27.11.11

Να τα βλέπουν οι βολεμένοι πολιτικοί!

Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους!


Μία πόλη κοιμάται στους δρόμους
Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο των αστέγων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Σε 20.000 υπολογίζονται σήμερα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή σε άδειες αποθήκες. Πολύ περισσότεροι βρίσκονται μόλις ένα βήμα πριν την τραγική αυτή κατάσταση. Νοικοκύρηδες, μόλις χτες, φτάνουν στην απόλυτη εξαθλίωση λόγω της κλιμακούμενης ανεργίας, των ανύπαρκτων ή συρρικνωμένων εισοδημάτων
Είναι ο Παναγιώτης, ο Λεωνίδας, ο Λάμπρος. Ανθρωποι του μεροκάματου. Κάποιοι με σπουδές, άλλοι με οικογένεια. Ελληνες “νοικοκυραίοι” που έμεναν στο νοίκι, ή πλήρωναν στεγαστικό. Η κρίση και η ανεργία τούς χτύπησε αλύπητα. Σήμερα είναι οι “νεο-άστεγοι”.
Η νέα γενιά του δρόμου…

“Ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα καταντήσω έτσι. Εχω κλάψει πολύ. Ειδικά στην αρχή, όταν κοιμόμουν σε παγκάκι στο Σύνταγμα. Είδες πώς τα φέρνει η ζωή”; Συναντάμε τον 47χρονο Λεωνίδα στον ξενώνα αστέγων της ΜΚΟ “Κλίμακα”. Πριν απολυθεί, δούλευε στην οικοδομή σε συνεργείο 60 ατόμων. “Μείναμε όλοι χωρίς δουλειά”. Εφτασε να μην μπορεί να πληρώσει το νοίκι του, 280 ευρώ για ένα δυάρι στην Καλλιθέα. Οι γονείς του έχουν πεθάνει. Δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει κάνει οικογένεια. “Ευτυχώς τελικά. Το να βρεθείς άστεγος με αυτή την κρίση δεν είναι δύσκολο. Αν ζεις μόνο με το μεροκάματο και το χάσεις, τι θα κάνεις;”.
Ο Λεωνίδας έχει δίκιο. Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων φορέων είναι αποθαρρυντικές. Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων, Γιώργος Αποστολόπουλος, κάνει λόγο για αύξηση 15% των αστέγων και των πεινασμένων σε σχέση με πέρσι και ενδείξεις για μεγαλύτερο κύμα τους τελευταίους μήνες, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Η ΜΚΟ “Κλίμακα” λέει πως η αυξητική τάση του πληθυσμού των αστέγων κυμαίνεται από 20% ως 25%. Οι άνθρωποι της “Κλίμακας”, που ασχολούνται πολλά χρόνια με τους άστεγους, εκτιμούν πως σε όλη την Ελλάδα οι άνθρωποι που κοιμούνται στον δρόμο, σε αποθήκες, εγκαταλελειμμένα κτίρια, ξενώνες κ.λπ. είναι περίπου 20.000, ενώ πολλοί περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Ολοι, πάντως, οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως εκτός από ποσοτική η διαφορά πια είναι και ποιοτική.
Το προφίλ των νέων αστέγων αλλάζει. Ανθρωποι που μέχρι χθες κάλυπταν έστω και οριακά τις ανάγκες τους, εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο
Το προφίλ των νέων αστέγων αλλάζει. Ανθρωποι που μέχρι χθες κάλυπταν έστω και οριακά τις ανάγκες τους, εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο
Το προφίλ τους
“Αλλάζει το προφίλ των ανθρώπων που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Ανθρωποι που μέχρι τώρα μπορούσαν, έστω και με δυσκολία, να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση λόγω ανεργίας, χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων και αδυναμία στήριξης από την οικογένεια. Πρόκειται για άτομα παραγωγικών ηλικιών, νέοι με μισθούς 500 ευρώ, άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν από τη σύνταξη.
Σε σύγκριση με τον παραδοσιακό πληθυσμό των αστέγων έχουν μέτριο ως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, εξαρτήσεις ή προβλήματα παραβατικότητας”, σημειώνουν οι ειδικοί της “Κλίμακας”. Αλλά και ο κ. Αποστολόπουλος βλέπει στο Ιδρυμα Αστέγων νέους και ανθρώπους που ήταν κάποτε επιχειρηματίες να ζουν στην εξαθλίωση. “Εμφανίζονται με καμπαρντίνες, ακόμη και με λάπτοπ στο χέρι και ζητούν φαγητό και στέγη”…
Το ίδιο νυχτερινό σκηνικό. Μια κουβέρτα, ένα πρόχειρο στρωσίδι και μια γωνία σε έναν δρόμο για χιλιάδες ανθρώπων πού δεν έχουν που να στεγαστούν
Το ίδιο νυχτερινό σκηνικό. Μια κουβέρτα, ένα πρόχειρο στρωσίδι και μια γωνία σε έναν δρόμο για χιλιάδες ανθρώπων πού δεν έχουν που να στεγαστούν
Αυτό που θυμούνται οι νεο-άστεγοι είναι η πρώτη νύχτα στον δρόμο. Ο Λεωνίδας γύριζε σαν τρελός. “Μετά από πολλές ημέρες αϋπνίας, με πήρε ο ύπνος σε ένα παγκάκι στο Σύνταγμα. Οταν άνοιξα τα μάτια μου, ο κόσμος με κοιτούσε. Μου ήρθε μια ντροπή”…
Οι δρόμοι της απελπισίας
Εκαναν κρεβάτι τους το παγκάκι και το αυτοκίνητο
Οι ιστορίες των “νεο-αστέγων” μοιάζουν μεταξύ τους. Είναι ιστορίες ανεργίας, από ανθρώπους που εξαθλιώθηκαν μαζί με την κατάρρευση της οικοδομής και των άλλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.
Ο Παναγιώτης περιγράφει την πρώτη του νύχτα στον δρόμο. Μία λέξη: φόβος
Ο Παναγιώτης περιγράφει την πρώτη του νύχτα στον δρόμο. Μία λέξη: φόβος
Ο 55χρονος Λάμπρος ήταν εργολάβος οικοδομικών εργασιών. Είχε σπίτι στο Κερατσίνι, αλλά το πούλησε για να σώσει τη γυναίκα του, που έπασχε από καρκίνο. Τα τελευταία 11 χρόνια μένανε στο νοίκι, σε ένα τεσσάρι στη Νίκαια. Από το 2008 οι δουλειές μειώθηκαν σημαντικά. Το 2009 η γυναίκα του κατέληξε και ο ίδιος δυσκολευόταν ήδη να πληρώσει τα 600 ευρώ του ενοικίου. Πέρσι τον Νοέμβρη νοίκιασε μια γκαρσονιέρα με 150 ευρώ.
“Ούτε αυτά δεν μπορούσα να πληρώσω. Εφτασα να μην έχω λεφτά ούτε για καφέ”. Από τον περασμένο Φλεβάρη είναι άστεγος. Στην αρχή κοιμόταν στο αυτοκίνητό του. “Ντρεπόμουνα τον κόσμο στη γειτονιά και πάρκαρα σε απόμερα μέρη, όπως στο δάσος Χαϊδαρίου. Αλλά φοβήθηκα. Βρήκα ένα στενό στο Μεταξουργείο και έμεινα εκεί δυο μήνες. Σηκωνόμουν στις έξι το πρωί για να μη με βλέπουν”. Τον συναντάμε στον ξενώνα της “Κλίμακας”. “Εβλεπα τους αστέγους και τους λυπόμουν. Δεν το φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα πως θα βρεθώ κι εγώ στον δρόμο”…
Βρήκα ένα στενό στο Μεταξουργείο και έμεινα εκεί δύο μήνες. Σηκωνόμουν στις έξι το πρωί για να μη με βλέπουν, διηγείται ο Λάμπρος
Βρήκα ένα στενό στο Μεταξουργείο και έμεινα εκεί δύο μήνες. Σηκωνόμουν στις έξι το πρωί για να μη με βλέπουν, διηγείται ο Λάμπρος
Ο 46χρονος Γιάννης κοιμάται σε ένα Αουντι, που μένει παρκαρισμένο στην Κωνσταντινουπόλεως. “Εχω φοβηθεί πολλές φορές. Ερχονται διάφοροι, κλωτσάνε τις πόρτες”. Μέχρι πέρσι νοίκιαζε τριάρι στον Κολωνό. Δούλευε ως ηλεκτρολόγος σε συνεργεία που έπαιρναν μεγάλα έργα και αργότερα ως οδηγός. Από το 2008 είναι στην ανεργία.
“Ο παπάς της ενορίας μας είχε γράψει πολύτεκνους και παίρναμε πέντε μερίδες φαγητό από το συσσίτιο. Τρώγαμε τις τρεις το μεσημέρι και τις δυο το βράδυ”. Η γυναίκα του, λέει, τον εγκατέλειψε μαζί με τον γιο του τον Οκτώβριο του 2008, “επειδή δεν έφερνα χρήματα στο σπίτι”. Πήγε σε εκκλησία στα Σεπόλια και ζήτησε βοήθεια. Ντρέπονταν στη δική του γειτονιά. Οι πιστοί έκαναν έρανο και πλήρωσε τα νοίκια που χρωστούσε. Στρίμωξε τα πράγματα και τη μοτοσικλέτα του ανάμεσα σε τέσσερα κόντρα πλακέ, στην πυλωτή ενός φίλου του και βγήκε στον δρόμο.
Το να βρεθείς άστεγος με αυτή την κρίση δεν είναι δύσκολο. Αν ζεις μόνο με το μεροκάματο και το χάσεις, τι θα κάνεις;, λέει ο Λεωνίδας
Το να βρεθείς άστεγος με αυτή την κρίση δεν είναι δύσκολο. Αν ζεις μόνο με το μεροκάματο και το χάσεις, τι θα κάνεις;, λέει ο Λεωνίδας
“Στον δρόμο γνώρισα ανθρώπους που μου πρότειναν να μπουκάρουμε σε μαγαζιά, να μου δώσουν όπλο, ναρκωτικά. Δεν είχα ποτέ τέτοιες συναναστροφές. Ημουν οικογενειάρχης. Εγώ δουλειά ζητάω. Δεν είμαι κλέφτης”…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Από το Λονδίνο στους δρόμους της Αθήνας
Ο 45χρονος Παναγιώτης έχει σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Hertfordshire στο Λονδίνο. Γύρισε στην Ελλάδα και αδυνατώντας να βρει θέση στο αντικείμενό του, δούλευε ως μάγειρας και αργότερα ως πωλητής σε εταιρεία ηλεκτρικών ειδών. Το 2006 πήρε ένα σπίτι 70 τ.μ. στα Ανω Πατήσια με δάνειο. Το 2008 έχασε τη δουλειά του. “Εκτός από 4ωρα σε τηλεφωνικά κέντρα, δεν έβρισκα τίποτε άλλο”.
Οι δόσεις του δανείου άρχισαν να καθυστερούν. Κάποια στιγμή σταμάτησε και το επίδομα ανεργίας. Στις αρχές του 2010, έπειτα από πολλές απλήρωτες δόσεις, η τράπεζα του πήρε το σπίτι. “Το πρώτο διάστημα κοιμόμουν σε φίλους και μετά σε ένα εγκαταλελειμμένο στα Ανω Πατήσια”. Οι γονείς του έχουν πεθάνει. Τα δύο αδέλφια του έχουν τις οικογένειές τους και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Πώς ήταν η πρώτη νύχτα του στον δρόμο; “Γεμάτη φόβο. Δεν πρόκειται ποτέ να την ξεχάσω”. Σήμερα κοιμάται σε ξενώνα αστέγων. “Το να κοιμάσαι στον δρόμο είναι σαν ζωντανός θάνατος. Γίνεσαι άγριο θηρίο”.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΓΡ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ


Ο κ. ΠΡΟ - ΠΟ ασχολείται με την μελλοντική αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ!

550 λαθρομετανάστες εἰσβάλλουν καθημερινῶς στήν Ἐλλάδα!









Ἀμφιβολίες γιά τήν ἀποτελεσματικότητα τοῦ φράχτη στόν Ἕβρο.
Ξέφραγο ἀμπέλι παραμένει ἡ χώρα, παρά τά νέα μέτρα, τά σύνορα τῆς ἑλληνικῆς ἐπικρατείας φυλάσσονται ἀναποτελεσματικά. Σύμφωνα μέ τά στοιχεῖα πού παρουσιάζει στά «Ἐπίκαιρα» ἡ Ὀμοσπονδία τῶν Συνοριακῶν Φυλάκων, πεντακόσιοι πενῆντα λαθρομετανάστες εἰσέρχονται καθημερινῶς, καθώς οἱ ἔμποροι τῆς ἐλπίδος ἀποδεικνύεται ὅτι εὑρίσκονται ἕνα βῆμα πιό μπροστά ἀπό τίς ἀρχές καί τούς ἐπιτελεῖς τῆς Frontex. 
Παράλληλα, ἀναδεικνύονται τόσο ὁ λανθασμένος ἐπιχειρησιακός σχεδιασμός ὅσο καί ἡ κατανομή τῶν συνοριακοφυλάκων, ἀφοῦ οἱ περισσότεροι  «ζεσταίνουν» καρέκλες στά ἀστικά κἐντρα, ἀντί νά «χτενίζουν» δύσβατες παραμεθόριες περιοχές.
Ὑπό ἄλλες συνθῆκες, τό θέμα τῆς λαθρομεταναστεύσεως καί τῆς ἀθρόας εἰσροῆς παρανόμων ἀλλοδαπῶν ἀπό τά ἀνοχύρωτα ἑλληνικά σύνορα θά ἀποτελοῦσε ἀντικείμενο πολιτικῆς συζητήσεως ἤ καί – σφοδρῆς – ἀντιπαραθέσεως. Ἐξ αἰτίας ὅμως, τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως καί τῶν ῥαγδαίων πολιτικῶν ἐξελίξεων, τείνει νά ξεχαστῇ, χωρίς ὡστόσο, νά σημαίνῃ ὅτι δέν ὑφίσταται καί, μάλιστα ἐντονότερο ἀπό πρίν. Ἀποκορύφωμα το…πυροτέχνημα τοῦ «φράχτη – τείχους» πού ἐπιχειρεῖται νά κατασκευαστῇ στόν Ἕβρο, ἀφοῦ τό πρόβλημα ὄχι μόνον δέν λύνεται, ἀλλά, ἀντιθέτως, περιπλέκεται, ὅπως τουλάχιστον ὑποστηρίζουν ἄνθρωποι πού γνωρίζουν τήν κατάστασι στήν μεθόριο.
Οἱ περισσότεροι συνοριακοί φύλακες ὑπηρετοῦν σέ ἀστικά κέντρα καί οἱ λιγοστοί συνάδελφοί τους πού ἀπομένουν γιά τήν φύλαξι τῶν συνόρων ἐπιβαίνουν σέ χαλασμένα ὀχήματα, καθιστῶντας ἀδύνατη τήν ἀποτελεσματική ἐπιτήρησι τῶν ἑλληνικῶν συνόρων, μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.
Ἀπό τά στοιχεῖα πού συγκεντρώνει ἡ Πανελλήνια Ὁμοσπονδία Συνοριακῶν Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) καί παρουσιάζουν σήμερα τά «Ἐπίκαιρα», ἀποδεικνύεται ὅτι τό θέμα τῆς λαθρομεταναστεύσεως μοιάζει ὡρολογιακή βόμβα, ἡ ὁποία ἀνα πᾶσα στιγμή εἶναι ἕτοιμη νά ἐκραγῇ. «Μόνον τόν Ὀκτώβριο στήν χώρα μας εἰσῆλθον ἐννέα χιλιάδες ἑφτακόσιοι λαθρομετανάστες, δηλαδή περίπου πεντακόσιοι πενῆντα τήν ἡμέρα», δηλώνει ὁ κ. Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος τῆς ΠΟΦΥΣΥ. «Ὁ κύριος ὄγκος τους ἐξακολουθεῖ νά εἰσέρχεται ἀπό τά περάσματα τοῦ Ἕβρου. Ἐκεῖνο, ὅμως, πού ἔχει ἀλλάξει εἶναι ἡ ἐθνικότης τους. Σέ ἀντίθεσι μέ τά προηγούμενα χρόνια, οἱ περισσότεροι πλέον εἶναι Πακιστανοί καί Ἀφροασιᾶτες».
Ποιά φύλαξι;
Γιά τό ἄν φυλάσσονται στοιχειωδῶς τά ἑλληνικά σύνορα καί ποιός εἶναι ὁ ῥόλος ἀλλά καί ἡ δύναμις τῶν συνοριακῶν φυλάκων, ὁ κ. Χαρελᾶς δίνει ἐνδιαφέρουσες ἀπαντήσεις.
«Ἕνα θά σᾶς πῶ: Ἐδῶ καί δύο χρόνια κάθε λίγο καί λιγάκι σχεδιάζονται διάφορα προγράμματα, τά ὁποῖα ἔχουν ὡς σκοπόν νά ἀντιμετωπίσουν τό πρόβλημα τῆς λαθρομεταναστεύσεως. Κατ΄οὐσίαν, δέν γίνεται τίποτα. Ἡ πραγματικότης εἶναι πολύ σκληρή.
Ὁ ἀριθμός τῶν φυλάκων πού ὑπηρετοῦν στά σύνορα τῆς Ἑλλάδος ἀντιστοιχεῖ στόν ἀριθμό τῶν λαθρομεταναστῶν πού εἰσέρχονται καθημερινῶς στήν χώρα μας.
«Αὐτή τή στιγμή ἡ δύναμις μας ἀριθμεῖ τετρακόσιους πενῆντα ὑπαλλήλους. Σέ αὐτούς προσθέσετε καί ἑκατόν εἴκοσι ἀστυνομικούς ἀπό διάφορες ὑπηρεσίες πού ἀποσπῶνται κάθε μῆνα, προκειμένου νά συνεισφέρουν στήν φύλαξιν τῶν συνόρων. Ἀλλά καί πάλι δέν ἐπαρκοῦν. Σκεφτεῖτε ὅτι μόνον τόν Ὀκτώβριο καθημερινῶς τά σύνορα περνούσαν περί τούς πεντακόσιους πενῆντα ἀλλοδαπούς. Οἱ περισσότεροι ἦρθαν ἀπό τά χερσαῖα σύνορα τῆς χώρας. Πῶς, λοιπόν,νά τούς περιορίσεις;Μέ τί; Τό πρῶτο πρᾶγμα πού κάνουν οἱ περισσότεροι ἐξ αὐτῶν εἶναι νά πέσουν ἐπίτηδες πάνω σέ ἕνα περιπολικό, προκειμένου νά καταγραφοῦν τά στοιχεῖα τους, καί στήν συνέχεια νά ὁδηγηθοῦν στήν Ἀθήνα. Ἐκεῖ, δηλαδή, πού εὑρίσκεται ἡ “ ἀποθήκη” τῶν άθρομεταναστῶν», σημειώνει ὁ κ. Χαρελᾶς καί προσθέτει: «Ἀκόμα καί ἀνθρώπινη ἁλυσίδα νά κάναμε στά σύνορα, εἶναι φύσει ἀδύνατον νά λυθῇ τό πρόβλημα. Κι αὐτό ἐπειδή, δυστυχῶς, δέν ὑπάρχει ἡ ἀπαραίτητη πολιτική βούλησις».
«Βρῆκαν ἄλλα μονοπάτια»
Ὅταν ὁ ὑπουργός προστασίας τοῦ πολίτου, Χρῆστος Παπουτσῆς, προανήγγειλε μέσω τῶν «Ἐπικαίρων» τήν κατασκευή ἑνός «φράχτη – τείχους»,  στόν Ἕβρο, οἱ προσδοκίες γιά λύσι τοῦ φαινομένου τῆς λαθρομεταναστεύσεως εἶχαν αὐξηθεῖ. Ἕνα χρόνο ἀργότερα, ὑπάρχει σκεπτικισμός γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ ἐγχειρήματος. Σύμφωνα μέ τήν Πανελλήνια Ὁμοσπονδία Συνοριακῶν Φυλάκων, ὁ φράχτης τοῦ Ἕβρου, πού ἀναμένεται νά στοιχίσῃ περί τά 5,5 ἑκατομμύρια εὐρώ, εἶναι ἰκανός νά ἐμποδίσῃ τήν ἀθρόα διέλευσι τῶν λαθρομεταναστῶν ἀπό τό χερσαῖο τμῆμα τῶν ἑλληνοτουρκικῶν συνόρων.
«Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι ἡ ἀπόφασις κατασκευῆς τοῦ τείχους ἔδρασε ἀποτρεπτικά γιά τούς λαθρομετανάστες καί τούς ἐμπόρους πού τούς ὁδηγοῦν στήν πατρίδα μας. Μπορῶ νά σᾶς πῶ ὅτι ἀπό τό συγκεκριμένο πέρασμα ἔχει μειωθεῖ ἡ εἰσροή κατά 80% μέ 90%. Αὐτό ὅμως, δέν σημαίνει ὅτι τό πρόβλημα λύθηκε. Πλέον οἱ περισσότεροι ἀλλοδαποί εἰσέρχονται ἀπό τό ποτάμι», ἐπισημαίνει ὁ κ. Χαρελᾶς.
Ἐνδεικτικό τῆς ἔνδειας καί τῶν ἐλλιπῶν μέσων μέ τά ὁποῖα καλοῦνται οἱ συνοριακοί φύλακες νά προστατεύσουν τήν χώρα μας ἀπό τίς ὀρδές τῶν λαθραίων μεταναστῶν εἶναι τά χαλασμένα αὐτοκίνητα καί τά ἀνύπαρκτα μεταγωγικά μέσα. «Στήν πλειονότητά τους, τά ὀχήματα πού ἔχει ἡ ὑπηρασία μας εἶναι παλαιά καί χαλασμένα. Σέ ὅ, τι ἀφορᾶ στά μεταγωγικά μέσα, αὐτά εἶναι ἀνύπαρκτα. Ὑπό κανονικές συνθῆκες θά ἔπρεπε νά ὑπάρχουν τά κατάλληλα λεωφορεῖα πού θά μεταφέρουν τούς λαθρομετανάστες στά κέντρα ὑποδοχῆς. Ἀλλά ποῦ; Ἀναγκαζόμαστε νά χρησιμοποιοῦμε κάποια παλαιά καί χαλασμένα ἀγροτικά, μέ ὅτι αὐτό συνεπάγεται. Ἐγκυμονοῦν πολλοί κίνδυνοι, ἀκόμη καί ὑγιεινῆς. Δυστυχῶς, ὅμως, κανείς ἐνδιαφέρεται», ἐπισημαίνει.
Τό ἐρώτημα τό ὁποῖο τίθεται εἶναι «τί μπορεῖ νά ἀλλάξῃ;» Κατά τόν ἐκπρόσωπο τῶν συνοριακῶν φυλάκων, «τίποτα», ἐφ΄ὅσον δέν ὑπάρξει ἡ ἀπαραίτητη πολιτική βούλησις.
«Ὅσους φράχτες κι ἄν ὑψώσουμε, τό πρόβλημα δέν θά λυθῇ, ἐκτός κι ἄν ἀποφασίσουμε σοβαρά ὡς κράτος νά ἀσχοληθοῦμε μέ τό θέμα. Δηλαδή, νά προχωρήσουμε σέ ὅλες τίς πολιτικές καί διπλωματικές ἐνέργειες προκειμένου νά πιέσουμε τήν Τουρκία νά ἀλλάξῃ στάσι καί νά σταματήσῃ νά μᾶς “ τροφοδοτῇ» μέ ἀπελπισμένους λαθρομετανάστες, οἱ ὁποῖοι ψάχνουν γιά καλύτερη ζωή στήν Εὐρώπη», ἀναφέρει.
Συνοριοφύλακες στήν πόλι
Ἐντύπωσι, ὅμως, προκαλεῖ ἡ ἀποψίλωσις τῆς ὑπηρεσίας συνοριακῆς φυλάξεως πού παρατηρεῖται τό τελευταῖο διάστημα, καθώς προκύπτουν ἀποσπάσεις συνοριακῶν φυλάκων στά μεγάλα ἀστικά κέντρα τῆς Βορείου Ἑλλάδος.
Ἐνδεικτικά εἶναι τά ὅσα ἀναφέρει ὁ δήμαρχος Πωγωνίου, κ. Κώστας Καψάλης: «Ἔχει προσληφθεῖ κόσμος γιά ἕνα συγκεκριμένο σκοπό – γιά νά φυλάξῃ τά σύνορα, καθώς ἀνήκουμε στίς περιοχές οἱ ὁποῖες δέχονται μεγάλο ἀριθμό λαθρομεταναστῶν. Ὅμως ἔχουμε φτάσει στό σημεῖο νά μετακινοῦνται οἱ συνοριακοί φύλακες γιά νά καλύψουν κενές θέσεις στό ἀστυνομικό τμῆμα Ἰωαννίνων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, εἶναι παράνομο, καθώς γιά ἄλλο λόγο, βεβαίως, ἔχουν προσληφθεῖ».
Τήν ὕπαρξι ὑπαλλήλων οἱ ὁποῖοι εὑρίσκονται νά ὑπηρετοῦν στό κέντρο πόλεων παραδέχεται καί ὁ πρόεδρος τῆς ΠΟΣΥΦΥ, κ. Χαρελᾶς. «Μεγάλος ὄγκος συνοριοφυλάκων, ἀπό τό 50% ἔως καί τό 80%, ἔχει μετατοπιστεῖ σέ ξένες πρός τό ἀντικείμενό του ὑπηρεσίες, ὅπως τροχαῖα, ἀσφάλεια, τμῆμα, ἐπιτελεῖα, γραφεῖα κλπ. Αὐτό τό γεγονός εἶναι παράτυπο. Ὁ τρόπος πού γίνεται αὐτό εἶναι καθαρά μέσω διαθέσεως. Ἡ λέξις “ διάθεσις” εἶναι μία ἐφεύρεσις τῶν ἀρμοδίων γιά νά ἐξυπηρετοῦν τίς ἀνάγκες τῆς ἑκάστοτε ὑπηρεσίας καί δέν πηγάζει ἀπό κανένα Προεδρικό Διάταγμα. Ποιός ἐνδιαφέρεται, ὅμως, γιά τά σύνορα; Μᾶλλον κανείς, παρά τό γεγονός ὅτι μέσω ἐπισήμων ἐγγράφων ἔχουμε κοινοποιήσει στήν ὑπηρεσία τοῦ ὑπουργείου τήν ἀνάγκη προσλήψεως καί ἄλλων συνοριοφυλάκων γιά τήν στελέχωσι τῶν ὑπηρεσιῶν»….
(Πέτρος Κουσουλος, «Ἐπίκαιρα», σελ. 86 καί 87)
Ἐάν καταγράφονται καθημερινῶς πεντακόσιο πενῆντα λαθρομετανάστες, ὑποθέτω ὅτι ὑπάρχουν καί μή καταγεγραμμένοι, οἱ ὁποῖοι ἴσως νά εἶναι καί ἄλλοι τόσοι; Κανείς δέν μπορεῖ νά ξέρῃ. Ἄς ἀφήσουν, λοιπόν, τό παραμύθι ὅτι, οἱ λαθροεισβολεῖς στήν Ἐλλάδα εἶναι δυόμισυ ἑκατομμύρια. Τό λυπηρόν εἶναι ὁτι ἡ συντριπτική πλειοψηφία τῶν λαθραίων στήν χώρα μας εἶναι ἀφροασιᾶτες. 
Ὑπάρχει ἤ πότε θά ὑπάρξῃ ἡ πολιτική βούλησις νά καθαρίσῃ ὁ τόπος ἀπό αὐτούς πού τρῶνε τίς σάρκες τῆς πατρίδος μας; Ποιός θά προστατεύσῃ αὐτόν τόν τόπο, ἐπιτέλους; Τό μόνο σίγουρο εἶναι ὅτι κάποτε ὅλοι αὐτοί θά δημιουργήσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στούς Ἕλληνες, ἐκτός ἀπό τά τεράστια προβλήματα πού ἤδη δημιουργοῦν. Καθαρίστε ἐπιτέλους τόν τόπο. Κάνετε καί μία δουλειά σωστή. Τό μεῖζον θέμα τῆς πατρίδος μας δέν εἶναι τό οἰκονομικό. 
Μινώταυρος


Καλαμάτα και Αλεξανδρούπολις αποφασίζουν αναστολή!

Καὶ τὸ Πρωτοδικεῖον Ἀλεξανδρουπόλεως ἀποφασίζει ἀναστολὴ γιὰ τὸ χαράτσι!



Καλαμάτα καὶ Ἀλεξανδρούπολις ἀποφασίζουν ἀναστολή.
Ὁ Γερμανὸς ἐπίτροπος G.Oettinger τὸ  κρίνει παράνομον.
Ἀναμένουμε φυσικὰ τὴν ἀπόφασι τοῦ ΣτΕ. (Ἐλπίζουμε νὰ σταθῇ στὸ ὗψος τῶν περιστάσεων καὶ νὰ μὴν ἀρχίσῃ τὶς ἀναβολὲς καὶ τὶς ἀναστολές.)
Κι ὁ Μπένυ παρουσιάζεται ὡς ὁ χειρότερος ὑπουργὸς οἰκονομικῶν τῆς Εὐρώπης. (Στόν Παπαδήμ(ι)ο τό εἶπαν αὐτό;)
Ἐν ἀναμονῇ λοιπόν.
Δὲν πληρώνουμε πάντως… Οὔτως ἢ ἄλλως…
Φιλονόη.

Νέα απόφαση – βόμβα για το χαράτσι ακινήτων


Προσωρινή διαταγή κατά της ΔΕΗ, ώστε να μην διακόψει το ρεύμα ως τις 16 Δεκεμβρίου σε 34 άτομα τα οποία αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, εξέδωσε το μονομελές πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης εξέδωσε Το δικαστήριο αποφάσισε πως η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας των συγκεκριμένων ατόμων, καθώς είναι είτε άνεργοι, είτε άποροι, είτε ανάπηροι.
Με την απόφαση, ζητείται να μην υπάρξει καμία επίπτωση κατά των συγκεκριμένων πολιτών έως ότου εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι ίδιοι, κατά της ΔΕΗ, ζητώντας να κηρυχθεί οριστικά παράνομο το μέτρο.
Η απόφαση του πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη του πρωτοδικείου Καλαμάτας πριν από λίγες ημέρες και η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του υπουργείου οικονομικών. (flashnews)


Τώρα που διέλυσε την Ελλάδα θυμήθηκε ότι έκανε λάθη!

Έκανα λάθη, παραδέχεται σε συνέντευξή του στο Spiegel ο Γιώργος Παπανδρέου!

«Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα» υποστηρίζει ο Γ.Παπανδρέου
«Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα» υποστηρίζει ο Γ.Παπανδρέου.   (Φωτογραφία:  Reuters )


«Κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη» παραδέχεται σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

«Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά» δηλώνει.

Στην ερώτηση πώς ένιωσε να ταξιδεύει στην Ευρώπη «σαν αιώνιος ικέτης», ο Γ.Παπανδρέου απαντά:

«Δεν πρόκειται για μένα. Εγώ διατήρησα το αγωνιστικό πνεύμα μου. Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος».

Εξάλλου, μιλώντας στο συνέδριο των Πρασίνων, στο Κίελο της Γερμανίας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, τηρώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μέσα από ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του χρέους της, αναδιοργανώνοντας και μεταρρυθμίζοντας τη χώρα».

«Έχουμε λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, μέτρα για τα οποία έχει κάνει μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, αυτό σημαίνει, ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που λάβαμε στην Ευρώπη, και θα επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε ένας ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει τη θέση της στην ευρωζώνη και φυσικά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «να παραμείνει η Ευρωζώνη ένα ισχυρό τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, των ευρωπαϊκών θεμελίων».

Αναφερόμενος στην ιδέα του ευρωομόλογου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι υπό συζήτηση και «αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αγορές, τους φόβους των αγορών, αλλά για να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More