16.12.10

Τα νέα σήμερα...

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο (2010-12-16) - Antenna
Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά από τις 9.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ. Το Σάββατο 18 Δε..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της κρίσης στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής (2010-12-16) - Imerisia
Η κρίση και οι μηχανισμοί αντιμετώπισής της θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναινέσουν στην π..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες (2010-12-16) - Pathfinder.gr
Την άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι παρατεταμένα, προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δη..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Προκαταρκτική έρευνα για την επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη (2010-12-16) - Pathfinder.gr
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση στον ΚωστήΧατζηδάκη διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ΑθηνώνΕλένη Ράικου. Αντικείμενο της έρευνας είναι να εξακριβωθεί από ποιους κ..(7 σχετικα αρθρα) (4 σχολια)

Τι αλλάζει στην υγεία από το 2011 (2010-12-16) - In.gr
Αθήνα : Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, εκτός από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα ενταχθούν στο εξής και οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιώ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Διπλωμάτη της Χρονιάς για το 2011» ανακηρύχτηκε ο πρέσβης της Ελλάδας, Βασίλης Κασκαρέλης (2010-12-16) - Express.gr
 Τον έλληνα πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλη Κασκαρέλη, επέλεξε τοΣυμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων του Λος Αντζελες για τον τιμητικό τίτλο «Διπλωμάτηςτης Χρονιάς για το 2011», σύμφωνα με την ελλ.. (0 σχολια)
Το ΚΚΕ για την επίθεση κατά του Κ. Χαζηδάκη (2010-12-16) - Express.gr
 "Ο απαράδεκτος ξυλοδαρμός του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση. Αντίθετα, αξιοποιείται για να συκοφαντηθεί η λαϊκή πάλη και υπηρετεί αυτού.. (0 σχολια)
Εφαρμογή των νόμων στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης ζητά η Νέα Δημοκρατία (2010-12-16) - Express.gr
 Εφαρμογή της νομοθεσίας, που προβλέπει άμεση επέμβαση των διωκτικών αρχών όταν τελούνται κακουργηματικές πράξεις μέσα στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ζητά η τοπική διοικούσα επιτροπή της Νέας.. (0 σχολια)
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα με το προεδρείο της ΕΣΕΕ (2010-12-16) - Express.gr
 Ολοκληρώθηκελίγο μετά τις 2 μμ η συνάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα μετο προεδρείο της ΕΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης.    Με τη συνάντηση αυτή, ο.. (0 σχολια)
Μήνυση για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού (2010-12-16) - Pathfinder.gr
Ηνωμένες Πολιτείες  — Μήνυση σε βάρος της British Petroleum και άλλων εννέα εταιριών κατέθεσε την Τετάρτη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορώντας τις για την τεράστια καταστροφ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συντριβή αεροσκάφους στο Νεπάλ (2010-12-16) - Capital.gr
Νεκροί είναι και οι 22 επιβαίνοντες του μικρού αεροσκάφους που συνετρίβη στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στο ανατολικό Νεπάλ. Σύμφωνα με την εταιρία Tara Air, ένας από τους επιβάτες ήταν Αμερικανός και όλ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ελεύθερος με εγγύηση ο Τζ. Ασάνζ (2010-12-16) - Pathfinder.gr
Ηνωμένο Βασίλειο  — Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε την Πέμπτη να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από συν..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στρατιωτικές ασκήσεις από τη Ν. Κορέα (2010-12-16) - Antenna
Στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιήσει η Νότια Κορέα στο νησί Γιοπγιόνγκ, το οποίο βομβαρδίσθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας και βρίσκεται σε διαφιλον..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Μείωση των απασχολούμενων στο λιανεμπόριο (2010-12-16) - Antenna
Μείωση κατά 1,4% παρουσίασε ο Γενικός δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο, του Γ΄ τριμήνου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γʼ τριμήνου 2009, έναντι μείωσης 2,1% που σημει..(22 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Με fast track οι αποκρατικοποιήσεις του ελληνικού Δημοσίου (2010-12-16) - Zougla.gr
Ένας νέος φορέας διαχείρισης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού πρόκειται να συγκροτηθεί, με την ονομασία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ», κατόπιν απόφασης της διυπουργικής επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Απ..(19 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στο 4,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο (2010-12-16) - Antenna
Μείωση από 5,2% σε 4,8% παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
ΕΚΤ - Αύξηση του κεφαλαίου της κατά 5 δισ. ευρώ (2010-12-16) - Express.gr
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του εγγεγραμμένου κεφαλαίουτης κατά 5 δισ. ευρώ στα 10,76 δισ. ευρώ από τις 29 Δεκεμβρίου 2010. Η απόφασηελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικ..(22 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν...

Kαι τωρα η σειρα σου.......




Ειναι η σειρα σου γλοιωδες υποκειμενο που με αγνοεις.
Εσενα μιλαω,που γυρνας αλαζονικα και μιλας για δημοκρατια και κρατος και νομους,μα εννοεις,δικτατορια και χρημα και πονο....
Εσυ που χρονια τωρα καταδυναστευεις το μελλον μου κι εχεις το θρασσος να γυρνας αμεριμνος και χαμογελαστος,σαν το δολοφονο που γυρναει στον τοπο του εγκληματος.
Εσυ που ζεις σαν παρασιτο στο κορμι του λαου και του εθνους,και απαιτεις θυσιες νεες,για να τακτοποιησεις και τα δισεγγονα σου...
Μη βγαινεις απο το σπιτι σου,μην προχωρας στο δρομο,μην πας για ψωνια.....Θα σε βρω...
Θα σε βρω και δε θα μπορεσω να συγκρατησω τα χερια μου,απο το να σε ρωτησουν με βια,"απο που κι ως που βρε αληταρα,τα φαγαμε μαζι;"
Παιζετε το παιχνιδακι σας,189 χρονια τωρα,εσεις τα μελη μιας οικογενειας,μιας φατριας,των δολοφονων της χωρας.
Φυλακισες και εξευτελισες τους ελευθερωτες μου και δε μιλησα.
Με πουλησες μια δεκαρα στ αφεντικα σου και δεν εβγαλα κιχ.
Με εβαλες να σκοτωνω τ αδερφια μου και σε ευχαριστουσα.
Μου πηρες την περηφανεια και την αξιοπρεπεια μου,κι εμαθα να σου χαμογελω.
Κατεστρεψες τα ονειρα και τις προσδοκιες των παππουδων μου,των πατεραδων μου,τα δικα μου,των παιδιων μου,και παντα ζηταγες εσυ να σε βοηθησω.
Ζεις με τον κοπο μου,μιλας εκ μερους μου με λογια προδοσιας,τρως τη σαρκα μου κι εγω σε κοιταω ακομα.


Τωρα ζητας να ξεχασω ποιος ειμαι,να γινω ενας αριθμος στην ατζεντα σου,να εχω τηλεχειριστηριο για να μην κουραζεσαι και ακομα σε κοιτω με απορια.


Πες μου ομως κατι βρε ανδρεικελο,αληθεια πιστευεις πως αν μου παρεις οσα εχω,θα σου παραδωσω και την ψυχη μου;
Αληθεια πιστευεις πως θα ξεπουλησω ακομα κι αυτην;


Λοιπον ακου ζητιανε,δεν εχω αλλη ανοχη να σου δωσω....δεν εχω αλλη υπομονη,και προφανως και δεν εχω και τιποτ αλλο πια....
Εχω ομως ακομα το κουραγιο,να φωναζω πως δε θα σε αφησω να ξεπουλησεις και το χωμα που θαφτηκαν οι γονεις μου......οχι το χωμα που πατουν τα παιδια μου.......


Και απο σημερα,καθε φορα ελεεινο υποκειμενο,που θα βγαινεις απο το σπιτι σου,το γραφειο η τη "βουλευτικη σου ασυλια",να κοιτας πισω σου γιατι θα ειμαι εκει....θα σε περιμενω για να σου δωσω τα ρεστα...


Δε με νοιαζει πως σε λενε...Κακλαμανη,Χατζηδακη,Παγκαλο...οπως και να σε λενε,τωρα θα σου ξεπληρωσω τα δανεικα......


Κι αν αυτο δεν ειναι πολιτισμενο οπως λες,τοτε να σε ενημερωσω πως "πολιτισμος ειναι να αμυνεσαι για τα παιδια σου και για το Εθνος σου",και οχι για τις καταθεσεις και τις μεζονετες σου.....


Αν εισαι τρομοκρατημενος,καλα κανεις!!
Καιρος να λαβεις κι εσυ το μεριδιο τρομου που σου αντιστοιχει.....Μακαρι να μπορουσα να σε κρεμασω δημοσιως, αλλα δε θα ηταν αυτο που σου πρεπει....εσενα σου πρεπει καθημερινος εξευτελισμος....


Οπως εξευτελιζεις τους Ελληνες 189 χρονια τωρα,ετσι πρεπει να εξευτελιστεις κι εσυ........το αιμα να μη βγαινει απο πανω σου και το βλεμμα σου να ειναι οπως και το δικο μου......αβεβαιο και θολο,ετσι οπως μου το εκανες....να χασεις κι εσυ το χαμογελο το αλαζονικο και να μαθεις να πονας οπως εκεινοι που μαχαιρωνεις πισωπλατα χρονια τωρα.....


Προσεχε λοιπον ψηφοζητιανε γιατι δε θα σε λυπηθω.....οπως δε με λυπηθηκες,οπως δε λυπασαι τους γεροντες και τα παιδια αυτης της χωρας,και τα οδηγεις στην εξαθλιωση...


Θα σε τσακιζω οπου σε συναντω......θα ποτιζω με το αιμα σου το πεζοδρομιο που θα πατουν τα πανακριβα παπουτσια σου,και θα σε δειχνω ως παραδειγμα σ εκεινους που ζητουν απεγνωσμενα να παρουν τη θεση σου.........



ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ...........Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΕ......
ΤΡΕΞΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΣ....ΜΑ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΒΡΩ....ΒΛΕΠΕΙς ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ!!!


ΔΕ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ,ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΕΘΑ!





Λακεδαίμων Αππελαιος


Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...

Πωλούνται αεροδρόμια, τρένα, τζόγος, τράπεζες, δρόμοι και το κτίριο που φιλοξενεί το Μέγαρο Μαξίμου!




Πωλητήριο σε ακίνητα και συμμετοχές του Δημοσίου με ταυτόχρονη επέκταση συμβάσεων παραχώρησης βάζει η κυβέρνηση με στόχο την είσπραξη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2011-2013.
Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η χθεσινή διυπουργική για τις αποκρατικοποιήσεις, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα προσληφθούν σύμβουλοι για να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ανάμεσα στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνεται η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, η διαχείριση της οποίας περνάει με fast track σε εταιρεία, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα, καζίνο και λαχεία.
Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011 ενώ υπενθυμίζεται πως για την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού συγκροτείται μέσω fast track εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε στην οποία περνάει η διαχείριση της και η πρόσληψη συμβούλων για τη διατήρηση της
Αποκρατικοποιήσεις (πώληση συμμετοχής)
Το πωλητήριο στη συμμετοχή του Δημοσίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα της περιουσίας, από αεροδρόμια και λιμάνια, έως καζίνο και συχνότητες ραδιοφώνου, τηλεόρασης κλπ.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ
Αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΤΑ
ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Αττικό λιμενικό σύστημα
Παραχώρηση λιμανιών
850 περιφερειακές μαρίνες
Βιομηχανία ΛΑΡΚΟ
Καζίνο Πάρνηθας, Εθνικό και Λαϊκό λαχείο
Αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος
Επεκτάσεις συμβάσεων παραχώρησης
Στο κυνήγι των εισπράξεων περιλαμβάνεται και η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης έργων, κάποια από τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί για χρόνια, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Συμβάσεις παραχώρησης θα συναφθούν ή θα επεκταθούν στα παρακάτω:
Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (καινούριες συμβάσεις)
Αττική Οδός και Εγνατία Οδός
ΟΠΑΠ
Kατάλογος ακινήτων προς αξιοποίηση
Συγκροτούνται ομάδες διοίκησης έργου "για την άρση των διοικητικών εμποδίων και την προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων από τους υπεύθυνους φορείς (ΚΕΔ, ΕΤΑ/Ολυμπιακά Ακίνητα). Ο κατάλογος των προς αξιοποίηση ακινήτων έχει ως εξής:                                                                                                                                                 

Ακίνητα ΕΤΑ και ΚΕΔ    
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ τ.μ (περίπου)
ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 5.500.000
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΦΑΝΤΟΥ-ΡΟΔΟΥ 1.500.000
Ακίνητα ΚΕΔ    
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΣ - ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ 80.000.000
ΠΕΛΛΑΣ ΒΟΡΡΑΣ -ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ 18.000.000
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟ 223.000
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΟΥΡΝΕΣ 750.000
ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ -ΦΩΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 8.000.000
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗ 153.000
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑ-ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ 94.000
ΧΑΛΙΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΡΩΝΗ-ΣΥΚΙΑ 76.000
Aκίνητα ΕΤΑ    
ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 152.000
ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΤΗΜΑ ΣΚΑΛΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 427.215
ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ 1.487.634
ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 47.165 (χερσαία ζώνη)


Εξ ιδίων τα βέλη...

Η 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


Η 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. ΣΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ...ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.......



Η 3η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ...
Π.Α.Σ.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α.:ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ


kefalos-net.blogspot.com


Να το καταργήσουμε επειγόντως!

Το πολιτικό σύστημα θα επιχειρήσει να διασωθεί. Κι αν απειληθεί σοβαρά, θα παίξει τα “ρέστα” του


Τι είναι το πολιτικό σύστημα καταρχήν; Βασικά είναι η κυβέρνηση και οι βουλευτές, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και μετά είναι τα κόμματα και οι μεγάλες οργανώσεις τους, καθώς και τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία των εργαζομένων, τα οποία είναι φυσικά σχεδόν πλήρως ελεγχόμενα από τα κόμματα. Από κοντά τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν όλο αυτό το σύμπλεγμα. Υπάρχει κι ένας δεύτερος πιο ευρύς κύκλος, αλλά ας τον αφήσουμε για την ώρα ήσυχο.
Δηλαδή το σύστημα έχει έναν “κεντρικό πίνακα ελέγχου”, σαν τον πίνακα με τις ασφάλειες στο σπίτι μας. Και οι ασφάλειες σε αυτόν τον πίνακα ελέγχου είναι κυρίως τα κόμματα.
Τι θα μπορούσε να είναι η διάσωση του συστήματος; Καλά αυτό είναι εύκολο. Διάσωση του συστήματος θα είχαμε αν παρόλη την τωρινή λαϊκή κατακραυγή και το χάλι, κατάφερνε το σύστημα να βγει διατηρώντας τον κομματικό έλεγχο στο πολίτευμα, την πολιτική, την κοινωνία, τα συνδικάτα, τους δήμους, τα μέσα ενημέρωσης και τα παρόμοια. Διάσωση του συστήματος είναι να μην χάσει τον τωρινό έλεγχο που έχει.
Ποια είναι η απειλή για το πολιτικό σύστημα σήμερα; Η απειλή είναι να χάσει τον έλεγχο. Τον έλεγχο της κατάστασης πολιτικά και κοινωνικά. Η “ατζέντα” των θεμάτων να μην καθορίζεται από το σύστημα και οι πρωτοβουλίες να μην ανήκουν στο σύστημα. Ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα κόμματα και έχει φύγει μακριά από τις κομματικές στάνες. Η μεγάλη αποχή στις τελευταίες εκλογές αυτό έδειξε. Ο λαός επίσης δείχνει να μην εμπιστεύεται καθόλου τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών του οργανώσεων. Και όσο για τα μέσα ενημέρωσης, οι μεν εφημερίδες αργοπεθαίνουν, τα δε κανάλια συντηρούνται με τεχνητές αναπνοές. Ασε που ο μέσος τηλεθεατής όταν δεν οργίζεται με τα δελτία ειδήσεων, απλώς τα περιγελάει. Δηλαδή τα παραδοσιακά μέσα ελέγχου και χειραγώγησης του λαού από το σύστημα, δεν είναι πια καθόλου αποτελεσματικά. Το σύστημα χάνει λάδια. Και θέλει ρεκτιφιέ.
Ο λαός είναι θυμωμένος. Είναι θυμωμένος διότι ακούει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Κυβέρνησης, τους επικεφαλής των κομμάτων, τον ελεγκτή της δημόσιας διοίκησης, τον πρόεδρο των Δικαστών και Εισαγγελέων, τα κανάλια, τις εφημερίδες τα χίλια δυο, ακούει λέω περιγραφές και παραδοχές για ένα σωρό ανήκουστα πράγματα, που γίνονταν για πολλές δεκαετίες, και ίσως ακόμη να συνεχίζουν να γίνονται. Και παρόλα αυτά δεν βλέπει κανέναν να τιμωρείται. Και το μόνο που γίνεται τελικά είναι να τον καλούν να εξοφλήσει έναν λογαριασμό που δεν ξέρει και τι περιλαμβάνει στο κάτω κάτω. Ποιος έφαγε τι, και ποιος ξόδεψε τι, και ποιος δανείστηκε τι. Σε καμμία σοβαρή ταβέρνα δεν γίνεται έτσι με τον λογαριασμό. Ούτε στις ημιυπαίθριες.
Οπότε ο λαός έχει αρχίσει και εκφράζει την οργή του. Αυτό όμως δεν είναι πια και τόσο επικίνδυνο για το σύστημα. Αμα είσαι το σύστημα ρίχνεις δυο τρεις ξυλιές στον λαό, κι αυτός τα μαζεύει και πάει σπίτι του να “γλύψει τις πληγές του”. Το επικίνδυνο είναι όμως ότι αρχίζει ο λαός και αναρωτιέται και ψάχνεται, τι έφταιξε και τι φταίει, και στο τέλος-τέλος, εκτός από θυμωμένος λαός, θα μας προκύψει και λαός με αιτήματα. Για εκδημοκρατισμούς, για μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας, για μηχανισμούς τιμωρίας. Οχι ελεγχόμενους από το σύστημα. Αλλά από τον ίδιο το λαό. Αυτός είναι ο κίνδυνος και η απειλή. Να χάσει το σύστημα το τιμόνι από τα χέρια. Δηλαδή να γίνουν αλλαγές στο πολίτευμα τέτοιες, από τις οποίες το σύστημα θα χάσει ένα μεγάλο μέρος του ελέγχου της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης.
Μπρος σε αυτόν τον κίνδυνο, το σύστημα θα συνασπισθεί. Θα βάλει πολλές από τις εσωτερικές του διαφορές στην μπάντα. Θα μονοιάσει. Και θα εμφανιστεί ως “ο εγγυητής της νομιμότητας και της τάξης”. Οι κινήσεις που κάνει ήδη άρχισαν και είναι ορατές. Καθώς και ο παραμερισμός των “εσωτερικών διαφωνιών” μπρος στον κοινό κίνδυνο. Διότι ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Μα πάρα πολύ σοβαρός. Δεν απειλείται ενας και δυο ανθρώποι εδώ, και η εξουσία τους. Εδώ απειλείται το ΣΥΝΟΛΟ του συστήματος.
Βέβαια η νομιμότητα έχει ήδη καταλυθεί από το ίδιο το σύστημα. Η για να είμαι ακριβέστερος γίνεται επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας πάντα προς όφελος του συστήματος. Πράγμα που είναι και ένας λόγος της λαϊκής οργής.
Πάμε στα “ρέστα” τώρα. Τι θα μπορούσε να είναι τα “ρέστα” του συστήματος;
Δεν ξέρω. Αλλά κάτι μου λέει πως είμαστε πολύ κοντά στο “να τα δούμε”.
Θραξ ο Αναρμόδιος


Ο Ρανταπλάν...

ΟΙ ΚΟΤΕΣ, ΟΙ 156 ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ 330.000 ΕΥΡΩ, ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ

4 σαχινιδοδιαμαντοπούλειες αποφάσεις, δημοσιευόμενες στο υπ’ αριθμ. 1883 φύλλο του Β΄ τεύχους του ΦΕΚ της 2ας Δεκεμβρίου 2010 (τεθέντος εν κυκλοφορία μόλις την 16η του αυτού μηνός – ήγουν ακριβώς στον απόηχο της «ψηφίσεως» των κατεπειγόντων μέτρων «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας και του συνακόλουθου βουλευτικού ξυλοδαρμού), χορηγούν «για το έτος 2010 εφ’ άπαξ αμοιβή» στο διοικητικό προσωπικό: (α) των Γενικών Αρχείων του Κράτους [145.500 €], (β) της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς [86.500 €], (γ) της Σιβιτανιδείου Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων [44.500 €], και (δ) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης [53.500 €], «για την αποδεδειγμένη συμμετοχή του στη διεξαγωγή και υποστήριξη των Γενικών Εξετάσεων Εισαγωγής στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση»!!! Είτε πρόκειται για καταβολή πραγματικών δεδουλευμένων, είτε πρόκειται για οφθαλμοφανώς δεδουλευμένη «ικανοποίηση δίκαιου αιτήματος», δεν αντιλαμβάνονται άραγε οι παρακοιμώμενοι της Υψηλότητας του, του Πρίγκηπος και Αυθέντου μας, του Γοδεφρείδου Ρανταπλάν, ότι «μ’ αυτά και μ’ αυτά» υπούλως διαβιβρώσκονται τα θεμέλια της κυριαρχίας του;


Τι να στοχάζζεται άραγε;

ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ...ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΑ ΝΟΗΜΑΤΑ...

"Παραλάβαμε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την πήγαμε ένα βήμα μπροστά!"


Γεώργιος Παπανδρέου αλλιώς G.A.P.
Ίσως και το  πως θα λεηλατήσει ακόμη περισσότερο τα πενιχρά πλέον εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων.  
 Αγαπηνός.


Τι συμβαίνει;

Ανώνυμος δημοσιογράφος καταγγέλλει ανώνυμους ιστολόγους!



Πληθαίνουν οι επιθέσεις εναντίον των ελεύθερων bloggers, με συντονισμένες προσπάθειες του έντυπου τύπου και της εξουσίας με σκοπό τη φίμωση των ιστολογίων, τον περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης και επικοινωνίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης, τον έλεγχο της κρατικής εξουσίας και το θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Μετά τις απειλές του κυρίου Πάγκαλου για την προσφυγή του στη δικαιοσύνη για τα δυσμενή εναντίον του σχόλια τα οποία διατυπώθηκαν σε γνωστό ιστολόγιο, η ιστορία επαναλαμβάνεται με πρωταγωνιστή και θιγόμενο πρόσωπο αυτή τη φορά τον αρχηγό του Ελληνικού Στρατού. 


Με άρθρο του στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος ανώνυμος δημοσιογράφος
 ισχυρίζεται ότι αναρτήθηκε την περασμένη Κυριακή δημοσίευμα με υβριστικά σχόλια εναντίον του αρχηγού του ελληνικού στρατού και της οικογένειάς του στο διαδίκτυο από αριθμό ιστολογίων, το οποίο συνοδεύτηκε από εκβιαστικά τηλεφωνήματα ανωνύμου, ο οποίος, κατ' αυτών, αξίωσε την καταβολή χρηματικού ποσού προκειμένου να αρθούν τα εν λόγω δημοσιεύματα. Για το λόγο αυτό, κατά τον Αδέσμευτο Τύπο, διετάχθη προκαταρκτική εξέταση από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών προκειμένου να αρθεί το απόρρητο τόσο για τα στοιχεία των διαχειριστών των ιστολογίων  όσο και για την ταυτότητα του εκβιαστή που αναμένεται να προκύψει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Υπενθυμίζουμε ότι το διαδίκτυο σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, αποτελεί μέσο επικοινωνίας και όχι ΜΜΕ και για το λόγο αυτό δεν υπόκειται στους περιορισμούς και τις περί τύπου διατάξεις. Μια πιθανή άρση του απορρήτου θα ήταν εφικτή μόνο για πιθανολογούμενο κακούργημα, το οποίο όμως όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις συγκεκριμένων blog εις ουδεμίαν περίπτωση ετελέσθη. Άλλωστε, το άρθρο 19 του Συντάγματος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή παρακολούθησης , ελέγχου ή αποτύπωσης της επικοινωνίας, κάθε μορφή παρεμπόδισης της επικοινωνίας καθώς και σε κάθε μορφή χρησιμοποίησης αποδεικτικών μέσων τα οποία αποκτήθηκαν κατά παράβαση της συνταγματικής προστασίας του απορρήτου. 


Η ελευθερία της έκφρασης όπως αυτή υλοποιείται μέσα από την ανωνυμία των ιστολογίων, διευκολύνει την κριτική προς την πολιτική εξουσία, καυτηριάζει δημόσια πρόσωπα και πολιτικές καταστάσεις με τη διατύπωση, αρκετές φορές, επικριτικών σχολιασμών σχετικά με τη συμπεριφορά προσώπων που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Δημόσια πρόσωπα όπως ο πρωθυπουργός της χώρας, οι υπουργοί, βουλευτές και άλλοι έχουν γίνει αποδέκτες δριμύτατης κριτικής. Γιατί άραγε θα αποτελούσε εξαίρεση ο αρχηγός του ελληνικού στρατού;


Άλλωστε, σύμφωνα με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τα όρια αποδεκτής κριτικής προς ένα δημόσιο πρόσωπο, όταν γίνεται αναφορά στην ιδιότητά του αυτή είναι ευρύτερα από εκείνα του απλού πολίτη. 


Το δημόσιο πρόσωπο, αναπόφευκτα και ενσυνείδητα εκτίθεται στον έλεγχο των πράξεων και της εν γένει συμπεριφοράς του τόσο από δημοσιογράφους όσο και από το σύνολο των πολιτών και για το λόγο αυτό επιβάλλεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανοχή. Κάτι που προφανώς ο αρχηγός του ΓΕΣ αγνοεί.

Και όπως γίνεται φανερό οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορούν δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών δεν αποτελούν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας πόσο μάλλον εάν έχουν την αντίθετη προς το καθεστώς άποψη.


Η μεθοδευμένη προσπάθεια σύνδεσης ιστολογίων  με έναν υποτιθέμενο ανώνυμο εκβιαστή προφανώς αποτελεί το Δούρειο Ίππο στην προσπάθεια άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του «ενοχλητικού» ιστολογίου με εμφανείς σκοπιμότητες.


Η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας δε θα ήταν άραγε αρκετή για τον πλήρη εντοπισμό των στοιχείων του παραβάτη του κοινού ποινικού δικαίου; Σε τι θα εξυπηρετούσε μία ταυτόχρονη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των bloggers αν έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυτό δε συνδέεται σε καμιά περίπτωση με την κακουργηματική πράξη; Μήπως τελικά αυτό είναι το ζητούμενο; 


Μήπως οι σκοπιμότητες είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που ανώνυμος δημοσιογράφος προβάλλει; 


Μήπως ο τελικός σκοπός είναι ένα ακόμα βήμα προς τη φίμωση των ιστολογίων, τον έλεγχο της επικοινωνίας και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης προς όφελος των συμβατικών ΜΜΕ, που κατά παράβαση κάθε κανόνα του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αποσκοπούν μέσα από τους μηχανισμούς της προπαγάνδας την παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση των πολιτών και την καθήλωσή τους στο περιθώριο των εξελίξεων στις κρίσιμες ώρες που διανύει η χώρα μας;

Μήπως τα blogs παραβίασαν το νόμο της σιωπής; Μήπως ενοχλούν τόσο πολύ οι αποκαλύψεις τους για την προαποφασισμένη συνδιαχείριση του Αιγαίου με τους Τούρκους, την ονομασία των Σκοπίων,  και τα θέματα που αναφέρονται στη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας και την ασφάλεια της χώρας μας; 


Τι ειρωνεία!


Να ζητά άρση του απορρήτου ένας δημοσιογράφος έγκριτης εφημερίδας που παραβιάζει κατάφωρα τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αρθρογραφεί ανώνυμα.


Νέα εξ ανατολών....

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Εφ. Μπιρλίκ   15-12-2010
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Οι σχετικές με το σχέδιο για τον δρόμο του Τυχηρού εξελίξεις τον τελευταίο καιρό, αποτελούνε για μια ακόμη φορά πολιτική λεηλασίας και κατάσχεσης της περιουσίας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν στην κατασκευή του πανεπιστημίου, της βιομηχανικής περιοχής, της στρατιωτικής περιοχής και του δρόμου της Εγνατίας πάλι τα χωράφια των Τούρκων είχαν  απαλλοτριωθεί, και να θυμόμαστε πως κατ΄αυτόν τον τρόπο οι ομογενείς μας είχαν χάσει τις περιουσίες τους.
Το κόμμα DEB και ο συνδυασμός ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨, ενδιαφέρθηκε για το θέμα εδώ και καιρό, και θέλουμε να δηλώσουμε πως δεν θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά να απομακρυνθούνε οι ομογενείς μας.
Συνιστούμε στους κατοίκους των χωριών Τυχηρού, Κάλχα και Κηκίδιου, να δείξουν ευαισθησία και να προετοιμαστούνε για τις δέουσες νομικές προσφυγές και τις αναγκαίες διαμαρτυρίες.
Τέλος λέμε στα αρμόδια όργανα, πως πρέπει να εφαρμοστεί η πιο σωστή επιλογή του σχεδίου, που ήταν η αρχική επιλογή Καρυδιάς-Πανδρόσου, και ανακοινώνουμε πως ως κόμμα DEB και ανεξάρτητη λίστα θα παράσχουμε στον κόσμο της περιοχής την απαραίτητη στήριξη. Πιστεύουμε πως οι αρμόδιες αρχές το συντομότερο δυνατό θα προσεγγίσουν το θέμα με ψυχραιμία, και παραβλέποντας τα πολιτικά συμφέροντα, θα κινηθούνε προς όφελος του κόσμου της περιοχής.
Σχόλιο : Τόσες εκκλήσεις για προετοιμασία και ευαισθησία...δείχνουν και το πόσο αδιάφορο είναι το θέμα για αυτούς που κάποιοι θέλουν να τους ξεσηκώσουν. Και εμένα αν ένα χωράφι που έκανε 2 χιλ το στρέμα μου έδιναν 5, ε μάλλον θα το πουλούσα. Και αν εν πάσει περιπτώσει ήταν σημαντικό μέρος της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, θα πήγαινα με τα χρήματα αυτά και θα αγόραζα άλλα. Διότι χωράφια προς πώληση υπάρχουν Λεφτά δεν υπάρχουν !  

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Εφ. Ταράφ 15-12-2010


Συνέντευξη που έδωσε ο Ισμέτ Ακτσά στην δημοσιογράφο της εφημερίδας Ταράφ Νεσέ Ντουζέλ.
ΝΕΣΕ ΝΤΟΥΖΕΛ : Πάνω που λέμε ότι τελειώσαμε με το θέμα του στρατού, αντιμετωπίζουμε νέα περιστατικά, Τώρα βρέθηκαν νέα έγγραφα στο Γκιόλτσουκ (ναυτική βάση). Σύμφωνα με τις ειδήσεις εμπεριείχαν σχέδια για νέα πραξικοπήματα. Γιατί στην Τουρκία δεν αλλάζουν καθόλου γνώμη οι στρατιωτικοί για τα πραξικοπήματα ;
ΙΣΜΕΤ ΑΚΤΣΑ : Δεν μετανιώνουν γιατί εμπιστεύονται την στρατιωτική νοοτροπία της χώρας αυτής. Και οι πολίτες τέτοιο μυαλό έχουν. Στην Τουρκία ακόμη ο στρατός καταλαμβάνει σημαντικό μέρος στην πολιτική ζωή.  Και αν ο πρώτος λόγος για αυτό είναι ο στρατός, εξίσου σημαντικός λόγος είναι οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και κάποιες πολιτικές πλευρές. Για αυτό άλλωστε κάποια μέρη του στρατού μπορούν ακόμα και κάνουνε σχέδια πραξικοπήματος.
Η στρατιωτική κηδεμονία σε πολλά θέματα συνεχίζεται. Ιδιαίτερα στα θέματα χρημάτων και εξόδων… Έχουμε κάποια εξουσία που να εμπλέκεται στα έξοδα των στρατιωτικών και στις αμυντικές δαπάνες ; Το κοινοβούλιο μπορεί να ελέγξει όπως πρέπει τον αμυντικό προϋπολογισμό ;

Όχι. Στην πραγματικότητα το κοινοβούλιο μπορεί να ελέγξει τον αμυντικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, αλλά δεν το κάνει. Προσέξτε…Στην Τουρκία ο προϋπολογισμός του δημοσίου δεν μοιράζεται βάσει αναγκών. Οι πολιτικοί βλέπουν τα αιτήματα προϋπολογισμού που τους έρχονται από τις Τ.Ε.Δ.. Τα αντιμετωπίζουν εξολοκλήρου. Και μετά αυτό που έχει απομείνει μοιράζεται σε παιδεία, υγεία και σε επενδύσεις. Αυτό ισχύσει για όλες τις πολιτικές εξουσίες. Κανείς δεν λέει : ¨Γιατί τα παίρνετε αυτά τα όπλα ; Τι θα κάνετε με αυτά τα όπλα ; Σε αυτό το όπλο, στο αμυντικό σχέδιο ζητήσατε τόσα χρήματα. Δεν γίνεται τόσα πολλά. Να μειωθεί σε αυτό το ποσό. Εμείς αυτά τα χρήματα θα τα ξοδέψουμε στην υγεία και την εκπαίδευση¨.
Η εξουσία του κόμματος ΑΚΠ έθιξε σε πολλές πλευρές την θέση του στρατού στην πολιτική. Στο θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Στο θέμα του Στρατιωτικού Συμβουλίου. Στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών γιατί δεν το κάνει κατά την γνώμη σας ; Η μήπως δεν μπορεί να το κάνει ;
 Ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα. Μέχρι πρόσφατα ακόμα και στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπήρχαν σοβαροί περιορισμοί. Όμως παρά τους περιορισμούς αυτούς, πάλι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί στην βουλή να συζητηθεί και να κατηγορηθεί. Ο λόγος για τον οποίο δεν κατηγορείται είναι οι πολιτικοί μας. Πιστεύουν πως ¨Ο στρατός καθορίζει μόνος τις ανάγκες του.  Πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα που χρήζει ειδικότητας¨. Κι όμως οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι ένα τεχνικό θέμα.Το αντίθετο, είναι ένα θέμα κοινωνικό και πολιτικό. Οι πολιτικοί είναι, που πρέπει να αποφασίζουν για αυτές τις δαπάνες. Δεν μπορεί τις αμυντικές δαπάνες να τις αποφασίζει ο στρατός.

Βγήκε ένας νόμος που δίνει στο Ελεγκτικό συνέδριο την αρμοδιότητα να ελέγχει τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά η κυβέρνηση πρόσθεσε και κάποια πράματα σε αυτόν τον νόμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ρωτήσει τους στρατιωτικούς σχετικά με την αναγκαιότητα των στρατιωτικών δαπανών. Γιατί επέφερε τέτοια αλλαγή η κυβέρνηση ;  
Άνοιξε τον δρόμο του ελέγχου, αλλά κατάργησε τον έλεγχο απόδοσης αυτών των δαπανών.

Όταν καταργεί τον έλεγχο απόδοσης των στρατιωτικών δαπανών δεν είναι σα να λέει πως ¨οι στρατιωτικοί θα αποφασίζουν μόνοι τους για τις στρατιωτικές δαπάνες και οι πολιτικοί δεν θα μπορούνε να ρωτήσουν αν χρειάζονται ή όχι αυτές¨ ;
Ακριβώς έτσι. Φυσικά δεν μπορείς να ελέγξεις τις αμυντικές δαπάνες,                        χωρίς να ρωτήσεις για την αναγκαιότητα ή όχι των δαπανών. Άλλωστε ο στρατός για πολύ καιρό απέρριπτε τον ¨έλεγχο αποτελεσματικότητας¨. Έλεγαν πως οι στρατιωτικές ανάγκες δεν μπορεί να αποτιμώνται με την λογική της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Στο τέλος η κυβέρνηση αποδέχτηκε αυτήν την αντίρρηση.

Ποια είναι η σχέση του ΑΚΠ με το στρατό ;
Το ΑΚΠ πιστεύει πως ¨Αν ο στρατός δεν είναι ενάντιος σε εμάς, αν δεν ασχολείται τόσο με εμάς θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι¨. Το ντέρτι του ΑΚΠ είναι ένας ευτυχισμένος γάμος με τον στρατό !! Επιθυμεί έναν ευτυχισμένο γάμο με τον στρατό. Το ντέρτι του ΑΚΠ δεν είναι ούτε η αποστρατικοποίηση, ούτε ο ριζικός εκδημοκρατισμός.
………………………..
Με τον τελευταίο νόμο παρεμποδίστηκε και η ανακοίνωση στον κόσμο των αμυντικών δαπανών…
Ναι…Το  θέμα συνδέθηκε με έναν κανονισμό που θα βγάλουν οι Τ.Ε.Δ. Οι Τ.Ε.Δ. θα ετοιμάσουν έναν κανονισμό και με βάση αυτόν το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τις στρατιωτικές δαπάνες. Επίσης ο νέος νόμος μπορεί να δίνει αυτήν την αρμοδιότητα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως  αυτό θα την ασκεί μόνο όταν του το λέει η βουλή.

Στο τέλος τι θα γίνει ;

Οι αμυντικές δαπάνες σε αυτήν τη χώρα, δεν θα ελέγχονται αυτόματα. Αν δεν υπάρξει μια πολιτική θέληση, η παλιά τάξη πραγμάτων συνεχίζεται. Και ενώ υπό την άποψη της εσωτερικής και εξωτερικής συγκυρίας υπάρχουν πολλοί θετικοί παράγοντες, με το βήμα όπισθεν που έκανε με τον νόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχασε μια σημαντική ευκαιρία στο θέμα της αποστρατικοποίησης. Έκλεισε ο δρόμος προς την διαφάνεια.
Ένα τμήμα των στρατιωτικών δαπανών στις εξελιγμένες χώρες είναι κρυφό, αλλά υπάρχει παράδειγμα χώρας που όλες οι δαπάνες να τηρούνται μυστικές ;

Όχι. Χώρες που μοιάζουν με την Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι χώρες που δεν κυβερνιούνται δημοκρατικά. Στις σχετικά δημοκρατικές χώρες, οι δαπάνες δεν είναι κρυφές. Στις χώρες αυτές το απόρρητο περιορίζεται μόνο όσον αφορά την στρατιωτική παραγωγή και τεχνικές πληροφορίες. Προσέξτε… Πέραν του προϋπολογισμού, στην Τουρκία υπάρχει και ένα ταμείο στήριξης της αμυντικής βιομηχανίας . Χρήματα από τα έσοδα και τους φόρους πηγαίνουν στο ταμείο. Μέχρι πρόσφατα χρήματα από την βενζίνη και τα οινοπνευματώδη πήγαιναν σε αυτό το ταμείο. Όλα αυτά τα χρήματα του ταμείου πηγαίνουν σε αγορές και παραγωγές όπλων. Είναι απαραίτητο αυτό το ταμείο να καταργηθεί, και όλες οι δαπάνες να φαίνονται στον προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο.
……………………..
Γιατί οι στρατιωτικοί θέλουν να παραμένουν οι δαπάνες κρυφές ;
Η Τουρκία δεν είναι πολύ πλούσια χώρα. Οι δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι περιορισμένες. Ένας ηθοποιός που χρησιμοποιεί  όπως θέλει τους πόρους του, πως μπορεί αυτό να το ανακοινώσει στον κόσμο ου ζει μέσα στην ένδεια ; Μπορεί κάποιος να βγει και να πει ¨Τη στιγμή που στην Τουρκία η εκπαίδευση σέρνεται, τι είναι ετούτο ;΄. Στη χώρα αυτή προτεραιότητα δεν είναι η εκπαίδευση αλλά τα όπλα.

Οι στρατιωτικοί διαθέτουν μια  μεγάλη οικονομική αυτονομία ;

Ναι. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κατάσταση.
Ξέρετε κάποιον άλλο φορέα που να διαθέτει παρόμοια αυτονομία ;
Κατά αυτόν τον τρόπο όχι. Δεν ξέρω άλλο φορέα τόσο ανεξέλεγκτο.

Οι στρατιωτικές δαπάνες γίνονται όπως πρέπει, ή αγοράζονται περισσότερα από όσα χρειάζονται. ;
Ξοδεύουμε υπέρ του δέοντος. Η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών με πολύ υψηλές στρατιωτικές δαπάνες, πίσω από   Αμερική,  Γαλλία και Αγγλία. Μάλιστα και σε σύγκριση με τις πηγές της κάθε χώρας, οι στρατιωτικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές σε εμάς.  Και πίσω από αυτές τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες…
Τι υπάρχει ;
Πίσω από τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες υπάρχει ένας κόσμος στηριγμένος στην λογική της ασφάλειας, μια πολιτική και κοινωνική αντίληψη.  Αυτή η αντίληψη είναι που νομιμοποιεί τις υψηλές στρατιωτικές δαπάνες. Σε εμάς,  και στους πολίτες ακόμη υπάρχει στρατιωτική νοοτροπία.


Για ενημέρωση...

Χθες λόγω τεχνικών προβλημάτων η ιστοσελίδα μας δεν ήταν σε λειτουργία. Σας μεταφέρουμε σήμερα τις σπουδαιότερες χθεσινές ειδήσεις από διάφορες ιστοσελίδες.
Αγαπηνός. 


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More