Το πρόσφατο γεγονός της
συνάθροισης χιλιάδων μουσουλμάνων στα
Προπύλαια, οι οποίοι, παραπονούμενοι για την έλλειψη τζαμιών,
κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, άφησε σκεπτικούς ακόμη και τους πλέον "φιλελεύθερους" μεταξύ μας. Ωστόσο, ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και
ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου παρουσιάζεται εντονότερα ίσως από αλλού
το φαινόμενο του εξισλαμισμού μιας χώρας. Έπειτα μάλιστα από την παραδοχή και της
Άγγελας Μέρκελ ότι
η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε στη Γερμανία, μπορούμε ίσως να εξηγήσουμε την
αλλαγή πλεύσης και από την
κυβέρνηση της Ελλάδας στο φλέγον ζήτημα της
λαθρομετανάστευσης.
| Λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε στη Γαλλία, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ξεκινά διαβούλευση για τη θρησκεία και το κοσμικό κράτος, εστιάζοντας κυρίως στους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στο Ισλάμ.
Αριστερά δειτε το Βιντεο.. |
Μιλώντας στους βουλευτές του UMP στο Élysée, είπε πως θέλει συγκεκριμένα μέτρα για τη θέση του Ισλάμ στη Γαλλία και τη συμβατότητά του με την κοσμική νομοθεσία της χώρας. Είπε ότι οι Γάλλοι ήταν τυφλοί ως τώρα και έχουν πληρώσει ακριβά την τακτική τους ως προς τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν η συζήτηση για τη μετανάστευση ήταν ταμπού.
Σαρκοζί: "Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε!"
"Υπήρξε διάσπαση ανάμεσα στις ανησυχίες των ΜΜΕ και των απλών Γάλλων πολιτών. Οι ρατσιστές του χθες είναι οι λαϊκιστές του σήμερα."
Με την άνοδο του αντι-ισλαμικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πέν στις δημοσκοπήσεις, ο Σαρκοζί υιοθέτησε ένα από τα θέματα της ίδιας της Λε Πέν, και εξέφρασε την αποδοκιμασία του στη θέα των μουσουλμάνων που κυρήσσουν στο δρόμο, λέγοντας: "Είχαμε μια διαβούλευση σχετικά με την μπούρκα και πήγε πολύ καλά. Τώρα πρέπει να έχουμε διαβουλευση σχετικά με τους κήρυκες του δρόμου. Σε μια κοσμική χώρα, δεν υπάρχει λόγος να καλούμε σε προσευχή."
Ο Σαρκοζί ελπίζει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Εθνικού Μετώπου, καθιστώντας το ριζοσπαστικό Ισλάμ ασύμβατο με τις αξίες της Γαλλίας. Πράγματι, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του για το 2011, όπως αντιλαμβάνεται κανείς ακούγοντας τον να επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του σε τηλεοπτική συνομιλία με τους Γάλλους πολίτες την περασμένη εβδομάδα: "Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δημοκρατίες μας είμασταν περισσότερο απορροφημένοι με την ταυτότητα των μεταναστών παρά με την ταυτότητα της χώρας, η οποία τους υποδέχθηκε."
Ο Ζαν Φρανσουά Κόπ, γενικός γραμματέας του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η διαβούλευση θα εξετάσει ζητήματα όπως η χρηματοδότηση και κατασκευή των τζαμιών, το περιεχόμενο των κυρηγμάτων της Παρασκευής και την εκπαίδευση των ιμάμηδων που τα παραδίδουν.
Η ανάπτυξη της μουσουλμανικής μειονότητας κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις που οδηγούν πολλές φορές σε εντάσεις. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μαντίλα στα δημόσια σχολεία το 2004 και έχει κηρύξει παράνομα τα πέπλα που καλύπτουν όλο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους πέρυσι. Όμως, δεν υπάρχουν κανόνες για τα γεύματα 'χαλάλ' (halal) στα σχολεία, ή εάν οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσεύχονται στους δρόμους έξω από ένα κατάμεστο τζαμί.
Η γαλλική κυβέρνηση προέβη σε διαβούλευση πανεθνικής εμβέλειας σχετικά με την εθνική ταυτότητα κατά την περίοδο 2009-2010 η οποία προηγήθηκε της απαγόρευσης του πέπλου. Πολλοί μουσουλμάνοι επέκριναν τη διαβούλευση αυτή, λέγοντας ότι μετατράπηκε σε φόρουμ στιγματισμού των μουσουλμάνων, επιτρέποντας την έκφραση προκατειλημμένων απόψεων για το Ισλάμ.
Η Μαρίν Λε Πέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λε Πεν, έκλεψε το προβάδισμα από το UMP το Δεκέμβριο που μας πέρασε, όταν συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή. "Η Μαρίν Λε Πεν παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τον πατέρα της, έτσι, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, μπορείτε να καταλάβετε γιατί πρέπει το UMP επειγόντως να διαβουλευθεί τη θέση των μουσουλμάνων στη Γαλλία και το πώς ασκούν τη θρησκεία τους", δήλωσε σχετικά ραδιοφωνικός σχολιαστής του RTL.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2009, το 80% των Γάλλων μουσουλμάνων δήλωσαν πιστοί στην Γαλλία, αλλά το 56% του γενικού πληθυσμού αμφέβαλε για το κατά πόσο οι μουσουλμάνοι γείτονές τους είναι πιστοί στη χώρα.
Φανταστείτε τη συνάθροιση στα Προπύλαια να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, όπως συμβαίνει στο Παρίσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Εξισλαμισμός του Παρισιού: Boulevard Barbès & Rue des Poissonniers (27 Νοεμβρίου 2009) Δεξια δειτε το Βιντεο... | |