23.11.11

Και όμως εξακολουθεί να είναι υπουργός!

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλειστά επαγγέλματα, κυβέρνηση, Π
«Καρφιά» Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου!

Μόνο ασχολίαστες δεν μπορούν να περάσουν οι νέες αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο λίγο ως πολύ χρεώνει τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στο πεδίο της ύφεσης και στο δημοσιονομικό πεδίο.
«Δεν θέλω να θυμίσω τώρα τι έγινε τα τελευταία δυο χρόνια. Όπως ξέρετε εγώ χειρίζομαι τα ζητήματα αυτά τους τελευταίους πέντε μήνες σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και έχω πει πολλές φορές απευθυνόμενος και στη Βουλή, ότι υπάρχουν δυο μεγάλα πεδία στα οποία κινείται το πρόγραμμα προσαρμογής: το ένα πεδίο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες έπρεπε να έχουμε κάνει προ πολλού και οι οποίες έπρεπε στην πραγματικότητα να συγκροτούν το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και υπάρχει και το πεδίο της εν στενή εννοία δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή της δραστικής, φιλόδοξης και πολύ γρήγορης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, υπό συνθήκες ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας χτες στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, «καρφώνοντας» τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Τι χρεώνει ο κ. Βενιζέλος στον πρώην υπουργό Οικονομικών; Αφενός τις μεγάλες καθυστερήσεις στη προώθηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα έδιναν ώθηση στη πραγματική οικονομία π.χ. το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, που ακόμα αποτελεί σημείο τριβής με τη Τρόικα, αφετέρου τη καθυστέρηση στη λήψη εκείνων των μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κυρίως στο πεδίο της φοροδιαφυγής. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Τρόικα επισημαίνει συνεχώς την αναποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, χωρίς ακόμα να έχει γίνει πραγματική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, μια κίνηση που σύμφωνα με έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του ίδιου του υπουργείου έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, δηλαδή αμέσως μετά τις εκλογές και σίγουρα πριν τη προώθηση όλων αυτών των φορολογικών μέτρων που έχουν προωθηθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και «σκοντάφτουν» στους σαθρούς μηχανισμούς βεβαίωσης και είσπραξης φόρων, τελών και προστίμων.
Στον πρώην υπουργό Οικονομικών χρεώνεται, επίσης, η καθυστέρηση στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων εκείνων που θα έστελναν ένα μήνυμα στις αγορές σε περιόδους κρίσιμες. Από την άλλη δεν πρέπει, ωστόσο, να λησμονεί κανείς τις απίστευτες κόντρες και διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο αποκρατικοποίησης Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου, κάτι για το οποίο ασφαλώς δεν είχε ευθύνη ή έστω τη μοναδική ευθύνη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More