22.9.11

Τότε προς τι αυτή η λεκτική τρομοκρατία.

Ο Rompuy αποκλείει την ελληνική χρεοκοπία!






Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε σε ομιλία του ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». «Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο», είπε ο Βαν Ρομπάι σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

                                                                      Από πλευράς του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή». «Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», είπε ο Κλάους στο CNBC, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να επιλύσουν τις κρίσεις χρεών και να στηρίξουν την Ελλάδα, είπε πηγή της γαλλικής προεδρίας. Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησαν επίσης σχετικά με την ιδέα να συμπεριληφθεί το νόμισμα της Κίνας, το γιουάν, στα Ειδικά Δικαιώματα Εκταμίευσης (special drawing rights, SDRs) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ένταξη του γιουάν στο «καλάθι» αυτό των νομισμάτων από το ΔΝΤ θα το καθιστούσε ένα από τα νομίσματα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.


Βενιζέλος - Παπούλιας τα μέτρα τους έχουν εξαντλήσει!






Η κρίση δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000. Η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας", τόνισε σε δραματικό τόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ως βαλβίδα εκτόνωσης αναμένει η Κυβέρνηση να λειτουργήσει το διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών που συνεδριάζει αυτή την ώρα, παρουσία των υπουργών κ.κ. Βενιζέλου, Ρέππα, Κουτρουμάνη.

Καταλόγισε δε έλλειψη πολιτικού και θεσμικού επιπέδου στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι "η νευρικότητα που υπάρχει σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης -για δικούς τους εσωτερικούς λόγους- ξεσπάει πάνω μας".

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη "να είμαστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, για να μην χρησιμοποιούνται επιχειρήματα ή άλλοθι σε βάρος μας" και συνέχισε: "Δεν μπορούμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Να εκβιαζόμαστε από τις αγορές και να ταπεινωνόμαστε επειδή έχουμε δημοσιονομικό πρόβλημα. Η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, δεν το αντέχει".  
 
Εάν ο Πρόεδρος κ. Παπούλιας θέλει να σωθούν οι Έλληνες και η Πατρίδα μας, να παραιτηθεί άμεσα και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός και μόνον αυτός εάν θέλει να σωθεί η να πτωχεύσει και να γίνει Αργεντινή του 2000. Πάντως το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται γνωρίζει πολύ καλά ότι το μόνο που  μπορεί κάνει είναι η καταστροφή της Ελλάδας μας. 


Ο λαός θέλει εκλογές.


Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.


 
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν, με κύριο το επιχείρημα ότι το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές.


 Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, το οποίο εισήχθη σε πρώτη ανάγνωση και συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα σε δεύτερη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως το καταψηφίζουν, με κύριο το επιχείρημα ότι το νομοθέτημα είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει τις εκλογές, ενώ εξέφρασαν αντιρρήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την διατύπωση των ερωτημάτων στα δημοψηφίσματα κ.α.
Εισηγούμενος το νομοθέτημα ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο ελληνικός λαός δεν ποδηγετείται και ότι το δημοψήφισμα δεν υποκαθιστά τη λαϊκή εντολή, παρά αφορά συγκεκριμένο ζήτημα. «Διαγιγνώσκω μία προσπάθεια αντί να μιλήσουμε επί της ουσίας, να μιλήσουμε επί της συγκυρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, επιπλέον, καταλόγισε «φοβία» στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναντι ενός θεσμού άμεσης δημοκρατίας. Όπως, μάλιστα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, αν διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός του 2011 θα αφορά θέματα που σχετίζονται με τη δύσκολη ζωή των Ελλήνων, «κοινωνική και οικονομική», και για τα οποία θα αποφασίσει η Βουλή.
«Αν κάποιος έλεγε, δε μας αρέσει ο εκτελεστικός νόμος γιατί δεν απηχεί το πνεύμα της διάταξης ή δεν το εφαρμόζει σωστά, να το εξέταζα μαζί σας. Λέει, όμως, για επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, δηλαδή υποβαθμίζουμε έτσι την κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ο οποίος, ταυτόχρονα, τόνισε ότι επιθυμεί τη συνεννόηση με τα κόμματα και εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές που θα προκύψουν από τον κοινοβουλευτικό διάλογο.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Κυριακοπούλου, ανέφερε ότι καλύπτεται ένα νομοθετικό κενό, καθώς ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στο Σύνταγμα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί ψηφισμένου νομοσχεδίου, ποτέ δεν ήρθε εκτελεστικός νόμος. Πρόσθεσε δε, ότι διευρύνεται η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία.
«Όχι» από την αντιπολίτευση
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ τόνισε ότι με αυτή του τη μορφή δεν μπορεί να το ψηφίσει και ζήτησε αλλαγές προκειμένου να αλλάξει θέση.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Αν. Νεράντζης, ενώ εξέφρασε την θεσμική συμφωνία του κόμματός του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό που φέρνει η κυβέρνηση έρχεται άκαιρα για συζήτηση, σημειώνοντας ότι αποτελεί «διάφανο μανδύα, για να αποφύγει η κυβέρνηση τις εκλογές». «Κανένα δημοψήφισμα δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται», επεσήμανε ο κ. Νεράντζης.
Ως ένα μέσο για να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές «και σε ζητήματα που είναι ανώδυνα να εμφανιστεί ως πλειοψηφόν κόμμα» εκτίμησε και το ΚΚΕ το νομοσχέδιο, δια του ειδικού αγορητή του Α. Σκυλλάκου, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, πως αποπροσανατολίζει το λαό από τη σημερινή κατάσταση.
«Δημιουργείται ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βγούμε από την κρίση. Είναι σε εξέλιξη η προπαγάνδα ότι για την κατάσταση στη χώρα μας φταίει το πολιτικό σύστημα και θα γίνει προσπάθεια να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλλάκος.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης τόνισε, ότι αν και το κόμμα του τάσσεται υπέρ των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το υπουργικό συμβούλιο, για το ποια ερωτήματα θα τίθενται στο δημοψήφισμα και ακόμη να μπορεί κάθε κόμμα να διατυπώσει ένα ερώτημα, δεδομένου ότι θα είναι πολλαπλά τα ερωτήματα. «Θέλετε να βγάλετε επικοινωνιακά ότι το σύνολο της Βουλής θέλει τα δημοψηφίσματα και μετά να βάλετε τα ερωτήματα που θέλει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Πλεύρης.
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη συρρίκνωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και ότι θέτει ένα απολύτως ελεγχόμενο από την κυβερνητική πλειοψηφία πλαίσιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής Βασίλης Μουλόπουλος.
Ακόμη, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράστηκε προβληματισμός και αντίρρηση, για την πρόβλεψη να μην προσμετρώνται τα «λευκά» ψηφοδέλτια ως έγκυρα.


Οι σωτήρες μας!

Κοίτα ποιοί θέλουν να μας σώσουν...

Παρακολουθώντας από το κανάλι της Βουλής τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τις τράπεζες σε κυριεύει ένα αίσθημα βαθιάς μελαγχολίας.
Επί τρία τέταρτα της ώρας οι ψηφολέκτες εκφωνούσαν και ξαναεκφωνούσαν τα ονόματα των βουλευτών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το Σώμα συναινούσε επί της αρχής των διατάξεων του νομοσχεδίου. Συνολικά η όλη διαδικασία, μαζί με την καταμέτρηση, διήρκεσε περίπου μία ώρα, αντί για περίπου 3 λεπτά που διαρκεί σε όλα τα κοινοβούλια των προηγμένων χωρών του κόσμου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί η ψηφοφορία διεξάγεται ηλεκτρονικά καθώς ο κάθε βουλευτής χρησιμοποιεί την κάρτα του.
Ορισμένοι θα πουν αυτό μας μάρανε. Ναι, αυτό μας μάρανε γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτοί που κόπτονται για τον εκσυγχρονισμό και τη σωτηρία του κράτους αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους ηλεκτρονικές κάρτες (το σύστημα έχει εγκατασταθεί στη Βουλή των Ελλήνων εδώ και περίπου 15 χρόνια) με χιλιάδες αστείες προφάσεις:
Αλλος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να θυμάται να έχει την κάρτα συνέχεια μαζί του, άλλος ότι δεν μπορεί να μάθει να τη χρησιμοποιεί, άλλος ότι φοβάται πως θα κάνει λάθος, άλλος ότι χάνεται η μαγεία της διαδικασίας.
Δοξάστε τους, Αυτοί -κατά τα άλλα θέλουν- να μας σώσουν...


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More