21.2.11

Όπου τους βρίσκει ο Λαός θα τους ρίχνει φάπες!

  Χτύπησαν τον Πρωτόπαππα στο Κολωνάκι.

   
210211-protopapasΕπίθεση δέχτηκε πριν από ελάχιστη ώρα στο κέντρο της Αθήνας ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προπηλακίσθηκε και κυνηγήθηκε στο Κολωνάκι και αναζήτησε καταφύγιο σε κατάστημα της περιοχής, από όπου η αστυνομία αυτή την στιγμή, προσπαθεί να τον απεγκλωβίσει.
www.elkosmos.gr


Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

21 Φεβρουαρίου.





  • Γεγονότα.
1848: Οι Μαρξ και Ένγκελς δημοσιεύουν το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», τη Βίβλο του Κομουνισμού.
1913: «Τα πήραμε τα Γιάννινα…».Οι Τούρκοι υπερασπιστές της πόλης παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό.
1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχή εθνικού διχασμού.
1916: Αρχίζει η Μάχη του Βερντέν στη Γαλλία, μία από τις πιο πολύνεκρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1958: Ο άγγλος Τζέραλντ Χόλτομ σχεδιάζει το σύμβολο της ειρήνης.
1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική την περίοδο της Επταετίας.
  • Γεννήσεις.
1893: Αντρές Σεγκόβια, ισπανός κλασσικός κιθαρίστας. [θαν. 2/6/1987]
1927: Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1933: Νίνα Σιμόν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γιουνίς Κάθλιν Γουέιμον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ και της σόουλ. [θαν. 21/4/2003]
  • Θάνατοι
1677: Μπαρούχ Σπινόζα, ολλανδοεβραίος φιλόσοφος. («Πολιτική Πραγματεία») γεν. 24/11/1677]
1835: Στάικος Σταϊκόπουλος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. [γεν. 1799]
1991: Μαργκότ Φοντέιν, αγγλίδα μπαλαρίνα. [γεν. 18/5/1919]


Τα καθημερινά μας νέα...

Στάση εργασίας και κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας την Τρίτη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ (2011-02-21) - To Bima
Στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας έχει προγραμματίσει για την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Η..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Αξιοποίηση τώρα, χωρίς κυνήγι μαγισσών» (2011-02-21) - Eleutherotypia
Παρέμβαση υπέρ της άμεσης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έκανε χθες το βράδυ από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας...(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γκαζάκια στη ΔΟΥ Τούμπας (2011-02-21) - Eleutherotypia
Έκρηξη με γκαζάκια σημειώθηκε στις 03:10 τα ξημερώματα στην πρόσοψη της ΔΟΥ Τούμπας, επί της οδού Επιδαύρου 51...(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός (2011-02-21) - Kalimera.gr
Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, για την επιμήκυνση του χρ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Αποκαλύψεις-«φωτιά» για τη συμφωνία με το ΔΝΤ (2011-02-21) - Zougla.gr
Τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, δηλαδή δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρα..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παράταση για τους ημιυπαίθριους (2011-02-21) - Kathimerini
Αναμένεται να δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράταση στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αναμένεται να δώσει μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση εκτιμάται ότι θα είναι τουλ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Χάθηκε ο έλεγχος των οπαδών (2011-02-21) - City Press
Η μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την εξέλιξη του ντέρμπι στο γήπεδο Καραΐσκάκη οδηγεί σε έναν εντυπωσιασμό που δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεγαλύτ.. (1 σχολιο)
Αδύνατη αποστολή (2011-02-21) - City Press
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ξεκινάει μια δύσκολη διπλωματική αποστολή που έχει στόχο την εξασφάλιση της λεγόμενης βιωσιμότητας του χρέους του ελληνικού δημοσίου. Επιδίωξή του είναι να πείσει την καγκ.. (0 σχολια)
«Ο Παπανδρέου ψάχνει ?αξιοπρεπή? αποχώρηση» (2011-02-21) - City Press
Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ενδέχεται να αποχωρήσει από τη διακυβέρνηση της χώρας, αναλαμβάνοντας θέση γ.γ. του ΟΗΕ, καταθέτει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε αποκαλυπτική του.. (0 σχολια)
Φιλιππίνες Εκρηξη ηφαιστείου με σύννεφα στάχτης ύψους 3 χιλιομέτρων (2011-02-21) - To Bima
Ένα ηφαίστειο στις ανατολικές Φιλιππίνες εξερράγη σήμερα Δευτέρα εκτοξεύοντας σύννεφα στάχτης ύψους τουλάχιστον 3 χιλιομέτρων, μετά από περίπου τρείς μήνες αδράνειας. Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογία..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο γιος του Καντάφι (2011-02-21) - Pathfinder.gr
Λιβύη  — Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, υποσχέθηκε με δηλώσεις του τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και ενώ οι αιματηρές συγ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επικυρώθηκε η καταδίκη σε θάνατο του δράστη στη Βομβάη (2011-02-21) - Pathfinder.gr
Η ινδική δικαιοσύνη επικύρωσε την καταδίκη σε θάνατο του μοναδικού επιζήσαντα από τους δράστες των αιματηρών επιθέσεων το 2008 στην πόλη Βομβάη, που προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων, μετέδωσαν τα ινδ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά (2011-02-21) - Antenna
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος, μετέδωσε ανταποκριτής του Γα..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

«Βουτιά» 2,73% για το Χ.Α. (2011-02-21) - Eleutherotypia
Με σημαντική πτώση 2,73% ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από την αρνητική τροπή που φέρεται να παίρνει η συγχώνευση Εθνικής και Alpha...(57 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ξεκινάει από σήμερα η απόσυρση αυτοκινήτων (2011-02-21) - Forthnet
"Ανάσα" αναμένεται να πάρει η αγορά αυτοκινήτου, καθώς από σήμερα ξεκινά η διαδικασία της απόσυρσης. Περίπου 2.500.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν καινούργιο, σύγ..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αύξηση 3,9% στις τιμές των οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο (2011-02-21) - Pathfinder.gr
Αύξηση 3,9% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών τονΙανουάριο φέτος, καθώς η ανατίμηση μέσα σε ένα έτος κατά 35,5% τουπετρελαίου κίνησης (Diesel) συμπαρέσυρε ανοδικά το κόστος τωνυπόλοιπων υλικών..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (2011-02-21) - Pathfinder.gr
Πτώση 30,6% εμφανίζει η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα το Νοέμβριο, με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.Σύμφω..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Ο πρωθυπουργός της συμφοράς τι πάει και κάνει στην Θράκη;

OI ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί   17-2-2011.  
OI ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ και ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε πήγανε στις 12-2-2011 στην Βουλγαρία, μετά από πρόσκληση της αρχιμουφτείας Βουλγαρίας.

Οι μουφτήδες μας μετείχαν στην συνεδρίαση των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας που έγινε στο ξενοδοχείο Softa Dedema. Όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τους μουφτήδες και τον αρχιμουφτή Βουλγαρίας Μουσταφά Χατζή Αλίς. Στην συνεδρίαση μετείχαν περίπου 1000 αντιπρόσωποι και οι μουφτήδες μας συναντήθηκαν μαζί τους και άκουσαν τις ομιλίες που έγιναν. Επίσης παρακολούθησαν τις εκλογές για τον αρχιμουφτή που έγιναν στην συνέλευση αυτή. Στις εκλογές αυτές μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Μουσταφά Χατζή Αλίς, ο οποίος επανεξελέγη στη θέση του Αρχιμουφτή Βουλγαρίας.
Πιστεύουμε πλέον πως το θέμα της αρχιμουφτείας θα ρυθμιστεί και η Βουλγαρική κυβέρνηση θα την εγκρίνει. Ευχόμαστε ξανά στον νεοεκλεγέντα Μουσταφά Χατζή Αλίς επιτυχίες.


Ο πρωθυπουργός μας δεν μιλάει μαζί του;

Φως στην Ευρώπη με το Σαρκοζί να πατάσσει τον εξισλαμισμό της χώρας του.

street-prayers87091Το πρόσφατο γεγονός της συνάθροισης χιλιάδων μουσουλμάνων στα Προπύλαια, οι οποίοι, παραπονούμενοι για την έλλειψη τζαμιών, κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, άφησε σκεπτικούς ακόμη και τους πλέον "φιλελεύθερους" μεταξύ μας. Ωστόσο, ελάχιστα γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου παρουσιάζεται εντονότερα ίσως από αλλού το φαινόμενο του εξισλαμισμού μιας χώρας. Έπειτα μάλιστα από την παραδοχή και της Άγγελας Μέρκελ ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε στη Γερμανία, μπορούμε ίσως να εξηγήσουμε την αλλαγή πλεύσης και από την κυβέρνηση της Ελλάδας στο φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε στη Γαλλία, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ξεκινά διαβούλευση για τη θρησκεία και το κοσμικό κράτος, εστιάζοντας κυρίως στους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στο Ισλάμ.
Αριστερά δειτε το Βιντεο..
Μιλώντας στους βουλευτές του UMP στο Élysée, είπε πως θέλει συγκεκριμένα μέτρα για τη θέση του Ισλάμ στη Γαλλία και τη συμβατότητά του με την κοσμική νομοθεσία της χώρας. Είπε ότι οι Γάλλοι ήταν τυφλοί ως τώρα και έχουν πληρώσει ακριβά την τακτική τους ως προς τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όταν η συζήτηση για τη μετανάστευση ήταν ταμπού.
Σαρκοζί: "Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε!"
"Υπήρξε διάσπαση ανάμεσα στις ανησυχίες των ΜΜΕ και των απλών Γάλλων πολιτών. Οι ρατσιστές του χθες είναι οι λαϊκιστές του σήμερα."
Με την άνοδο του αντι-ισλαμικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πέν στις δημοσκοπήσεις, ο Σαρκοζί υιοθέτησε ένα από τα θέματα της ίδιας της Λε Πέν, και εξέφρασε την αποδοκιμασία του στη θέα των μουσουλμάνων που κυρήσσουν στο δρόμο, λέγοντας: "Είχαμε μια διαβούλευση σχετικά με την μπούρκα και πήγε πολύ καλά. Τώρα πρέπει να έχουμε διαβουλευση σχετικά με τους κήρυκες του δρόμου. Σε μια κοσμική χώρα, δεν υπάρχει λόγος να καλούμε σε προσευχή."
Ο Σαρκοζί ελπίζει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Εθνικού Μετώπου, καθιστώντας το ριζοσπαστικό Ισλάμ ασύμβατο με τις αξίες της Γαλλίας. Πράγματι, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του για το 2011, όπως αντιλαμβάνεται κανείς ακούγοντας τον να επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του σε τηλεοπτική συνομιλία με τους Γάλλους πολίτες την περασμένη εβδομάδα: "Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δημοκρατίες μας είμασταν περισσότερο απορροφημένοι με την ταυτότητα των μεταναστών παρά με την ταυτότητα της χώρας, η οποία τους υποδέχθηκε."
Ο Ζαν Φρανσουά Κόπ, γενικός γραμματέας του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η διαβούλευση θα εξετάσει ζητήματα όπως η χρηματοδότηση και κατασκευή των τζαμιών, το περιεχόμενο των κυρηγμάτων της Παρασκευής και την εκπαίδευση των ιμάμηδων που τα παραδίδουν.
Η ανάπτυξη της μουσουλμανικής μειονότητας κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις που οδηγούν πολλές φορές σε εντάσεις. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μαντίλα στα δημόσια σχολεία το 2004 και έχει κηρύξει παράνομα τα πέπλα που καλύπτουν όλο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους πέρυσι. Όμως, δεν υπάρχουν κανόνες για τα γεύματα 'χαλάλ' (halal) στα σχολεία, ή εάν οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσεύχονται στους δρόμους έξω από ένα κατάμεστο τζαμί.
Η γαλλική κυβέρνηση προέβη σε διαβούλευση πανεθνικής εμβέλειας σχετικά με την εθνική ταυτότητα κατά την περίοδο 2009-2010 η οποία προηγήθηκε της απαγόρευσης του πέπλου. Πολλοί μουσουλμάνοι επέκριναν τη διαβούλευση αυτή, λέγοντας ότι μετατράπηκε σε φόρουμ στιγματισμού των μουσουλμάνων, επιτρέποντας την έκφραση προκατειλημμένων απόψεων για το Ισλάμ.
Η Μαρίν Λε Πέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μαρί Λε Πεν, έκλεψε το προβάδισμα από το UMP το Δεκέμβριο που μας πέρασε, όταν συνέκρινε τους μουσουλμάνους που προσεύχονται στους δρόμους με τη ναζιστική κατοχή. "Η Μαρίν Λε Πεν παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τον πατέρα της, έτσι, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, μπορείτε να καταλάβετε γιατί πρέπει το UMP επειγόντως να διαβουλευθεί τη θέση των μουσουλμάνων στη Γαλλία και το πώς ασκούν τη θρησκεία τους", δήλωσε σχετικά ραδιοφωνικός σχολιαστής του RTL.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2009, το 80% των Γάλλων μουσουλμάνων δήλωσαν πιστοί στην Γαλλία, αλλά το 56% του γενικού πληθυσμού αμφέβαλε για το κατά πόσο οι μουσουλμάνοι γείτονές τους είναι πιστοί στη χώρα.
Φανταστείτε τη συνάθροιση στα Προπύλαια να επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα, όπως συμβαίνει στο Παρίσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Εξισλαμισμός του Παρισιού: Boulevard Barbès & Rue des Poissonniers (27 Νοεμβρίου 2009) Δεξια δειτε το Βιντεο...


Οι ψεύτες της πράσινης συμφοράς!

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της "Καθημερινής" (δείτε το αριστερά),ο Στρος καν αποκάλυψε σε γαλλικό ντοκιμαντέρ πως ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2009,ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ,Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ!

Πρόκειται για μια ακόμα επίσημη ομολογία της "αιτίας" που έφερε την Τρόικα στη χώρα:
Είχε προηγηθεί η δήλωση Σαχινίδη,που είπε πως "από τον Οκτώβριο θέλαμε να μπούμε στο ΔΝΤ"!!!

Οποιοσδήποτε νοήμων πολίτης,καταλαβαίνει το χοντρό παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος του,με τον Τζέφρυ να μας παρουσιάζει το ΔΝΤ ως "μονόδρομο,αφού εξαντλήθηκαν οι υπόλοιπες λύσεις"!

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΕΞΑΡΧΗΣ!

Το ίδιο κακόγουστο θέατρο παίζουν και τώρα,με την υποτιθέμενη "οργή" για την πρόταση της Τρόικας να ξεπουλήσουμε δημόσια γη:ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ,ΑΠΛΑ ΤΟ "ΠΟΠΟΛΟ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ...ΧΩΝΕΨΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ!

Και πώς πετυχαίνεται αυτό;Με διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα παπαγαλάκια των Μμε,με κολαούζους τύπου Καρατζαφέρη και εξαπτέρυγα τύπου Ντόρας!

Να τους χαίρεστε όλους τους παραπάνω,εσείς που "μας σώσατε"...υπέρ πατρίδος!

Το ερώτημα είναι:ΩΣ ΠΟΤΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΎΕΤΕ;

ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ;

Ελπίζουμε σύντομα
http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/


Χρεοκοπία επ’ αόριστον...

Του Δημήτρη Καζάκη.
Οικονομολόγου – Αναλυτή .
Τις τελευταίες ημέρες είδαμε να εκτυλίσσεται μια θεατρική παράσταση απείρου κάλλους. Η παράσταση αυτή άρχισε με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρη­σαν οι ελεγκτές της τρόικας και ολο­κληρώθηκε αργά το απόγευμα της ίδι­ας ημέρας. Σ’ αυτή τη συνέντευξη Τύ­που οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεκα­θάρισαν το νέο πλαίσιο πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνη­ση του ΠΑΣΟΚ στο μεσοδιάστημα, ως το 2015. Πριν από την παράθεση των μέτρων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν ως σήμερα αποσκοπούσαν απλώς στη σταθεροποίηση της οικο­νομίας, η οποία, όπως είπε, «ξέφυγε από την άβυσσο», και ότι τα δύσκολα για τον ελληνικό λαό τώρα αρχίζουν... Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τώρα ξεκινά η β’ φάση του...
προγράμματος», η οποία θα χαρακτηρίζεται από «την επιτάχυν­ση όλων των μεταρρυθμίσεων».
Με στόχο τον «περιορισμό της σπα­τάλης», υποστήριξε ότι «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» θα γίνουν παντού, στις πρώην ΔΕΚΟ, στη φορολογική πολιτι­κή, στο μισθολόγιο, στις κοινωνικές δαπάνες, στις ιδιωτικοποιήσεις... Τους μεσοπρόθεσμους στόχους ως το 2015 – με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμ­ματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ – τους παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι:
α) Συμφωνήθηκε «να υπάρξει για την περίοδο 2012 - 2014 εξοικονό­μηση από έσοδα και δαπάνες, ίση με το 8% του ΑΕΠ». Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 20,5 δισ. ευρώ, πέραν αυτών που προβλέπονται ήδη στο μνη­μόνιο. Αρχικά εκτιμούσαν (τον προη­γούμενο Νοέμβρη) ότι, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2014, θα πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, ύψους 12,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό ανα­θεωρήθηκε σήμερα στο 8% του ΑΕΠ, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει αιματηρή λιτότητα.
β) «Να υπάρξουν έσοδα από ιδιω­τικοποιήσεις ως το 2015, ύψους 50 δισ. ευρώ». Από αυτά, τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν τη δι­ετία 2011 - 2012! Σε σχετική ερώτη­ση, απάντησε ότι τα έσοδα αυτά μπο­ρούν να διασφαλιστούν από την πώ­ληση εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου, από την πώληση των συμμετοχών του Δημοσί­ου και των εμπορικών ακινήτων, ενώ σε σχετική παρατήρηση ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να πουλή­σει μνημεία αρχαιοτήτων για την επί­τευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ... αρκεί «να χρησιμοποιηθεί η κρατική περιουσία για τη μείωση του χρέους» και επιτέθηκε ενάντια «στους λίγους που κερδίζουν από την κρατική περι­ουσία και αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή της»! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιου­σίας είναι προς όφελος του ελληνικού λαού»!
Τη συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης ομολόγησε και το υπουργείο Οικονομικών στο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε, την ίδια ημέρα (την Παρασκευή), στον Τύπο αναφορικά με το τι προβλέπεται στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου. Στο ενημερω­τικό αυτό σημείωμα του υπουργείου διαβάζουμε ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων: «Ενίσχυση του προγράμματος απο­κρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012 - 2015. Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρ­τοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους του­λάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχι­στον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 -2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση είχε ήδη προσυπογράψει τις «υποδεί­ξεις» των ελεγκτών της τρόικας, πριν αυτοί δώσουν τη συνέντευξη Τύπου.
Με δεδομένο ότι τα τελευταία εί­κοσι χρόνια το σύνολο των αποκρατικοποιήσεων (ιδιωτικοποιήσεων) που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την εποχή Μητσοτάκη απέφεραν γύ­ρω στα 12 δισ. ευρώ, σημερινές τιμές, μπορεί να καταλάβει κανείς το μέγε­θος και το εύρος των ιδιωτικοποιήσε­ων που ζητά η τρόικα. Επιπλέον θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κανε­νός είδους αποκρατικοποίηση - ιδιω­τικοποίηση δεν μπόρεσε να αντιμετω­πίσει ούτε την παθογένεια των δημο­σιονομικών της χώρας, ούτε την εκτί­ναξη του δανεισμού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι δυο κύριες προφάσεις γι’ αυτές που χρησιμοποιήθηκαν δια­χρονικά είναι ακριβώς η μείωση των ελλειμμάτων και ο περιορισμός του δημόσιου δανεισμού. Αντί γι’ αυτό, στην τελευταία εικοσαετία για κάθε 1 δισ. ευρώ αποκρατικοποιήσεων (ιδι­ωτικοποιήσεων) είχαμε 18 δισ. ευρώ αύξηση του δημόσιου χρέους.
Χαριστικές συμβάσεις
Χώρια το γεγονός ότι κάθε µεγάλη ή µικρή αποκρατικοποίηση που έγινε συνδέθηκε µε σκανδαλώδεις χαριστι­κές συµβάσεις προς συγκεκριµένα επιχειρηµατικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, αλλά και µε τη δηµιουργία ιδιωτικών ολιγοπωλίων και µονοπω­λίων. Ταυτόχρονα οι αποκρατικοποι­ήσεις στέρησαν το ελληνικό Δηµόσιο από σηµαντικές δυνατότητες πρόσθε­των δηµοσιονοµικών εσόδων, που οι κυβερνήσεις έκαναν προσπάθεια να καλύψουν µε ένταση της φοροεπιδρομής και φυσικά µε τον δανεισµό. Τέλος, οι αποκρατικοποιήσεις στοιχί­ζουν σήµερα περισσότερο στον κρα­τικό προϋπολογισµό, παρά την εποχή που αναγκαζόταν να επιδοτεί τα (πλασµατικά) ελλείµµατα των δηµόσιων φορέων που ιδιωτικοποιήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήµερα το ελληνι­κό Δηµόσιο πληρώνει περισσότερα για να συντηρούνται οι «άγονες γραµµές» από ιδιώτες, που κάποτε κάλυπτε µε ίδια µέσα ο εθνικός αεροµεταφορέας πριν αυτός πουληθεί κοψοχρονιά. Το ίδιο ισχύει για όλες τις µεγάλες επιχει­ρήσεις, τις πρώην ΔΕΚΟ, που σήµερα µετά την ιδιωτικοποίησή τους στοιχίζουν µέσω των επιδοτήσεων, των εγ­γυήσεων, των προµηθειών κ.ο.κ. πολύ περισσότερα απ’ ό,τι όταν βρίσκονταν υπό δηµόσιο έλεγχο.
Για να εισπράξει λοιπόν η κυβέρνη­ση τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιή­σεις, πρέπει να ξεπουλήσει τα πάντα, κυριολεκτικά και µεταφορικά. Να εκ­ποιήσει ό,τι συµµετοχές έχει σε τρά­πεζες, στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΑΠ. Εδώ να θυµίσουµε ότι το σύνολο των συ µ µετοχών του Δη­µοσίου ανέρχεται σε λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε καν τα πρώτα 15 δισ. που πρέπει να βρει η κυβέρνηση φέτος και του χρόνου. Επομένως πρέπει να βάλει χέρι στις υποδομές, σε λιμάνια, αερο­δρόμια και εγκαταστάσεις παντός εί­δους. Για παράδειγµα, ο πρώην αερο­λιµένας στο Ελληνικό, τα περιφερεια­κά αεροδρόµια, η συµµετοχή στο αε­ροδρόµιο των Σπάτων, το εθνικό οδικό δίκτυο, τα λιµάνια, οι αστικές συγκοι­νωνίες, η αµυντική βιοµηχανία και οι εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάµε­ων, τα πάντα...
Στόχος η δημόσια περιουσία
Θα πρέπει να θυµόµαστε ότι η επι­ταγή της τρόικας δεν ήρθε ως κεραυ­νός εν αιθρία. Το µάτι των δανειστών ήταν καρφωµένο εξαρχής στην κινητή και ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δηµοσίου και γενικά της χώρας. Ο λό­γος είναι απλός. Γνωρίζουν πολύ κα­λά ότι το δηµόσιο χρέος, όσο κι αν το «κουρέψουν», δεν µπορεί να εξυπη­ρετηθεί και γι’ αυτό προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εμπράγματες αξίες που διαθέτει ετούτος ο τόπος. Η τα­κτική αυτή δεν είναι καινούργια. Είναι παλιά και δοκιµασµένη σε πολλές χώ­ρες που βρέθηκαν σε ανάλογη κατά­σταση χρεοκοπίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1982, λίγους µήνες πριν πτωχεύσει επίση­µα το Μεξικό και ξεσπάσει η γνωστή κρίση χρέους της Λατινικής Αµερικής, ο Γουόλτερ Ρίστον, επικεφαλής τότε του τραπεζικού οµίλου της Citibank και σύµβουλος των προέδρων των Η ΠΑ από την εποχή του Ρίγκαν, απα­ντούσε ότι «µια χώρα δεν µπορεί να χρεοκοπήσει. Η χρεοκοπία είναι µια διαδικασία που αναπτύχθηκε από το δυτικό δίκαιο ώστε να συγχωρούνται οι υποχρεώσεις ενός προσώπου ή µι­ας επιχείρησης που οφείλει περισσό­τερα από όσα έχει. Όποια χώρα κι αν πάρουµε, σε όσο άσχηµη κατάσταση κι αν είναι, πάντα θα κατέχει περισ­σότερα από όσα χρωστάει. Το ζήτηµα είναι οι ταμειακές ροές και η θερα­πεία µε κατάλληλα προγράµµατα που ο χρόνος θα τα αφήσει να αποδώ­σουν» (New York Times, 14/9/1982). Με άλλα λόγια, το δόγµα των τραπε­ζιτών είναι να μην αφήσουν μια χώρα να χρεοκοπήσει επίσημα, προκει­μένου να βάλουν χέρι σ’ ό,τι κατέχει. Αρκεί να βρουν τρόπο να το ρευστο­ποιήσουν (να το µετατρέψουν σε τα­µειακές ροές) και φυσικά να εφαρ­µοστεί η κατάλληλη θεραπεία που θα επιτρέψει το ξεζούµισµα της χώρας επ’ αόριστον.
Οι τραπεζίτες τότε ένιωθαν ασφα­λείς διότι, εκτός από τις διεφθαρμέ­νες κυβερνήσεις των χωρών που εί­χαν δανείσει, είχαν επίσης και έναν ακόµη πολύ ισχυρό σύµµαχο: το ΔΝΤ. Οι επιτελείς και οι µηχανισµοί του ΔΝΤ φρόντισαν να εφαρµόσουν τη συνταγή αυτή µε καταστροφικό τρό­πο σε πάρα πολλές χώρες, πρωτίστως στη Λατινική Αµερική, αλλά και πα­γκόσµια. Η ίδια συνταγή εφαρµόζεται και σήµερα στην Ελλάδα µε δυο όµως καίριες διαφορές:
Αφενός, το γεγονός ότι η κυβέρνη­ση έχει υπογράψει µια πρωτοφανή στα χρονικά δανειακή σύμβαση, που παραχωρεί εκ προοιµίου και πριν καν επίσηµα ζητηθούν το σύνολο της δη­µόσιας περιουσίας, της ιδιωτικής πε­ριουσίας, ακόµη και του εθνικού εδά­φους. Αυτό σηµαίνει παραίτηση της χώρας «άνευ όρων και αµετάκλητα» της ασυλίας που φυσιολογικά της πα­ρέχει η άσκηση της εθνικής της κυρι­αρχίας.
Αφετέρου, η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη που της στερεί κάθε δυνατότητα, πρώτα και κύρια το εθνι­κό νόµισµα, αλλά και κάθε βασικό µα­κροοικονοµικό εργαλείο άσκησης οι­κονοµικής πολιτικής, που χρειάζεται για να αντιµετωπίσει την κρίση χρέ­ους. Πολύ περισσότερο από τη στιγµή που οι ισχυροί της ευρωζώνης και της Ε.Ε. προσανατολίζονται στην επιβολή «συµφώνου ανταγωνιστικότητας» και «οικονοµικής διακυβέρνησης», που στην πράξη σηµαίνει την ολοκληρω­τική υποδούλωση της χώρας στα κε­ντρικά όργανα της Ένωσης, χωρίς λό­γο και δικαίωµα στη διαµόρφωση των κεντρικών αποφάσεων.
Διεστραμμένη οικονομική... φαντασίωση
Οι ελεγκτές της τρόικας με τη συνέντευξή τους ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν ότι δεν επιτρέπουν, ακόμη, να επέλθει η ληξιαρχική πράξη πτώχευσης της χώρας. Όχι γιατί δεν έχει πτωχεύσει ήδη η χώρα, αλλά γιατί η Ζώνη και η Ένωση δεν έχει λύσει ακόμη το κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στους ισχυρούς για το τι πρέπει να κάνει και επιπλέον η ελληνική οικο­νομία δεν έχει ακόμη ρευστοποιηθεί σε ικανο­ποιητικό βαθμό, δηλαδή δεν έχει τις διαθέσιμες ταμειακές ροές, για τις οποίες μίλαγε ο Ρίστον.
Αυτό εξήγησε πρόσφατα και ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, της διοίκησης της ΕΚΤ, σε μια πρόσφατη ομιλία του στο LSE (Οικονομική Σχολή του Λονδίνου) στις 9/11, όπου ανέφερε χαρα­κτηριστικά ότι υπάρχουν δυο σχέδια αντιμε­τώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη: Το σχέδιο Α, δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμο­γή που εφαρμόζεται ήδη. Και το σχέδιο Β, δη­λαδή η επίσημη πτώχευση και η αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με τον Μπίνι Σμάγκι, το σχέδιο Α είναι αυτό που θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και για τον σκοπό αυτό η Ζώνη άλ­λαξε τη συνθήκη της Λισσαβώνας έτσι ώστε το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστω­τικής Στήριξης να μετατραπεί σε έναν μόνιμο Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, που θα αναλάβει μετά το 2013 να συνεχίσει την κηδε­μονία των χωρών που βρίσκονται ήδη υπό αυτό το καθεστώς, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιρλαν­δία ή όποιες άλλες χώρες θα χρειαστεί να εντα­χθούν στην πορεία.
«Ιδιοφυείς» ανοησίες
Ο κύριος αυτός εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί το σχέδιο Α τουλάχιστον έως το 2020 με την προϋπόθεση ότι μπορεί να συντηρήσει το δημόσιο χρέος της στο επί­πεδο του 2012. Τι σημαίνει όμως συντήρηση του δημόσιου χρέους; Σημαίνει ότι ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ θεωρούν ότι εί­ναι αδύνατος ο έλεγχος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αν ξεφύγει από την πρόβλεψη του 2012, η οποία είναι για 156% του ΑΕΠ. Για να συντηρηθεί σ’ αυτά τα επίπεδα θα πρέπει ο κρατικός προϋπολογισμός να παράγει πρωτο­γενή πλεονάσματα της τάξης του 6% επί του ΑΕΠ για κάθε χρόνο, με ετήσια άνοδο του ΑΕΠ ανάμεσα στο 3% και το 4% ετήσια και με επι­τόκια δανεισμού σε ±6%.
Φυσικά το σενάριο αυτό είναι σαν να λες ότι αν βάλω ρουλεμάν στη γιαγιά και την αμολήσω στην κατηφόρα της Κατεχάκη, τότε η τελική της ταχύτητα θα είναι ίδια µε αυτήν ενός αυτοκινή­του. Πρόκειται για µια διεστραμμένη φαντασί­ωση, διότι και µόνο η προσπάθεια να επιτευ­χθούν αυτοί οι στόχοι θα επιφέρει τέτοιες κα­ταστροφές στην κοινωνία και την οικονοµία της χώρας, θα βαθύνει τόσο πολύ την ύφεση στην οποία βρίσκεται ήδη η Ελλάδα, που είναι ζήτη­µα αν θα υπάρχει επιστροφή, τουλάχιστον για την επόµενη δεκαετία
Όµως τι εννοεί ο ιδιοφυής τραπεζίτης µε τη συντήρηση του δηµόσιου χρέους, αν βεβαίως επαληθευθεί η υπόθεση εργασίας που κάνει; Σηµαίνει ότι αφού σταθεροποιηθεί το δηµόσιο χρέος στο 156% του ΑΕΠ για το 2012 και το 2013, µετά υποτίθεται ότι θα αρχίσει να µειώ­νεται έτσι ώστε το 2020 να βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ. Να βρεθεί δηλαδή στο επίπεδο απ’ όπου περίπου το παρέλαβε το µνηµόνιο. Και φυσικά θα πρέπει να πιστέψουµε ότι το 2020 η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στο χείλος της πτώχευ­σης, όπως έγινε και το 2009. Αυτός κι αν είναι αισιόδοξος στόχος: Να υποστεί η χώρα τα πάν­δεινα προκειµένου να βρεθεί έπειτα από 10 χρόνια στο σηµείο απ’ όπου ξεκίνησε. Κι αυτό ο επιτετραµµένος του ΔΝΤ κ. Τόµσεν το ονοµάζει «σας σώσαµε από την άβυσσο»! Μήπως τελικά η «άβυσσος» είναι προτιµότερη από την κόλαση, ή µήπως τελικά η ασθένεια είναι καλύτερη από τη θεραπεία;
Κανείς δεν γλίτωσε
Ο Μπίνι Σµάγκι διαφωνεί και αντιτείνει τον εξής ισχυρισµό: «Τα τελευταία 20 χρόνια, 19 χώρες από τα 120 προγράµµατα προσαρµογής του ΔΝΤ είχαν αναδιάρθρωση χρέους». Με αυτόν τον τρόπο θέλει να πει ότι το εναλλακτικό σχέδιο Β, δηλαδή η επίσημη πτώχευση και αναδιάρθρω­ση χρέους, είναι µια επιλογή µε µεγαλύτερο κόστος. Το ερώτηµα όµως που δεν απαντά είναι το εξής: Πόσες από τις χώρες που συνέχισαν µε προγράµµατα του ΔΝΤ γλίτωσαν από το χρέος και τις διαρθρωτικές προσαρµογές; Καµία. Οι µόνες χώρες που έστω και προσωρινά γλίτωσαν από τον βραχνά της χρεοκοπίας είναι µόνο εκεί­νες που µονοµερώς χρεοκόπησαν και έσβησαν έστω µέρος των χρεών τους. Φυσικά υπάρχει πάντα και η επιλογή να µην πληρώσει ένας λαός το τοκογλυφικό χρέος που του έχουν επιβάλει και έχει κάθε έννοµο δικαίωµα να το κάνει. Αλ­λά αυτό ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν οι τραπεζίτες.
Λύση απελπισίας
Οι χώρες και οι λαοί είχαν πάντα ως εναλ­λακτική, ως λύση απελπισίας την επίσημη πτώχευση, έστω κι αν δεν είχαν τις δυνάμεις να επιβάλουν την ακύρωση των χρεών τους. Από μια επίσημη πτώχευση, ό,τι σοκ κι αν επιφέρει στην οικονομία και προπαντός στην κοινωνία μιας χώρας, μπορεί να ανακάμψει μια εθνική οικονομία. Ποτέ δεν χάθηκε μια χώρα κηρύττοντας πτώχευση. Η ιστορία της Ελλάδας το αποδεικνύει περίτρανα. Το ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί να αντέ­ξει μια χώρα τη λύση της εσαεί χρεοκοπίας που προωθούν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί της ευρωζώνης; Ή μήπως επειδή γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να αντέξει, βιάζονται να μεταφέρουν όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της ελληνικής οικονομίας στον άμεσο έλεγχο των κεντρικών οργάνων της Ένωσης με σκοπό να τα διασώσουν από την επερχόμενη διάλυση της χώρας; Όσο για τον πληθυσμό, υπάρχει πάντα η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και επαγγελμάτων κι όποιος μπορεί ας επιβιώσει. Μήπως τελικά η χρεοκοπία στο διηνεκές που προωθείται θα μας κάνει να παρακαλάμε σαν χώρα και σαν λαός να είχαμε πτωχεύσει ήδη από το 2009;
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More