέλει να μας πει, β) δεν γνωρίζει.
Ίσως οι αναγνώστες βοηθηθούν από μια «μικρή» λεπτομέρεια: το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δεν έχει δώσει ποτέ στη δημοσιότητα αντίστοιχο κατάλογο, ενώ ισχυρίζεται πως 133 χώρες του κόσμου αναγνωρίζουν διμερώς τη συνταγματική τους ονομασία.
Η δουλειά των γειτόνων είναι να φροντίζουν τα συμφέροντά τους, με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Μένει να διευκρινιστεί ποια είναι η δουλειά και τα συμφέροντα των Ελλήνων, Μακεδόνων ή μη, πολιτικών ή μη, εντός και εκτός Ελλάδας.


Άντε και καλή ψυχή τώρα.


Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.

Προβλέπεται ακόμη η μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% - ποσοστό υψηλότερο από το 50% που αρχικά προβλεπόταν- αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης. Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα κατοχυρώσει εντός διμήνου στην έννομη τάξη της την απόλυτη προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους της. Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους.

Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να μπορεί να παρακολουθείται από κοντά η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Για μακρόπνοη συμφωνία που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία άνευ προηγουμένου απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», έκανε λόγο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Σήμερα κατάλαβα γιατί ο Μαραθώνιος είναι ελληνική λέξη», δήλωσε ο Όλι Ρεν και χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη συμφωνία και ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δ.σ. του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το διοικητικό συμβούλιο θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε.

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», ανέφερε ενώ δήλωσε επίσης ικανοποιημένος για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».


Για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη» μίλησε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν. «Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι κανένας υπουργός Οικονομικών που προσήλθε χθες στις 15.30 (στις διαπραγματεύσεις) μπορούσε να φαντασθεί ότι θα κατορθώναμε να περάσουμε από το 129% στο 120,5% του ΑΕΠ (ελληνικού χρέους) το 2020», επισήμανε και πρόσθεσε: «130 δισεκατομμύρια ευρώ, 120,5%, αυτά είναι στόχοι που ήταν σχεδόν ανέλπιστοι».

Ο Φρανσουά Μπαρουέν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί. «Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ενας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, η συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία, σε καμία περίτπωση», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι η πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος», είπε ερωτηθείς από το γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk αν θεωρεί ότι η Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι η ειδική ομάδα της Κομισιόν για την Ελλάδα θα ενδυναμωθεί με στόχο να ενισχύσει την εποπτεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει την Αθήνα.

«Συμφωνήσαμε με την Κομισιόν ότι η ομάδα στην Ελλάδα πρέπει να ενδυναμωθεί σημαντικά», ανέφερε. «Αφορά στην εποπτεία αλλά, φυσικά, και στη βοήθεια της Ελλάδας.»

Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο των εκλογών, δήλωσε ότι η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών θα ληφθεί μετά την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Ωστόσο, και ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί «ουσιαστικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος» του τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και «πλήρως και κατά το τυπικό του περιεχόμενο» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Κάλεσε παράλληλα όσους συμφωνούν αλλά και όσους διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα να αγωνιστούν για τη σωτηρία της χώρας και να αναλογιστούν πού θα πήγαινε η Ελλάδα αν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση και τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι η μόνη εθνική στρατηγική που υπάρχει σήμερα.

Απηύθυνε τέλος «εθνικό προσκλητήριο» για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στο σημερινό Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.

Πηγή

Σημ. "Εν Κρυπτώ": το παραπάνω άρθρο της Ναυτεμπορικής το αναδημοσιεύουμε για την πληρότητα των πληροφοριών του, αν και δε συμφωνούμε με τον αισιόδοξο τόνο των δηλώσεων που αποτυπώνονται. Η συμφωνία πολύ απέχει του να είναι σωτήρια για τη χώρα - ειδικά η πρόβλεψη επιτοκίου 4,3% από το 2020 ως το 2042 σημαίνει ότι υποθηκεύεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το βαρύ κοινωνικό κόστος του δεύτερου Μνημονίου που ψηφίστηκε ως προϋπόθεση για τη σύμβαση αυτή. Επίσης η δέσμευση της Ελλάδας να ενσωματώσει στο Σύνταγμά της ρήτρα προτεραιότητας στην εξόφληση των ξένων δανειστών, είναι πρωτοφανής διεθνώς και δίνει "σφραγίδα" αποικίας - αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές να την υπερψηφίσουν στην επόμενη Βουλή... Σε κάθε περίπτωση ΄παραμένουμε στη γνώμη που είχαμε εκφράσει εδώ. Μπορείτε να δείτε εδώ την ανακοίνωση του Eurogroup και εδώ την ανακοίνωση του IIF για να διαμορφώσετε ολοκληρωμένη άποψη.


Η απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Ο Ελληνικός Στρατός του 1912, διαθέτοντας σχετικά περιορισμένες δυνάμεις και όντας υποχρεωμένος να διεξάγει επιχειρήσεις σε δύο μέτωπα, της Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν ήταν δυνατό να αναλάβει επιθετικές ενέργειες ταυτόχρονα και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις Έτσι αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση της Μακεδονίας, αφού το επέβαλλαν σοβαροί εθνικοί λόγοι.


Στην Ήπειρο διατέθηκε αρχικά δύναμη μιας μεραρχίας περίπου, υπό τον Αντιστράτηγο Σαπουντζάκη Κωνσταντίνο, με αμυντική κυρίως αποστολή που απέβλεπε στην εξασφάλιση της μεθορίου, η οποία άρχιζε από το Άκτιο (στον Αμβρακικό κόλπο), περνούσε από την Άρτα και κατέληγε στα Τζουμέρκα, συνολικού αναπτύγματος 150 χιλιομέτρων περίπου.

Παρ' όλα αυτά, με την έναρξη του πολέμου, οι ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο (Στρατός Ηπείρου) πέρασαν τον Άραχθο και αφού κατέλαβαν, μετά από σύντομο αγώνα, διάφορα δεσπόζοντα υψώματα στα βορειοδυτικά της Άρτας, προέλασαν προς την Πρέβεζα την οποία απελευθέρωσαν στις 21 Οκτωβρίου και την οργάνωσαν ως βάση εφοδιασμού τους.


Μετά τις παραπάνω επιτυχίες, αλλά και την ευμενή εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μακεδονία, το Υπουργείο Στρατιωτικών ενίσχυσε το Στρατό Ηπείρου με διάφορες μονάδες από το μακεδονικό μέτωπο και το εσωτερικό και μετέβαλε την αποστολή του από αμυντική σε επιθετική.


Επακολούθησαν σκληροί αγώνες, στη διάρκεια των οποίων τα ελληνικά τμήματα κατέλαβαν στις 28 Οκτωβρίου την ισχυρή τοποθεσία Πέντε Πηγάδια και συνέχισαν προς την πεδιάδα των Ιωαννίνων, όπου είχε συγκεντρωθεί ο όγκος των τουρκικών δυνάμεων. Παράλληλα, άλλα ελληνικά τμήματα, που εξόρμησαν από την περιοχή της Καλαμπάκας, απελευθέρωσαν στις 31 Οκτωβρίου το Μέτσοβο.


Στο μεταξύ όμως οι συνθήκες του αγώνα είχαν μεταβληθεί σημαντικά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της σοβαρής ενισχύσεως των Τούρκων με νέες δυνάμεις από την περιοχή του Μοναστηρίου. Έτσι η προέλαση του Ελληνικού Στρατού ανακόπηκε και οι αντίπαλοι περιορίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών και αγώνα προφυλακών.


Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ύστερα από απόφαση της Κυβερνήσεως να επιδιώξει την απελευθέρωση της Ηπείρου πριν από τη σύναψη συνθήκης ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων, ο Στρατός Ηπείρου ενισχύθηκε με τη IΙ Μεραρχία από τη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε νέα επιθετική προσπάθεια.


Μετά όμως από αλλεπάλληλες ενέργειες, από 1 μέχρι 3 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις προσέκρουσαν στην οχυρωμένη τοποθεσία των Ιωαννίνων, όπου και αναχαιτίστηκαν Επακολούθησε περίοδος στασιμότητας στο μέτωπο, μέχρι της ενισχύσεως του Στρατού Ηπείρου και με τις IV και VI Μεραρχίες από το Θέατρο Επιχειρήσεων Μακεδονίας, αφού στο μεταξύ είχε ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας και ήταν δυνατή η αποδέσμευση δυνάμεων για την επίσπευση της απελευθερώσεως της Ηπείρου.

«Εξεκίνησα από το Αεροδρόμιο της Νικοπόλεως με αντίθετον αέρα, δι'αυτό με είδανε, βαίνοντα ήρεμον. Ολίγον πρωτού πλησιάσω το «Μπιζάνι», έκρινα καλόν να στρέψω δεξιά προς το «Μέτσοβον», οπόθεν κατερχόμενος να εύρω ούριον άνεμον και συνεπώς να μη μου παρέχονται δυσκολίαι, εις τας κατοπτεύσεις μου. Προς τα κάτω διέκρινα ευκρινέστατα τας λάμψεις και εν γένει όλας τας κινήσεις του πυροβολικού, το οποίον έβαλλε εναντίον μου.Ευτυχώς αι βολαί, διήλθον μακράν. Μόνον έν θραύσμα οβίδος, εύρηκε τα πτερά του αεροπλάνου μου, τα οποία και διετρήθησαν. Κατά την επιστροφήν μου, επειδή πλέον ήμουν κατακορύφως και εις ύψος 1900 μέτρων, έβαλλε το πεζικόν δια πυρών ομαδόν. Τότε ηναγκάσθην να απαντήσω με ολίγας βόμβας. Παρετήρησα δε αμέσως την ταραχήν, η οποία επεκράτησεν εις το Τουρκικόν στρατόπεδον.»

[Αφήγηση του Υπολοχαγού(MX) Αεροπόρου Μιχαήλ Μουτούση, στην εφημερίδα «Πατρίς» φύλλο της 13-12-1912.]

Νέα επίθεση που έγινε από τις 7 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 1913, με κύρια προσπάθεια κατά του Οχυρού Μπιζάνι, αναχαιτίστηκε και πάλι από τους Τούρκους, με πολλές μάλιστα απώλειες για τις ελληνικές δυνάμεις.

Τελικά σφοδρή επίθεση, που εκτοξεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων, ιδίως από τη βαθειά ελληνική εισχώρηση στο δεξιό πλευρό τους και την «άνευ όρων» παράδοση στον Ελληνικό Στρατό της πόλεως των Ιωαννίνων, μετά δύο ημέρες (21 Φεβρουαρίου 1913) από τον Τούρκο Διοικητή Εσσάτ Πασά.


Η νίκη είχε βραβεύσει τις ακαταπόνητες προσπάθειες, τον απαράμιλλο ενθουσιασμό, τη φιλοπατρία και την ακλόνητη πίστη του Έλληνα μαχητή. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, πέρα από την εξουδετέρωση κάθε σοβαρής τουρκικής αντιστάσεως στην Ήπειρο και την κυρίευση σημαντικού πολεμικού υλικού, είχε πρώτιστα σοβαρή επίδραση στο ελληνικό γόητρο, το οποίο μετά και από την επιτυχία αυτή εξυψώθηκε διεθνώς. Ο ενθουσιασμός, με τον οποίο ο λαός των Ιωαννίνων δέχτηκε την είσοδο στην πόλη των ελληνικών στρατευμάτων, κατόπτριζε και τον πανελλήνιο ενθουσιασμό, που ήταν πράγματι πρωτοφανής.


Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι IV και VI Μεραρχίες της Στρατιάς Ηπείρου μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες κινήθηκαν βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσαν τις περιοχές της Βόρειας Ηπείρου Αργυρόκαστρο, Χειμάρρα, Αγίους Σαράντα, Τεπελένι, Πρεμετή και Κλεισούρα, ενώ η Κορυτσά είχε ήδη απελευθερωθεί από τις 7 Δεκεμβρίου 1912.


Ο ακραιφνής ελληνικός πληθυσμός των περιοχών αυτών υποδέχτηκε με απερίγραπτο ενθουσιασμό τα ελληνικά στρατεύματα. Οι απελευθερωτικοί όμως αυτοί αγώνες και οι θυσίες του Ελληνικού Στρατού δεν είχαν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Οι προαιώνιοι πόθοι και τα όνειρα των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου έμειναν τελικά ανεκπλήρωτα, αφού η Βόρεια Ήπειρος περιλήφθηκε με απόφαση των τότε Μεγάλων Δυνάμεων στο νεοσύστατο Αλβανικό Κράτος, αλλάζοντας απλώς κυρίαρχο.

Περισσότερα στην ιστοσελιδα του Γενικού Επιτελείου Έθνικής Άμυνας και το σχετικό αφιέρωμα καθώς και στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού για το Μουσείο "Χάνι Εμίν Αγά".

"Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε, μάτια πολλά το λένε όπου γεννούν και κλαίνε. Το λεν΄ τα πουλιά των Γρεβενών κι αηδόνια του Μετσόβου, όπου τα σκίαζεν η παγωνιά κι ανατριχίλα φόβου. Το λεν΄ οι χτύποι και οι βροντές, το λένε και οι καμπάνες, το λένε κι οι χαρούμενες κι οι μαυροφόρες μάνες. Το λένε κι οι Γιαννιώτισσες που ζούσαν χρόνια βόγγου, το λένε και οι Σουλιώτισσες κι οι βράχοι του Ζαλόγγου".

Γεώργιος Σουρής

 Πηγή: Επίτομη Ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων 1912 - 1913
Τόμος Β΄
Γενικό Επιτελείο Στρατού/Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού


Σε λίγο και την Βόρειο Ήπειρο!


Συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον Ελληνικό Στρατό. Η Τουρκοκρατία δεν είναι τόσο μακρινή όσο νομίζουμε. Οι παππούδες και οι προ παππούδες μας την έζησαν, και μας μετέφεραν από στόμα σε στόμα τους ταραγμένους καιρούς που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Μέσα στο πνεύμα των ημερών, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται σε τέτοιες ιστορικές επετείους. Είναι άκαιρο, ποιος νοιάζεται τώρα για το τι έγινε πριν σχεδόν εκατό χρόνια; Λάθος! Το νόημα μιας επετείου σαν κι αυτής, δεν είναι απλά μια αναφορά ρουτίνας. Πρέπει να δίνει κατ' αρχήν ειδικά στη νεολαία το ερέθισμα για την μελέτη της ιστορίας και στη συνέχεια του παραδειγματισμού και της έμπνευσης. Πρέπει να μας θυμίζει τον προπάππου μας που παιδί ακόμα έζησε τις μάχες στην Ήπειρο και τη Μακεδονία στους Βαλκανικούς και τον Α' παγκόσμιο πόλεμο. Να μας θυμίζει πως την σημερινή μας Ελευθερία την κερδίσαμε με αγώνα και αίμα. Δεν μας την χάρισαν για να παραδίνουμε μέρος της Εθνικής μας κυριαρχίας σε οποιοδήποτε μνημόνιο. Το αίμα δεν μας επιτρέπει "την Πατρίδα ελάττω παραδώσωμεν".Χάνι Εμίν Αγά (Βάση του Γενικού Στρατηγείου). Ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος με επιτελείς στη κεντρική είσοδο. Διακρίνονται από αριστερά οι: Π. Καραπάνος διευθυντής επί των αυτοκινήτων του επιτελείου και οδηγός του Διαδόχου, Λοχαγός Μεταξάς, Διάδοχος Κωνσταντίνος, Αντισυνταγματάρχης Β. Δούσμανης, Λοχαγός Παπακωνσταντίνος και
Υποστράτηγος Π. Δαγκλής. (Φωτογραφία: Αρχείο Χρήστου Καπλάνη


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More