7.11.11

Οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.

Οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, από τον Κανάρη ως τον Ζολώτα.


Η υπό σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας των μεγάλων κομμάτων εν έτει 2011 είναι η πρώτη στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1989. Τότε ο σοφός Ξενοφών Ζολώτας είχε ορκιστεί πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Οικουμενική» κυβέρνηση.
Είχε προηγηθεί η συμφωνία των Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΝΔ) και Χαρίλαου Φλωράκη (ΣΥΝ), αφού κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές: η ΝΔ είχε λάβει 148 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 128 και ο ΣΥΝ 21 έδρες.
Στο σχήμα εκείνο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Τζανής Τζανετάκης (υπουργός Αμυνας), ο Αντώνης Σαμαράς (Εξωτερικών), ο Γιώργος Γεννηματάς (Εθνικής Οικονομίας), ο Γιώργος Σουφλιάς (Οικονομικών), ο Θεόδωρος Κατριβάνος (Εσωτερικών), ο Σταύρος Δήμας (Γεωργίας), ο Απόστολος Κακλαμάνης (Εργασίας), ο Κώστας Σημίτης (Παιδείας), ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (Εμπορίου), ο Αναστάσης Πεπονής (Βιομηχανίας) και ο Ακης Τσοχατζόπουλος (Μεταφορών).
Η κυβέρνηση εκείνη «άντεξε» μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1990, οπότε προκηρύχθηκαν εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε αυτοδύναμη η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη, με οριακή όμως πλειοψηφία στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 1989 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΝ υπό τον Τζαννή Τζανετάκη με βασική αποστολή την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών των κυβερνήσεών του για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Το σκεπτικό εκείνης της συνεργασίας ήταν ότι αν η χώρα οδηγείτο άμεσα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, η παραπομπή για τυχόν σκάνδαλα θα ήταν αδύνατη, αφού αυτά θα παραγράφονταν.
Στην εκλογική αναμέτρηση που είχε μόλις λάβει χώρα, η ΝΔ είχε μεν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ωστόσο, λόγω του εκλογικού συστήματος δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία: είχε κερδίσει 145 έδρες, έναντι 125 του ΠΑΣΟΚ και 28 του ΣΥΝ.
Στην κυβέρνηση εκείνη είχαν αναλάβει υπουργεία οι Φώτης Κουβέλης (υπουργός Δικαιοσύνης) και Νίκος Κωνσταντόπουλος (Εσωτερικών).
Ο όρος «οικουμενική κυβέρνηση» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1877, όταν ο ναύαρχος και πολιτικός Κωνσταντίνος Κανάρης σχημάτισε κυβέρνηση με την ενίσχυση των τότε πολιτικών αρχηγών: Τρικούπη, Δηλιγιάννη, Ζαΐμη, Κουμουνδούρου.
Στόχος εκείνης της κυβέρνησης ήταν να προετοιμάσει τη χώρα εν όψει του ρωσοτουρκικού πολέμου. Ο Κανάρης πέθανε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.
Μία ακόμα οικουμενική κυβέρνηση συγκροτήθηκε υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, το 1926. Αρχικά συμμετείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα εκείνης της εποχής (Φιλελεύθεροι, Λαϊκό, Ελευθερόφρονοι, Δημοκρατική Ένωση).
Μερικά από τα μέλη της κυβέρνησης: ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Παναγής Τσαλδάρης Εσωτερικών, ο Ιωάννης Μεταξάς υπουργός Συγκοινωνιών και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπουργός Γεωργίας.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας σχημάτισε και ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1944. Είχε μεταβεί στο Κάιρο για το σχηματισμό εξόριστης κυβέρνησης, η οποία αντικατέστησε εκείνη του Σοφοκλή Βενιζέλου.
Τέλος, κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε σχηματίσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974.
Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της Χούντας του Ιωαννίδη μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή του Αττίλα.
Στην κυβέρνηση εκείνη, η οποία είχε ορκιστεί από τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, συμμετείχαν στελέχη των προδικτατορικών κομμάτων, όπως της Ένωσης Κέντρου και της ΕΡΕ, αλλά και στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα.
Μεταξύ των μελών της ο Γεώργιος Μαύρος (Ένωση Κέντρου), ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο Γιάγκος Πεσματζόγλου και ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Η κυβέρνηση εκείνη διήρκεσε μέχρι το Νοέμβριο του 1974, οπότε τις εκλογές κέρδισε η ΝΔ, το νέο κόμμα που είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με το 54,37% των ψήφων και 219 έδρες.


Έργα και ημέρες των ανευθύνων

Πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στο γκρεμό!


Ο Παπανδρέου συζητούσε να μας βγάλει από το Ευρώ !!!

 Σε εκτενές άρθρο της, που περιγράφει το ιστορικό της κρίσης της Ελλάδας, η εφημερίδα New York Times παρουσιάζει και το παρασκήνιο των τελευταίων εξελίξεων που οδήγησαν στο κούρεμα.  Διαβάστε μεταξύ άλλων.
- Πως η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να αποφασίσουν γρήγορα προκάλεσε την κατάρρευση της Ελλάδας που απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη.
- Ακόμα και η συμφωνία για κούρεμα ως 50% ήρθε αργά και είναι “λίγη”
- Αντί να τονωθεί η ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα λιτότητας μετέτρεψε τη ύφεση της  σε ένα σχεδόν κραχ
- Ο Παπανδρέου εξέταζε όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (!!!)
- Όταν ο Νταλλάρα είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι χρειάζεται κούρεμα έπαθαν σοκ
 Πως μεγεθύνθηκε (άνευ λόγου) η κρίση.
Η προειδοποίηση του ΔΝΤ στα μέσα του 2009 ήταν σαφής: Η Ελλάδα μπαίνει σε μια  εκτός ελέγχου περιδίνηση. Οι Έλληνες αξιωματούχοι που διάβασαν το προσχέδιο της συγκεκριμένης  έκθεσης παραπονέθηκαν στο ΔΝΤ, και έτσι τα συμπεράσματά της κουκουλώθηκαν, με την τελική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα να υποβαθμίζει τους κινδύνους για χρεοκοπία, και τις συνέπειές της για την Ευρώπη. Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, υποτίμησαν τους κινδύνους, που εκ των υστέρων είναι ξεκάθαροι. Εδώ και δυο χρόνια, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι άφησαν τα προβλήματα της Ελλάδας να βράζουν, αντί να τα λύσουν. Όλες οι προσπάθειες να αποσοβηθεί η κρίση, απέφευγαν να αναφέρουν τα συμπεράσματα του σχεδίου της έκθεσης του ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα κινδυνεύει, και θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει το χρέος της.
Ο βασικός υπέρμαχος της άρνησης ήταν ο Jean Claude Trichet (Τρισέ) της ΕΚΤ, που επέμενε πως δεν επιτρέπεται σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πτωχεύσει. Σύμφωνα όμως με πολλούς ειδικούς, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δραστηριοποιούνταν πιο γρήγορα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, αλλά και του ισπανικού και ιταλικού, η κρίση που πλήττει σήμερα ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί και να είχε ήδη ξεπεραστεί. Ακόμη και η τελευταία συμφωνία για κούρεμα του χρέους κατά 50%, θεωρείται από πολλούς ως πολύ λίγη, και πολύ αργά.
Ο Ολλανδός οικονομολόγος  Bob Traa που έγραψε το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ, επανήλθε λίγο αργότερα με μια «καταδικαστική» ανάλυση, στην οποία κατέληγε πως αν η Ελλάδα ήταν επιχείρηση θα είχε πτωχεύσει προ πολλού. Για μια ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε, αλλά τα συμπεράσματα της ανάλυσης αυτή τη φορά δεν τροποποιήθηκαν. Μόνο πρόσφατα άρχισε να δίνεται προσοχή στις πρώτες εκείνες εκθέσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ.
Όπως προκύπτει, παρά τις διάφορες προειδοποιήσεις των Ελλήνων, για ομόλογα που λήγουν, και για την απαρέγκλιτη  ανάγκη εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, η Merkel, οργισμένη για την παραπλάνηση σε σχέση με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο αδρανώντας. Οι Έλληνες αξιωματούχοι παραδέχονταν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η χώρα έχει ξεμείνει από λεφτά, αλλά κανένας δεν ήθελε να το παραδεχτεί δημοσίως.
Ακόμη και η οποιαδήποτε αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ήταν ταμπού για τους Έλληνες κυβερνητικούς. Όταν ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης, που είχε σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε δημόσια για μια χρεοκοπία της χώρας, η επίθεση που δέχθηκε ήταν σφοδρή, και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τον κατηγόρησε για «προδοτικές» απόψεις.
Από την αρχή, ο Τρισέ και η ΕΚΤ επέμεναν (ιδιωτικώς) στην ελληνική κυβέρνηση, πως αν δεν συμφωνήσει σε μέτρα λιτότητας, η ΕΕ θα σταματήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτή η στάση, αντί να βοηθήσει, έσπειρε τον πανικό στις αγορές.
Από τις αρχές της κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy F. Geithner εξωθούσε  τους Ευρωπαίους ομολόγους του να «σκέφτονται μεγάλα». Τους ζήτησε να διαθέσουν ποσά ανάλογα με αυτά που διέθεσαν οι ΗΠΑ το 2008 για να σωθούν οι αμερικανικές τράπεζες ($700 δισ). Οι Ευρωπαίοι πρότειναν €60 δισ. Οι Αμερικάνοι σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν το μικρό αυτό ποσό.

Αντί να τονωθεί η ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα λιτότητας μετέτρεψε τη ύφεση της  σε ένα σχεδόν κραχ. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε μια μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο, που όμως διέρρευσε στον τύπο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της αποδοχής από πλευράς της ΕΕ, των απωλειών εξαιτίας της ελληνικής αδυναμίας. Η απάντηση του Trichet ήταν πως έτσι θα κινδύνευε η βιωσιμότητα της ΕΚΤ, η οποία είχε ήδη πάρει στα χέρια της μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας. Μάλιστα έφυγε από το τραπέζι συγχυσμένος.
Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ακόμη περισσότερες καθυστερήσεις.
Όπως λέει ο οικονομολόγος του Bruegel Institute Guntram Wolff: «Είναι πολύ δύσκολο να πας κόντρα στον πρόεδρο της ΕΚΤ… Πρόκειται  άνθρωπο που έχει την καλύτερη πληροφόρηση από όλους, και που λέει  ότι μια ελληνική αναδιάρθρωση θα σήμαινε το τέλος του κόσμου».
Μέχρι την Άνοιξη, η συνειδητοποίηση ότι η Ελλάδα θα χρειάζονταν μια ακόμη διάσωση, ανάγκασε τον Παπανδρέου να αρχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές, ακόμη και αυτήν της αποχώρησης από το ευρώ (σύμφωνα με τραπεζίτη που συνομιλούσε τότε μαζί του). Το ζήτημα όμως του κουρέματος του χρέους, που ήδη κόντευε να αγγίξει το 180% του ΑΕΠ της χώρας, ήταν ακόμη ταμπού.
Στα τέλη Ιουνίου, ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών Dallara, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τον νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο. Όπως τους είπε, το χρέος πρέπει να κουρευτεί.Παραδόξως, χρειάστηκε ένα τραπεζίτης, πολύ πιο κοντά στις διαθέσεις της αγοράς, για να πείσει τους πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους της.
«Έπαθαν σοκ, και εξεπλάγησαν…» θυμάται ο Dallara. «Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν…».
Και για μια ακόμη φορά επενέβη η Γερμανία και πάτησε πόδι. Άλλη μια καθυστέρηση δηλαδή.
Τώρα, με την τελευταία συμφωνία του Οκτωβρίου, και με βάση την οποία οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να υποστούν απώλειες, η ΕΕ, η Ελλάδα, αλλά και ο Dallara, επιμένουν πως το κούρεμα θα πρέπει να είναι εθελοντικό για τους πιστωτές. Έτσι, δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα credit defaults swaps, τα οποία θα πρόσθεταν κόστος και θα μεγέθυναν την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.  Πολλοί όμως ειδικοί, θεωρούν αυτή την άποψη ως μια ακόμη άρνηση. Όπως λέει ο καθηγητής και ειδικός στα κρατικά χρέη Mitu Gulati «πρέπει να υπάρξει καταναγκασμός, για να πετύχει… όποιος δεν το αντιλαμβάνεται ζει στη χώρα των θαυμάτων»!
New York Times
http://www.nytimes.com/2011/11/06/business/global/europes-two-years-of-denials-trapped-greece.html?pagewanted=2&_r=3&seid=auto&smid=tw-nytimes
S.A.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.


Ακόμη την μαγειρεύουν!

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα κυβέρνηση.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. «Πυρετός» συσκέψεων στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάλεσμα στο λαό να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα. Προϋποθέσεις για τη στήριξη του όλου εγχειρήματος έθεσε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Ενώνουν τις αποτυχίες τους για να μας «σώσουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης και τη σύνθεσή της, έγινε λίγο πριν τις 15.00, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επικοινωνίες. Νωρίτερα, περί τις 14.00, ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο γραφείο του στη Βουλή, όπου έχει σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης για τις διαβουλεύσεις τους προέδρους του ΛΑ.Ο.Σ., της Δημοκρατικής Αριστεράς [Βλέπε άρθρο] και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Μόλις υπάρξει κατάληξη στο όνομα του νέου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου θα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του (και της κυβέρνησης), προκειμένου να ανατεθεί στο διάδοχό του η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Καρατζαφέρη
Φαβορί για διάδοχος του κ. Παπανδρέου προβάλλει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, στον οποίο έκανε αναφορά και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας [Βλέπε άρθρο] .
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν ως αντιπρόεδροι, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Σταύρος Δήμας (νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ). Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αγγελος Τόλκας, σημείωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού όσο και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Αργά το βράδυ τη Κυριακής, στη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου. Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης και της ΝΔ οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σταμάτης και Λαζαρίδης. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Ζανιάς και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου.
Στο στρατόπεδο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε το πρωί σύσκεψη στα γραφεία της Λ. Συγγρού με κορυφαία στελέχη του κόμματος για να καθοριστεί το πλαίσιο της χθεσινής συμφωνίας για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως οδηγήθηκε στην απόφαση να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Γ. Παπανδρέου μπροστά στην αποσταθεροποίηση της σχέσης της Ελλάδας με την Ε.Ε., την οποία προκάλεσαν οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου. Η νέα κυβέρνηση, επανέλαβε, είναι περιορισμένης εντολής και χρόνου και έχει ως μοναδικό σκοπό να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με ταυτόχρονη απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη ΝΔ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι με τη χθεσινή κίνηση του Αντώνη Σαμαρά διασφαλίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, αλλά και οι εκλογές, ενώ επισημαίνουν ότι βασική προτεραιότητα ήταν να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου.
«Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει. Τώρα πρέπει να δούμε τη δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη», σχολίασε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος.
Όπως προαναφέρθηκε, η ΝΔ επιθυμεί να είναι βραχύβια η νέα κυβέρνηση και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει «άμεσα» μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο στις τάξεις της ΝΔ υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι με τη στάση του ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή, κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τη ΝΔ.
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις στελέχους της ΝΔ που επικαλείται το Reuters, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια του έργου που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 και θα στηρίξει και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε δεσμευθεί και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
H συνέντευξη της Α. Παπαρήγα
Κάλεσμα στο λαό να ρίξει με την πάλη του τη νέα κυβέρνηση «μαύρου μετώπου» (όπως την αποκάλεσε) σύντομα, προτού ληφθούν τετελεσμένες αποφάσεις, και να επιβάλει εκλογές, απηύθυνε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προειδοποιώντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι λίγων εβδομάδων, αλλά θα λάβει αποφάσεις που θα πλήττουν το λαό τουλάχιστον για 10 - 15 χρόνια [Βλέπε άρθρο] .
Η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι θα στηρίξει το εγχείρημα της νέας κυβέρνησης υπό τρεις προϋποθέσεις. «Όχι άλλες μειώσεις μισθών συντάξεων, όχι εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, όχι στο πλιάτσικο το οποίο θα επιχειρηθεί», υπογράμμισε, καλώντας επίσης τον ομογάλακτο εταίρο» να ζητήσει την άρση του νόμου περί ιθαγένειας μεταναστών [Βλέπε άρθρο] .
Η δήλωση του Α. Τσίπρα
«Ενώνουν τις αποτυχίες τους για να μας "σώσουν" ... στην πραγματικότητα όμως αναλαμβάνουν τη συνευθύνη της υποτέλειας, της διάλυσης και εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας [Βλέπε άρθρο] . «Όλες αυτές τις ημέρες ζήσαμε ένα απίστευτο παρασκήνιο σε βάρος του ελληνικού λαού, στόχος τους ήταν να εμποδίσουν τη λαϊκή ετυμηγορία», υποστήριξε και εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι υπηρεσιακή, αλλά θα λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύουν το λαό για δεκαετίες.
Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης: «Εμείς, δεν θα μετέχουμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και σε ό,τι αφορά τη στάση μας, θα την εξαρτήσουμε από τη θητεία - η οποία ακούγεται ότι θα είναι μέχρι το Φεβρουάριο - και επίσης κυρίως από τις πολιτικές δεσμεύσεις και το τι καλείται να πράξει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση. Δεν σπεύδω να σας πω ούτε ότι θα υπερψηφίσουμε, ούτε ότι θα καταψηφίσουμε τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Κουβέλης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος θα είναι νέος πρωθυπουργός, αναγνώρισε πως «είναι ένας έμπειρος άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει και μακροοικονομικά και τη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος». «Βεβαίως», σημείωσε, «είχε μια διαφορετική άποψη σχετικά με το "κούρεμα", αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο που θα διαμορφώσει σε αυτόν η ανάθεση των καθηκόντων του πρωθυπουργού από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».
Την πρόθεση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να στηρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό. «Έχω ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν είναι η συμμετοχή. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει», υπογράμμισε και ζήτησε οι όποιες αποφάσεις για τη νέα κυβέρνηση να ληφθούν γρήγορα και να υπερισχύσουν οι σώφρονες μέσα στα κόμματα «και όχι οι ακραίες φωνές».
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα πως «η κυβέρνηση δεν θα είναι προσχηματική -δεν θα έχουν προσχηματικές λογικές τα κόμματα, δεν θα είναι δηλαδή ένα φύλλο συκής για τους Ευρωπαίους, διότι έτσι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».
«Με ανακολουθίες, με ανακρίβειες, με ψέματα και με παλινωδίες, κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν υπάρχει», παρατήρησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς. «Αλλη», είπε, «ήταν η εντολή του λαού στις τελευταίες εκλογές και άλλη πολιτική προσπαθούν να εφαρμόσουν οι επικυρίαρχοι του συστήματος», επαναλαμβάνοντας τη θέση του Αρματος για «εδώ και τώρα εκλογές με απλή αναλογική».
«Είχαμε χαρακτηρίσει από την αρχή την προοπτική μιας κυβέρνησης όπως αυτή που προαναγγέλθηκε ως το "μικρότερο κακό". Το πολιτικό σύστημα, με το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένη την έλλειψη νομιμοποίησης της σημερινής Βουλής, οφείλει τώρα να εξασφαλίσει τα επείγοντα συμφέροντα της κοινωνίας, δηλαδή την αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη ώστε χωρίς να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες, να την οδηγήσει σε εκλογές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
http://www.naftemporiki.gr/news/


Ο Α. Σαμαράς "ασπίδα προστασίας" για την "Ελευθεροτυπία"!

nd_samarasΕίναι ευρέως γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό, μία εφημερίδα - ορόσημο της μεταπολίτευσης κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω οικονομικών αδιεξίοδων στα οποία έχει φτάσει. Πρόκειται για την γνωστή Ελευθεροτυπία, μέσα από τις σελίδες της οποίας έχει παρελάσει το σύνολο αυτού που μπορεί κανείς να αποκαλέσει "πνευματική ελίτ" της χώρας. Πρόκειται για την εφημερίδα, η οποία αποτέλεσε ένα κλασσικό δείγμα της κυριαρχίας της κεντροαριστεράς στα πολιτιστικά και μηντιακά πράγματα του τρόπου. Και η οποία φυσικά είχε πάντα ανοιχτές τις αγκάλες της και για την "επαναστατική αριστερά", ακόμη και για τα κομμάτια της που έπαιρναν τον δρόμο του ... ένοπλου αγώνα. Χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο Αλέκος Αλαβάνος γι' αυτήν: "Η "Ελευθεροτυπία" μέχρι σήμερα ανήκει στο σύστημα ενημέρωσης, με τη δική της όμως έντονη ιδιαιτερότητα: Δεκάδες δημοσιογράφους με αδέσμευτη άποψη, βήμα παρουσίασης των θέσεων αντισυστημικών δυνάμεων αποκλεισμένων από τα άλλα μέσα, γέννησή της ως εφημερίδας με ένα συλλογικό, αγωνιστικό, οραματικό εγχείρημα σε μια στιγμή βαθιάς κρίσης του αστικού τύπου". Με λίγα λόγια ο σύντροφος Αλέκος μας περιγράφει μια συστημική μεν εφημερίδα, μέσα από την οποία όμως η άκρα αριστερά μπορεί να περνάει τις δικές της απόψεις. Και έτσι ακριβώς είναι και σίγουρα ο κ. Αλαβάνος δεν θα ήθελε να χάσει την προσβασή του σε αυτήν. Και καλά κάνει και φυσιολογικό είναι. Αυτό που δεν ακούγεται φυσιολογικό, είναι το να θρηνεί για την "Ελευθεροτυπία" ο ηγέτης της υποτιθέμενης κεντροδεξιάς - συντηρητικής παράταξης. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ως ο πιο "υψηλόβαθμος θεσμικά" και πιθανώς μελλοντικά πρωθυπουργός φιγουράρει πρώτος πρώτος στην σελίδα της εφημερίδας, όπου αρκετοί πολιτικοί όπως οι: Μανώλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος, Αλέξης Τσίπρας, Λούκα Κατσέλη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Λαλιώτης και άλλοι. Μεταξύ τους φυσικά και ο ... Άρης Σπηλιωτόπουλος. Αλλά και Πανεπιστημιακοί με γνωστό ... αγώνα, όπως ο κ. Αλιβιζάτος και ο Θ. Πελεγρίνης. Εκλεκτές παρέες!Ας δούμε όμως αναλυτικά την δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, για το ενδεχόμενο κλείσιμο της εφημερίδος "Ελευθεροτυπία".
Δεν πιστεύω ότι ο τόπος μπορεί να στερηθεί την «Ελευθεροτυπία»
«Οταν μαθαίνεις κάτι που δεν θέλεις να συμβεί, δεν το πιστεύεις. Δεν θέλω, λοιπόν, να πιστέψω ότι η "Ελευθεροτυπία" μπορεί να κλείσει. Δεν μπορεί να πληγεί τόσο πολύ ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, η ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ιδεών, ο δημόσιος δημοκρατικός διάλογος.
Δεν πιστεύω ότι στις δύσκολες ώρες που διατρέχει ο τόπος μας μπορεί να στερηθεί άλλη μια έπαλξη αγώνα. Επαλξη Δημοκρατίας, σύγκρουσης με τα προβλήματα και προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.
Ελπίζω και εύχομαι από καρδιάς να υπάρξει, έστω και την τελευταία αυτή στιγμή, υπέρβαση των λειτουργικών αδιεξόδων και λύση που θα κρατήσει την ιστορική εφημερίδα στις επάλξεις, όπου τόσο άξια παλεύει το ανθρώπινο δυναμικό της».

Ε ας ελπίσουμε όλοι μαζί λοιπόν, ότι η Ελευθεροτυπία δεν θα κλείσει. Να μην μας στεναχωρηθεί ο κ. Σαμαράς! Ας πει μία κουβέντα και στους τραπεζίτες που δεν χορήγησαν τα δάνεια. Να δώσουν στην "Ελευθεροτυπία" κάποια από τα δίσεκατομμύρια που παίρνουν από τους Έλληνες φορολογούμενους, για να έχουν κάτι να διαβάζουν τα πρωινά στην Συγγρού.
www.elkosmos.gr


Ο Χάρυ Κλύν πάντα επίκαιρος.

Μια "προφητεία" του Χάρυ Κλύν!

xarry-klyn-200x140Τον τελευταίο καιρό ο γνωστός κωμικός Χάρυ Κλύν έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον οξυδερκείς κριτικούς της νεοελληνικής πραγματικότητας και τα πολιτικά του κείμενα, διαδίδονται και διαβάζονται από πολύ κόσμο στο διαδίκτυο. Η ακρίβεια με την οποία περιγράφει την κατάσταση είναι εντυπωσιακή. Ποιό εντυπωσιακό όμως για εμένα, από οποιοδήποτε σύγχρονο κειμενό του, ήταν ένα διαμάντι που βρήκα, το οποίο είχε γράψει το 1983, ως μέρος μιας κωμικής παράστασης. Και όπου "προφήτευε" με απόλυτη ακρίβεια την εξέλιξη της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες. Αξίζει να του ρίξετε μία ματιά.
"Αν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πώς ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι' αυτοί απατεώνες. Τι να πείς για τους Έλληνες. Κάθονται δύο ολόκληρες ώρες, για να πιούν στιγμιαίο καφέ! Στην Ελλάδα την άγνοια τη λέμε ψυχραιμία. Ο νεοέλληνας είναι το άτομο εκείνο που έχει δύο τηλεοράσεις στο σπίτι του, δύο αυτοκίνητα στο πεζοδρομιό του και δύο κατοστάρικα στην τσέπη του. Τα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας είναι πώς θα χάσει δέκα κιλά και πού θα βρεί πάρκινγκ. Με αυτοκόλλητο στο κούτελο θα κυκλοφορούμε όλοι, για να φαίνεται ποιός έκανε φορολογική δήλωση και ποιός όχι. Εδώ και δύο χρόνια (εννοεί το 1981 που το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση) έχει αρχίσει το μεγάλο κακό που θα μετατρέψει σιγά - σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράφων. Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει. Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη και ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης."
Μέσα σε τόσες λίγες λέξεις και πριν 30 σχεδόν χρόνια ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως άλλωστε είναι το κανονικό όνομα του κωμικού, καταφέρνει να περιγράψει την αφετηρία και την πορεία της χώρας μας, που μας οδήγησε στα σημερινά μας χάλια. Μέσα σε τόσες λίγες λέξεις αποτυπώνει την βάση της σημερινής κατάντιας της χώρας μας, πέρα από τον ξύλινο λόγο των πολιτικών και πέρα από κομματικά συμφέροντα, σύμφωνα με τα οποία φταίει πάντα ο απέναντι.


Γιατί οι κυβερνήσεις παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα;

Γιατί οι κυβερνήσεις παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα;

eussr1γράφει ο Δ. Παπαγεωργίου.
Ο προϋπολογισμός του 2012 που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο της πορτογαλικής κυβέρνησης, περιλαμβάνει την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, δηλαδή των επιδομάτων αδείας και εορτών. Ο Πορτογάλος πολιτικός αιτιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησής τους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου η χώρα να βγει από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι πλέον, είναι ότι για την Ε.Ε. μόλις ξεκινά μία μακρά περίοδος σκληρού καπιταλιστικού μεσαίωνα που οι λαοί της δεν θα έχουν ξαναζήσει. Η εκ περιτροπής εργασία που θα επιβληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, θα γίνει σταδιακά εκβιαστική - καταναγκαστική εργασία χωρίς αμοιβή, όπως επί της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, στην Αθήνα μας έριξε προ ημερών την πρώτη απειλή: "Όταν μία επιχείρηση κινδυνεύει, ο επιχειρηματίας πρέπει να πηγαίνει νωρίτερα για δουλειά το πρωί και να φεύγει αργότερα."Αυτό μεταφράζεται σε μεσαιωνική σκλαβιά για τους λαούς των κρατών - αποικιών, κατάργηση κάθε συνταγματικού δικαιώματος και διασφάλιση κερδών για τους ισχυρούς τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης με κάθε τρόπο.
Το ερώτημα όμως είναι το γιατί, από την Γερμανία έρχονται αυτές ακριβώς οι εντολές; Κάποιοι θα βιαστούν να πούν ότι αυτή η στάση οφείλεται στην προσπάθεια κάποιων να φτωχοποιήσουν τον λαό μας. Για να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας. Αν και αυτό είναι εν μέρη αλήθεια, η απλή λογική λέει ότι θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν, όπως τις εκμεταλλεόνται τόσα χρόνια, μέσω διεφθαρμένων πολιτικών, μιζών και ούτω καθ' εξής, χωρίς να ρισκάρουν να ρίξουν στο χάος την ελληνική κοινωνία, κάτι που δυνητικά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα γι' αυτούς.
Ο καιρό που η εργασία, η παραγωγή και το κεφάλαιο ήταν αμοιβαία εξαρτώμενα το ένα από το άλλο, η δυνατότητα της εργατικής τάξης να καταναλώνει αγαθά, που παράγονταν από τον καπιταλιστή ήταν ο κρίσιμος παράγοντας στο να εμποδίζεται ο φαύλος κύκλος της φτωχοποίησης. Πλέον όμως με την πρόοδο της τεχνολογίας, η παραγωγή και το κεφάλαιο, έχουν καταφέρει να τεθούν εκτός των ορίων του κράτος. Και είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε "διεθνείς αγορές". Ο παραδοσιακός καπιταλισμός ποτέ δεν θα άφηνε να πεινάσουν οι σκλάβοι του, γιατί αυτοί ήταν που αγόραζαν τα προϊόντα του. Τώρα όμως ο καπιταλισμός έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο του, που τον συνέδεε με την "ανεπτυγμένη Δύση".
Προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη, τα έθνη - κράτη προσπαθούν να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής των φτωχοποιημένων μαζών, με την βοήθεια προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλειας. Κάτι όμως το οποίο για να γίνει, απαιτεί όλο και μεγαλύτερη φορολογία αυτών που ήδη εργάζονται, προκειμένου τα έθνη κράτη να διασφαλίσουν έσοδα. Και αυτό όπως είναι φυσικό, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
Τα ελλείματα τα οποία αποτελούν τον εφιάλτη της Ευρώπης αυτές τις ημέρες, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η απόδειξη αυτού ακριβώς του γεγονότας. Τα ελλείματα προέρχονται από τις ανάγκες των κρατών - εθνών να δανειστούν, προκειμένου να διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. Κάποια στιγμή όμως αυτό θα έφτανε σε ένα αδιέξοδο. Όπως έγινε σήμερα. Τα κράτη αναγκάζονται επί της ουσίας αυτή την στιγμή να "δωροδοκήσουν" τους έχοντες το κεφάλαιο και τα μέσα παραγωγής, προκειμένου αυτοί να παραμείνουν στην Ευρώπη. Και τους δωροδοκούν όχι μόνο με καθαρά οικονομικά κίνητρα, αλλά και εξισώνοντας τις εργασιακές συνθήκες - στο μέτρο του δυνατού - με αυτές που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου έχει μεταφερθεί η παραγωγή. Το δε κεφάλαιο είναι πλέον αόρατο, ανάμεσα στους διαδικτυωμένους υπολογιστές της παγκοσμιοποίησης.
Και είναι ακριβώς αυτές οι συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τέτοιου είδους μέτρα που γονατίζουν προς το παρόν την ελληνική κοινωνία, αλλά τα οποία σύντομα θα γονατίσουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ασυδοσία επί αρκετές δεκαετίες των αγορών, μετατρέπει την κάποτε ελεύθερη Δύση, σε ένα σοβιετικού τύπου κράτος, το οποίο θα μαστιγώνει τους πολίτες του, προκειμένου να διατηρήσει κάποιου είδους κοινωνική σταθερότητα. Και ίσως ακόμη πιο παλιά σε μια μεσαιωνική κατάσταση.
www.elkosmos.gr 


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More