9.12.10

Τα καθημερινά μας νέα...

Αποκλεισμένος ο ΣΕΒ Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις Συλλογικές Συμβάσεις (2010-12-09) - To Bima
Κλιμακώνεται η δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων και ομοσπονδιών ενόψει της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου. Με συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαντά το απόγευμα της Πέ..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέα απεργία από την ΠΝΟ, στάση στα ΜΜΜ (2010-12-09) - Pathfinder.gr
Στάση εργασίας για τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντιδρώντας στα σχέδια αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών.Έτσι όλα τα μέσα θα μείνουν ακινητοποιημ..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ανοιξε η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη (2010-12-09) - To Bima
Ανοιξε πριν από λίγο η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Χαλκίδα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη που είχε διακοπεί λόγω δολιοφθοράς  καθώς άγνωστοι έκοψαν καλώδια και αφαίρεσαν υλικό στα Κιούρκα...(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Θετική ανάπτυξη από το β' εξάμηνο του 2012 (2010-12-09) - ERT3
Η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο από το βʼ εξάμηνο του 2012, υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά ..(15 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Αυστραλία: Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Δόλλη (2010-12-09) - Express.gr
 Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τους απόδημους, ΔημήτρηςΔόλλης επισκέπτεται την Αυστραλία για επαφές με Αυστραλούς πολιτικούς καιτην ομογένεια. Ο κ. Δόλλης θα επισκεφθεί την Α..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Τα λόγια να γίνουν έργα (2010-12-09) - City Press
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοΐδη, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η εξωστρέφεια είναι από τα βασικά ζητούμενα στην οικονομική πολιτική της χώρας, ωστόσο υπογράμμισ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επίθεση κατά ΔΝΤαπό την Αριστερά (2010-12-09) - Express.gr
 ΣE μέτωπο αντεπίθεσης απέναντιστην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας κάλεσε η γ.γ. του ΚΚΕ ΑλέκαΠαπαρήγα στο προχθεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με αφορμή την επίσκεψη τουΝτομινίκ Στρος-Καν σ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέος νόμος γιαεπιτάχυνση τηςδιοικητικής δίκης (2010-12-09) - Express.gr
 ΨHΦIΣTHKE χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμουγια τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκηςμε τη στήριξη της N.Δ. που το υπερψήφισε επί της αρχής και μ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Εργασιακά - αναπτυξιακός νόμος καιελλείμματα των ΔΕΚΟ στο Υπουργικό (2010-12-09) - Express.gr
Η ANAΔIAPΘPΩΣH των ΔΕΚΟ, οι εργασιακές σχέσεις και οαναπτυξιακός νόμος τίθενται σήμερα επί τάπητος στο Yπουργικό Συμβούλιο πουσυνεδριάζει νωρίς το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού ΓιώργουΠα.. (0 σχολια)
ʼνοιξε η Διώρυγα του Παναμά (2010-12-09) - Kathimerini
Η διώρυγα είχε κλείσει χθες λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στη χώρα. Η Διώρυγα του Παναμά ξανάνοιξε σήμερα στη θαλάσσια κυκλοφορία μετά το κλείσιμό της προσωρινά χθες - για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαε..(14 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Βρετανικό Κοινοβούλιο «Ναι» στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια (2010-12-09) - To Bima
«Πράσινο φως» έδωσε το βρετανικό Κοινοβούλιο στο αμφιλεγόμενο σχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων, παρά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και μελών της κυβέρνησης συνασπισμού. Την ίδι..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Μεξικό Επτά νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου (2010-12-09) - To Bima
Επτά άτομα, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, βρήκαν το θάνατο χθες όταν ελικόπτερο συνετρίβη στο ανατολικό Μεξικό, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη βάση του αφ..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Γαλλία Χιλιάδες οι παγιδευμένοι από τα χιόνια στο Παρίσι (2010-12-09) - To Bima
Χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν αποκλεισμένοι στη διάρκεια της νύχτας σε αεροδρόμια, δρόμους ή χώρους εργασίας στην περιοχή του Παρισιού εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που προκάλεσαν χάος. «Τουλάχιστο..(23 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Στο 4,6% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο (2010-12-09) - Kathimerini
Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μείωση κατά 4,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και ..(12 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ρεν-Παπακωνσταντίνου: Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμός για Ευρωζώνη (2010-12-09) - Kathimerini
Αισιοδοξία ότι η Ευρωζώνη και η Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης χρέους, αλλά και σοβαρό προβληματισμό για τον τρόπο που θα γίνει αυτό δυνατό, εξέφ..(13 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πτώση 15% στην οικοδομή τον Σεπτέμβριο (2010-12-09) - Zougla.gr
Μειωμένες κατά 15% ήταν οι οικοδομικές άδειες στο σύνολο της χώρας τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Συγκεκριμένα, το μέγεθος της συνολική..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Σε κλοιό πιέσεων η ελληνική οικονομία (2010-12-09) - Antenna
Έντονες πιέσεις δέχεται η ελληνική οικονομία, όπως μαρτυρούν η διεύρυνση της ύφεσης σε 4,6% το γ΄ τρίμηνο του έτους, η αύξηση της ανεργίας στο 12,6% τον Σεπτέμβριο και η βουτιά της οικοδομικής δραστη..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Για τον κ. Παπακωνσταντίνου...

Η λιτότητα δεν είναι η μόνη λύση.

Ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μεγάλης ύφεσης, πολλά κράτη βρέθηκαν με τεράστια ελλείμματα και μη αντιμετωπίσιμα χρέη. Η λύση που ακολούθησαν είναι αυτή της αυστηρής λιτότητας, μιας πολιτικής όμως, που οδηγεί σε αποδυνάμωση των οικονομιών και καθυστέρηση της ανάνηψης. Όλοι όσοι ελπίζουν σε εντυπωσιακές μειώσεις των ελλειμμάτων, πλανώνται, αφού η οικονομική καθίζηση θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα και θα αυξήσει τις απαιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και άλλου είδους κοινωνικές παροχές.
Τεχνικά, η μείωση του ελλείμματος είναι μια απλή υπόθεση. Κόβεις τις δαπάνες ή αυξάνεις τη φορολογία. Σε περιπτώσεις όμως όπως αυτή της Αμερικής, η διαδικασία απλά μειώνει τη κοινωνική προστασία, μειώνει το ρόλο και το μέγεθος του κράτους, την ίδια ώρα που τα κατεστημένα συμφέροντα (στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα) παραμένουν ανέπαφα. Στην Αμερική, όπως και στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, οποιαδήποτε απόπειρα μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να ιδωθεί μέσα από τα γεγονότα της πρόσφατης δεκαετίας, που είναι:
  • Μια αύξηση των αμυντικών και στρατιωτικών δαπανών, που τη τροφοδότησαν δυο πόλεμοι.
  • Αύξηση της οικονομικής ανισότητας, με το 1% του πληθυσμού να καρπούται το 20% του εθνικού εισοδήματος, με μια παράλληλη πτώση της μεσαίας τάξης, αφού το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό έχασε πάνω από το 5% του εισοδήματος του μέσα στα τελευταία 10 χρόνια.
  • Μείωση των δημοσίων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για βασικές υποδομές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη περίπτωση της Νέας Ορλεάνης.
  • Αύξηση της προστασίας των επιχειρήσεων, από τις τραπεζικές διασώσεις έως τις επιδοτήσεις της αιθανόλης , ή ακόμη και τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αγροτικών καλλιεργειών, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τις έκρινε παράνομες.
Η δημιουργία ενός πακέτου που θα μειώνει το έλλειμμα, θα αυξάνει την αποδοτικότητα και την ανάπτυξη, και που θα καταργεί την ανισότητα, είναι σχετικά εύκολη. Χρειάζονται μόνο πέντε βασικά συστατικά:
Πρώτον, θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις που αποφέρουν κέρδη. Ακόμη και αν αυτό αυξήσει βραχυπρόθεσμα το έλλειμμα, θα μειώσει το δημόσιο χρέος μακροπρόθεσμα. Ποια επιχείρηση δεν θα συμμετείχε σε επενδύσεις με αναμενόμενο κέρδος της τάξης του 10% , αν θα μπορούσε να δανειστεί κεφάλαια (όπως κάνει το κράτος) με λιγότερο από 3% επιτόκιο;
Δεύτερον, θα πρέπει να κοπούν οι στρατιωτικές δαπάνες. Όχι μόνο η χρηματοδότηση των πολέμων, αλλά και αυτή που χρηματοδοτεί τη κατασκευή όπλων που απευθύνονται στην αντιμετώπιση εχθρών που πλέον δεν υπάρχουν. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και δαπανούν σε οπλικά συστήματα, όσα όλος ο υπόλοιπος κόσμος συνολικά, σαν να μην έχει τελειώσει ποτέ ο ψυχρός πόλεμος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να περιοριστεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας των πολιτών έχει εξαφανισθεί, και στη θέση του έχει στηθεί ένα δίχτυ, για τον επιχειρηματικό κόσμο! Το είδαμε στη διάρκεια της κρίσης, με τη διάσωση της AIG, της Goldman Sachs, καθώς και άλλων τραπεζών. Τα ποσά που πηγαίνουν για αυτό το σκοπό, αντιστοιχούν στο 50% του συνολικού εισοδήματος μερικών περιοχών της χώρας, με δισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν σε επιδοτήσεις βάμβακος (καταλήγοντας σε ελάχιστους πάμπλουτους αγρότες) την ίδια ώρα που μειώνονται οι τιμές και αυξάνεται η εξαθλίωση των ανταγωνιστών βαμβακοπαραγωγών στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση ειδικής μεταχείρισης των επιχειρήσεων είναι αυτό που συμβαίνει με τις φαρμακοβιομηχανίες. Αν και το κράτος είναι ο μεγαλύτερος τους πελάτης, δεν του επιτρέπεται η διαπραγμάτευση των τιμών, τροφοδοτώντας έτσι την αύξηση των κερδών τους, και παράλληλα την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που αγγίζουν το $1 τρισεκατομμύριο τη τελευταία δεκαετία.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ειδικά προνόμια που παρέχονται στον τομέα της ενέργειας, ειδικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, που συντελούν στη καταλήστευση των κρατικών ταμείων, στη παραμόρφωση της κατανομής ενέργειας, και στη καταστροφή του περιβάλλοντος.
Να μη ξεχνάμε και το χάρισμα των εθνικών πόρων σε ιδιώτες, όπως είναι οι ελεύθερες συχνότητες που δόθηκαν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ή τα χαμηλά ποσά που εισπράττονται για το δικαίωμα εξόρυξης, ή κοπής ξυλείας από τις μεγάλες εταιρίες του χώρου.
Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι μια πιο δίκαιη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη κατάργηση των φορολογικών προνομίων στα μεγάλα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα. Γιατί να τσακίζονται φορολογικά οι εργαζόμενοι, ενώ δεν αγγίζονται σχεδόν καθόλου οι κερδοσκόποι;
Τέλος, με το 20% του εισοδήματος να πηγαίνει στις τσέπες του 1% του πληθυσμού, μια μικρή φορολογική αύξηση της τάξης του 5% για παράδειγμα, θα έφερνε στα ταμεία του κράτους περίπου $1 τρισεκατομμύριο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Ένα πακέτο μείωσης του ελλείμματος, με βασικούς του άξονες τα παραπάνω, θα περνούσε τη δοκιμασία ακόμη και του πιο δημοσιονομικά αυστηρού «γερακιού». Θα αύξανε την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, θα βοηθούσε το περιβάλλον, και θα ωφελούσε τους εργαζόμενους αλλά και τη μεσαία τάξη.
Το μόνο μείον του είναι ότι δεν θα ωφελούσε αυτούς που ανήκουν στην οικονομική ελίτ, ή τα επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που κυριαρχούν στη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής. Η απόλυτη λογική που χαρακτηρίζει την παραπάνω πρόταση για τη μείωση του ελλείμματος, είναι και ο πιο βασικός λόγος για το γεγονός ότι δεν θα υιοθετηθεί ποτέ και από κανέναν.
Joseph E. Stiglitz ( Project Syndicate)


Τελικά ποιός μας δουλεύει;


Τόμσεν: Όχι σε περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων.

http://www.kerdos.gr/Images/tomsen.jpgΑρνητικός στο ενδεχόμενο να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Ελλάδας Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης και της φοροδιαφυγής. Έθεσε μάλιστα τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για το επόμενο διάστημα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ και στα κλειστά επαγγέλματα.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι εάν δεν προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, τότε δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της επόμενης τριετίας. Τέλος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα από το μεγάλο κόστος.

ΕΘΝΟΣ


Πού να βρίσκεται άραγε ο κ. Δρούτσας;

Ιδρύθηκε η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης!


  • Η Google χαρακτηρίζει τη Θράκη ως
    "Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης"!!!

Όνειρο ή εφιάλτης, ό,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, είναι πραγματικότητα. Επί 2,5 χρόνια καταγγέλλουμε τις προσπάθειες της Άγκυρας να θέσει θέμα ανεξάρτητης Θράκης, αλλά δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων… οι καταγγελίες έμειναν στον «αέρα».
Μέσω της γνωστής εφαρμογής της Google Earth ανακαλύψαμε πως η Θράκη δεν είναι πλέον ακριβώς Ελληνική, αλλά έχει μεταβληθεί (τουλάχιστον στους χάρτες της αμερικανικής εταιρείας) σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία…!


Η συνέχεια εδώ


Ο καραγκιόζης, Ψαράς...

Πολύ καλά πήγε η ψαριά κ. Ψαρά!! Μπράβο!!


Μάλλον αρχίζει να ξεθολώνει το τοπίο!
Με αγκίστρι το marianaonice o κ. Ψαρράς ήθελε φαίνεται τελικά να ψαρέψει την αθώωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που δικαζόταν τη Δευτέρα με μήνυση του κ. Πλεύρη σε βάρος των τριών στελεχών της, και ο κ. αμερόληπτος και έγκριτος δημοσιογράφος εξετάστηκε ως μάρτυρας επιδεικνύοντας το μπλογκ της marianaonice για να αποδείξει ότι στο δικαστικό σώμα κρύβεται ρατσιστικό και ναζιστικό κύκλωμα δικαστών που μέσα από το δήθεν μπλογκ της δικαστή,  επικοινωνούν μεταξύ τους!!!
Χαχαχαχα!!! πολύ ωραίο σενάριο, να ανοίξουμε μπλογκ να το διηγηθούμε!!χαχαχαχα!!!
Και αυτό που μας τρομάζει είναι ότι το κάνατε σε μια ανώτερη δικαστή! 

Σας περιμένουμε πάντως κ. Ψαρρά στην εκπομπή μας την Παρασκευή το βράδυ στις 9.30΄, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη, να μας λύσετε τη μοναδική μας απορία: 
Πώς δώσατε στοιχεία και διαπομπεύσατε έναν πολίτη, όποιος κι αν ήταν αυτός, δεν μας ενδιαφέρει, χωρίς άρση απορρήτου και πολύ περισσότερο χωρίς να κριθεί η καταγγελία της νεαρής μεν, αλλά πανίσχυρης απ' ό,τι αποδεικνύεται δικηγόρου, κας. Κωνσταντοπούλου, με τελεσίδικη απόφαση?

Θα μας πείτε βέβαια, τώρα ότι δεν προκάνατε να περιμένετε την τελεσίδικη απόφαση, και τη νόμιμη άρση απορρήτου αφού η δίκη ήταν τη Δευτέρα και άρα το δημοσίευμα έπρεπε να γίνει τάχιστα!! 
Και γι΄αυτό έγινε την ΚΥΡΙΑΚΗ, ενώ η καταγγελία - αναφορά είχε κατατεθεί μόλις την Πέμπτη στον κ. Εισαγγελέα!! Αυτό θα πει ταχύτητα!! Εν τω άμα και το θάμα καταλύουμε τα πάντα και γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι όλους τους νόμους του κράτους!!
Φανταζόμαστε τι θα γινόταν σε έναν απλό Έλληνα πολίτη!!!
Πω πω αλήθειες που επιβεβαιώνονται!!
Που πάμε ωρέεεε???


Η νέα επέτειος...

Στα…γρήγορα και Πιπεράτα




pipero-2.jpg
Παρακολουθήσαμε οι Έλληνες τις πορείες και τα επεισόδια (δεν έδειξαν πολλά) με αφορμή την «επέτειο» της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τους κουκουλοφόρους που μπαινόβγαιναν στο…ΑΣΥΛΟ των Πολυτεχνείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ενώ η 17η Νοεμβρίου πέρασε και φέτος σχεδόν…απαρατήρητη! Λέτε να ζούμε τη φάση της…υποκατάστασης;)
Πάντως το γνωστό στην υφήλιο «Ελληνικό Πανεπιστημιακό άσυλο» παρέμεινε και φέτος…ΑΣΥΛΟ!
«Άσυλο στην υφήλιο: τόπος ιερός και απαραβίαστος, καταφύγιο, φιλανθρωπικό ίδρυμα που παρέχει προστασία και ειδική περίθαλψη: π.χ. άσυλο ανιάτων
– Άσυλο στην Ελλάδα: κρησφύγετο κουκουλοφόρων, τόπος παραγωγής και διάθεσης μολότοφ, χώρος βανδαλισμών και, εκ του ασφαλούς, προσβολής εθνικών συμβόλων…»
Του καθηγητή ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ο σοσιαληστής και η διεθνής του...

Σε αποκαλύψεις προέβη η Σεγκολέν Ρουαγιάλ σε συνάντηση που είχε με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) συναντήθηκε και με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο οποία έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των σοσιαλιστικών κομμάτων που είναι μέλη της οργάνωσης. Το συνέδριο ασχολήθηκε με φλέγοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι προοπτικές εξόδου από την κρίση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπισή τους, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών κ.λπ. Στα πλαίσια του συνεδρίου έλαβαν χώρα και οι καθιερωμένες συναντήσεις μεταξύ προέδρων σοσιαλιστικών κομμάτων, αξιωματούχων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ.ά.

Μια από τις εν λόγω συναντήσεις ήταν και εκείνη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Η πρώην πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Γαλλίας και υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2007 είχε μια «εγκάρδια» συζήτηση με τον κ. Κιλιτσντάρογλου στα πλαίσια της δεξίωσης που παρατέθηκε προς τιμήν των συμμετεχόντων. Κατά την εν λόγω συνάντηση διημείφθησαν αρκετά ενδιαφέροντα. Η Σεγολέν Ρουαγιάλ φαίνεται να εκμυστηρεύτηκε ορισμένα σοβαρά σφάλματα στα οποία είχε υποπέσει κατά την προεκλογική της εκστρατεία. Απευθυνόμενη, λοιπόν, στον κ. Κιλιτσντάρογλου ομολόγησε ότι η απόφαση στήριξης της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ απεδείχθη καταστροφική γι’ αυτήν. Και αυτό γιατί η Ρουαγιάλ θεώρησε τη στήριξη που παρείχε στην Τουρκία στο ευρωπαϊκό εγχείρημά της, ως μία από τα πρωταρχικά αίτια της αποτυχίας της στην αναμέτρησή της με τον Νικολά Σαρκοζί. (Ταράφ, 17/11/2010). Για να διασκεδάσει, ωστόσο, οποιαδήποτε υποψία πικρίας πρότεινε τη διεξαγωγή στην Τουρκία διεθνούς συνεδρίου για την γυναίκα, τομέας στον οποίο υστερούσε ανέκαθεν η Τουρκία, αλλά που έχει επιδεινωθεί αρκετά μετά την άνοδο των ισλαμιστών στην εξουσία.

Στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης ο κ. Κιλιτσντάρογλου έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι έκανε γνωστό στον κ. Πρόεδρο την επιθυμία του κόμματός του (ΡΛΚ) να συμμετέχει πιο ενεργά στις δραστηριότητες της εν λόγω οργάνωσης, καθώς και να αναλάβει τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου συναντήσεων στην Τουρκία. Από τη μεριά του ο κ. Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εν λόγω πορεία θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν λησμόνησε ακόμη να προσκαλέσει τον κ. Κιλιτσντάρογλου στην Αθήνα.

Η πεποίθηση της κ. Ρουαγιάλ για το ότι η απόφαση στήριξης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συνέβαλε στην εκλογική της αποτυχία, δημιουργεί ερωτήματα γύρω από τη στάση των ευρωπαίων πολιτικών στο εν λόγω θέμα. Δεν θα έπρεπε η κ. Ρουαγιάλ να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο στήριξε δημόσια την τουρκική υποψηφιότητα ενώ (θα έπρεπε να) γνωρίζει ότι η γαλλική κοινή γνώμη παρ’ όλες τις προσπάθειες του τουρκικού λόμπι στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στο εν λόγω ζήτημα. Καλόπιστοι, θα δεχτούμε ότι για λόγους αβροφροσύνης η κ. Ρουαγιάλ εκμυστηρεύτηκε τον «πόνο» της στον κ. Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο μάλλον θεωρεί πολιτικό φίλο και ομοϊδεάτη της. Και εδώ έγκειται προφανώς η ατυχή επιλογή της κ. Ρουαγιάλ, καθώς φαίνεται ότι δεν γνωρίζει τον ιστορικό ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) στην Τουρκία, και τη σχέση του με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ακόμη και την περίοδο της περίφημης αριστερής στροφής του, αυτοπροσδιοριζόμενο στα «αριστερά του κέντρου», ή αργότερα με την αναρρίχηση στην ηγεσία του της «σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας» με αρχηγό τον Μπ. Ετζεβίτ, το ΡΛΚ άσκησε άλλου είδους πολιτικές με αποκορύφωμα την εισβολή της Κύπρου. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμη η κ. Ρουαγιάλ ότι το κόμμα που ηγείται ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έχει κατ’ ελάχιστο πια σχέση με τον αριστερό χώρο. Αλλά δεν είναι και η μόνη φαίνεται, χωρίς αυτό να αποτελεί φυσικά παρήγορο. Καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξακολουθεί να στηρίζει άκριτα και αβασάνιστα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την ίδια στιγμή που η χώρα του δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Άγκυρα και αμφισβητούνται κυριαρχικά της δικαιώματα. Ας μην λησμονούμε ότι οι πιέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε στιγμές σοβαρής αδυναμίας της Αθήνας να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις των καιρών. Πραγματικά, αν η Άγκυρα θεωρείται σύμμαχος, πώς να αντιλαμβάνεται άραγε ο κ. πρωθυπουργός τις χώρες που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των συμμάχων μας; Αλλά προφανώς ο ίδιος θεωρεί ότι όλες οι διαφορές με τη γείτονα έχουν λυθεί προς το συμφέρον της χώρας (;)!

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Από τον αντιφωνιτή...

Αντιφωνητής 1-12-2010.

Συχνά νομίζουμε ότι τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία (δια της μειονοτικής ηγεσίας) στη Θράκη είναι μοναδική περίπτωση. Κι όμως, τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες στη γειτονική Βουλγαρία παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες!

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι προ ημερών ο λεγόμενος (κι εκεί!) «εκλεγμένος» μουφτής Βουλγαρίας Μουσταφά Αλίς Χατζή βρέθηκε στην Προύσσα και από εκεί δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι της χώρας αυτής τον εξέλεξαν στη θέση αυτή, αλλά πως οι Βουλγαρικές Αρχές αυτό δεν το δέχονται. Ο Χατζή είπε πως βάσει συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια, ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας εκλέγεται. Ο Χατζή ανέφερε πως άσκησε τα καθήκοντα του Μουφτή από το 1997 έως το 2000, το 2005 επανεξελέγη και το 2008 μετά από μήνυση που έγινε, η εκλογή ακυρώθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας. Ο Χατζή αναφέροντας πως επανεξελέγη σε συνέδριο που έγινε πέρσι μίλησε ως εξής: «Οι μουσουλμάνοι μας επέλεξαν, αλλά το κράτος δεν μας αναγνωρίζει. Καθώς το δικαστήριο δεν επικύρωσε το συνέδριο, δεν τέθηκαν και σε εφαρμογή οι αποφάσεις του. Αυτή τη στιγμή στην Βουλγαρία δεν υπάρχει νόμιμος Αρχιμουφτής. Βρισκόμαστε στο κτίριο της αρχιμουφτείας και οι μουσουλμάνοι εμάς αναγνωρίζουν. Συνεχίζουμε την άσκηση των καθηκόντων μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας ως Βούλγαροι πολίτες. Ένα άτομο που εξελέγη σε συνέδριο που έγινε το 1996, πιστεύει πως είναι αρχιμουφτής. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους μουσουλμάνους που μας επέλεξαν».

Ο Χατζή ανέφερε όχι μόνο τους αριθμούς για την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία αλλά και διεκδίκησε τα 12 οθωμανικά τζαμιά τα οποία δεν έχει στην δικαιοδοσία του. Διαμαρτυρήθηκε για την μη έκδοση αδειών για ανέγερση νέων τζαμιών και δήλωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα με το εζάν που απαγορεύεται μεν σε κάποιες βουλγαρικές πόλεις αλλά συνεχίζει να ακούγεται από τους μιναρέδες.

Ε, δεν πέρασαν δυό μέρες από τις δηλώσεις αυτές και το πρωί του Σαββάτου (28/11) ο κρατικός αρμόδιος (του Ανωτάτου Συμβουλίου) με την δικαστική επιμελήτρια Μαριάν Πέτκοφ μπήκε ετσιθελικά στο κτίριο της αρχιμουφτείας. Επικαλούμενοι το χρέος της αρχιμουφτείας για φόρους και κινητά τηλέφωνα ύψους 300.000 ευρώ, μπήκαν με την βοήθεια της αστυνομίας στο κτίριο της οδού Bratya Miladinovi 27, για να διαπιστώσουν την περιουσιακή κατάσταση. Πέταξαν έξω όποιον διαμαρτυρήθηκε και λέγεται ότι …προσέφεραν εναλλακτική στους διαμαρτυρόμενους την μετοίκηση σε άλλη χώρα! Σε λίγο εκατοντάδες μουσουλμάνοι κύκλωσαν το κτίριο της αρχιμουφτείας αλλά τα ΜΑΤ και η αστυνομία εμπόδισαν την είσοδό τους στο κτίριο. Δεν έγινε δεκτή ούτε η «βοήθεια» που πήγαν να προσφέρουν οι Τούρκοι βουλευτές του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH) Ονάλ Λουτφί, Κασίμ Νταλ και Τσετίν Καζάκ. Κινητοποίηση έγινε και σε άλλα σημεία της χώρας.

Τελικά ο εισαγγελέας της Σόφιας Νικολάϊ Κοκίνοφ επενέβη και το κτίριο εκκενώθηκε και σφραγίστηκε ώς τη Δευτέρα. Θα υπάρξει συνέχεια, είναι σίγουρο και μας ενδιαφέρει Α-Μ-Ε-Σ-Α!

http://tourkikanea.wordpress.com/


Στο κράτος του καραγκιόζη...

ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ - ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

Σχόλιο : Αιώνιας Ελληνικής Πίστης.
Συνέλληνες θαυμάστε στην φωτογραφία την συμπεριφορά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας
Δείτε στην φωτογραφία πώς οι έλληνες της μεταπολίτευσης ανταποδίδουν την αγάπη και την εκτίμησή τους.
Πως λένε το ευχαριστώ στον Ιωάννη Μεταξά,τον άνθρωπο που τους έφτιαξε το 8ωρο,το ΙΚΑ,της αγροτικές συντάξεις.κ.α.
Στο κυβερνήτη του έπους του 40 που χαρις σ'αυτόν σήμερα είμαστε ελεύθεροι.
Και μετά λέμε πως φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση.
Ξυπνήστε Ελληνες και σκεφτήτε επιτέλους οτι δεν φταίνε οι άλλοι παρα μόνο το ξεροκεφαλό μας

Με τιμή
Βασίλειος Στυλιανέσης 
Αιώνια Ελληνική Πίστη


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More