18.2.11

Ο Ελεύθερος Κόσμος...

Διαβάστε στον «ΕΚ» το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου.

   
180211-ekΒρυξέλες προς Αθήνα: αλλάξτε την ιστορία σας, για να μην αναμοχλεύονται τα εθνικά πάθη. Μια περίεργη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δικαιώνει από την πίσω πόρτα, τη Ρεπούση, τη Δραγώνα και τους συντελεστές της σειράς του ΣΚΑΙ για το 1821. Μετά την κάρτα του πολίτη, μας προέκυψε και κάρτα του μετανάστη, με σκοπό τη μαζική νομιμοποίηση και μονιμοποίηση λαθρομεταναστών. Στα νηπιαγωγεία μας, γιορτάζουν το... μουσουλμανικό μπαϊράμι! Το παραδέχθηκε η υφυπουργός Παιδείας μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, δικαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα της εφημερίδας μας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «αδειάζει» τον Πέτρο Τατσόπουλο, για τα περί «στήριξης» των απόψεών του για το 1821 του ΣΚΑΙ. Μας κοροϊδεύει ο Γιωργάκης, για τα περί μη πώλησης ελληνικής γης. Στα άρθρα του μνημονίου, περιλαμβάνεται σαφώς το δικαίωμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους. Ο συγγραφέας και αμυντικός αναλυτής Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλά στον «ΕΚ» για τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και μας εξηγεί το πως οι ΗΠΑ θα εκτονώνουν την Τουρκία, εις βάρος της πατρίδας μας.
www.elkosmos.gr


18 Φεβρουαρίου.




  • Γεγονότα.
842: Λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Ήταν σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου.
1828: Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ' εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, εκκαθαρίζει τις Σποράδες νήσους απ' τους πειρατές.
1929: Ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ.
1943: Οι Ναζί συλλαμβάνουν μέλη της οργάνωσης «Λευκό Ρόδο».
1952: Η Ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με μόνες αρνητικές ψήφους τις οκτώ της ΕΔΑ και τη μία του Μιχάλη Κύρκου.
  • Γεννήσεις.
1883: Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας. («Ζορμπάς») [θαν. 26/10/1957]
1898: Έντζο Φεράρι, δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και μυθική μορφή της αυτοκίνησης. [θαν. 14/8/1988]
1896: Δημήτρης Μητρόπουλος, διευθυντής ορχήστρας. [θαν. 2/11/1960]
  • Θάνατοι.
1546: Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε τη Δυτική Χριστιανοσύνη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. [γεν. 10/11/1483]
1564: Μιχαήλ Άγγελος, ιταλός ζωγράφος. [γεν. 6/3/1475]
1967: Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φυσικός, ο κύριος κατασκευαστής της πρώτης ατομικής βόμβας. [γεν. 22/4/1904]


Τα καθημερινά μας νέα...

Απεργούν οι δικηγόροι της Αθήνας στις 23/2 (2011-02-18) - Pathfinder.gr
Οι δικηγόροι της Αθήνας θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου 2011, που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστές οργανώσεις. Ειδικότερα, οι Αθηναίοι δικηγόροι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΣΑ,..(33 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παραιτήθηκε ο Γ.Γ. Λιμένων (2011-02-18) - Capital.gr
Την παραίτησή του, η οποία έχει δεκτή, υπέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής στον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Γιώργος Βλάχος. ..(16 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Θεσσαλονίκη Αυτοκτόνησε μετά από διάσωσή του! (2011-02-18) - To Bima
Αποπειράθηκε να πνιγεί χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Παραλίας στη Θεσσαλονίκη και αρχικά διασώθηκε από άντρες του Λιμενικού στις 17:30.  Δυστυχώς όμως, ήταν αποφασισμένος και επανήλθε..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
«Στόχος η δημιουργία ισχυρής Ελλάδας» (2011-02-18) - Kalimera.gr
Στην Σαμοθράκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Θράκη. Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με παραγωγικούς και τοπικούς φορείς του νησιού, το..(6 σχετικα αρθρα) (4 σχολια)

"Παρών" Καραμανλή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. το Σάββατο (2011-02-18) - Pathfinder.gr
Παρουσία του τέως πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας ΔημοκρατίαςΚώστα Καραμανλή θα γίνει η συνεδρίαστη της Πολιτικής Επιτροπής τουκόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο. Συνεργάτες του κ. ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παρέμβαση Παπανδρέου ζητούν οι γιατροί (2011-02-18) - City Press
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις σοβαρού διαλόγου, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ανεπίτρεπτος ο «ορυμαγδός καταστροφολογίας» (2011-02-18) - Express.gr
Ο ΠPΩΘYΠOYPΓOΣ Γ. Παπανδρέου, στην εισαγωγική ομιλία του στο Yπουργικό Συμβούλιο, επέκρινε τους εκπροσώπους της τρόικας λέγοντας ότι ήταν «ανεπίτρεπτη η συμπεριφορά τους», ενώ μίλησε για «τσιτάτα καταστ.. (0 σχολια)
Ικανοποίηση Λοβέρδου για στόχους του Υπ. Υγείας (2011-02-18) - euro2day
Ικανοποιημένος με την πορεία υλοποίησης του έργου του , εμφανίστηκε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, όπως μεταδίδει το iatronet. Μιλώντας στην ετήσια σύσκεψη διοικητών των νοσοκομείων για το μνημόνιο, ο ..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ψηφίστηκε χθες ενμέσω εντάσεων τον/σ για τα κλειστάεπαγγέλματα (2011-02-18) - Express.gr
 ME πολλές ενστάσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ –κυρίως για το μικρό χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων– ψηφίστηκε τελικά χθες στη Βουλή το.. (0 σχολια)
Μακελειό στο Αφγανιστάν (2011-02-18) - Kalimera.gr
Μακελειό έλαβε χώρα στην επαρχία Χοστ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, κατά αστυνομικού τμήματος. Ενας αστυνομικός και τέσσερις πολίτες έχασαν την..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αιματηρές οι διαδηλώσεις στη Λιβύη (2011-02-18) - Pathfinder.gr
Λιβύη  — Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης από το βράδυ της Τρίτης έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και έχουν τραυματίσει δεκάδες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τις διαδηλώσει..(10 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πορείες… νίκης (2011-02-18) - Kalimera.gr
Συγκεντρώσεις νίκης για την πτώση του καθεστώς Μουμπάρακ, οργανώνουν σήμερα οι ηγέτες των υποστηρικτών της δημοκρατίας στην Αίγυπτο… Παράλληλα θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στον στρατό, που ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Νέα Υόρκη Απολύσεις χιλιάδων δασκάλων για να μειωθεί το έλλειμμα (2011-02-18) - To Bima
Η Δημοτική Αρχή της Νέας Υόρκης πρόκειται να απολύσει χιλιάδες δασκάλους σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα και να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της πόλης, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ..(7 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Alpha Bank: «Οχι» στην πρόταση της Εθνικής (2011-02-18) - Ναυτεμπορική
Το δ.σ. της Alpha Bank απέρριψε την πρόταση της ΕΤΕ λαμβάνοντας υπόψη «αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνοντα..(37 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αυξήθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (2011-02-18) - Zougla.gr
Ρυθμό αύξησης 4,9% παρουσίασε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2011, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ.Ο ..(23 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Παμπούκης: Το Ελληνικό μπαίνει σε φάση υλοποίησης (2011-02-18) - Kathimerini
Ο υπουργός Επικρατείας μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του, όπως είπε, την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίας «fast track». Την ένταξη του Ελληνικού στις διαδικασίε..(22 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αποστολή εντύπων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (2011-02-18) - Pathfinder.gr
Ξεκίνησε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών η εκτύπωση και η αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.Φέτος για πρ..(11 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


Η Λαίδη του υπουργείου απαιδείας κα Διαμαντοπούλου τι έχει να πεί!

Στα νηπιαγωγεία μας γιορτάζονται μουσουλμανικές γιορτές.


180211-nhpiagwgeiaΠλήρης επιβεβαίωση του «ΕΚ» από το υπουργείο

Πριν λίγο καιρό, στο πρωτοσέλιδο του "Ελεύθερου Κόσμου", δημοσιεύσαμε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, σχετικά με τον εορτασμό του "Κουράν Μπαϊράμ" σε νηπιαγωγείο του κέντρου των Αθηνών. Πριν το ρεπορτάζ και επειδή μας φαινόταν πραγματικά δύσκολο να πιστέψουμε το επίπεδο της κατάντιας στο οποίο έχει φτάσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, φροντίσαμε να το διασταυρώσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και όλα τα στοιχεία έδειχναν ακριβώς αυτό, το οποίο μας είχε καταγγελθεί: ότι δηλαδή στο νηπιαγωγείο, έγινε η συγκεκριμένη γιορτή. Δημοσιεύσαμε το θέμα ως πρωτοσέλιδο και ακολούθησε η διάδοσή του, κυρίως μέσω διαδικτύου. Το θέμα έπαιξε σε πάρα πολλές ιστοσελίδες και όλες ακριβώς με την ίδια έκπληξη αναρωτιούνταν από πότε το ελληνικό κράτος άρχισε να εορτάζει και το "μπαιράμι" των τούρκων και γενικότερα των μουσουλμάνων. Εμείς μεγαλώνοντας ξέραμε το μπαϊράμι, μόνο σαν την ευκαιρία που άδραξε ο Κανάρης για να κάψει τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Το ζήτημα έφερε στην Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, με ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό Παιδείας. Και ξαφνικά ως εκ θαύματος, μόλις πριν λίγες ημέρες απήντησε στην ερώτησή του η υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου. Στην απάντησή της, η υπουργός, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ μας, προσπαθώντας να το διαψεύσει. Θαυμάστε τι ακριβώς λέει: "στην τελετή για τον εορτασμό του ‘Κουρμπάν Μπαϊράμ' στο 7ο Ν/Γ Αθηνών, όπως μας πληροφόρησε ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, ουδέποτε συνέβη τέτοιο περιστατικό". Η κ. Υφυπουργός δηλαδή, επιβεβαιώνει δίχως την παραμικρή αμφιβολία πλέον, ότι ο εορτασμός του "μπαϊραμ" στα νηπιαγωγεία της Αθήνας είναι γεγονός και μάλιστα ότι συμβαίνει, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Όσο για το περιστατικό που "ουδέποτε συνέβη", προφανώς αναφέρεται στο ότι άλλα παιδάκια θεωρώντας το ως παιχνίδι, άρχισαν κι αυτά να πέτουν κάτω και να προσκυνάνε τον... Αλλάχ. Η κ. υφυπουργός καλά θα κάνει αντί να ρωτά τους διάφορους "προϊστάμενους", να ρωτήσει τους γονείς, τα νήπια. Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουμε τους νηπιαγωγούς για να κάνουν ισλαμική προπαγάνδα σε παιδάκια τεσσάρων και πέντε ετών. Η πολυπολισμική προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει και είναι πια εκτός ορίων.
www.elkosmos.gr


Βαλκάνια...

Του Νίκου Μέρτζου, Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Όσα διαδραματίζονται στην Τυνησία και προ πάντων στην Αίγυπτο συγκεντρώνουν δικαιολογημένα την προσοχή της διεθνούς κοινότητος διότι ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τον γεωπολιτικό χάρτη της Υφηλίου ‒ και όχι μόνον του αραβικού κόσμου. Παράλληλα, όμως, γεγονότα προσαυξανόμενα ταυτοχρόνως σε καθεμιά βαλκανική χώρα απειλούν εν δυνάμει τη γεωπολιτική ισορροπία στην άλλοτε(;) «Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία αντιμετωπίζουν ‒σε διαφορετικό βαθμό, αλλά στην ίδια κατεύθυνση‒ ταυτόσημα φαινόμενα που δοκιμάζουν το πολιτικό σύστημά τους, την υποτιθεμένη «ευρωπαϊκή» ταυτότητά τους, ακόμη και τη συνοχή τους.

Στην ανέκαθεν ασταθή αυτή γειτονιά της Ελλάδος είναι δεδομένη και θεσμικά νομιμοποιημένη η επικυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, της Ατλαντικής Συμμαχίας και, πρωτίστως, των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, όμως, αυξάνουν αποφασιστικά την επιρροή τους η Τουρκία και το Ισλάμ, ανέρχεται η Κίνα και υπεισέρχεται το Ισραήλ, ενώ η Ρωσία, σε ευθύ ανταγωνισμό με τους Αμερικανούς, επενδύει στρατηγικά στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το έτος 2009 η περιοχή παρουσίαζε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ευρώ ως εξής: Ελλάδα 21.790, Αλβανία 2.813, Βοσνία 3.146, Βουλγαρία 4.576, Κοσσυφοπέδιο 8.535, Μαυροβούνιο 4.359 και Σκόπια 3.296.

Η Ελλάδα βυθίσθηκε σε ολική δομική κρίση, ενώ στις άλλες έξι αυτές βαλκανικές χώρες ενδημούν και επενεργούν σωρευτικά η πολιτική διαφθορά σε διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα, η αμφισβήτηση της εξουσίας και των πολιτειακών θεσμών από όλους εναντίον όλων των άλλων, οι αμοιβαίες εθνικές διεκδικήσεις μεταξύ ομόρων χωρών με όργανο τις εθνικές μειονότητες, η οικονομική καχεξία των πολιτών και η ζωντανή ακόμη κληρονομιά των κομμουνιστικών καθεστώτων. Το γεωπολιτικό πεδίο εισήλθε μόνιμα σε βαρύ βαρομετρικό. Αυτήν τη δυσοίωνη πραγματικότητα τεκμηριώνουν και ξεδιπλώνουν όσα έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα καθεμιάς χώρας ως εξής αδρομερώς:

Βοσνία: Τρία συνομόσπονδα κρατίδια σε εύθραυστη συσκευασία ενός. Παραμένει κράτος μόνον όσο αποτελεί ακόμη διεθνές προτεκτοράτο. Η Σερβική Δημοκρατία είναι στραμμένη προς τη Μητέρα Πατρίδα Σερβία, ενώ στην Ομοσπονδία Κροατών-Βοσνίων οι Κροάτες στρέφονται προς τη Μητέρα Πατρίδα Κροατία και οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Κάθε εκλογική διαδικασία, όπως η πρόσφατη, εξελίσσεται σε δοκιμασία ζωής ή θανάτου και εξ ορισμού αδυνατεί να θέσει σε λειτουργία μιαν, έστω υποτυπώδη, Δημοκρατία. Όλα κρέμονται από μια κλωστή και ξένες κυβερνήσεις εισηγούνται ριζική αναθεώρηση της πολιτειακής συγκρότησης υην οποία οι Σέρβοι, όμως, απορρίπτουν απειλώντας με απόσχιση.

Κοσσυφοπέδιο: Το νεότερο ανεξάρτητο κράτος των Βαλκανίων δεν θα υπήρχε ούτε ίσως μπορεί να επιβιώσει παρά μόνον ως διεθνές προτεκτοράτο. Όσοι Σέρβοι απέμειναν στον Βορρά με επίκεντρο τη διχοτομημένη πόλη Μητροβίτσα και σε άμεση επαφή με τη Μητέρα Σερβία δεν αναγνωρίζουν το κράτος, ενώ οι νοτιότεροι Σέρβοι προσπαθούν να ενσωματωθούν στους θεσμούς για να διασωθούν. Όμως είναι τέτοια η ποιότητα των θεσμών ώστε οι εκλογές διεξήχθησαν στις 12 Δεκεμβρίου 2010 και τα εκλογικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο νικητής των εκλογών (λιγότερο από 33%) Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι, πολέμαρχος εθνικός ήρωας, επιδιδόταν συστηματικά σε μαζικό εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων διαμελίζοντας τους Σέρβους αιχμαλώτους του, αμάχους και ενόπλους, ενώ εξακολουθεί να διαπρέπει, από την κορυφή της εξουσίας, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων και λευκής σαρκός.

Η αμερικανική στρατιωτική βάση Bond Steel, στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου ‒ Σκοπίων, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Οι Αλβανοί Κοσοβάροι θεωρούν τη χώρα τους μήτρα του Αλβανικού ΄Εθνους και τον εαυτόν τους ανώτερο από τους Αλβανούς της όμορης Αλβανίας και του ομόρου Κράτους των Σκοπίων. Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέρσι εγκαινιάσθηκε διεθνής αυτοκινητόδρομος που ενώνει την πρωτεύουσα Πρίστινα με τα Τίρανα και την Αδριατική, ενώ εφέτος αναγγέλθηκε νέος αυτοκινητόδρομος 55 χιλ. που θα ενώσει την Πρίστινα με τα Σκόπια ‒την πόλη με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό Αλβανών σε όλα τα Βαλκάνια. Οι δύο οδικοί άξονες ενώνουν τους Αλβανούς των τριών ομόρων κρατών.

Αλβανία: Η Αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία, δικτατορία και διαφθορά. Ογκώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα την Παρασκευή 28/1 συγκρούσθηκε σκληρά με την Αστυνομία και κόστισε τρεις νεκρούς διαδηλωτές. Την επομένη Παρασκευή 4/2 η Αντιπολίτευση εξαπέλυσε νέα διαδήλωση. Η χώρα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επιδιώκει ένταξη στην Ε.Ε. η οποία, όμως, κρίνει ανεπαρκή ακόμη τα στοιχειώδη κριτήρια. Αμερικανικές βάσεις έχουν εγκατασταθεί εν τω μεταξύ στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής. Παράλληλα ανέρχεται το εθνικιστικό κίνημα που διεκδικεί ανοικτά να ενωθούν στη Μεγάλη Αλβανία η ΄Ηπειρος και εν μέρει η Δυτική Μακεδονία της Ελλάδος, το δυτικό τμήμα του κράτους των Σκοπίων, το Κοσσυφοπέδιο, το Σαντζάκ του Μαυροβουνίου και η κοιλάδα Πρέσεβο της Σερβίας. Αντιπροσωπείες Αλβανών από αυτές τις περιοχές και Τσάμηδες πραγματοποίησαν στις 2/11 μεγάλη συγκέντρωση στα Τίρανα όπου παρουσίασαν τον «Χάρτη της Φυσικής Αλβανίας». Ο Κότσα Ντάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου για τις περιφερειακές προβλέψεις, με έδρα τα Τίρανα, δήλωσε ότι «ένα νέο αλβανικό κράτος θα δημιουργηθεί μέχρι το 2013». Στις 18/11 το Βαλκανικό Παρατηρητήριο, με έδρα τα Τίρανα, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με σφυγμομέτρησή του, το 62,7% των Αλβανών στα Βαλκάνια τάσσονται υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας. Ο Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία δεν επιδιώκει αλλαγή των συνόρων αλλά ένταξη στην Ε.Ε. Κάλεσε όμως την κυβέρνηση των Σκοπίων να μην παραβιάζει την ισοτιμία των Αλβανών πολιτών της.

Το Ισλάμ ασκεί επιρροή στους Γκέγκηδες του Βορρά. Στον Νότο οι Τόσκηδες, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, είναι ανεξίθρησκοι και προσανατολίζονται ανέκαθεν στον ελληνισμό. Περισσότεροι από 500.000 Αλβανοί εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα και πολλοί έχουν ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αλβανοί μετανάστες στη Μεσευρώπη ελέγχουν ισχυρά παράνομα δίκτυα σωματεμπορίας, ναρκωτικών και όπλων. Στην Αμερική ενεργεί ισχυρό αλβανικό λόμπι.

Μαυροβούνιο: Με πληθυσμό 750.000 περίπου ψυχών η χώρα αποσχίσθηκε πρόσφατα από τη Σερβία στην οποία έτσι έκλεισε κάθε πρόσβαση στη θάλασσα. Την εξουσία μονοπώλησε ο ηγέτης του αποσχιστικού κινήματος Μίλος Τζουγκάνοβιτς παρότι καταζητούμενος εξ αρχής στην Ιταλία για μαζικό λαθρεμπόριο τσιγάρων. Γι’ αυτό στη βαλκανική αργκό το Μαυροβούνιο ονομάζεται Malboroland! Τον Δεκέμβριο 2010 ο Τζουγκάνοβιτς εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση κατηγορούμενος ότι, εκτός των άλλων, πούλησε όλο το κράτος σε Ρώσους επιχειρηματίες και μια Τράπεζα στον αδελφό του. Στη χώρα ζει ισχυρή μειονότητα Αλβανών.

Σκόπια: Ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ηγείται του ισχυρού κόμματος ΒΜΡΟ-DΡΜΝΕ, δηλαδή «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ένωση της Μακεδονίας» που τουλάχιστον ιδεολογικά επιδιώκει μια «Ενιαία Μακεδονία» στην οποία «πρέπει» να προσαρτηθούν η ελληνική «Αιγαιατική» Μακεδονία, η βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν και δυτικά εδάφη της Αλβανίας. Κυριάρχησε αδίστακτα κλιμακώνοντας σε παραλήρημα τον «μακεδονισμό», τον ανθελληνισμό και τον «εξαρχαϊσμό» με αναγωγή στον Μέγα Αλέξανδρο και με θηριώδη μνημεία. Τα Σκόπια διεκδικούν «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Για πρώτη φορά αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός κατηγορούμενος ότι ασκεί δικτατορία, φυλακίζει τους αντιπάλους του και είναι ο νονός της διαφθοράς. Από τον Νοέμβριο 2010 τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σλαβικά και αλβανικά, ανανεώνουν εναντίον του κυλιόμενες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και ήδη απεχώρησαν από τη Βουλή δηλώνοντας ότι δεν θα επανέλθουν εφόσον η κυβέρνηση δεν προκηρύξει εκλογές.

Η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σκόπια, με 3.000 υπαλλήλους, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βάση ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Αμερικανικός αγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας προγραμματίσθηκε να διασχίσει τη χώρα. Εν τω μεταξύ λειτουργούν δίκτυα διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών, όπλων και αγαθών. Το δυτικό τμήμα του κράτους και η μισή του πρωτεύουσα ελέγχεται απόλυτα από τους Αλβανούς, ενώ ανέρχεται η επιρροή της Τουρκίας και του Ισλάμ. Πρόσφατα εισήλθε και το Ισραήλ.

Οι πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στα Σκόπια το τελευταίο τρίμηνο του 2010, απεικονίζουν ενδεικτικά την κατάσταση κατά τομείς ως εξής:

(1) Αλβανοί: 5/10 Οι πολιτικοί ηγέτες των Αλβανών απαιτούν από την κυβέρνηση να στήσει μνημεία Αλβανών ηρώων δίπλα στον Μ. Αλέξανδρο και να οργανώσει μόνιμη έκθεση της αλβανικής Ιστορίας στο Μουσείο του ΒΜΡΟ. 14/10 Τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό Γκρούεφσκι ‒ Αχμέτι για «αντιαλβανική και αντεθνική» πολιτική. 19/10 Αμετακίνητα παραμένουν στο στάδιο του Τέτοβο τα γιγαντιαία πανό με επιγραφές «Μη με ονομάζεις Μακεδονία, λέγε με Ιλλυρίδα» και «Ηνωμένες Πολιτείες της Αλβανίας». 2/11 Σε αγώνα μπάσκετ, σε προάστιο των Σκοπίων, οι φίλαθλοι τραγουδούν τον ύμνο της Μεγάλης Αλβανίας. 15/11 Δύο χιλιάδες Αλβανοί διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι νοθεύει την επικειμένη απογραφή πληθυσμού εξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες του εξωτερικού. 23/11 Το μοναδικό αλβανικό κόμμα που στηρίζει τον Γκρούεφσκι είναι το DUI του Αλή Αχμέτι. Διαρρέουν απόρρητα έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι ο Αλή Αχμέτι ήταν πράκτορας των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και κατασκόπευε τους Αλβανούς μετανάστες στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Σουηδία. Μουσείο του αλβανικού αλφαβήτου εξαγγέλλεται στο Μοναστήρι. 28/11 Οι Αλβανοί γιόρτασαν την Ημέρα της Αλβανικής Σημαίας. Ιδρύθηκε το νέο κόμμα «Αλβανική Ένωση» και διεκήρυξε ότι επιδιώκει να χωρισθεί το κράτος σε αυτόνομα καντόνια. 1/12 Το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με λαθραίο «αντι-αλβανικό σχέδιο» νόμου οργανώνει νοθεία της απογραφής πληθυσμού τον Απρίλιο. 28/12 Έτοιμη η μνημειακή Πλατεία Σκεντέρμπεη στο παλαιό οθωμανικό παζάρι της πρωτεύουσας Σκόπια.

(2) Τουρκία: 29/10 Συνέδριο Τούρκων και Σλάβων επιχειρηματιών αποφασίζει να εντείνει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, που, μετά δυό χρόνια, πρέπει να ανέλθει σε ένα δις δολάρια. Τούρκοι επιχειρηματίες ζητούν να χτίσουν Φοιτητική Εστία στο Πανεπιστήμιο του Στιπ όπου φοιτούν ήδη 100 φοιτητές από την Τουρκία και ενδιαφέρονται να εγγραφούν άλλοι 3.000. 21/12 Οι Τούρκοι πολίτες των Σκοπίων εορτάζουν για τέταρτο χρόνο την Ημέρα Διδασκαλίας της Τουρκικής. 24/12 Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Βεζντή Γκιονούλ, επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια και συναντάται με όλη την ηγεσία. Δωρίζει στον Στρατό έξι στρατιωτικά οχήματα και μία γεννήτρια. Υπογράφει νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που προβλέπει τουρκική βοήθεια 900.000 δολ. στα Σκόπια. «Η Τουρκία είναι από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της Μακεδονίας. Απόδειξη τούτου είναι ότι έως τώρα μας χορήγησε οικονομική βοήθεια 16 περίπου εκατ. ευρώ», δηλώνει ο ομόλογός του Ζόραν Κονιανόφκσι. 3/1/2011 Ο Γκρούεφσκι ανακοινώνει ότι τηρεί το χρονοδιάγραμμα η τουρκική εταιρεία TAV Airports Holding η οποία, σύμφωνα με την 20ετή σύμβαση παραχώρησης, ανέλαβε την ανακατασκευή, την ανάπτυξη, τη χρήση και τη συντήρηση των δύο αεροδρομίων «Μέγας Αλέξανδρος» της πρωτεύουσας και «Απόστολος Παύλος» της Αχρίδας καθώς και την κατασκευή ενός Εμπορευματικού Αερολιμένα στο Στιπ με συνολική επένδυση 120 εκ. ευρώ.

(3) Ισλάμ: 28/9 70 οθωμανολόγοι από 30 περίπου κράτη ξαναγράφουν την Ιστορία σε διεθνές συμπόσιο του Πανεπιστημίου της τουρκικής πόλης Μπίλετσικ. Όλοι συμμερίζονται την άποψη ότι οι δυτικοί ιστορικοί υπήρξαν μεροληπτικοί και παρερμήνευσαν την οθωμανική ιστορία. «Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αλήθεια. Φέρνοντας σε επαφή επιστήμονες από πολλές χώρες, θέλουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξαναγραφεί η Οθωμανική Ιστορία», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. 14/10 Στη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» ξεκινά το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ισλαμικού Πολιτισμού στα Βαλκάνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιβανώφ. Τη διοργάνωση έχει το Κέντρο Ερευνών της Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Θέματα: οι διαδικασίες ανάπτυξης του ισλαμικού πολιτισμού, η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ισλαμική κληρονομιά της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της τέχνης, της γλώσσας, της λογοτεχνίας κ.ά. 2/10 Οι Ουαχαμπίτες Μουσουλμάνοι μπορεί μελλοντικά να μεταβληθούν σε περιφερειακή απειλή. Τώρα οι οργανώσεις τους ξεπλένουν χρήματα στη Μακεδονία με απώτερο στόχο τους την Ευρώπη, προειδοποιεί η ειδησεογραφία. 9/11 Ο Μουσουλμάνος Νομάρχης της Στρούγκας, Ραμίζ Μέρκο, υπερασπίζεται το τζαμί στην (άλλοτε ελληνοβλαχική) Άνω Μπέλιτσα και εναντιώνεται στις αποφάσεις όλων των κρατικών υπηρεσιών. «Όταν καταστρέψετε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο στη Στρούγκα, τότε μπορείτε να διαλύσετε και το τζαμί», δήλωσε. 16/11 Ο Γκρούεφσκι συνεχάρη τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας της χώρας και κάλεσε όλους τους Μουσουλμάνους της χώρας «να εργασθούν για μια πολυεθνική πολυ-πολιτισμική κοινωνία». 18/11 Η έκθεση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι στο κράτος των Σκοπίων οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί υπολογίζονται σε 65% και οι Μουσουλμάνοι σε 32%. Το 3% είναι Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι και Εβραίοι. 14/12 Αναστηλώνονται δύο ιερά των Μπεκτασήδων Μουσουλμάνων στο Τέτοβο: το Μεϊντάνι (αίθουσα προσευχής), που κάηκε, και ο Αραμπάτ Μπαμπά Τεκές. 16/12 Η Ισλαμική Κοινότητα επιθυμεί έναν τηλεοπτικό σταθμό, όπως επίσης η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία. 23/12 Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Φαρούκ Τσελίκ υποσχέθηκε στην Ισλαμική Κοινότητα να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση και τη μόνιμη χρήση των οθωμανικών κτιρίων στο Παλαιό Παζάρι των Σκοπίων «ώστε η Κοινότητα να διατηρήσει τη σύγχρονη ισλαμική κουλτούρα και να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των Μουσουλμάνων».

(4) Ισραήλ: 28/12/2010 Το υπουργείο Άμυνας και η ισραηλινή αεροπορική Elbit Systems, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών για την άμυνα, υπέγραψαν συμφωνία για δημιουργία κέντρου εκπαιδεύσεως πιλότων. Τα πλεονεκτήματά του θα φανούν σε πέντε έτη. Το υπουργείο Άμυνας θα συνεισφέρει 5,3 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ θα συνεισφέρει και η Elbit Systems.

(5) Διαφθορά: 21/9 Εφημερίδα Dnevnik: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε υπουργούς, βουλευτές και διευθυντές κρατικών ιδρυμάτων που σπατάλησαν το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού, αξίας 2,5 δις. 11/11 Η Επιτροπή ενάντια στη διαφθορά ζητάει τη δίωξη του Τσερβενκόφσκι, αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. 7/12 «Το σχέδιο «Σκόπια 2014» είναι σύμβολο της διαφθοράς, του εγκλήματος, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της δικτατορίας. Είναι συνώνυμο με τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης», διεκήρυξε ο Γιάννη Μακραντούλι της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. 10/12 Εφημερίδα Nova Makedonija: «Καταπολεμούμε μόνο με λόγια τη διαφθορά που αντιμετωπίζεται ως κατοικίδιο ζώο. Υπάρχουν ελάχιστα αποτελέσματα στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του εθνικού αθλήματος, που πλουτίζει τους λίγους, αλλά αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό, την οικονομία και το κράτος. Είναι μάλλον περίεργο το γεγονός ότι κατά τη Διεθνή Ημέρα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, χθες, ένα μόνο τηλεφώνημα ανέφερε πρακτικές διαφθοράς στη δημόσια υγεία, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες παραπονιούνται ότι πρώτα πρέπει να πληρώσουν για να δουν ένα γιατρό». 15/12 Αναβάλλεται η δίκη του πρώην κατασκόπου Χισέν Μουσλίου, ο οποίος κατηγορείται ότι παραποίησε φακέλους πολιτικών αντιπάλων του ΒΜΡΟ. Η υπουργός Μίλεφσκα δεν εμφανίστηκε στη δίκη του Ιγκόρ Ιβανόφσκι, τον οποίο η ίδια μήνυσε για συκοφαντία, επειδή απεκάλυψε ότι «χάθηκαν» έγγραφα προσφορών για το σκάνδαλο «Σχέδιο Σκόπια 2014» για το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί τρεις αξιωματούχους του. 22/12 Βάνε Τσβετάνωφ, πρώην διευθυντής του Γραφείου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: «Η κυβέρνηση είναι κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος». 29/12 Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατέθεσε μήνυση καταγγέλλοντας για εγκληματικές πράξεις την υπουργό Εσωτερικών Γκιορδάνα Γιανκούποφσκα και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δημοσίων Εσόδων Γκόραν Τραϊκόφσκι. 29/12 Η Επιτροπή για τη Διαφάνεια ζήτησε από τον Δημόσιο Εισαγγελέα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον του πρώην υπουργού Γεωργίας και σημερινού πρέσβη της χώρας στην Ουκρανία, Άτσο Σπασενόσκι, σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού «Ζλετόβιτσα». Μόνο 13 από τους 36 διευθυντές των κλινικών στα Σκόπια έχουν δηλώσει το εισόδημά τους στην κρατική επιτροπή κατά της διαφθοράς. 3/1/2011 Ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι έχει εργαστεί πάνω στην υπόθεση για το σκάνδαλο των 750.000 ευρώ, που όμως η κυβέρνηση κράτησε στο συρτάρι πάνω από ένα χρόνο. Ελ Ντοράντο σκανδάλων ο πολιτισμός. Ογκώδη ποσά για αγάλματα δαπανά το κυβερνών κόμμα. Συμμετοχή καλλιτεχνών μόνο με κομματική λίστα. 4/1 Το υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τον Πέρο Στογιάνοφσκι, πρέσβη στην Αυστραλία, όπου η πρώην φίλη του συνελήφθη από τις αρχές για ληστεία και εκβιασμό. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «ήταν μια συνηθισμένη ληστεία». 22/12 Χωρίς ούτε μία μέρα διπλωματικής εμπειρίας ο Βέλε Τρπέσκι, 28 ετών, διορίστηκε πρεσβευτής της χώρας στην Αλβανία. 5/1 Εγείρονται υποψίες ότι επτά από τα 22 μέλη της κυβέρνησης έχουν καταχραστεί τη θέση τους.

(6) Φίμωση Τύπου: 21/10 «Οι δημοσιογράφοι στην Γκάνα, την Τανζανία και την Ουρουγουάη είναι πιο ελεύθεροι και πιο ασφαλείς από αυτούς στη Μακεδονία», ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα. 26/11 Έφοδος ομάδων οικονομικής επιθεώρησης και αστυνομικών στον τηλεοπτικό σταθμό Α1 για να ελεγχθεί φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε συνδυασμό με έξι εταιρείες του Βέλιγια Ράμκοφσκι. Σφοδρή αντίδραση των δημοσιογράφων και της Αντιπολίτευσης. Ανησυχία εξέφρασαν οι Βρυξέλλες. Συνελήφθησαν 16 στελέχη και δημοσιογράφοι. 27/11 Διαδηλώσεις ενάντια στη φίμωση των δημοσιογράφων από την κυβέρνηση έγιναν στη Στρώμνιτσα, στην Αχρίδα, στο Βέλες, στο Γκόστιβαρ, στο Πρίλεπ και στην πλαστεία Σκεντέρμπεη στα Σκόπια. 28/11 Οι ξένοι πρέσβεις στη χώρα και ο Εισαγγελέας ερευνούν τους ισχυρισμούς του ιδιοκτήτη του Α1 ότι οι διαφημίσεις του κυβερνώντος κόμματος πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. 28/11 Άρθρο: Με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση θέτει τα μέσα ενημέρωσης υπό ομηρία. 29/11 Η εφημερίδα Nova Makedonija κατηγορεί τους δημοσιογράφους της A1 TV ότι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε εμφύλια σύρραξη, αποσταθεροποίηση και δικτατορία.

Βουλγαρία: Μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ισχυρές αμερικανικές βάσεις στα βουλγαρικά παράλια του Ευξείνου Πόντου με αιχμή τα πετρέλαια της Κασπίας. Κεντρική και αδύναμη πύλη για τον στρατηγικό διάδρομο της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος» ο καθηγητής Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχιτέκτων του νεο-οθωμανισμού, γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας» (σελ. 200) «Η ζώνη που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη και έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας» (σελ477) Το Κέντρο Δημογραφικής Πολιτικής στη Σόφια ανακοίνωσε ότι έως το 2050 οι Βούλγαροι θα καταστούν μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, στη Βουλγαρία ζουν 7.928.900 άτομα: Βούλγαροι 6.655.210 83,9%, Τούρκοι 746.664 9,4%, Τσιγγάνοι-Ρομ 370.908 4,7% και εννέα ακόμη μικρές εθνικές ομάδες και αδιευκρίνιστοι 86.000. Ορθόδοξοι 82,6% και Μουσουλμάνοι 12,2%. Οι Τούρκοι και οι Ρομ έχουν τριπλάσιο δείκτη γεννήσεων. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές το Τουρκικό Κόμμα συγκυβερνούσε με όλες τις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις.

Το τελευταίο τρίμηνο 2010 κατακλυσμός δημοσιευμάτων και πολιτικών καταγγελιών στη Σόφια αναφέρεται σε διαπλοκή της πολιτικής με το οργανωμένο έγκλημα, το λαθρεμπόριο και την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπορίσωφ βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον σοσιαλιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παρβάνωφ. Ο υπουργός Εξωτερικών απεκάλυψε ότι το 45% των εν ενεργεία Βουλγάρων διπλωματών ήσαν πράκτορες των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος καλείται από την κυβέρνηση να τους απολύσει αλλά αρνείται. Δύο υπουργοί του Μπορίσωφ παραιτήθηκαν γιατί επίσης είχαν θητεύσει στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Ζίβκωφ.

Το εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ανέρχεται σε μόλις 4,8 δις ευρώ αλλά αντιπροσωπεύει ποσοστό 14,3% του ΑΕΠ και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να λάβει σκληρά μέτρα, όπως πάγωμα των μισθών και συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, της ηλικίας συνταξιοδότησης και της φορολογίας, πάταξη της διαφθοράς κ.ά. Το σύστημα ασφαλίσεων και υγείας απειλείται με κατάρρευση και η παραοικονομία υπολογίζεται στο 37,7% του ΑΕΠ. Διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 285.301 εταιρειών λειτουργούσε μόνον το 30%. Ο μέσος μισθός είναι 14 φορές μικρότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως και το βιοτικό επίπεδο. Θεωρείται αφόρητο το μηνιαίο κόστος ζωής που ανήλθε σε 260 ε. (502 λέβα) τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, εγκρίθηκε δαπάνη 1 δις λέβα (περίπου 520 εκατ. ευρώ) για την αγορά πολεμικών αεροπλάνων. Αυξήθηκαν κατά 20% οι Έλληνες οι οποίοι έκαναν χειμερινές διακοπές στη Βουλγαρία, ενώ αντίστροφα το 2010 μειώθηκαν κατά 55% οι Βούλγαροι επισκέπτες στην Ελλάδα.

Ουάσιγκτον και Μόσχα αναμετρώνται στη Βουλγαρία για την εγκατάσταση των ενεργειακών αγωγών τους. Στις 29/11 δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα WikiLeaks απόρρητο έγγραφο με το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση το 2009 καλούσε την Πρεσβεία της στη Σόφια να παρακολουθεί και να αναφέρει πληροφορίες για τη διαφθορά πολιτικών, την εξουσία της χώρας, την επιβολή του νόμου, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, το ξέπλυμα χρήματος, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως έναντι των μειονοτήτων, και τις δραστηριότητες της αστυνομίας. Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την ενεργειακή ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις, τις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρωσίας και την ενεργειακή εξάρτηση, τα βιογραφικά των Βουλγάρων αξιωματούχων και τη συνεργασία αυτών με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Ως γνωστόν ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ματαίωσε ουσιαστικά τον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Σε ένα μήνα συναντήθηκε δύο φορές με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό υφυπουργό για την Ευρασιατική Ενέργεια.

Τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου το τελευταίο τρίμηνο 2010 απογράφουν την κατάσταση στους εξής άξονες:

(1) Διαφθορά: 18/10 Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvatan Tsvetanov έδωσε εξηγήσεις για τα έξι διαμερίσματά του. Δήλωσε ότι μερικά αγόρασε με δάνειο που αποπληρώνει, ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην οικογένεια του. Μετά τον σάλο η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων θα ελέγξει, επί μήνες, την περιουσία του. 19/10 Ο Πρωθυπουργός Μπορίσωφ στήριξε πάλι τον υπουργό Εσωτερικών που κατηγορείται ότι συνδεόταν με τον Αρχηγό της συμμορίας «Χταπόδι» και προσπάθησε μέσω αυτής να ξεπλύνει ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο εν λόγω Aleksei Petrov υπήρξε μυστικός πράκτορας, εξελίχθηκε σε επιχειρηματία, έγινε καθηγητής, καταδικάσθηκε και αμέσως μετά την αποφυλάκισή του προσχώρησε στο κόμμα Τάξη, Νόμος και Δικαιοσύνη (RZS). Το πολιτικό μανιφέστο του προσυπογράφουν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου ο Petrov δίδασκε πριν συλληφθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Georgi Parvanov ότι υποστήριξε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Petrov και ότι έχει σχέσεις με εγκληματίες. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε τις κατηγορίες του υπουργού. Αργότερα ο Petrov ανακοίνωσε ότι ίσως είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2011. 19/10 Το υπουργείο Εσωτερικών ερευνά την πρωτοφανή κλοπή 340 κ. χρυσού, αργύρου και λευκόχρυσου από τρία διαφορετικά θησαυροφυλάκια του αεροδρομίου της Σόφιας. Τα μέταλλα, αξίας 9 εκατ. ευρώ, είχαν κατασχεθεί στις 19 Αυγούστου, όταν πέντε άτομα προσπάθησαν να τα μεταφέρουν λαθραία στην Τουρκία. 22/10 Συνελήφθη ο Petar Stoyanov, αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Οι Φονιάδες» και πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Πάλης Σούμο. Πριν, είχαν συλληφθεί τα υπόλοιπα μέλη. 16/12 «Το 45% των πρέσβεων της Βουλγαρίας είναι πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του κομμουνιστικού καθεστώτος. Αρνούμαι να συνεχίσω να ζω σε αυτή τη σαπουνόπερα, που κρατά 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το 50% των πρέσβεων που διόρισε κατά τη θητεία του ήταν μέλη της Κρατικής Ασφάλειας, όπως ήταν και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παρβάνωφ. 18/12 Ο υπουργός Διασποράς Μπόζινταρ Δημητρώφ παραιτήθηκε διότι διαφωνεί με την απόλυση των διπλωματών οι οποίοι ήσαν μυστικοί πράκτορες επί κομμουνισμού, όπως ήταν και ο ίδιος. Ο Δημητρώφ είναι γνωστός ιστορικός ο οποίος ειδικεύεται στη βουλγαρική μεσαιωνική ιστορία, την οθωμανική Βουλγαρία και το Μακεδονικό Ζήτημα. Επανέρχεται ως διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 20/12 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Παβλίν Δημητρώφ υπέβαλε την παραίτησή του διότι ήταν πράκτορας της κομμουνιστικής Ασφάλειας. 23/12 Η Ένωση των Πρώην Μυστικών Πρακτόρων και η Ένωση Ασφαλείας ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένωφ, επειδή απεκάλυψε ότι οι μισοί διπλωμάτες ήσαν πρώην πράκτορες και επειδή είναι θέμα αρχής να διαπλέκονται οι διπλωματικές υπηρεσίες και οι μυστικές υπηρεσίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακαλέσει όλους τους διπλωμάτες πρώην πράκτορες. Δικαίωμα απόλυσής τους, όμως, έχει μόνο ο Πρόεδρος ο οποίος αρνείται. Για να γίνει κάποιος πρέσβης πρέπει να έχει 15 χρόνια διπλωματικής υπηρεσίας, οπότε ο αριθμός των διπλωματών με αυτά τα προσόντα είναι περιορισμένος. 30/12 Ο Μπόζινταρ Νάλντζιεφ ‒ανώτερος πράκτορας της Βουλγαρικής Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας DANS‒ παραιτήθηκε, αφού συνελήφθη για διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών προς τον Αλεξέι Πετρώφ, πρώην πράκτορα της DANS. 3/1/11 Ένα τμήμα των 160 εκατ. ευρώ για την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν κλάπηκε σύμφωνα με τον υπουργό πρώην Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκωφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 13 Απριλίου 2008 μετά από μία σειρά σκανδάλων και κατηγοριών για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Πρόσθεσε ότι αυξήθηκε τεράστια το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών. 2/12 Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέιμς Ουάρλικ ανακοίνωσε ότι η βίζα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ρούμεν Πέτκωφ ακυρώθηκε εξαιτίας της συνεχιζόμενης έρευνας για εγκληματικές δραστηριότητές του μετά από μια σειρά από σκάνδαλα και κατηγορίες για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα και για διαφθορά. 9/12 Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, το 30% των Βουλγάρων θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, το 42% θεωρεί ότι έμεινε σταθερή και το 28% ότι έχει μειωθεί. Περισσότερο διεφθαρμένους θεσμούς –με κορυφή το 5– οι Βούλγαροι θεωρούν τα πολιτικά κόμματα (4,1%), το Κοινοβούλιο (3,9%), την αστυνομία και τις επιχειρήσεις (3,7%) και τα μέσα ενημέρωσης (2,9%). 5/1/11 Αποκαλύφθηκε μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική σύγκρουση των υπουργών Εσωτερικών Τσβετάνωφ και Οικονομικών Συμεών Τζάνκωφ στον οποίο ο διευθυντής της Τελωνειακής Υπηρεσίας Βάνιο Τάνωφ κατήγγειλε ότι ο Τσβετάνωφ τον πιέζει και του έδωσε λίστα με ποιες εταιρείες «πρέπει» να ελέγχει και ποιες όχι στα τελωνεία.

(2) Τουρκία: 21/9 Το τουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (DPS) θα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης την επίθεση μελών του ακροδεξιού κόμματος Επίθεση (Ataka) στον Αρχιμουφτή και στον μουφτή της πόλης Razgrad. 4/10 Ο Ερντογάν έρχεται στη Σόφια με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Taner Yıldız. Θέματα των διμερών συνομιλιών είναι η κατασκευή ενός νέου φράγματος στον ποταμό Tundzha και οι αποζημιώσεις των απογόνων των Βουλγάρων προσφύγων που εγκατέλειψαν περιουσίες στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, όπως προβλέπει η Συμφωνία της Άγκυρας το 1925. Το θέμα είχε θέσει ο υπουργός Αποδήμων Βουλγάρων Bozhidar Dimitrov προτείνοντας, αλλιώς, να ασκηθεί βέτο σην Ε.Ε. —Ερντογάν: «Αυτές οι διεκδικήσεις δεν συνάδουν με το πνεύμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». To VMRO-BND κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποστηρίζει άνευ όρων την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τουλάχιστον 330.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άσκηση βέτο. Φοβούνται ότι η βουλγαρική οικονομία θα περάσει στα χέρια των Τούρκων. Ο Ερντογάν ακύρωσε τελευταία στιγμή την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ηγέτη του τουρκικού Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες, Ahmed Dogan. Συνταντήθηκε όμως με τον αρχιμουφτή Nedim Gendzhev και τον Kasim Dal, πρώην αναπληρωτή του Dogan. 18/10 Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο απήλλαξε τον Ahmed Dogan ο οποίος έλαβε μεγάλη αμοιβή ως σύμβουλος σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το κόμμα του ήταν στην εξουσία. Ο πρώην μουφτής της περιοχής Smolyan, Hayredin Hatin, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 λέβα για εξαγορά ψήφων προς όφελος του Τουρκικού Κινήματος. 28/10 Ο υπουργός Μεταφορών Alexander Tsvetkov στο Πεκίνο. Η Κίνα κάλεσε τη Βουλγαρία να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο μεταξύ Κίνας και Τουρκίας για κατασκευή υψηλής ταχύτητας σιδηροδρόμου που θα συνδέει την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη. Ο Tsvetkov κάλεσε κινέζικες επενδύσεις στις μεταφορές και στις υποδομές της Βουλγαρίας και τόνισε τη σημασία των βουλγαρικών λιμανιών για την Κίνα. 25/12 Το Ισραήλ επιδιώκει να προάγει τις σχέσεις του με τις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, ως αντιστάθμιση για τη ρήξη με την Τουρκία, μια ανερχόμενη δύναμη. 5/1/2011 Το αυστριακό περιοδικό Der Standard γράφει ότι 70 τουρκικές σαπουνόπερες κατακτούν τα Βαλκάνια και αλλάζουν την αρνητική εικόνα που τα βαλκανικά έθνη είχαν για τους Τούρκους. Η τουρκική κινηματογραφική βιομηχανία βοηθά την τουρκική διπλωματία και πλέον είναι εργαλείο της γεωπολιτικής του νέο-οθωμανιστή Αχμέτ Νταβούτογλου.

(3) Ισλάμ: 7/10 Ο Saud Muutlu, ιμάμης από το χωρίο Sarnitsa, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα της πόλης Pazardzhik ως αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης Al Waqf al Islami. Τα γραφεία του βουλγαρικού σκέλους της βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία. 8/10 Συνελήφθησαν 4 Βούλγαροι Μουσουλμάνοι κατηγορούμενοι για εξτρεμισμό. Την άνοιξη του 2010 ο αμφιλεγόμενος Αρχιμουφτής Nedim Gendzhev αποκαταστάθηκε στη θέση του, που κατείχε ο δημοκρατικά εκλεγμένος Mustafa Ali Hadzhi. 11/10 Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Tsvetan Tsvetanov βρέθηκαν πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη πυρήνων εξτρεμιστικού Ισλάμ (οργάνωση Al Waqf al Islami) στη Νότια Βουλγαρία. Ανέφερε ότι τα βιβλία, τις μπροσούρες και τα κεφάλαια έστειλαν μουσουλμανικές οργανώσεις του εξωτερικού.

(4) Αγωγοί: 22/9 Ο Πρωθυπουργός Borissov συζήτησε με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια Richard Mornigstar τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον αγωγό Nabucco που, από το 2015, θα μεταφέρει στην Ευρώπη ιρακινό αέριο. Συζητήθηκε και διασύνδεση με Ελλάδα. 4/10 Η Βουλγαρία χρηματοδοτεί τα έργα του Nabucco με ευρωπαϊκά κονδύλια 60-65 εκ. ευρώ από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που η Ε.Ε. επενδύει στην κατασκευή του αγωγού. 5/10 Οι Πρωθυπουργοί Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζήτησαν τη μεταφορά του αζέρικου αερίου από τα γεωργιανά στα βουλγαρικά λιμάνια. 8/10 Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Nabucco Gas Pipeline International GmbH, ο αγωγός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η ενεργειακή γερμανική εταιρεία RWE δήλωσε ότι το 2011 θα αποφασίσει αν θα επενδύσει στον αγωγό. Οι μέτοχοι του αγωγού είναι οι εξής: Botas (Τουρκία), Bulgarian Energy Holding (Βουλγαρία), MOL (Ουγγαρία), OMV (Αυστρία), RWE (Γερμανία), Transgaz (Ρουμανία) και ο καθένας από αυτούς κατέχει 16,67%. Η Ρωσία προωθεί τον ανταγωνιστικό του Nabucco αγωγό South Stream, όπου μετέχει και η Βουλγαρία. 13/10 Η ρωσική εταιρεία «Атомстројекспор» σκοπεύει να ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση από τη Βουλγαρία αν δεν εκπληρώσει το συμβόλαιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». 16/10 Το ρωσικό φυσικό αέριο θα ρέει στην Ευρώπη, μέσω του South Stream, στα τέλη του 2015. Οι εργασίες στο βουλγαρικό τμήμα θα επιταχυνθούν, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Alexei Miller, Προέδρου της ρωσικής Gazprom, και του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ. 28/10 Νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Richard L. Morningstar, Αμερικανό απεσταλμένο για την Ευρασιατική Ενέργεια. 1/11 Η γεωπολιτική θέση της Ρωσίας και του ενεργειακού της γίγαντα Gazprom επιδεινώθηκε ξαφνικά στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μετά την ανάρρηση του Πρωθυπουργού Μπορίσωφ στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Nezavisimaya Gazeta» που αναφέρει αρκετούς λόγους ώστε να αμφιβάλλει κανείς για την ειλικρίνεια της Βουλγαρίας σε σχέση με τον ρωσικό South Stream: πρώτον, η Βουλγαρία συμφώνησε να προχωρήσει με τον South Stream μόνο μετά από τη σκέψη της Gazprom για μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της Ρουμανίας˙ δεύτερον, η Βουλγαρία είναι ένας από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο αμερικανικό ανταγωνιστικό σχέδιο Nabucco˙ τρίτον, η έλλειψη θέλησης κατέστη σαφής από τη βουλγαρική στάση κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. 4/11 Η βουλγαρική Energy Holding και η Gazprom προκήρυξαν διαγωνισμό για την επιλογή εταιρείας που θα προβεί σε προκαταρκτική μελέτη των επενδύσεων για την κατασκευή του South Stream στο βουλγαρικό έδαφος.

Τα ζωτικά συμφέροντα και το στρατηγικό διακύβευμα της Ελλάδος στην περιοχή είναι προφανή. Από το 1990 επί 15 συνεχή χρόνια η Ελλάδα μονοπωλούσε όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα στα Βαλκάνια. Το έτος 2008 το κατά κεφαλήν εισόδημά της ανέρχονταν σε 25.611 ευρώ και ήταν υψηλότερο από το άθροισμα του κατά κεφαλήν εισοδήματος όλων των προαναφερομένων έξι χωρών που αθροίζονταν σε 20.523 ευρώ. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της έχασε όλες τις ιστορικές ευκαιρίες βυθίζοντας τελικά την Ελλάδα στην καθολική χρεοκοπία, στην αφασία και στον εξευτελισμό. Ο δυνατός κρίκος των Βαλκανίων έγινε εξίσου αδύναμος κρίκος.

Πηγή: www.ems.gr


Φτιάξε ΜΚΟ για να τα οικονομίσεις!

Φαίνεται ότι οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν επιτέλους να ασχοληθούν με τη βρωμερή υπόθεση που λέγεται "χρηματοδότηση ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών". Μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα με τίτλους όπως "528 ΜΚΟ στο τραπέζι", ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ι. Σακελάκος, έδωσε παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε..

Όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο, στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν.

Το ερώτημα όμως είναι: θα φτάσει η εισαγγελική έρευνα τόσο ψηλά όσο πρέπει; Γιατί "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"... Και για να μη μασάμε τα λόγια μας, το κεφάλι είναι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, από την εποχή που "διαφέντευε" το Υπουργείο Εξωτερικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η επίμαχη υπηρεσία χρηματοδότησης, η Υ.Δ.Α.Σ. (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπήρχε ανέκαθεν: ιδρύθηκε επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, με το άρθρο 18 του ν. 2731/1999. Ήταν δηλαδή μία από τις πρώτες του ενέργειες, λίγους μήνες μετά την ανάληψη του Υπουργείου.

Μάλιστα το 2002, με το άρθρο 3 του ΠΔ 159/2002, το Υπουργείο Εξωτερικών πέτυχε να ενσωματωθεί στην ΥΔΑΣ (δηλ. στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών) και η αντίστοιχη διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (Διεύθυνση Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Ειδικών Χρηματοδοτήσεων και Προγραμμάτων, που είχε ιδρυθεί με το ΠΔ 178/2000). Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος των συγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.

Ας δούμε τώρα αν ο κ. Παπανδρέου διαχειρίστηκε τις χρηματοδοτήσεις αυτές με βάση το σκοπό του νόμου (που είναι η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια) και το εθνικό συμφέρον... Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 2 του ν. 2731/1999, η ΥΔΑΣ
- είναι αρμόδια για τη χρηματοδότηση των δράσεων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας και εποπτεύει και συντονίζει την εκτέλεσή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες,
- ενισχύει την ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας Μ.Κ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλων πολυμερών διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα σε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτούνται από το European Community Humanitarian Office (ECHO).
- Εισηγείται στην Ε.Δ.Ο.Σ. προτάσεις για τη συγκέντρωση της διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας που προωθείται μέσω Μ.Κ.Ο. σε συγκεκριμένες χώρες ή τομείς προτεραιότητας.
- Προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της συμμετοχής Μ.Κ.Ο. ή άλλων συναφών φορέων.

Ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) ορίζονται τα "μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν ως αντικείμενο, κυρίως, την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη αυτών των χωρών" (άρθρο 10 ν. 2731/1999).

Ας δούμε τώρα πού πήγαν στην πραγματικότητα τα χρήματα... Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τις "528 ΜΚΟ στο τραπέζι" περιλαμβάνουν μόνο τους τίτλους των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν και είναι ήδη αρκετά αποκαλυπτικά, αφού είναι μάλλον απίθανο να συνεισέφεραν στην αναπτυξιακή συνεργασία κάποιες θεατρικές ομάδες ή "κέντρα μελισσοθεραπείας" που αναφέρονται. Όμως οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος αποκαλύπτονται όταν δει κανείς τα πρόσωπα πίσω από τις "σφραγίδες", που δε φαίνονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα. Το 2005 η εφημερίδα "Το Παρόν" είχε δημοσιεύσει έναν κατάλογο που αποκάλυπτε με κάθε λεπτομέρεια τις ΜΚΟ που έλαβαν χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών ως το 2004, και (το σημαντικότερο) τα πρόσωπα που τις αποτελούσαν. Στον κατάλογο αυτό διαβάζουμε ότι χρηματοδοτήθηκαν για "δράσεις ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" κλπ., μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες ΜΚΟ:
- Πολίτες σε Δράση, (250.000 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος τη Μαρία Δαμανάκη,
- ΚΕΔΕ Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη , (399.694 Ευρώ), με ιδρυτικό μέλος την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου
- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Ν. Χρυσόγελο
- Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών - Ανδρέας Παπανδρέου, (420.500 Ευρώ),
- Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, με ιδρυτικά μέλη τους κκ. Γιάννη Μπουτάρη και Σπύρο Βούγια
- Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με ιδρυτικό μέλος τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο,
- ΕΤΕΠΕ Εταιρεία Επικοινωνιακής και Πολιτικής Έρευνας, (30.000 Ευρώ), με υπευθύνους τους κκ.Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο-
Επίσης στις χρηματοδοτηθείσες ΜΚΟ περιλαμβάνεται το γνωστό "Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας" (178.372 Ευρώ), αλλά και άλλοι ενδιαφέροντες τίτλοι όπως "Όμιλος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης", "Κύκλος της Πάτμου", κλπ.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα:
1. Ασχέτως του ποιες δράσεις υλοποίησε το "Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη" (ποιες άραγε;), δεν τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως όταν ένας υπουργός χρηματοδοτεί την πολιτική δράση της μητέρας του με 399.694 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
2. Ποιες ακριβώς "δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" προσέφεραν οι "Πολίτες σε Δράση" της κ. Δαμανάκη, που όλως τυχαίως την εποχή της χρηματοδότησης (2003-2004) μεταπήδησε από το Συνασπισμό στο ΠΑΣΟΚ;
3. Ποιες ακριβώς "δράσεις αναπτυξιακής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες" προσέφεραν ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Βούγιας με την Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης; Περιλαμβάνεται σε αυτές τις δράσεις η γνωστή πρόταση του κ. Μπουτάρη να μετονομασθεί κεντρική λεωφόρος της Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Κεμάλ Ατατούρκ;
4. Από πού κι ως πού το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε άτομα όπως ο κ. Βαλλιανάτος που θεωρεί ότι τα Σκόπια δικαιούνται να ονομάζονται "Μακεδονία", ο κ. Τρεμόπουλος με τις επίσης γνωστές απόψεις περί Μακεδονικού ή ο κ. Δημητράς που ζητάει "να πιεστεί η Ελλάδα να επιστρέψει τις περιουσίες των εθνικά Μακεδόνων"; Με ποια λογική το ελληνικό ΥπΕξ επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου χρηματοδότησε τους κύριους προπαγανδιστές των σκοπιανών θέσεων εντός Ελλάδος;
5. Το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου ποια ακριβώς "δράση αναπτυξιακής βοήθειας" οργάνωσε, ώστε να δικαιούται 420.500 Ευρώ από δημόσιο χρήμα;
6. Αλήθεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης των ΜΚΟ που προβλέπεται από το άρθρο 11 του ν. 2731/1999, λειτούργησε ποτέ; Και αν λειτούργησε, πώς έκρινε τις παραπάνω ΜΚΟ και πώς αξιολόγησε άραγε το έργο της μητέρας του υπουργού; (εδώ γελάνε...)

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: ο Γ. Παπανδρέου, ως τότε υπουργός Εξωτερικών, είναι υπόλογος για αυτό το "φαγοπότι". Σίγουρα πολιτικά υπόλογος, ενδεχομένως και ποινικά υπόλογος.
Όχι μόνο διαχειρίστηκε αυτό το όργιο σπατάλης μεταξύ 1999 και 2004, αλλά ήταν και εκείνος που το ξέκίνησε, ιδρύοντας την ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ το 1999. Και επιπλέον, το 2002 πήρε και τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΘΟ στη δική του αρμοδιότητα. Δηλαδή υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων. Και αντί να τα χρησιμοποιήσει προς το εθνικό συμφέρον, τα χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει την προσωπική του αυλή, να χρηματοδοτήσει συγγενικά του πρόσωπα και να ενισχύσει ανθρώπους και απόψεις που ίσως είναι συμπαθείς στον ίδιο, αλλά σίγουρα αντιστρατεύονται το ελληνικό εθνικό συμφέρον.

Μήπως λοιπόν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και σημερινός πρωθυπουργός διέπραξε τα αδικήματα της απιστίας κατά του Δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος, έστω ως ηθικός αυτουργός, όταν χρηματοδοτούσε από τα κονδύλια του Υπουργείου του οργανώσεις και πρόσωπα που (α) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και (β) στρέφονταν κατά των εθνικών συμφερόντων; Ο κύριος εισαγγελέας, που ξεκίνησε την έρευνα για τις ΜΚΟ, έχει τα "κότσια" να την πάει μέχρι τέλους; Το ελπίζουμε.


Είναι στα καλά του ο άνθρωπος;

Με αφορμή τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι πάντες καταφέρθηκαν εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, κατηγορώντας τον πως ξεπουλάει τη χώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αδικούνται οι προθέσεις του Παπανδρέου.

Χτες, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως...
«η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» και τόνισε πως θα προτείνει νόμο στη Βουλή, ώστε η ελληνική γη να μη μεταβιβάζεται και να μην πωλείται. Βέβαια -με το Μνημόνιο που έχει υπογράψει- ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποθηκεύσει όλη τη δημόσια περιουσία. Ουσιαστικά -μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί το χρέος- η χώρα έχει ήδη πουληθεί.

Ήταν πολύ σωστή και πολιτικά τίμια η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να πουλήσει τη χώρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι σοσιαλιστής. Είχε δηλώσει μάλιστα πως είναι «αντιεξουσιαστής στην εξουσία».

Όσοι βιάστηκαν να τον κοροϊδέψουν για αυτή του τη δήλωση διαπιστώνουν τώρα πως ο Παπανδρέου έλεγε την αλήθεια – διαπιστώνουν πως ο Παπανδρέου είναι οπαδός του αναρχικού σοσιαλισμού και του Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν.

Ο Προυντόν –ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν και εναντίον της κρατικής ιδιοκτησίας- είχε γράψει πως «η ιδιοκτησία είναι κλοπή». Ο Γιώργος Παπανδρέου πουλάει τη δημόσια περιουσία, ώστε η χώρα να μην έχει περιουσία και να περάσει από τον σοσιαλισμό στην αναρχία.

Πουλώντας τη δημόσια περιουσία, ο Παπανδρέου έκανε το χρέος του – το κράτος δεν έχει ιδιοκτησία. Τώρα μένει να τον ακολουθήσουν και οι Έλληνες που έχουν ιδιοκτησία – ας απαρνηθούν ή ας πουλήσουν την ατομική ιδιοκτησία τους, ώστε να ζήσουμε επιτέλους στην ιδανική αντιεξουσιαστική και αταξική κοινωνία της αναρχίας.
PITSIRIKOS


Τα έχει ξεπουλήσει όλα!

Προχθές ο εκλεκτός συνάδελφος Νίκος Ξυδάκης μάς υπενθύμισε απ' την «Καθημερινή» τον Θουκυδίδη να προσδιορίζει με το στόμα του Νικία τι είναι η πατρίδα: «άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί», οι
άνθρωποι είναι η χώρα, το κράτος, η δημοκρατία, δεν είναι τα κτίρια, τα κτήρια και τα πράγματα.
Είναι σήμερα φανερό ότι η πατρίδα, οι άνθρωποι, είναι σε κίνδυνο. Κίνδυνο ήδη βαθύ, που διαρκώς διευρύνεται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδας».
Φοβάμαι ότι πλέον αυτό σημαίνει ένα και μόνον πράγμα: σωτηρία της πατρίδας, των ανθρώπων της, από τον Παπανδρέου.
Με το ΑΕΠ να πέφτει στο 6,6% (το δ' τρίμηνο του 2010), την ανεργία να ανεβαίνει αλματωδώς και τη χώρα να σκλαβώνεται σε υπαγόρευση πολιτικής (δικτατορία) για τα επόμενα τριάντα χρόνια,
ένα μπορεί να 'ναι το συμπέρασμα: ότι ο Παπανδρέου αποτελεί πλέον κίνδυνο για την πατρίδα...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 17.ΙΙ.2011
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ.
Με τον Στάθη ιδεολογικά είμαστε εντελώς αντίθετοι . Πρέπει όμως να ομολογήσουμε, ότι η αντιπολίτευση που κάνει στην πράσινη συμφορά είναι μοναδική. 
Αγαπηνός. 


Η ξεφτίλα του ΠΑΣΟΚ!

Του Σταύρου Χριστακόπουλου.

Η πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου ομολογείται πια από όλους. Αψευδής μάρτυρας η τρομακτική ύφεση, η οποία, κατά την ομολογία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, θα συνεχιστεί και το 2011. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του θα κυμανθεί άνω του 3%, αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι καταφανώς επισφαλής. Ήδη άλλωστε το 2010 η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε σε 4,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία σώφρον θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε...
δραματικά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η ύφεση έφτασε το 6,6%. Αν προσθέσουμε τον πληθωρισμό, που έχει ανέβει πάνω από το 5%, τη συνεχώς εκτοξευόμενη ανεργία και το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά δεκάδες χιλιάδες, τότε η κατάσταση γίνεται ζοφερή.

Με το έλλειμμα του 2010 στο 10%, το χρέος αλματωδώς αυξανόμενο και όλα τα προηγούμενα ως δεδομένα, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ύστερα από την περίοδο... «γνωριμίας», πλέον περνά στο ψητό: «Το μόνο που σας σώζει είναι να ξεπουλήσετε».

Τα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος δεν έχουν ορατό τέλος. Παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ θανάτου», η ελληνική οικονομία δεν έχει ορατή διέξοδο προς την ανάκαμψη. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν φύγουν από τον εθνικό έλεγχο όχι μόνο οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, αλλά και οι υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, ενέργεια, επικοινωνίες) και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Οι δανειστές και επιτηρητές μας είναι πλέον σαφείς, όπως περιγράφει και το σημερινό ρεπορτάζ του «Π»: «Αν δεν πουλήσετε, θα κατάσχουμε». Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που η κυβέρνηση υπέγραψε στο πλαίσιο του μηχανισμού «στήριξης». Την οποία μάλιστα ποτέ δεν έφερε για κύρωση στη Βουλή, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει το πλήρες περιεχόμενό της.



Αδιαφάνεια

Η αποθέωση της αδιαφάνειας, και μάλιστα από μια κυβέρνηση η οποία διαλύει τον κοινωνικό ιστό στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όπως άλλωστε έκαναν κι άλλες κυβερνήσεις υπό καθεστώς ΔΝΤ, οι οποίες, στο όνομα της διαφάνειας, εκτόξευσαν τη διαφθορά στα ουράνια. Αδιάψευστο το παράδειγμα της... Αργεντινής, με την οποία μοιάζουμε όλο και περισσότερο, όπως όλο και πιο πολλοί παραδέχονται.

Άλλα θα περίμενε κάποιος εχέφρων πολίτης να συμβαίνουν ύστερα από τόσα καινοφανή που έπεσαν επί της κεφαλής του το τελευταίο διάστημα:

● Ύστερα από τόση ρητορική περί διαφάνειας και πολέμου «κατά της διαφθοράς».

● Ύστερα από τη συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί ολόκληρη η κοινωνία ότι είναι διεφθαρμένη.

● Ύστερα από την εξελισσόμενη απόπειρα να πειστούμε – μέσω ψευδοϊστορικών ντοκιμαντέρ – ότι είμαστε ένα κατασκευασμένο έθνος που κατάγεται από κοινούς λωποδύτες και πλιατσικολόγους και κακώς αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Θα περίμενε για παράδειγμα – ο εχέφρων πολίτης – πως μιας κυβέρνησης που εργάζεται για τη «σωτηρία της χώρας» θα έθετε ως πρωτεύοντες στόχους, εκτός από την πάταξη της αδιαφάνειας, την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και ότι πολύτιμο σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια θα αποτελούσε η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας. Τίποτε όμως απ’ αυτά δεν συμβαίνει:

● Η οικονομία εμφανίζει την εικόνα που λίγο παραπάνω περιγράψαμε. Με άκρως επιβαρυντικό παράγοντα το πλήρες ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και μάλιστα, όπως θα διαβάσετε στο σημερινό «Π», υπό τον στυγνό εκβιασμό: «Πουλήστε, αλλιώς μπορούμε και να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες της δανειακής σύμβασης περί κατάσχεσης»!

● Στο πεδίο της διαφάνειας βλέπουμε μια απίστευτα μυστικοπαθή – και εν πολλοίς προσωπική – «επενδυτική διπλωματία». Στο πλαίσιο της οποίας φαίνεται να εντάσσεται και ο διπλασιασμός των μυστικών – και κατ’ εξοχήν αδιαφανούς διαχείρισης – κονδυλίων αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ.

● Ακόμη κι αν ελπίζαμε ότι η ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας της χώρας θα υποβοηθούνταν έστω και με τέτοιου είδους κινήσεις του εν λόγω υπουργείου, η πραγματικότητα μας διαψεύδει τραγικά. Όπως θα δείτε πολύ αναλυτικά στο βασικό θέμα του σημερινού φύλλου του «Π», η διεθνής παρουσία της Ελλάδας υποβαθμίζεται ραγδαία.

Για την ακρίβεια, σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΞ (το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο), ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Πρετόρια περιγράφει την εικόνα μιας «αφρικανικής χώρας της αισχίστης υποστάθμης», η οποία αδυνατεί – ή, ίσως, δεν επιλέγει – να πληρώσει ακόμη και τα δημοτικά τέλη , τα καύσιμα κίνησης, τους μισθούς των υπαλλήλων, τα είδη υγιεινής και τις... εφημερίδες (!) για τις πρεσβείες της.

Το έγγραφο αυτό, διατυπωμένο σε μια ασυνήθιστη μη διπλωματική γλώσσα, είναι ενδεικτικό του ύψους των εξόδων λειτουργίας που επιχειρεί να μετακυλίσει η κυβέρνηση στην τσέπη των διπλωματών, από τους οποίους έχει ήδη περικόψει το 30%-35% των αποδοχών τους. Ακόμη περιγράφει την εικόνα από το εγγύς μέλλον της χώρας, εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και των πατρόνων της τρόικας και του ΔΝΤ.

Το κύριο συμπέρασμα από την ανάγνωσή του είναι ότι η κυβέρνηση μετατρέπει ταχύτατα τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό σε προβληματικές επιχειρήσεις για να... τις κλείσει! Από τις 101 Πρεσβείες και Μον. Αντιπροσωπείες σε Διεθνείς Οργανισμούς και τα 40 Γεν. Προξενεία θα μείνουν 40- 50 Αρχές συνολικά, για να τοποθετούν εκεί τους δικούς τους, με (όπως... ψιθυρίζεται) υπόγειες υψηλότατες αμοιβές από τα απόρρητα κονδύλια.

Την ίδια ώρα στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής ο πρεσβευτής μας διαπιστώνει: «Αν δεν πληρώσεις τον Αφρικάνο στην ώρα του και τα χρήματά του, τότε σε σκοτώνει για 10 ευρώ. Για να δούμε πώς θα ξεμπερδέψουμε από αυτή τη λαίλαπα, στην οποία μας έχετε βάλει».

Έναντι πινακίου φακής

Αυτή η εικόνα, όμως, δεν περιορίζεται στο ΥΠΕΞ και την ελληνική διπλωματία. Αντιθέτως περιγράφει γλαφυρά και ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» διαλύοντας κάθε πτυχή του δημόσιου τομέα και απορρυθμίζοντας συνολικά την οικονομία, προκειμένου να παραδώσει προς εκμετάλλευση στα διεθνή λαμόγια των αγορών, με τα οποία συναναστρέφεται, κάθε παραγωγική ικμάδα της χώρας.

Στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας η κυβέρνηση διαλύει όχι μόνο τις διπλωματικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό, αλλά κάθε δημόσια δραστηριότητα κοινής ωφέλειας και κάθε έκφανση κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ηλεκτρισμός, ύδρευση, δημόσια γη αποτελούν φιλέτα τα οποία προσφέρονται ήδη έναντι πινακίου φακής.

Συνεπακόλουθο της διάλυσης είναι το ξεπούλημα, καθώς βγαίνει στο σφυρί δημόσια περιουσία μέχρι του ύψους των 50 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Παπανδρέου, δεν βγαίνουν παρά μόνο αν ξεπουληθούν δημόσιες γαίες, βουνά, νερά, παραλίες, βραχονησίδες και πάει λέγοντας. Ή αν – κάτι μάλλον αμφίβολο – εκμισθωθούν για δεκαετίες στερώντας από την Ελλάδα κάθε ελπίδα αυτόνομης παραγωγικής ανάκαμψης για πάρα πολλά χρόνια...

Με την πολιτική πρακτική της η κυβέρνηση μετατρέπεται σε στυγνό ντίλερ με μόνο στόχο την αρπαγή του εισοδήματος των εργαζομένων και του δημόσιου πλούτου και τη μεταβίβασή του ως τοκοχρεολύσιο στους δανειστές. Τα αλλεπάλληλα Μνημόνια σωρεύουν απαιτήσεις αδύνατον να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα τη συνεχή περικοπή μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, το κλείσιμο επιχειρήσεων κατά δεκάδες χιλιάδες και τη συνολική βύθιση της οικονομίας σε μια βαθιά ύφεση, που είναι άγνωστο αν ποτέ θα ξεπεραστεί.

Ο διπλωμάτης στο έγγραφό του γράφει τη φράση - κλειδί: «Αφρικανική χώρα της αισχίστης υποστάθμης»...
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


Να φύγει αμέσως η πράσινη συμφορά!

Με την Μερκελ ο Γιώργος στις 22 Φεβρουαρίου θα συζητήσει την χρεοκοπία μας.

Η ελληνική κοινή γνώμη με ευθύνη των ΜΜΕ παραμένει απληροφόρητη και δραματικά πίσω από γεγονότα. Ένα φοβισμένο σύστημα εξουσίας αδυνατεί ακόμη και να σκεφτεί τι θα συνέβαινε εάν ξαφνικά μαθαίναμε την αλήθεια.

Έτσι πέρυσι το μνημόνιο όσο και ο μηχανισμός της Ευρωζώνης των 110 δις εμφανίστηκε περίπου ως εθνική επιτυχία, ενώ ήταν το επιστέγασμα ...
μια τραγωδίας και μια κολοσσιαίας σειράς λαθών της ηγεσίας της χώρας. Φτάσαμε να δούμε τελικά την μισή αλήθεια όταν είδαμε πως δεχτήκαν τον ίδιο μηχανισμό στην Ιρλανδία. Αλλά και πάλι σήμερα γύρω μας κυριαρχεί ακόμη παντού η κουβέντα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Πάλι η κοινή γνώμη είναι απληροφόρητη και σε διαφορά φάσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην Γερμάνια Παπανδρέου και Μερκελ θα συζητήσουν του όρους της χρεοκοπίας μας. Τον τρόπο που θα γίνει τόσο το κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά και τα μέσα της αναδιάρθρωσης. Τα νούμερα δεν έβγαιναν εξ αρχής και μιλάμε ήδη για αποτυχία του μνημονίου και χρεοκοπία. Είναι κατανοητό ότι οι θυσίες όλων μας πήγαν στράφι στο βωμό των πειραμάτων της τρόικας. Είναι κατανοητό ότι απαιτούνται νέες και το χειρότερο είναι ότι η οικονομία καταστράφηκε και οδηγείται σε διαρκή μαρασμό. Είμαστε μπροστά σε μια νέα τραγωδία οφειλόμενη αυτή την φορά στα πειράματα της τρόικας και της κυβέρνησης .

Όμως σε αυτή την κουβέντα που θα γίνει με την Μερκελ, απουσιάζει δραματικά η ελληνική θέση. Πάμε εκεί απροετοίμαστοι όπως πάντα. Ουσιαστικά δεν έχουμε αντιπρόταση παρά να δεχτούμε ότι μας πουν. Ακόμη και αναθεώρηση συντάγματος ακόμη και εκποίηση δημόσιας περιουσίας ακόμη και χρεοκοπία με όρους υπέρ τραπεζών ακόμη και την Ελλάδα προτεκτοράτο. Και για άλλη μια φορά θα γίνουν προσπάθειες ώστε το όλο θέμα να εξωραϊστεί εμφανιζόμενο εκ νέου ως κάποια μορφής εθνικής επιτυχία. Για άλλη μια φορά θα γίνει επικοινωνιακή διαχείρηση.

Και με αυτό τον τρόπο θα πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές χρεοκοπίας. Για την ακρίβεια ήδη ζούμε μέρες προεκλογικές όπου νομοσχέδια αποσύρονται και οι μεγαλοστομίες κυριαρχούν. To πολιτικό κόστος είναι γνωστό ότι ποτέ πρίν δεν απασχόλησε αυτή την κυβέρνηση.
πηγη


Ποιός ασχολείτε με την Θράκη μας;

"Εφιαλτικά" συμπεράσματα για τη Θράκη. Κρατήστε αυτή τη μελέτη!

Επί χρόνια γίνεται μία προσπάθεια ανάδειξης του Θρακικού προβλήματος, ενός εθνικού προβλήματος που όσο η Αθήνα αποφεύγει, τόσο αυτό γιγαντώνεται και απειλεί την εσωτερική ειρήνη και ασφάλεια των πολιτών της περιοχής.
Επιχειρήσαμε, να αποδώσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό και την γενικότερη παρεμβατικότητα της Τουρκίας στην Θράκη, αναλύσαμε πλείστες όσες περιπτώσεις της μεθοδικής «εργασίας» που έχουν αναλάβει μυστικές υπηρεσίες της γείτονος Τουρκίας προκειμένου να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και να «χτίσουν» με υπομονή όλα εκείνα τα απαραίτητα «δομικά στοιχεία» που μπορούν να στοιχειοθετήσουν σοβαρότατο πρόβλημα για τον χαρακτηρισμό της Ελληνικότητας της περιοχής.

Πολιτική ανικανότητα και αδικαιολόγητη δουλικότητα σε παροτρύνσεις ξένων.
Εγκληματικά λάθη πολιτικών, ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, εξυπηρετήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως η αδυναμία της Αθήνας να κατανοήσει την ευθύνη της προς την περιφέρεια, οδηγεί σήμερα τη Θράκη (και όχι μόνο) στις διαθέσεις εκείνων που σχεδίασαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν ένα μακρόχρονο σχέδιο πολιορκίας και άλωσης ελληνικών περιοχών.


Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε, όσο πιο σύντομα γίνεται, να αποδείξουμε πως πλησιάζει πολύ επικίνδυνα η στιγμή εκείνη κατά την οποία ο Ελληνισμός θα τεθεί μπροστά σε τεράστια εκβιαστικά διλήμματα ως προς την Θράκη, αλλά και ως προς το Αιγαίο.


Εγνωσμένης αξίας ορυκτού πλούτου, η Θράκη, έχει ουσιαστικά παραδοθεί και λείπουν οι... υπογραφές για την δημιουργία μίας - εντός της Ελλάδος- περιοχής που θα λειτουργεί ως μόνιμο αγκάθι και με μεγάλους κινδύνους να μετατραπεί σε μία άτυπα κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή. Ζητάμε τον σεβασμό, την κατανόηση, την βοήθεια αλλά και την προσοχή όλων εκείνων των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να αναδειχθεί το πραγματικό πρόβλημα της Θράκης. Ευελπιστούμε πως αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε θα τύχει του δέοντος σεβασμού και της προσοχής που της αξίζει...


♣ Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ειδικοί επιστήμονες, αναλυτές γεωπολιτικής, διπλωμάτες, αλλά και ιστορικοί και κοινωνιολόγοι, έχουν ποικιλοτρόπως καταδείξει το μέγεθος του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος, που λέγεται Θράκη.
Οι φόβοι όλων πάντα ενέτειναν στο σοβαρότατο ενδεχόμενο μίας μικρής «επανάστασης» (σε πολιτικά πλαίσια ενισχυμένη από την διπλωματία της Άγκυρας) και αίτησης ανεξαρτησίας. Αργότερα, άρχισε να συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο Κοσοβοποίησης της Θράκης, αφού πληρούσε τα κριτήρια, αλλά είχε και τους ανθρώπους (π.χ. τούρκος πρόξενος Σαρνίτς) για να υλοποιήσουν ένα νέο Κόσοβο. Ίσως, το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (παρά τα όποια σημερινά οικονομικά της προβλήματα), ανάγκασε την Άγκυρα να «υποχωρήσει» σε περισσότερο ήπιες μεθόδους τουρκοποίησης της Θράκης.

♣ Γιατί η Τουρκία θέλει μία «Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη»
Είναι γνωστό πως οι «δεξαμενές σκέψης» της Τουρκίας και οι γενικότερες στρατηγικές που ακολουθούνται από την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς και από τις υπηρεσίες (κυρίως εθνικού ενδιαφέροντος) της γείτονος, έχουν «στοχεύσει» την Ελληνική Θράκη πριν από δεκαετίες. Ίσως και από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκο - Κεμαλικού κράτους, όταν τα Ελληνικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Ανατολική Θράκη χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα (ελέω συμφωνιών που υπέγραψε η τότε ελληνική κυβέρνηση).

Από τότε μέχρι σήμερα, έχoυν αποκαλυφθεί μία σειρά από θέματα (π.χ. χρυσός, ουράνιο, πετρέλαιο κ.α.) που διαθέτει η Θράκη. Όμως, το ότι αποτελεί το τμήμα σύνδεσης Ασίας και Ευρώπης, με δρόμους συγκοινωνιών, αλλά και ενέργειας, η περιοχή της Θράκης σήμερα μεταβάλλεται σε περιοχή ελέγχου ροής ενέργειας προς την Ευρώπη, καθιστώντας την στο εγγύς μέλλον (την αμέσως επόμενη δεκαετία) περιοχή που θα συγκεντρώσει βαριά βιομηχανία και σημαντικά οικονομικά και τραπεζικά κεφάλαια θα ζητήσουν να κατοικοεδρεύσουν σε αυτήν. Η Άγκυρα θέλει όχι μόνο να είναι παρούσα, αλλά να «διευθύνει» και να αποκομίσει τα μέγιστα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που προκύπτουν από τα ανωτέρω.



♣ Πως μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητη Θράκη;
Το ερώτημα που σήμερα θα πρέπει να απαντηθεί είναι: μπορεί ειρηνικά να τεθεί θέμα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κρατιδίου στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης; Η απάντηση είναι πως είμαστε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο αυτό. Αλλά όχι ακόμη. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να ρίξουν τις μάσκες της φιλίας τους επειδή θα πρέπει να επιταχύνουν τις. «δουλειές» τους στην Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πότε όμως θα είναι δυνατό να υλοποιηθεί μία ανακήρυξη της Θράκης ως ανεξάρτητου κρατιδίου; Μα φυσικά, όταν αυτό το κρατίδιο θα πληρούσε τα απαραίτητα «δομικά στοιχεία» ενός κράτους, είναι η απάντηση. Δηλαδή να έχει:

. Ενιαίο, συμπαγές και αδιαίρετο γεωγραφικό χώρο


. Οργανωμένη Διοίκηση ή σύστημα αυτοδιοίκησης


. Υποτυπώδες σύστημα οικονομίας ή Τραπεζικό σύστημα


. Υποτυπώδες έστω σύστημα Υγείας


. Οργανωμένο σύστημα Παιδείας


. Κοινή ιστορική και εθνική συνείδηση των πολιτών


Αυτά αποτελούν τα συστατικά στοιχεία αποτελούν την «μαγιά» για να γίνει ο εφιάλτης πραγματικότητα.


♣ Τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη;
Επειδή, λοιπόν, το «ψηφιδωτό» είναι πλέον μπροστά μας, καλό θα είναι να το αποκωδικοποιήσουμε και να το δούμε επιτέλους ολόκληρο, όπως έχει μέχρι σήμερα στηθεί από την Άγκυρα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως οι ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών από την Αθήνα ή οι ευθύνες των εκάστοτε τοπικών αρχόντων της Θράκης, συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε ο κίνδυνος μεταβολής της Ελληνικής Θράκης σε περιοχή υπό άτυπη Ελληνική συγκυριαρχία να έχει μεγιστοποιηθεί σε βαθμό λίαν επικίνδυνο.

Δυστυχώς, είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μας στερήσουν ως χώρα το αναφαίρετο δικαίωμα να ονομάζουμε την Θράκη αμιγώς Ελληνική και περιοχή υπό πλήρη Ελληνική κυριαρχία.


Και αυτή η ομιχλώδης κατάσταση έχει δημιουργηθεί λόγω μηδενικής μέριμνας και έλλειψης μακροχρόνιου σχεδιασμού εκ μέρους των Αθηνών. Οι εκάστοτε προσωπικές πολιτικές υπουργών, βουλευτών, Νομαρχών και Δημάρχων, κατάφεραν να αποδομήσουν και σε πολλές περιπτώσεις να παραχωρήσουν σοβαρά δικαιώματα στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Άγκυρας και τους εκάστοτε πρακτορίσκους και ανθυπρακτορίσκους της ΜΙΤ και του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, που διαφεντεύουν πλέον σε μεγάλες περιοχές με μουσουλμανικό πληθυσμό.



Η εφήμερη δόξα κάποιων πολιτικών ή οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί τους για ανέλιξη στην πολιτική, δυστυχώς, έχει ως αντίκρισμα την ίδια την Θράκη. Η ψήφος έχει καταστεί ναρκωτικό για τους πολιτικούς, που δεν διστάζουν να το καταναλώνουν σε υπέρμετρες δόσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν την πολιτική τους ματαιοδοξία, αγνοώντας ηθελημένα τις επιπτώσεις της «δουλικότητας» που απαιτείται ως «αντίδωρο». Μάλιστα, όπως θα καταδείξουμε στη συνέχεια ο περίφημος «Καλλικράτης» αποτελεί το καλύτερο δυνατό δώρο προς την κατεύθυ νση πιθανότατης (απ)αίτησης ανεξαρτησίας της Θράκης. Ένα δώρο, που χαρακτηρίζεται ως αυτοκτονικός ιδεασμός του νομοθέτη ή κενότητα πολιτικής και εθνικής ευθύνης του πολιτικού συστήματος. Αργά, αλλά σταθερά, με ευγενικές «χορηγίες» από την Αθήνα, από την Άγκυρα αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, η Θράκη είναι ένα σχεδόν βήμα πριν «σκάσει» σαν βόμβα, με άγνωστα αποτελέσματα.


♣ Σύστημα Αυτοδιοίκησης (υπάρχει ήδη)
Ο «Καλλικράτης» παρέχει τοπική αυτοδιοίκηση, με δομημένη ιεραρχία. Μέσα από ένα νομοσχέδιο για την τοπική Αυτοδιοίκηση και χωρίς προφανώς οι σχεδιαστές του να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την εθνική ιδιαιτερότητα της Θράκης, κατέστη δυνατό να παραχωρηθεί το «δικαίωμα» σε φανατικούς τουρκόφρονες, πιστούς υπηρέτες του εκτουρκισμού της Θράκης, να αναλάβουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε συγκεκριμένες περιοχές που συνορεύουν μεταξύ τους.
Τι θα κάνει άραγε ο «σοφός νομοθέτης» εάν αύριο δηλώσουν όλοι αυτοί οι τουρκόφρονες - προσφάτως εκλεγέντες- δήμαρχοι, ότι νιώθουν τούρκοι και ασκούν το καθήκον τους ως τούρκοι πολίτες; Μπορεί άραγε ο «νομοθέτης» να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει για τη Θράκη μία ενιαία τοπική αυτοδιοίκηση, που δεν είναι φίλα προσκείμενη στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση; Ας θεωρήσουμε, όμως, πως απλώς ο νομοθέτης έκανε λάθος και δεν υπολόγισε παραμέτρους που του ήταν άγνωστες. Το λάθος όμως, του νομοθέτη δυστυχώς, επεκτείνεται και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα όργανα του τουρκισμού στην Θράκη.

Έτσι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει ήδη μία άτυπη κυβέρνηση, που έχει ορκιστεί στον Εχίνο Ξάνθης, μέλη της οποίας είναι όλοι οι πρώην και νυν μουσουλμάνοι βουλευτές όλων των Ελληνικών κομμάτων. Η άτυπη κυβέρνηση δρα με την «βιτρίνα» της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Τούρκων Δυτικής Θράκης» και έχει άμεσες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Μάλιστα, τελευταία, με την ευγενική χορηγία του τούρκου προξένου, και την επιμέλεια της άτυπης αυτής κυβέρνησης των «τούρκων» της Θράκης, έχει ξεκινήσει μία καταιγίδα δημιουργίας «τουρκικών συλλόγων» (κυρίως πολιτιστικών, που βάζουν ιστορικά θεμέλια τουρκικού πολιτισμού στην περιοχή, διαστρεβλώνοντας την ιστορία αλλά και οικειοποιούμενοι ως τουρκικό τον ήδη υπάρχοντα πολιτισμό των μουσουλμάνων της περιοχής), που διασπείρονται στην ορεινή Θράκη αλλά και στο νοτιοανατολικό πεδινό τμήμα του νομού Ροδόπης.


Μία ευρεία γεωγραφική περιοχή, αυτοδιοικούμενη, με επίπεδα τοπικής αλλά και κεντρικής διοίκησης, ήδη υπάρχει, ελέω Καλλικράτη. Κάποιοι στην Αθήνα είτε δεν υπολόγισαν σωστά τις εξελίξεις, είτε τις υπολόγισαν με λάθος «μέτρα» και «σταθμά». συνεχίζοντας τα λάθη εις βάρος της Θράκης και του Ελληνισμού.


♣ Ενιαία γεωγραφική περιοχή (υπάρχει ήδη)
Μέσω του Καλλικράτη, το πολιτικό έγκλημα των Αθηνών στην Θράκη, γιγαντώθηκε. Μέσα από παράξενες μεθοδεύσεις (πολλοί μίλησαν για συμφωνίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και φανατικών τουρκοφρόνων) και επιλογές, κατέστη δυνατό να εκλεγούν 3 μουσουλμάνοι δήμαρχοι σε 3 Δήμους της Θράκης (δήμος Γλαύκης στην Ξάνθη, δήμος Ιάσμου και δήμος Φιλύρας στην Ροδόπη), σε γειτονικούς γεωγραφικά δήμους, στην ορεινή Θράκη, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μία ενιαία - εκτεταμένη γεωγραφικά κατά μήκος σχεδόν ολόκληρης της ορεινής Θράκης - περιοχή, που κατοικείται σχεδόν ολοκληρωτικά από μουσουλμάνους και ελέγχεται αποκλειστικά από το τουρκικό προξενείο και τους ανθρώπους του!!!

Αν αυτό σε κάποιους θυμίζει γκέτο, θα τολμούσα να συμπληρώσω πως ίσως θα έπρεπε να μην παραμείνουν μόνο σε αυτή την εικόνα, αλλά στην σημασία που αυτή η εκτεταμένη ομοιογενών χαρακτηριστικών περιοχή μπορεί να πάρει.
Να σημειωθεί, βέβαια, πως στη νότια Βουλγαρία έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα οι φιλοτουρκικές τάσεις, αφού η δράση των τουρκικών υπηρεσιών εκεί είναι ιδιαίτερα έντονη και έχουν ήδη δημιουργηθεί εντάσεις με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Μία ακόμη ευρύτερη περιοχή τουρκοφρόνων ή μουσουλμάνων εξαρτώμενων από τουρκόφρονες, δημιουργεί αυτόματα σημαντική «πληγή» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Όμως, για να συμβεί αυτό έπρεπε πρώτα να γίνει ο δικός μας «Καλλικράτης», και στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλα απαραίτητα «δομικά στοιχεία».


Τα λάθη των Ελλήνων πολιτικών, δείχνουν να επηρεάζουν και την Βουλγαρία, αφού καταφέρνουν να διογκώσουν ένα πρόβλημα που έρχεται επάνω μας, με μεγάλη ταχύτητα. Το Θρακικό πρόβλημα είναι ήδη εδώ, άσχετα αν κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν ή να το δούνε. Το ειρωνικό είναι πως το «Θρακικό Πρόβλημα» είναι εδώ εξαιτίας της ανυπαρξίας βούλησης, σχεδιασμού ή της φιλοπατρίας Ελλήνων πολιτικών, που στάθηκαν πολύ μικροί έως ανίκανοι να αντιληφθούν πως παρέδιδαν και παραδίδουν τα υλικά ανεξαρτητοποίησης της Θράκης.


♣ Αυτοδύναμη οικονομία (υπάρχει ήδη)
Σε όσους ζούνε στην Θράκη ή σε όσους θέλησαν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτήν, έχει ήδη γίνει απολύτως σαφές πως ο μουσουλμανικός πληθυσμός λειτουργεί σε καθεστώς γκέτο. Και αυτή η λειτουργία σε ένα πολύ μεγάλο της μέρος αφορά την οικονομία. Έτσι, υπάρχουν μουσουλμάνοι έμποροι που έχουν προϊόντα μόνο για μουσουλμάνους, ενώ είναι πολύ σπάνιο το φαινόμενο κατά το οποίο μουσουλμάνος θα αγοράσει από κατάστημα χριστιανού (οι χριστιανοί αγοράζουν από όπου τους αρέσει, ενώ οι μουσουλμάνοι αγοράζουν μόνο από μουσουλμάνους!!!). Υπάρχουν μουσουλμάνοι οικοδόμοι - εργολάβοι (απορίας άξιο πως αναπτύσσονται οικονομικά, όταν καταγγέλλουν την Ελλάδα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για δημιουργία προβλημάτων στην ανάπτυξη, για άνιση αντιμετώπιση από το νόμο κ.α.) που δίνουν εργασία μόνο σε μουσουλμάνους εργάτες. Να σημειωθεί επίσης πως η φωτογραφία του Κεμάλ μπαίνει στα εγκεκριμένα από το τουρκικό προξενείο καταστήματα, τα οποία με αυτόν τον τρόπο κάνουν «χρυσές δουλειές».

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αλλά και το βάθος της οικονομικής διείσδυσης, δύναμης και ανεξαρτησίας που ήδη υπάρχει στους μουσουλμάνους της Θράκης (αιτία γι αυτό υπήρξε σειρά τραγικών λαθών της Αθήνας) σημειώνεται πως δεν είναι μόνο η εμπορική οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται (έστω και σε καθεστώς οικονομικού γκέτο). Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες των μουσουλμάνων (πλην ελαχίστων ηρωικών εξαιρέσεων που δεν διστάζουν να τα βάλουν με το «σύστημα του προξενείου» αμφισβητώντας την «βοήθεια» που αυτό μπορεί να τους παρέχει).


Σαν παράδειγμα, της άνθησης αυτής της κλειστής οικονομίας, αρκεί να αναφερθεί ένα γεγονός που συνέβη σε τράπεζα της Ξάνθης κατά την είσοδο του ευρώ στην οικονομική καθημερινότητά μας. Ένας γέροντας πομάκος επισκέφθηκε την τράπεζα με ένα τσουβάλι δεκαχίλιαρα και όταν είδε τι του έδωσαν απογοητεύτηκε. Μέχρι τότε, πολλοί μουσουλμάνοι της Θράκης επένδυαν τα χρήματά τους στην Τουρκία, αλλά μετά από κάποια γεγονότα απαγωγών και ουσιαστικής απώλειας των επενδύσεών τους, αποφάσισαν (τουλάχιστον) την παύση επενδύσεων στην επικίνδυνη για επενδύσεις «μητέρα πατρίδα».


Είναι γνωστό πως μέχρι και σήμερα ένας μεγάλος όγκος χρημάτων των μουσουλμάνων της Θράκης βρίσκεται σε σεντούκια. Αυτά τα χρήματα θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί η τουρκικών συμφερόντων Ziraat Bank, αλλά και οι τούρκοι επιχειρηματίες που σκοπεύουν να «επενδύσουν» στην Θράκη. Η Τουρκία σκοπεύει να «αγοράσει» τη Θράκη με βοήθεια που θα πάρει από τα χρήματα των Ελλήνων μουσουλμάνων. Και αν δεν καταφέρει σήμερα να τους πάρει τα χρήματα, η παρουσία της Άγκυρας στη Θράκη τους υπόσχεται πως αύριο θα τους πάρει την γη που κατέχουν. Γιατί; Μα, αφού η Ελληνική Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να καλύψει το ήδη υπάρχον κενό απέναντι στους πολίτες της, η πολιτική της γείτονος θα έρθει ως φυσικός κανόνας, να συμπληρώσει τα αθηνοκεντρικά κενά.


Η πρόσφατη οικονομική τάση, με τις επισκέψεις τούρκων επιχειρηματιών στην Θράκη, δημιουργεί μία παράξενη δυναμική στην τοπική οικονομία. Δεν είναι μόνο τα έπιπλα τουρκικής κατασκευής, αλλά κυρίως η μεταφορά τουρκικών βιοτεχνιών (κυρίως στην Κομοτηνή), που θα αγκαλιάσουν» τους μουσουλμάνους της Θράκης, θα τους δώσουν δουλειά και θα αποκτήσουν απόλυτη κυριαρχία - εξάρτηση στην διαβίωσή τους.


Μήπως θα ήταν καλύτερα οι κομπορημονούντες οικονομολόγοι των ΕΒΕ να υπολογίσουν και κάποιες άλλες παραμέτρους των σχεδιασμών ανάπτυξης που ονειρεύονται; Πώς είναι δυνατόν οι «ειδικοί» να μην βλέπουν πως μέσω των σημερινών τους σχεδιασμών πρόκειται να επηρεάσουν (σε εκβιαστικό βαθμό μάλιστα) τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς πολίτες της Θράκης;


♣ (Απορία συντάκτη: Γιατί έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα οι τούρκοι βιομήχανοι, όταν το κόστος εργασίας στην Τουρκία είναι πολύ μικρότερο; Ποιός μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, χωρίς να εικάσει κάποια έστω και υφέρπουσα επιθετική κίνηση της Άγκυρας;)


Η δημιουργία μίας (έστω υποτυπώδους) οικονομικής κίνησης που θα βασίζεται σε μικρής και μέσης εξαγωγικής μορφής βιοτεχνία ή βιομηχανία, είναι ένα ακόμη «δομικό στοιχείο» δημιουργίας μίας ανεξάρτητης Θράκης. «δομικό στοιχείο» που η οικονομική και πολιτική ελίτ το προσφέρει με πλατιά χαμόγελα στον Ταγίπ Ερντογάν, στον Αχμέτ Νταβούτογλου και στον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, που εργάζονται μεθοδικά στα πλαίσια του νέο-οθωμανισμού και της δημιουργίας μίας μεγάλης Τουρκίας που θα «πατάει» στα Βαλκάνια.
Η πρόσφατη συνάντηση στην Κομοτηνή, όπου οι τούρκοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για αγορά και εκμετάλλευση εγκαταλελειμμένων βιοτεχνιών και βιομηχανιών στην Ροδόπη, αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της οικονομικής παράδοσης - μεταβίβασης της Θράκης σε τουρκικά χέρια.


Η ανάπτυξη ενός οικονομικού πόλου, που θα έχει άμεση και αμέριστη, χρηματική και πολιτική στήριξη από την Άγκυρα, είναι ήδη γεγονός. Η οικονομική εξάρτηση του μουσουλμανικού στοιχείου θα σημάνει την αυτόματη πολιτική χειραγώγησή του.


Τί έχει να απαντήσει η Αθήνα σε αυτό; Πρόκειται για ένα ακόμη επικίνδυνο λάθος που προστίθεται στα προηγούμενα; Ένα ακόμη μοιραίο λάθος, που παραδίδει την τοπική οικονομία σε φορείς που εδράζονται στην Τουρκία και οι οποίοι ασφαλώς δεν ενδιαφέρονται για τα Ελληνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα!!! Μήπως όμως θα έπρεπε να αναφερόμαστε ξεκάθαρα σε τουρκική «εισβολή»;


Σαν παράδειγμα αναφέρεται καθαρά για ιστορικούς σκοπούς και από στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας Τurkstat για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2008 προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία έφθασαν στα 1.094 εκατ. δολ. και οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στα 2.326 εκατ. δολ. (εμπορικό ισοζύγιο: -1.232 εκατ. δολ.). Ενώ για την περίοδο 2008-2009 τα νούμερα ήταν 1,1 δις και 1,6 δις δολάρια αντίστοιχα (εμπορικό ισοζύγιο: -500 εκατ. δολ). Επομένως τ ι είδους εξαγωγές θα μπορούσαν να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όταν ο μέσος μισθός στην Τουρκία είναι 320 ευρώ και τα ελληνικά προϊόντα κάθε άλλο παρά φτηνά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε σχέση με τα τουρκικά. Εντάξει, λοιπόν, ας το προσμετρήσουμε κι αυτό σαν ένα ακόμη λάθος.


♣ Τραπεζικό σύστημα (υπάρχει ήδη)
Η ύπαρξη της τουρκικών συμφερόντων τράπεζας Ziraat Bank στην Θράκη, με υποκαταστήματα στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, αποτελεί σήμερα τον συνεκτικό κρίκο της ήδη γκετοποιημένης οικονομίας των μουσουλμάνων της Θράκης. Είναι, δε, απολύτως βέβαιο πως όταν χρειασθεί θα κληθεί να παίξει τον οργανωτικό ρόλο σε μία νέα ανεξάρτητη οικονομία, αφού θα συγκεντρώνει το αποκλειστικό ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του νέου ανεξάρτητου κράτους.

Οπότε, η αδειοδότηση λειτουργίας της στην Θράκη, ήταν μάλλον το αποτέλεσμα εγκεφαλικής δυσλειτουργίας εκείνου που συμφώνησε και υπέγραψε για την ύπαρξη της Ziraat Bank σε μία ευαίσθητη εθνικά περιοχή.


Η Ziraat Bank σήμερα στηρίζει την δημιουργία και της λειτουργίας μίας ανεξάρτητης οικονομίας, αποκλειστικά από και προς μουσουλμάνους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν πολιορκητικός κριός ισχύος στην ήδη καταρρέουσα (λόγω τεράστιων ευθυνών των κυβερνήσεων της χώρας, που εγκατέλειψαν και εν μέρει - εμμέσως κατέστρεψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που τόλμησαν να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης) τοπική οικονομία.
Το κύμα δανειοδοτήσεων, αλλά κυρίως η αγορά γης από μουσουλμάνους μέσω της Ziraat Βank, αποτελεί μία εν δυνάμει απειλή αλλαγής ιδιοκτησίας γης. Και κάτι τέτοιο, είναι δυνατόν να μεταβάλει τον γεωγραφικό εθνικό χάρτη, με άγνωστα αποτελέσματα σε περίπτωση που γίνει επίκληση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μία συνθήκη στην οποία γίνεται σαφέστατη αναφορά σε πληθυσμιακή και ιδιοκτησιακή ανωτερότητα, με βάση την οποία η σημερινή Θράκη (δυτική Θράκη) δόθηκε στην Ελλάδα.



Ενώ σήμερα η Ziraat Bank έχει ένα σαφή προσανατολισμό, είναι απολύτως βέβαιο πως την επαύριο θα αλλάξει χαρακτηριστικά, θα επαναπροσανατολισθεί και θα μπορεί άνετα να μεταβληθεί σε «εθνική τράπεζα» της ανεξάρτητης τουρκικής Θράκης. Είναι σαφές πως με βάση τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές συναλλαγές, θα μπορεί να αποδεχθεί μία έκκληση - αίτηση των τουρκοφρόνων, για να δημιουργήσει τον οικονομικό κορμό και να λειτουργήσει σαν κύριος φορέας οικονομικής σύνδεσης με άλλα κράτη. Η τουρκικών συμφερόντων τράπεζα δεν ήρθε στην Θράκη για να δώσει δάνεια, αλλά για να πάρει ισχύ και να καλύψει (σχεδόν αποκλειστικά) τις αυξημένες οικονομικές δραστηριότητες που επίκειται να αναπτυχθούν από την διέλευση των αγωγών ενέργειας και την ταυτόχρονη έλευση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή.


Η αυξημένη δυναμική, η τεχνογνωσία και οι καλές σχέσεις με τον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό, θα καταστήσουν την Ziraat Bank σε παίκτη ισχύος.
Τι επεκτάσεις οικονομικές και πολιτικές μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη; Δυστυχώς, για την Ελλάδα, τις χειρότερες, αφού η Ελληνική οικονομία θα βρεθεί έξω από την «πίτα» ή θα αναγκαστεί να αποδεχθεί να μοιραστεί την «πίτα» που λέγεται Θράκη!!! Και τα λάθη της Αθήνας, απλώς συνεχίζονται.



♣ Υποτυπώδες -έστω- σύστημα Υγείας (υπολείπεται)
Η λειτουργία ενός κράτους (ή η αίτηση για ίδρυση ενός κρατιδίου - μορφώματος) απαιτεί σαφείς υπάρχουσες υποδομές. Μέσα σε αυτές τις απαιτητές υποδομές είναι και η παροχή του αγαθού της Υγείας. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κάποια νοσηλευτική μονάδα, τουρκικών συμφερόντων, στην Θράκη, οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, είναι ανησυχητικές για την Ελληνική πλευρά.

Μέσα στα πλαίσια των καλών ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης (και οικονομικών δραστηριοτήτων) ανάμεσα στις δύο χώρες, τούρκοι επιχειρηματίες συνοδευόμενοι από γιατρούς, έχουν ήδη επισκεφθεί τον ορεινό όγκο των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, συλλέγοντας στατιστικές πληροφορίες για θέματα υγείας και ασθενειών των κατοίκων των περιοχών αυτών. Μάλιστα, έδωσαν διαβεβαιώσεις στους κατοίκους του Εχίνου (Ν. Ξάνθης) πως πρόκειται να λειτουργήσουν πλήρεις ιατρικές κλινικές μονάδες (μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία) πολύ σύντομα!!!


Στα ίδια επιχειρηματικά πλαίσια, τούρκοι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν την πόλη της Κομοτηνής σε μία προσπάθεια συνεργασίας με τον τούρκο πρόξενο προκειμένου να εξευρεθεί οικόπεδο που θα μπορέσει να φιλοξενήσει μία μεγάλη ιδιωτική ιατρική μονάδα (νοσοκομείο), η οποία θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο νομό Ροδόπης. Οι πληροφορίες ανέφεραν μάλιστα την επιθυμία των τούρκων επιχειρηματιών η νοσοκομειακή αυτή μονάδα να διαθέτει και ελικόπτερα για αερο-διακομιδή των ασθενών (ιδιαίτερα της ορεινής Ροδόπης).



Σήμερα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων ιατρών, οι οποίοι σε ένα ποσοστό περίπου 99% έχουν σπουδάσει ιατρική στην Τουρκία. Η επιστημονική τους δραστηριότητα στέφεται με επιτυχία αφού έχουν ως ασθενείς - πελάτες περίπου το 90% των μουσουλμάνων. Ακόμη και ο ευαίσθητος χώρος της Υγείας έχει μεταβληθεί σε ένα γκέτο. ενώ στα πλαίσια της ισονομίας και ισοπολιτείας, διορίζονται σε δημόσιους οργανισμούς υγείας, με την βοήθεια πολιτικών (χριστιανών και μουσουλμάνων) παραβιάζοντας την «σειρά» ή και τις «προϋποθέσεις» που απαιτούνται. Σε περίπτωση που αύριο τεθεί αίτημα δημιουργίας ενός ιδιωτικού νοσοκομείου τουρκικών συμφερόντων, εμείς θα μπορούνε να πούμε πως απλώς ένα ακόμη κομμάτι της «αλυσίδας» μπήκε στη θέση του, ένα ακόμη «λάθος» έχει γίνει στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας και των καλών σχέσεων. Και η ζωή συνεχίζεται, στην. υγεία των κορόιδων.


♣ Οργανωμένο σύστημα Παιδείας (είναι σχεδόν έτοιμο) και κοινή γλώσσα εκπαίδευσης η τουρκική (αναγνωρίστηκε)
Στο σημείο αυτό το «έγκλημα» είναι παλιό. Μετράει δεκαετίες, περισσότερο από μισό αιώνα, όταν η Ελληνική κυβέρνηση (1954) αποφάσισε να παραβιάσει εις βάρος των Ελληνικών συμφερόντων την Συνθήκη της Λοζάνης, αναγνωρίζοντας τουρκική μειονότητα. Μάλιστα, φρόντισε ο τότε υπουργός Παιδείας να στείλει έγγραφο σε όλα τα σχολεία της Επικράτειας που υπήρχαν μουσουλμάνοι, μέσω του οποίου ζητούσε την διακριτική ευνοϊκή μεταχείριση των τούρκων μαθητών.

Έτσι, η λέξη «Τούρκος» μπήκε στο υπουργείο Παιδείας. Την επόμενη χρονιά, η τουρκική κυβέρνηση, αποφάσισε να ανταποδώσει την ευγενική κίνηση της Ελλάδας, οργανώνοντας μία δίχως προηγούμενο επίθεση κατά των Ελλήνων της Πόλης (τα γνωστά αίσχη του τουρκικού παρακράτους, Σεπτεμβριανά).



Από τότε, μέχρι σήμερα, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και οι αναίτιες παραχωρήσεις της Ελληνικής πλευράς άρχισαν να δημιουργούν τις βάσεις για ένα ανεξάρτητο τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα εντός της Ελλάδας! Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία, Μειονοτικά Ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια, με δασκάλους «προσοντούχους» (άγνωστο τι προσόν διέθεταν πέρα από τη γνώση της τουρκικής γλώσσας και τις πολύ καλές τους επαφές με την Άγκυρα), καθηγητές από την Τουρκία και πάντοτε υπό Τουρκική διεύθυνση!!!


Το έγκλημα της Ελληνικής πολιτείας ήταν συνεχές, αφού φρόντισε να υποβιβάσει (με τις εντολές ειδικές - διακριτικής διαχείρισης, όπως φαίνεται στο έγγραφο που παρατίθεται, έτους 1954) τους μαθητές, παραδίδοντάς τους σε δασκάλους και καθηγητές που είχαν ελάχιστη διάθεση και μπορούσαν να εργάζονται όποτε και όπως ήθελαν, αφού ο έλεγχος για την πρόοδο των μαθητών ήταν σχεδόν μηδενικός.


Το έδαφος ήταν πρόσφορο, προκειμένου να εργαστούν οι «προσοντούχοι» και οι εκ Τουρκίας εκπαιδευτικοί με πολύ άνεση στον εκτουρκισμό των συνειδήσεων των μαθητών.
Την οριστική πέτρα στο στρεβλό οικοδόμημα έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου που ως υπουργός Παιδείας αποφάσισε την ειδική πριμοδότηση -με ένα σύστημα ποσόστωσης- των μουσουλμάνων (σύμφωνα με την εγκύκλιο του 1954, τούρκων) μαθητών προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Βέβαια, η απόφαση αυτή είχε σαν αιτιολογικό να σταματήσει ή έστω να μειώσει την μετακίνηση των μουσουλμάνων μαθητών στην Τουρκία, προκειμένου να σπουδάσουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Στην πραγματικότητα ήταν η ταφόπλακα σε κάθε πιθανότητα επαναφοράς σε φυσιολογική λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης των μουσουλμάνων μαθητών. Δια χειρός Παπανδρέου, λοιπόν, η κάκιστη απόδοση των εκπαιδευτικών, αλλά και του λανθασμένου συστήματος εκπαίδευσης, επιβραβευόταν με ειδική βαθμολογία και με λίγη τύχη κάποιος που στις εξετάσεις έπαιρνε βαθμό 4 (με άριστα το είκοσι) σπούδαζε από δικηγόρος μέχρι γιατρός!!!


Η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (γνωστή ως ΕΠΑΘ) λειτουργούσε πάντα με χαμηλά κριτήρια αξιολόγησης και παρήγαγε δασκάλους (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά για μειονοτικά δημοτικά σχολεία) που η απόδοσή τους εξαρτώνταν μόνο από την διάθεσή τους να διδάξουν. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί, με έναν δεύτερο μισθό από την Άγκυρα, δίδασκαν τον τουρκισμό, ενώ σε αρκετές περιπτώσει ς προβιβάζονταν σε ιμάμηδες (ποιος είπε ότι η θρησκεία δεν μοιράζει χρήμα;) ή ακόμη και σε «μάγους» που «διάβαζαν», «ξόρκιζαν», έκαναν μάγια. φυσικά με το αζημίωτο. Το σύστημα της Ελληνικής Εκπαίδευσης στο μεγαλείο του!!!


Όταν έγινε γνωστό πως το πρόβλημα που ουσιαστικά αντιμετώπιζε η εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων ήταν η πολυγλωσσία (οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι Πομάκοι και μιλούσαν τρεις γλώσσες: την μητρική Πομακική, την Τουρκική και την Ελληνική) στην οποία αναγκάζονταν οι μαθητές να ζούνε, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικά προγράμματα για να δοθεί κάποια λύση στο φυσιολογικό πρόβλημα να μιλάς την μητρική σου γλώσσα, να διδάσκεσαι στην Ελληνική και υποχρεωτικά -και τελείως αναίτια- στην Τουρκική. Και όλα αυτά ενώ θα πρέπει να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.!
Μέσα από τα καλοπληρωμένα αυτά ειδικά ερευνητικά προγράμματα εμφανίστηκε και η κυρία Δραγώνα, η οποία τελικά κατέθεσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με τη σειρά του απεφάνθη πως η εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων θα γίνεται σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Τουρκικά), εξαφανίζοντας -κυριολεκτικά- από τον γλωσσολογικό χάρτη την Πομακική γλώσσα και παραδίδοντας ουσιαστικά τους Πομάκους στην αγκαλιά της Άγκυρας!




Το πρωτοφανές αυτό γεγονός συνέβη στο τέλος του 2010, και θεωρείται μοναδικό στην παγκόσμια κοινότητα, αφού ένα υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να εξαλείψει την ιστορία, τον πολιτισμό, την γενικότερη κουλτούρα και την γλώσσα μίας πληθυσμιακής ομάδας, εντάσσοντάς την εθνολογικά μέσα σε μία άλλη υποδεέστερη αριθμητικά τοπική πληθυσμιακή ομάδα. Και το κριτήριο της ανώμαλης αυτής συγχώνευσης ήταν το θρήσκευμα, που ενώ αποτελεί ευαίσθητο μη δημοσιοποιήσιμο προσωπικό δεδομένο, γίνεται ισοπεδωτικό εθνολογικό κριτήριο.



Με ποια λογική συνέβη αυτό; Ίσως με την λογική της κυρίας Δραγώνα, ίσως με την λογική της κυρίας Διαμαντοπούλου, ίσως με την λογική της Άγκυρας και των φερέφωνων (βλ. Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης) που διατηρεί εντός της Ελληνικής Θράκης. Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, κατάφεραν να αλωθούν από την Τουρκική γλώσσα, ενώ σοβαρές πιέσεις πλέον δέχεται και η εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία (δίγλωσσα), ενώ ήδη άρχισαν οι «φωνές» από τους γνωστούς κύκλους τουρκοφρόνων της Θράκης, που θέλουν τουρκικό Πανεπιστήμιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και ένα χρόνο γίνεται έρευνα για την ανεύρεση του κατάλληλου χώρου - οικοπέδου στην πόλη της Κομοτηνής.


Αν λοιπόν σκεφτούμε πως η εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε έναν χρόνο μετά την ίδρυση του Αλβανικού Πανεπιστημίου, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε τι θα συμβεί όταν ολοκληρωθεί η κλίμακα της Τουρκικής Εκπαίδευσης, καλυπτόμενη σε όλες τις βαθμίδες, εντός της Θράκης. Και πάλι, μέσα στο πνεύμα της κατανόησης, των δικαιωμάτων για προσέγγιση στην παιδεία, ίσως μας οδηγεί σε ένα τεράστιο λάθος. Μόνο που έρχεται να προσμετρηθεί σε άλλα, ήδη υπάρχοντα λάθη. Και, δυστυχώς, ιστορικά αποδεικνύεται πως η Παιδεία αποτελεί μία ιδανική βάση για δημιουργία εθνικών συνειδήσεων, όταν γίνεται εργαλείο σε χέρια ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση με σεβασμό, αλλά ως πολιτικό εργαλείο.

 Κοινή ιστορική και εθνική συνείδηση των πολιτών
(λίγο πριν την ολοκλήρωσή της)


Από τα όσα μέχρι στιγμής αναφέρθηκαν εξάγεται το συμπέρασμα πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης οδηγούνται συστηματικά σε έναν εκτουρκισμό με την πλήρη συναίνεση της Ελληνικής Πολιτείας. Η Παιδεία, δυστυχώς, συμβάλει τα μέγιστα στην δημιουργία κοινής εθνικής πεποίθησης ή στην περίπτωση της Θράκης, συμβάλει στην στρέβλωση της πραγματικότητας και στην δημιουργία αμφιβόλων εθνικών συνειδήσεων. Στο σημείο αυτό, ακριβώς, παρεμβάλλεται η οικονομία, οι μικρο-κοινωνίες που αναπτύσσονται κυρίως σε χωριά, το θρήσκευμα, αλλά και η δημιουργία έντονης πλην τεχνητής αντιπαλότητας. Οι συνεχείς αναφορές σε τούρκους πολίτες εντός της Ελλάδας, ακόμη και από τον τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, από μουσουλμάνους βουλευτές που ενώ εκλέγονται ως Έλληνες πολίτες και υποτίθεται πως υπηρετούν την κοινωνία των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλώνουν απερίφραστα πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία». Την ίδια στιγμή, ενώ απολαμβάνουν πλήρη ισότητα και ισονομία (αρκετές φορές πλέον του δέοντος), επικαλούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και δημιουργούν πόλους συσπείρωσης, επικαλούμενοι πως αυτά συμβαίνουν επειδή είναι μουσουλμάνοι και πιστοί στο Ισλάμ!!!


Μέσα σε αυτόν τον «αχταρμά» (τουρκική λέξη που σημαίνει «μπέρδεμα», «ανακάτωμα»), δέχονται και βοήθειες από την Ελληνική πλευρά, που ανέχεται την οικειοποίηση του πολιτισμού του τοπικού μουσουλμανικού πληθυσμού από τα «πολιτιστικά καραβάνια» και από τις «πολιτιστικές εκδηλώσεις» που οργανώνει η Άγκυρα εντός της Θράκης. Μάλιστα, η κλοπή τοπικών ενδυμασιών και η εμφάνισή τους ως «τουρκικές» αποτελεί ένα απλό μόνο δείγμα του θράσους της πολιτιστικής κλοπής (και όχι επίθεσης) που συμβαίνει εις βάρος των Πομάκων της Θράκης.
Αυτά συμβαίνουν, υπό την ανοχή των Αθηνών και των εκεί υπευθύνων, που προφανώς στο όνομα της ωραιοποίησης της πραγματικότητας και κυρίως των καλών Ελληνοτουρκικών σχέσεων, προχωρούν σε λάθη που είναι άγνωστο εάν το τίμημά τους είμαστε σε θέση να τα πληρώσουμε ως λαός όταν μας ζητηθεί.


Συνεργάστηκαν:
Μαρία Σταματιάδου (δημοσιογράφος)
Όμηρος Φωτιάδης (Αναλυτής Γεωπολιτικής)

Πηγές:
Περιοδικό Αντιφωνητής
Εφημερίδα "Τα Νέα της Ροδόπης"
Εφημερίδα "Χρόνος"
Ιστολόγιο "Τουρκικά Νέα"
Ιστολόγιο "Προξενείο Stop"
Ιστολόγιο Παρατηρητήριο Τουρκίας 
Ιστολόγιο Αβόλευτος
Ιστολόγιο Ramnousia

 






Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More