20.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα.

  • «Ειλικρίνεια και ρεαλισμό» ζήτησε η Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μιλώντας στη Σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων ΤΕΙ, η υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, αλλά θα πρέπει με τους υπάρχοντες πόρους να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση.
  • Με 500 νέους αστυνομικούς ενισχύεται η ομάδα ΔΙΑΣ της Αστυνομίας. Το έργο των ανδρών και των γυναικών της ομάδας εκτιμήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως «εξαιρετική» και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η ενίσχυσή της με 500 αστυνομικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους θα προέρχονται από τους ειδικούς φρουρούς.
  • Αποθήκη στον Ασπρόπυργο με 2.444 χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα (1,2 εκατομμύρια πακέτα) εντόπισαν άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, συνελήφθη ο 28χρονος φύλακας της αποθήκης, ενώ αναζητείται ο 34χρονος εκμισθωτής της.
  • Σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας είχε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Παπανδρέου και Μέρκελ συζήτησαν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Βερολίνο συμφώνησαν να αναθέσουν σε ομάδες συνεργατών τους να συζητήσουν το θέμα αυτό.
  • Διάλογο σε ήπιους τόνους σχετικά με το Κυπριακό και τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς είχε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπνουλάχ Γκιουλ. Σύντομες συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και την Άνγκελα Μέρκελ...
Κόσμος
  • H στρατηγική του ΝΑΤΟ στο θέμα του Αφγανιστάν τίθεται επί τάπητος το Σάββατο στη συνάντηση των ηγετών της Συμμαχίας με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι. Στόχος της Συμμαχίας είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, όμως, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου που εκφράζουν αμφιβολίες για την «προθεσμία», εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι Ταλιμπάν.
  • Οι διασώστες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έλθουν σε επαφή με τους 29 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ανθρακωρυχείο της Νέας Ζηλανδίας, 24 ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό, σε απομακρυσμένη περιοχή, στην πλαγιά ενός βουνού.
  • Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου συμφώνησαν με το δήμο της Νέας Υόρκης να λάβουν αποζημίωση ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων για τα προβλήματα υγείας που έχουν παρουσιάσει. Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί και όσοι εργάστηκαν στο Σημείο Μηδέν είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του δήμου, υποστηρίζοντας πως η υγεία τους δεν έτυχε επαρκούς προστασίας κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης.
  • Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Σύνοδος κατέληξε επίσης στις βασικές αρχές του νέου Στρατηγικού Δόγματος για την αντιμετώπιση «των απειλών του 21ου αιώνα». Επιμένει η Συμμαχία στην απόφαση να ξεκινήσει το 2011 η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο την απόσυρση μέχρι το 2014, παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.
  • Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι δηλώνει έτοιμη να εργαστεί με τη στρατιωτική χούντα, προσθέτοντας ότι θα υποστηρίξει το νέο πολιτικό της σύστημα αν βοηθήσει και το καθεστώς.
Οικονομία
  • Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως εκτιμούν οι Irish Times, στόχος της κίνησης αυτής είναι το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας να έχει τη «σφραγίδα» του Δουβλίνου και όχι της ΕΕ ή/και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για το όλο ζήτημα συνεδριάζει την Κυριακή το Υπουργικό Συμβούλιο.
  • Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της επιβατικής κίνησης τουλάχιστον 10% στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας και οι αυξήσεις σε καύσιμα και διόδια έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση, σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων Σοφ.Φάτσιος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι αυτοκινητιστές θα ζητήσουν αυξήσεις έως 7% από το 2011.
  • Ανάμεικτα τα πρόσημα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, με τις μετοχές των εταιρειών μετάλλων και τραπεζών να κλείνουν στο κόκκινο. Μικρή ενίσχυση στη Νέα Υόρκη που κινήθηκε μεταξύ των εταιρικών αποτελεσμάτων και της είδησης για αυστηρότερη κινεζική τραπεζική πολιτική.
Αθλητισμός
  • Αισιοδοξία επικρατεί στην ΑΕΚ για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Νάτσο Σκόκο, αλλά και του Ράφικ Τζιμπούρ, με τους ανθρώπους της «Ένωσης» να θέλουν να κλείσουν θετικά τις δύο υποθέσεις πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Προσφυγή στη FIFA καταθέτει ο Αραούχο. Την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση της διοίκησης με τον Σκόκο, με τις δύο πλευρές να φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
  • Πανευτυχής στον Ολυμπιακό και πεπεισμένος ότι οι εγχώριοι τίτλοι θα επιστρέψουν φέτος στο Λιμάνι εμφανίστηκε ο Ντουντού σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μέσο της πατρίδας του. Παράλληλα, ο Ντιόγκο δήλωσε ότι μετά το τέλος του δανεισμού του στη Φλαμένγκο, θέλει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό.
  • Στα άκρα είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Παναθηναϊκός με τον Σίντντεϊ Γκοβού, όπως ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Γόντικας στον Έλληνα εκπρόσωπο του παίκτη, Γιάννη Ευαγγελόπουλο σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, τονίζοντάς του πως οι «πράσινοι» επιθυμούν την λύση της συνεργασίας τους και μάλιστα δίχως να του καταβάλουν ούτε ένα ευρώ, καθώς η συμπεριφορά του είναι αντιεπαγγελματική.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More