23.11.11

Η Ελλάδα τι δηλώνει;

«Εμείς θα καταδικάσουμε τους Ελληνοκύπριους στην ανέχεια» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος!

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε !
Άγκυρα, Τουρκία :«Αυτή η "μισερή" Ένωση θα έχει μισή προεδρία» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο μισό του έτους 2012. Σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Τουρκία ως αντίδραση, ο Αμπ.Γκιούλ είπε: «Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο έκανε δηλώσεις, μεταξύ άλλων, για την Κύπρο και την ΕΕ.

«Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν προκαλεί στην ΕΕ ένα εφησυχασμό από πλευράς στρατηγικής, με αποτέλεσμα να παγώνουν και αυτοί τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου.

Ο Αμπ.Γκιούλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, είπε: «Έχετε δίκιο» και πρόσθεσε: «Στις επαφές που έχουμε με τις χώρες της ΕΕ λέμε ότι η ένταξη είναι στρατηγική μας επιλογή, αλλά υπόθεση τιμής για σας. Θα κάνουμε αισθητή την πίεσή μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο που δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο. Εμείς λέμε ότι αυτό συνιστά για λογαριασμό της ΕΕ απώλεια κύρους».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το 2012 μπορεί να συμβεί η μεγαλύτερη απώλεια κύρους. Σκεφτείτε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση όλων των αρχών της ΕΕ και μάλιστα με τρόπο ελλιπή και μισό. Αυτό ήταν παράδειγμα παραβίασης των κανόνων της οικογένειας. Και τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ελλιπής χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Αυτή η "μισερή" Ένωση (σ.σ. εννοεί την ΕΕ) θα έχει μία μισή προεδρία».

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια κίνηση διαμαρτυρίας από πλευράς Τουρκίας στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, ο Αμπ.Γκιουλ είπε ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, όσο και η κυβέρνηση έχουν κάνει τις αναγκαίες δηλώσεις. Εμείς θα τους καταδικάσουμε στην ανέχεια. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο δεν θα λάβουμε μέρος στις συνεδριάσεις όπου θα προεδρεύουν οι Ελληνοκύπριοι».

«Παράνομες οι έρευνες»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινές και κυπριακές έρευνες στη Μεσόγειο είναι παράνομες.

Πρόσθεσε πως θα έπρεπε πρώτα να έχει επιτευχθεί συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πως οι φυσικοί πόροι θα έπρεπε να μοιραστούν εξίσου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More