20.11.10

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...



20 Νοεμβρίου.


  • Γεγονότα.
284: Ο Διοκλητιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρώμης.
1889: Ο αυστριακός συνθέτης Γκούσταβ Μάλερ παρουσιάζει ενώπιον κοινού την πρώτη συμφωνία του («Του Τιτάνος»).
1922: Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας. Υπολογίζεται ότι θα ανεγερθούν περίπου 100.000 σπίτια.
1945: 22 εξέχοντες Ναζί οδηγούνται σε δίκη στη Νυρεμβέργη για εγκλήματα πολέμου.
1962: Ο αμερικανός πρόεδρος Κένεντι βεβαιώνεται ότι η ΕΣΣΔ έχει απομακρύνει όλους τους πυραύλους της από την Κούβα και διατάσσει τη διακοπή του ναυτικού αποκλεισμού του νησιού από τις ΗΠΑ, που διήρκεσε ένα μήνα.
1977: Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις δεύτερες εκλογές της μεταπολίτευσης, με ποσοστό 41,85%. Το ΠΑΣΟΚ καθίσταται αξιωματική αντιπολίτευση με το 25,3% των ψήφων.
  • Γεννήσεις
1327: Μπασούι Τοκούσο, ιάπωνας μοναχός που ανακάλυψε την τεχνική διαλογισμού «Ζεν». [θαν. 1387]
1889: Έντουιν Χαμπλ, αμερικανός δικηγόρος και αστρονόμος. Προς τιμή του, το μεγαλύτερο σύγχρονο τηλεσκόπιο φέρει το επίθετό του. [θαν. 28/9/1953]
1927: Γιώργος Ιωάννου, λογοτέχνης. [θαν. 16/2/1985]
  • Θάνατοι
1764: Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, πρώσος μαθηματικός, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος. [γεν. 18/3/1690]
1936: Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι, ισπανός αναρχικός, από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της δημοκρατικής παράταξης στον ισπανικό εμφύλιο. Σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης. [γεν. 14/7/1891]
1978: Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ιταλός ζωγράφος. [γεν. 10/7/1888]


Με μιά ματιά...

Ελλάδα.
  • «Ειλικρίνεια και ρεαλισμό» ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων ΤΕΙ, η υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση.
  • Με 500 νέους αστυνομικούς ενισχύεται η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας. Το έργο των ανδρών και των γυναικών της ομάδας εκτιμήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως «εξαιρετική» και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η ενίσχυσή της με 500 αστυνομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα προέρχονται από τους ειδικούς φρουρούς.
  • Αποθήκη στον Ασπρόπυργο με 2.444 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα (1,2 εκατομμύρια πακέτα) εντόπισαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθη ο 28χρονος φύλακας της αποθήκης, ενώ αναζητείται ο 34χρονος εκμισθωτής της.
  • Σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Παπανδρέου και Μέρκελ συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Βερολίνο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό.
  • Διάλογο σε ήπιους τόνους σχετικά με το Κυπριακό και τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Σύντομες συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ...
Κόσμος
  • H στρατηγική του ΝΑΤΟ στο θέμα του Αφγανιστάν τίθεται επί τάπητος το Σάββατο στη συνάντηση των ηγετών της Συμμαχίας με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι. Στόχος της Συμμαχίας είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, όμως, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου που εκφράζουν αμφιβολίες για την «προθεσμία», εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι Ταλιμπάν.
  • Οι διασώστες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έλθουν σε επαφή με τους 29 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο της Νέας Ζηλανδίας, 24 ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό, σε απομακρυσμένη περιοχή, στην πλαγιά ενός βουνού.
  • Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου συμφώνησαν με το δήμο της Νέας Υόρκης να λάβουν αποζημίωση ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων για τα προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιάσει. Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και όσοι εργάστηκαν στο Σημείο Μηδέν είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του δήμου, υποστηρίζοντας πως η υγεία τους δεν έτυχε επαρκούς προστασίας κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης.
  • Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Σύνοδος κατέληξε επίσης στις βασικές αρχές του νέου Στρατηγικού Δόγματος για την αντιμετώπιση «των απειλών του 21ου αιώνα». Επιμένει η Συμμαχία στην απόφαση να ξεκινήσει το 2011 η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο την απόσυρση μέχρι το 2014, παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.
  • Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι δηλώνει έτοιμη να εργαστεί με τη στρατιωτική χούντα, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει το νέο πολιτικό της σύστημα αν βοηθήσει και το καθεστώς.
Οικονομία
  • Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως εκτιμούν οι Irish Times, στόχος της κίνησης αυτής είναι το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας να έχει τη «σφραγίδα» του Δουβλίνου και όχι της ΕΕ ή/και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για το όλο ζήτημα συνεδριάζει την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της επιβατικής κίνησης τουλάχιστον 10% στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας και οι αυξήσεις σε καύσιμα και διόδια έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση, σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων Σοφ.Φάτσιος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι αυτοκινητιστές θα ζητήσουν αυξήσεις έως 7% από το 2011.
  • Ανάμεικτα τα πρόσημα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, με τις μετοχές των εταιρειών μετάλλων και τραπεζών να κλείνουν στο κόκκινο. Μικρή ενίσχυση στη Νέα Υόρκη που κινήθηκε μεταξύ των εταιρικών αποτελεσμάτων και της είδησης για αυστηρότερη κινεζική τραπεζική πολιτική.
Αθλητισμός
  • Αισιοδοξία επικρατεί στην ΑΕΚ για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Νάτσο Σκόκο, αλλά και του Ράφικ Τζιμπούρ, με τους ανθρώπους της «Ένωσης» να θέλουν να κλείσουν θετικά τις δύο υποθέσεις πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Προσφυγή στη FIFA καταθέτει ο Αραούχο. Την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση της διοίκησης με τον Σκόκο, με τις δύο πλευρές να φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
  • Πανευτυχής στον Ολυμπιακό και πεπεισμένος ότι οι εγχώριοι τίτλοι θα επιστρέψουν φέτος στο Λιμάνι εμφανίστηκε ο Ντουντού σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο της πατρίδας του. Παράλληλα, ο Ντιόγκο δήλωσε ότι μετά το τέλος του δανεισμού του στη Φλαμένγκο, θέλει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό.
  • Στα άκρα είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Παναθηναϊκός με τον Σίντντεϊ Γκοβού, όπως ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Γόντικας στον Έλληνα εκπρόσωπο του παίκτη, Γιάννη Ευαγγελόπουλο σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, τονίζοντάς του πως οι «πράσινοι» επιθυμούν την λύση της συνεργασίας τους και μάλιστα δίχως να του καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, καθώς η συμπεριφορά του είναι αντιεπαγγελματική.


Να πάνε στο ΕΣΥ με τους λαθροέλληνες;

Οι ''συγγενείς'' των βουλευτών νοσηλεύονται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Γιατι ;;


Ο πεθερός του κ.(;)Πάγκαλου στο Νοσοκομείο της ''αντιπαραγωγικής'' Πολεμικής Αεροπορίας!!

Πως καταδέχεται να κάνει χρήση της διάταξης που οι ίδιοι οι βουλευτές περάσανε να έχουν δικαίωμα νοσηλείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία οι συγγενείς των βουλευτών (προσέξτε! δεν ορίζεται βαθμός συγγένειας!) και συγχρόνως να κλείνουν στρατιωτικά νοσοκομεία στην Θράκη;

Είναι βέβαια προς τιμή της στρατιωτικής ηγεσίας που ο πεθερός Πάγκαλου νοσηλεύεται σε δωμάτιο VIP και προ τριμήνου επισκέφθηκα εν αποστρατεία Υποπτέραρχο (διετέλεσε εν ενεργεία Υποπτέραρχος όχι.....
Διαβάστε περισσότερα »


Τι θα κάνουν τώρα οι κολλάδες της ΕΘΕΛ;

Συγκοινωνίες: η μεγάλη ανατροπή

Μειώσεις αποδοχών έως 40%- Στόχος ο μηδενισμός των ελλειμμάτων


«Θερμός» χειμώνας με μειώσεις αποδοχών έως 40% έρχεται στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση κάτω και από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, μετά τον ΟΣΕ, προωθεί σχέδιο δραστικής περιστολής των δαπανών και μηδενισμού των ελλειμμάτων και στις ΔΕΚΟ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).
Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι έως το τέλος του 2011 να έχουν μηδενιστεί- όπως και στον ΟΣΕ- τα ελλείμματα σε όλες τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, κυρίως μέσα από νέες περικοπές αποδοχών, μετατάξεις προσωπικού, αλλαγές των κανονισμών εργασίας και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Μόνο το «πακέτο» των εργαζομένων προβλέπει ετήσιες περικοπές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, καθώς οι αποδοχές προβλέπεται να περικοπούν από 20% έως 40%! Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% οι αποδοχές όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ενώ τώρα, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, θα περικοπούν και οι δευτερεύουσες απολαβές τους, ώστε να μην ξεπερνούν το 8% των κύριων αποδοχών.

Τι θα περιέχει ο νέος μισθός. Οι νέοι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών, θα περιλαμβάνουν... τα απολύτως απαραίτητα! Πιο συγκεκριμένα: τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα (τις ωριμάσεις ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), το οικογενειακό επίδομα (παιδιών), το επίδομα θέσης (π.χ. διευθυντή) και το επίδομα επιστημονικότηταςπτυχίου (όπου υπάρχει). Επί του πακέτου αυτού των κύριων αποδοχών θα μπορεί να προστεθεί ποσοστό μόλις 8%, το οποίο θα είναι υπερωριακή απασχόληση ή εργασία σε ρεπό.

Σήμερα, η υπερωριακή απασχόληση καθώς και η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων (π.χ. ηλεκτροδηγούς-τεχνικούς των ΗΣΑΠ ή οδηγούς-τεχνικούς της ΕΘΕΛ) αποφέρουν στους εργαζόμενους πρόσθετες αμοιβές, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των κύριων αποδοχών τους.

Πέραν αυτού, υπάρχουν κατά κλάδο και διάφορα άλλα επιδόματα που «φουσκώνουν» τις αποδοχές. Πρόκειται για τα επιδόματα που αναγράφονται στη «δεύτερη στήλη» των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών. Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες παίρνουν κάθε μήνα επιδόματα από 100 ευρώ (διοικητικό προσωπικό) έως και 450 ευρώ (μηχανοδηγοί, οδηγοί, τεχνικοί), ανάλογα με την ειδικότητα και τον φορέα που δουλεύουν.

Υπάρχει και «κερατοεπίδομα». Για παράδειγμα, σε ορισμένες εταιρείες (π.χ. ΕΘΕΛ) χορηγείται επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ή χορήγησης γάλακτος εβαπορέ (σε ΗΣΑΠ και ΕΘΕΛ) λόγω ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το αποκαλούμενο και ως «κερατοεπίδομα», δικαιούχοι του οποίου είναι οι οδηγοί των τρόλεϊ, επειδή αναγκάζονται να κατεβαίνουν από το όχημα για να επαναφέρουν τις ηλεκτρικές κεραίες των τρόλεϊ όταν «φεύγουν» από τα ηλεκτροφόρα σύρματα!

Στα επιδόματα που οδεύουν προς κατάργηση συγκαταλέγονται ακόμα το επίδομα παράδοσης-παραλαβής λεωφορείων στον δρόμο (κατά την αλλαγή βάρδιας), το επίδομα διαχειριστικών λαθών για όσους διαχειρίζονται χρήματα, το χιλιομετρικό επίδομα κ.λπ. Επίσης, αναμένεται να κοπούν επιδόματα, όπως αυτό που ισχύει στον ΗΣΑΠ για το «ελαφρύ γεύμα» (ψωμοτύρι), το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κανείς δεν παίρνει, καθώς είναι μόλις 0,15 ευρώ για κάθε νυχτερινή βάρδια.

Τα μοναδικά επιδόματα που θα διασωθούν είναι αυτά των βαρέων και ανθυγιεινών ή ειδικών συνθηκών, τα οποία χορηγούνται στους τεχνικούς και κυμαίνονται από 5%-10%, ανάλογα με την εταιρεία.

Βασικός κορμός του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι οι περικοπές των ρεπό κυρίως των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και η «μετακίνηση» του προσωπικού στους νέους φορείς με μειωμένες συνολικές αποδοχές εξαιτίας των περικοπών στην υπερωριακή απασχόληση. Η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, εξετάζει πρόταση για πλήρη περικοπή των 400 ρεπό των οδηγών λεωφορείων, τα οποία συνυπολογίζονται στις 3.350 καθημερινά εκτελούμενες βάρδιες.

Ταυτόχρονα, μέσω των συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων θα επιχειρηθεί να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Πάντως, το μεγάλο «αγκάθι» των συγχωνεύσεων αφορά τον ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και τους εργαζόμενούς του, οι οποίοι κοστίζουν υπερδιπλάσια ποσά σε σχέση με τους απασχολούμενους σε άλλες συγκοινωνιακές εταιρείες. Από τις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών θα απομακρυνθούν συνολικά περίπου 2.000 εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζοντες. Από αυτούς, περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες και άλλοι 1.000 θα συνταξιοδοτηθούν.

Αυξήσεις εισιτηρίων. Στο πλαίσιο της αναζήτησης χρημάτων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι άλλα περίπου 50 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ- ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί- αναμένεται να μπουν στα ταμεία των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών από την αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου σε 1,20 ή 1,50 ευρώ, καθώς και από την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.
Αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου στο 1,20 ή 1,50 ευρώ


Συναίνεση και για το Αιγαίο θέλει ο ΓΑΠ;

Τι συμβαίνει με το Αιγαίο;


Τη «συναίνεση» των πολιτικών δυνάμεων ζήτησε με τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση. Η ανάγνωση της δήλωσης αυτής περιορίστηκε μόνο στο πρώτο επίπεδο: η κυβέρνηση ζητεί τη συναίνεση (και συνεργασία;) πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της οικτρής οικονομικής κατάστασης της χώρας και επομένως τη χαλάρωση του αντιμνημονιακού μετώπου.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση της πρωθυπουργικής αναφοράς στη συναίνεση που εξέφρασε την επιθυμία να έχει. Και αυτή δεν είναι άλλη από την αναφορά στα εθνικά θέματα και στις «συγκλίσεις» που επιχειρούνται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία, στη ζώνη του λυκόφωτος της δημοσιότητας, σε ό,τι αφορά το στόχο της συνεκμετάλλευσης-συνεργασίας στο Αιγαίο. Ολες οι επιμέρους, σκόρπιες, αποκλίνουσες και...

συγκλίνουσες πληροφορίες και μισόλογα (σ.σ. από μια κυβέρνηση που κατά τ' άλλα δηλώνει φανατική τής open goverment) επιμένουν ότι ο στόχος της Αθήνας αλλά και της Αγκυρας είναι να κατοχυρωθεί η επωφελής οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο.

ΓΙΑ ΝΑ μπορέσει όμως να γίνει δεσμευτική μια τέτοια «επωφελής συνεργασία» πρέπει κάποιος να αναλάβει και την υψηλή εποπτεία αυτής της δέσμευσης, π.χ. μια μεγάλη ή μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται και θα αποδίδουν τα ανάλογα ποσοστά στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
ΜΕ ΔΥΟ λόγια, στο όνομα των οικονομικών πλεονεκτημάτων και προοπτικών (που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η χώρα), μπορούν κάλλιστα να μπουν άλυτες στο περιθώριο οι τουρκικές αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και να ξεχαστεί το διεθνές δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ αυτά εξετάζονται ενδελεχώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόνον που για να υλοποιηθούν (;) χρειάζονται περισσότερους από έναν «παίκτες» στον ελληνικό χώρο.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση θα χρειαστεί ενδεχομένως την «κριτική υποστήριξη» και άλλων πολιτικών κομμάτων και δυνάμεων πέραν των υπαρχόντων. Αν κρίνεται εκ των προτέρων αδύνατη ή πολύ δύσκολη η απαιτούμενη συναίνεση για τα υπάρχοντα «παραδοσιακά» κόμματα δεξιά και αριστερά του ΠΑΣΟΚ, το ενδιαφέρον μοιραία εστιάζεται σε «νέες δυνάμεις», που προέρχονται από αποσχίσεις δεξιά και αριστερά του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ διάστημα -μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουν οι πλέον ανησυχούντες, το επόμενο εξάμηνο ίσως, εκτιμούν οι πιο «χαλαροί»- η εθνική συναίνεση θα έχει εκδηλωθεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
ΣΤΟ ΚΑΤΩ της γραφής, οι πολίτες αυτής της χώρας, μπερδεμένοι και χαμένοι μέσα στα προβλήματα της ασφυκτικής οικονομικής καθημερινότητας, δεν θα έχουν ούτε χρόνο ούτε διάθεση ούτε και το σθένος να ασχοληθούν με «τα άυλα» θέματα αυτής της χώρας.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ για τις Κασσάνδρες ξανανοίγει...

enet.gr

Από το Παρέμβαση.


Ο κ. Δρούτσας σε ποιά δεξίωση βρίσκεται;

ΔΝΤ, Τουρκία και τώρα η σειρά της Μεγάλης Αλβανίας...!

Ανύπαρκτο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε όλες τις προκλήσεις που δέχεται.
Ζητάνε την Αλβανική ως επίσημη γλώσσα της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου!
Ο χορός των προκλήσεων κατά της Ελλάδας δείχνει να μην έχει τελειωμό.

Αφού έχουμε μεταβληθεί σε χώρα υπό κατοχή (αυτή τη στιγμή οικονομική, αλλά υπάρχει και "μέλλον"...), αφού έχουμε χάσει το μισό Αιγαίο στον αέρα (κατά δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου), αφού ο Ταγίπ Ερντογάν σε είκοσι περίπου ημέρες θα επισκεφθεί τη χώρα μας με 10 υπουργούς του για να συζητήσει(κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική ατζέντα των συζητήσεων, ενώ η πολυμελής ομάδα συνοδών-υπουργών φέρνει στο μυαλό επικίνδυνες σκέψεις για την γεωγραφική ακεραιότητα της Ελλάδας), εμφανίστηκαν (και πάλι) οι...

αγαπημένοι (του ανθύπατου του ΔΝΤ Γιώργου Παπανδρέου) Αλβανοί, οι οποίοι εμφανίζουν ανοιχτά πλέον τις επεκτατικές τους βλέψεις εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Πού βρίσκεται και τι κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική (θυμίζουμε πως υπουργός Εξωτερικών είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, με υφυπουργό τον κ. Δρούτσα) έστω για τα "λατρεμένα τέκνα" του ΠΑΣΟΚ; Απολύτως τίποτε. Δυστυχώς σε έναν ακόμη τομέα (στο τέλος θα χαθεί και το μέτρημα από τις ήττες αυτής της δύσμοιρης κυβέρνησης των ανίκανων), επτωχεύσαμεν! Και αυτός ο τομέας, κρύβει πολλές μεγάλες και επικίνδυνες παγίδες κα μορφές... Εάν ο πρωθυπουργός συνεχίσει να βρίσκεται αίολος σε εθνικά ζητήματα τότε ουσιαστικά αυτοκαταργείται από τη θέση του, αφήνοντας την απορία. Τελικά, ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα; Και δυστυχώς, η απορία αυτή δεν προκύπτει μόνο από την επιθετική στάση των Αλβανών, που πάντα ήθελαν -και συνεχίζουν να θέλουν- μία Μεγάλη Αλβανία, εις βάρος ΟΛΩΝ των γειτόνων τους...

Έτσι, την ώρα που στους Αγίους Σαράντα λάμβανε χώρα η καταστατική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) ΟΜΟΝΟΙΑ, δεκάδες μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Μέτωπο για την Εθνική Ένωση" (Fronti per Bashkimin Kombetar), από την Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια, συνεδρίαζαν στην Χιμάρα οργανώνοντας την δράση τους κατά της Ελλάδας. Η συνεδρίαση του "μετώπου" πραγματοποιήθηκε με πλήρη μυστικότητα, σε αυθαίρετο κτίριο, κτισμένο παράνομα μετά από καταπάτηση περιουσίας Ελλήνων. Όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τα μέλη του μετώπου συμφώνησαν στην συγγραφή μνημονίου το οποίο θα αποσταλλεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, το αλβανικό κοινοβούλιο, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο απαιτεί:

- κατάργηση του νόμου του εμπολέμου με την Ελλάδα
- Αναγνώριση από την Ελλάδα της αλβανικής ως επίσημη γλώσσα σε "περιοχές της Ελλάδας που κατοικούνται από πολίτες αλβανικής εθνικότητας, ιδιαιτέρως στην Καστοριά, την Κόνιτσα, την Φλώρινα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα και αλλού".
- ακριβή αριθμητικά στοιχεία των "αυτοχθόνων Αλβανών" που ζουν στην Ελλάδα καθώς και των Αλβανών μεταναστών με σκοπό τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την εξάλειψη των εις βάρος τους διακρίσεων.

- η Ελλάδα να διερευνήσει και να επιλύσει το ζήτημα "των μαζικών τάφων Τσάμηδων στην ελληνική επικράτεια", και την ανοικοδόμηση Μνημείου στην μνήμη τους.
Η διοργάνωση της διάσκεψης είχε προγραμματιστεί με κάθε μυστικότητα καθώς οι κάτοικοι της Χιμάρας συνειδητοποίησαν την πραγματοποίησή της μόνο μετά το πέρας της και ενώ αποχωρώντας από τον τόπο συγκέντρωσης γέμισαν τους δρόμους με συνθήματα υπέρ της Τσαμουριάς και της ένωσής της με την Αλβανία.

Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η επιλογή της Χιμάρας για την συγκεκριμένη διάσκεψη αφού αποτελεί προπύργιο του ελληνισμού στην Βόρειο Ήπειρο. Στην συνδιάσκεψη μετείχαν πάνω από 150 άτομα αφού οι κάτοικοι της Χιμάρας είδαν 4 λεοφορεία να φεύγουν το απόγευμα του Σαββάτου.

ksipniste re
Eστάλει από το Ράδιο Ηγουμενίτσα 892


Οι ανθέλληνες πανηγυρίζουν!

Πανηγυρίζει το Ουράνιο Τόξο στην Φλώρινα...

Για την εκλογή του ηγετικού στελέχους του Παναγιώτη Αναστασιάδη – Pande Ashlakov ως Προέδρου του Κοινοτικού Διαμερίσματος Μελίτης πανηγυρίζει με χθεσινή ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του το «Ουράνιο Τόξο». Αν και δεν έλαβε μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το «Ουράνιο Τόξο» υποστηρίζει ότι η εκλογή αρκετών «συμπαθούντων» σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας αποτελεί επιβράβευσή του από τους πολίτες.

Χωρίς να παραλείπουν να προσθέτουν το σλαβικό όνομα πλάι στα ονόματα των ελληνικών πόλεων (η χρήση άλλου ονόματος από το επίσημα αναγνωρισμένο αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο), αναφέρουν ότι η «Μελίτη-Voshtarani» είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αμέσως μετά τις πόλεις «Φλώρινα-Lerin», «Αμύνταιο Sorovich» του νομού «Φλώρινας-Lerin»!

Και αυτό, όπως λένε, «δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει  ενεργά το Τόξο στα πολιτικά πράγματα στην περιοχή», επωφελούμενο, όπως προκύπτει από το κείμενο, από την μεγάλη αποχή. Δίνουν μάλιστα την δική τους εξήγηση για την αποχή – διαφορετική από όλες τις άλλες που έχουν δοθεί ως τώρα – αποδίδοντάς την στην «αδυναμία ενεργής συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα μεγάλου τμήματος των πολιτών της χώρας».

Υποστηρίζουν δηλαδή πως ειδικά στην περιοχή του νομού Φλώρινας η αποχή οφείλεται στην… ύπαρξη ισχυρού μειονοτικού στοιχείου και στην απουσία «εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, με ανεξάρτητες λίστες υποψηφίων μακριά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα» και στο γεγονός ότι στις εκλογές εμφανίστηκαν «λίστες υποψηφίων καθεστωτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Ειδική αναφορά γίνεται και στην εκλογή των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη, που την θεωρούν εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα:

«Συνήθως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, «επιβραβεύθηκαν» οι υποψήφιοι Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης που εξέπεμπαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την μία περισσότερο ανεξάρτητες λογικές-θέσεις από τα καθεστωτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και από την άλλη κυρίως λόγου της θετικής πολιτικής σκέψης και πρακτικής των δύο υποψηφίων τα προηγούμενα χρόνια».

Ειδική αναφορά γίνεται και στον ιδιότυπο τρόπο συμμετοχής της «Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας – Ουράνιο Τόξο» στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Η Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο δεν συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως κόμμα με δικές του λίστες, αλλά προσπάθησε στα πλαίσια που περιγράφονται στην προεκλογική πολιτική ανακοίνωση στις 26.10.2010* να καλέσει τα μέλη και τους συμπαθούντες του κόμματος να «…ψηφίζουν άτομα-προσωπικότητες που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λίστα υποψηφίων με βάση τα κριτήρια που καθορίζει η πολιτική ιδεολογία-στάση του Τόξου όλα αυτά τα χρόνια… Υπό αυτά τα πλαίσια από την μία είναι σημαντική η ηθική ακεραιότητα οποιουδήποτε υποψηφίου για να ψηφισθεί και να συμμετέχει στα κοινά. Από την άλλη δε βασική προϋπόθεση για να ψηφισθεί υποψήφιος είναι η ιδεολογική δημόσια τοποθέτηση υποψηφίου για τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Και καταλήγουν με το πιο εύγλωττο απόσπασμα της ανακοίνωσης του Οκτωβρίου:

«...γενικά θεωρούμε ότι η εθνική χειραφέτηση των πολιτών με μακεδονική εθνική συνείδηση δίνει την δυνατότητα για ακόμη καλύτερη-χρήσιμη συμμετοχή οποιουδήποτε πολίτη στα κοινά σε αυτοδιοικητικές πολιτικές».

το είδαμε εδώ


Τα τρία κακά της μοίρας μας!

 

O “Iός”, ο Μπουτάρης κι ο Τρεμόπουλος.

Του Βλάση Αγτζίδη.  Για κοίτα σύμπτωση;

- Η πρόσφατη εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης,
- το σταμάτημα της σελίδας του Ιού από την σαββατιάτικη και την κυριακάτικη Ελευθεροτυπία μετά από 20 χρόνια παρουσίας, αλλά και
- η ισχυροποίηση των Οικολόγων-πράσινων και του βασικού πουλέν τους (εκ του γαλλικού poulain, μάλλον) Μιχ. Τρεμόπουλου στην πολιτική ζωή,
κάνει επίκαιρο το παρακάτω απόσπασμα, που αναφέρεται όλως τυχαίως στους τρεις αυτούς “πρωταγωνιστές” και στην άγνωστη αντιπαλότητα που ανάπτυξαν με το προσφυγικό κίνημα.

Το απόσπασμα προέρχεται απ’ τη μελέτη μου με τίτλο “Mνήμη, ταυτότητα και ιδεολογία στον ποντιακό ελληνισμό”. Συμπεριλαμβάνεται στο υπό έκδοση βιβλίο: Γιώργος Κόκκινος – Βλάσης Αγτζίδης – Έλλη Λεμονίδου, Tο τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα.

“Η γενοκτονία και η άρνησή της”


Η βαθμιαία απόρριψη της προσφυγικής κριτικής σε σχέση με την εθνική εκκαθάριση που υπέστησαν οι ελληνικοί πληθυσμοί από τον τουρκικό εθνικισμό, καθώς και η διαμόρφωση ενός νεότερου στερεότυπου, θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από το 1992.[1] Ένας χαρακτηρισμός, που κατατέθηκε σ’ ένα αφιέρωμα μ’ αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή επρόκειτο να στοιχειώσει τις σχέσεις ενός τμήματος του πολιτικού χώρου που προήλθε από τη Β’ Πανελλαδική, με το αριστερό κομμάτι του ενεργοποιημένου προσφυγικού χώρου.[2] Η παρουσίαση της Μικράς Ασίας ως του «Βιετνάμ των Ελλήνων» στο αφιέρωμα αυτό, προκάλεσε τη μήνι και παρέμεινε ως συμβολικό σημείο της σύγχρονης απόρριψης των προσφύγων από το ελλαδικό σώμα.[3]

Σημειολογικά, με βάση εκείνη την παρομοίωση, οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους δεν μπορούσαν παρά να είναι είτε ξένοι, ως «βιετναμέζοι», είτε Ελλαδίτες αποστερημένοι από την ιστορική τους μνήμη. Το αφιέρωμα αυτό καθ’ αυτό περιείχε μια ενδιαφέρουσα και σημαντική περιγραφή των δεινών που υπέστησαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου.

Όμως η προσέγγιση αυτή, όπως και όλες οι μετέπειτα αναφορές θα αποσιωπούν και θα καλύπτουν τις πράξεις του τουρκικού εθνικισμού κατά των χριστιανικών πληθυσμών που είχαν προηγηθεί του ελληνοτουρκικού πολέμου. Αναπαράγοντας μηχανιστικά το παραδοσιακό μανιχαϊστικό σχήμα, που διατύπωσε το ’35 με σαφήνεια ο Ν. Ζαχαριάδης: «Έλληνες ιμπεριαλιστές» κατά «Τούρκων εθνικοαπελευθερωτών», μόνον οι Έλληνες διέπραξαν εθνική εκκαθάριση (“ethnic cleansing”). Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στοιχεία που θα το υπονόμευαν και θα επέτρεπαν στον αναγνώστη να αντιληφθεί ότι οι «Τούρκοι εθνικοαπελευθερωτές» είχαν προαποφασίσει την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών και είχαν αρχίσει να την υλοποιούν πολύ πριν ο ελληνικός στρατός αποβιβαστεί στη Σμύρνη.[4] Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα, που δείχνει τη διαιώνιση αυτής της ενιαίας ιδεολογικής κατασκευής, η οποία υπήρξε και αξιωματική θέση της ελληνικής Δεξιάς, είναι ένα κείμενο του Δικτύου 21, όπου η Μικρά Ασία παρουσιάζεται ως η «Κορέα των Ελλήνων».[5]

Ο προσφυγικός χώρος θα συγκρουστεί και άλλη μια φορά με το ρεύμα του «Ιού», όταν οι προσφυγικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης αντέδρασαν δυναμικά το ’98 στην προσπάθεια του βιομήχανου και συνεργάτη των σοσιαλιστών Γ. Μπουτάρη να διοργανώσει με Έλληνες και Τούρκους επιχειρηματίες τιμητικό συνέδριο για τον Μουσταφά Κεμάλ. Στο πλαίσιο του τιμητικού συνεδρίου, ενυπήρχε και η πρόταση Μπουτάρη για μετονομασία ενός δρόμου της Θεσσαλονίκης σε «Οδό Κεμάλ Ατατούρκ».[6] Η πρωτοβουλία για την αντίδραση προήλθε απ’ τις προσφυγικές οργανώσεις και ήταν άμεση. Μαζί με τις ποντιακές οργανώσεις συμμετείχαν κουρδικές και κυπριακές, καθώς και πολίτες. Ο «Ιός», έχοντας τοποθετηθεί ιδεολογικά στο πλευρό του Μπουτάρη και των διοργανωτών του συνεδρίου, συνέδεσε την αντίδραση με τα «ακροδεξιά δίκτυα στην αστυνομία» καθώς και με τους εθνικιστές της “περίεργης πόλης” της Θεσσαλονίκης. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα η δολοφονία του Λαμπράκη για να προκληθούν αρνητικοί συνειρμοί. Ανακλήθηκαν στη μνήμη οι παρακρατικές οργανώσεις του ’63 και συνδέθηκαν αυθαιρέτως οι Πόντιοι, οι Κούρδοι και οι Κύπριοι πρόσφυγες με τις ακροδεξιές ομάδες. Οι Τούρκοι απ΄ την πλευρά τους, στις ανταποκρίσεις για τα γεγονότα δεν έκαναν ουδεμία αναφορά σε ακροδεξιούς, αντίθετα ενοχοποίησαν για όλα τους “φανατικούς Ρωμιούς του Πόντου”.[7]

Όσο οξυνόταν το νέο Μακεδονικό, τόσο οι πρόσφυγες απαξιώνονταν όλο και περισσότερο στα κείμενα του «Ιού». [8] Βαθμιαία θα επικρατήσει ένα ακραία διπολικό σχήμα, στο οποίο οι πρόσφυγες παρουσιάζονται μονοδιάστατα και αρνητικά ως «υποκείμενα του κράτους», που εξυπηρετούσαν την αντίληψή του περί «εθνικής ασφάλειας» και ότι ήταν μέρη ενός «σαφούς σχεδίου εθνολογικής τακτοποίησης της περιοχής». Για παράδειγμα, η αντίθεση μεταξύ καταπατητών στη Βεγορίτιδα λίμνη, στη Δυτική Μακεδονία, θα δώσει την ευκαιρία στους συντάκτες του «Ιού» να αναλύσουν δημοσιογραφικά τα γεγονότα ως «αντίθεση Ποντίων-σλαβοφώνων», ανακαλώντας στη μνήμη τον αρνητικό «ρόλο» που θεωρούσε ότι είχαν οι πρόσφυγες στην περιοχή.[9] Για την υποστήριξη αυτής της ιδεολογικής κατασκευής θα εξαφανιστούν ιστορικά δεδομένα. Ότι δηλαδή από τις περιοχές Φλώρινας και Κοζάνης απελάθηκαν με την Ανταλλαγή των πληθυσμών οι μουσουλμάνοι και στη θέση τους θα έπρεπε να εγκατασταθούν πρόσφυγες, οι οποίοι τελικά ήταν λιγότεροι από τον αριθμό των μουσουλμάνων που αναχώρησαν.[10] Επίσης, δεν θα γίνει καμιά μνεία το ότι στα χρόνια της αρχικής εγκατάστασης, από την πλευρά της διοίκησης υπήρχαν επιφυλάξεις για τους πρόσφυγες που «μπολσεβικίζουν»[11] και ότι σε πολλές περιπτώσεις η μεταχείριση των προσφύγων από τις αρχές ήταν δυσμενής.[12] Η προκατάληψη του «Ιού» κατά των Ποντίων προσφύγων θα είναι τέτοια ώστε ακόμα και στο αφιέρωμα για το Ολοκαύτωμα του ποντιακού χωριού Μεσόβουνο στην Κοζάνη θα επαναλάβουν τη γνωστή τους θέση: «..Η εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή εξυπηρετούσε γνωστούς -και δημόσια διακηρυγμένους- «εθνικούς στόχους»..»[13]

Εύγλωττη είναι η ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο προσφυγικό πρόβλημα των Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση από το χώρο αυτό, όπως και από τον «αντιρατσιστικό χώρο» κι απ’ τα «αντιρατσιστικά φεστιβάλ». Τα φεστιβάλ αυτά άρχισαν να διοργανωνονται από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο όσον αφορά τα προσφυγικά ζητήματα επηρεαζόταν ιδεολογικά από το ρεύμα του «Ιού». Αντίστοιχα, ουδέτερη έως αρνητική στάση απέναντι στους νέους πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση θα κρατήσει και ο αντίστοιχος πολιτικός χώρος του «Ιού» που υπήρχε στην πάλαι ποτέ «πρωτεύουσα των προσφύγων» κατά Ιωάννου, Θεσσαλονίκη, καθώς και η Οικολογική Ομάδα της πόλης. Η μοναδική αναφορά θα είναι ένα κείμενο του Μιχ. Τρεμόπουλου με τίτλο «Όχι στη Θράκη οι Πόντιοι», όπου απουσιάζει απολύτως κάθε συναίσθημα αλληλεγγύης προς τους νέους πρόσφυγες, οι οποίοι απλώς αντιμετωπίζονται ως ένας εν δυνάμει κίνδυνος για τους «τουρκομουσουλμάνους» της Δυτικής Θράκης, η οποία με τη σειρά της παραλληλίζεται με τα κατεχόμενα της Κύπρου.[14]



Υποσημειώσεις:

[1] Πολλοί διανοούμενοι που προέρχονταν από την Αριστερά ενοχοποίησαν την ιστορική μνήμη των προσφυγικών πληθυσμών και κατασκεύασαν ιδεολογικά σχήματα που βασίζονταν στην αντιδιαστολή της «ανατολίτικης μιζέριας» με το ορθολογικό, εκσυγχρονιστικό δυτικό πνεύμα. Αντιμετώπισαν υπεροπτικά και ειρωνικά την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και τη νοσταλγία των προσφυγικών πληθυσμών, χαρακτηρίζοντάς την ως «συνεχής κλαψούρα για εθνικές συρρικνώσεις και χαμένες πατρίδες…» (Ριχάρδος Σωμερίτης, «Η ανατολίτικη μιζέρια μας», εφημ. Το Βήμα, 31 Μαρτίου 1996.)

[2] Το τμήμα αυτό της Β’ Πανελλαδικής δημοσιογραφικά εκφράστηκε κατ΄ αρχάς με το περιοδικό Σχολιαστής και στη συνέχεια με τη δημοσιογραφική ομάδα του «Ιού». (Πρβ.: «Ο φάκελος της Β’ Πανελλαδικής», Ελευθεροτυπία, 19 Ιανουαρίου 2003) Επηρέασε διάφορες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις, όπως το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», στις οποίες μετέφερε τις ιστορικές ερμηνείες και τις αξιολογήσεις του για το ποιες κοινωνικές ομάδες ήταν «πολιτικά ορθές» ώστε να υποστηριχθούν. Οι Πόντιοι πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ δεν ανήκαν στις ομάδες αυτές, παρότι την εποχή του Σχολιαστή είχε φιλοξενηθεί ένα σχετικό κείμενο στο περιοδικό.

[3] Ο Ιός της Κυριακής, “Ethnic Cleansing. Το ελληνικό Βιετνάμ», στο «Το άλλο ‘22», εφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 11 Οκτωρίου 1992, σελ. 50.

[4] Σύμφωνα μ’ αυτό το σχήμα «…η οδύσσεια των εκτοπισμένων στα βάθη της Ανατολίας, η τραγική μοίρα των αιχμαλώτων, ο αποδεκατισμός των ελληνικών κοινοτήτων της Ιωνίας από τους Τούρκους εθνικιστές» έπονται της τουρκικής νίκης του ’22. (Ο Ιός της Κυριακής, ό.π.)

[5] Εισαγωγικό Κείμενο, περ. «Ελληνικό Παρατηρητήριο», έκδ. Δίκτυο 21 Μακεδονίας-Θράκης, τεύχ. 36, Νοέμβριος-Δεκέμβριος ’07. Στο Κείμενο αυτό η εμπλοκή της Ελλάδας στο Μικρασιατικό παρουσιάζεται ως εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των συμμάχων, οι οποίοι «μας έστειλαν», όπως ακριβώς συνέβη αργότερα και στην Κορέα.

[6] Αναφορά στην τότε πρόταση Μπουτάρη στο: «Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος απαντάει σε όλα τα ερωτήματα των αντιπάλων του: ‘’Γιατί όχι οδός Κεμάλ Ατατούρκ;’’», συνέντευξη στο Σταύρο Θεοδωράκη, εφημ. Τα Νέα, 30 Μαϊου 2009. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Εσείς τι πραγματικά προτείνετε;» Ο Μ. Τρεμόπουλος απαντά: «Αυτό που είπε ο Μπουτάρης. Το στενό του Αποστόλου Παύλου που είναι δίπλα στο σπίτι του Ατατούρκ από το 1938 ώς το 1955 που έγινε το πογκρόμ της Πόλης λεγόταν Κεμάλ Ατατούρκ. Γιατί να μην επανέλθει;» Η επαναδιατύπωση της πρότασης Μπουτάρη από τον Τρεμόπουλο, προκάλεσε οργισμένες ανακοινώσεις των προσφυγικών οργανώσεων. Χαρακτηριστική του χάους που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η «Ανοιχτή Επιστολή» που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Εδώ και αρκετό καιρό περιμέναμε να συναισθανθείς το βάρος των πολιτικών και ιστορικών ανοησιών που κατά καιρούς έχεις εκτοξεύσει, εις βάρος της ιστορίας, των προγόνων μας και της αξιολογήσεως των ιστορικών προσώπων….. Ως απάντηση της ανοήτου πολιτικά και ιστορικά προτάσεώς σου, σου προτείνουμε η οδός του Απ. Παύλου, η μισή να μετονομαστεί σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ και η άλλη μισή σε οδό Αδόλφου Χίτλερ…»

[7] «….Η ανάδυση της μικρασιατικής ταυτότητας σήμερα στους ελληνικούς προσφυγικούς πληθυσμούς και η διεκδίκηση ισότιμης συμμετοχής στο έθνος-κράτος των Ελλήνων, δημιουργεί μεγάλη αμηχανία στο παραδοσιακό παλαιοελλαδίτικο κατεστημένο, το οποίο με μεγάλη χαρά θα εκχωρούσε ένα σύγχρονο μικρασιατικό κίνημα (με πρωτοπορία του τον ποντιακό χώρο) στους ακροδεξιούς, είτε θα το σπίλωνε με ανυπόστατες κατηγορίες, αρνούμενο να το αποδεχτεί ως μια υπαρκτή συνιστώσα.» (Β. Αγτζίδης, ”Το επικίνδυνο πρόσωπο του παλαιοελλαδιτισμού ή πώς να κάνεις μια πετυχημένη προβοκάτσια”, περ. Ακρίτεια, δίμηνη έκδοση των Ακριτών του Πόντου Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 1998, σελ. 10.)

[8] Ο «Ιός» θα παρουσιάσει αργότερα το δράμα των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, («Η Ρατσιστική υποδοχή των προσφύγων του 1922. Πάντα ανεπιθύμητοι», εφημ. Ελευθεροτυπία, 24 Ιανουαρίου 2010) με μια «εκμεταλλευτική πρόθεση», όπως θα σχολιαστεί : «Η ομάδα του “Ιού” της Κυριακής που θυμήθηκε το δράμα των προσφύγων της Καταστροφής του ‘22 και της άθλιας και εχθρικής αντιμετώπισής τους από το κράτος και τη Δεξιά για να υποστηρίξει τις απόψεις της για το μεταναστευτικό και τις δικές της εμμονές και ιδεοληψίες.» [«Ο Άρειος Πάγος, ο “Ιός” και ο νεοελληνικός αμοραλισμός», http://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/24/areios-pagos-ios/ (23-2-2010)]

[9] Ο Ιός της Κυριακής, «Τα στρέμματα της εθνικοφροσύνης», εφημ. Ελευθεροτυπία, 15 Μαρτίου 1998.

[10] Στη Φλώρινα, στη θέση των 32.925 μουσουλμάνων που απεχώρησαν κατέφθασαν 19.105 πρόσφυγες, ενώ στην Κοζάνη οι μουσουλμάνοι που έφυγαν ήταν 68.268 και οι πρόσφυγες που ήρθαν 53.051. [Ευστάθιος Πελαγίδης, Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930), εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 1994, σελ. 204.] Αυτό δε σημαίνει ότι η κεντρική διοίκηση δεν προσπαθούσε να αυξήσει τα ποσοστά των Ελλήνων κατοίκων στις Νέες Χώρες μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. Με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών διευκολύνθηκαν κατά πολύ οι κρατικές επιδιώξεις. Η πολιτική αυτή παρουσιάζεται στο Dimitri Petzopoulos, The Balkan exchange of minorities and its impact upon Greece, εκδ. Mouton, Παρίσι, 1962.

[11] Θεοφυλακτος Κ. Θεοφυλάκτου, Γύρω απ’ την άσβεστη φλόγα, 2η έκδοση, εκδ. Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 1997, σελ. 390-391.

[12] Σε τηλεγράφημα του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας προς την υποδιοίκηση Καϊλαρίων στις 20 Ιουνίου 1923 αναφέρεται: Υπεβλήθησαν υμίν παράπονα ότι η απέναντι των προσφύγων στάσις υμών, το όσον αφορά εγκατάστασιν αυτών όσον και την περίθαλψιν δεν είνε ευνοϊκή και ότι η εν γένει πολιτεία υμών απέναντι αυτών ουχί εξυπηρετική και διευκολυντική» (Νικηφόρος Μαναδής, Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας από το 1923, έκδ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, Πτολεμαϊδα, 2007, σελ. 141.)

[13] Ιός, «Η ανατομία μιας σφαγής», εφημ. Ελευθεροτυπία, 27 Οκτωβρίου 2002.

[14] Μιχάλης Τρεμόπουλος, «Όχι στη Θράκη οι Πόντιοι», περ. Οικοτοπία, Μάρτιος 1990, σελ. 12. Στη Θράκη τελικά εγκαταστάθηκαν περίπου 20.000 από το σύνολο των 250.000 που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία, από το 1989. Η πραγματική κατάσταση των Ποντίων που είχαν ήδη εγκατασταθεί στη Θράκη δε φαίνεται να είναι τόσο ζηλευτή. Σε προκήρυξη που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1988 και υπογράφεται από «Επιτροπή Ποντίων» αναφέρεται σε βιασμό μιας Πόντιας από τη ΕΣΣΔ από έναν μουσουλμάνο τονίζεται η δυσμενής κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Πόντιοι πρόσφυγες και σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Η προκήρυξη έχει ως τίτλο «Ο αντρικός σωβινισμός είναι ο ισχυρότερος απ’ όλους τους σωβινισμούς» και έχει ως υπέρτιτλο «Η Κομοτηνή και οι πραγματικές μειονότητες». Στην προκήρυξη επισημαίνεται : «Το συγκεκριμένο και πρωτοφανές για τη Κομοτηνή γεγονός ανέδειξε και κάποιες άλλες πλευρές. Όπως: τον ρατσισμό που επικρατεί στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας στην αντιμετώπιση των γυναικών…Οι Έλληνες από την ΕΣΣΔ αποτελούν την ελληνική μειονότητα της Κομοτηνής με πολλά προβλήματα.. Στην Κομοτηνή αντιμετωπίζει τον ρατσισμό πολλών άσχετων νεοελλήνων και πολλών μουσουλμάνων…. Το τελευταίο γεγονός του βιασμού απέδειξε ότι οι Έλληνες από την ΕΣΣΔ, εκτός από στόχο ανεγκέφαλων νεοελλήνων αρχίζουν να αποτελούν και πεδίο σεξιστικών ορέξεων των μουσουλμάνων».


http://kars1918.wordpress.com/


Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα!

Έρχονται τα "δικά του παιδιά" .Ετοιμάζεται η πλήρης άλωση της δημόσιας διοίκησης.


Παπανδρέου ψηφίζει
Σε γενικό ξεκαθάρισμα των αντιφρονούντων απ’ όλες τις θέσεις - κλειδιά του Δημοσίου προχωράει η κυβέρνηση ώστε να προωθήσει σ’ αυτές «παιδιά» του ΠΑΣΟΚ. Για το σκοπό αυτό θα περάσουν από κρίση όσοι κατέχουν σήμερα νευραλγικά πόστα στις δημόσιες υπηρεσίες με έμφαση στους διευθυντές, προϊσταμένους και τμηματάρχες.
Ηδη εντός του μηνός θα έχουν οριστικοποιηθεί οι λίστες με τους κομματικά αρεστούς και τους πολιτικά αντιφρονούντες, ώστε να κινηθεί η διαδικασία προαγωγής των πρώτων και δίωξης των τελευταίων. Το εργαλείο που θα ξεχωρίσει την «ήρα από το στάρι» είναι η συνέντευξη (που υποτίθεται ότι θα καταργούσε με την άνοδό του στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ) του υποψηφίου για αναρρίχηση στα υψηλά δώματα της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας.
Προκειμένου να επιτευχθεί η άνοδος των πολιτικών φίλων του κυβερνώντος κόμματος καταργήθηκε το κατώτατο όριο βαθμολόγησης των προϊσταμένων οργανικών μονάδων που ήταν οι 100 μονάδες. Ετσι τα κομματικά ελεγχόμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αφού πρώτα μέσω πονηρών ερωτήσεων όπως «ποια κατά τη γνώμη σας ήταν η καλύτερη κυβέρνηση μετά τη Μεταπολίτευση;», εκμαιεύσουν τα πολιτικά «πιστεύω» του κρινόμενου για προαγωγή, θα τον βαθμολογούν όχι με βάση τα ουσιαστικά και τυπικά του προσόντα, αλλά σύμφωνα με την εικόνα του πολιτικού οπαδού που παρουσιάζει.
Σε απλά ελληνικά, με την κατάργηση της κλιμάκωσης της βαθμολογίας στη συνέντευξη, δίνεται η δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να τοποθετήσει «ημέτερους» σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα… ξηλώνοντας παράλληλα όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κομματικά διαπιστευτήρια.
Προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της πλήρους άλωσης της δημόσιας διοίκησης από το κυβερνών κόμμα, εντάσσονται και η δραστική μείωση της μοριοδότησης των υπηρεσιακών εκθέσεων από 700 σε 300 μόρια και η κατάργηση του περιορισμού να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι εκθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο είναι και η μείωση της διοικητικής εμπειρίας (άσκηση καθηκόντων προϊσταμένων) και της μοριοδότησης του συνολικού χρόνου υπηρεσίας (30 έτη) από 600 στα 300 μόρια. Ολ’ αυτά γίνονται προκειμένου το ΠΑΣΟΚ «ξύνοντας τον πάτο» του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου, να δημιουργήσει μια στρατιά υπαλλήλων (χωρίς πολλά προσόντα και εμπειρία), πιστά αφοσιωμένους σ’ αυτό με αντάλλαγμα το διορισμό τους σε θέσεις ευθύνης που ούτε στο καλύτερο όνειρό τους δεν φαντάζονταν. Αν αυτό αποτελεί αξιοκρατία, τότε η λέξη έχει χάσει την έννοιά της!
πηγή


Η Θράκη αντέχει ακόμη!

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕΤΖΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΡΕΙ

 Εφ. Αντιφωνητής 16-11-2010
ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Εἶπαν ΟΧΙ στούς πρόξενους τοῦ µίσους
Καί τί δέν ἐπιστράτευσε ἡ Τουρκία γιά νά στήσει τόν διχαστικό της µηχανισµό στήν Κοµοτηνή! Κι ὅµως, τίποτε δέν πῆγε ὅπως τό σχεδίασε, ἀφοῦ οἱ µουσουλµάνοι τῆς πόλης γύρισαν τήν πλάτη τους στόν διχαστικό λόγο τῆς Σιµπέλ Μουσταφάογλου, στά κηρύγµατα µίσους τοῦ Ἀλῆ Τσαβούς καί προτίµησαν τούς ὑποψηφίους τῶν ἑλληνικῶν συνδυασµῶν. Τό ἐκλογικό ἀποτέλεσµα εἶναι εὔγλωττο: Σέ ἕναν δῆµο µέ πληθυσµό κατά 33% µειονοτικό, τό ποσοστό γιά τό «Πρῶτο Βῆµα γιά τήν Ἰσότητα» ἦταν µόλις 8,4%, δηλαδή κάπου 2.700 ψῆφοι. Πρᾶγµα πού σηµαίνει ὅτι µόλις ἕνας στούς τέσσερεις Κοµοτηναίους µουσουλµάνους ὑπερψήφισε τό τουρκικό Ἀπαρτχάιντ.
Τί εἶχε ὅµως προηγηθεῖ; Ἀξίζει νά τά καταγράψουµε ἐν συνόλῳ, ἀσχέτως τῆς ἐκλογικῆς τους ἀποδοκιµασίας. Στίς 5 Νοεµβρίου οἱ ὑποψήφιοι τῆς λίστας µίλησαν στό χωριό Τυχηρό. Ἐκεῖ λοιπόν, µεταξύ ἄλλων, ὁ Ἀλή Τσαβούς, πού ἔχει ἀναλάβει τήν προεδρία τοῦ κόµµατος DEB τῶν τουρκοφρόνων, τόνισε καί τά ἑξῆς: «Είπα στην κυρία Σιµπέλ Μουσταφάογλου πως το Τυχηρό είναι πολύ εθνικιστικό χωριό, ένα πολύ τουρκικό χωριό, να αρχίσουµε από εκεί. Διότι αποτελεί το Τσανάκκαλε της Δυτικής Θράκης. Όταν µιλάµε για τουρκισµό, στο µυαλό µας έρχεται το Τυχηρό». Θυµίζω ὅτι αὐτά δέν εἶναι λόγια ἀξιωµατικοῦ στούς στρατιῶτες του πρίν τή µάχη, ἀλλά ὑποψηφίου σέ …δηµοτικές ἐκλογές!
Ὁ ἴδιος πράκτορας µίσους µίλησε καί στήν προεκλογική µάζωξη τῆς Σιµπέλ στή συνοικία Κίρ Μαχαλέ τῆς Κοµοτηνῆς: «…Μη φοβάσαι κύριε Κοτσάκη, κύριε Πετρίδη. Ελάτε και µιλήστε για τις διακρίσεις σε βάρος των Τούρκων, και µετά ξέρει αυτός ο λαός τι θα κάνει. Βλέπουµε στον δήµο από τους 200 υπαλλήλους, µόνο οι δύο είναι Τούρκοι. Όχι, εµείς αυτό δεν το δεχόµαστε. Αν δεν πάρετε 50-60 υπαλλήλους, µια µέρα αυτή η δηµαρχία θα πέσει στο κεφάλι σας. Προσέξτε σας το λέω από εδώ. Αν δεν πάρετε 50-60 Τούρκους υπαλλήλους, αν δεν υπηρετήσετε τις δικές µου γειτονιές, αυτήν τη δηµαρχία θα την γκρεµίσουµε στο κεφάλι σας. Εµείς δεν πάµε εκεί να είµαστε στην σκιά των Ελλήνων. Θα δείτε τι θα κάνουµε µετά τις εκλογές. Εµείς παραλάβαµε την σηµαία του συγχωρεµένου γιατρού Αχµέτ Σαδίκ.
(…) Οι εχθροί πλέον έχουν φοβηθεί. Ακόµα και ο κύριος Παπανδρέου κάλεσε τους µειονοτικούς βουλευτές και τους ρώτησε «Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη; Τι γίνεται στην Δυτική Θράκη;» Ο Τούρκος της Δυτικής Θράκης πλέον θέλει να σηκώσει το κεφάλι του από αυτήν την ταλαίπωρη ζωή. (…) Ως πρόεδρος του κόµµατος Φιλία-Ισότητα –Ειρήνη, εσείς δεν µπορείτε να εφαρµόσετε αυτό το σχέδιο πόλης, δεν µπορείτε να γκρεµίσετε σπίτια Τούρκων. Εµείς θα σταθούµε µπροστά στις φαγάνες! Το λέω από εδώ. Να δούµε αυτοί που είναι δίπλα στους Έλληνες, θα µπορέσουν να υψώσουν τη φωνή τους στο δηµοτικό συµβούλιο; Εµείς δεν πάµε µετά τις εκλογές να καθόµαστε σε αυτό το δηµοτικό συµβούλιο, αλλά µε ψηλά το κεφάλι πάµε να υπερασπιστούµε τα θέµατα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Πάµε να σπάσουµε εκείνο το τραπέζι, να µας φοβούνται».
Σκεφτεῖτε νά ἔβγαινε ἕνας πλειονοτι-κός ὑποψήφιος νά µιλοῦσε ἔτσι κατά τῶν ἄλλων, τί εἶχαν νά τοῦ σούρουν! Τώρα ΟΛΟΙ ΜΟΚΟ, περιορίζονται σέ µερικές γενικόλογες καταδίκες τῶν ἔξαλλων φωνῶν «ἀπ΄ ὅπου κι ἄν προέρχονται» (λές κι ἀκούγεται ποτέ κάποιος χριστιανός στήν Κοµοτηνή νά ἐκφράζεται ἔτσι!) καί προσπερνᾶνε, δῆθεν γιά νά µήν τοῦ δώσουν ἀξία!
Μά καί οἰκονοµικά «ἐπιχειρήµατα» ἐπιστρατεύτηκαν ἀπό τόν συνδυασµό. Μιλώντας στόν Ἥφαιστο ἡ Σιµπέλ δήλωσε: «Πρέπει πλέον να σωθούµε από τη φτώχεια,να υπάρξουν δουλειές για τους νέους και τα παιδιά µας. Αυτό το κράτος και αυτή η κυβέρνηση, αυτό το έθνος δεν µπορούν να τα κάνουν αυτά. Αυτή η χώρα είναι µπατιριµένη. Εµείς θα φέρουµε βοήθεια από την Τουρκία, θα ανοίξουν βιοµηχανίες εδώ και θα υπάρξουν δουλειές για τους νέους». Καί συµπλήρωσε τά ἀπαραίτητα τουρκοπρεπῆ: «πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά της περιοχής τη θρησκεία τους και τις γιορτές τους, ώστε σε δέκα χρόνια να µπορούν να λένε «είµαστε Τούρκοι», «η ψήφος των Τούρκων δεν πρέπει να πάει στους Τούρκους των άλλων συνδυασµών, αλλά στον τουρκικό συνδυασµό».
Τέλος, ὑπῆρξαν κι ἄλλα στοιχεῖα πού σηµειολογικά παρέπεµπαν στόν ὀθωµανισµό. Π.χ. ὅταν στίς 2 Νοεµβρίου ἡ Μουσταφάογλου ἐπισκέφτηκε τό µειονοτικό χωριό Μεγάλο Δουκᾶτο (πῶς λέµε Λουξεµ-βοῦργο; Ἔ, καµµία σχέση!), µουσική υπόκρουση ἔπαιζε ἕνα ἀπό τά πιό γνωστά ὀθωµανικά στρατιωτικά ἐµβατήρια. Τή µουσική του δέν µποροῦµε νά σᾶς τή µεταφέρουµε, ὅµως ἰδού οἱ στίχοι του:
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ο παππούς των προγόνων σου, ο πατέρας της γενιάς σου
Ω γενναίο Τουρκικό έθνος
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Οι στρατιές σου πολλές φορές δοξάστηκαν στον κόσµο
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Τουρκικό έθνος, Τουρκικό έθνος
Αγάπα µε πάθος το έθνος σου
Κατέστρεψε τους εχθρούς της πατρίδας σου
Να υποστούνε την ταπείνωση.
Καλό, ἔτσι;


Από νήπια μαθαίνουν τα τουρκόπουλα...

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΠΟ ΝΗΠΙΟ !

Χαμπέρτούρκ  20-11-2010.

5χρονος Τούρκος έγινε Ταλιμπαν  
Ο Ζεκεριά Τσιφτσί, μέλος στην Τουρκία της παράνομης οργάνωσης Ένωση Ισλαμικής Επιστράτευσης, πήγε μαζί με το 5χρονο γιό του στο Αφγανιστάν και εντάθηκαν στους Ταλιμπάν.
 Ο Τούρκος-Ταλιμπάν πατέρας, έβαλε τον 5χρονο γιό του να καλεί σε ¨Τζιχάντ¨ !
Σε δύο βίντεο ιστοσελίδας που υποστηρίζει τη Τζιχάντ, δημοσιεύονται εικόνες με το Τουρκάκι που γύρω στα 5-6 του χρόνια έχει το κωδικό όνομα ¨Μικρός Γιασίρ¨  και βρίσκεται στα στρατόπεδα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο Μικρός Γιασίρ με όπλο στο χέρι καλεί σε Τζιχάντ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΜΠΕΡΤΟΥΡΚ- ΑΛΗ ΚΕΜΑΛ ΕΡΝΤΕΜ
Με νέο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο αποδείχτηκε ότι μεταξύ των Τούρκων που πάνε να πολεμήσουν μέσα από τις τάξεις των Ταλιμπάν περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά. Ταυτόχρονα αυτό το βίντεο φανέρωσε ότι ο Ζεκεριά Τσιφτσί που είχε συλληφθεί στα Άδανα στα  πλαίσια επιχείρησης ενάντια στην οργάνωση Ένωση Ισλαμικής Επιστράτευσης και αργότερα είχε αφεθεί ελεύθερος, πήρε την οικογένεια και τον γιό του και εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
Στην ιστοσελίδα “Cihadmedya” που ανήκει στην ομάδα του Αφγανιστάν που ονομάζεται ¨Ταξιαρχίες Ισλαμικών Εμιράτων¨, υπάρχουν δύο βίντεο στα οποία φαίνεται ένα Τουρκάκι που στα 5-6 του χρόνια παρουσιάζεται ως ¨Μικρός Γιασίρ¨. Σε ένα από τα βίντεο ο Μικρός Γιασίρ ποζάρει με όπλο. Ακολούθως στην ομιλία που κάνει λέει : ¨Κοιτάξτε, εγώ άφησα την άνετη μου ζωή στην Τουρκία, Ποτέ δεν φοβάμαι τους άπιστους. Σας καλώ σε τζιχάντ¨.
………………………………..
Σε επιχείρηση που έλαβε χώρα στην Σμύρνη τον περασμένο μήνα, συνελήφθη ο φοιτητής Αμπντουλκαντίρ Κ., ο οποίος φάνηκε ότι επικοινωνούσε με τον Ζεκεριά Τσιφτσί και πως είχε δουλέψει πάνω σε λογισμικό που καταρρίπτει τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Σύμφωνα με ιστοσελίδες φίλα κείμενες προς τη Τζιχάντ, στις τάξεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν περιλαμβάνονται και 15 Τουρκάλες.


Ταξίδια κάνουμε, αποτελέσματα έχουμε;

Συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ στη Λισαβόνα
Συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να διερευνήσουν το θέμα

O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.
O Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.
Συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.
Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ της γερμανικής πρότασης και της ελληνικής, είναι ότι στην ελληνική προβλέπεται, μεν, η συμμετοχή ιδιωτών και Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, αλλά με την επιβολή φόρου ή φόρων, η συγκέντρωση των οποίων θα αρχίσει από τώρα.
Μιλώντας γενικότερα για το νέο νατοϊκό δόγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με το καβαφικό «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους, ήταν κι αυτοί μια κάποια λύση». Η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι το νέο δόγμα έρχεται να δώσει νέα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία θα επιλύονται μέσω συνεργιών περισσότερων κρατών. Οι συνεργασίες, τόνισε πρέπει να περιλάβουν και τις χώρες που μετείχαν στην Πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, με στόχο την κοινή ασφάλεια. Ανέφερε επίσης ότι τα σημερινά προβλήματα δεν δημιουργούνται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, από τις μεγάλες χώρες, αλλά από χώρες με ανίσχυρες δομές και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατία και οι πολίτες.

Συναντήσεις με Γκούλ και Ομπάμα
Σύντομο διάλογο σε ήπιους τόνους, είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε στους ίδιους τόνους, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Ζήτησε, επίσης, να αφεθούν οι Κύπριοι, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να συνεννοηθούν για το μέλλον του νησιού και η λύση που θα δοθεί να είναι πρότυπο συμβίωσης διεθνώς.
Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ. Κοντά βρέθηκε και ο κ. Γκιουλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο, τους είπε ότι είναι δύο άνθρωποι που θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της περιοχής.




Να δούμε τι άλλο θα μας βρεί με αυτόν τον Πρωθυπουργό!









                         Παπανδρέου με Γκιούλ, Μέρκελ.


Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία και το καταφέρνει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας...

όπου εγκρίθηκε, χωρίς αλλαγές, το κείμενο του νέου δόγματος.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κ.λπ.
Όλα αυτά, όπως ανέφερε, αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε, τέλος, την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου. «Επιτέλους, αυτή η συνεργασία θα είναι μια σημαντική συνεργασία για τη συλλογική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και του πλανήτη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Παπανδρέου με Γκιουλ και Μέρκελ

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σύντομο διάλογο με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ, τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και την Αγκελα Μέρκελ.
Ο διάλογος έγινε όταν ο κ. Γκιουλ ανέφερε, κατά τη συζήτηση του θέματος των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, τη γνωστή θέση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κυπριακό και ζήτησε από όσους μπορούν να βοηθήσουν για να λυθεί το θέμα, να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, όπως επιθυμεί και ο κ. Χριστόφιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία και με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του είπε ότι και οι δύο ανέλαβαν τα ηνία των χωρών τους σε πολύ δύσκολες περιόδους και ότι προσπαθούν και οι δύο πολύ.

Τέλος, συνάντηση είχε ο κ. Παπανδρέου και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία, όπως είναι φυσικό, συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την ελληνική πρόταση και τον διαφορετικό μηχανισμό που προτείνει η Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό. Η συνάντηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηρίσθηκε εποικοδομητική από τον κ. Παπανδρέου.


















Ο Ελεύθερος Κόσμος...

Διαβάστε στον «ΕΚ» που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Νοεμβρίου.


191110-ekΑθενιστάν! Μετά την εκλογή του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ. Προκλητικές δημόσιες προσευχές, ακόμη και στα Προπύλαια και επεισόδια στην Ομόνοια, από λαθρομετανάστες. Στο 79ο νηπιαγωγείο, στα Σεπόλια, έβαλαν Ελληνόπουλα να γιορτάσουν το μπαϊράμι προς χάριν του πολυπολιτισμού. Στη Θράκη μας, ο Ίασμος πέρασε στα χέρια του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, μετά τον καταστροφικό σχεδιασμό του Καλλικράτη. Ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μέτε, επιδιώκει να γίνει ο πνευματικός ηγέτης όλων των εν Ελλάδι μουσουλμάνων, προς δόξαν της Τουρκίας. Γι' αυτό «μαυρίσανε» τον Νικήτα Κακλαμάνη: διαβάστε στην εφημερίδα μας το σχέδιο «Δράση για την Αθήνα», που συντάχθηκε με τις «ευλογίες» του πρώην δημάρχου και την «επιστημονική» επίβλεψη Βαλλιανάτου και Αλ Σάλεχ. Τα «σβηστά» φανάρια κρύβουν περισσότερα απ' ό,τι νομίζετε. Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το πως ένα λογισμικό μπορεί να διαλύσει την Ελλάδα. Ο βουλευτής Σερρών Ηλίας Πολατίδης, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη δηλώνει: «η φιλελεύθερη ρητορεία, κούρασε τον κόσμο του ΛΑΟΣ».


Πρέπει να είμαστε όλοι στο Ζάππειο.

Συναυλία από στρατιωτικές μπάντες στο Ζάππειο.



Συναυλία-επίδειξη από τις Στρατιωτικές Ορχήστρες των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι και με ελεύθερη είσοδο.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι η πρώτη αυτού του είδους τα τελευταία χρόνια.
Το πρωί της Κυριακής (08:00) θα γίνει η επίσημη Έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Θα ακολουθήσει (10:30) δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ στις 11: 15 ο υπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί η συναυλία-επίδειξη από τις στρατιωτικές μπάντες στο Ζάππειο, ενώ στις 17: 1Ο θα γίνει η επίσημη Υποστολή της Σημαίας.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More