22.2.11

22 Φεβρουαρίου.






  • Γεγονότα.
1630: Ο ινδιάνος Κουαντεκίνα γνωρίζει στους βρετανούς αποίκους το ποπ κορν.
1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1848: Ξεσπά η λεγόμενη «Φεβρουαριανή Επανάσταση» στη Γαλλία, που οδήγησε στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της B' Γαλλικής Δημοκρατίας.
1913: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στα Ιωάννινα.
1973: Με τη συμπαράσταση πλήθους λαού, οι φοιτητές αποχωρούν από τη Νομική Σχολή, την οποία είχαν καταλάβει την προηγούμενη μέρα.
1986: Το Τριμελές Εφετείο Πειραιά αθωώνει τους πέντε φύλακες, που είχαν θεωρηθεί πρωτόδικα υπεύθυνοι για την τραγωδία της «Θύρας 7» και είχαν καταδικασθεί σε φυλάκιση 10 ετών.
  • Γεννήσεις
1732: Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης. [θαν. 14/12/1799]
1788: Αρτούρ Σοπεγχάουερ, γερμανός φιλόσοφος, θεωρούμενος ως πεσιμιστής. [θαν. 21/9/1860]
1857: Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ, βρετανός στρατιωτικός, ιδρυτής του προσκοπισμού. [θαν. 8/1/1941]
  • Θάνατοι
1512: Αμέριγκο Βεσπούτσι, γενοβέζος έμπορος και θαλασσοπόρος, που ταξίδεψε κι έγραψε για την Αμερική, η οποία σύμφωνα με μία άποψη πήρε το όνομά του. [γεν. 9/3/1454]
1913: Φερντινάν Ντε Σοσίρ, ελβετός γλωσσολόγος, ιδρυτής της σημειολογίας. [γεν. 26/11/1857]


Τα καθημερινά μας νέα...

Εμπορικό πλοίο θα παραλάβει Έλληνες της Λιβύης (2011-02-22) - Eleutherotypia
Έλληνες πολίτες θα παραλάβει από τη Λιβύη το εμπορικό πλοίο «Minerva Antonia» που κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι Ρας Λανούφ κοντά στη Σίρτι της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών...(21 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Φάρμακα Δελτίο τιμών με ανατιμολογήσεις για 3.437 σκευάσματα (2011-02-22) - To Bima
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ανακοίνωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων συμπληρωματικό του Δελτίου που είχε ανακοινωθεί τ..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μέρκελ: Επιμήκυνση μαζί με την ευρω-λύση (2011-02-22) - euro2day
Η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, τόνισε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη μ..(14 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
«Θα επιστρέψουμε την βοήθεια» (2011-02-22) - Kalimera.gr
Την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει την βοήθεια που λαμβάνει σήμερα, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Τολμηρές οι προτάσεις ΔΑΠ για την Παιδεία (2011-02-22) - CityPress
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις προτάσεις τις οποίες παρουσίασε χθες η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο πλαίσιο εκδήλωσης για το διάλογο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαί..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επιμένουν στην απεργία πείνας οι 300 μετανάστες (2011-02-22) - Eleutherotypia
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας δηλώνουν οι 300 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που δεν λαμβάνουν τροφή εδώ και 29 ημέρες, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους...(2 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Ασυντόνιστες και οι δηλώσεις (2011-02-22) - City Press
Έλλειψη... συντονισμού ακόμα και στις εκτιμήσεις για το αν στην κυβέρνηση παρατηρούνται φαινόμενα... έλλειψης συντονισμού καταγράφεται σε δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Έτσι, ενώ ο αντιπρόε.. (0 σχολια)
Κρίσιμο τετ-α-τετ με την «πληγωμένη» Μέρκελ (2011-02-22) - City Press
Σε μάλλον κακή συγκυρία πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο η συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο του «μπαράζ» επαφών με ξένους ηγέτες που π.. (0 σχολια)
ΔΕΠΑ: «Οχι» στη συγχώνευση του ITGI με το «Ναμπούκο» (2011-02-22) - Imerisia
Της Μανταλένας ΠίουΤo ενδεχόμενο συγχώνευσης του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI) με τον αγωγό «Ναμπούκο» απέρριψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, χθ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε επιφυλακή το Ισραήλ (2011-02-22) - Capital.gr
Το Ισραήλ έθεσε το πολεμικό του ναυτικό σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αντιδράσει άμεσα σε κάθε "πρόκληση" καθώς τα δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πέρασαν στη Μεσόγειο Θ..(26 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Δεν υπάρχουν Έλληνες στα θύματα της Νέας Ζηλανδίας (2011-02-22) - Pathfinder.gr
Δεν έχουν αναφερθεί, μέχρι στιγμής, Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη της Ελλάδας στη χώρα, Δημήτρη Άννινου.Ο Έλληνας πρέσβης, α..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Φονικός σεισμός στη Ν.Ζηλανδία (2011-02-22) - Kalimera.gr
Φονικός σεισμός έπληξε την Νέα Ζηλανδία, σκορπώντας τον όλεθρο. Επίκεντρο της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν η πόλη Κράιστσερτς, όπου κατέρρευσαν πολλά κτίρια, με τον ..(10 σχετικα αρθρα) (1 σχολιο)
Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο (2011-02-22) - Express.gr
 Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο Αθηνών, ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Στοσημείο βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και στελέχη του ΤμήματοςΕξο..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Η Λιβύη ωθεί στα 108 δολ. το πετρέλαιο (2011-02-22) - euro2day
Στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας των βίαιων ταραχών στην Λιβύη και άλλα έθνη στην πλουσιότερη πετρελαϊκά περιοχή του πλανήτη, την περιφέρεια Μέσης Ανατολής ?..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Ανάσα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (2011-02-22) - Pathfinder.gr
Ένεση ρευστότητας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπόσχεται το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μέσω των τριών προγραμμάτων της πρωτοβουλίας Jeremie. Συγκεκριμένα όπως α..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή αμόλυβδης (2011-02-22) - Antenna
Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης έχει η Ελλάδα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα τιμών της ΕΛΠΑ. Η μέση τιμή, πάντως, και για τα..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» (2011-02-22) - Pathfinder.gr
Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ'Α Οίκον» δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας εμμέσως και στις αναφορές που έκανε την Παρασκευή ο τομεάρχης Α..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Μήπως δεν είναι;

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ.

Εφ. Μιλλέτ (Ελληνικής Θράκης)  10-2-2011.

Κεφαλή γουρουνιού στην πόρτα του τζαμιού και γουρουνιά
Φεϊζουλλάχ Χασάνκιαχϊα.
Εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι και Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα, στις 4 Φεβρουαρίου ένιωσαν ακόμα μια φορά βαθιά θλίψη με την είδηση σχετικά με το κάρφωμα του κεφαλιού ενός γουρουνιού στην είσοδο του Τζαμιού Χαλίλ Μπέϊ (Αλατζά Τζαμί) της Καβάλας.
Δεν σταματά ο αντι-ισλαμισμός που είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Λες και ένα κρυφό χέρι δραστηριοποιείται συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχώς. Κατά την διάρκεια της ιστορίας, όπου υπήρχε ένα σύμβολο του Τουρκισμού και του Ισλάμ γινόταν πάντα στόχος των Ορθόδοξων Ελλήνων ρατσιστών.
Οι Μουσουλμάνοι Τούρκοι της δυτικής Θράκης πάντοτε θεωρούνται δυναμικό κίνδυνου, ενώ όλοι οι Έλληνες νιώθουν μια σημαντική ενόχληση από την ύπαρξη των εκατοντάδων χιλιάδων Μουσουλμάνων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ειδικότερα στην Αθήνα.
Οι διοικούντες οι οποίοι με διάφορες δικαιολογίες δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους, παρόλο που είχαν υποσχεθεί στους θρησκευτικούς αδελφούς μας στην Αθήνα την κατασκευή τζαμιού και νεκροταφείου, οι αντι-ισλαμικές δηλώσεις των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας, και οι συστηματικές προπαγάνδες κάποιων πολιτικών και ΜΜΕ, έχουν ετοιμάσει το έδαφος σε τέτοια άσχημα και ρατσιστικά γεγονότα.
… Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος από τα τζαμιά, τα μετζίτ, τα χαμάμ, τις βρύσες και τους τάφους που υπήρχαν σε κάθε τουρκική γειτονιά.
… Τι είδους θρησκευτική και ανθρωπιστική αντίληψη είναι αυτή; Τι είδους μίσος και έχθρα είναι αυτή;
… Με όλη την σημασία της λέξεως δεν είναι τίποτα άλλο παρά γουρουνιά . Μόνον η λέξη γουρουνιά μπορεί να περιγράψει σωστά αυτές τις άσχημες πράξεις.
Όπως ξέρετε το γουρούνι συμβολίζει το «άπειρο» στο Ισλάμ. Το γουρούνι δεν έχει όρια στο φαγητό, στην αναπαραγωγή. Επειδή συμβολίζει το άπειρο κάθε είδους, έχει απαγορευτεί να φάμε το κρέας του.
Τα πάντα, είτε έμψυχα είτε άψυχα, που θυμίζουν Ισλάμ και τουρκισμό στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της ιστορίας έζησαν την γουρουνιά αυτής της αρρωστημένης συνείδησης.
Δεν λείπουν ποτέ οι άσχημες φράσεις κατά των ιερών αξιών μας από τους τοίχους των τζαμιών. Δεν έχει καμία διαφορά από άποψης γουρουνιάς το κάρφωμα του κεφαλιού ενός γουρουνιού στην είσοδο του τουρκικού Ισλαμικού μνημείου στην Καβάλα από τις άσχημες φράσεις που γράφονται συχνά-πυκνά στους τοίχους των τζαμιών και των τουρκικών συλλόγων. Όλα είναι διαφορετικός αντικατοπτρισμός της αρρωστημένης συνείδησης.
Το κεφάλι του γουρουνιού που καρφώθηκε στην είσοδο του τζαμιού στην Καβάλα, είναι σαν να καρφώθηκε στην είσοδο της Κάαμπα και στην είσοδο του σπιτιού του κάθε μουσουλμάνου.
… Η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι διαχειριστές της πρέπει άμεσα να ζητήσουν συγνώμη απ’ όλο τον ισλαμικό κόσμο και ειδικότερα από τους Μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα. Πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες. Μόνον έτσι μπορούν έστω και λίγο να ελαττώσουν τον πόνο του Ισλαμικού κόσμου. Αντιθέτως, θα ενθαρρύνουν αυτούς που κάνουν τέτοιες ενέργειες και δεν θα γλιτώσουν από το να στιγματιστούν ως συναυτουργοί.
Σχόλιο : Το όνομα του αρθρογράφου αυτού είχε ακουστεί πως είχε προταθεί από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν για να πάρει τη θέση του μουφτή Ξάνθης.


Ο ιδανικός εχθρός!

ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ.

Εφ. Μιλλέτ (Ελληνικής Θράκης) 10-2-2011.

«Η Τουρκία είναι ιδανικός εχθρός»
Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, εξαιτίας των αυξανόμενων προσπαθειών για την βελτίωση της τούρκο – ελληνικής προσέγγισης έκανε άσχημο και ακατάλληλο χιούμορ σχετικά με την Τουρκία και τους Τούρκους. Η εφημερίδα χαρακτήρισε την Τουρκία «ιδανικό εχθρό».

Ενώ η Τουρκία έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της προσευχής της Παρασκευής!
Το Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού απέρριψε την αίτηση του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης για την πραγματοποίηση της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Ζιντζίρλι, το οποίο βρίσκεται στις Σέρρες, την τρίτη μέρα του Μπαϊραμιού.
… Ο δικηγόρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης, Ιλχάν Αχμέτ, στις δηλώσεις που έκανε σχετικά με το θέμα ανέφερε ότι ‘δεν βρίσκει ικανοποιητικούς τους λόγους που προβάλλονται στην απάντηση του Υπ. Πολιτισμού’. Είπε ότι αντιμετώπισαν με θλίψη την απόφαση.
… Μετά την αρνητική απάντηση ο Σύλλογος Θρησκευτικών Λειτουργών των Τζαμιών Δυτικής Θράκης έκανε γραπτή αίτηση για το τζαμί που βρίσκεται στα Τρίκαλα. Στην απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο αναφερόταν ότι ο δήμος Τρικάλων είναι αρμόδιος για το συγκεκριμένο τζαμί και το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα. Παρόλο που αναφερόταν πως η προσευχή της Παρασκευής και οι όποιες δραστηριότητες πρέπει να γίνουν μέσα στο τζαμί, όχι έξω, δυστυχώς δεν βγήκε σχετική άδεια ούτε για αυτό.
Τότε ο σύλλογος σκέφτηκε το τζαμί Ασλάν Πασά των Ιωαννίνων. Ακολουθήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες αλλά με τον ισχυρισμό ότι το τζαμί είναι Μουσείο και δε μπορεί να κλείσει για τους επισκέπτες δεν πάρθηκε η επιθυμητή θετική απάντηση ούτε εδώ.
… Δυστυχώς, η χώρα μας Ελλάδα δεν δίνει καν άδεια για την πραγματοποίηση της προσευχής της Παρασκευής στα τζαμιά που έχουν απομείνει από τους Οθωμανούς.
Σχόλιο : Αυτό που δεν λέει βέβαια το δημοσίευμα είναι ότι οι προσευχές που θα γινόταν στο τζαμί θα ήταν και ένα όχημα νομιμοποίησης των ψευτομουφτήδων. Διότι αυτοί θα ήταν επικεφαλής στα λεωφορεία. Αλλά αυτή την ¨λεπτομέρεια¨  ξέχασε να την αναφέρει ο αρθρογράφος….


Τον έχουν πάρει στο ψιλό οι Ευρωπαίοι!

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις (τρόπος του λέγειν) της ελληνικής κυβέρνησης με την Άνγκελα Μέρκελ, για την εκχώρηση της Κρήτης στους Γερμανούς!

Στην ουσία πρόκειται για ειρηνική παράδοση του νησιού με άλλοθι τις γερμανικές επενδύσεις.

Οι Γερμανοί φιλοδοξούν...
αφ ενός μεν να εκμεταλλευτούν γεωστρατηγικά το νησί (βλέπε πετρέλαια, ΑΟΖ, Σούδα κλπ) και αφετέρου να το μετατρέψουν σ ένα οργανωμένο θέρετρο για τους εύπορους πολίτες τους.

Την αποκάλυψη βόμβα κάνει μικρής επισκεψιμότητας γερμανική ιστοσελίδα-είναι "ανοιχτή" μόνο στους συνδρομητές της-, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή θέση και εξαιτίας του σκανδάλου της Siemens, μια και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει την Καγκελαρία για τις μίζες που έλαβαν συγκεκριμένοι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματά τους.

"Η κα Μέρκελ ζήτησε πρόσφατα από τον Έλληνα πρωθυπουργό να δει την Κρήτη σαν το "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" που βρίσκεται στα χέρια του γερμανικού κολοσσού, της HOCHTIEF...", σημειώνει η ιστοσελίδα.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν πρόκειται να μείνει τίποτε όρθιο εαν δεν αντιδράσουμε...
ΠΗΓΗ


Επιμένουμε ο Δρούτσας σε ποιά δεξίωση βρίσκεται;

Αλβανοί φοιτητές διαδηλώνουν έξω από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, με πανό που βρίζει την Ελλάδα χυδαία.
Οι δηλώσεις του Έλληνα προξένου και οι χιλιάδες πολίτες που αλλάζουν υπηκοότητα από αλβανική σε ελληνική ενόχλησαν τους εθνικιστές ενόψει απογραφής πληθυσμού
Από κοντά και με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί...
το υπουργείο Εξωτερικών την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, καθώς το τεταμένο κλίμα θέτει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή τόσο των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου όσο και της απογραφής πληθυσμού, ζητήματα για τα οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον η ελληνική μειονότητα.

Την ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, με πιέσεις και εκβιασμούς, ώστε να μην υπάρξει σαφής καταγραφή των μειονοτήτων και κυρίως της ελληνικής στα νότια της χώρας. Η κατάσταση αυτή είχε και παράπλευρες απώλειες, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ανακλήθηκε ο Έλληνας πρόξενος στην Κορυτσά, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες και διάβημα της αλβανικής κυβέρνησης. Επισήμως ο Θεόδωρος Οικονόμου «βρίσκεται στην Αθήνα», ωστόσο στην πραγματικότητα έχει τεθεί στη διάθεση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Οικονόμου σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» προέτρεψε τους ομογενείς να μην φοβηθούν να δηλώσουν την καταγωγή τους στην απογραφή. «Οι παππούδες σας ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ, εδώ έγιναν ένδοξες μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντα παρών εδώ. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει τη Βόρεια Ήπειρο» είπε―.

Η αναφορά περί «Βορείου Ηπείρου» ξεσήκωσε θύελλα στα αλβανικά ΜΜΕ, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές πρότειναν να κηρυχθεί ο πρόξενος «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Ως προς την απογραφή η καθυστέρηση είναι μεγάλη, αφού ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή της, ενώ όπως καταγγέλλει η «Ομόνοια», ούτε το ερωτηματολόγιο έχει οριστικοποιηθεί. Κυρίως δε όσον αφορά τα επίμαχα ερωτήματα αυτοπροσδιορισμού της εθνικότητας, της γλώσσας και της θρησκείας, κάτι που θα αποτύπωνε πρώτη φορά μετά το καθεστώς Χότζα την ακριβή εικόνα κάθε μειονότητας.

Ισχυρές πιέσεις για να μην περιληφθούν αυτά τα ερωτήματα στο δελτίο απογραφής ασκούν ακραίοι κύκλοι στα Τίρανα, με την ανοχή και των δύο μεγάλων κομμάτων, ανησυχώντας για την εικόνα που θα καταγραφεί κυρίως στο Νότο με την ελληνική μειονότητα, εις βάρος της οποίας καλλιεργείται φανατισμός, ο οποίος οδήγησε το καλοκαίρι στη δολοφονία του ομογενούς Αρ. Γκούμα.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε από το ανώτατο δικαστήριο να εξεταστούν 2.000 δικαστικές αποφάσεις αλλαγής εθνικότητας, από αλβανική σε ελληνική, οι οποίες προέρχονται κυρίως από μη αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες και μεικτούς γάμους.
Ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν και οι ομογενείς, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι μερίδα του τύπου και εθνικιστικά κέντρα ανακαλύπτουν ανύπαρκτα θέματα για να συντηρούν κλίμα εντάσεων στη συνύπαρξη των κοινοτήτων και στις σχέσεις των δύο χωρών. «Το μόνο που ζητάμε είναι κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να συζητήσουμε τους όρους μιας δημοκρατικής απογραφής στα πρότυπα της Ε.Ε.», λέει στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» και δήμαρχος Χιμάρας, Βασίλης Μπολάνος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, για να εδραιώσει τη θέση της η μειονότητα πρέπει να συμμετάσχει μαζικά στην απογραφή, προκειμένου να καταγραφεί η πραγματική κατάσταση.

Στο θέμα των δημοτικών εκλογών, τέλος, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εξέφρασε στον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι τις ανησυχίες του, καθώς μέχρι τώρα έχουν σχηματιστεί μόνο οι μισές τοπικές εκλογικές επιτροπές, μετά την άρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να διορίσει εκπροσώπους.
enet.gr
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


Ο πρωθυπουργός της συμφοράς όπου πάει τρώει γιούχα!



Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More