18.11.10

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

18 Νοεμβρίου
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
  • Γεγονότα
1095: Αρχίζει η Σύνοδος του Κλερμόν, με πρωτοβουλία του Πάπα Ουρβανού Β', η οποία έδωσε το πράσινο φως στην Πρώτη Σταυροφορία.
1307: Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ.
1902: Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. («Σανιδικά»)
1916: Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. («Νοεμβριανά»)
1928: Παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα τον διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ «Steamboat Willie» («Το Ατμόπλοιο Γουίλι»).
1964: Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.
  • Γεννήσεις
1901: Τζορτζ Γκάλοπ, αμερικανός στατιστικολόγος και δημοσκόπος, ιδρυτής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του. [θαν. 27/7/1984]
1906: Σερ Άλεκ Ισιγκόνις, ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper. [θαν. 2/10/1988]

  • Θάνατοι
1922: Μαρσέλ Προυστ, γάλλος συγγραφέας. («Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο») [γεν. 10/7/1871]
1962: Νιλς Μπορ, δανός πυρηνικός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1922. [γεν. 7/10/1985]
1985: Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, σημαντικός συνθέτης και ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. [γεν. 1903]


Με μιά ματιά...

Ελλάδα.
 
  • Θέμα ακύρωσης της ψηφοφορίας για το Βατοπέδι εγείρει η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά που ψήφισε υπέρ της παραπομπής των τριών πρώην υπουργών «παραπλανήθηκε». Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Βουλευτές της Αριστεράς απέρριψαν τα περί παραπλάνησης, ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για «νομικίστικα τεχνάσματα». Ο ο Φ.Πετσάλνικος δήλωσε ότι ως πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.
  • Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει την Παρασκευή το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει την άποψή του ότι «η πολιτική του μνημονίου προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία ενώ αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση». Νωρίτερα, στις 11.00 το πρωί, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.
  • Φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο με σημαία Τόνγκο βυθίστηκε 1,5 ναυτικό μίλι στη θαλάσσια περιοχή Κόλπου Μύρτος Κεφαλλονιάς. Το εξαμελές πλήρωμά του -όλοι Ουκρανοί- κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στην παραλία του Φισκάρδου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
  • «Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στο νέο νόμο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • To ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών συζητήθηκε λεπτομερώς στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη, με τους συνοδικούς ιεράρχες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν εφόσον το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίσει προαιρετική τη διδασκαλία του μαθήματος ή το υποβαθμίσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Κόσμος.
  • Ο Φιντέλ Κάστρο έχει παραδώσει τις εξουσίες του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος -θέση που κατείχε τυπικά ακόμα και μετά την παραίτηση από την προεδρία- λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του που τον εμπόδιζε να τις ασκήσει, ανέφερε ο ίδιος.
  • Το νέο στρατηγικό δόγμα και η αντιπυραυλική άμυνα βρίσκονται στην κορυφή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα. Έπειτα από 11 χρόνια οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία. H ατζέντα της Συνόδου και οι σημαντικοί «σταθμοί» της Συμμαχίας.
  • Εκτός ελέγχου βγήκε 67χρονος άνδρας στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών, αρπάζοντας το κυνηγετικό του όπλο και πυροβολώντας την τηλεόραση την ώρα που η 20χρονη κόρη της Σάρα Πέιλιν, Μπρίστολ, εκτελούσε το χορευτικό της νούμερο στο δημοφιλές ριάλιτι Dancing with the Stars. Ο Στίβεν Κόουαν συνελήφθη μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.
  • Δικαστική εντολή για να προσαχθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασαντζ σε ανάκριση σχετικά με κατηγορίες βιασμού εκδόθηκε στη Σουηδία, η οποία θα επιδιώξει και διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί εδώ και μήνες σε σίριαλ με τους δικαστικούς λειτουργούς να ακυρώνουν αλλήλους, αποσύροντας και επαναφέροντας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή του δικτυακού τόπου, που έφερε στο φως απόρρητες πληροφορίες για τη δράση των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Ιράκ και Κίνα) αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ καταγγέλλει ότι η Κίνα προσπάθησε να «σαμποτάρει» την παρουσία κρατών στην τελετή.
Οικονομία
  • Απορρίπτει και καταδικάζει η Αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2011, που σύμφωνα με όλους θα βαθύνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην οικονομία. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο και κατηγορεί για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής διεξόδου. Για νέα ληστεία των λαϊκών στρωμάτων και αποδόμηση της κοινωνίας, μιλά η Αριστερά, ζητώντας την ανατροπή του «προϋπολογισμού λαιμητόμου».
  • Με «ανοικτές αγκάλες» περίμεναν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη General Motors, η μετοχή της οποίας επέστρεψε στις αγορές μετά τη διάσωσή της με χρήματα του αμερικανικού Δημοσίου πέρυσι. Η μετοχή της κατέγραψε άνοδο μέχρι και 9% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό η IPO της GM να ξεπεράσει τα 23 δισ. δολάρια.
  • Tη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Marfin Popural επιβεβαίωσε το Dubai Group, βασικός μέτοχός της, με αίτημα του οποίου η έκδοση ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας ενέκρινε την ΑΜΚ και την έκδοση ΜΟΔ (συνολικής αξίας 1,15 δισ. ευρώ) αλλά και τη διανομή προμερίσματος 0,22 ευρώ σε μετοχές.
Αθλητισμός
  • Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι είχε αρχικώς καθοριστεί, θα εκδικαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ η υπόθεση σχετικά με την επίσκεψη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη στα αποδυτήρια των διαιτητών, μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Η νομική υπηρεσία της πειραϊκής ΠΑΕ ζήτησε και πέτυχε την αναβολή, λόγω «ανωμαλίας τήρησης των πρακτικών».
  • Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Σταύρου Αδαμίδη με τον Νάτσο Σκόκο, για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του αργεντινού μέσου. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα», υποστηρίζουν στην ΑΕΚ. Τις επόμενες ημέρες το νέο ραντεβού.
  • Με μία αγωνιστική τιμωρήθηκε τελικά ο Τραϊανός Δέλλας για το μπουκάλι που... επέστρεψε στην Τούμπα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αγωνιστεί κανονικά στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για την 12η αγωνιστική. Ανάλογη ποινή και για τον Μανωλά, που έτσι κι αλλιώς είχε αποβληθεί για λόγους αγωνιστικούς και όχι για βιαιοπραγία. Αναβολή ζήτησε και πήρε ο Μαρινάκης, μέσω του Βασίλη Γκαγκάτση.


Να μη μείνει τίποτα γι' αυτό τους εκλέξαμε...

Το κράτος πουλάει τα πάντα

Η διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων θα αποδώσουν περίπου ένα δισ. ευρώ κάθε έτος στο διάστημα 2011-2013

Ο εξορθολογισμός ζημιογόνων δραστηριοτήτων μέσω αναδιαρθρώσεων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μείωση ζημιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος για το ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται στο προϋπολογισμό του 2011 και με βάση και το Μνημόνιο Συνεννόησης για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομία.

Ειδικότερα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το 2011, προβλέπεται μεταξύ άλλων... η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 49% που κατέχει στο Καζίνο Mont Parnes το δεύτερο τρίμηνο του 2011, την παράταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, την πώληση ποσοστού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων σε στρατηγικό επενδυτή, την πώληση ποσοστού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή, την πώληση 4 Airbus A340 κλπ (συνημμένος πίνακας).

Ειδικότερα η στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό του 2011 είναι η ακόλουθη:

Τράπεζες: Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Τράπεζα Αττικής

Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στον τραπεζικό τομέα ως στρατηγικής σημασίας για τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρόγραμμα Οικονομικής πολιτικής και των πολιτικών ανταγωνισμού της ΕΕ. Η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας.

Επίσης, εντός του 2001 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό της πολιτικής παρακαταθηκών καθώς και του ρόλου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την αξιοποίησή του ως παράγοντα σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής θα σχεδιαστεί εντός του 2011 με πρωταρχικό γνώμονα τη διαφύλαξη της συστημικής ευστάθειας και με βάση την εκπεφρασμένη πολιτική της κυβέρνησης για τη διατήρηση ενός δημοσίου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, στοχεύοντας σε μια διακριτική αλλά αποτελεσματική παρουσία στο τραπεζικό σύστημα.

Υποδομές, μεταφορές και επικοινωνίες: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), Περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΣΕ, Αυτοκινητόδρομοι, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), Φάσμα Συχνοτήτων

Η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί εντός του 2011 την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ καθώς και τη μελέτη των βέλτιστων επιλογών για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία. Το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας αποτελεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο και εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας, και θα αποτελέσει εντός του 2011 αντικείμενο μελέτης στρατηγικής για τη βέλτιστη εταιρική δομή του ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τις συνέργειες των συστατικών του στοιχείων και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.

Επίσης, εντός του έτους προωθείται η σταδιακή διαχειριστική αυτονόμηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η δημιουργία εταιρικών δομών, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων παραχώρησης κατά τα πρότυπα του ΔΑΑ. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενώ η εγκατάσταση των διαδικασιών αξιοποίησης των αεροδρομίων της χώρας θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2011, η ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων και η πραγματοποίηση υπεραξιών για το Δημόσιο θα λαμβάνει χώρα με αυξανόμενο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Η ταχύτητα ωρίμανσης των επενδυτικών σχεδίων εν πολλοίς εξαρτάται από την ταχύτητα των αδειοδοτήσεων από μέρους του κράτους.

Σε σχέση με το σιδηροδρομικό σύστημα, εντός του 2011, ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ θα λειτουργούν υπό αυστηρό εξορθολογισμό, ενώ προωθείται η μερική ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ και αξιοποίηση ακινήτων με συμβάσεις παραχώρησης.

Επίσης, εντός του έτους 2011, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το νέο αυτοκινητόδρομο ΕΓΝΑΤΙΑ μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με δανειακές συμβάσεις οι οποίες αναμένεται ότι θα εξυπηρετούνται πλήρως μέσω των συμβάσεων παραχώρησης ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου.

Για τα ΕΛΤΑ η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί την είσοδο στρατηγικού εταίρου με μειοψηφική συμμετοχή και δικαιώματα διαχείρισης. Η στρατηγική ανάπτυξης των ΕΛΤΑ θα αξιοποιήσει το υφιστάμενο δυναμικό τους, την τεχνογνωσία, καθώς και το εκτεταμένο δίκτυο και τις δυνατότητες εταιρικής συνεργασίας σε κεντρικούς τομείς της οικονομικής δραστηρίοτητας, οδηγώντας την εταιρία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Για το Φάσμα συχνοτήτων συμπεριλαμβανομένου του «ψηφιακού μερίσματος» η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί την αξιοποίηση μέσω συμβάσεων παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα. Η αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων για την εκπομπή ψηφιακού σήματος δίδει νέες δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και πρόκειται να κινητοποιήσει πληθώρα επενδυτικών σχεδίων.

Ενέργεια:ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικά Πετρέλαια

Η εφαρμογή των ισχυουσών Ευρωπαϊκών Οδηγιών οδηγεί στη μερική αναθεώρηση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ εμπορικών δραστηριοτήτων και δικτύων διανομής. Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της πολιτικής δέσμευσης για τον έλεγχο των δικτύων διανομής. Η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις εταιρίες αυτές θα λάβει χώρα εντός του 2011, η οποία περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τη μελέτη της βέλτιστης εταιρικής δομής καθώς και την αποτίμηση του δικαιώματος προαίρεσης της ΔΕΗ για το 30% της συμμετοχής του Δημοσίου στις εταιρίες.

Λιμάνια:ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περιφερειακοί οργανισμοί λιμένων, Μαρίνες

Το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου περιλαμβάνει δώδεκα οργανισμούς λιμένος με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και εκατοντάδες άλλα μικρότερα λιμάνια. Η κυβέρνηση προωθεί τη στρατηγική εταιρική αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος των δώδεκα οργανισμών λιμένος, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης. Επίσης, προωθείται η δημιουργία εκτεταμένου συστήματος μαρίνων με βάση το χαρτοφυλάκιο μικρότερων λιμένων της χώρας.

Η εταιρική αναδιοργάνωση των εμπορικών λιμένων της χώρας θα επιτρέψει την αξιοποίηση συνεργειών και την πραγματοποίηση υπεραξιών για το Δημόσιο με τη μορφή στρατηγικών συνεργασιών ή και μέσω της κεφαλαιαγοράς. Επίσης, η δημιουργία εκτεταμένου συστήματος μαρίνων θα βοηθήσει, σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση των αεροδρομίων της χώρας, την ουσιαστική ανάπτυξη του τουρισμού καθώς και την εξομάλυνση της εποχικότητας του προϊόντος. Ας σημειωθεί ότι ενώ η εγκατάσταση των διαδικασιών αξιοποίησης των λιμένων και μαρίνων της χώρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2011, η πραγματοποίηση υπεραξιών για το Δημόσιο θα λαμβάνει χώρα τα επόμενα χρόνια με ρυθμό ο οποίος θα συνάδει με το βαθμό ωριμότητας των επενδυτικών σχεδίων και την ταχύτερη αδειοδότηση από μέρους του κράτους.

Εταιρίες υδάτων:ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτική συνολικής διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης με αντικειμενικό στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης των υδάτων και αποβλήτων και των περιβαλλοντικών κινδύνων αλλά και την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων με τη συνδρομή ιδιωτών στρατηγικών επενδυτών.

Η πολιτική της κυβέρνησης διακρίνει την ιδιοκτησία της υποδομής από τη διαχείρισή της, με στόχο την αξιοποίηση της ιδιωτικής τεχνογνωσίας στο χώρο ώστε το Δημόσιο να ωφεληθεί από την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των υδάτων.

Παίγνια:ΟΠΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας, διαδικτυακό στοίχημα, ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια, λαχεία

Η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνο Πάρνηθας, τη διερεύνηση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης παιγνίων του ΟΠΑΠ, καθώς και τη διαχείριση των κρατικών λαχείων με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης.

Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό του Διαδικτυακού Στοιχήματος καθώς και των Ηλεκτρονικών Τυχερών Παιγνίων με την ίδρυση ανεξάρτητης εποπτικής αρχής και την πώληση περιορισμένου αριθμού αδειών.

Η συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στη αγορά παιγνίων, καθώς και η δημιουργία σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου και εποπτικών διαδικασιών, οδηγεί τάχιστα στην αποτελεσματική και ορθολογική οργάνωση της αγοράς, στην εγκατάσταση συνείδησης «υπευθύνου παιχνιδιού» στους πολίτες, καθώς και στην αποκατάσταση των οικονομικών δικαιωμάτων του Δημοσίου.

ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση προωθεί την άμεση αξιοποίηση της εταιρίας μέσω στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τον εξάλειψη των ζημιών, την αύξηση των εξαγωγών με διασφάλιση της εργασίας και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Επίσης, για την ορθολογική αξιοποίηση της εταιρίας, και των αποθεμάτων νικελίου της χώρας, η κυβέρνηση θα εγκαταστήσει εντός του 2011 διαδικασίες διερεύνησης για τη βέλτιστη διαμόρφωση της στρατηγικής του Δημοσίου.

Ακίνητα:Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κληροδοτήματα, Ακίνητα υπό τη διαχείριση Υπουργείων.

Η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και το σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων παρουσιάζει κοινά προβλήματα που εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, υποδομών. Η περιουσία δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα για δύο λόγους: (α) έλλειψη μηχανισμού ταχείας ωρίμανσης των παραπάνω προβλημάτων, (β) έλλειψη μηχανισμού στρατηγικών αποφάσεων βάσει της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Η ταχεία παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων στις διεθνείς αγορές απαιτεί την εγκατάσταση των δύο παραπάνω μηχανισμών, στρατηγικών αποφάσεων και ωρίμανσης των ακινήτων του Δημοσίου με κατάλληλο συνδυασμό δράσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Πρέπει να σημειωθεί ότι η πολυπλοκότητα των προβλημάτων προς αντιμετώπιση αναμένεται να οδηγήσει στην παρουσίαση εκτεταμένων και ώριμων επενδυτικών προγραμμάτων στα ακίνητα του Δημοσίου κυρίως από το έτος 2012 και στο εξής.

Αμυντικές Βιομηχανίες:Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)

Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης, ενώ για την ΕΑΒ προωθεί την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Η διαδικασία εξορθολογισμού και αξιοποίησης των συμμετοχών του Δημοσίου στις αμυντικές βιομηχανίες πρόκειται να εγκατασταθεί εντός του 2011. Θα οδηγήσει κατ’ ελάχιστο στην εξάλειψη ζημιών στην περίπτωση αμιγούς κρατικού ελέγχου και αφετέρου στην αναπτυξιακή προοπτική για τις εταιρίες με συμμετοχή ιδιωτικής τεχνογνωσίας.

Για όλα τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν εντός του 2011 οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου μέχρι και το έτος 2013.

Τέλος το πλήρες σχέδιο δράσης για τις αποκρατικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο 2010 σύμφωνα και με τη δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής.
newsit.gr


Να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα καταπατούνται οι θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων και καταγράφει κλίμα αντισημιτισμού, ενώ καταγράφει ως θετική εξέλιξη τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος!!!

Καίει την Ελλάδα η πρόσφατη έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, τους τόπους λατρείας αλλόθρησκων και τη δυνατότητα προσευχής τους για την περίοδο Ιούλιος 2009 έως τον Ιούλιο του 2010 και η οποία υποβλήθηκε στο Κογκρέσο βάσει νομοθεσίας.

Στην Έκθεση καταγράφονται μεταξύ άλλων τα επεισόδια κατά μουσουλμάνων, όπως η εμπρηστική επίθεση κατά του τεμένους στους Τοξότες, Ξάνθης, οι βανδαλισμοί σε κοιμητήριο στη Θράκη και η επεισοδιακή διαμαρτυρία χιλίων περίπου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αθήνα, λόγω «βεβήλωσης αντιτύπου του Κορανίου από αστυνομικό!!

Δεν παραλείπεται μάλιστα σχεδόν κανένα περιστατικό στην Ελλάδα, ενώ σημειώνονται και οι βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων και περιουσιών και οι δύο εμπρηστικές επιθέσεις κατά της Συναγωγής Χανίων. (τις οποίες δημιούργησαν οι δικοί τους πράκτορες)

Στα συν της ελεύθερης έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων προβάλλεται ο εγκαινιασμός του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Αθήνα από τον υπουργό Επικρατείας τον περασμένο Μάιο...
Διαβάστε περισσότερα...


Και εις ανώτερα κ. Πρωθυπουργέ!

Εφτασαν τους 711.000 οι άνεργοι .....

Αύξηση κατά 3,75% σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο σηµείωσε τον Οκτώβριο η ανεργία, ανεβάζοντας στους 711.000 τον συνολικό αριθµό των εγγεγραµµένων ανέργων στον ΟΑΕ∆.
Οι επιδοτούµενοι άνεργοι ανέρχονται σε 183.161 και εµφανίζονται µειωµένοι κατά 7,46% (14.761 άτοµα)
σε σχέση µε τον προηγούµενο µήνα. Παρατηρείται επίσης αύξηση των εποχικά επιδοτουµένων ανέργων τουριστικών επαγγελµάτων κατά 1.765 άτοµα.
Από τους εγγεγραµµένους ανέργους, 217.426
(35,69%) είναι εγγεγραµµένοι στον ΟΑΕ∆ από 12 µήνες και πλέον, ενώ 391.823
(64,31%) είναι εγγεγραµµένοι για χρονικό διάστηµα µικρότερο των 12 µηνών.
Το 35,11% των ατόµων που αναζητούν εργασία διαµένουν ..... στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ το 20,64% των ανέργων καταγράφονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 91.594, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,03% από τον προηγούµενο µήνα και µείωση 9,78% συγκριτικά µε τον Οκτώβριο του 2009.
Οι απολύσεις
Οι απολύσεις (καταγγελίες συµβάσεων αορίστου χρόνου) έφτασαν τις 31.241,
οι λήξεις συµβάσεων ορισµένου χρόνου τις 77.850
– αντανακλώντας κυρίως το τέλος της τουριστικής περιόδου – και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 26.805.
Το σύνολο των καταγγελιών συµβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συµβάσεων ορισµένου χρόνου κατά τον Οκτώβριο, ανέρχεται σε 109.091, το 71,36% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συµβάσεων ορισµένου χρόνου.
(tanea.gr)
 


Νέα μέθοδος από τους Παπανδρέλληνες.

Τρόμος από τους διαρρήκτες με τα σπίρτα. 


 

Κάθε μέρα παρουσιάζονται νέα κρούσματα κλοπών, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τα σκόρπια σπίρτα που βρίσκουν οι ιδιοκτήτες στο πάτωμα. Οι διαρρήκτες με τα σπίρτα, αναζητώντας χρήματα, κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα στα συρτάρια και τις ντουλάπες των σπιτιών, ανάβουν σπίρτα για να ρίξουν φως!

Σύμφωνα με το www.taxydromos.gr οι δράστες καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο για να μην γίνονται αντιληπτοί. Είναι εφοδιασμένοι με πολλά σπιρτόκουτα και μπαίνουν στα σπίτια ακόμα και τις απογευματινές ώρες. Όταν επιστρέφουν οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την εικόνα ενός λεηλατημένου σπιτιού, με δεκάδες χρησιμοποιημένα σπίρτα διάσπαρτα παντού.



Η θρασύτητά τους είναι μεγάλη, αφού δεν διστάζουν να...
εισβάλουν στο σπίτι, ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται πολύ κοντά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κατοίκου της Ευξεινούπολης, που ενώ βρισκόταν στην αυλή γειτονικού σπιτιού, οι δράστες έκαναν το σπίτι του "φύλλο και φτερό".

Τα περιστατικά των κλοπων έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να ρίξει ...φως στην υπόθεση.




Το θέμα είναι τι θα τους κάνει ο κ. Καστανίδης!

Τους έπιασαν με 73 κιλά χασίς!!

Μέλη κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών εκτιμάται ότι είναι οι δύο άνδρες, ηλικίας 46 και 47 ετών, που συνελήφθησαν για κατοχή συνολικής ποσότητας 73 κιλών χασίς.


Οι δύο συλληφθέντες, που αναμένεται να οδηγηθούν σε ανακριτή για να απολογηθούν, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κιλκίς.


Όπως ανακοινώθηκε...
οι αστυνομικοί συνέλαβαν αρχικά, σε σημείο του περιφερειακού, τον 46χρονο, ο οποίος κατείχε σχεδόν 6,5 κιλά χασίς και το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ που εκτιμάται ότι προέρχονταν από εμπορία ναρκωτικών. 


Στη συνέχεια, συνελήφθη ο 47χρονος, ο οποίος είχε μετατρέψει την αποθήκη του σπιτιού του στην Καλαμαριά σε κρύπτη ναρκωτικών ουσιών. 


Κατά τις έρευνες των αστυνομικών αρχών στο σημείο αυτό, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα 66,5 κιλά χασίς, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε τρεις ταξιδιωτικούς σάκους. 


Ακόμη κατασχέθηκε μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.


Το θέμα είναι τι θα τους πει οΣαμαράς.

Τι θα πουν στον Σαμαρά;

Η απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που είχαν θέσει η Κυβέρνηση και η τρόικα για το 2010, αγγίζει περίπου τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι ΔΕΚΟ, τις οποίες όμως η Κυβέρνηση «παρέλειψε» να τις συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2009, παρουσιάζοντας στην Ευρώπη «πειραγμένη» εικόνα για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Στο παραπάνω ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων  ευρώ, πρέπει να προστεθεί το ποσό και άλλων 4,5-5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που προκύπτει από την υστέρηση των εσόδων, τα οποία είχε προβλέψει η Κυβέρνηση για το 2010.
Δηλαδή, σήμερα, βρισκόμαστε μακριά από τον στόχο του προϋπολογισμού, περίπου κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτή είναι η πραγματική αιτία των «τεχνικών δυσκολιών» που προβάλλονται, «ένθεν και ένθεν», για τη μη καταβολή της 3ης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ομιλούν περί «τεχνικής ρύθμισης», προκειμένου οι χώρες να μεταφέρουν δήθεν τη συμμετοχή τους στο ποσό αυτό, το επόμενο έτος.
Όλα λοιπόν ήταν προαποφασισμένα. Η Αυστρία, η οποία προεδρεύει στο Eurogroup έδωσε το σχετικό σύνθημα, με δήλωση του υπουργού της επί των οικονομικών, αρνούμενη την καταβολή της δόσης που της αναλογεί, και στο προχθεσινό Eco/Fin ακολούθησαν και οι υπόλοιπες χώρες στην ίδια κατεύθυνση.
Τώρα μας λένε ότι τα χρήματα θα μας δοθούν τον Ιανουάριο του 2011. Το ευχόμαστε. Διερωτάται όμως κανείς, με ποια χρήματα θα καταβληθούν μισθοί, συντάξεις, δώρα, επιδόματα, υπερωρίες, έστω και πετσοκομμένα, στις εορτές των Χριστουγέννων; Πως θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2011, όταν, από 50 δισεκατομμύρια που ήταν το 2004, δεν θα μπορεί κανονικά να ξεπερνάει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ;
Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ της τρόικας και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο συνάντησης που ζήτησαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αγωνιούμε…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ,


Πότε θα αρχίσει πάλι τις δηλώσεις:

Δεν πέφτει ο πληθωρισμός.


Δυναμίτης στα σχέδια Χρυσοχοΐδη οι αυξήσεις του ΦΠΑ

Δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%-3% μέσα στο επόμενο εξάμηνο εκτιμούν αναλυτές της βιομηχανίας μετά και την ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων από την κυβέρνηση. Δυναμίτης στα σχέδια Χρυσοχοΐδη είναι οι αυξήσεις από 11% στο 13% του ΦΠΑ στα τρόφιμα που αποτελούν και τη λυδία λίθο στους όποιους σχεδιασμούς. Πάντως ο υπουργός ψάχνει τρόπους να πιέσει την αγορά.


Οι λαθροέλληνες έχουν γίνει κράτος εν κράτει!

Λαθρομετανάστες. Το έμαθαν το κόλπο με το κοράνι.

Ένας έλεγχος αλλοδαπών που πωλούσαν διάφορα αντικείμενα στην οδό Μενάνδρου το μεσημέρι της Πέμπτης εξελίχθηκε σε σύγκρουση δεκάδων ατόμων με άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας και στη συνέχεια της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία δύο τουλάχιστον μηχανές της σταμάτησαν στην Μενάνδρου για να ελέγξουν μικροπωλητές.
Αυτοί ωστόσο αντέδρασαν και προκάλεσαν φθορές στα οχήματα των δημοτικών αστυνομικών.
Στο σημείο έφτασαν στη συνέχεια άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά η ένταση κλιμακώθηκε και προκλήθηκαν επεισόδια και φθορές στα γύρω καταστήματα.
Σημειώνεται ότι όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι από τους αλλοδαπούς, η ένταση οφείλεται και στο ότι άνδρας της Δημοτικής Αστυνομίας φέρεται να προσπάθησε να πάρει Κοράνι από αλλοδαπό που έλεγχε.
Το κόλπο πλέον το έμαθαν καλά από τους ανθρώπους που τους πατρονάρουν. Το κοράνι. Μην αγγίξουμε το ιερό βιβλίο του κορανίου διότι τότε είναι ικανοί να σπάσουν τα πάντα, χωρίς βεβαίως κανένας να συλληφθεί ούτε και να κατηγορηθεί. Και από πάνω να παρουσιαστούν αυθόρμητοι υπερασπιστές που θα κατακρίνουν όλους τους άλλους που αγανακτισμένοι αποζητούν το δίκαιο. Για το Ευαγγέλιο δεν βγήκε ποτέ κανένας να υπερασπιστεί το μαγάρισμα του, ούτε και την ιεροσυλία στους ναούς μας.
Ήρθαν λαθραία, διαβιούν λαθραία και πρέπει εμείς όλοι να απολογούμαστε γι’ αυτό.


Θα τα καταργήσουν όλα για οικονομία...

Καταργούν δύο Στρατιωτικά νοσοκομεία!

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο πειρασμό να μη σχολιάσουμε αυτή την απίστευτη απόφαση που χρεώνεται μεν στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, αλλά σαφώς του επεβλήθη άνωθεν...
 Καλά, είναι δυνατόν τη στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα του Στρατού ευρίσκεται στον Έβρο να καταργούμε δύο Στρατιωτικά νοσοκομεία της περιοχής;
 Δεν καταλαβαίνετε, ότι οι ασθενείς στρατιωτικοί σε σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει τώρα να μεταφέρονται με ελικόπτερα ή με αεροσκάφη στη Θεσσαλονίκη;
 Δεν καταλαβαίνετε ότι τα νοσοκομειακά  αυτοκίνητα θα πηγαινοέρχονται σε καθημερινή βάση Έβρο - Θεσσαλονίκη;
 Τουλάχιστον, ενοποιήστε τα δύο νοσοκομεία σε ένα.
Έχετε λάβει υπ όψιν ότι ο χρόνος μεταφοράς τραυματία ή σοβαρά ασθενούντος παίζει το πιο σημαντικό ρόλο στην επιβίωσή του;
 Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τέτοια περίπτωση;
Μήπως έχετε σκοπό να μεταφέρετε τα σύνορά μας ...νοτιότερα και εγκαταλείπετε τη περιοχή..."διπλωματικά" στα πλαίσια της μη διαταράξεως της ..." Ελληνοτουρκικής φιλίας";
Άλλη εξήγηση δεν επαρκεί για να δικαιολογήσει τέτοια απόφαση.

 Δεν μας πείθετε ότι το κάνετε για λόγους οικονομίας, διότι εάν ενδιαφερόσασταν για την οικονομία θα είχατε περιορισθεί σε 5.000 ευρώ "αποζημίωση" χωρίς άλλα ....εξτρά και θα είχατε απολύσει τους χιλιάδες διορισμένους  στη Βουλή σαν δήθεν υπαλλήλους τους οποίους πληρώνετε αδρά, γιατί είναι συγγενείς, φίλοι, κομματόσκυλα κ.λ.π. όλων των παρατάξεων .

 Αυτά να κόψετε όχι να παίζετε με τη ζωή των παιδιών μας, γιατί τα δικά σας τα στέλνετε στην ..."παραμεθόρια" ζώνη της...Αμφιάλης ή στο ΓΕΕΘΑ ή σε διάφορες Υπηρεσίες των Αθηνών, κοντά στο 401 ΓΣΝΑ. 

 Αυτοί είστε κύριοι, αλλά η ευθύνη βαρύνει το μαζοχιστή Ελληνικό λαό που σας ψηφίζει και σας ξαναψηφίζει και θα σας ξαναψηφίσει .
Η μόνη ελπίδα είναι να γίνει κανένα θαύμα και να εμφανισθεί κανείς ηγέτης  της προκοπής - πράγμα απίθανο - και να σας εξοστρακίσει οριστικά από το δημόσιο βίο.

Αλλά αυτά είναι μάλλον όνειρα θερινής ( ή χειμερινής ) νυκτός και μάλιστα νυκτός μακράς διαρκείας ( σαν το παστεριωμένο γάλα ), δημιουργηθείσης  από εσάς με τη βοήθεια του ΔΝΤ !

Καληνύχτα σας. Καλό ύπνο Ελληνικέ Λαέ και όνειρα γλυκά για πράσινη...ανάπτυξη και πράσινα ...ιππάρια !
EFENPRESS


Τι περιμένει;

Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προτείνει η Τουρκία.



Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις «διαφιλονικούµενες» περιοχές «να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών», προτείνει ο Εγκεµέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας ανοικτά συνεκµετάλλευση του Αιγαίου.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο κ. Μπαγίς ερωτηθείς από την εφημερίδα Τα Νέα πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα. Προσθέτει ότι «μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θαγινόταν µέλος της ΕΕ».
?ηλώνει, πάντως, αισιόδοξος, γιατί -όπως σηµειώνει- από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύο χώρες δύο ηγέτες «που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο». Προηγουµένως, λέει, «είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο. Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε».
Πιστεύει πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν «ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πήγαινε στη Χάγη σε περίπτωση που δεν υπήρχε λύση των προβλημάτων σε εύλογο χρονικό διάστηµα, απαντά: «Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης».
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα, λέει ότι οι εκθέσεις δεν είναι και τόσο σηµαντικές -«είναι µεν η ακτινογραφία µιας χώρας, αλλά πρέπει να τη συγκρίνεις µε τις προηγούµενες για να έχεις εικόνα». Αυτό που δεν γράφει η έκθεση προόδου είναι ότι, όπως υποστηρίζει, «στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών – µελών της ΕΕ θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες».
Και διευκρινίζει: «Για παράδειγµα, στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων είµαστε πολύ καλύτεροι από χώρες που στέλνουν τους Ροµά στην εξορία (σσ: προφανώς η αιχµή αφορά τη Γαλλία). Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός τούς ζήτησε συγγνώµη που δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες τους… Αλλά και στον τοµέα της οικονοµίας, έχουµε υψηλότατο ποσοστό ανάπτυξης, 11% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», απαντά.


Που φτάσανε τους Έλληνες...

Κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία για να τρώνε δωρεάν!


«Λουκέτο» στα ταμεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις 22 – 28 Νοεμβρίου αποφάσισαν να βάλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνονται, καλώντας παράλληλα όσους ασθενείς επιθυμούν, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς να πληρώνουν ούτε τα τρία ευρώ, αλλά ούτε και τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται.
Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με συμπτώματα κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής, ενώ ήδη το ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου, ξεκινά μελέτη για να διαπιστώσει πόσοι ασθενείς ζητούν και κάνουν εισαγωγή μόνο και μόνο για να τρέφονται από το νοσοκομείο.
Επίσης, αναφερόμενοι στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, που έχουν να κάνουν με την χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, εκτίμησαν ότι θα αυξηθούν οι ασθενείς του AIDS στη χώρα μας καθώς ενώ είναι οροθετικοί, δεν θα μπορούν να παίρνουν την απαραίτητη αγωγή .
Τόνισαν ότι αρκετοί μετανάστες που είναι φορείς του ιού είναι ανασφάλιστοι και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για το AIDS και εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να αυξηθούν οι ασθενείς της νόσου, όπως έγινε στη Ρωσία επί Γιέλτσιν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Ελλάδος, Δ.Βαρνάβας, ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια που θέλουν το υπουργείο Υγείας να προχωρά σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών υγείας μετά τον Απρίλιο, είπε ότι αυτό δεν είναι γνωστό στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά εξέφρασε τους φόβους του ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι εις βάρος των πολιτών που αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
www. skai. gr


Μεσ' την καλή χαρά και οι δύο...

Nέα σκληρά μέτρα 6,1 δις ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.



Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009. Ο Προϋπολογισμός, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος,  θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.
Σε έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ το 2011 (έναντι στόχου 7% στο προσχέδιο και 7,6% στο Μνημόνιο) από  9,4% το 2010, στοχεύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει  υπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Προβλέπεται επίσης ύφεση 3%, έναντι πρόβλεψων για ύφεση 2,6% στο προσχέδιο και το Μνημόνιο.
Ο προϋπολογισμός του 2011 θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. 130 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, περιλαμβάνει:
-Μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ των δαπανών της υγείας, μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών στα νοσοκομεία,
- Μείωση κατά 800 εκ. ευρώ από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ,
-Μείωση κατά 100 εκ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο τομέα,
-Μείωση κατά 150 εκ ευρώ των οικογενειακών επιδομάτων,
-Μείωση περί το 1 δισ. 590 εκ ευρώ από την περαιτέρω πάταξη της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ των οποίων η επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου Αθηνών ,καθώς και η ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και η πώληση συχνοτήτων.
Θα προβλέπει ακόμα τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή του 11% στο 13% και από την παράλληλη μείωση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα στο 6,5%, καθώς και τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων για τα αδιανέμητα κέρδη τους από το 24 στο 20%.
Τα βασικά μεγέθη
Έλλειμμα: Από 9,4% του ΑΕΠ φέτος θα μειωθεί σε 74% του ΑΕΠ το 2011, για να σπάσει το φράγμα του 3% με συρρίκνωση στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Ενδιάμεσοι σταθμοί, έλλειμμα 6,5% το 2012 και 4,9% το 2013. Οι προβλέψεις αυτές σημαίνουν αντίστοιχα δημοσιονομική προσαρμογή 4,9 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2011 ( από τα 21,9 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ), 2,1 δισ. ευρώ το 2012 ( συρρίκνωση στα 14,9 δις ευρώ) 3,5 δις ευρώ το 2013 ( στα 11,4 δις ευρώ) και 5 δις ευρώ το 2014 ( στα 6,4 δις ευρώ).
Ανάπτυξη: Στο 4,2% θα φτάσει η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2010 ενώ το 2011 προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 3%. Το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται το 2012 με ανάπτυξη 1,1% η οποία θα επιταχυνθεί σε 2,1% το 2013.
Πληθωρισμός: Μετά από έκρηξη στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2% το επόμενο έτος και θα συρρικνωθεί περαιτέρω σε 0,5% και 0,7% αντίστοιχα τη διετία 2012-2013.
Ανεργία: Το ανώτατο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγραφεί το 2012 όταν θα φτάσει το 14,8% του εργατικού δυναμικού μετά από 12,1% φέτος και 14,6% το 2011. Το 2013 η ανεργία θα υποχωρήσει οριακά στο 14,3% του εργατικού δυναμικού.
Επενδύσεις: Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011, μειώνονται 2,6% το 2012 και αυξάνονται κατά 1,1% το 2013.
Ιδιωτική κατανάλωση: Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και -4,3% το 2011 πριν ανακάμψουν κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.  Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.


Αληθεύει η πληροφορία;

Σοκ από τις φήμες για απόπειρα αυτοκτονίας πρώην Έλληνα πρωθυπουργού!





Σοκ προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίς το πρωί για απόπειρα αυτοκτονίας πρώην Έλληνα πρωθυπουργού-δεν είναι αυτός που φαντάζεστε!
Η πληροφορία που αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία και έκανε πολλούς πολιτικούς να τηλεφωνούν στον Χρήστο Παπουτσή για να μάθουν λεπτομέρειες, λέγεται πως διέρρευσε από μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στο οποίο εισήχθη ξημερώματα ο κορυφαίος πολιτικός.
Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό για το πόσο αληθεύει το γεγονός.
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι άνευ προηγουμένου και δεν είναι λίγοι εκείνη που συνδέουν ένα πιθανό τέτοιο γεγονός με την τρέχουσα κατάσταση της χώρας-παρότι η Ελλάδα δεν είναι Ιαπωνία και οι πολιτικοί της δεν διακρίνονται για την ευαισθησία τους.
Άλλοι κάνουν λόγο για εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στις μίζες της Siemens και σε σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στη κατοχή της Γερμανικής καγκελαρίας και έτσι εξηγούν την απαξίωση της Μέρκελ για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Όπως όλα δείχνουν η μεταπολίτευση θα τελειώσει βίαια και με αίμα.
Όπως ακριβώς ξεκίνησε...


Ο Μάγος...

Ο rainmaker Παπανδρέου, θα εξαφανίσει τα 400 δις ευρώ χρέος το 2013!





Xωρίς ν απολύσει κανένα δημόσιο υπάλληλο ο rainmaker Παπανδρέου, θα καταφέρει ν απαλλάξει τη χώρα από το χρέος των 400 δις ευρώ όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί το 2014!

Οι άνθρωποι πουλάνε τρέλα με την ανοχή των ξιπασμένων ΜΜΕ.

Μόνο ο Πρετεντέρης και η Τρέμη, επιχειρώντας να διασώσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, λένε τ αυτονόητα.

Η κυβερνητική κοροιδία στην οποία συμμετέχει και η ΝΔ είναι πιο προκλητική από νούμερο του Γιούρι Γκέλερ.

Προσβάλει την νοημοσύνη μας, την αισθητική μας, την υπόστασή μας, σαν πολίτες αυτής της χώρας.

Δεν είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι διεφθαρμένοι η άχρηστοι. Η πλεοψηφία τους όμως είναι, όπως αποδεικνύει το προιόν της όποιας εργασίας τους κι αυτό δεν είναι άλλο από τον διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό.

Οι κηφήνες δημόσιοι υπάλληλοι, τα κομματόσκυλα της Ιπποκράτους και της Ρηγίλλης, ζούνε από τον ηρωισμό των συναδέλφων τους.

Kαι βρίσκουν υπερασπιστές στα ξιπασμένα ΜΜΕ.

Είναι αστεία η εικόνα των λαικών πλουσιόπαιδων Οικονομεοκαμπουράκηδων, όταν καλούν στο στούντιο τον εργατοπατέρα Παναγόπουλο και τον γραφικό Μίχαλο του ΕΒΕΑ για να μιλήσουν για την κρίση στην αγορά.

Γιατί δεν δείχνουν καλύτερα τσόντα με τη Ντούβλη, που είναι και του επιπέδου τους;

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των δήθεν διαμορφωτών της κοινής γνώμης, μας κάνει πλάκα!

Εκτός κι αν θεωρεί τους Ευρωπαίους πολίτες τόσο μαλάκες, ώστε να ταίζουν τον κομματικό στρατό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το υστέρημά τους.

Γιατί έχει άδικο η Μέρκελ που θέλει να βάλει και τους ιδιώτες στο κόλπο του δανεισμού, δεν το κατάλαβα.

Οταν η κυβέρνηση Παπανδρέου όπως κι εκείνη του απαράδεκτου Καραμανλή, επιβραβεύουν με την ατιμωρησία τα καθάρματα που λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα, γιατί θα πρέπουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και γίνουν εξίσου μαλάκες με όλους εμάς και να πληρώσουν τα κλοπιμαία;

Ρε άντε να χαθείτε παλιοξεφτίλες- εσείς και οι κομματικοί στρατοί σας που έχετε διορίσει στο δημόσιο.

Κι εσύ Γιώργο δείξε μας πόσο rainmaker είσαι.

Έλα Γιούρι, κάνε μας τα κόλπα σου.

Διασκέδασέ μας...


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More