5.1.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

5 Ιανουαρίου




  • Γεγονότα
1837: Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία είχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.
1889: Η λέξη χάμπουργκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αμερικανικό έντυπο για να περιγράψει το πασίγνωστο σάντουιτς.
1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς τίθεται σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
1913: Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.
1919: Ξεσπά στη Γερμανία η επανάσταση των Σπαρτακιστών, η οποία θα πνιγεί στο αίμα.
1968: Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην βραχύβια «Άνοιξη της Πράγας».
  • Γεννήσεις
469 π.Χ: Σωκράτης, αρχαίος φιλόσοφος. [θαν. 5/3/399 π.Χ.]
1855: Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». [θαν. 9/7/1932]
1867: Δημήτριος Γούναρης, πολιτικός, αντίπαλος του Βενιζέλου, που κατέληξε στο απόσπασμα ως ένας από τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής. [θαν. 15/11/1922]
  • Θάνατοι
1858: Γιόζεφ Ραντέτσκι, στρατάρχης της Αυστρίας, τσεχικής καταγωγής. Προς τιμήν του, ο Γιόχαν Στράους έγραψε το εμβατήριο «Radetzky Marsh». [γεν. 2/11/1766]
1979: Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός τζαζίστας. [γεν. 22/4/1922]
2007: Άντο Μαμοφούκου, επιχειρηματίας από την Ταϊβάν και εφευρέτης του πρώτου στον κόσμο στιγμιαίου φιδέ (instant noodles) και του φιδέ σε φλιτζάνια (cup noodles). [γεν. 5/3/1910]


Τα καθημερινά μας νέα...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα-Πειραιά λόγω Θεοφανείων (2011-01-05) - Capital.gr
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν αύριο Πέμπτη σε Αθήνα και Πειραιά, λόγω της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.Στη Δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων και στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Συλλόγου θα ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» πίσω από την επίθεση στο Πρωτοδικείο (2011-01-05) - Ναυτεμπορική
Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναλαμβάνει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μέσω κειμένου που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Απειλές κατά της..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μακάβριο εύρημα στη χωματερή Άνω Λιοσίων (2011-01-05) - Eleutherotypia
Τεμαχισμένο πτώμα βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη χωματερή άνω Λιοσίων...(7 σχετικα αρθρα) (5 σχολια)
Συναντήσεις με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη είχε ο υπουργός Εσωτ (2011-01-05) - Express.gr
 Διαδοχικέςσυναντήσεις με τους νέους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης είχε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, λίγες μόλις ημέρες μετά τηνέναρξη εφαρμογής του προγράμματος "Καλλ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Για ολιγωρία στον τομέα των μέσων σταθερής τροχιάς κατηγορεί την κυβέρνηση η Ντ. Μπακογιάννη (2011-01-05) - Express.gr
 Επίθεση στην κυβέρνηση για τα έργα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.    Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξειτο σεβασμό π..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Προαναγγελθείσα προσχώρηση (2011-01-05) - Eleutherotypia
Με αιχμές κατά του Σαμαρά αλλά και του πολιτικού του φίλου Φαήλου Κρανιδιώτη, που προκάλεσε πολλές αντριδράσεις με τα περί «ντιντήδων» που κατήγγειλε, προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπ..(17 σχετικα αρθρα) (4 σχολια)
Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τους Δημάρχους της Αργολίδας για την διαχείρισ (2011-01-05) - Pathfinder.gr
Συνάντηση εργασίας με τους Δημάρχους της Αργολίδας είχε χθες οΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με θέμα την επίλυση τουπροβλήματος των απορριμμάτων της Περιφέρειας. Με αυτή την συνάντηση ξεκ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
3 θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες ορίστηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (2011-01-05) - Express.gr
 ΟΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με απόφασή του όρισε τουςπεριφερειακούς συμβούλους, Κωνσταντίνα Νικολάκου από την περιφερειακήενότητα Μεσσηνία, Απόστολο Παπαφωτίου από την περιφερει..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο Παρίσι σε διεθνές συμπόσιο για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη (2011-01-05) - Express.gr
 Παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου θα εκφωνήσει αύριο την εναρκτήρια ομιλία στο διεθνέςσυμπόσιο που οργανώνεται στο Παρίσι, με τίτλο: &quo..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αυστραλία Νέες καταιγίδες και σφοδρές βροχοπτώσεις απειλούν την πολιτεία του Κουίνσλαντ (2011-01-05) - To Bima
Οι αρχές της πολιτείας του Κουίνσλαντ στη βορειο-ανατολική Αυστραλία προετοιμάζονται για μια νέα άνοδο των υδάτων μετά τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες, την ίδια ώρα που η Μετεωρολογική Υπηρεσία τη..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μαρόκο 27 συλλήψεις για «τρομοκρατία» (2011-01-05) - To Bima
Οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τη σύλληψη 27 ατόμων, ανάμεσά τους και ένα μέλος της αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi), που πιστεύεται ότι προετοίμαζαν επιθέσεις στη χώρα. Το δίκτυο α..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αίγυπτος-Δεν θα ρίξουν σταυρό στον Νείλο, για λόγους ασφαλείας (2011-01-05) - ΑΠΕ-ΜΠΑ
Την αναβολή της τελετής ρίψης του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Νείλο αποφάσισε χθες το βράδυ το Δ.Σ. του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, που δεν θα πραγματ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τραυματίες από σεισμό στο Ιράν (2011-01-05) - Pathfinder.gr
Ιράν  — Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών σημειώθηκε την Τετάρτη στο νότιο Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκαέξι άνθρωποι, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Πλαφόν στο κόμιστρο των ταξί για το Ελ. Βενιζέλος (2011-01-05) - Capital.gr
Πλαφόν στα κόμιστρα των ΤΑΧΙ από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», βάζει το Υπουργείο Μεταφορών, σε μια προσπάθεια να εκλείψουν κρούσματα αισχροκέρδειας από..(13 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε ισχύ η αναστολή πλειστηριασμών (2011-01-05) - Eleutherotypia
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου οι πλειστηριασμοί για τις οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ...(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Διευκρινήσεις ΥΠΕΚΑ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ (2011-01-05) - Zougla.gr
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής τονίζει ότι με την αντικατάσταση του συστήματος κλιμακωτής χρέωσης από ενιαία, «δεν επηρεάζει την τιμή της κιλοβατώρας, απλώς απλοπ..(22 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τον συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου εξετάζει το Υπ. Οικονομικών (2011-01-05) - Express.gr
 Τον συμψηφισμό μόνο του ΦΠΑ, μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, εξετάζειτο Υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο γενικός γραμματέας, ΗλίαςΠλασκοβίτης.    Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του M..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Να χαίρονται τους φίλους τους οι αξιωματούχοι της Χίου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Εφ. Μπιρλίκ 2-1-2011
H διοίκηση του συλλόγου ¨Ελλήνων και Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών περιοχής Αιγαίου¨ και κάποιοι επιχειρηματίες πήγαν στη Χίο. Η διοίκηση του συλλόγου και οι επιχειρηματίες επισκέφτηκαν την νομαρχία Χίου, το εμπορικό επιμελητήριο και την ένωση δήμων Β.Αιγαίου, και στις συναντήσεις που έγιναν συζητήθηκαν θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας.
Στην επίσκεψη που κράτησε δύο μέρες, αξιολογήθηκε η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως έπιπλα, μάρμαρα και τρόφιμα. Έγινε επίσκεψη στο πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνη Ζαννίκο. Τέθηκαν επί τάπητος οι εμπορικές σχέσεις Σμύρνης-Τσεσμέ-Χίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος πρότεινε να διευρυνθεί η εμπορική συνεργασία με συνέδρια που θα γίνουνε στο τρίγωνο Σμύρνης-Τσεσμέ και Χίου τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2011.
Ο νομάρχης Χίου και πλέον από τις 2-1 νεοεκλεγείς δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης είπε πως από την πρωτοχρονιά και μετά θα αρχίσει τις προσπάθειες ώστε οι Τούρκοι πολίτες με μπλε διαβατήριο να μπορούνε να έρχονται στα νησιά για 48 ώρες χωρίς βίζα, και ανάλογα με την απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινώσει τα καλά νέα. Ο Λαμπρινούδης ανέφερε πως εν όψει της πρωτοχρονιάς έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία με Τούρκους τουρίστες, κι εξέφρασε την ικανοποίηση του.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου Αντώνης Ζαννίκος ανέφερε πως η συνάντηση 59 προέδρων εμπορικών επιμελητηρίων θα γίνει τον Μάρτιο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στην Σμύρνη, και τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση θα γίνει στην Χίο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου ¨Ελλήνων και Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών περιοχής Αιγαίου¨ Ομούρ Σανλί ανέφερε πως η Τουρκία για χρόνια δεν έκανε εμπόριο με τους γείτονες της και είπε πως ¨ Για χρόνια ήπιαμε μαζί καφέ. Χορέψαμε ζεϊμπέκικα. Πλέον να κάνουμε και εμπόριο¨.
Ο Σανλί τόνισε πως οι Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες έχουν γίνει ένα και πως ήρθε ο καιρός για οικονομική συνεργασία. Είπε πως και οι δύο πλευρές πιστεύουν πως χρειάζεται περισσότερη επικοινωνία και πήγαινε-έλα, και πως μόνο έτσι θα αρθούνε οι προκαταλήψεις.
Ο Ιωάννης Μαλαφής πρόεδρος του Συνδέσμου δήμων Βορείου Αιγαίου είπε πως από χρόνια είχε αρχίσει σχέσεις με στόχο το Αιγαίο να γίνει ¨θάλασσα ειρήνης και φιλίας¨. Ανέφερε : ¨Αμφότερες οι πλευρές πιστεύουν στην αναγκαιότητα να αφήσουν στην άκρη το παρελθόν και να αντικρίσουν το μέλλον¨.
 Σχόλιο : Πάντως οι Τούρκοι τουλάχιστον στη Κύπρο τα κατάφεραν. .Εφεραν....ειρήνη πριν από 37 χρόνια. Παραθέτουμε τη σχετική φωτογραφία. Να χαίρονται τους φίλους τους οι αξιωματούχοι της Χίου.


Νέα εξ ανατολών....

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥΦΤΗΩΝ

Εφ. Μπιρλίκ 4-1-2011

Η εφημερίδα Μπιρλίκ το είχε γράψει από νωρίς και για μια ακόμη φορά δικαιώθηκε. Το ελληνικό κράτος για μια ακόμη φορά επανέλαβε την αντίσταση του στο να μην επιτρέπει να αναλάβουν καθήκοντα οι μουφτήδες που εξέλεξαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Το Ελληνικό κράτος στις 17 Δεκεμβρίου, με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια επέκτεινε την θητεία των μουφτήδων που το ίδιο επέλεξε και διόρισε.
Ως εφημερίδα Μπιρλίκ εδώ και μήνες το γράψαμε και το γράφουμε, αυτή η χώρα δεν έχει καλή πρόθεση έναντι των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Δεν θέλει να έχει. Ο σκοπός είναι σαφής, δεν θέλει με τίποτα τα μαύρα χρήματα που έφευγαν από τα ταμεία του κράτους για την αφομοίωση και για διάφορες δραστηριότητες ενάντια στην μειονότητα να πάνε χαμένα. Αυτή η χώρα δεν μπορεί να κάνει και δεν κάνει κανένα απολύτως βήμα καλής θέλησης προς την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.


Ο κ. Βενιζέλος τι κάνει;


ΤΟΥΡΚΙΚΑ HERON

Χαμπερτούρκ 4-1-2011

 Μεγάλη υπογραφή για τουρκικά Heron
¨Περατώθηκε πλήρως η εξάρτηση μας από το εξωτερικό¨
 Ο Υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ δήλωσε πως ¨ Με τα μίνι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με τα επιχειρησιακά İHA και με τα ΑΝΚΑ περατώνεται η εξάρτηση μας από το εξωτερικό όσον αφορά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα¨. Υπογράφτηκε ανάμεσα στην Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και την Vestel Savunma, συμφωνία ανάπτυξης  επιχειρησιακού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος. Ο Γκιονούλ περιέγραψε πως ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι πτητικές δοκιμές του εκσυγχρονισμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ-38 που φέρει υπολογιστή ανεπτυγμένο από Τούρκους μηχανικούς, και πρόσθεσε πως σύντομα θα αρχίσουν και οι πτητικές δοκιμές των εκσυγχρονισμένων –επίσης από την τουρκική αμυντική βιομηχανία- C-130.
 Ο Γκιονούλ αναφερόμενος στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, είπε πως το ΑΝΚΑ που αναπτύχθηκε από την ΤΑΙ, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη την πρώτη του πτήση, και πως στο 2011 μέσα θα ολοκληρωθούνε οι πτητικές δοκιμές των 3 πρώτων πρωτότυπων ΑΝΚΑ


Νέα εξ ανατολών....

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Εφ. Ραντικάλ 3-1-2011

ΑΓΚΥΡΑ- Ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέροντας πως πλέον η Τουρκία δεν θα αποτελεί  χώρα η οποία θα αντιδρά μετά την διαμόρφωση της νέας παγκόσμιας τάξης είπε πως ¨Εάν θα ιδρυθεί μια νέα τάξη, θα είμαστε επικεφαλής των χωρών που θα βάλουν το θεμέλιο λίθο. Έχουμε δικαίωμα για αυτό, έχουμε την πείρα για αυτό, και η ισχύς μας αρκεί για αυτό¨.
Ο Νταβούτογλου μιλώντας στο τρίτο Συνέδριο Πρέσβεων που συγκέντρωσε περίπου 180 πρέσβεις μιλώντας αναφορικά με το νέο διπλωματικό όραμα ανέφερε πως πλέον η Τουρκία δεν θα αποτελεί  χώρα που παρατηρεί τις εξελίξεις  και  αντιδρά μετά την διαμόρφωση της νέας  τάξης και είπε :
¨Διότι το τίμημα για αυτό το βιώσαμε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν υπάρξει κάποια ακαταστασία, θα είμαστε επικεφαλής των χωρών που θα  ερευνήσουν αυτήν την ακαταστασία, και αν ιδρυθεί μια νέα τάξη θα είμαστε επικεφαλής των χωρών που θα θέσουν τον θεμέλιο λίθο. Έχουμε δικαίωμα για αυτό, έχουμε την πείρα για αυτό, και η ισχύς μας αρκεί για αυτό, Σε μια τόσο κατηγορηματική δήλωση η αντίδραση που μας έρχεται είναι ¨Η ισχύς σας αρκεί ; ¨. Ναι λοιπόν αρκεί¨.
…………………..


Ο «ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ» ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ!

Ο «ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ» ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ


Του Σαράντου Καργάκου

Ὅπως γράψαμε στό προηγούμενο δημοσίευμά μας, στίς 3 Ἰανουαρίου τῆς νέας χρονιᾶς συμπληρώνεται ἕνας αἰώνας ἀπό τήν ἐκδημία τοῦ ἀοίδιμου Παπαδιαμάντη. Ἀκόμη καί ὅταν ζοῦσε ὁ Σκιαθίτης συγγραφέας, εἶχε καθιερωθεῖ σάν «ἑορταστικός συγγραφέας». Ὅλα σχεδόν τά ἔντυπα τῆς ἐποχῆς του, κατά τίς ἡμέρες τῶν Χριστουγέννων καί τοῦ Πάσχα, τοῦ ζητοῦσαν ἔναντι γλίσχρας ἀμοιβῆς νά τούς δώσει πρός δημοσίευση κάποιο κείμενό του. Οἱ τότε ἀλλά καί οἱ μετέπειτα «προοδευτικοί» τοῦ εἶχαν κολλήσει τήν ταμπέλλα (ἡ ταμπελλοκρατία, ὅπως καί ἡ τεμπελοκρατία, στήν Ἑλλάδα εἶναι παλιᾶς κοπῆς) τοῦ συντηρητικοῦ πού μόνον τό λιβάνι καί τό κρασί μποροῦσαν νά τόν ἐμπνεύσουν.
Ὁ Παπαδιαμάντης, παρά τά λεγόμενα, δέν ἦταν ψοφοδεής. Δέν αἰσθανόταν τήν ἀνάγκη νά ἀπολογηθεῖ γιά ὅσα πίστευε. Καί μέ σθένος ἐδήλωνε:
«Τό ἐπ’ ἐμοί, ἐν ὅσω ζῶ καί ἀναπνέω καί σωφρονῶ, δέν θά παύσω, ἰδίως δέ κατά τάς πανεκλάμπρους ταύτας ἡμέρας, νά ὑμνῶ μετά λατρείας τόν Χριστόν μου, νά περιγράφω μετ᾽ ἔρωτος τήν φύσιν καί νά ζωγραφῶ μετά στοργῆς τά γνήσια Ἑλληνικά ἔθη (=ἔθιμα)».
Σάν «ἑορταστικό» καθιέρωσαν ἀκόμη τόν Παπαδιαμάντη τό ἑλληνικό σχολεῖο (πάντα παραμονές τῶν Χριστουγέννων καί τοῦ Πάσχα διδασκόμαστε ἤ διδάσκαμε τά ἐξαίσια διηγήματα. «Ἡ σταχομαζώχτρα», «Στό Χριστό στό Κάστρο» καί τό «Πάσχα ρωμέικο»), καί ὁ ἑλληνικός Τύπος, ἀκόμη καί ὁ ραδιοτηλεοπτικός. Κι αὐτό μέχρι σήμερα, ὅπου μπορεῖς νά ἀκούσεις ἤ νά διαβάσεις πολλά περί Παπαδιαμάντη ἀλλ’ ὄχι τόν ἴδιο τόν Παπαδιαμάντη. Διότι στό χάλι ὅπου ἔφθασε ἡ παιδεία μας, ὁ λόγος τοῦ Σκιαθίτη συγγραφέα εἶναι «ἀνήκουστος» καί ἀκατάληπτος. Περιέργως, ὅμως, σέ κάποια σχολεῖα, χάρη στήν εὐψυχία ὁρισμένων παιδαγωγῶν, ὁ Παπαδιαμάντης διδάσκεται, γίνεται προσιτός καί –τό σημαντικώτερο– ἀγαπητός! Παραμένει ὁ περισσότερο –παρά τήν πολεμική πού τοῦ ἀσκεῖται– διαβαζόμενος συγγραφέας μας.
Ἀσφαλῶς καί φέτος θά τιμηθεῖ πιθανῶς καί ἀπό τήν Ἀκαδημία, τά πανεπιστήμια καί τό ὑπουργεῖο Πολιτισμοῦ. Ἐκεῖνο πού φοβᾶμαι ὅτι θά συμβεῖ καί τούτη τή φορά, εἶναι πώς κάποιες ἐπίσημες πανηγυρικές ἐκδηλώσεις θά εἶναι γιά τά ...πανηγύρια ἤ κάποιες –τάχα– σοβαρές θά ἔχουν ἕναν «τιπουκειτιστικό» χαρακτήρα, μέ ἀποτέλεσμα ἡ οὐσία τοῦ παπαδιαμαντικοῦ ἔργου νά διαρρεύσει. Φοβᾶμαι ἀκόμη ὅτι σέ κάποια ἔντυπα θά δημοσιευθοῦν «βαθυστόχαστες» μελέτες πού θ’ «ἀποδείχνουν» ὅτι ὁ Παπαδιαμάντης εἶναι –καί ἤταν– ἕνας συγγραφικός ἀναχρονισμός, ἕνας ἄνθρωπος πού δέν ταιριάζει στόν δικό μας αἰώνα, ἀφοῦ, ὅπως ἄλλωστε, ἔχει λεχθεῖ δέν ταίριαζε οὔτε στούς δύο προηγούμενους. Ὀρθόν, μέ μία διαφορά: οἱ αἰῶνες αὐτοί πού εἶχαν χαρακτηρισθεῖ «αἰῶνες προόδου», δέν ταίριαζαν οὔτε ταιριάζουν στό παπαδιαμαντικό προσωπικό καί συγγραφικό ἦθος.
Ὁ Παπαδιαμάντης δέν ἀνήκει ἀποκλειστικά σέ κανέναν αἰώνα· εἶναι διαιώνιος. Ἀνήκει σέ ὅλους τούς αἰῶνες. Εἰσχώρησε ὅσο κανείς στά προβλήματα τῆς κοινωνικῆς ζωῆς, στά προβλήματα τῆς ἠθικῆς ἐκτροπῆς καί ἐξαθλιώσεως (πρῶτος αὐτός ἔγραψε μέ οἶκτο γιά τούς ἀνθρώπους πού εὕρισκαν παρηγοριά στό κρασί, στό χασίς, γιά τίς κοινές γυναῖκες, γιά τά νόθα παιδιά), κι ἀκόμη κανείς δέν μίλησε τόσο σκληρά γιά τούς πολιτικούς καί τήν πολιτική γενικά. Τό διήγημα «Οἱ Χαλασοχώρηδες» καί ὁ ὁρισμός τῆς πολιτικῆς πού δίνει στούς «Ἐμπόρους τῶν Ἐθνῶν» εἶναι κείμενα μνημειακά. Κανείς δέν συνέλαβε στό βαθμό πού τό ἔπραξε αὐτός μέ τήν«Φόνισσα» ὅτι τό μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα τοῦ νεώτερου ἑλληνικοῦ κράτους ἦταν ἡ προίκα!
Ὁ θεσμός αὐτός πού ἴσχυε ὥς τόν πρόσφατο καιρό, καί καμουφλαρισμένα ἰσχύει ἀκόμη, εἶναι αὐτός πού πρωτίστως προκάλεσε τήν αἱμορραγία τῆς μεταναστεύσεως καί τῆς ἀστυφιλίας, τήν ὑποβάθμιση τοῦ θηλυκοῦ πλάσματος σέ ἐπίπεδο κατάρας (καί μέ πολλές βρεφοκτονίες) καί τήν ἀγαμία τῶν ἀρρένων ἤ τῶν μικρότερων κοριτσιῶν, ἐπειδή δέν εἶχε βρεθεῖ γαμπρός γιά τήν μεγάλη ἀδελφή!
Ἀσφαλῶς ὁ Παπαδιαμάντης προσφέρεται ὡς τερπνόν ἀνάγνωσμα στίς ἡμέρες τῶν ἑορτῶν. Καί ποιός δέν θά συγκινηθεῖ, ἄν διαβάσει τόν μοναδικό σέ πλοκή «Ἀμερικάνο»; Ποιός δέν θά χαρεῖ στήν εὐτραπελία, τή λεκτική δεξιοτεχνία, τήν πλουτολεξία, ἄν διαβάσει τό «Ὄνειρο στό κύμα»; Ὡστόσο, τά ἀθηναϊκά του διηγήματα πού ἀποτελοῦν τό ἕνα τρίτο τοῦ σύνολου ἔργου του, καθώς καί κάποια ἄρθρα ἤ μελέτες του καθιερώνουν τόν Παπαδιαμάντη ὡς ἕνα βαθύτατο κοινωνικό ἀνατόμο καί στοχαστή πρώτης γραμμῆς, πού ὁ σοφός λόγος του πρέπει ν᾽ ἀκούγεται καί σ’ αὐτή τήν κακομοίρικη ἐποχή.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα <<ΕΣΤΙΑ>> στίς 31/12/2010


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More