25.10.11

Ο εμπορικός κόσμος της Β. Ελλάδος βρίσκεται σε απόγνωση!

Tα Ελληνικά ευρώ φεύγουν στην Βουλγαρία τα Σκόπια την Τουρκία!

euro2Πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα elkosmos.gr, είχε αναρτηθεί ένα κείμενο με τίτλο "Φτιάξτε το αυτοκίνητο σας στην Βουλγαρία". Λόγω χαμηλού κόστους των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων αλλά και της εργασίας, οι Έλληνες πάνε στην Βουλγαρία για να επισκευάσουν τα αυτοκίνητα τους. Όμως το πρόβλημα είναι γενικότερο εφ' όσον 600.000 Έλληνες πάνε για αγορές σε Βουλγαρία, Σκόπια(;), Τουρκία. Τα διάφορα προϊόντα ευρείας καταναλώσεως είναι πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα και να σημειωθεί εδώ, ότι η βενζίνη στα Σκόπια είναι 0,50 λεπτά φθηνότερη από αυτήν στην χώρα μας.

Το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό λόγω της τεράστιας οικονομικής ύφεσης και της ακρίβειας η οποία μαστίζει την Ελληνική αγορά, υποχρεώνεται να καταφύγει εκτός Ελλάδος, για να κάνει τις αγορές του. Οι Έλληνες καταναλωτές αναγκάζονται να καταφύγουν στις αγορές της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Τουρκίας, για να ψωνίσουν ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα, οικιακά είδη, καύσιμα κλπ.
Ο εμπορικός κόσμος της Β. Ελλάδος βρίσκεται σε απόγνωση. Ιδιαίτερα πλήττονται οι εμπορικές επιχειρήσεις των Σερρών, από την φυγή του καταναλωτικού κοινού στην Βουλγαρία. Την δυσάρεστη αυτή εκτίμηση για το εμπόριο της Β. Ελλάδος επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου Σερρών και παραθέτει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες πλήττονται περισσότερο. Αναφέρει καταστήματα επίπλων, τροφίμων, μονάδες αλουμινοσιδηροκατασκευών και δομικών υλικών, συνεργεία αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων( στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες είχαν κλείσει περίπου 1.500 βενζινάδικα), ιατρικές και άλλες υπηρεσίες(κομμωτήρια) κλπ.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Β. Ελλάδα είναι τεράστιο, καθώς στις παραμεθόριες περιοχές 1 στις 4 επιχειρήσεις κλίνει, την ώρα που στα γειτονικά κράτη έχουν μεταφερθεί 1.500 μεταποιητικές επιχειρήσεις. Για να μπορέσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου να αντιμετωπίσει την καταναλωτική μετανάστευση, αλλά και για να ενισχυθεί το ρεύμα ξένων καταναλωτών προς την χώρα μας και ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές όπου βρίσκονται Ελληνικές εμπορικές αγορές προτείνει στην κυβέρνηση κάποια μέτρα που θα μπορούσε να πάρει για την προσέλκυση καταναλωτών:
Μείωση της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές. Διατήρηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκταση του σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσης της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
Αυστηροποίηση ελέγχου σε "μικροπωλητές" από τρίτες χώρες που εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα, για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.
Όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ και από ακριτικούς εμπορικούς συλλόγους, καταγγέλλεται λαθρεμπόριο 500 εκατ. Ευρώ. Το πρόβλημα αυτό στις παραμεθόριες περιοχές είναι τεράστιο και μέχρι στιγμής η κυβέρνησης τηρεί σιγή ιχθύος. Τι θα πράξει ουδείς γνωρίζει. Πάντως τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χάνονται από τα Ελληνικά Δημόσια Ταμεία. Κάθε Σαββατοκύριακο τουριστικά λεωφορεία και δεκάδες Ι.Χ. καταφθάνουν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γεμάτα καταναλωτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να αδειάσουν τις αγορές των Βουλγαρικών πόλεων.

Στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα γίνεται το αδιαχώρητο. Οι τελωνιακές διατυπώσεις διαρκούν ελάχιστα λεπτά και οι αγορές είναι έτοιμες να υποδεχθούν Έλληνες καταναλωτές. Επιγραφές στα Ελληνικά καθοδηγούν τους καταναλωτές για τα ψώνια τους. Στους εμπορικούς δρόμους δεκάδες καταστήματα τους περιμένουν προσφέροντας σε πολύ χαμηλές τιμές, είδη ένδυσης, υπόδησης, δερμάτινα είδη, τσάντες, αξεσουάρ, καλλυντικά, κοσμήματα και λευκά είδη. Η Βουλγαρία έχει γίνει ο παράδεισος του Έλληνα καταναλωτή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αγορές των Σκοπίων και της Τουρκίας.
Το πρόβλημα στην Ελληνική αγορά εξακολουθεί να υπάρχει. Οι έμποροι δεν μειώνουν τις τιμές των κατανοητικών ειδών σε καιρούς μεγάλης ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας. Θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος συμμαχίας μεταξύ των κοινωνικών ομάδων για την ωφέλεια όλων. Οι δήμοι θα πρέπει να μειώσουν τα δημοτικά τέλη. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να μειώσουν τα ενοίκια, καθώς επίσης να μειωθεί το κόστος στην ενέργεια. Να υπάρξει κάποια στοιχειώδης μείωση στον ΦΠΑ και φυσικά οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος των καταναλωτικών αγαθών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει κάπως να κινηθεί το εμπόριο και να υπάρξει έτσι και κάποια υποψία ανάπτυξης.

Και μέσα σε αυτό το μπάχαλο που επικρατεί στην Ελλάδα με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με μεγάλη ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ξαναπαρουσιάζονται οι Σκοπιανοί και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν από την Ευρώπη να μας πτωχεύσει. Ο προκλητικός υπουργός Οικονομικών των Σκοπίων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακηρύξει την χώρα μας σε καθεστώς χρεοκοπίας. Σύμφωνα λοιπόν με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones Newswires, ο Ζόραν Σταβρέφσκι παραπονείται στις Ευρωπαϊκές αρχές ότι το κλείσιμο των τελωνειακών σταθμών για όλα τα οχήματα εξαιτίας της απεργίας των Ελλήνων τελωνειακών υπαλλήλων και υποστηρίζει, ότι από την αρχή του χρόνου τα Σκόπια λόγω αυτής της απεργίας έχει απολέσει 15 εκατ. Ευρώ σε τέλη και δασμούς.
Ο σκοπιανός υπουργός οικονομικών υποστηρίζει, ότι οι τελωνιακοί σταθμοί έχουν παραμείνει κλειστοί φέτος συνολικά 80 ημέρες και τα διαφυγόντα κέρδη των Σκοπίων με υπαιτιότητα της Ελλάδος είναι δυσθεώρητα για το μέγεθος της οικονομίας τους. Μεταφέρουμε στο σημείο αυτό την δήλωση του Σκοπιανού υπουργού οικονομικών την οποία έκανε σε ευρωπαίους δημοσιογράφους: <<Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα χάος και είναι φανερό πως η Ευρώπη έχει αποτύχει έως τώρα να βρει μια καλή λύση>>. Προσέθεσε ακόμη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι σίγουρη.

Το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι, σε τι κατάντια έφερε ο κοινοβουλευτισμός και το πολιτικό σύστημα την πατρίδα μας ώστε να μας λοιδορούν ακόμη και οι Σκοπιανοί. Τι άλλο να πούμε; Το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι μία ευχή. Να ξυπνήσει ο Ελληνικός λαός και να καταργήσει επιτέλους και τα δύο. Και το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό.
Νίκος Παπαγεωργίου
www.elkosmos.gr 


Εκδήλωση για τον Ιωάννη Μεταξά και το έπος του 1940!

"Ιωάννης Μεταξάς: ο πόλεμος του '40, τα πριν και τα μετέπειτα"
Ο ιστορικός Δημήτρης Μιχαλόπουλος και το περιοδικό Patria σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα: "Ιωάννης Μεταξάς: ο πόλεμος του '40, τα πριν και τα μετέπειτα"
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26η Οκτωβρίου, στις 7 μμ, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου:

Ομιλητές:

Δημήτρης Μιχαλόπουλος
(ιστορικός)
"Ο Ιωάννης Μεταξάς και το κίνημα των Επιστράτων (1916-1917)"

Νικόλαος Καρράς (πολιτικός επιστήμων)
"Ιωάννης Μεταξάς, μία πορεία"
Μάνος Χατζηδάκις (ιστορικός ερευνητής)
"Η προπαρασκευή του πολέμου του 1940 και η διεξαγωγή του"

Κωνσταντίνος Τσοπάνης (θεολόγος)
"Μεταφυσική του Εθνικισμού: Η Εκκλησία και η 4η Αυγούστου"

Νίκος Γιαννόπουλος (ιστορικός)
"Ο Θάνατος του Ιωάννη Μεταξά: Φυσικό αίτιο ή δολοφονία;"

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, συνεργάτης του περιοδικού Patria

πληροφορίες: 2103641149 και 2103641960


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More