18.11.10

Με μιά ματιά...

Ελλάδα.
 
  • Θέμα ακύρωσης της ψηφοφορίας για το Βατοπέδι εγείρει η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η Αριστερά που ψήφισε υπέρ της παραπομπής των τριών πρώην υπουργών «παραπλανήθηκε». Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Βουλευτές της Αριστεράς απέρριψαν τα περί παραπλάνησης, ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για «νομικίστικα τεχνάσματα». Ο ο Φ.Πετσάλνικος δήλωσε ότι ως πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να μιλήσει επί της ουσίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά.
  • Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει την Παρασκευή το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει την άποψή του ότι «η πολιτική του μνημονίου προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία ενώ αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση». Νωρίτερα, στις 11.00 το πρωί, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.
  • Φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο με σημαία Τόνγκο βυθίστηκε 1,5 ναυτικό μίλι στη θαλάσσια περιοχή Κόλπου Μύρτος Κεφαλλονιάς. Το εξαμελές πλήρωμά του -όλοι Ουκρανοί- κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν στην παραλία του Φισκάρδου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
  • «Γυρίζουμε σελίδα στον τρόπο χορήγησης ασύλου και πλέον η Ελλάδα δεν θα χορηγεί άσυλο σε λευκό χαρτί. Το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι σαφές και καθαρό: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναφέρθηκε στο νέο νόμο που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • To ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών συζητήθηκε λεπτομερώς στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη, με τους συνοδικούς ιεράρχες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν εφόσον το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίσει προαιρετική τη διδασκαλία του μαθήματος ή το υποβαθμίσει με οποιονδήποτε τρόπο.
Κόσμος.
  • Ο Φιντέλ Κάστρο έχει παραδώσει τις εξουσίες του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος -θέση που κατείχε τυπικά ακόμα και μετά την παραίτηση από την προεδρία- λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του που τον εμπόδιζε να τις ασκήσει, ανέφερε ο ίδιος.
  • Το νέο στρατηγικό δόγμα και η αντιπυραυλική άμυνα βρίσκονται στην κορυφή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα. Έπειτα από 11 χρόνια οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία. H ατζέντα της Συνόδου και οι σημαντικοί «σταθμοί» της Συμμαχίας.
  • Εκτός ελέγχου βγήκε 67χρονος άνδρας στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών, αρπάζοντας το κυνηγετικό του όπλο και πυροβολώντας την τηλεόραση την ώρα που η 20χρονη κόρη της Σάρα Πέιλιν, Μπρίστολ, εκτελούσε το χορευτικό της νούμερο στο δημοφιλές ριάλιτι Dancing with the Stars. Ο Στίβεν Κόουαν συνελήφθη μετά από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων.
  • Δικαστική εντολή για να προσαχθεί ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασαντζ σε ανάκριση σχετικά με κατηγορίες βιασμού εκδόθηκε στη Σουηδία, η οποία θα επιδιώξει και διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί εδώ και μήνες σε σίριαλ με τους δικαστικούς λειτουργούς να ακυρώνουν αλλήλους, αποσύροντας και επαναφέροντας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή του δικτυακού τόπου, που έφερε στο φως απόρρητες πληροφορίες για τη δράση των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
  • Έξι χώρες (Ρωσία, Καζακστάν, Κούβα, Μαρόκο, Ιράκ και Κίνα) αρνήθηκαν να παραστούν σε τελετή των βραβείων Νόμπελ στις 10 Δεκεμβρίου για τον φυλακισμένο Νομπελίστα Ειρήνης Λιού Σιαομπό. Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ καταγγέλλει ότι η Κίνα προσπάθησε να «σαμποτάρει» την παρουσία κρατών στην τελετή.
Οικονομία
  • Απορρίπτει και καταδικάζει η Αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2011, που σύμφωνα με όλους θα βαθύνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην οικονομία. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο και κατηγορεί για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής διεξόδου. Για νέα ληστεία των λαϊκών στρωμάτων και αποδόμηση της κοινωνίας, μιλά η Αριστερά, ζητώντας την ανατροπή του «προϋπολογισμού λαιμητόμου».
  • Με «ανοικτές αγκάλες» περίμεναν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη General Motors, η μετοχή της οποίας επέστρεψε στις αγορές μετά τη διάσωσή της με χρήματα του αμερικανικού Δημοσίου πέρυσι. Η μετοχή της κατέγραψε άνοδο μέχρι και 9% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό η IPO της GM να ξεπεράσει τα 23 δισ. δολάρια.
  • Tη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της Marfin Popural επιβεβαίωσε το Dubai Group, βασικός μέτοχός της, με αίτημα του οποίου η έκδοση ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας ενέκρινε την ΑΜΚ και την έκδοση ΜΟΔ (συνολικής αξίας 1,15 δισ. ευρώ) αλλά και τη διανομή προμερίσματος 0,22 ευρώ σε μετοχές.
Αθλητισμός
  • Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα αργότερα από ό,τι είχε αρχικώς καθοριστεί, θα εκδικαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ η υπόθεση σχετικά με την επίσκεψη του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη στα αποδυτήρια των διαιτητών, μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Η νομική υπηρεσία της πειραϊκής ΠΑΕ ζήτησε και πέτυχε την αναβολή, λόγω «ανωμαλίας τήρησης των πρακτικών».
  • Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Σταύρου Αδαμίδη με τον Νάτσο Σκόκο, για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του αργεντινού μέσου. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα», υποστηρίζουν στην ΑΕΚ. Τις επόμενες ημέρες το νέο ραντεβού.
  • Με μία αγωνιστική τιμωρήθηκε τελικά ο Τραϊανός Δέλλας για το μπουκάλι που... επέστρεψε στην Τούμπα, πράγμα που σημαίνει ότι θα αγωνιστεί κανονικά στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για την 12η αγωνιστική. Ανάλογη ποινή και για τον Μανωλά, που έτσι κι αλλιώς είχε αποβληθεί για λόγους αγωνιστικούς και όχι για βιαιοπραγία. Αναβολή ζήτησε και πήρε ο Μαρινάκης, μέσω του Βασίλη Γκαγκάτση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More