12.9.11

Η κυρία που παριστάνει την υπουργό Παιδείας!

«Καλή χρονιά» χωρίς δασκάλους και βιβλία!

Τις μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε βιβλία, στην πρεμιέρα της σχολικής χρονιάς, παραδέχθηκε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που το πρωί παραβρέθηκε στον αγιασμό στο Α' δημοτικό σχολείο Αγίας Παρασκευής. Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι καταγγέλλουν την έλλειψη διδακτικού προσωπικού και βιβλίων, προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και προειδοποιούν ακόμα και για κλείσιμο των σχολείων ελλείψει πόρων.
 
Με το πέρας του αγιασμού στο σχολείο της Αγ. Παρασκεύης, η υπουργός, η οποία έγινε δέκτης διαμαρτυριών, δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει να αντιμετωπίσει τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ αναφερόμενη στην έλλειψη βιβλίων είπε ότι με το ψηφιακό σχολείο και τη συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων και φορέων θα αντιμετωπίσουμε την προσωρινή έλλειψη βιβλίων. Η υπουργός δέχθηκε και τη διαμαρτυρία γονέων
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, σε συνέντευξη τύπου, υπάρχουν 4.700 κενές οργανικές θέσεις ενώ 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων δεν έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο και κανείς δεν έχει δει το DVD. Προέβλεψε, επίσης, ότι έως τον Νοέμβριο τα σχολεία θα έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης πόρων.
"Οι διευθυντές δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα σχολεία χρωστάνε στους πάντες τα πάντα", είπε. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΟΕ "τα σχολεία ξεκίνησαν με τις χειρότερες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας", και "σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει κανένα βιβλίο, άλλες έχουν παραλάβει πολύ λίγους τίτλους. Ακόμη και το περίφημο DVD δεν το έχει δει κανένας εκπαιδευτικός".
Τα σχολεία που δεν έχουν παραλάβει βιβλία στην Αττική, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποιήσε η ΔΟΕ είναι τα σχολεία: Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου - Περάματος, Κορυδαλλού, Μακρυγιάννη και Περικλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Β. Χαλκιδικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β', Θεσσαλονίκης Γ', Θεσσαλονίκης Ε', Θεσσαλονίκης ΣΤ', Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Κ. Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, τα περισσότερα κενά στα δημοτικά σχολεία καταγράφονται στον Πειραιά (372), τη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), την Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), τα Χανιά (229) και την Α' Αθήνας (214).
"Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο απαράδεκτο", είπε ο κ. Μαντάς και τόνισε ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν δέχεται τη συγγνώμη της υπουργού.
Σημειώνεται ότι οι δάσκαλοι έχουν προαναγγείλει 24ωρη απεργία για τις 22 Σεπτεμβρίου, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, θα είναι "μόνο το πρώτο βήμα, ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση". Επίσης ζήτησε από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να στείλουν τις εισηγήσεις τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στον αγιασμό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας παρέστη η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το σχολείο αυτό είναι ένα από τα 961 σχολεία στην Ελλάδα, τα οποία πέρυσι ήταν 800, που ξεκίνησαν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Η υφυπουργός, αναφέρθηκε στις ελλείψεις τονίζοντας: "Πράγματι, παιδιά, τα βιβλία άργησαν φέτος. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να βρούμε πού ήταν το πρόβλημα και να το διορθώσουμε".Μόνο ο λαός ενωμένος θα τους σταματήσει.

Ηλίας Μόσιαλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων!

Δηλώσεις Ηλ. Μόσιαλου για το ειδικό τέλος και τις αντιδράσεις ΓΕΝΟΠ .


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας ΜόσιαλοςΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής και νέων μέτρων αν χρειαστεί άφησε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό βήμα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα, αλλά ο στόχος της είσπραξης δεν αλλάζει. Αν δεν εισπραχθούν τα έσοδα, θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στους στόχους που έχουμε βάλει».

Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά τη ΝΔ, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΝΔ. Είναι με τις δυνάμεις της αδιαφάνειας, συμπαρατάσσεται με τις δυνάμεις που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω;»

Όσον αφορά το έκτακτο τέλος ακινήτων που θα επιβληθεί, διευκρίνισε ότι αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι τους ενοικιαστές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλύεται στον ιδιοκτήτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που δηλώνει ότι θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω» να υπάρχουν κινήματα κατά του «λαδώματος» και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.

Μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών .

Σημειώνονται σημαντικές αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο οκτάμηνο του έτους στα 18,1 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.


Νέα κυκλοφορία: Διλοχία ΚυνηγώνΔΙΛΟΧΙΑ ΚΥΝΗΓΩΝ
Στα κρησφύγετα του «Καπετάν-Γιώτη»
Αρχές του 1948... Οι συμμορίτες του ΕΛΑΣ ρημάζουν την Ελλάδα. Χωριά καίγονται, πολίτες δολοφονούνται, ανήλικα παιδιά αρπάζονται από τους γονείς τους και στέλνονται στον «σοβιετικό παράδεισο»...  Το Γ.Ε.Σ. αποφασίζει να δημιουργήσει, στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μια μονάδα απαλλαγμένη από τις «υποχρεώσεις» του τακτικού Στρατού. Είναι η περίφημη «Διλοχία Κυνηγών»... Αποστολή της είχε την σύλληψη του καπεταν-Γιώτη και την εξόντωση των συμμοριακών του ομάδων.  Ο συγγραφέας, τότε νεαρός λοχαγός, υπηρετεί στην μονάδα υπό τις διαταγές του θρυλικού ταγματάρχη Μπραήμη. Στις σελίδες του βιβλίου εξελίσσεται μία άγνωστη αλλά και συναρπαστική ιστορία για την δράση της «Διλοχίας» και τις σκληρές μάχες που έδωσε στα βουνά της Ρούμελης. Οι περιγραφές των μαχών στο «Δενδρούλι», η μάχη στο «Καράβι», αλλά και οι συγκρούσεις με το σώμα των συμμοριτών του Καπετάν Γιώτη» είναι συναρπαστικές... Οι  εικόνες, με μια σπάνια καθαρότητα, εναλλάσσονται άνετα δίχως να σε καταθλίβει το άγχος της αγωνίας των ηρώων.  Τα αισθήματα των προσώπων που κινούνται σε μία τραγική ατμόσφαιρα σε διαπερνάν μα δε σε συντρίβουν. Αντίθετα σε παίρνουν μαζί τους παραστάτη στο αδιέξοδο. Έτσι η διαδικασία της γενίκευσης γίνεται ομαλά και η λειτουργία περνά από μόνη της στα αισθήματα και τη βούληση. Τα γεγονότα –τόσο συγκλονιστικά– φεύγουν το ένα πίσω από το άλλο με γρηγοράδα, όμως η κεντρική ιδέα και επιδίωξη μένουν για να σε φέρουν στο τέρμα με καθαρή τη σκέψη. Η γλώσσα του βιβλίου στρωτή και απαλή με τη μουσικότητα, του έπους.
Αρχές του 1948... Οι συμμορίτες του ΔΣΕ ρημάζουν την Ελλάδα. Χωριά καίγονται, πολίτες δολοφονούνται, ανήλικα παιδιά αρπάζονται από τους γονείς τους και στέλνονται στον «σοβιετικό παράδεισο»...  Το Γ.Ε.Σ. αποφασίζει να δημιουργήσει, στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μια μονάδα απαλλαγμένη από τις «υποχρεώσεις» του τακτικού Στρατού. Είναι η περίφημη «Διλοχία Κυνηγών»... Αποστολή της είχε την σύλληψη του καπεταν-Γιώτη και την εξόντωση των συμμοριακών του ομάδων.  Ο συγγραφέας, τότε νεαρός λοχαγός, υπηρετεί στην μονάδα υπό τις διαταγές του θρυλικού ταγματάρχη Μπραήμη. Στις σελίδες του βιβλίου εξελίσσεται μία άγνωστη αλλά και συναρπαστική ιστορία για την δράση της «Διλοχίας» και τις σκληρές μάχες που έδωσε στα βουνά της Ρούμελης. Οι περιγραφές των μαχών στο «Δενδρούλι», η μάχη στο «Καράβι», αλλά και οι συγκρούσεις με το σώμα των συμμοριτών του Καπετάν Γιώτη» είναι συναρπαστικές...
Οι  εικόνες, με μια σπάνια καθαρότητα, εναλλάσσονται άνετα δίχως να σε καταθλίβει το άγχος της αγωνίας των ηρώων.  Τα αισθήματα των προσώπων που κινούνται σε μία τραγική ατμόσφαιρα σε διαπερνάν μα δε σε συντρίβουν. Αντίθετα σε παίρνουν μαζί τους παραστάτη στο αδιέξοδο. Έτσι η διαδικασία της γενίκευσης γίνεται ομαλά και η λειτουργία περνά από μόνη της στα αισθήματα και τη βούληση. Τα γεγονότα –τόσο συγκλονιστικά– φεύγουν το ένα πίσω από το άλλο με γρηγοράδα, όμως η κεντρική ιδέα και επιδίωξη μένουν για να σε φέρουν στο τέρμα με καθαρή τη σκέψη. Η γλώσσα του βιβλίου στρωτή και απαλή με τη μουσικότητα, του έπους.

Από την «Κόκκινη ανταρσία» στην «επιχείρηση ΚΥΝΗΓΟΣ»
Το Κ.Κ.Ε. και η κομμουνιστική προπαγάνδα του επί ηγεσίας Ζαχαριάδη, υπεστήριζε ότι ο συμμοριτοπόλεμος «επιβλήθηκε στο Κ.Κ.Ε. από την αντιδραστική δεξιά της Ελλάδος  με την βοήθεια των  Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών» και ότι το κόμμα παρά τις «φιλειρηνικές» του διαθέσεις υποχρεώθηκε να επιδοθεί σε ένα ένοπλο αγώνα προκειμένου να υπερασπίσει την ζωή, τις δημοκρατικές ελευθερίες του Ελληνικού λαού και την εθνική ανεξαρτησία. Μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη από τους Ρώσους η προπαγάνδα της νέας ηγεσίας του κόμματος ήτο: «τον συμμοριτοπόλεμο τον προκάλεσε ο Αγγλικός ιμπεριαλισμός τον οποίο ο τυχοδιωκτισμός του Ζαχαριάδη διευκόλυνε».  Η νέα ηγεσία του δήλωνε επίσης ότι το κόμμα έπεσε θύμα της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Ζαχαριάδη και των προκλήσεων του Αγγλικού ιμπεριαλισμού.
Το Κ.Κ.Ε. εν ψυχρώ προετοίμασε, παρασκεύασε, οργάνωσε και διεξήγαγε τον συμμοριτοπόλεμο εκτελώντας εντολές της ηγεσίας του διεθνούς κομμουνισμού. Ο ξενοκίνητος συμμοριτοπόλεμος περισσότερο από μίαν τριετία (31 Μαρτίου 1946 -  Αύγουστος 1949) προξένησε τρομερές καταστροφές στον Ελληνικό λαό. Ο Εθνικός στρατός και η ηγεσία του  πολλές φορές βρεθήκαν σε δύσκολη θέση, διότι δεν ήταν ένας πόλεμος ο οποίος  είχε μέτωπα  και πρώτη γραμμή. Ο πόλεμος διεξήγετο  παντού. Οι συμμορίτες κτυπούσαν σε πόλεις, σε χωριά, στα βουνά, ακόμη και μέσα στα σπίτια. Ήταν ένα πόλεμος που είχε χωρίσει οικογένειες, αδέλφια, φίλους.
Η ηγεσία τους Εθνικού στρατού για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτού του είδους τον  πόλεμο ουσιαστικά τον ανταρτοπόλεμο των συμμοριτών, αποφάσισε να δημιουργήσει ομάδες οι οποίες θα κυνηγούν και θα κτυπούν παντού τους συμμορίτες ανεξάρτητα από τις επιχειρήσεις του Εθνικού στρατού.  Η επιχείρησης αυτή ονομάσθηκε «ΚΥΝΗΓΟΣ».  Η «Διλοχία Κυνηγών»... εντάσσεται σε αυτό το σχέδιο. Η επιχείρησης «ΚΥΝΗΓΟΣ»  δεν υπήρξε αναίμακτος. Πολλά παλληκάρια  έπεσαν στον βωμό της πατρίδος από τις σφαίρες των συμμοριτών. Η γενναιότητα, το θάρρος, η παλληκαριά, η θυσία  των ηρωικών εκείνων παλληκαριών θα παραμείνει ανεξίτηλη στις μνήμη των Ελλήνων. Ο συμμοριτοπόλεμος δεν προήλθε από εσωτερικές αιτίες. Τον επέβαλλε στην Ελλάδα το ρωσόδουλο  Κ.Κ.Ε. με εντολή της ηγεσίας του Διεθνούς κομμουνισμού.
Την καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά την δίνει ο ίδιο συγγραφέας στην αφιέρωση του βιβλίου του: «Αφιερώνεται στη μνήμη των πολεμιστών μου της «Διλοχίας Κυνηγών», που έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη Λευτεριά της Πατρίδας μας πολεμώντας εναντίον των ξενοκίνητων που αιματοκύλισαν την Ελλάδα με σκοπό να επιβάλουν το καθεστώς  της κόκκινης δικτατορίας, αλλά και στη νέα γενιά των Ελλήνων για να πλουτίσει τις γνώσεις της με τις εντυπώσεις ενός αυτόπτη μάρτυρα.»
Επικοινωνία Logxi On Line
Το Βιβλιοπωλείο  Καλώς ήρθατε στο διαδικτυακό χώρο των εκδόσεων ΛΟΓΧΗ. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και πιστεύουμε πως κατάφερε να σταθεί αντάξια των προσδοκιών του αναγνωστικού κοινού. Σήμερα το βιβλιοπωλείο μας βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 16-20 στην Αθήνα

Τολμήσαμε και αιφνιδιάσαμε με τον τρόπο που κινηθήκαμε στο χώρο της στρατιωτικής ιστορίας, του Αναθεωρητισμού, της «απαγορευμένης» Ελληνικής Ιστορίας. Στο site μας, στις διάφορες κατηγορίες των βιβλίων πιστεύουμε ότι θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα, που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα σας.  Εάν παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μας πείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@logxi.com και βέβαια στο 2103611590.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που αυτά τα χρόνια στηρίξατε και ενθαρρύνατε την προσπάθεια μας να ρίξουμε άπλετο φως στις «σκοτεινές σελίδες» της Iστορίας. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που διέδωσαν την Ιδέα της ΛΟΓΧΗΣ έξω από τα σύνορα της Αθήνας αλλά και της Ελλάδος.


Ο Βασιλιάς Έλβις Πρίσλεϋ!

Έλβις Πρίσλεϋ: πατριώτης, χριστιανός και αντικομουνιστής!

Του Γεωργίου Πισσαλίδη.
Έκλεισαν φέτος στις 16 Αυγούστου, 34 χρόνια από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϋ. Όσο ζούσε, ο Έλβις ονομάσθηκε «βασιλιάς του ροκ», «αγριόγατα της κάντρυ» και «πρώτος λευκός μπλουζίστας». Ποια όμως ήταν η πολιτική ιδεολογία του ανθρώπου που ταρακούνησε την διεθνή νεολαία και άλλαξε για πάντα την ροή της αμερικάνικης λαϊκής μουσικής;
Μια πρώτη απάντηση θα δωθεί, αν αναλογισθούμε την στάση του στο σημαντικότερο διεθνές γεγονός που συνέβη στα πρώτα χρυσά χρόνια της καριέρας του. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την Ουγγρική εξέγερση του 1956. Ήδη τον Δεκέμβριο του 1955, ο Έλβις είχε αφήσει την «Σαν Ρέκορντς» , όπου είχε δημιουργήσει την «ροκαμπίλυ», όπως λεγόταν το λευκό «ροκ εντ ρολ», το επηρεασμένο από την παραδοσιακή και πατριωτική «κάντρυ» και υπέγραψε στην «Ερ Σι Έι», την πιο διάσημη δισκογραφική εταιρεία της Αμερικής. Το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ θα πουλούσε 1 εκατομμύρια αντίτυπα. Ήταν πλέον ο «βασιλιάς του ροκ»
Ο Έλβις και η Ουγγρική επανάσταση
Τον Οκτώβριο του 1956, ξεσπά η επανάσταση του Ουγγρικού λαού ενάντια στην σοβιετική κατοχή της χώρας και το φιλοκατοχικό κομμουνιστικό καθεστώς. Η εξέγερση ξεκινά από τους φοιτητές της Βουδαπέστης και η φλόγα απλώνεται σε όλη την Ουγγαρία. Για να υπερασπισθούν την ελευθερία της πατρίδας τους, οι Ούγγροι οργανώνουν ένοπλες ομάδες που περιφρουρούν την πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις. Μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και της μυστικής αστυνομίας συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Όμως τον Νοέμβριο, τα σοβιετικά τανκ εισβάλλουν στην χώρα και πνίγουν την επανάσταση στο αίμα.
cd_promo_patriotΣτις 6 Ιανουαρίου του 1957, ο «βασιλιάς» θα παρουσιαζόταν, για τελευταία φορά στο «Έντ Σάλιβαν Σόου», το πιο διάσημο μουσικό σόου της αμερικάνικης τηλεόρασης. Όμως δεν θα τραγουδούσε τις ροκ επιτυχίες του, αλλά ένα χριστιανικό ύμνο που, όπως θα δήλωνε και ο ίδιος ο Έντ Σάλιβαν στην εκπομπή, οι στίχοι του εξέφραζαν την άποψη του Έλβις για τα γεγονότα της Ουγγαρίας. Επρόκειτο για το «Πης Ιν Δε Βάλλευ» (Ειρήνη στην πεδιάδα):
«Θα υπάρξει ειρήνη στην πεδιάδα για μένα, κάποια μέρα
Δεν θα υπάρχει στενοχώρια, δεν θα υπάρξει θλίψη
Η αρκούδα θα είναι ευγενική
και ο λύκος θα τιθασευτεί
και το λιοντάρι θα ξαπλωθεί στο χώμα από το πρόβατο»
Παρόλο που ο Έλβις δεν έκανε πολιτικές δηλώσεις, η Ουγγρική εξέγερση ήταν κάτι που τον «έκαιγε». Για αυτό και ζήτησε από τους αμερικανούς τηλεθεατές να μαζέψουν λεφτά για να στηρίξουν τον Ουγγρικό λαό. Αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες ώρες είχαν μαζευτεί 26 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Εξαιτίας αυτής της υποστήριξης και με αφορμή τα 55 χρόνια από την Ουγγρική εξέγερση, το όνομα του Έλβις θα δοθεί σε μια πλατεία της Βουδαπέστης και θα ονομαστεί μεταθανάτια επίτιμος πολίτης της χώρας.
Το 1958, ο Έλβις καλείται στον στρατό, όπου και υπηρετεί, παρόλο που θα μπορούσε να τον αποφύγει. Όμως αρνείται οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση. Θέλει να υπηρετήσει όπως ο οποιοσδήποτε αμερικανός πολίτης. Όχι μόνο αυτό, αλλά ζητά να σταλεί στο Βερολίνο, την καρδιά του Ψυχρού Πολέμου. Εκεί θα εκπαιδευτεί στις μεθόδους κομμουνιστικής πλύσης εγκεφάλου.
Το 1968, μετά από χρόνια ενασχόλησης με αδιάφορες ταινίες, επιστρέφει στις συναυλίες. Τώρα όμως έχει προτίμηση στα «κάντρυ ποπ» τραγούδια, όπως «Γκίταρ Μαν», «Σασπίσιους Μάιντς» και «Μπέρνινγκ Λαβ». Το πιο πατριωτικό «κάντρυ» τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Αμέρικαν Τρίλοτζυ» του Μάικλ Νιούμπερυ, που αποτελείτο από το «Ντίξυ» και το «Μπατλ Χυμν φο Δε Ρεπάμπλικ», τους εθνικούς ύμνους του Νότου και του Βορρά αντίστοιχα στην διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφυλίου:
«Μακάρι να ήμουν στην χώρα του βαμβακιού
Οι παραδόσεις, που δεν ξεχνιούνται.
Εκεί πέρα στην μακρινό Νότο.
Στον Νότο θα υπερασπιστώ το μετερίζι μου για να πολεμήσω
και να πεθάνω στον Νότο.
Γιατί στον Νότο ήταν που γεννήθηκα»
Εκείνο που αγνοούν οι Έλληνες θαυμαστές είναι ότι ο Έλβις κέρδισε τα μοναδικά του Γκράμυ (τα αντίστοιχα των Όσκαρ για την μουσική) με τα άλμπουμ χριστιανικής μουσικής, «Χάου Γκρέητ Θάου Άρτ» και «Χη Τάτσντ Μη». Ο πιο διάσημος ύμνος που ερμήνευσε ήταν το «Αμέηζιν Γκρέης» (1779) του άγγλου ιερέα Τζων Νιούτον:
« Ω Θεία Χάρις! Τι γλυκός που είναι ο ήχος
Που έσωσε ένα τσακισμένο σαν και εμένα.
Ήμουνα χαμένος και τώρα έχω βρεθεί
Ήμουνα τυφλός και τώρα βλέπω».
Ενώ κέρδισε Γκράμυ καλύτερης θρησκευτικής ερμηνείας με το «Χάου Γκρέητ Θάου Αρτ»:
«Ω Κύριε και Θεέ μου!
Όταν με μεγάλη απορία
Αναλογίζομαι όλα
Τα έργα Σου που έχεις κάνεις με τα χέρια Σου
Βλέπω τα αστέρια
Ακούω τον δυνατό κεραυνό
Την δύναμη Σου
Που βλέπει κανείς σε όλο το Σύμπαν.
Τότε τραγουδά η ψυχή μου
Σε Σένα, Θεέ μου και Σωτήρα μου
Πόσο μεγάλος είσαι!»
Το 1970, το χίπικο κίνημα και οι διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ είχαν φτάσει στο απόγειο τους. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Έλβις γράφει στον Πρόεδρο Νίξον ένα γράμμα, όπου εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της Αμερικής:
«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε
Αφήστε με να σας συστηθώ. Είμαι ο Έλβις Πρίσλεϋ και σας θαυμάζω και έχω μεγάλο σεβασμό για την διακυβέρνηση σας. Μίλησα με τον αντιπρόεδρο Άγνιου στο Παλμ Σπρινγκς πριν τρεις εβδομάδες και εξέφρασα την ανησυχία μου για την πατρίδα μου. Η κουλτούρα των ναρκωτικών, οι χίπις, οι «Σπουδαστές για μια Δημοκρατική Κοινωνία (λευκή φοιτητική ένωση που στήριζε τα δικαιώματα των μαύρων), οι «Μαύροι Πάνθηρες» κλπ δεν με θεωρούν εχθρό τους η όπως λένε «κατεστημένο». Εγώ την λέω Αμερική και την λατρεύω.
Κύριε
Μπορώ και θέλω να προσφέρω υπηρεσίες, ώστε να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Δεν έχω άλλη έγνοια και κίνητρο, από το να βοηθήσω την πατρίδα μου
Με σεβασμό
Έλβις Πρίσλεϋ»
Ο ‘Ελβις, λοιπόν θα ζητούσε να γίνει μυστικός πράκτορας του FBI για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και θα ζητούσε μια συνάντηση με τον Νίξον. Αυτό θα γινόταν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Στην διάρκεια της συνάντησης τους θα κέρδιζε το σήμα του πράκτορα του FBI και θα δήλωνε «Θεωρώ τους Μπητλς σημαντική δύναμη αντιαμερικανισμού». Αυτή του η άποψη οφειλόταν στην επίσκεψη των «Τεσσάρων Υπέροχων» στην Βίλλα «Γκρέησλαντ» το 1965. Εκεί ο Λέννον θα δήλωνε την απέχθεια του στον Τζόνσον και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Κάτι που θα έκανε τον Έλβις, αλλά και αργότερα τον φίλο του Τομ Τζόουνς, να τον απεχθάνονται για τις αντιαμερικανικές δηλώσεις του. Σύμφωνα με την «Νταίλυ Μέηλ» (7/1/2011) , ο Έλβις έπεισε τον αντικομουνιστή Χούβερ να τον διώξει από την χώρα. Όταν αυτό έγινε το 1972, ο Έλβις δήλωσε: «Έπρεπε να τον είχαν πετάξει από την χώρα, εδώ και πολύ καιρό!».
Κατά τραγική ειρωνεία, ο Έλβις πέθανε εξαιτίας των ναρκωτικών, στα οποία τον έμπλεξε ο Έλληνας γιατρός του. Όμως η αληθινή πνευματική διαθήκη ήταν ο τελευταίος του μικρός δίσκος, όπου στην δεύτερη πλευρά υπήρχε το «Αμέρικα Δε Μπιούτιφουλ» (Αμερική η Όμορφη), των Σάμουελ Γουάρντ και Κάθριν Λη Μπέητς. Ένα τραγούδι που πολλοί πιστεύουν ότι έπρεπε ο επίσημος εθνικός ύμνος των Η.Π.Α:
Ω! Όμορφη για αυτούς που απέδειξαν ότι είναι ήρωες
Σε μάχες για την ελευθερία.
Για αυτούς που περισσότερο από τον εαυτό τους αγάπησαν την πατρίδα τους
Και τον οίκτο περισσότερο από την ζωή»
www.elkosmos.gr 


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More