ΒΡΑΔΙΑ ΕΠΑΘΙΤΩΝ ME ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ!
Περιοδικό Αζινλίκτσα 31-5-2011.Βραδιά αλληλεγγύης του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ.
Ο σύλλογος αποφοίτων της ΕΠΑΘ- Ροδόπης-Έβρου, οργάνωσε στις 30-5 στην Κομοτηνή την ¨3η παραδοσιακή βραδιά αλληλεγγύης¨.
Στην βραδιά αυτή κατά την οποία ο σύλλογος αποφοίτων της ΕΠΑΘ είχε ετοιμάσει σκετς που έπαιξαν ομάδες παιδιών καθώς και παραδοσιακούς χορούς μετείχαν ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου, ο τέως βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του συνδυασμού Πρώτο βήμα για την ισότητα Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, και ο υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Φατίχ Ακαρτζά. Στην βραδιά δεν μετείχαν επίσημοι της πλειονότητας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν απευθυνόμενος στους μετέχοντες της 3ης Παραδοσιακής βραδιάς Αλληλεγγύης είπε τα εξής :
Κύριε βουλευτή, κύριε συντονιστή της μειονοτικής εκπαίδευσης, κύριε πρόξενε της T.C.,κύριοι δήμαρχοι, κύριοι πρόεδροι συλλόγων, αξιότιμοι συνάδελφοι μου, κύριοι των διαχειριστικών επιτροπών των σχολείων, κύριοι καλεσμένοι
…………………………………
Θα ήθελα να απευθυνθώ από εδώ στους αρμόδιους : Επιθυμώ να αναφέρω ότι η μειονοτική εκπαίδευση δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, και πως είναι ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος της και να διασωθεί από τα ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. Σε κανένα μέρος του κόσμου η (δικτατορική)-περιοριστική εκπαίδευση δεν επέφερε επιτυχίες. Αντίθετα αύξησαν την ανασφάλεια. Αυτή η νοοτροπία των περιορισμών που για χρόνια σέρνεται στην εκπαίδευση της μειονότητας, γέννησε την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το κράτος. Την συνεργασία που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια, θέλουμε να την δούμε και στο εκπαιδευτικό επίπεδο. Η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός. Αυτό αντανακλάται σε πολλά θέματα. Όπως ξέρουμε όλοι η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό θέμα για μια κοινωνία και για ένα έθνος. Για αυτό μας αναλογεί ένα σημαντικό καθήκον, πρώτα στο υπουργείο αλλά και σε όλους μας να βελτιώσουμε την μειονοτική εκπαίδευση και να την σώσουμε από τις ιδεοληψίες.
………………….
Δεν θα αποφύγω να αναφερθώ και στην ΕΠΑΘ από την οποία αποφοιτήσαμε. Η ΕΠΑΘ που ιδρύθηκε κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης είναι πλέον ιστορία. Επί 42 χρόνια απασχόλησε την μειονοτική εκπαίδευση. Για αυτό επαναλαμβάνω ξανά αυτό που έχω πει πολλές φορές ότι ¨Μακάρι να μην είχε ιδρυθεί η ΕΠΑΘ¨. Το κράτος έκανε το πρώτο του λάθος με την ίδρυση της ΕΠΑΘ το 1969. Το δεύτερο λάθος του κράτους ήταν το 1987 όταν αν και μετέτρεψε τις παιδαγωγικές ακαδημίες σε από δύο σε τέσσερα χρόνια, άφησε την ΕΠΑΘ έξω από αυτό το μέτρο. Εάν το κράτος κάνει το τρίτο λάθος τώρα τότε θα έχει επέλθει ένα χτύπημα στην μειονοτική εκπαίδευση. Πλέον για να γίνει ένα βήμα προς το μέλλον με την ίδρυση ενός νέου τμήματος στο πανεπιστήμιο, η πιο σωστή και αποδοτική απόφαση θα ήταν να ιδρυθεί στην κατεύθυνση των επιθυμιών της μειονότητας και αν υπάρξει ανάγκη ( δηλαδή στα πλαίσια των υπαρχόντων συμφωνιών και πρωτοκόλλων των δύο χωρών) να γίνει και ένας διάλογος. Επιθυμία μας είναι το κράτος να πάρει τα μαθήματα του από τις ελλείψεις και από τα λάθη του παρελθόντος. Για αυτό είναι ανάγκη ο καθένας από την θέση του να αναλάβει και να εκπληρώσει το καθήκον του. Πιστεύουμε πως θα είναι πιο επωφελές αν η νέα παιδαγωγική σχολή ιδρυθεί στην Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Διότι οι αποφοιτούντες δάσκαλοι που θα δουλέψουν στο τομέα των τουρκικών στα μειονοτικά σχολεία, θα έχουν πιο εύκολα την δυνατότητα κατά το τελευταίο έτος τους να κάνουν την πρακτική τους στα δημοτικά. Παράλληλα με την νέα παιδαγωγική σχολή που θα ιδρυθεί είναι ανάγκη παράλληλα να ιδρυθεί και ένα τμήμα νηπιαγωγών. Είναι υποχρεωτικό δίπλα στο πρόγραμμα της βασικής εκπαίδευσης των 10 ετών της δίγλωσσης μειονοτικής εκπαίδευσης να ιδρυθούνε και δίγλωσσα νηπιαγωγεία. Η μειονότητα ζητάει νηπιαγωγεία με δίγλωσση εκπαίδευση. Τα νηπιαγωγεία της μειονότητας πρέπει να ενταχθούνε στο σύστημα τη μειονοτικής εκπαίδευσης.
…………………..
Σχόλιο : Προφανώς το προεδρείο του συλλόγου προτίμησε την παρουσία του ψευδομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ από τις παρουσιές οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου της πλειονότητας. Δικιά τους η βραδιά, δικαίωμα τους να καλούνε όποιον θέλουν. Πάντως είναι λίγο οξύμωρο αυτοί που δουλεύουν λιγότερες από 200 μέρες το χρόνο και παίρνουν πάνω από 1000 ευρώ να λένε κι από πάνω ¨Μακάρι να μην είχε ιδρυθεί η ΕΠΑΘ¨. Ναι αλλά εσύ ρε φίλε πήγες και φοίτησες και δουλεύεις και πληρώνεσαι. Οπότε….