23.11.11

Με τις υγείες τους.

Σοκ στην Ευρώπη για την αποτυχία διάθεσης των γερμανικών ομολόγων!


 
Δεν θα περίμενε ποτέ κανείς ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα, θα άγγιζε και τη Γερμανία...
 
Σοκ στην Ευρώπη για την αποτυχία διάθεσης των γερμανικών ομολόγων
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας απέδωσε σήμερα στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές χρήματος την αποτυχία πλήρους διάθεσης δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησής τους.

Ο Οργανισμός διακράτησε τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ διέθεσε 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%. Αρχικώς το Βερολίνο στόχευε στην άντληση ποσού 6 δισ. ευρώ.

 Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου διπλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δηλώσει εάν και πότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας είχε διακρατήσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό κατά το παρελθόν.

Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών", ανακοίνωσε ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του Γερμανικού χρέους.

 "Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά", καταλήγει η ανακοίνωση.


Πηγή: ΑΠΕ


Και εις ανώτερα κ. Αντιπρόεδρε!

FT: Χειρότερος υπ. Οικονομικών της ΕΕ ο Ευ. Βενιζέλος!


 
«Στα δημόσια οικονομικά όπως και στο ποδόσφαιρο, κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δική της ομάδα», αναφέρουν...
 
FT: Χειρότερος υπ. Οικονομικών της ΕΕ ο Ευ. Βενιζέλος
σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, που αποφάσισαν να αξιολογήσουν πόσο «καλοί παίκτες» είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης.

Δυστυχώς για τον κ. Βενιζέλο, η βρετανική εφημερίδα έδωσε στον Έλληνα υπουργό την τελευταία θέση, ανάμεσα σε 18 ομολόγους του.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι δημιουργοί της λίστας έλαβαν υπόψη τους στην κατάταξή τους την ικανότητα του κάθε πολιτικού αλλά και κατά πόσο είναι «ομαδικοί παίκτες».

Επίσης «μέτρησαν» τις επιδόσεις τους στο «γήπεδο» της οικονομικής πολιτικής, αλλά και την ανταπόκριση των αγορών στις κινήσεις τους.




Καλύτερος όλων στην Ευρώπη αποδείχθηκε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. Οι Financial Times τον έθεσαν στην κορυφή της λίστας γιατί είδε έγκαιρα την ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών αλλά και γιατί συμβούλευσε τους ομολόγους τους να παραδειγματιστούν από την τραπεζική κρίση της Σουηδίας τη δεκαετία του 1990.

Υπό τον Μποργκ, η οικονομία της Σουηδίας παρουσίασε εξαιρετική ανάπτυξη το 2011. Στη δεύτερη θέση της αξιολόγησης των Financial Times βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στο τέλος χαροπαλεύει- όπως και η οικονομία του- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος», αναφέρει η εφημερίδα. Σε παρόμοια μοίρα είναι και ο Γάλλος υπουργός Φρανσουά Μπαρουάν.
 Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Βενιζέλος είναι «ενεργητικός και φιλόδοξος, αλλά «δεν του αρέσουν οι λεπτομέρειες και ειδικά τα νούμερα».
«Οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας πάγωσαν όταν επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του.
Υπό τον κ. Βενιζέλο, βγήκαν σκληροί νόμοι, αλλά εφαρμόστηκαν λίγες μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, να οδηγούν τη χώρα εκτός στόχου για το έλλειμμα του 2011, με απόκλιση περίπου 1,5-2% του ΑΕΠ», αναφέρει το δημοσίευμα.


Δεν τους απασχολεί το θέμα τους πολιτικούς εξουσιαστές...

Ἔκλεισαν 3.000 ἐπιχειρήσεις μέσα σὲ δύο χρόνια στὴν Θεσσαλονίκη!


 
Ζοῦμε ἱστορικὲς στιγμές! Κυριολεκτικῶς! 

Έκλεισαν 3.000 βιοτεχνίες στη περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσα σε δυο χρόνια.

Σοκαριστικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος και είναι ενδεικτικά της κρίσης που περνάει το εμπόριο.
Για την ακρίβεια, 2.920 είναι οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη τη διετία 2010-2011 ενώ 18 μεταποιητικές, επέλεξαν, ως ύστατη διέξοδο, την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα (έντεκα πέρυσι και επτά φέτος)…
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο σημαντικά μειωμένες είναι οι εγγραφές φέτος στο ΒΕΘ σε σχέση με πέρσι. Φέτος άνοιξαν 692 επιχειρήσεις ενώ πέρσι 1002.
Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2012 απαξιώνει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία και πως «σταδιακά η πλειονότητα των Ελλήνων φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων και των μέχρι σήμερα συνεπών θα οδηγηθούν, σε οριστική στάση πληρωμών».
«Οι Έλληνες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μία σωρεία, «ευρηματικών» χαρατσιών και δεν έχουν τίποτε άλλο να δώσουν» συμπλήρωσε. (ἐγκληματικότητα)
Δὲν εἶναι μόνον ποὺ τὶς ἔκλεισαν. 
Εἶναι ποὺ παραμένει ἀμφίβολον τὸ πότε, τὸ πῶς καὶ τὸ ἐὰν θὰ ξαναγεννηθῇ ἐπιχειρηματικότης στὴν Θεσσαλονίκη.   Καὶ σὲ ὅλη τὴν Ἑλλάδα φυσικά. 
Διότι κακὰ τὰ ψέμματα.
Τὰ γεγονότα ποὺ ἀντιμετωπίζουμε εἶναι πρωτοφανῆ καὶ μοναδικά. 
Ἠ κατοχὴ, ὑπὸ τῆς ὁποίας διαβιοῦμε,  εἶναι ἰδιόμορφη.
Πράγματι θὰ φύγουν. Καὶ θὰ φύγουν μὲ τὶς κλωτσιές. Ἀλλὰ αὐτὸ πρέπει νὰ τὸ κάνουμε ὅλοι μαζύ. 
Ἔως τῆς στιγμῆς ποὺ θὰ τὸ ἀντιληφθοῦμε, χρειαζόμαστε χρόνο.
Κι ἔως τῆς στιγμῆς ποὺ θὰ τὸ ξεπεράσουμε, κι ἄλλον χρόνο.
Δῆλα δή, ἀδυνατῶντας νὰ ὁρίσουμε τὴν χρονικὴ στιγμὴ ποὺ θὰ συμβοῦν ὅλα ὅσα ἔπονται, πρέπει νὰ ὁπλιστοῦμε μὲ μεγάλα ἀποθέματα ὑπομονῆς καὶ θελήσεως. 
Σαφῶς ἀπὸ τὰ πρῶτα μας μελήματα θὰ πρέπῃ πάντα νὰ παραμένῃ ἡ αὐτάρκεια καὶ ἡ ἐπαναδημιουργία πρωτογενοῦς παραγωγῆς. 
Ἀλλὰ καὶ γιὰ αὐτὸ, ἐξ ὅσων ἀντιλαμβάνομαι, χρειαζόμαστε χρόνο. 
Συνεπῶς;
Συνεπῶς, τρέχουμε, παλεύουμε, ὑπομένουμε διότι πράγματι ὑπάρχει φῶς στὴν ἔξοδο.
Κι ἔξοδος ὑπάρχει. 
Ἀλλὰ θέλει χρόνο καὶ δύναμι γιὰ νὰ φθάσουμε.
Φιλονόη. 
Ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη ἐκ τοῦ Πόντου


Ρωμαϊκό λουτρό αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη!

Ῥωμαϊκὸν λουτρὸν ἀπεκαλύφθῃ στὴν Σμύρνη!


 
Τοὐλάχιστον στὴν γείτονα κάνουν κάτι. Δὲν κάθονται νὰ λιβανίζουν μόνον τὰ περασμένα παλαιονεοταξικά τους ἐπιτεύγματα. 
Καλοὶ (γιὰ αὐτοὺς) οἱ πρόγονοί τους, ἀλλὰ σκάβουν.
Κι ὅσο σκάβουν, τόσο βρίσκουν.
Κι ὅσο βρίσκουν, τόσο θυμᾶμαι τὸν Γερουλᾶνο καὶ τὶς ἐκθέσεις ποὺ πληρώνουμε γιὰ νὰ μὴν στενοχωριέται ἡ μαμά του. 
Φιλονόη.

Ρωμαϊκό λουτρό αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη.

 
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Μητρόπολης, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Yeniköy και Özbek  στη Σμύρνη, έφεραν στο φως ρωμαϊκό λουτρό, ορθογώνιου σχήματος, διακοσμημένο με ψηφιδωτά και γλυπτά των θεών Δία και  Τύχη καθώς και μινιατούρες μονομάχων.
Η περιοχή της αρχαίας πόλης της Μητρόπολης αποτελεί αρχαιολογικό χώρο όπου διενεργούνται πολλές ανασκαφές λόγω του πλήθος των αρχαίων ερειπίων που υπάρχουν εκεί. Οι ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και 20 χρόνια με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πλήθους πολιτιστικών ιδρυμάτων και του αρχαιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Trakya.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών Serdar Aybek ανέφερε ότι τα ευρήματα στην περιοχή ξεκινούν από την γεωμετρική περίοδο και φτάνουν μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Η αρχαία Μητρόπολη ήταν μια πόλη των Τεχνών, σύμφωνα με τον Aybek.«Η αρχαία Μητρόπολη έχει ιστορία 5000 ετών, που ξεκινά από την πρώιμη περίοδο του Χαλκού» εξηγεί και οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμικά τόσο από την πρώιμη όσο και από την μέση περίοδο του Χαλκού.Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ευρήματα Χετιτικής προέλευσης. Η Μητρόπολη βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία πόλη της Εφέσου και όλα της τα κτίρια και γλυπτά άγγιζαν την τελειότητα, σύμφωνα με τον Aybek. «Η Μητρόπολη είναι μια αρχαία ελληνιστική πόλη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η θεά Άρτεμις προστάτευε την πόλη. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ξανασυναντήσει σε αρχαίες πόλεις της Ανατολής καθιστώντας την Μητρόπολη ακόμα πιο μυστηριώδης» εξηγεί ο Aybek. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών, που διήρκησαν 4 μήνες, αποκαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό λουτρό στη Μητρόπολη. «Αυτή την χρονιά ανακαλύψαμε νέα κτίρια στη Μητρόπολη» αναφέρει ο Aybak προσθέτοντας ότι ένα από αυτά είναι ένα ρωμαϊκό λουτρό 100 τ.μ.
Το λουτρό έχει ορθογώνιο σχήμα και είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά ενώ περιελάμβανε και χώρο αθλημάτων. «Το νέο ρωμαϊκό λουτρό που βγήκε στο φως φέτος είναι μικρότερο από άλλα λουτρά που έχουμε ανακαλύψει στη Μητρόπολη» επισημαίνει ο Aybek. «Την επόμενη χρονιά θα επικεντρωθούμε σε αυτές τις περιοχές».
Στο ρωμαϊκό λουτρό που πιστεύεται ότι χτίστηκε το 2ο αι. π.Χ. από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο Πίο  ανακαλύφθηκαν και τα γλυπτά του θεών Δία και Τύχης.
Η αρχαία πόλη της Μητρόπολης ανακαλύφθηκε αρχικά το 1972 από τον καθηγητή Recep Meriç, από το πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Σμύρνης. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο που φέρνει γνωρίσματα από τους κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους, ξεκίνησαν το 1989. Η πιο γνωστή πρώιμη εγκατάσταση στον περιοχή ανάγεται στην νεολιθική εποχή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για επικοινωνία και επιρροή με τον παραθαλάσσιο πολιτισμό της Τροίας Ι.
Μια σφραγίδα γραμμένη στα ιερογλυφικά, παρόμοια με αυτή των Χετιτικών, ανακαλύφθηκε στην ακρόπολη της Μητρόπολης αλλά δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Το χετιτικό βασίλειο της Arzawa είχε την πρωτεύουσα στο Apasas (αργότερα Έφεσος) 30 χιλ. Περίπου ΝΔ.
Η αρχαία Μητρόπολη ήταν μέρος του ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου, όπου και έφτασε στο αποκορύφωμά της επιδεικνύοντας πλούσια πολιτιστική και οικονομική ζωή. Ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Άρη, ο ένας από τους δύο γνωστούς μέχρι τώρα ναούς αφιερωμένους σε αυτόν, βρισκόταν επίσης εδώ. (Ἔρρωσο)
 Ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη ἐκ τοῦ Πόντου


Η Σοβιετική Ένωση ήταν “η μεγάλη Ρωσία”!

Β. Πούτιν: Η Σοβιετική Ένωση ήταν “η μεγάλη Ρωσία”!


 
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποδεχόμενος βετεράνους και συνταξιούχους στο Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η ΕΣΣΔ υπήρξε η “Μεγάλη Ρωσία”, κατηγορώντας συγχρόνως τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της, ότι “παραιτήθηκε από την εξουσία” το 1991 χωρίς να πετύχει την Ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις έγιναν πολύ κοντά στην 20ή επέτειο από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
“Καθώς πήγαινα να επισκευάσω ένα λάστιχο για το αυτοκίνητό μου με ρώτησαν: εσύ είσαι υπέρ της ΕΣΣΔ ή της Ρωσίας;”, θυμήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. “Έχοντας ψευδαισθήσεις τούς απάντησα: έχει καμία διαφορά; Την ονομάζουμε αλλιώς, στην πραγματικότητα είναι η Μεγάλη Ρωσία”.
“Οι άνθρωποι έπαψαν να συναισθάνονται τι συνέβαινε στ’ αλήθεια, καθώς τούς διαβεβαίωναν ότι μετά από πολύ λίγο καιρό ο λαός θα ζούσε όπως οι Παριζιάνοι και οι Λονδρέζοι”, δήλωσε ο Πούτιν.
“Έτσι φθάσαμε στην 21η Δεκεμβρίου του 1991, την ημέρα που ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε της εξουσίας. Δύο φορές συνέβησαν τόσο δραματικές εξελίξεις στην ιστορική διαδρομή μας και μιλώ για την παραίτηση απο την ανώτατη ηγεσία μας στις ευθύνες της, στα προνόμια της εκτελεστικής εξουσίας. . . Πρώτη φορά έγινε την εποχή του τελευταίου Τσάρου, στις 2 Μαρτίου 1917, με επακόλουθο τρομακτικά, αιματηρά γεγονότα, δεύτερη φορά επαναλήφθηκε επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ”, είπε ο Πούτιν.
Ο Γκορμπατσόφ συνιδιοκτήτης της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Novaia Gazeta, τηρεί επικριτική στάση απέναντι στον πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον Πούτιν, ιδίως αφότου ο τελευταίος ανήγγειλε ότι μετά μια οκταετή προεδρία, την περασμένη 10ετία, θέλει να επανέλθει την ερχόμενη άνοιξη στο ύπατο αξίωμα.
 Όμως ο Γκορμπατσόφ χρεώνεται από μια πλειοψηφία Ρώσων για τα δεινά στη ρωσική οικονομία που κληροδότησε, με χαρακτηριστικό τις χρόνιες ελλείψεις αγαθών και την ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου.


Τα χρήματα να δοθούν στους συνταξιούχους.

Εισαγγελέας για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ!


Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα για τη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτήρισε, χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ζήτησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, παραθέτοντας στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων.
Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπερδανεισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τα χρέη των οποίων, όπως είπε, «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Αυγενάκης, το 2010 το ΠΑΣΟΚ έλαβε επιχορήγηση ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 15,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011, πρόσθεσε ο βουλευτής, τα κόμματα έλαβαν συνολικά 13.505.000 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν 12.300.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν επιχορήγηση και 1.205.000 εκατομμύρια ευρώ ήταν ενίσχυση για ερευνητικούς σκοπούς.
Όσον αφορά τα δάνεια και τα χρέη των ελληνικών κομμάτων ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, «μεγαλύτερος οφειλέτης σήμερα είναι η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα 105 εκατομμύρια ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 15 εκατομμύρια ευρώ», ενώ «ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που χρωστά 114 εκατ. ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια».
Σε αυτές, συνέχισε ο κ. Αυγενάκης, προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε «άκρως προκλητικές» τις χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που, όπως είπε, «η αγορά έχει στεγνώσει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν σχεδόν καμία πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», ενώ «έχουν μειωθεί κατακόρυφα συντάξεις και μισθοί».
Κατέθεσε τέλος σειρά προτάσεων της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία ζητεί τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50%, την απαγόρευση δανειοδότησης από τις τράπεζες και την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.


Η Ελλάδα τι δηλώνει;

«Εμείς θα καταδικάσουμε τους Ελληνοκύπριους στην ανέχεια» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος!

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε !
Άγκυρα, Τουρκία :«Αυτή η "μισερή" Ένωση θα έχει μισή προεδρία» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο μισό του έτους 2012. Σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία ως αντίδραση, ο Αμπ.Γκιούλ είπε: «Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο έκανε δηλώσεις, μεταξύ άλλων, για την Κύπρο και την ΕΕ.

«Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν προκαλεί στην ΕΕ ένα εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου.

Ο Αμπ.Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, είπε: «Έχετε δίκιο» και πρόσθεσε: «Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της ΕΕ απώλεια κύρους».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση όλων των αρχών της ΕΕ και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή η "μισερή" Ένωση (σ.σ. εννοεί την ΕΕ) θα έχει μία μισή προεδρία».

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια κίνηση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, ο Αμπ.Γκιουλ είπε ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι».

«Παράνομες οι έρευνες»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινές και κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο είναι παράνομες.

Πρόσθεσε πως θα έπρεπε πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πως οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να μοιραστούν εξίσου.


Και όμως εξακολουθεί να είναι υπουργός!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλειστά επαγγέλματα, κυβέρνηση, Π
«Καρφιά» Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Μόνο ασχολίαστες δεν μπορούν να περάσουν οι νέες αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο λίγο ως πολύ χρεώνει τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στο πεδίο της ύφεσης και στο δημοσιονομικό πεδίο.
«Δεν θέλω να θυμίσω τώρα τι έγινε τα τελευταία δυο χρόνια. Όπως ξέρετε εγώ χειρίζομαι τα ζητήματα αυτά τους τελευταίους πέντε μήνες σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και έχω πει πολλές φορές απευθυνόμενος και στη Βουλή, ότι υπάρχουν δυο μεγάλα πεδία στα οποία κινείται το πρόγραμμα προσαρμογής: το ένα πεδίο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έπρεπε να έχουμε κάνει προ πολλού και οι οποίες έπρεπε στην πραγματικότητα να συγκροτούν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και υπάρχει και το πεδίο της εν στενή εννοία δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή της δραστικής, φιλόδοξης και πολύ γρήγορης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, υπό συνθήκες ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας χτες στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, «καρφώνοντας» τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Τι χρεώνει ο κ. Βενιζέλος στον πρώην υπουργό Οικονομικών; Αφενός τις μεγάλες καθυστερήσεις στη προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα έδιναν ώθηση στη πραγματική οικονομία π.χ. το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, που ακόμα αποτελεί σημείο τριβής με τη Τρόικα, αφετέρου τη καθυστέρηση στη λήψη εκείνων των μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κυρίως στο πεδίο της φοροδιαφυγής. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Τρόικα επισημαίνει συνεχώς την αναποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, χωρίς ακόμα να έχει γίνει πραγματική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μια κίνηση που σύμφωνα με έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του ίδιου του υπουργείου έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές και σίγουρα πριν τη προώθηση όλων αυτών των φορολογικών μέτρων που έχουν προωθηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και «σκοντάφτουν» στους σαθρούς μηχανισμούς βεβαίωσης και είσπραξης φόρων, τελών και προστίμων.
Στον πρώην υπουργό Οικονομικών χρεώνεται, επίσης, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων εκείνων που θα έστελναν ένα μήνυμα στις αγορές σε περιόδους κρίσιμες. Από την άλλη δεν πρέπει, ωστόσο, να λησμονεί κανείς τις απίστευτες κόντρες και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου, κάτι για το οποίο ασφαλώς δεν είχε ευθύνη ή έστω τη μοναδική ευθύνη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου...


Ξέρουμε τι θέλει η Μέρκελ...

Μέρκελ: Υπογράψτε κύριε Σαμαρά αν θέλετε την 6η δόση
Μέρκελ: Υπογράψτε κύριε Σαμαρά αν θέλετε την 6η δόση!

Την ενυπόγραφη δέσμευση όλων των ελληνικών κομμάτων που στηρίζουν την νέα κυβέρνηση Παπαδήμου ζήτησε ρητά σήμερα από το βήμα της γερμανικής Βουλής και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στη συζήτηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2012, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε και η ίδια, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι οι έγγραφες δεσμεύσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
«Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και γι΄ αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι (...) δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και δήλωσε τη λύπη της για το γεγονός ό,τι εκείνος που δεν υπογράφει, εννοώντας προφανώς τον κ. Σαμαρά, είναι ομοιδεάτης της: «Είναι ακόμα πιο λυπηρό για εμένα ότι εκείνος που αρνείται να υπογράψει ανήκει στην πολιτική οικογένεια των συντηρητικών».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλον Γιουνκέρ, έστειλε χτες τελεσίγραφο στα τρία ελληνικα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ζητώντας τους ρητά να δώσουν έγγραφες εγγυήσεις με υπογραφή των πολιτικών αρχηγών στις οποίες θα δηλώνεται σαφώς η δέσμευση τους στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, για τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και στα οικονομικά μέτρα που απορρέουν από αυτήν. Διαφορετικά, δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση.
Αντίστοιχες δηλώσεις είχαν κάνει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, όμως σήμερα η κ. Μέρκελ το ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στην γερμανική Βουλή.
Με την κίνηση αυτή, οι ευρωπαίοι εταίροι και ομοιδεάτες του κ. Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο για ελιγμούς στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καθώς θα πρέπει -με κάποιον τρόπο- να βάλει την υπογραφή του και να δεσμευτεί ότι  ακόμα και αν κερδίσει τις εκλογές θα εφαρμόσει τα μέτρα που ζητούν οι εταίροι και δανειστές μας. Με λίγα λόγια, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι την συνεδρίαση στο Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, διαφορετικά τίθεται σε αμφιβολία η καταβολή μισθών και συντάξεων Δεκεμβρίου αν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση...


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More