22.9.11

Τότε προς τι αυτή η λεκτική τρομοκρατία.

Ο Rompuy αποκλείει την ελληνική χρεοκοπία!






Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι τόνισε σε ομιλία του ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». «Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο», είπε ο Βαν Ρομπάι σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU).

                                                                      Από πλευράς του, ωστόσο, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή». «Μπορώ να φανταστώ μια χώρα της ευρωζώνης να εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Τεχνικά, διοικητικά, είναι δυνατόν», είπε ο Κλάους στο CNBC, στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προτίθενται να επιλύσουν τις κρίσεις χρεών και να στηρίξουν την Ελλάδα, είπε πηγή της γαλλικής προεδρίας. Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της, πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συζήτησαν επίσης σχετικά με την ιδέα να συμπεριληφθεί το νόμισμα της Κίνας, το γιουάν, στα Ειδικά Δικαιώματα Εκταμίευσης (special drawing rights, SDRs) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ένταξη του γιουάν στο «καλάθι» αυτό των νομισμάτων από το ΔΝΤ θα το καθιστούσε ένα από τα νομίσματα αναφοράς στις διεθνείς συναλλαγές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More