15.2.11

Ο κοιμισμένος....

ΟΙ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ!!!!

ImageAπό τους "λεονταρισμούς της νύχτας" την περασμένη Παρασκευή προς Σάββατο, με τα εθνικοπατριωτικά τσιτάτα του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά της τρόικας για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, περάσαμε σήμερα στην εξής θέση του (σ.σ.: ίδιου!) κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Πεταλωτή για το (σ.σ.: ίδιο!) θέμα: "Είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μιλάμε για πωλήσεις ή ξεπούλημα, αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ", δήλωσε για το σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση κατήγγειλε τρεις ημέρες πριν και έδινε στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τίτλους του στιλ "Κυβέρνηση προς τρόικα: Ως εδώ!".

Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε το υπουργικό ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι δεν πρόκειται για πώληση ώστε να χρειάζεται διευρυμένη νομιμοποίηση και στην αξιοποίηση θα εμπλακούν πολλά υπουργεία

Αναφερόμενος εξάλλου στις ανακοινώσεις της τρόικας είπε ότι αντελήφθησαν ότι υπερέβησαν κάποια όρια. «Πρόκειται για υπάλληλους των φορέων των δανειστών μας και στο παρελθόν είχε γίνει σύσταση να αποφεύγουν τους σχολιασμούς» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση άργησε να απαντήσει είπε ότι «σημασία έχει ότι απάντησε και αν γίνεται διάλογος για την ώρα της απάντησης αδικείται η ουσία». Τέλος ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος εκλογών.

Τώρα πού βρίσκεται η σοβαρότητα σε όλα αυτά είναι ένα θέμα προς συζήτηση και ίσως στην κυβέρνηση θα έπρεπε να διευκρινίσουν τις ακριβώς εννοούσαν όταν έλεγαν ότι "Στην Ελλάδα εμείς αποφασίζουμε

Σημειώνεται πάντως ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου, μιλώντας στο ΣΚΑΪ διέψευδε ότι υπάρχει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «είναι απαράδεκτο να κοιμάται ο τεράστιος πλούτος της χώρας η αξιοποίηση του είναι μία επιταγή», πρόσθεσε όμως ότι «η αξιοποίηση με την πώληση έχει διαφορά. Με την πώληση μία και έξω μειώνεις το χρέος, αλλά χάνεις ένα περιουσιακό στοιχείο».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και των εκπροσώπων της τρόικας, εξαπέλυσε από την πλευρά της η ΝΔ συντηρώντας έτσι το θέμα που έχει ανακύψει με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε πως το non paper το οποίο διακινήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είχε διακινηθεί και από άλλα υπουργεία πριν από την παρέμβαση της τρόικας.

«Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο έγγραφο διακινήθηκε και από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο το απέστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες του. Είναι σαφές πως το έγγραφο μοιράστηκε κεντρικά» τόνισε ο κ. Μιχελάκης καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.


Το είπαμε,το γράψαμε,μας επιβεβαβιώνουν οι ίδιοι οι γραικύλοι.........Αυτή παράνομη κυβέρνηση δοσίλογων δεν έχει το αίσθημα του φόβου μα ούτε και της ευθύνης,απέναντι σ ένα λαό που τον χειρίζεται όπως γουστάρει με μεθόδους Χιλιανής χούντας...

ΕΣΥ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΑΙ;;;;
ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο 

ΒΙΑΣΜΟΣ;;;;


Βαλκανική....η πυριτιδαποθήκη του κόσμου.....

 

 


Όσα διαδραματίζονται στην Τυνησία και προ πάντων στην Αίγυπτο συγκεντρώνουν δικαιολογημένα την προσοχή της διεθνούς κοινότητος διότι ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου -όχι μόνον του αραβικού κόσμου. Παράλληλα, όμως, γεγονότα προσαυξανόμενα ταυτοχρόνως σε καθεμιά βαλκανική χώρα απειλούν εν δυνάμει την γεωπολιτική ισορροπία στην άλλοτε (;) «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν, σε διαφορετικό βαθμό αλλά στην ίδια κατεύθυνση, ταυτόσημα φαινόμενα που δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημά τους, την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή» ταυτότητά τους, ακόμη και την συνοχή τους.


Στην ανέκαθεν ασταθή αυτή γειτονιά της Ελλάδος είναι δεδομένη και θεσμικά νομιμοποιημένη η επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Ατλαντικής Συμμαχίας και, πρωτίστως, των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όμως, αυξάνουν αποφασιστικά την επιρροή τους η Τουρκία και το Ισλάμ, ανέρχεται η Κίνα και υπεισέρχεται το Ισραήλ ενώ η Ρωσία, σε ευθύ ανταγωνισμό με τους Αμερικανούς, επενδύει στρατηγικά στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή 
΄Ένωση.
Στις έξη αυτές βαλκανικές χώρες ενδημούν και επενεργούν σωρευτικά η πολιτική διαφθορά σε διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα, η αμφισβήτηση της εξουσίας και των πολιτειακών θεσμών από όλους εναντίον όλων των άλλων, οι αμοιβαίες εθνικές διεκδικήσεις μεταξύ ομόρων χωρών με όργανο τις εθνικές μειονότητες, η οικονομική καχεξία των πολιτών και η ζωντανή ακόμη κληρονομιά των κομμουνιστικών καθεστώτων. Την δυσοίωνη πραγματικότητα τεκμηριώσουν και ξεδιπλώνουν όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα καθεμιάς χώρας ως εξής αδρομερώς:


Βοσνία:
Τρία συνομόσπονδα κρατίδια σε εύθραυστη συσκευασία ενός. Παραμένει κράτος μόνον όσο αποτελεί ακόμη διεθνές προτεκτοράτο. Η Σερβική Δημοκρατία είναι στραμμένη προς την Μητέρα Πατρίδα Σερβία ενώ στην Ομοσπονδία Κροατών-Βοσνίων οι Κροάτες στρέφονται προς την Μητέρα Πατρίδα Κροατία και οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Κάθε εκλογική διαδικασία, όπως η πρόσφατη, εξελίσσεται σε δοκιμασία ζωής ή θανάτου και εξ ορισμού αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία μιαν, έστω υποτυπώδη, Δημοκρατία. Όλα κρέμονται από μια κλωστή και ξένες κυβερνήσεις εισηγούνται ριζική αναθεώρηση της πολιτειακής συγκρότησης που οι Σέρβοι, όμως, απορρίπτουν απειλώντας με απόσχιση.


Κοσσυφοπέδιο:
Το νεότερο ανεξάρτητο κράτος των Βαλκανίων δεν θα υπήρχε ούτε ίσως μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον ως διεθνές προτεκτοράτο. ΄Οσοι Σέρβοι απέμειναν στον Βορρά με επίκεντρο την διχοτομημένη πόλη Μητροβίτσα και σε άμεση επαφή με τη Μητέρα Σερβία δεν αναγνωρίζουν το κράτος, ενώ οι νοτιότεροι Σέρβοι προσπαθούν να ενσωματωθούν στους θεσμούς για να διασωθούν. Όμως είναι τέτοια η ποιότητα των θεσμών ώστε οι εκλογές διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2010 και τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο νικητής των εκλογών (λιγότερο από 33%) Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, πολέμαρχος εθνικός ήρωας, επιδίδονταν συστηματικά σε μαζικό εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων διαμελίζοντας τους Σέρβους αιχμαλώτους του, αμάχους και ενόπλους, ενώ εξακολουθεί να διαπρέπει, από την κορυφή της εξουσίας, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός.
Η αμερικανική στρατιωτική βάση Bond Steel, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σκοπίων, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Οι Αλβανοί Κοσοβάροι θεωρούν τη χώρα τους μήτρα του Αλβανικού ΄Εθνους και τον εαυτόν τους ανώτερο από τους Αλβανούς της όμορης Αλβανίας και του ομόρου Κράτους των Σκοπίων. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέρσι εγκαινιάσθηκε διεθνής αυτοκινητόδρομος που ενώνει την πρωτεύουσα Πρίστινα με τα Τίρανα και την Αδριατική, ενώ εφέτος αναγγέλθηκε νέος αυτοκινητόδρομος 55 χιλ. που θα ενώσει την Πρίστινα με τα Σκόπια- την πόλη με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια. Οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών.


Αλβανία:
Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία, δικτατορία και διαφθορά. Ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα την Παρασκευή 28/1 συγκρούσθηκε σκληρά με την Αστυνομία και κόστισε τρεις νεκρούς διαδηλωτές. Την επομένη Παρασκευή 4/2 η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα διαδήλωση. Η χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιδιώκει ένταξη στην Ε.Ε. η οποία, όμως, κρίνει ανεπαρκή ακόμη τα στοιχειώδη κριτήρια. Αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί εντωμεταξύ στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής. Παράλληλα ανέρχεται το εθνικιστικό κίνημα που διεκδικεί ανοικτά να ενωθούν στη Μεγάλη Αλβανία η ΄Ηπειρος και εν μέρει η Δυτική Μακεδονία της Ελλάδος, το δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, το Σαντζάκ του Μαυροβουνίου και η κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας. Αντιπροσωπείες Αλβανών από αυτές τις περιοχές και Τσάμηδες πραγματοποίησαν στις 2/11 μεγάλη συγκέντρωση στα Τίρανα όπου παρουσίασαν τον «Χάρτη της Φυσικής Αλβανίας». Ο Κότσα Ντάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις περιφερειακές προβλέψεις, με έδρα τα Τίρανα, δήλωσε ότι «ένα νέο αλβανικό κράτος θα δημιουργηθεί μέχρι το 2013». Στις 18/11 το Βαλκανικό Παρατηρητήριο, με έδρα τα Τίρανα, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με σφυγμομέτρησή του, το 62,7% των Αλβανών στα Βαλκάνια τάσσονται υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας. Ο Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία δεν επιδιώκει αλλαγή των συνόρων αλλά ένταξη στην Ε.Ε. Κάλεσε όμως την κυβέρνηση των Σκοπίων να μη παραβιάζει την ισοτιμία των Αλβανών πολιτών της.
Το Ισλάμ ασκεί επιρροή στους Γκέγκηδες του Βορρά. Στον Νότο οι Τόσκηδες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, είναι ανεξίθρησκοι και προσανατολίζονται ανέκαθεν στον ελληνισμό. Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα και πολλοί έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αλβανοί μετανάστες στην Μεσευρώπη ελέγχουν ισχυρά παράνομα δίκτυα σωματεμπορίας, ναρκωτικών και όπλων. Στην Αμερική ενεργεί ισχυρό αλβανικό λόμπι.


Μαυροβούνιο:
Με πληθυσμό 750.000 περίπου ψυχών η χώρα αποσχίσθηκε πρόσφατα από τη Σερβία στην οποία έτσι έκλεισε κάθε πρόσβαση στη θάλασσα. Την εξουσία μονοπώλησε ο ηγέτης του αποσχιστικού κινήματος Μίλος Τζουγκάνοβιτς παρ’ότι καταζητούμενος εξ αρχής στην Ιταλία για μαζικό λαθρεμπόριο τσιγάρων. Γι’ αυτό στη βαλκανική αργκό το Μαυροβούνιο ονομάζεται Malboroland! Τον Δεκέμβριο 2010 ο Τζουγκάνοβιτς εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος ότι εκτός των άλλων πούλησε όλο το κράτος σε Ρώσους επιχειρηματίες και μια Τράπεζα στον αδελφό του. Στη χώρα ζει ισχυρή μειονότητα Αλβανών.


Σκόπια:

Ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ηγείται του ισχυρού κόμματος ΒΜΡΟ-DΡΜΝΕ, δηλαδή «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική ΄Ενωση της Μακεδονίας» που τουλάχιστον ιδεολογικά επιδιώκει μια «Ενιαία Μακεδονία» στην οποία «πρέπει» να προσαρτηθούν η ελληνική «Αιγαιατική» Μακεδονία, η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν και δυτικά εδάφη της Αλβανίας. Κυριάρχησε αδίστακτα κλιμακώνοντας σε παραλήρημα τον «μακεδονισμό», τον ανθελληνισμό και τον «εξαρχαϊσμό» με αναγωγή στον Μέγα Αλέξανδρο και με θηριώδη μνημεία. Τα Σκόπια διεκδικούν «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Για πρώτη φορά αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός κατηγορούμενος ότι ασκεί δικτατορία, φυλακίζει τους αντιπάλους του και είναι ο νονός της διαφθοράς. Από τον Νοέμβριο 2010 τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σλαβικά και αλβανικά, ανανεώνουν εναντίον του κυλιόμενες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ήδη απεχώρησαν από τη Βουλή δηλώνοντας ότι δεν θα επανέλθουν εφ’ όσον η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές.
Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σκόπια, με 3.000 υπαλλήλους, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βάση ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Αμερικανικός αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας προγραμματίσθηκε να διασχίσει τη χώρα. Εντωμεταξύ λειτουργούν δίκτυα διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων και αγαθών. Το δυτικό τμήμα του κράτους και η μισή του πρωτεύουσα ελέγχεται απόλυτα από τους Αλβανούς ενώ ανέρχεται η επιρροή της Τουρκίας και του Ισλάμ. Πρόσφατα εισήλθε και το Ισραήλ.
Οι πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στα Σκόπια το τελευταίο τρίμηνο του 2010, απεικονίζουν ενδεικτικά την κατάσταση κατά τομείς ως εξής:
Αλβανοί: 5/10 Οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών απαιτούν από την κυβέρνηση να στήσει μνημεία Αλβανών ηρώων δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο και να οργανώσει μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας στο Μουσείο του ΒΜΡΟ. 14/10 Τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό Γκρούεφσκι-Αχμέτι για «αντιαλβανική και αντεθνική» πολιτική. 19/10 Αμετακίνητα παραμένουν στο στάδιο του Τέτοβο τα γιγαντιαία πανό με επιγραφές «Μη με ονομάζεις Μακεδονία, λέγε με Ιλλυρίδα» και «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας». 2/11 Σε αγώνα μπάσκετ, σε προάστειο των Σκοπίων, οι φίλαθλοι τραγουδούν τον ύμνο της Μεγάλης Αλβανίας. 15/11 Δύο χιλιάδες Αλβανοί διαδηλώνουν έξω από την Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι νοθεύει την επικειμένη απογραφή πληθυσμού εξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες του εξωτερικού. 23/11 Το μοναδικό αλβανικό κόμμα που στηρίζει τον Γκρούεφσκι είναι το DUI του Αλή Αχμέτι. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι ο Αλή Αχμέτι ήταν πράκτορας των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και κατασκόπευε τους Αλβανούς μετανάστες στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία. Μουσείο του αλβανικού αλφαβήτου εξαγγέλλεται στο Μοναστήρι. 28/11 Οι Αλβανοί γιόρτασαν την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας. Ιδρύθηκε το νέο κόμμα «Αλβανική ΄Ενωση» και διεκήρυξε ότι επιδιώκει να χωρισθεί το κράτος σε αυτόνομα καντόνια. 1/12 Το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με λαθραίο «αντι-αλβανικό σχέδιο» νόμου οργανώνει νοθεία της απογραφής πληθυσμού τον Απρίλιο. 28/12 ΄Ετοιμη η μνημειακή Πλατεία Σκεντέρμπεη στο παλαιό οθωμανικό παζάρι της πρωτεύουσας Σκόπια.
Τουρκία: 29/10 Συνέδριο Τούρκων και Σλάβων επιχειρηματιών αποφασίζει να εντείνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, που, μετά δυό χρόνια, πρέπει να ανέλθει σε ένα δις δολλάρια. Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν να χτίσουν Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο του Στιπ όπου φοιτούν ήδη 100 φοιτητές από την Τουρκία και ενδιαφέρονται να εγγραφούν άλλοι 3.000. 21/12 Οι Τούρκοι πολίτες των Σκοπίων εορτάζουν για τέταρτο χρόνο την Ημέρα Διδασκαλίας της Τουρκικής. 24/12 Ο Υπουργός ΄Αμυνας της Τουρκίας, Βεζντή Γκιονούλ, επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια και συναντάται με όλη την ηγεσία. Δωρίζει στον Στρατό έξη στρατιωτικά οχήματα και μια γεννήτρια. Υπογράφει νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει τουρκική βοήθεια 900.000 δολ. στα Σκόπια. «Η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της Μακεδονίας. Απόδειξη τούτου είναι ότι έως τώρα μας χορήγησε οικονομική βοήθεια 16 περίπου εκατ. ευρώ», δηλώνει ο ομόλογός του Ζόραν Κονιανόφκσι. 3/1/2011 Ο Γκρούεφσκι ανακοινώνει ότι τηρεί το χρονοδιάγραμμα η τουρκική εταιρεία TAV Airports Holding η οποία, σύμφωνα με την 20ετή σύμβαση παραχώρησης, ανέλαβε την ανακατασκευή, την ανάπτυξη, τη χρήση και τη συντήρηση των δύο αεροδρομίων «Μέγας Αλέξανδρος» της πρωτεύουσας και «Απόστολος Παύλος» της Αχρίδας καθώς και την κατασκευή ενός Εμπορευματικού Αερολιμένα στο Στιπ με συνολική επένδυση 120 εκ. ευρώ.
Ισλάμ 28/9 70 οθωμανολόγοι από 30 περίπου κράτη ξαναγράφουν την Ιστορία σε διεθνές συμπόσιο του Πανεπιστημίου της τουρκικής πόλης Μπίλετσικ. Όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι δυτικοί ιστορικοί υπήρξαν μεροληπτικοί και παρερμήνευσαν την οθωμανική ιστορία. « Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αλήθεια. Φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες από πολλές χώρες, θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξαναγραφεί η Οθωμανική Ιστορία», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. 14/10 Στη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» ξεκινά το τέταρτο διεθνές συνέδριο Ισλαμικού πολιτισμού στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβανώφ. Την διοργάνωση έχει το Κέντρο Ερευνών της Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θέματα: οι διαδικασίες ανάπτυξης του ισλαμικού πολιτισμού, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ισλαμική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της τέχνης, της γλώσσας, της λογοτεχνίας κ.α. 2/10 Οι Ουαχαμπίτες Μουσουλμάνοι μπορεί μελλοντικά να μεταβληθούν σε περιφερειακή απειλή. Τώρα οι οργανώσεις τους ξεπλένουν χρήματα στη Μακεδονία με απώτερο στόχο τους την Ευρώπη, προειδοποιεί η ειδησεγοραφία. 9/11 Ο Μουσουλμάνος Νομάρχης της Στρούγκας, Ραμίζ Μέρκο, υπερασπίζεται το τζαμί στην (άλλοτε ελληνοβλαχική) ΄Ανω Μπέλιτσα και εναντιώνεται στις αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών. «Όταν καταστρέψετε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο στη Στρούγκα, τότε μπορείτε να διαλύσετε και το τζαμί», δήλωσε. 16/11Ο Γκρούεφσκι συνεχάρη τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας και κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους της χώρας «να εργασθούν για μια πολυεθνική πολυ-πολιτισμική κοινωνία.» 18/11 Η έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι στο κράτος των Σκοπίων οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίζονται σε 65% και οι Μουσουλμάνοι σε 32%. Το 3% είναι Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι και Εβραίοι. 14/12 Αναστηλώνονται δύο ιερά των Μπεκτασήδων Μουσουλμάνων στο Τέτοβο: το Μεϊντάνι (αίθουσα προσευχής), που κάηκε, και ο Αραμπάτ Μπαμπά Τεκές. 16/12 Η Ισλαμική Κοινότητα επιθυμεί έναν τηλεοπτικό σταθμό, όπως επίσης η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία. 23/12 Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ υποσχέθηκε στην Ισλαμική Κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και την μόνιμη χρήση των οθωμανικών κτιρίων στο Παλαιό Παζάρι των Σκοπίων «ώστε η Κοινότητα να διατηρήσει τη σύγχρονη ισλαμική κουλτούρα και να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσουλμάνων.»
Ισραήλ: 28.12.10 Το υπουργείο Άμυνας και η ισραηλινή αεροπορική Elbit Systems, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών για την άμυνα, υπέγραψαν συμφωνία για δημιουργία κέντρου εκπαιδεύσεως πιλότων. Τα πλεονεκτήματά του θα φανούν σε πέντε έτη. Το υπουργείο Άμυνας θα συνεισφέρει 5,3 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ θα συνεισφέρει και η Elbit Systems.
Διαφθορά: 21/9 Εφημερίδα Dnevnik: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε υπουργούς, βουλευτές και διευθυντές κρατικών ιδρυμάτων που σπατάλησαν το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού, αξίας 2,5 δις. 11/11 Η Επιτροπή ενάντια στη διαφθορά ζητάει τη δίωξη του Τσερβενκόφσκι, αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης. 7/12 «Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι σύμβολο της διαφθοράς, του εγκλήματος, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της δικτατορίας. Είναι συνώνυμο με τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης», διεκήρυξε ο Γιάννη Μακραντούλι της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. 10/12 Εφημερίδα Nova Makedonija:«Καταπολεμούμε μόνο με λόγια τη διαφθορά που αντιμετωπίζεται ως κατοικίδιο ζώο. Υπάρχουν ελάχιστα αποτελέσματα στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του εθνικού αθλήματος, που πλουτίζει τους λίγους, αλλά αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό, την οικονομία και το κράτος. Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι κατά τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, χθες, ένα μόνο τηλεφώνημα ανέφερε πρακτικές διαφθοράς στη δημόσια υγεία, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες παραπονιούνται ότι πρώτα πρέπει να πληρώσουν για να δουν ένα γιατρό.» 15/12 Αναβάλλεται η δίκη του πρώην κατασκόπου Χισέν Μουσλίου, που κατηγορείται ότι παραποίησε φακέλους πολιτικών αντιπάλων του ΒΜΡΟ. Η υπουργός Μίλεφσκα δεν εμφανίστηκε στη δίκη του Ιγκόρ Ιβανόφσκι, τον οποίο η ίδια μήνυσε για συκοφαντία επειδή απεκάλυψε ότι «χάθηκαν» έγγραφα προσφορών για το σκάνδαλο «Σχέδιο Σκόπια 2014» για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τρεις αξιωματούχους του. 22/12 Βάνε Τσβετάνωφ, πρώην διευθυντής του Γραφείου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: « Η κυβέρνηση είναι κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος.» 29/12 Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατέθεσε μήνυση καταγγέλλοντας για εγκληματικές πράξεις την υπουργό Εσωτερικών Γκιορδάνα Γιανκούποφσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων Γκόραν Τραϊκόφσκι. 29/12 Η Επιτροπή για τη Διαφάνεια ζήτησε από τον Δημόσιο Εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην υπουργού Γεωργίας και σημερινού πρέσβη της χώρας στην Ουκρανία, Άτσο Σπασενόσκι, σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού «Ζλετόβιτσα». Μόνο 13 από τους 36 διευθυντές των κλινικών στα Σκόπια έχουν δηλώσει το εισόδημά τους στην κρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς. 3/1/2011 Ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι έχει εργαστεί πάνω στην υπόθεση για το σκάνδαλο των 750.000 ευρώ, που όμως η κυβέρνηση κράτησε στο συρτάρι πάνω από ένα χρόνο. Ελ Ντοράντο σκανδάλων ο πολιτισμός. Ογκώδη ποσά για αγάλματα δαπανά το κυβερνών κόμμα. Συμμετοχή καλλιτεχνών μόνο με κομματική λίστα. 4/1 Το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τον Πέρο Στογιάνοφσκι, πρέσβη στην Αυστραλία, όπου η πρώην φίλη του συνελήφθη από τις αρχές για ληστεία και εκβιασμό. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «ήταν μια συνηθισμένη ληστεία» 22/12 Χωρίς ούτε μία μέρα διπλωματικής εμπειρίας ο Βέλε Τρπέσκι, 28 ετών, διορίστηκε πρεσβευτής της χώρας στην Αλβανία. 5/1 Εγείρονται υποψίες ότι επτά από τα 22 μέλη της κυβέρνησης έχουν καταχραστεί τη θέση τους.
Φίμωση Τύπου: 21/10 «Οι δημοσιογράφοι στην Γκάνα, την Τανζανία και την Ουρουγουάη είναι πιο ελεύθεροι και πιο ασφαλείς από αυτούς στην Μακεδονία», ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. 26/11 Έφοδος ομάδων οικονομικής επιθεώρησης και αστυνομικών στον τηλεοπτικό σταθμό Α1 για να ελεγχθεί φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συνδυασμό με έξι εταιρείες του Βέλιγια Ράμκοφσκι. Σφοδρή αντίδραση των δημοσιογράφων και της Αντιπολίτευσης. Ανησυχία εξέφρασαν οι Βρυξέλλες. Συνελήφθησαν 16 στελέχη και δημοσιογράφοι. 27/11 Διαδηλώσεις ενάντια στη φίμωση των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση έγιναν στη Στρώμνιτσα, στην Αχρίδα, στο Βέλες, στο Γκόστιβαρ, στο Πρίλεπ και στην πλαστεία Σκεντέρμπεη στα Σκόπια. 28/11 Οι ξένοι πρέσβεις στη χώρα και ο Εισαγγελέας ερευνούν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη του Α1 ότι οι διαφημίσεις του κυβερνώντος κόμματος πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 28/11 ΄Αρθρο: Με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση θέτει τα μέσα ενημέρωσης υπό ομηρία. 29/11 Η εφημερίδα Nova Makedonija κατηγορεί τους δημοσιογράφους της A1 TV ότι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη, αποσταθεροποίηση και δικτατορία.


Βουλγαρία:

Μέλος της Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ισχυρές αμερικανικές βάσεις στα βουλγαρικά παράλια του Ευξείνου Πόντου με αιχμή τα πετρέλαια της Κασπίας. Κεντρική και αδύναμη πύλη για τον στρατηγικό διάδρομο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος» ο καθηγητής Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχιτέκτων του νεο-οθωμανισμού, γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας» (σελ.200) «Η ζώνη που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη και έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για την γεωπολιτική της Τουρκίας» (σελ477) Το Κέντρο Δημογραφικής Πολιτικής στη Σόφια ανακοίνωσε ότι έως το 2050 οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, στη Βουλγαρία ζουν 7.928.900 άτομα: Βούλγαροι 6.655.210 83,9%, Τούρκοι 746.664 9,4%, Τσιγγάνοι-Ρομ 370.908 4,7% και εννέα ακόμη μικρές εθνικές ομάδες και αδιευκρίνιστοι 86.000. Ορθόδοξοι 82,6% και Μουσουλμάνοι 12,2%. Οι Τούρκοι και οι Ρομ έχουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές το Τουρκικό Κόμμα συγκυβερνούσε με όλες τις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις.
Το τελευταίο τρίμηνο 2010 κατακλυσμός δημοσιευμάτων και πολιτικών καταγγελιών στη Σόφια αναφέρεται σε διαπλοκή της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο και την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπορίσωφ βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παρβάνωφ. Ο υπουργός Εξωτερικών απεκάλυψε ότι το 45% των εν ενεργεία Βουλγάρων διπλωματών ήσαν πράκτορες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος καλείται από την κυβέρνηση να τους απολύσει αλλά αρνείται. Δύο υπουργοί του Μπορίσωφ παραιτήθηκαν γιατί επίσης είχαν θητεύσει στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκωφ.
Το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε μόλις 4,8 δις ευρώ αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό 14,3% του ΑΕΠ και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει σκληρά μέτρα όπως πάγωμα των μισθών και συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της ηλικίας συνταξιοδότησης και της φορολογίας, πάταξη της διαφθοράς κ.α. Το σύστημα ασφαλίσεων και υγείας απειλείται με κατάρρευση και η παραοικονομία υπολογίζεται στο 37,7% του ΑΕΠ. Διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 285.301 εταιρειών λειτουργούσε μόνον το 30%. Ο μέσος μισθός είναι 14 φορές μικρότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως και το βιοτικό επίπεδο. Θεωρείται αφόρητο το μηνιαίο κόστος ζωής που ανήλθε σε 260 ε. (502 λέβα) τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εγκρίθηκε δαπάνη 1 δις λέβα (περίπου 520 εκατ. ευρώ) για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων. Αυξήθηκαν κατά 20% οι ΄Ελληνες που έκαναν χειμερινές διακοπές στη Βουλγαρία ενώ αντίστροφα το 2010 μειώθηκαν κατά 55% οι Βούλγαροι επισκέπτες στην Ελλάδα.
Ουάσιγκτων και Μόσχα αναμετρώνται στη Βουλγαρία για την εγκατάσταση των ενεργειακών αγωγών τους. Στις 29/11 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks απόρρητο έγγραφο με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση το 2009 καλούσε την Πρεσβεία της στη Σόφια να παρακολουθεί και να αναφέρει πληροφορίες για τη διαφθορά πολιτικών, την εξουσία της χώρας, την επιβολή του νόμου, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, το ξέπλυμα χρήματος, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως έναντι των μειονοτήτων, και τις δραστηριότητες της αστυνομίας. Η Ουάσιγκτων ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ενεργειακή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και την ενεργειακή εξάρτηση, τα βιογραφικά των Βουλγάρων αξιωματούχων και τη συνεργασία αυτών με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Ως γνωστόν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ματαίωσε ουσιαστικά τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Σε ένα μήνα συναντήθηκε δύο φορές με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό υφυπουργό για την Ευρασιατική Ενέργεια.
Τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου το τελευταίο τρίμηνο 2010 απογράφουν την κατάσταση στους εξής άξονες:
Διαφθορά: 18/10 Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvatan Tsvetanov έδωσε εξηγήσεις για τα έξι διαμερίσματά του. Δήλωσε ότι μερικά αγόρασε με δάνειο που αποπληρώνει, ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην οικογένεια του. Μετά τον σάλο Εθνική Υπηρεσία Εσόδων θα ελέγξει, επί μήνες, την περιουσία του. 19/10 Ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ στήριξε πάλι τον υπουργό Εσωτερικών που κατηγορείται ότι συνδεόταν με τον Αρχηγό της συμμορίας «Χταπόδι» και προσπάθησε μέσω αυτής να ξεπλύνει 1 εκατομμύριο ευρώ. Ο εν λόγω Aleksei Petrov υπήρξε μυστικός πράκτορας, εξελίχθηκε σε επιχειρηματία, έγινε καθηγητής, καταδικάσθηκε και αμέσως μετά την αποφυλάκισή του προσχώρησε θα κόμματος Τάξη, Νόμος και Δικαιοσύνη (RZS). Το πολιτικό μανιφέστο του προσυπογράφουν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου ο Petrov δίδασκε πριν συλληφθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Georgi Parvanov ότι υποστήριξε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Petrov και ότι έχει σχέσεις με εγκληματίες. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες του υπουργού. Αργότερα ο Petrov ανακοίνωσε ότι ίσως είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2011. 19/10 Το υπουργείο Εσωτερικών ερευνά την πρωτοφανή κλοπή 340 κ. χρυσού, αργύρου και λευκόχρυσου από τρία διαφορετικά θησαυροφυλάκια του αεροδρομίου της Σόφιας. Τα μέταλλα, αξίας 9 εκατ.ευρώ, είχαν κατασχεθεί στις 19 Αυγούστου όταν πέντε άτομα προσπάθησαν να τα μεταφέρουν λαθραία στην Τουρκία. 22/10 Συνελήφθη ο Petar Stoyanov αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Οι Φονιάδες» και πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Πάλης Σούμο. Πριν, είχαν συλληφθεί τα υπόλοιπα μέλη. 16/12 «Το 45% των πρέσβεων της Βουλγαρίας είναι πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αρνούμαι να συνεχίσω να ζω σε αυτή τη σαπουνόπερα, που κρατά 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το 50% των πρέσβεων που διόρισε κατά τη θητεία του ήταν μέλη της Κρατικής Ασφάλειας, όπως ήταν και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παρβάνωφ. 18/12 Ο υπουργός Διασποράς Μπόζινταρ Δημητρώφ παραιτήθηκε διότι διαφωνεί με την απόλυση των διπλωματών που ήσαν μυστικοί πράκτορες επί κομμουνισμού, όπως ήταν και ο ίδιος. Ο Δημητρώφ είναι γνωστός ιστορικός που ειδικεύεται στη βουλγαρική μεσαιωνική ιστορία, την οθωμανική Βουλγαρία και το Μακεδονικό Ζήτημα. Επανέρχεται διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 20/12 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παβλίν Δημητρώφ υπέβαλε την παραίτησή του διότι ήταν πράκτορας της κομμουνιστικής Ασφάλειας.
23/12 Η Ένωση των Πρώην Μυστικών Πρακτόρων και η Ένωση Ασφαλείας ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ επειδή απεκάλυψε ότι οι μισοί διπλωμάτες ήσαν πρώην πράκτορες και επειδή είναι θέμα αρχής να διαπλέκονται οι διπλωματικές υπηρεσίες και οι μυστικές υπηρεσίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει όλους τους διπλωμάτες πρώην πράκτορες. Δικαίωμα απόλυσής τους, όμως, έχει μόνο ο Πρόεδρος που αρνείται. Για να γίνει κάποιος πρέσβης πρέπει να έχει 15 χρόνια διπλωματικής υπηρεσίας, οπότε ο αριθμός των διπλωματών με αυτά τα προσόντα είναι περιορισμένος. 30/12 Ο Μπόζινταρ Νάλντζιεφ, ανώτερος πράκτορας της Βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας DANS παραιτήθηκε αφού συνελήφθη για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών προς τον Αλεξέι Πετρώφ, πρώην πράκτορα της DANS. 3/1/11 Ένα τμήμα των 160 εκατ. ευρώ για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, κλάπηκε σύμφωνα με τον υπουργό πρώην Εσωτερικών Ρούμεν Πετκώφ που παραιτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008 μετά από μία σειρά σκανδάλων και κατηγοριών για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Πρόσθεσε ότι αυξήθηκε τεράστια το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών. 2/12 Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέιμς Ουάρλικ ανακοίνωσε ότι η βίζα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκοφ ακυρώθηκε εξαιτίας της συνεχιζόμενης έρευνας για εγκληματικές δραστηριότητές του μετά από μια σειρά από σκάνδαλα και κατηγορίες για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα και για διαφθορά. 9/12 Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 30% των Βουλγάρων θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, το 42% θεωρεί ότι έμεινε σταθερή και το 28% ότι έχει μειωθεί. Περισσότερο διεφθαρμένους θεσμούς –με κορυφή το 5– οι Βούλγαροι θεωρούν τα πολιτικά κόμματα (4,1), το Κοινοβούλιο (3,9), την αστυνομία και τις επιχειρήσεις (3,7) και τα μέσα ενημέρωσης (2,9). 5/1/11 Αποκαλύφθηκε μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική σύγκρουση των υπουργών Εσωτερικών Τσβετάνωφ και Οικονομικών Συμεών Τζάνκωφ στον οποίο ο διευθυντής της Τελωνειακής Υπηρεσίας Βάνιο Τάνωφ κατήγγειλε ότι ο Τσβετάνωφ τον πιέζει και του έδωσε λίστα με ποιες εταιρείες «πρέπει» να ελέγχει και ποιες όχι στα τελωνεία.
Τουρκία: 21/9 Το τουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) θα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την επίθεση μελών του ακροδεξιού κόμματος Επίθεση (Ataka) στον Αρχιμουφτή και στον μουφτή της πόλης Razgrad. 4/10 Ο Ερντογάν έρχεται στη Σόφια με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yıldız. Θέματα των διμερών συνομιλιών είναι η κατασκευή ενός νέου φράγματος στον ποταμό Tundzha και οι αποζημιώσεις των απογόνων των Βουλγάρων προσφύγων που εγκατέλειψαν περιουσίες στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως προβλέπει η Συμφωνία της Άγκυρας το 1925. Το θέμα είχε θέσει ο υπουργός Αποδήμων Βουλγάρων Bozhidar Dimitrov προτείνοντας, αλλιώς,να ασκηθεί βέτο σην Ε.Ε. Ερντογάν: « αυτές οι διεκδικήσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». To VMRO-BND κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει άνευ όρων την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τουλάχιστον 330.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άσκηση βέτο. Φοβούνται ότι η βουλγαρική οικονομία θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Ο Ερντογάν ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ηγέτη του τουρκικού Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες, Ahmed Dogan. Συνταντήθηκε όμως με τον αρχιμουφτή Nedim Gendzhev και τον Kasim Dal πρώην αναπληρωτή του Dogan. 18/10 Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απήλλαξε τον Ahmed Dogan που έλαβε μεγάλη αμοιβή ως σύμβουλος σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το κόμμα του ήταν στην εξουσία. Ο πρώην μουφτής της περιοχής Smolyan, Hayredin Hatin καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 λέβα για εξαγορά ψήφων προς όφελος του Τουρκικού Κινήματος. 28/10 Ο υπουργός Μεταφορών Alexander Tsvetkov στο Πεκίνο. Η Κίνα κάλεσε τη Βουλγαρία να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για κατασκευή υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο Tsvetkov κάλεσε κινέζικες επενδύσεις στις μεταφορές και στις υποδομές της Βουλγαρίας και τόνισε τη σημασία των βουλγαρικών λιμανιών για την Κίνα. 25/12 Το Ισραήλ επιδιώκει να προάγει τις σχέσεις του με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, ως αντιστάθμιση για τη ρήξη με την Τουρκία, μια ανερχόμενη δύναμη. 5/1/11 Το αυστριακό περιοδικό Der Standard γράφει ότι 70 τουρκικές σαπουνόπερες κατακτούν τα Βαλκάνια και αλλάζουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για τους Τούρκους. Η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία βοηθά την τουρκική διπλωματία και πλέον είναι εργαλείο της γεωπολιτικής του νέο-οθωμανιστή Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ισλάμ: 7/10 Ο Saud Muutlu, ιμάμης από το χωρίο Sarnitsa, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα της πόλης Pazardzhik ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Al Waqf al Islami. Τα γραφεία του βουλγαρικού σκέλους της βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.
8/10 Συνελήφθησαν 4 Βούλγαροι Μουσουλμάνοι κατηγορούμενοι για εξτρεμισμό. Την άνοιξη του 2010 ο αμφιλεγόμενος Αρχιμουφτής Nedim Gendzhev αποκαταστάθηκε στη θέση του, που κατείχε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Mustafa Ali Hadzhi. 11/10 Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov βρέθηκαν πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη πυρήνων εξτρεμιστικού Ισλάμ (οργάνωση Al Waqf al Islami) στη Νότια Βουλγαρία. Ανέφερε ότι τα βιβλία, τις μπροσούρες και τα κεφάλαια έστειλαν μουσουλμανικές οργανώσεις του εξωτερικού.
Αγωγοί: 22/9 Ο Πρωθυπουργός Borissov συζήτησε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια Richard Mornigstar τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό Nabucco που, από το 2015, θα μεταφέρει στην Ευρώπη ιρακινό αέριο. Συζητήθηκε και διασύνδεση με Ελλάδα. 4/10 Η Βουλγαρία χρηματοδοτεί τα έργα του Nabucco με ευρωπαϊκά κονδύλια 60-65 εκ. ευρώ από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που η Ε.Ε. επενδύει στην κατασκευή του αγωγού.
5/10 Οι Πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζήτησαν την μεταφορά του αζέρικου αερίου από τα γεωργιανά στα βουλγαρικά λιμάνια. 8/10 Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Nabucco Gas Pipeline International GmbH, ο αγωγός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ενεργειακή γερμανική εταιρεία RWE δήλωσε ότι το 2011 θα αποφασίσει αν θα επενδύσει στον αγωγό. Οι μέτοχοι του αγωγού είναι οι εξής: Botas (Τουρκία), Bulgarian Energy Holding (Βουλγαρία), MOL (Ουγγαρία), OMV (Αυστρία), RWE (Γερμανία), Transgaz (Ρουμανία) και ο καθένας από αυτούς κατέχει 16,67%. Η Ρωσία προωθεί τον ανταγωνιστικό του Nabucco αγωγό South Stream, όπου μετέχει και η Βουλγαρία. 13/10 Η ρωσική εταιρεία «Атомстројекспор» σκοπεύει να ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Βουλγαρία αν δεν εκπληρώσει το συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». 16/10 Το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρέει στην Ευρώπη, μέσω του South Stream, στα τέλη του 2015. Οι εργασίες στο βουλγαρικό τμήμα θα επιταχυνθούν, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Alexei Miller Προέδρου της ρωσικής Gazprom και του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ. 28/10 Νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια. 1/11 Η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και του ενεργειακού της γίγαντα Gazprom επιδεινώθηκε ξαφνικά στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μετά την ανάρρηση του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» που αναφέρει αρκετούς λόγους ώστε να αμφιβάλλει κανείς για την ειλικρίνεια της Βουλγαρίας σε σχέση με τον ρωσικό South Stream: πρώτον, η Βουλγαρία συμφώνησε να προχωρήσει με τον South Stream μόνο μετά από τη σκέψη της Gazprom για μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Ρουμανίας, δεύτερον, η Βουλγαρία είναι ένας από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο αμερικανικό ανταγωνιστικό σχέδιο Nabucco, τρίτον, η έλλειψη θέλησης κατέστη σαφής από τη βουλγαρική στάση κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. 4/11 Η βουλγαρική Energy Holding και η Gazprom προκήρυξαν διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα προβεί σε προκαταρκτική μελέτη των επενδύσεων για την κατασκευή του South Stream στο βουλγαρικό έδαφος.
Τα ζωτικά συμφέροντα και το στρατηγικό διακύβευμα της Ελλάδος στην περιοχή είναι προφανή. Από το 1990 επί 15 συνεχή χρόνια η Ελλάδα μονοπωλούσε όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα στα Βαλκάνια, αλλά, δυστυχώς, το πολιτικό της προσωπικό έχασε όλες τις ιστορικές ευκαιρίες βυθίζοντας τελικά τη χώρα στην καθολική χρεωκοπία, στην αφασία και στον εξευτελισμό.
Λεπτομερείς πληροφορίες και ηλεκτρονικές πηγές των πληροφοριών στο Διαδίκτυο, αυξαυνόμενες συνεχώς ανά 15νθήμερο, προσφέρονται δωρεάν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών www.ems.gr Δέχεται 2.200 επισκέψεις τον μήνα από 34 χώρες αλλά ούτε μια από ΄Ελληνα δημοσιογράφο.



Τουρκία: 21/9 Το τουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) θα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την επίθεση μελών του ακροδεξιού κόμματος Επίθεση (Ataka) στον Αρχιμουφτή και στον μουφτή της πόλης Razgrad. 4/10 Ο Ερντογάν έρχεται στη Σόφια με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yıldız. Θέματα των διμερών συνομιλιών είναι η κατασκευή ενός νέου φράγματος στον ποταμό Tundzha και οι αποζημιώσεις των απογόνων των Βουλγάρων προσφύγων που εγκατέλειψαν περιουσίες στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως προβλέπει η Συμφωνία της Άγκυρας το 1925. Το θέμα είχε θέσει ο υπουργός Αποδήμων Βουλγάρων Bozhidar Dimitrov προτείνοντας, αλλιώς,να ασκηθεί βέτο σην Ε.Ε. Ερντογάν: « αυτές οι διεκδικήσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». To VMRO-BND κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει άνευ όρων την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Τουλάχιστον 330.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άσκηση βέτο. Φοβούνται ότι η βουλγαρική οικονομία θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Ο Ερντογάν ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ηγέτη του τουρκικού Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες, Ahmed Dogan. Συνταντήθηκε όμως με τον αρχιμουφτή Nedim Gendzhev και τον Kasim Dal πρώην αναπληρωτή του Dogan. 18/10 Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απήλλαξε τον Ahmed Dogan που έλαβε μεγάλη αμοιβή ως σύμβουλος σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το κόμμα του ήταν στην εξουσία. Ο πρώην μουφτής της περιοχής Smolyan, Hayredin Hatin καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 λέβα για εξαγορά ψήφων προς όφελος του Τουρκικού Κινήματος. 28/10 Ο υπουργός Μεταφορών Alexander Tsvetkov στο Πεκίνο. Η Κίνα κάλεσε τη Βουλγαρία να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για κατασκευή υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο Tsvetkov κάλεσε κινέζικες επενδύσεις στις μεταφορές και στις υποδομές της Βουλγαρίας και τόνισε τη σημασία των βουλγαρικών λιμανιών για την Κίνα. 25/12 Το Ισραήλ επιδιώκει να προάγει τις σχέσεις του με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, ως αντιστάθμιση για τη ρήξη με την Τουρκία, μια ανερχόμενη δύναμη. 5/1/11 Το αυστριακό περιοδικό Der Standard γράφει ότι 70 τουρκικές σαπουνόπερες κατακτούν τα Βαλκάνια και αλλάζουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για τους Τούρκους. Η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία βοηθά την τουρκική διπλωματία και πλέον είναι εργαλείο της γεωπολιτικής του νέο-οθωμανιστή Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ισλάμ: 7/10 Ο Saud Muutlu, ιμάμης από το χωρίο Sarnitsa, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα της πόλης Pazardzhik ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Al Waqf al Islami. Τα γραφεία του βουλγαρικού σκέλους της βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία.
8/10 Συνελήφθησαν 4 Βούλγαροι Μουσουλμάνοι κατηγορούμενοι για εξτρεμισμό. Την άνοιξη του 2010 ο αμφιλεγόμενος Αρχιμουφτής Nedim Gendzhev αποκαταστάθηκε στη θέση του, που κατείχε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Mustafa Ali Hadzhi. 11/10 Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov βρέθηκαν πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη πυρήνων εξτρεμιστικού Ισλάμ (οργάνωση Al Waqf al Islami) στη Νότια Βουλγαρία. Ανέφερε ότι τα βιβλία, τις μπροσούρες και τα κεφάλαια έστειλαν μουσουλμανικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Αγωγοί: 22/9 Ο Πρωθυπουργός Borissov συζήτησε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια Richard Mornigstar τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό Nabucco που, από το 2015, θα μεταφέρει στην Ευρώπη ιρακινό αέριο. Συζητήθηκε και διασύνδεση με Ελλάδα. 4/10 Η Βουλγαρία χρηματοδοτεί τα έργα του Nabucco με ευρωπαϊκά κονδύλια 60-65 εκ. ευρώ από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που η Ε.Ε. επενδύει στην κατασκευή του αγωγού.
5/10 Οι Πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζήτησαν την μεταφορά του αζέρικου αερίου από τα γεωργιανά στα βουλγαρικά λιμάνια. 8/10 Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Nabucco Gas Pipeline International GmbH, ο αγωγός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ενεργειακή γερμανική εταιρεία RWE δήλωσε ότι το 2011 θα αποφασίσει αν θα επενδύσει στον αγωγό. Οι μέτοχοι του αγωγού είναι οι εξής: Botas (Τουρκία), Bulgarian Energy Holding (Βουλγαρία), MOL (Ουγγαρία), OMV (Αυστρία), RWE (Γερμανία), Transgaz (Ρουμανία) και ο καθένας από αυτούς κατέχει 16,67%. Η Ρωσία προωθεί τον ανταγωνιστικό του Nabucco αγωγό South Stream, όπου μετέχει και η Βουλγαρία. 13/10 Η ρωσική εταιρεία «Атомстројекспор» σκοπεύει να ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Βουλγαρία αν δεν εκπληρώσει το συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». 16/10 Το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρέει στην Ευρώπη, μέσω του South Stream, στα τέλη του 2015. Οι εργασίες στο βουλγαρικό τμήμα θα επιταχυνθούν, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Alexei Miller Προέδρου της ρωσικής Gazprom και του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ. 28/10 Νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια. 1/11 Η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και του ενεργειακού της γίγαντα Gazprom επιδεινώθηκε ξαφνικά στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μετά την ανάρρηση του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» που αναφέρει αρκετούς λόγους ώστε να αμφιβάλλει κανείς για την ειλικρίνεια της Βουλγαρίας σε σχέση με τον ρωσικό South Stream: πρώτον, η Βουλγαρία συμφώνησε να προχωρήσει με τον South Stream μόνο μετά από τη σκέψη της Gazprom για μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Ρουμανίας, δεύτερον, η Βουλγαρία είναι ένας από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο αμερικανικό ανταγωνιστικό σχέδιο Nabucco, τρίτον, η έλλειψη θέλησης κατέστη σαφής από τη βουλγαρική στάση κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. 4/11 Η βουλγαρική Energy Holding και η Gazprom προκήρυξαν διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα προβεί σε προκαταρκτική μελέτη των επενδύσεων για την κατασκευή του South Stream στο βουλγαρικό έδαφος.
Τα ζωτικά συμφέροντα και το στρατηγικό διακύβευμα της Ελλάδος στην περιοχή είναι προφανή. Από το 1990 επί 15 συνεχή χρόνια η Ελλάδα μονοπωλούσε όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα στα Βαλκάνια, αλλά, δυστυχώς, το πολιτικό της προσωπικό έχασε όλες τις ιστορικές ευκαιρίες βυθίζοντας τελικά τη χώρα στην καθολική χρεωκοπία, στην αφασία και στον εξευτελισμό.

Toυρκοκυπριακό μόρφωμα:
Αναταραχή παρατηρείται στα κατεχόμενα της Κύπρου με τους Τουρκοκυπρίους να ευρίσκονται στους δρόμους ζητώντας από την Τουρκία να φύγει από την Κύπρο.  Μοιάζει με καθολικό αίτημα που στηρίζεται από πολιτικά κόμματα ενώ φαίνεται πως και ο Ντερβίς Έρογλου τηρεί μια χαλαρή στάση.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αντιδρά έντονα και ζητά την τιμωρία αυτών που οργανώνουν ή πρωτοστατούν στην αναταραχή, κατηγορώντας συγχρόνως τους Ελληνοκυπρίους πως ευρίσκονται πίσω από τους διαδηλωτές και υποκινούν την εξέγερση.  Συγχρόνως ευρίσκεται σε επαφή με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, προηγούμενο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ενώ φαίνεται να συζητιέται και η περίπτωση πρόωρων «εκλογών» στα κατεχόμενα.
Οι Τουρκοκύπριοι αντιδρούν για περικοπές στα χρηματικά ποσά που η Τουρκία δίνει στα κατεχόμενα για την επιβίωση του συστήματος.  Γιατί όμως η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες περικοπές ;  Υπάρχει στην Τουρκία οικονομική κρίση και μάλιστα τέτοια που της δημιουργεί πρόβλημα η στήριξη μιας «επαρχίας» με ένα πληθυσμό 300 ή 400.000 κατοίκων, γηγενών και Τούρκων εποίκων ; Από την άλλη μεριά βέβαια και οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν τους Ελληνοκυπρίους να μπαίνουν σε μια περίοδο πολλά υποσχόμενη λόγω της συνεργασίας με το Ισραήλ στο πεδίο των υδρογονανθράκων όπως και λόγω των σε εξέλιξη σοβαρών επενδύσεων του Κατάρ στην Κύπρο.
Μπορεί όμως όλη αυτή η κατάσταση να είναι μόνο η «βιτρίνα».  Το δόγμα Νταβούτογλου επιδιώκει τη δημιουργία του νέο – Οθωμανικού κράτους με την επέκταση της επιρροής του μέσω της διπλωματίας και των ανά τον κόσμο, εγγύς ή μακράν της Τουρκίας, μουσουλμανικών και τουρκογενών μειονοτήτων. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αγνοήσω την περίπτωση η Τουρκία να προκαλεί, ακόμα και με την περικοπή της οικονομικής στήριξης των κατεχομένων, την αναταραχή, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να στραφούν προς μια λύση του Κυπριακού προβλήματος.  Αυτή την θέληση εξ άλλου για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε πολλές περιπτώσεις. Μια λύση στην οποίαν αντιδρά το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και οι ακραίοι εθνικιστές στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση αυτή η έντονη αντίδραση του κ. Ερντογάν μάλλον αποσκοπεί στον καθησυχασμό του στρατιωτικού καταστημένου.
Εάν λοιπόν τα πράγματα κινούνται προς μια τέτοια κατεύθυνση, οι Τουρκοκύπριοι θα προχωρήσουν στην αποδοχή μιας Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την αποδεκτή από όλους λύση του Κυπριακού προβλήματος, την οποίαν σήμερα ο κ. Έρογλου απορρίπτει ζητώντας ουσιαστικά Συνομοσπονδία. Μέσα σε αυτή την Ομοσπονδία οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους και βεβαίως θα επηρεάζουν και τις πολιτικές προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση και κατά το δόγμα Νταβούτογλου, η Τουρκία προσβλέπει στη απόκτηση, μέσω των Τουρκοκυπρίων, ερεισμάτων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ίδια την Ε.Ε. της οποίας η Κύπρος είναι μέλος.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, μια λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί να είναι πλέον ορατή, η δε διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα πρέπει να θεωρείται ενισχυμένη για πολύ προφανείς λόγους. Αυτή την συγκυρία δεν θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να απολέσει και θα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος . Το τι κέρδος θα μπορούσε να έχει μελλοντικά η Τουρκία από αυτή τη λύση στα πλαίσια του δόγματος Νταβούτογλου είναι μια συνισταμένη πολλών παραγόντων, πρωταρχικά δε από τις πολιτικές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή τη στιγμή προέχει η λύση του Κυπριακού προβλήματος.
diplomatikoperiskopio


Noτιοανατολική Μεσόγειος......

Noτιοανατολική Μεσόγειος......το καζάνι κοχλάζει...........



Ένα μικρό φυτίλι είναι αρκετό για να πυρπολήσει την πυριτιδαποθήκη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, να ανάψει τα αίματα και να εντείνει τις ακραίες και απειλητικές δηλώσεις ανάμεσα στους διεκδικητές των κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην περιοχή, υπαρκτών ή μη. Σε ποιον ανήκει τι, πού σταματά η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενός και πού ξεκινά του άλλου, ποιος έχει δικαίωμα ή μη να εκμεταλλευτεί το «διαμάντι» του βυθού, τα κοιτάσματα της περιοχής. Τα συμφέροντα των Μεγάλων του κόσμου και των πολυεθνικών κολοσσών τους «παίζονται» σε ένα παιγνίδι σκληρού πόκερ στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και με προεκτάσεις στη Βόρειο Αφρική.

Το «παιγνίδι» θα διαρκέσει καιρό, οι εντάσεις μεταξύ των Μεγάλων που προσδοκούν να ελέγξουν την περιοχή θα αυξάνονται συνεχώς, θα απειληθούν συρράξεις με πρωταγωνιστές τα κράτη της περιοχής που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και εκείνα που θέλουν να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, θα κλείσουν συμφωνίες και θα συναφθούν συμμαχίες. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, όπου οι εντάσεις και οι ανατροπές κορυφώνονται τον τελευταίο καιρό.

Στο επίκεντρο τέσσερις γειτονικές χώρες: Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα. Δίπλα τους κράτη-κλειδιά, στα οποία οι διενέξεις βρίσκονται στο καθημερινό μενού τους.
Τα πάντα στη γειτονική Αίγυπτο ανατρέπονται, δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων και κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει πλέον με βεβαιότητα τις εξελίξεις. Ο Λίβανος αποτελεί μια συνεχή εστία εντάσεων, η Συρία, η Παλαιστίνη και λίγο πιο κάτω το Ιράν, που προσδοκά να αναδειχθεί σε υπερδύναμη ανάμεσα στα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής. Οι ενεργειακοί δρόμοι είναι γνωστοί σε πολλούς εδώ και χρόνια. Οι μελέτες και οι έρευνες το επιβεβαίωναν εδώ καιρό και έθεταν την περιοχή στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των… μυστικών συμφωνιών εκείνων που σχεδιάζουν το μέλλον των κρατών, στο στόχαστρο των γεωστρατηγικών και όχι μόνο συμφερόντων.


O κύβος ερρίφθη

Ο κύβος ερρίφθη τελικά και μαζί με αυτόν και άλλοι, όταν η εταιρεία Noble Energy, αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων -ηγείται της κοινοπραξίας που εμπλέκεται στις έρευνες και στη διαδικασία εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ-ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 ότι «μετά από δοκιμές το κοίτασμα ''Λεβιάθαν'' διαθέτει περίπου 16 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από αυτά, τα 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα βρίσκονται 130 χιλιόμετρα ανοιχτά της Χάιφα και όπως έγραψε ο ισραηλινός Τύπος τα αποθέματα του κοιτάσματος φθάνουν τα 90 δισ. δολάρια.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε, επίσης, ότι το «Λεβιάθαν» είναι το μεγαλύτερο σε αποθέματα, ενεργειακό κοίτασμα που εντοπίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια, δυο φορές μεγαλύτερο από το γειτονικό κοίτασμα «Ταμάρ». Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι ποσότητες του φυσικού αερίου εντοπίστηκαν κάτω στο βυθό, από βραχώδη πλάκα, σε βάθος μεγαλύτερο των 5.000 μέτρων, σε μια περιοχή 32.000 τετραγωνικών μιλίων ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο, τη Συρία και τη Χερσόνησο του Σινά.
Η εξόρυξη, που αναμένεται να αρχίσει όχι νωρίτερα από το 2017, εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Ισραήλ για 100 χρόνια -αυτήν τη στιγμή το κράτος εξαρτάται από την ενέργεια τρίτων χωρών, πράγμα που του στοιχίζει πάνω από ένα δισ. δολάρια το χρόνο- και να καταστήσει τη χώρα μια μεγάλη εξαγωγική δύναμη φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ακατέργαστο «διαμάντι»

Επί του παρόντος, το Ισραήλ καταγράφει το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος και τις ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά κυρίως καταβάλλει προσπάθειες να επιλύσει και να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημά του. Κρατά στα χέρια του ένα «διαμάντι» ακατέργαστο και πρέπει να πετύχει να διευθετήσει τα ζητήματα που αφορούν την εμπορική αξιοποίησή του.
Και ενώ τα πράγματα φαίνεται ότι έπαιρναν το δρόμο τους, το σκηνικό αλλάζει και η κατάσταση δυσχεραίνει, με την ανοικτή πληγή της Αιγύπτου, μιας χώρας με την οποία το Ισραήλ είχε καλές σχέσεις γειτονίας και με την οποία προσανατολιζόταν να κάνει συμφωνίες για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου.
Η στροφή προς την Κύπρο και την Ελλάδα, που άρχισε εδώ και μήνες, εντείνεται τώρα όλο και περισσότερο. Οι δύο χώρες φαίνεται πως θα είναι σωτήριες για το Ισραήλ, εάν αποδεχθούν να το διευκολύνουν στην εξαγωγή του στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα έχουν και οι δύο τα δικά τους οφέλη από μια τέτοια συνεργασία.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, λίγες μόνο μέρες πριν ανακοινωθούν τα καλά νέα για το «Λεβιάθαν», η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ υπέγραψαν στη Λευκωσία μια συμφωνία, η οποία καθορίζει τα όρια μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των δύο κρατών. Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να συνεχίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, χωρίς να υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφωνίες για την εκμετάλλευσή τους.
Η συμφωνία αυτή επιδιώχθηκε και από πλευράς Κύπρου, αφού το φυσικό αέριο, που εντοπίστηκε στις περιοχές «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ», βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κυπριακό «οικόπεδο αριθμός 12», στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Στο «οικόπεδο» αυτό βρίσκεται το λεγόμενο κοίτασμα «Κύπρος Α'», που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις είναι πλούσιο σε φυσικό αέριο.
Στην αμερικανοϊσραηλινή εταιρεία «Noble Energy» έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Κύπρος Α'».


Ανοίγει ο φάκελος

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ των ενεργειακών ζητημάτων αναμένεται να ανοίξει, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο Ισραήλ, στις αρχές του προσεχούς μήνα. Ήδη, ταυτόχρονα με τη συμφωνία που έκλεισε με την Κύπρο, η χώρα έχει προτείνει μια κοινή επένδυση και τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο για μεταφορά στην Ευρώπη.
Παράλληλα, η ισραηλινή Κυβέρνηση έκανε σοβαρό άνοιγμα και στην Ελλάδα, προτείνοντας την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Η πρόταση υποβλήθηκε προσωπικά από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, λίγους μόνο μήνες πριν από την ανακοίνωση του εντοπισμού του κοιτάσματος του «Λεβιάθαν». Οι Iσραηλινοί φαίνεται ότι έχουν δύο συγκεκριμένες λύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος:
Πρώτο, να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα προς την Τουρκία.
Δεύτερο, να κατασκευάσουν έναν υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ελλάδα.
Στόχος τους είναι να συνδέσουν το κοίτασμα με το δίκτυο αγωγών που λειτουργεί στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, ώστε να καταφέρουν να πωλήσουν το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ITGI, ή NABUCO, ή TAP. Πώς, όμως, εμπλέκεται η Κύπρος στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ;
Το Ισραήλ εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση για κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο, πρόταση η οποία επαναφέρεται πολύ έντονα μετά την κρίση στην Αίγυπτο, καθότι η χώρα είχε μέσα στους σχεδιασμούς της ανοικτό το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου.


Υπό το άγρυπνο μάτι και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ γίνονται υπό το άγρυπνο μάτι, τις επεκτατικές βλέψεις και το συνεχή έλεγχο της Τουρκίας, που προσδοκά να γίνει ο μεγαλύτερος παίκτης στα ενεργειακά ζητήματα, βάζοντας… χέρι στα πλούτη της περιοχής. Πού έρχεται, λοιπόν, ο ρόλος της Τουρκίας; Η θαλάσσια περιοχή στην οποία διαχέεται το κοίτασμα «Λεβιάθαν», περικλείεται από την Κύπρο, το Ισραήλ, το Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο (Σινά). Η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις για το βόρειο τμήμα της περιοχής, με το κύριο επιχείρημα ότι βρίσκεται στην προέκταση των δικών της ακτών, αλλά και επειδή η περιοχή αυτή γειτονεύει με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, στην ίδια περιοχή προβάλλεται η ΑΟΖ και της Λωρίδας της Γάζας.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, η Τουρκία αντέδρασε άμεσα στη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ, εκτοξεύοντας απειλές ότι «μονομερείς πρωτοβουλίες που αγνοούν τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Κύπρο».
Με τη δήλωση αυτή, η Τουρκία αποκαλύπτει τις επεκτατικές βλέψεις της προς την Κύπρο, παρουσιάζοντας την κατεχόμενη Κύπρο να έχει τη δική της ΑΟΖ. Πάγια πολιτική της Τουρκίας είναι να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσει την ΑΟΖ της με τις γειτονικές της χώρες ως κυρίαρχο κράτος. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της να προχωρήσει σε έρευνες στα ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο βόρειο-κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του νησιού. Ενδιαφέρον για το έργο αυτό έχει εκδηλώσει ο Λίβανος και η Συρία, με τις οποίες η Τουρκία ενέτεινε τις σχέσεις της τον τελευταίο καιρό.
Ένας σημαντικότατος παράγοντας που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι το Ισραήλ δυσκολεύει τα σχέδια της Τουρκίας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο εκ μέρους του μουσουλμανικού κόσμου στην περιοχή. Στις 31 Μαΐου 2010, οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν ρήξη, όταν Ισραηλινοί καταδρομείς επιτέθηκαν σε στολίσκο πλοίων που επιχειρούσαν να διασπάσουν εμπάργκο στην κυκλοφορία στη Γάζα.


Λίβανος και Ευρώπη στο παιγνίδι…

Ο Λίβανος θεωρεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ, που δεν σέβεται την ΑΟΖ της χώρας του, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου»
ΠΑΝΤΩΣ, τα πνεύματα στην περιοχή ολοένα και ανάβουν και οι σχέσεις των διαφόρων μερών είναι σε τεντωμένο σχοινί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας, καθώς σχετικές διεκδικήσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου διεκδικεί και ο Λίβανος. Το λιβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο νόμου σχετικά με τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας και κάλεσε ξένες εταιρείες να παρουσιάσουν τις επενδυτικές προτάσεις τους για τον ενεργειακό κλάδο.
Μετά την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Λεβιάθαν», η διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου εντάθηκε, αφού τα ενεργειακά κοιτάσματα βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, στην οποία δεν έχει οριστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε γραμμή συνόρων. Μάλιστα, ο Λίβανος, πιστεύοντας ότι το κοίτασμα βρίσκεται στα δικά του χωρικά ύδατα, προχώρησε και όρισε μονομερώς, προβάλλοντας ότι το δικαιούται, την ΑΟΖ του με το Ισραήλ και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στον ΟΗΕ για να παρέμβει, ώστε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια όρια του Λιβάνου.
Ο Λίβανος θεωρεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια του Ισραήλ που δεν σέβεται την ΑΟΖ της χώρας του, θα θεωρηθεί «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του διεθνούς δικαίου». Ωστόσο, το Ισραήλ θεωρεί ότι οι λιβανικές διεκδικήσεις σε σχέση με τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ισραηλινο-λιβανική θαλάσσια μεθόριο στερούνται οποιασδήποτε νομικής, οικονομικής και χαρτογραφικής βάσης. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τεταμένη, καθώς ο Λίβανος στηρίζεται από το Ιράν και τη Συρία, αλλά και τις καλές σχέσεις που αναπτύσσει η Τουρκία με το Ιράν, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Τι γίνεται, όμως, με την Ε.Ε. και τους Ευρωπαίους; Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και μελετούν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να εντάξουν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. αφού η Ένωση έχει τα δικά της πολυεθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από το «Λεβιάθαν» θα μείωνε την εξάρτησή της από τη Ρωσία, την ίδια ώρα που θέλει να έχει και λόγο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, μέσα από την προνομιακή σχέση που έχει με το Ισραήλ και τη Μεσογειακή Ένωση. Μέσω της τελευταίας ευελπιστεί ότι θα ισχυροποιήσει την παρουσία της σε χώρες της Μεσογείου, που διαθέτουν μεγάλο ενεργειακό πλούτο. Εξ ου και η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο.



Σημερινή


Εμείς κρατάμε τα νεροπίστολα!

Οι Ελβετοί μπορούν να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους, πέραν της περιόδου της στρατιωτικής θητείας, καθώς η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε μια πρωτοβουλία που ήθελε να θέσει τέλος σ΄αυτήν την παράδοση που ισχύει από το 1874.

Οι Ελβετοί κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς της οπλοκατοχής, στο οποίο οι πολέμιοι της παραπάνω πρωτοβουλίας αποδίδουν το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα.

Η πλειοψηφία των ελβετικών καντονιών απέρριψε την πρωτοβουλία της αριστεράς, ειρηνιστικών και φεμινιστικών οργανώσεων που ήθελε ν΄απαγορευτεί στους άνδρες να κρατούν τα όπλα τους στα σπίτια τους πέραν της περιόδου της στρατιωτικής τους θητείας.

Δυο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η πρωτοβουλία «Για την Προστασία από τη Βία των Οπλων» απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή απαιτούσε να καταθέτουν τα όπλα τους όσοι υπηρετούν στο στρατό μετά τη λήξη της θητείας τους καθώς και την καταγραφή όλων των πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Αμυνας, περίπου δυο εκατομμύρια πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα, ένα για κάθε περίπου τρεις κατοίκους, ενώ περίπου 240.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τα έδωσε όλα ο δεξιωσηολάγνος υπουργός εξωτερικών κ Δούτσας!

Οριστικά χωρίς βίζα οι τούρκοι στα νησιά μας

 
150211-droutsasΣτο όνομα της ενίσχυσης του τουρισμού... Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, σας ενημερώσαμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας μας (www.elkosmos.gr), για μια συνάντηση υπουργών, με αντικείμενο τις «διευκολύνσεις θεωρήσεων σε χώρες ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος». Η συνάντηση έγινε. Και όπως είχαμε προβλέψει, αφορούσε και στην Τουρκία. Η κυβέρνηση αυτή, αρέσκεται άλλωστε να παίζει παιχνίδια με τη φωτιά. Στις δηλώσεις του που ακολούθησαν τη συνάντηση και αφου μίλησε πρώτα για τον τουρισμό από τη Ρωσία για «ξεκάρφωμα», ο Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκε και το θέμα με τις ημερήσιες βίζες στην Τουρκία, απάντησε: «Νομίζω οι νέες αγορές είναι αυτές που ξέρουμε, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, είναι η Ινδία, όλες αυτές οι περιοχές - και η Τουρκία βεβαίως και νομίζω και πέρυσι είχαμε μία σημαντική αύξηση επισκέψεων από Τούρκους πολίτες. Προσπαθούμε να βρούμε εδώ λύσεις και στο θέμα της ‘μονοήμερης επίσκεψης', όπως την αποκαλούμε και εδώ θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι». Προσέξτε: θα είναι «όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι»! Αυτό σημαίνει, ότι θα δώσουν την ευκαιρία σε Τούρκους πράκτορες, λαθρέμπορους, κακοποιούς και εμπρηστές, να αλωνίζουν ελεύθεροι στην ελληνική επικράτεια! Και αδιαφανείς διαδικασίες με απόρρητα κονδύλια...
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέρσι στον κωδικό 0896 του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ που αφορούν στις απόρρητες δαπάνες, αναγράφεται ποσό της τάξης των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος και παρά την οικονομική κρίση, το ποσό ανέβηκε στα 34 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί αυτή η αύξηση του 20% και μάλιστα σε εποχές που οι στρόφιγγες έχουν κλείσει για όλους; Για «επικοινωνιακή στήριξη» και με ποιά σκοπιμότητα; Προσέξτε: η αύξηση έγινε με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών. Φυσικά, εκτός του ΥΠΕΞ, κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποιους και πως διατέθηκαν τα χρήματα... Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει. Φυσικά, χαμένη είναι η χώρα και τα συμφέροντά της.
www.elkosmos.gr 


Νέα εξ ανατολών....

ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΠΙΣΤΗ ΕΙΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ…

Εφ. Ταράφ 13-2-2011

Το 10% των ανώτατων αξιωματικών κρατούμενοι

Στα πλαίσια της δίκης της υπόθεσης Βαριοπούλα σχεδόν το 10% των ανώτατων αξιωματικών στρατού και ναυτικού συνελήφθησαν.
……………………….
Από τους συλληφθέντες ανώτατους αξιωματικούς οι 15 είναι του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας και 12 είναι του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι υπηρετούνε σε κρίσιμα πόστα των Τ.Ε.Δ. Οι αξιωματικοί αυτοί και το πόστο που είχαν στο σχέδιο Βαριοπούλα περιγράφονται στο κατηγορητήριο ως εξής :
1. Αντιστράτηγος M. Korkut Özarslan : Διοικητής 8ου Σώματος. Αποτελεί το νούμερο 6 στην λίστα των υπόπτων του κατηγορητηρίου της υπόθεσης Βαριοπούλα. Στα πλαίσια του σχεδίου Βαριοπούλα θα τοποθετούνταν Διοικητής της 1ης Στρατιάς.
2. Αντιστράτηγος Yurdaer Olcan : Υποδιοικητής Ακαδημίας Πολέμου. Στα πλαίσια υποκλοπών ης υπόθεσης ακούγεται να προτείνει μια νέα κρίση τύπου Ιμίων. Ακούγεται να λέει : ¨Προτείνω χάριν της εθνικής ενότητος, σχέδιο σύγκρουσης χαμηλής έντασης ενάντια στην Ελλάδα¨
3. Αντιναύαρχος Mehmet Otuzbiroğlu : Διοικητής Βόρ. Θαλάσ. Τομέα
.4. Αντιναύαρχος Kadir Sagdic : Διοικητής Νότ. Θαλάσ. Τομέα
5. Αντιστράτηγος Αyhan Tas: Δκτής 15ου Σώματος (Άδανα). Έκανε την παρουσίαση στο σεμινάριο που έγινε στην 1η Στρατιά. Με βάση το κατηγορητήριο, στα πλαίσια της κατανομής καθηκόντων της Βαριοπούλας, είχε ευθύνη για τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την εκτέλεση και για αυτό φέρεται να είχε ετοιμάσει και λίστα προσωπικού που θα υπηρετούσαν μετά το πραξικόπημα.
6. Υποστράτηγος Gürbüz Kaya .( Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση). Στα στοιχεία της Βαριοπούλας αναδεικνύεται ανάμεσα σε αυτούς που ¨υποστηρίζουν πλήρως την χούντα¨. Κατηγορούμενος και για την υπόθεση των ναρκών που έσκασαν στη Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι και αργότερα αποδείχτηκε ότι ανήκαν στις Τ.Ε.Δ. Αυτός ήταν που είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό όταν εκείνος είχε επισκεφτεί το στρατόπεδο Τεκελί στο οποίο είχαν επιτεθεί οι ΠΚΚδες.
7. Υποστράτηγος Hasan Fehmi Canan : Διοικητής Σχολών και Εκπσεως Εφοδιασμού. Το όνομα του αναφέρεται στην λίστα του ¨υπηρετούντος προσωπικού¨ της Βαριοπούλας.
8. Υποστράτηγος Salim Erkal Bektaş :Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Επιθεωρήσεων και Αξιολογήσεων. Στο κατηγορητήριο φέρεται να είναι υπεύθυνος για τις ¨τοποθετήσεις προσωπικού¨.
9. Υποστράτηγος Ahmet Yavuz : Επιτελάρχης Ακαδ. Πολέμου. Μια από τις 24 υπογραφές ανώτατων αξιωματικών που υπάρχουν στο σχέδιο Βαριοπούλα. Στην λίστα αξιολόγησης στήριξης της χούντας υπάρχει δίπλα ο βαθμός 3+.
10. Υποστράτηγος Halil Helvacıoğlu – (Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση) Στα πλαίσια του σχεδίου Βαριοπούλα αναφέρεται ως ¨Διευθυντής πληροφοριών¨.
11. Υποστράτηγος Bekir Memiş : Διοικητής Μονάδας ΔΜ Τ/ΓΕΣ. Είχε την θέση Νο 15 κατά το σεμινάριο ¨Σχέδιο κίνησης 2003¨.
12. Υποστράτηγος İhsan Balabanlı : Διοικητής Σχολής Εφοδ. – Μεταφορών. Στις υποκλοπές που έγιναν στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Βαριοπούλα, εντύπωση προκαλούνε τα εξής λόγια του Μπαλαμπανλί : ¨Διοικητά μου, όταν θα συμβούνε ταυτόχρονα τα τρία περιστατικά στις τρεις περιοχές, θα επέμβω δια της βίας. Στα θεμέλια των σχεδίων μου υπάρχει και η νομική βάση για την βίαια επέμβαση. Εκτιμώ πως αυτά τα γεγονότα θα αρκέσουν προκειμένου να γίνει η επέμβαση (στο όνομα της σύγχυσης).¨
13. Υποναύαρχος Ramazan Cem Gürdeniz : Διευθυντής Διεύθυνσης Σχεδίων ΠΝ
14. Υποναύαρχος Ali Semih Çetin : Επιτελάρχης Στόλου
15. Ταξίαρχος Kasım Erdem : Διοικητής 4ης Μ/Κ ΤΑΞ. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως στα πλαίσια του σχεδίου Βαριοπούλα ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις που θα γινόταν στον τομέα ευθύνης του για σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την εκτέλεση, καθώς και για την κατανομή των καθηκόντων αυτών που υπηρετούσαν υπό τις διαταγές του.
16. Ταξίαρχος Νurettin Isik : Διοικητής Υδιοίκησης 4ου ΣΣ. Κατά το κατηγορητήριο θα αναλάμβανε θέση στα Δικαστήρια Εκτάκτου καταστάσεως. Φέρεται να είχε σχέσεις και με τον κατηγορούμενο στην υπόθεση Εργκενέκον Μπεντρετίν Νταλάν
17. Ταξίαρχος Gökhan Gökay : Διευθυντής Διεύθυνσης Στρατιωτικής Ιστορίας και Στρατηγικών Μελετών. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως περιλαμβάνεται στην λίστα του ¨προσωπικού που θα διοριζόταν σε ευαίσθητες θέσεις¨.
18. Ταξίαρχος Bulut Ömer Mimiroğlu : Διοικητής Στρατοχωροφυλακής Τοκάτης. Με βάση το κατηγορητήριο, όταν υπηρετούσε στην Δοίκηση της Στρατοχωροφυλακής Αδριανούπολης είχε εξουσιοδοτηθεί στα πλαίσια του σχεδίου Βαριοπούλα να ¨εντοπίσει τα άτομα που θα έπρεπε να διοριστούνε ή ν απομακρυνθούνε από τα καθήκοντα τους¨
19. Ταξίαρχος Ali Aydın : Διοικητής Στρατοχωροφυλακής Καισάρειας. Περιλαμβανόταν στην λίστα του προσωπικού που θα διοριζόταν σε θέσεις κλειδιά. Επίσης φέρεται να έχει ετοιμάσει ο ίδιος λίστα των ατόμων που θα συλλαμβάνονταν κατά το πραξικόπημα
20. Αρχιπλοίαρχος Turgay Erdağ : Επιτελάρχης Διεύθυνσης Ασφαλείας Ακτών
21. Αρχιπλοίαρχος Ahmet Türkmen : Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων
22. Αρχιπλοίαρχος Mehmet Fatih Ilgar : Διοικητής Ναυτικής Βάσης Αλεξανδρέττας
23. Αρχιπλοίαρχος Tuğamiral Cem Aziz Çakmak : Διοικητής Ομάδας Επχσεων Νότιας Θαλ. Περιοχής (ΑΚSΑΖ)
24. Αρχιπλοίαρχος Tuğamiral Levent Erkek : Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης Karamursel
25. Αρχιπλοίαρχος Levent Görgeç : Διευθυντής Διεύθυνσης Δόγματος Και Εκπαίδευσης Ακαδ. Πολέμου.
26. Αρχιπλοίαρχος Abdullah Gavremoğlu : Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού. Εκ των αξιωματικών που αναμένουν προαγωγή από το ΥΑS. Στη Βαριοπούλα αναφέρεται ως ¨Συντονιστής Κωνσταντινούπολης¨
27. Aρχιπλοίαρχος Ayhan Gedik


Αφιερωμένο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της συμφορας κ. Πάγκαλο!

15Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ-ΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΟΤΖΑΛΑΝ.

Νέτγκαζέτε 15-2-2011.

Στην πόλη Ματζικέρτ της περιοχής Μους, έγινε ανακοίνωση τύπου σχετικά με την 12 επέτειο από την σύλληψη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν.

Στην οργανωθείσα ανακοίνωση που έγινε για τον αρχιτρομοκράτη Οταζαλάν, μετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Ματζικέρτ Νουρί Μπαλτζή, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος BDP και μέλη του κόμματος. Τα μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του κόμματος BDP και περπάτησαν μέχρι την οδό Γιλάν Κιράν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Εδώ μιλώντας ο Ιντρίς Οζέρ, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Άλληλεγγύης των οικογενειών των κρατουμένων, κατήγγειλε σφόδρα την 15η Φεβρουαρίου. Ο Ιντρίς Οζέρ ισχυρίστηκε πως ο Οτζαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία με αντάλλαγμα τον αγωγό Blue Stream, πως υπήρξε συνωμοσία, και πως και χώρες της E.E. υπήρξαν εργαλεία σε αυτή τη συνωμοσία ώστε να υπάρξει σύγκρουση Τούρκων-Κούρδων στην Τουρκία.
Ο Οζέρ ανέφερε πως πρέπει να επανεκτιμηθούνε οι συνθήκες κράτησης του κρατούμενου Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και ζήτησε να υπάρχουν συνθήκες που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Κούρδους. Μετά την ανακοίνωση τα μέλη της ομάδα διαλύθηκαν χωρίς επεισόδια.
Σχόλιο : Το πανό αναφέρει : Ας είναι καταραμένη η 15η Φεβρουαρίου. Εθνική Γενοκτονία.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More