22.2.12

Άντε και καλή ψυχή τώρα.


Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.

Προβλέπεται ακόμη η μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020. Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% - ποσοστό υψηλότερο από το 50% που αρχικά προβλεπόταν- αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης. Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα κατοχυρώσει εντός διμήνου στην έννομη τάξη της την απόλυτη προτεραιότητα αποπληρωμής του χρέους της. Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους.

Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να μπορεί να παρακολουθείται από κοντά η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ικανοποίηση για τη συμφωνία

Για μακρόπνοη συμφωνία που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία άνευ προηγουμένου απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», έκανε λόγο ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Σήμερα κατάλαβα γιατί ο Μαραθώνιος είναι ελληνική λέξη», δήλωσε ο Όλι Ρεν και χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη συμφωνία και ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο δ.σ. του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου. Πρόσθεσε ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το διοικητικό συμβούλιο θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε.

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», ανέφερε ενώ δήλωσε επίσης ικανοποιημένος για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».


Για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη» μίλησε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν. «Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι κανένας υπουργός Οικονομικών που προσήλθε χθες στις 15.30 (στις διαπραγματεύσεις) μπορούσε να φαντασθεί ότι θα κατορθώναμε να περάσουμε από το 129% στο 120,5% του ΑΕΠ (ελληνικού χρέους) το 2020», επισήμανε και πρόσθεσε: «130 δισεκατομμύρια ευρώ, 120,5%, αυτά είναι στόχοι που ήταν σχεδόν ανέλπιστοι».

Ο Φρανσουά Μπαρουέν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί. «Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ενας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, η συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία, σε καμία περίτπωση», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι η πλειοψηφία της Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος», είπε ερωτηθείς από το γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk αν θεωρεί ότι η Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Ο κ. Σόιμπλε είπε επίσης ότι η ειδική ομάδα της Κομισιόν για την Ελλάδα θα ενδυναμωθεί με στόχο να ενισχύσει την εποπτεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να βοηθήσει την Αθήνα.

«Συμφωνήσαμε με την Κομισιόν ότι η ομάδα στην Ελλάδα πρέπει να ενδυναμωθεί σημαντικά», ανέφερε. «Αφορά στην εποπτεία αλλά, φυσικά, και στη βοήθεια της Ελλάδας.»

Λ. Παπαδήμος: Ιστορικής σημασίας ημέρα

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, τη σημερινή μέρα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο των εκλογών, δήλωσε ότι η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών θα ληφθεί μετά την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα...φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας.

Ωστόσο, και ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλ. τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί «ουσιαστικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος» του τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και «πλήρως και κατά το τυπικό του περιεχόμενο» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Κάλεσε παράλληλα όσους συμφωνούν αλλά και όσους διαφωνούν με το νέο πρόγραμμα να αγωνιστούν για τη σωτηρία της χώρας και να αναλογιστούν πού θα πήγαινε η Ελλάδα αν δεν υπήρχε η σημερινή απόφαση και τόνισε ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι η μόνη εθνική στρατηγική που υπάρχει σήμερα.

Απηύθυνε τέλος «εθνικό προσκλητήριο» για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι στο σημερινό Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος του ευρώ.

Πηγή

Σημ. "Εν Κρυπτώ": το παραπάνω άρθρο της Ναυτεμπορικής το αναδημοσιεύουμε για την πληρότητα των πληροφοριών του, αν και δε συμφωνούμε με τον αισιόδοξο τόνο των δηλώσεων που αποτυπώνονται. Η συμφωνία πολύ απέχει του να είναι σωτήρια για τη χώρα - ειδικά η πρόβλεψη επιτοκίου 4,3% από το 2020 ως το 2042 σημαίνει ότι υποθηκεύεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το βαρύ κοινωνικό κόστος του δεύτερου Μνημονίου που ψηφίστηκε ως προϋπόθεση για τη σύμβαση αυτή. Επίσης η δέσμευση της Ελλάδας να ενσωματώσει στο Σύνταγμά της ρήτρα προτεραιότητας στην εξόφληση των ξένων δανειστών, είναι πρωτοφανής διεθνώς και δίνει "σφραγίδα" αποικίας - αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές να την υπερψηφίσουν στην επόμενη Βουλή... Σε κάθε περίπτωση ΄παραμένουμε στη γνώμη που είχαμε εκφράσει εδώ. Μπορείτε να δείτε εδώ την ανακοίνωση του Eurogroup και εδώ την ανακοίνωση του IIF για να διαμορφώσετε ολοκληρωμένη άποψη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More