Σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκεται τον τελευταίο καιρό ο Αλβανικός εθνικισμός. Οι γείτονες, με μεθοδευμένες κινήσεις, φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, βάζοντας σοβαρά «κουίζ» στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έως τώρα τηρεί ανεξήγητη στάση αναμονής! Για μια ακόμη φορά οι αλυτρωτικές τάσεις των Αλβανών δεν εξαντλούνται στη Βόρειο Ήπειρο, όπου ζει η Ελληνική μειονότητα, αλλά επεκτείνονται και σʼ ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου. Ένας ακόμη κρίκος στην έως τώρα «αλυσίδα» της εθνικιστικής τακτικής τους είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να ακυρώσει τη σημαντικότερη διακρατική συμφωνία που υπογράφτηκε τα τελευταία χρόνια και αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Η σύμβαση, που ρυθμίζει τις θαλάσσιες ζώνες από τα στενά της Κέρκυρας μέχρι και την Αδριατική, υπογράφηκε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στις 27 Απριλίου 2009 στα Τίρανα από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα, παρουσία και των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα.
Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του, μίλησε απλά για αρνητική εξέλιξη «που δεν μας χαροποιεί», προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα Τίρανα, για το πώς προτίθεται να χειριστεί περαιτέρω το σοβαρό αυτό θέμα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχει κίνδυνος - αν δεν γίνουν άμεσες κινήσεις για να... κατευναστούν τα πνεύματα - να έχουν την ίδια τύχη και άλλες υπογραφείσες συμφωνίες που περιμένουν επικύρωση από την αλβανική Βουλή, όπως αυτή των δύο στρατιωτικών νεκροταφείων, στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα, για την οποία σημαντική υπήρξε η προσωπική συμβολή του Γιαννιώτη πρώην Υφυπουργού Άμυνας, Κώστα Τασούλα.
Το περασμένο φθινόπωρο εκδόθηκαν οι δυο πρώτοι τόμοι του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, στο οποίο χαρακτηρίζονται «Αλβανικά εθνικά εδάφη (!) τα Γιάννινα, η Ηγουμενίτσα, η Άρτα και η Πρέβεζα και Αλβανοί (!) οι Μάρκος Μπότσαρης και Πύρρος Δήμας!
Την έκδοση έχει επιμεληθεί με τον… δικό της τρόπο η «Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων». Πρόκειται για επανέκδοση ενός αντίστοιχου λεξικού, που είχε κυκλοφορήσει το 1985 επί Χότζα! Μάλιστα, μέχρι και το τέλος του 2010 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και οι υπόλοιποι τόμοι του λεξικού!
«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις, η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά. Η Τσαμουριά είναι η μεγάλη γεωγραφική και εθνολογική περιοχή στο νοτιότερο τμήμα των εδαφών που κατοικούνται από Αλβανούς» γράφει μεταξύ προκλητικών άλλων το λεξικό.
Η εθνικιστική έξαρση συνεχίζεται καθώς αναφέρεται πως ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης ήταν ένας… «Αλβανός μισθοφόρος, που απλά πολέμησε στο πλευρό Ελλήνων εξεγερμένων κατά των Τούρκων»! Παράλληλα, ο Πύρρος Δήμας είναι καταχωρημένος ως «Αλβανική προσωπικότητα»!
Σε ότι αφορά τους Βορειοηπειρώτες το πόνημα αναφέρει πως «βρέθηκαν εκεί για να εργαστούν στα τσιφλίκια των μπέηδων» ενώ χαρακτηρίζονται ως έποικοι!
«Δεν υπάρχει καμία αναφορά για πολιτιστικά, δημογραφικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» τονίζει ο πρώην βουλευτής της «Ομόνοιας» Κώστας Μπάρκας.
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος επισημαίνει ότι «είναι ειρωνικό από τη μια οι Αλβανοί να ζητούν από τους Σκοπιανούς να αφαιρεθούν από την Εγκυκλοπαίδειά τους τα όσα εκείνοι θεωρούν προσβλητικά για το έθνος τους και οι Αλβανοί να προσβάλλουν έτσι την Ελλάδα και την Ελληνική μειονότητα».
Οι προκλήσεις όμως των Αλβανών δεν σταματούν εδώ, αφού χρόνια είναι η τακτική τους να διεκδικούν περιοχές στα χωριά που ζει η ελληνική μειονότητα.
Το ζήτημα της ιδιοκτησίας είναι από τα πολύ σημαντικά, για τους ομογενείς κάτι που επεσήμανε και ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος σε πρόσφατες δηλώσεις του. Όπως τόνισε «κουβαλάμε την αμαρτία της μειοψηφίας, που λεγόμαστε μειονότητα. Το θέμα της ιδιοκτησίας λοιπόν είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζουμε. Προσπαθούμε για τη λύση του».
Μερικοί Αλβανοί έχοντας κάποια φιρμάνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εμφανίζονται και θέλουν να καταπατήσουν εδάφη στα οποία κατοικούν Έλληνες.
Ο Υπεύθυνος Τύπου της «Ομόνοιας» κ. Λεωνίδας Παππάς με δηλώσεις του πρόσφατα είπε πως «με εξαίρεση τη Χιμάρα ίσως, που ήταν σε ειδικό καθεστώς και είχαν τις περιουσίες, στα χωριά του Βούρκου, της Δερόπολης και άλλων περιοχών, οι δικοί μας δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας, γιατί όλα τα χωράφια και τα λιβάδια ανήκαν σε αγάδες του Αργυροκάστρου και τους παραχωρούνταν από την Υψηλή Πύλη. Δεν μπορούν όμως αυτά τα χαρτιά να είναι τεκμήριο σήμερα για να επιστρέφονται τεράστιες περιουσίες. Το τελευταίο παράδειγμα που έχουμε: δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι τυπικές διαδικασίες του νόμου στην Αλβανία». Η «Ομόνοια» «ζητάει την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος αντί να ασχολείται με θέματα που δημιουργούν εντυπώσεις και άλλα, να ασχολείται με θέματα ουσιαστικά».
Εξάλλου, πρόσφατο είναι και το παράδειγμα του χωριού Γιάλα, όταν πολλές οικογένειες ομογενών έμειναν άστεγες, αφού η αλβανική κυβέρνηση, με πρόσχημα έργα που επέβαλλε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατεδάφισε ένα μεγάλο τμήμα του χωριού!
Υπενθυμίζεται, ότι μετά από καταγγελίες, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε τη χρηματοδότηση προς την αλβανική πλευρά, αφού έκρινε ότι οι πράξεις της αλβανικής κυβέρνησης αντιβαίνουν την πάγια πολιτική της περί μη βίαιου εκτοπισμού πληθυσμών.
Κατά τʼ άλλα οι Αλβανοί διακαώς επιθυμούν να ενταχθούν στην «οικογένεια» της Ενωμένης Ευρώπης, ζητώντας μάλιστα και την στήριξη της Ελλάδας! Αυτό και αν είναι θράσος!