27.10.10

Έτσι μας κατάντησαν οι πολιτικοί!



Ελλάδα: "Οικονομικός παράδεισος" για πολυεθνικές εταιρείες
"Κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά"
Οι καταναλωτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η χώρα μας είναι "οικονομικός παράδεισος" για τις πολυεθνικές εταιρίες, απορρίπτοντας, με αυτό τον τρόπο, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες."Οι πολυεθνικές κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης. Όπως ανέφερε, αυτές διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, για καθαρά φορολογικούς λόγους.
"Δηλαδή, όταν η μητρική εταιρία γνωρίζει πως στη χώρα, που δραστηριοποιείται η θυγάτρική της, υπάρχει υψηλή φορολόγηση, θα τιμολογήσει το προϊόν ακριβότερα, για να αποφύγει μεγάλο φόρο στα κέρδη της, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους στον ισολόγισμό της", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Και όταν ήταν υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ πάλι δηλώσεις έκανε αλλα...

Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε: Η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας είναι στόχος της κυβέρνησης, είπε ο Μ.Χρυσοχοΐδης στους Αθηναίους εμπόρους
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον κ. Χρυσοχοΐδη από τους εμπόρους είναι η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου. ΄Ενας υπουργός θα αναλάβει υπό την ευθύνη του να παρακολουθεί την πορεία του σχεδίου αναβάθμισης
H αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας ήταν το βασικό θέμα συζήτησης που είχε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ.Χρυσοχοΐδης, με το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα αναλάβει ένας υπουργός υπό την ευθύνη του να παρακολουθεί την πορεία του σχεδίου αναβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, ώστε να αναδειχθεί σε ελκυστικό τόπο επιχειρηματικότητας αλλά και κατοικίας.
Με το συντονισμό αυτού του υπουργού, ο οποίος δεν έχει ακόμη οριστεί από τον πρωθυπουργό, θα συντονίζονται όλες οι δράσεις που αφορούν στο χωροταξικό, στο παράνομο εμπόριο κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στον υπουργό, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της πόλης, είναι η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.


Τι θέλει και μιλάει...

Πάνω από τις 750 μονάδες το spread στα ομόλογα



Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, σε συνδυασμό με τα κερδοσκοπικά σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας, αλλά και την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ωθούν ανοδικά το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα δεδομένα, θα συνεκτιμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».
Τα σενάρια αυτά προκαλούν τη δυσφορία του ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, είπε ότι βλέπει ελληνική χρεοκοπία μέσα σε τρία χρόνια, δίνοντας την αφορμή για ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, αναφέρεται ότι η προειδοποίηση «του Γιώργου Παπανδρέου πως θα προσφύγει στις κάλπες και η δέσμευσή του «να ελευθερώσει τη χώρα από την σκλαβιά και την επιτήρηση» αναζωπυρώνουν την κρίση του ελληνικού χρέους».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και τα σχόλια της Pimco για πιθανή χρεοκοπία της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία οδηγούν υψηλότερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.
Επιπλέον νευρικότητα προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει, εδώ και δύο εβδομάδες, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Στο θέμα αυτό, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, Τετάρτη, από την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Τέλος, υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του σε συνέδριο, στη Λεμεσό της Κύπρου, είπε ότι θα είναι πάνω από 15% του ΑΕΠ.
Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, διευρύνθηκε μέχρι τις 757 μονάδες βάσης, από 715 στο άνοιγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Χθες, Τρίτη, ξεπέρασε το όριο των 700 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το επιτόκιο του τίτλου ανήλθε μέχρι το 10,12% από 9,67% στο άνοιγμα της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου, λίγο κάτω από τις 650 μονάδες, λόγω των σεναρίων για παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Τα credit default swaps (CDS) των 5ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 39 στις 720 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι για ομόλογα αξίας 10 εκατ. ευρώ το κόστος ασφάλισης ανέρχεται στις 720.000 ευρώ.
περισσότερα διαβάστε εδώ http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231065112


Κάνουν το παιγνίδι τους και εμείς κοιμόμαστε!

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙC) Ekmeleddin Ihsanoglu πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη ΠΓΔΜ το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Gjorge Ivanov. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Abdulkadar Memedi συζητήθηκε το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στον ΟΙC, καθώς και θέματα αμοιβαίας στήριξης διαφόρων πρωτοβουλιών από τις δύο πλευρές. Η νέα τακτική είναι συνεπής με την αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης Gruevski που ουσιαστικά απειλεί την διεθνή κοινότητα ότι αν δεν εξασφαλιστεί η συμμέτοχη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ θα αποσταθεροποιηθεί όλη η περιοχή.
Ο Abdulkadar Memedi σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ, ως χώρα με κατά το 1/3 μουσουλμανικό πληθυσμό, μπορεί να έχει εξαιρετική συνεργασία με τις χώρες-μέλη του ΟΙC, τονίζοντας, στο πλαίσιο αυτό, ότι οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΙC έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα. Ο Γ.Γ. του ΟΙC βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του 4ου διεθνούς συμποσίου «Ισλαμικός Πολιτισμός στα Βαλκάνια», το οποίο διοργανώνουν η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της ΠΓΔΜ (MANU) και το Κέντρο Ερευνών της ισλαμικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού (ΙRCICA).
Ο ΟΙC είνα ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε με τη Σύνοδο του Ραμπάτ στο Μαρόκο στις 25 Σεπτεμβρίου 1969. Αριθμεί 57 χώρες-μέλη και ο βασικός του στόχος είναι η διάδοση των ισλαμικών αξιών και συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.


Και πολύ καλά έκαναν!

Αποχώρησαν οι Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές


Προσβλητικός και κάθετος ήταν ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τους Κύπριους, τους Ελλαδίτες, καθώς και άλλους ξένους ευρωβουλευτές να αποχωρήσουν από τη Μικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ.

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν το Προεδρείο, προφασιζόμενο διάφορες δικαιολογίες, όπως η κακή μετάφραση, αρνήθηκε να προβεί σε κάποια μορφή στήριξης προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν αιτήματος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Νίκης Τζαβέλα. Η στήριξη αυτή ζητήθηκε λόγω των προσβλητικών δηλώσεων του κ. Μπαγίς. Ακολούθως το λόγο πήρε η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία δήλωσε ότι εφόσον η στάση του Προεδρείου και του κ. Μπαγίς ήταν προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία, για λόγους προσωπικής και κρατικής αξιοπρέπειας ως βουλευτής και εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχωρεί από την αίθουσα προς ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ταυτοχρόνως, κάλεσε και άλλους ευρωβουλευτές που αισθάνονται το ίδιο, να ακολουθήσουν. Και επιπροσθέτως διευκρίνισε ότι ουδέν τη δεσμεύει από όσα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της απουσίας της. Από την αίθουσα αποχώρησαν και οι άλλοι παρόντες Κύπριοι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής. Από την αίθουσα αποχώρησαν και ξένοι ευρωβουλευτές, καθώς και οι Ελλαδίτες.

Σέρνονται

Καλεσμένοι στην έναρξη των εργασιών της ΜΔΕΤΕ ήταν ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο Εγκεμέν Μπαγίς και εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, ο Ξαβιέρ Ντεμουλίν. Ο Τούρκος συμπρόεδρος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου και αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «σέρνει τα πόδια της στις συνομιλίες σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία κάνει συνεχείς προτάσεις».

Ακολούθως, κατηγόρησε τα ηγετικά κράτη της ΕΕ (βλέπε Γερμανία - Γαλλία) ότι κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να προβάλλουν εμπόδια στην τουρκική ένταξη.

Όλα εις διπλούν...

Η τουρκική προκλητική στάση είχε συνέχεια. Όταν ο κ. Μπαγίς ρωτήθηκε από Δανό ευρωβουλευτή για τις ευθύνες της Τουρκίας στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, απάντησε: «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο κράτη, δυο κοινοβούλια, δυο πολιτειακά συστήματα και δυο Πρόεδροι. Θα πρέπει να αποταθούν σε αυτούς γιατί σε εμάς;». Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Φούλε, ο οποίος έσπευσε να πάρει το λόγο και να διευκρινίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, και οι πολίτες της είναι πολίτες της ΕΕ».

Πολυβόλο

Η ιστορία είχε βάθος. Ο κ. Μπαγίς λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Κυπρίων (Ε. Θεοχάρους, Α. Παπαδοπούλου, Τ. Χατζηγεωργίου, Κ. Μαυρονικόλα), καθώς και ξένων ευρωβουλευτών για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με το απευθείας εμπόριο και την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια, καθώς και για τις πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό κρατικό κανάλι TF-2 για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στα κατεχόμενα απάντησε ως εξής:

1. Κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτή είναι περίπου η μάνα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και όχι τα κατεχόμενα.

2. Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση. Διότι, όπως πρόσθεσε, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας. Και πρόσθεσε ότι εάν οι Ε/κ δέχονταν το σχέδιο Ανάν θα άρχιζε η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο.

3. Το θέμα του «απευθείας εμπορίου» συνιστά υποχρέωση της ΕΕ προς τους Τ/κ και τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να παλεύει για να προσγειώνονται αεροδρόμια από τη Βρετανία στα κατεχόμενα.

Δεν έσπασε μύτη!

Τι θέλετε να κάνουμε άλλο για το Κυπριακό, διερωτήθηκε ο κ. Μπαγίς. ΄Εχουμε ανοίξει τις πύλες στους Ε/κ για να πηγαίνουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Πριν από την ένταξη των Ε/κ στην ΕΕ τους ανοίξαμε, πρόσθεσε, τις πύλες της Τουρκίας. Στηρίξαμε, τόνισε, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν. Στηρίζουμε, παρατήρησε, την υφιστάμενη διαδικασία. Τι να κάνουμε; διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν θυσιάζουμε την «ΤΔΒΚ» για την ΕΕ, αλλά ούτε και την ΕΕ για την «ΤΔΒΚ». Στην Κύπρο, είπε, από τον καιρό που πήγε ο τουρκικός στρατός δεν έχει σπάσει μύτη»!

Ποια χώρα;

Και προτού αποχωρήσει από την αίθουσα απαντώντας στην ουσία και στον κ. Φούλε, ο οποίος είχε ήδη εγκαταλείψει την αίθουσα λόγω άλλων υποχρεώσεων, τόνισε: «Στην Κύπρο, στο βορρά υπάρχει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», στο νότο, πρόσθεσε ειρωνικά, «υπάρχει... υπάρχει καν χώρα;...». Εδώ είναι που ξεχείλισε το ποτήρι. ΄Οχι μόνο για τη στάση του κ. Μπαγίς, αλλά και της συμπροέδρου της ΜΔΕΤΕ Χέλεν Φλοτρ (ανήκει στου Πράσινους), η οποία αρνήθηκε στην ουσία να δώσει στήριξη στην κυπριακή αντιπροσωπία. Ήταν δε, ειρωνική στη συμπεριφορά της. Προφασίστηκε ότι προφανώς κάποιο λάθος θα έγινε στη μετάφραση.

Φούλε: Επιμένουμε στη νομική μας βάση!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στη θέση της. Ότι δηλαδή είναι ορθή η νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε επισήμανε ότι είναι ορθή η νομική βάση την οποία χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή το άρθρο 207 (2), που ρυθμίζει τι σχέσεις της ΕΕ με τρίτα κράτη. Ισχυρίστηκε δε, ότι ο κανονισμός σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν πρόκειται για ενέργεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις από το επιπρόσθετο πρωτόκολλο και ότι πρέπει να τερματίσει τους περιορισμούς σε βάρος της Κύπρου. Επί τούτου, ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι το «απευθείας εμπόριο» θα δημιουργήσει ένα καθεστώς Ταϊβάν, η οποία τόνισε δεν αναγνωρίζεται, αλλά εμπορεύεται.

Από την πλευρά του, ο Χαβιέ Ντεμουλίν, μιλώντας εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε ομαλοποίηση σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Πηγή: εφημερίδα Σημερινή


Το απέραντο γαλάζιο...

H... Ελλάς Ευγνωμονούσα για το... σκίσιμο του Γιώργου!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
pinakasΛέτε το… μπλε φόντο που είδαμε όλοι στη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι πίνακας; Σύμφωνα με μια... εκδοχή (την οποία επιβεβαιώνει και εγγράφως ο Πεταλωτής) πρόκειται για τον πίνακα με τίτλο «Ατέρμονο Πεδίο - Δελφοί», έναν πίνακα έντονης κυανής απόχρωσης με ένα σκίσιμο (παρατηρήστε πάνω δεξιά στη φωτογραφία), που ελπίζουμε να μη συμβολίζει το… σκίσιμο που μας ρίχνει ο Γιώργος! Κάποιοι πάντως που είδαν τον πίνακα από κοντά επιμένουν ότι δεν μπορεί να είναι… πίνακας. Ας μας δώσει μια απάντηση η Εθνική Πινακοθήκη έτσι για να μας φύγει η περιέργεια…
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το όλο θέμα, πάντως, ανέδειξε στο βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος. Σε ερώτησή του ανέφερε:
«Στον χώρο του πρωθυπουργικού γραφείου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν τοποθετημένος από ετών, ο περίφημος πίνακας «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεοδώρου Βρυζάκη του 1858. Όπως τονίζει μια ειδικός «με το (Η Ελλάς ευγνωμονούσα) ή (Υπέρ Πατρίδος το Παν) έχουμε το πρώτο πραγματικά ιστορικό με αλληγορική διάσταση, έργο της νεοελληνικής ζωγραφικής, η δραματουργία της πολυπροσώπου συνθέσεως κατάγεται από την μεταβυζαντινή ζωγραφική και ειδικώς από την Παναγία του ισχυρού μανδύα, που τον έχει απλωμένο και κάτω από το οποίο βρίσκουν προστασία οι πιστοί. Εδώ στην θέση της παίρνει η αλληγορία της Ελλάδος, μιας αρχαιοπρεπώς ενδεδυμένη και στεφανωμένη νέα γυναίκα, που μόλις έχει αποτινάξει τις αλυσίδες από τα πόδια της».
Συνεχίζοντας προσθέτει «η ιστορική υπόμνηση είναι σαφής, τα ανοικτά χέρια ορίζουν συμβολικώς, μαζί με τα βουνά τον πλατύ ορίζοντα, ο κορμός μόλις αφήνει να διαφανεί τμήμα ενός δωρικού ναού, η αξία του έργου αυτού, ως ιστορικού ντοκουμέντου, θεμελιώνεται από τις πιστοποιήσιμες ταυτότητες των ατόμων που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σαν πιστοί γύρω  από τη νέα Ελλάδα». Ο εντελώς ξεχωριστός και ιστορικός αυτός πίνακας, σε συνέντευξη που παρεχώρησε ο Πρωθυπουργός σε κυριακάτικη εφημερίδα, την 11η Απριλίου και σε φωτογραφικό στιγμιότυπο, με τον δημοσιογράφο στο γραφείο του δεν υπήρχε στην θέση που ήταν, ενώ ήταν ανηρτημένος, στην συνάντησή του με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως επίσης έχει φωτογραφηθεί. Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, υπήρχε ένα κάδρο (;) διαφορετικών διαστάσεων από τον αναφερόμενο πίνακα, επικαλυμμένο με μια μπλε επιφάνεια!
Ερωτάται ο υπουργός Εξωτερικών (τότε ο Γιώργος Παπανδρέου):
1. Μπορεί να μας πληροφορήσει το Υπουργείο, αν αντικατεστάθη ο πίνακας από το γραφείο του Πρωθυπουργού και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
2. Εχει μεταφερθεί κάπου αλλού και τι παριστά ο νέος πίνακας;».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ
Απάντηση στον κ. Βελόπουλο έδωσε τελικά ο κ. Πεταλωτής:
«Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 2312 από 3/9/2010 ερώτηση του Βουλευτού Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία μας κοινοποιήθηκε την 21/9/2010, μέσω τηλεομοιοτυπίας, με το με ΑΠ: 21/524/ΑΣ 986δις έγγραφο του Υπουργείο Εξωτερικών, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:  Ο πίνακας με τίτλο «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1858), ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, η οποία έχει  την θεσμική ευθύνη, μεταξύ άλλων, και για την συντήρηση των έργων τέχνης που διαθέτει προς χρήση σε διάφορους φορείς, οπότε εκείνη το κρίνει απαραίτητο. Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει επιστραφεί στην Εθνική Πινακοθήκη και έχει αντικατασταθεί από άλλον, με τον τίτλο. «Ατέρμονο Πεδίο – Δελφοί» ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί από τον Θεόδωρο Στάμου και ανήκει επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
».
Η ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ο… δύσπιστος βουλευτής του ΛΑΟΣ, όμως, επανήλθε με νέα ερώτηση:
Με την ευκαιρία της διακαναλικής συνεντεύξεως που παρεχώρησε ο πρωθυπουργός, προς δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δικτύων, την 25η Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, επιθυμούμε να επανέλθουμε στην υποβληθείσα ερώτησή μας, υπ’ αριθμ. 2312/03-09-10, που απευθύναμε στον κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του τότε και ως Υπουργού Εξωτερικών, περί του τι απέγινε ο γνωστός ιστορικός πίνακας, που υπήρχε από την εποχή του προκατόχου του, στο γραφείο και ήταν «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεοδώρου Βρυζάκη.
Μας απεστάλλη η απάντηση Υ/ΙΓ/24/30-09-10, από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, που υπέγραφε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος ανέφερε ότι «ο συγκεκριμένος πίνακας έχει επιστραφεί στην Εθνική Πινακοθήκη και έχει αντικατασταθεί με άλλον, με τίτλο, «Ατέρμονο Πεδίο – Δελφοί», ο οποίος έχει φιλοτεχνηθεί από τον Θεόδωρο Στάμου και ανήκει επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη».
Όπως είδαν όλοι οι Ελληνες που παρακολούθησαν την διακαναλική  συνέντευξη, πίσω από το γραφείο, που καθόταν ο πρωθυπουργός, ευρίσκετο ένας πίνακας (;) μεγάλων διαστάσεων, ήταν όμως επικαλυμένος (;) με μια επιφάνεια κυανού χρώματος.
Ερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών:
1. Εφ’ όσον έγινε η αλλαγή του παλαιοτέρου πίνακος «Η Ελλάς ευγνωμονούσα», όμως μάλιστα αναφέρει στην απάντησή του ο κ. υφυπουργός «όποτε εκείνη (η Εθνική Πινακοθήκη) το κρίνει απαραίτητο», με τον έτερο πίνακα «Ατέρμονο Πεδίο – Δελφοί», γιατί δεν υπήρχε στην θέση του, παρά όλοι αντίκρυσαν μια επικάλυψη (;) κυανού χρώματος;
2. Είναι σε θέση το Υπουργείο να μας πληροφορήσει, αν υφίσταται τελικώς κάποιος συγκεκριμένος πίνακας, πίσω από το πρωθυπουργικό γραφείο και ποιο είναι το θέμα του; Γιατί ποιους λόγους «διατηρείται» αυτή η επικάλυψη; Απεστάλη από την Εθνική Πινακοθήκη;»
Ας μας διαφωτίσει κάποιος ειδικός ρε παιδιά για το… απέραντο γαλάζιο του πρωθυπουργικού γραφείου!
Ελεύθερη Ώρα


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More