15.1.11

Σαν ΣΗΜΕΡΑ...

15 Ιανουαρίου.
 
 
  • Γεγονότα.
1759: Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.
1822: Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση.
1861: Ο αμερικανός Ελίσα Ότις πατεντάρει τον πρώτο ατμοκίνητο ανελκυστήρα.
1890: Πρεμιέρα στην Πετρούπολη του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι «Η ωραία κοιμωμένη».
1943: Ολοκληρώνεται το κτίριο αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Πεντάγωνο).
1971: Ο Τζορτζ Χάρισον κυκλοφορεί το τραγούδι του «My sweet Lord», που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.
  • Γεννήσεις
1809: Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» του αναρχισμού. [θαν. 19/1/1865]
1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. [θαν. 15/3/1975]
1908: Έντουαρτ Τέλερ, ουγγροαμερικανός πυρηνικός φυσικός, ο «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου. [θαν. 9/9/2003]
  • Θάνατοι
1919: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος «Σπάρτακος». [γεν. 5/2/1871]
1919: Καρλ Λίμπκνεχτ, γερμανός κομμουνιστής πολιτικός, ηγετική μορφή του κινήματος «Σπάρτακος».  [γεν. 13/8/1871]
1940: Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμνίστριες. [γεν. 1861]


Τα καθημερινά μας νέα...

Κινητοποιήσεων συνέχεια (2011-01-15) - Pathfinder.gr
Αβέβαιο είναι το μέλλον του διαλόγου μεταξύ του υπουργείουΥποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των εργαζομένων στα ΜέσαΜαζικής Μεταφοράς, σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τιςαστικές συγκοινωνίε..(25 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Προκήρυξη για νέο χτύπημα σε υπολογιστή των συλληφθέντων (2011-01-15) - Express.gr
 Αλυσίδα χτυπημάτων ενόψει της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην«Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αρχίζει τη Δευτέρα, πρόλαβε η Αστυνομία μετις συλλήψεις της Πέμπτης και της Παρασκευή..(16 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επιδείνωση του καιρού (2011-01-15) - Capital.gr
Μεταβολή θα παρουσία ο καιρός από το Σάββατο τη νύχτα και από τα βόρεια, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η σημαντική ενίσχυση των αν..(55 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Επεισόδια στον Αγιο Παντελεήμονα (2011-01-15) - Express.gr
 Τελικά επιβεβαιώθηκε ο φόβος της αστυνομίας που είχε αποστείλει ισχυρές δυνάμεις από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στον 'Αγιο Παντελεήμονα υπό το φόβο των ταραχών από τις "αντικρουόμενες"..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Ελλάδα-Το ΥΠΕΞ είναι σε επαφή με τους έλληνες που ζουν στην Τυνησία (2011-01-15) - Express.gr
Η πρεσβεία της Ελλάδος στην Τύνιδα είναι σε επαφή με τους έλληνες πουβρίσκονται στην Τυνησία οι οποίοι δεν έχουν αναφέρει προβλήματα, αναφέρεται σεανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την έκρ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Πολωτικό κλίμα (2011-01-15) - Eleutherotypia
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς την Αλέκα Παπαρήγα. Τούτη τη φορά όμως ξεπέρασε τον εαυτό του. Ισως επειδή επρόκειτο για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως, η υφαλοκ..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Υπόθεση Βατοπεδίου:Παραγραφή για τρεις (2011-01-15) - Express.gr
 Στην παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται 3 πρώην υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών» της Mονής Βατοπεδίου καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίε..(2 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
"Τέλος εποχής" για τη Ρηγίλλης (2011-01-14) - Capital.gr
Μια νέα εποχή αρχιζει για τη ΝΔ με τη μετακόμιση όλων των υπηρεσιών του κόμματος στο νέο κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού. Στο τέλος του μήνα θα φύγουν και τα τελευταία στελέχη από το ιστορικό κτήριο της Ρη..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Στη Χάγη για το Δίστομο (2011-01-14) - Antenna
Κατατέθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας να παρέμβει στη δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπο..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Εκατοντάδες ποδοπατήθηκαν (2011-01-15) - Kalimera.gr
Περισσότεροι από 100 προσκυνητές που επέστρεφαν από τόπο λατρείας, μετά από τελετή, έχασαν τη ζωή τους, όταν τροχαίο δυστύχημα προκάλεσε πανικό σε πλήθος πιστών, που ποδοπατήθηκαν, σύμφωνα με νεότερο ..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ινδία: Τουλάχιστον 45 προσκυνητές νεκροί σε ποδοπάτημα. (2011-01-15) - Express.gr
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 90 έχουν τραυματιστεί στηνοτιοδυτική Ινδία σε ποδοπάτημα που προκλήθηκε από ένα ατύχημα με λεωφορείο,κατά την διάρκεια μιας θρησκευτικής γιορτής, ανακοί..(6 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία (2011-01-15) - Pathfinder.gr
Βραζιλία  — Στους 539 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις κατολισθήσεις λάσπης και τις πλημμύρες στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή, καθώς οι διασώστες ανέσυρα..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Οργή στην Ιορδανία για τη φτώχεια (2011-01-15) - Antenna
Στους δρόμους του Αμμάν και άλλων Ιορδανικών πόλεων βγήκαν την Παρασκευή χιλιάδες διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, την ανεργία και τη φτώχεια, κ..(5 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)

Σε τρεις μηνιαίες δόσεις η καταβολή του ΦΠΑ (2011-01-15) - Pathfinder.gr
Σημαντική ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε τρεις μηνιαίες δόσ..(9 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Ξεκινούν οι εκπτώσεις (2011-01-15) - ERT3
Ανοίγει σήμερα η αυλαία για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα εμπορεύματα φθάνουν μέχρι και το 80%. Οι χειμερινές εκπτώ..(8 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Fiat: Oι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε περικοπές (2011-01-15) - Capital.gr
Οι εργαζόμενοι στο ιστορικό εργοστάσιο Mirafiori της Fiat στο Τορίνο της Ιταλίας ενέκριναν τη συμφωνία για σκληρότερες συνθήκες εργασίας, από την οποία όμως εξαρτάται η επιβίωση του εργοστασίου, σύμφω..(4 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)
Συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες (2011-01-15) - Kalimera.gr
Η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, η Rosneft, και ο βρετανικός όμιλος ΒΡ κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αρκτική. Οι επικε..(3 σχετικα αρθρα) (0 σχολια)


κ. Βενιζέλο εσείς ετοιμάστε τα νεροπίστολα!

Πυρηνική ενέργεια και πυρηνικά όπλα στην Τουρκία

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει μια θέση μεταξύ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου πολλαπλασιάζοντας τις πηγές ενέργειας και μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από το εξωτερικό. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν ούτε φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο, η απόκτηση πυρηνικής ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της οικονομίας τους. Η στρατηγική της Άγκυρας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, όπως αυτή καθορίζεται σε επίσημα έγγραφα, στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές:


• Ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας.
• Εξασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας από την πυρηνική ενέργεια.
• Προώθηση πυρηνικών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.
• Ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής και εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας.
• Συνεργασία με φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στα πλαίσια των παραπάνω αρχών εντάσσονται τα εξής:
• Ο Τουρκικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ), που υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό και απασχολεί 715 εργαζομένους, υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με 36 καθηγητές των 16 πανεπιστημίων της χώρας που ακολουθούν: πανεπιστήμιο Kafkas, Ondokuz Mayis, Rize, Harran, Gaziantep, Cukurova, Mersin, Akdeniz (Mεσογείου), Uludag, Trakya (Θράκης), Mugla, Kocaeli, Onsekiz Mart, Selcuk, Άγκυρας και Ege (Αιγαίου).
• Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας (ΑΕΚ) αποτελείται από τον πρόεδρο του ΤΑΕΚ και τους 3 αντιπροέδρους, καθώς επίσης και από ένα μέλος από τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Ενέργειας-Φυσικών Πόρων.
• Στις 17-10-2008 συγκροτήθηκε η Διεύθυνση Συνεργασίας στους Τομείς Πυρηνικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης με τα Τουρκόφωνα Κράτη (TUDNAEM), όπως Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και «ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου».
• Το 2013 θα αρχίσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Αkkuyu της Μερσίνης, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και Ρωσίας στις 10-1-2010 στη Μόσχα. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Ζaman/14-12-2010 επικαλείται δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Vladimir İvanovski, ο οποίος γνωστοποίησε ότι o πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, ο 2ος το 2019, ο 3ος το 2020 και ο 4ος το 2021.
• Στις 24-12-2010 υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Sinop της Τουρκίας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής υλικών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τη δημιουργία πανεπιστημίου πυρηνικών τεχνολογιών στην Τουρκία.
Κατά τα λοιπά, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η Τουρκία συνεργάζεται με τους Ρώσους στην Ανατολική Μεσόγειο, τους Ιάπωνες στη Μαύρη Θάλασσα και τα τουρκόφωνα κράτη στο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, καταδεικνύοντας ότι είναι μια χώρα που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και αποτελεί πόλο προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του στην εφημερίδα Milliyet/29-12-2010 υπάρχουν 4 κατηγορίες χωρών σχετικά με την πυρηνικά ενέργεια: η 1η κατηγορία περιλαμβάνει το «κλαμπ» των χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, παράγουν πυρηνικά καύσιμα και ασκούν τον παγκόσμιο έλεγχο για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μπιράντ αποκαλεί τις εν λόγω χώρες ως «5μελή συμμορία». Στη 2η κατηγορία ανήκουν χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Βόρειος Κορέα και το Ισραήλ, οι οποίες κατασκεύασαν αυθαίρετα πυρηνική βόμβα με την ανοχή των χωρών της 1ης κατηγορίας και μπορούν να παράγουν πυρηνική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, χωρίς όμως να μπορούν να διαθέτουν πυρηνικό καύσιμο σε άλλα κράτη. Στην 3η κατηγορία ανήκουν οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα αλλά μπορούν να παράγουν πυρηνικό καύσιμο για τα πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτουν, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Ελβετία, το Βέλγιο, το Καζακστάν, η Ισπανία, η Νότιος Κορέα και το Ιράν. Τέλος, στην 4η κατηγορία ανήκουν οι χώρες που δεν διαθέτουν ούτε πυρηνικά όπλα ούτε προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας. Ο Μπιράντ καταλήγει τονίζοντας, ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και να παράγει πυρηνικό καύσιμο, αφενός για να ενταχθεί μεταξύ των χωρών της προαναφερόμενης 3ης κατηγορίας, αφετέρου για να απαλλαχθεί από την «5μελή συμμορία» των χωρών της 1ης κατηγορίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, υπονοώντας φυσικά ότι το επόμενο βήμα της πατρίδας του θα είναι να μεταπηδήσει στην κατηγορία των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.
Η πρώτη επαφή των Τούρκων με τα πυρηνικά όπλα υπήρξε το 1961 που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στους Τούρκους 15 βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που έφεραν πυρηνικές κεφαλές, στους οποίους δόθηκε η ονομασία «Ibrahim II». Οι πύραυλοι αυτοί εγκαταστάθηκαν στην αεροπορική βάση του Cigli της Σμύρνης και το στρατιωτικό-πολιτικό προσωπικό που υπηρετούσε στην εν λόγω μονάδα πυραύλων, της οποίας ο διοικητής ήταν Τούρκος, ανερχόταν σε 2.000 άτομα. Επισημαίνεται ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν εκπαιδευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1962 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική βολή πυραύλων. Επειδή οι «Ibrahim II» ήταν εγκατεστημένοι σε 5 ράμπες εκτοξεύσεως χωρίς κάποιο είδος παραλλαγής, οι κάτοικοι των πέριξ χωριών πίστευαν ότι επρόκειτο για μιναρέδες, δεδομένου ότι αυτοί είχαν μήκος 18 μ. και διάμετρο 2,74 μ. Έφεραν μάλιστα πυρηνική κεφαλή 1,44 μεγατόνων. Στις 22-10-1962 οι πύραυλοι «Ibrahim II» παρεδόθησαν εξ ολοκλήρου στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο μετά την κρίση της Κούβας και κατόπιν αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας αυτοί αποσύρθηκαν και οι Αμερικανοί, σε αντάλλαγμα, δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν στην Τουρκία σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Μετά το 1962 υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις εμπλοκής των Τούρκων σε λαθραία διακίνηση υλικών πυρηνικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα:
• Το 1981, αναφέρθηκε εμπλοκή της τουρκικής εταιρείας ΜΚΕΚ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν για την κεκαλυμμένη προμήθεια συγκεκριμένων υλικών, κατόπιν μίας μυστικής συμφωνίας μεταξύ του τότε προέδρου της τουρκικής χούντας Κενάν Εβρέν και του Πακιστανού ομολόγου του Ζία Ουλ Χακ. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε την παροχή «διευκολύνσεων» εκ μέρους της Τουρκίας προς το Πακιστάν για την προμήθεια ορισμένων ευαίσθητων υλικών που απαιτούντο για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, δια της παρεμβολής τουρκικών εταιρειών (μεταξύ των οποίων κύριο ρόλο είχε η ΜΚΕΚ), με αντάλλαγμα την παροχή πυρηνικής τεχνολογίας προς την Τουρκία. (εφημερίδα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, Μάνος Ηλιάδης)
• Τούρκοι πράκτορες μεσολάβησαν για την κλοπή απορρήτων πληροφοριών για θέματα πυρηνικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. (τουρκική εφημερίδα Hurriyet/6-1-2008)
• Δύο τουρκικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων κατηγορήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για πιθανή εμπλοκή τους σε λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών. (CNN TURK/13-1-2009)
Στο ερώτημα εάν η Άγκυρα προτίθεται ή δύναται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα κρίνεται σκόπιμο να παραθέσουμε τις ακόλουθες τουρκικές απόψεις:
• Στο βιβλίο με τίτλο: «ΝΑΤΟ-Κωνσταντινούπολη και Ευρεία Στρατηγική της Μέσης Ανατολής» ο συγγραφέας ταγματάρχης ε.α. Erol Bilbilik σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα αναφέρει το εξής: «Διαθέτουμε τα άτομα που θα κατασκευάσουν όπλα. Εάν αναλογισθούμε ότι ακόμη και το Πακιστάν έχει τη δύναμη να κατασκευάσει ατομική βόμβα, εμείς γιατί να μην την έχουμε;»
• Ο αντιπτέραρχος ε.α. Orhan Köse, πρώην διοικητής της 2ης Τακτικής Αεροπορικής Δύναμης δήλωσε: «Η Τουρκία πλέον διαθέτει τη γνώση, την τεχνολογία και τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει την αντίδραση άλλων χωρών. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε μια τέτοια αντίδραση.»
• Η τουρκική εφημερίδα Milliyet σε δημοσίευμα της στις 23-11-2009 αναγράφει τα ακόλουθα: «Η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα. Η πρώτη μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως που κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι το Πακιστάν, το οποίο αμέσως μετά κατασκεύασε ατομική βόμβα. Η δεύτερη μουσουλμανική χώρα που κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι το Ιράν, το οποίο εισήλθε στη διαδικασία κατασκευής ατομικής βόμβας. Η Τουρκία, η οποία αποτελεί μία χώρα κλειδί στη Μέση Ανατολή, αν κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.»
• Το τουρκικό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων TURKSAM σε μελέτη του με τίτλο: «Η Τουρκία Γίνεται Πυρηνική Δύναμη», επισημαίνει τα εξής: «Στο εγγύς μέλλον η Τουρκία θα αναγγείλει ότι θα γίνει πυρηνική δύναμη, δεδομένου ότι έχει την τεχνολογία να παράγει πυρηνικά όπλα. Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία επενδύει στην τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο η διεθνής κοινότητα, η οποία ενδιαφέρεται περισσότερο για την πυρηνική τεχνολογία και λιγότερο για την πυραυλική, παρακολουθεί με προσοχή την Τουρκία.»
Παρακολουθώντας τη στρατηγική της Άγκυρας στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας και της άμυνας, διαπιστώνεται ότι οι Τούρκοι προσαρμόζουν το ναυτικό τους δόγμα σύμφωνα με τα γεωπολιτικά τους δεδομένα του 21ου αιώνα, δίδοντας παράλληλα μεγάλη βαρύτητα στην πληροφορική-κυβερνοπόλεμο, στο διάστημα-αεροπορία, στην πυρηνική ενέργεια και στα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη πυραύλων με μεγάλα βεληνεκή αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη περί αναπτύξεως πυρηνικών όπλων, διότι πύραυλοι συμβατικής γομώσεως με αυτά τα βεληνεκή έχουν περιορισμένη στρατιωτική αξία σε σύγκριση με το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής τους.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πυρηνικών όπλων, ένα ενδεχόμενο για το οποίο υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, που πιθανόν θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσής της με τη διεθνή κοινότητα στο μέλλον. Τούτο συνάδει αφενός με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο «κλαμπ» των πυρηνικών χωρών λόγω της στρατηγικής της θέσης, αφετέρου με τον παγκόσμιο ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει στο μέλλον και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ανάπτυξης όλο και μεγαλύτερης στρατιωτικής ισχύος.


strategyreport


Δεν απασχολεί καθόλου τους "κοπρίτες" της κυβέρνησης;




Το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά η τελευταία, επικαιροποιημένη, εκτίμηση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία επισημαίνεται ότι η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011..

Φτάνοντας δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς τους 1.150.000 ανέργους. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, αν εκτιναχθεί η ανεργία, αντίστοιχα θα συρρικνωθούν δραματικά και τα έσοδα των ταμείων. «Σήμερα, οι 650.000 άνεργοι που καταγράφονται επισήμως στοιχίζουν στα ταμεία 6,5 δις ευρώ ετησίως. Επιπλέον, αν εξαπλωθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις για παράδειγμα στο 1/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία θα στερηθούν περίπου ένα δις το 2011, αφού οι μισθοί μπορεί να μειωθούν έως και 20%» .
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι προϋπολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων για το 2011, αφού η ανεργία, οι περικοπές των μισθών, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μείωση των εισφορών συρρικνώνουν δραματικά τα αποθεματικά τους.
Οι απώλειες για κάθε άνεργο που μένει εκτός ασφάλισης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5.000 ευρώ.
Επίσης, σε συρρίκνωση των εσόδων γύρω στα δύο δις θα οδηγήσει και η μείωση των εισφορών έως και 25% στους συνεπείς εργοδότες. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι συνολικά η ανεργία και οι µειώσεις µισθών – εισφορών θα αποστερήσουν το 2011, που θεωρείται η πιο δύσκολη χρονιά, από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 9 δισ. ευρώ.


Εκεί στην κυβέρνηση κοιμούνται!


Την οριοθέτηση των περιοχών και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης περιμένουν όμιλοι για να πάρουν μέρος στο «πετρελαϊκό παιχνίδι».Η κατάθεση μετά τις 17 Ιανουαρίου στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων/ΕΔΕΥ βάζει και την Ελλάδα στο «πετρελαϊκό παιχνίδι». Από τις εμπλεκόμενες χώρες της ευρύτερης περιοχής είναι η τελευταία που προχωρά στη σύσταση σχετικού φορέα δημόσιου χαρακτήρα αν και μέχρι την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού παραχώρησης πρέπει να μεσολαβήσουν πολλές ουσιαστικές και σύνθετες κινήσεις, με κυριότερη την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική, πως για να έχει βάση μία διαγωνιστική διαδικασία- να ενδιαφερθούν δηλαδή κάποιοι όμιλοι- θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα και χωρίς νομικές (ή άλλες εμπλοκές) οι περιοχές, δηλαδή τα «οικόπεδα», ή «πεδία» όπως αναφέρονται, τα οποία θα παραχωρηθούν για έρευνα και πιθανώς για εκμετάλλευση στη συνέχεια.
Πρόκειται, όπως διευκρινίζει έμπειρος επιχειρηματίας του κλάδου για μακροχρόνιες συμβάσεις (20-30 χρόνια) που προαπαιτούν ισχυρότατη νομική διασφάλιση, καθώς βασίζονται στις συμβάσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Εάν λυθούν όλα αυτά τα πολύ βασικά... προαπαιτούμενα, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιβεβαίωση ή όχι όσων ακούγονται για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και σε άλλες ζώνες της ευρύτερης περιοχής. Γιατί τα τελευταία 35-40 χρόνια γράφονται σενάρια επί σεναρίων, ακούγονται πολλά και φημολογούνται ακόμη περισσότερα, με κάθε πλευρά να... κατηγορεί την άλλη.
Το πιθανότερο είναι πως εάν αυτή τη φορά όντως προχωρήσει η ελληνική πλευρά σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα, θα γίνει σε περιβάλλον υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές και χρυσοφόρων συμβολαίων στον τομέα πλωτών τρυπανιών-εξεδρών (drillships), σε επίπεδα που φθάνουν μέχρι και τις 600.000 δολάρια ημερησίως.
Σημειωτέον πως όταν είχαμε τις πρώτες... ασκήσεις επί χάρτου για το «πετρελαιοφόρο» Αιγαίο στις αρχές της μεταπολίτευσης το κόστος του πετρελαίου δεν ξεπερνούσε (σε αποπληθωρισμένες- σημερινές τιμές) τα 10-15 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα κυμαίνεται πάνω από τα 90, ενώ όλες οι προβλέψεις των έγκυρων αναλυτών κάνουν λόγο για 110-120 δολάρια μέσα στο 2011. Μέχρι τώρα η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται εξορυκτικά στην ελληνική επικράτεια είναι η Ενεργειακή Αιγαίου (του επιχειρηματία Μαθιού Ρήγα) που συνεχίζει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου.
Στις 14/6/2000 τα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωναν την ύπαρξη δύο επιπλέον κοιτασμάτων στον Πρίνο -με αφορμή δελτίο τύπου της Kavala Oil- που ανακοίνωνε ότι εντοπίστηκαν σε βάθος 2.900 μέτρων δύο άριστα κοιτάσματα πετρελαίου και μάλιστα τέσσερα μίλια ανοιχτά του κόλπου Περάμου της Καβάλας.
Μάλιστα ο τότε πρόεδρος της Kavala Oil Νίκος Λούτσιγκας εκτιμούσε πως το ένα από τα δύο κοιτάσματα είναι πιο ενδιαφέρον από το άλλο. Πολύ δε περισσότερο εάν σκεφτεί κάποιος ότι οι αρχικές μελέτες είχαν αποδείξει ότι στη θέση Μπάμπουρας το κοίτασμα είναι υπερδεκαπλάσιο των υπολοίπων.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις τα Ελληνικά Πετρέλαια (στις 8 Οκτωβρίου του 2000) ανακοινώνουν μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα νέων κοιτασμάτων καθώς και στη συμμετοχή σε πετρελαϊκές έρευνες στο εξωτερικό. Η ευρύτερη -νευραλγική και από πολιτική σκοπιά- περιοχή υπολογίζεται πως μπορεί να δώσει αξιοποιήσιμο πετρέλαιο.
Το αν οι μελέτες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θάσου (και κάνουν λόγο για περιεκτικότητα 250 χιλιάδων βαρελιών χαμηλού ειδικού βάρους και 380 χιλιάδων υψηλού στην περιοχή του κοιτάσματος «Δομή East Θάσου») είναι ακριβείς, θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί μόνο εάν γίνουν οι απαραίτητες γεωτρήσεις.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο πετρελαιοφόρες περιοχές πιθανολογούνται στην περιοχή Επανωμής-Σιθωνίας και Θερμαϊκού. Σύμφωνα με μη τεκμηριωμένες μελέτες (δηλαδή χωρίς ερευνητική διαδικασία) πιθανές λεκάνες (από γεωφυσικής πλευράς) που θα μπορούσαν να περικλείουν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο εντοπίζονται και στις περιοχές της Ικαρίας, και της Ρόδου.
Με βάση άλλες μελέτες -ανάλογου χαρακτήρα- η ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης (συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της Γαύδου) θεωρείται «πιθανή» για μεγάλο, αξιοποιήσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου. Το ότι η γεωλογική μορφή της περιοχής συγκλίνει με αυτήν της περιοχής Κύπρου-Ισραήλ ενισχύει τις πιθανότητες να υπάρχει όντως σημαντικό κοίτασμα.
Αναφορές για περιεκτικότητα περίπου ενός δισ. βαρελιών δεν μπορούν να θεωρηθούν βάσιμες εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες γεωφυσικές έρευνες και η αναγκαία επεξεργασία των στοιχείων.
Ομως, το... παιχνίδι έχει αρχίσει, μετά μάλιστα τα θετικά ερευνητικά αποτελέσματα σε λεκάνες της Ανατ. Μεσογείου (περιοχή που εκτείνεται από τα πεδία παραχώρησης Ισραήλ- Κύπρου) μέχρι τις ανατολικές θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Αποτελέσματα που για πρώτη φορά συμπεριέλαβε η μελέτη του United States Geologigal Survey, που θεωρείται εγκυρότατο εγχειρίδιο από τους επενδυτές του κλάδου.
Πρακτικά το USGS αποτελεί τον σύμβουλο της αμερικανικής κυβέρνησης για όλες τις πιθανές για ύπαρξη πετρελαίου λεκάνες διεθνώς. Το γεγονός πως σε αυτές τις δύο λεκάνες της Μεσογείου επιβεβαιώθηκε η γεωλογική θεωρία, ενισχύει τις εκτιμήσεις όσων ποντάρουν για ανάλογα κοιτάσματα νότια της Κρήτης.
Μέχρι το 1999 είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 172 γεωτρήσεις και από αυτές μόνο οι 12 έγιναν στο Αιγαίο. Η πρώτη φορά που έγιναν γεωτρήσεις στο νότιο Αιγαίο ήταν την περίοδο 1963-1965, όταν η εταιρεία Safor πραγματοποίησε στη Ρόδο δύο χερσαίες, που απέβησαν άκαρπες. Αλλη μια εταιρεία ερευνά στο νότιο Αιγαίο, η αμερικανικών συμφερόντων Oceanic, επίσης χωρίς αποτέλεσμα.
Εκτεταμένες έρευνες που κάλυψαν μεγάλα τμήματα της χώρας έγιναν και στη δυτική Ελλάδα. Χερσαίες αλλά και θαλάσσιες, καθώς υπήρχαν ενδείξεις (από την αρχαιότητα) για πιθανές περιοχές στην Πελοπόννησο και στα Γιάννενα. Ισχυρές ενδείξεις (κυρίως σε Παξούς και Ζάκυνθο) οδήγησαν σε δαπανηρές έρευνες, με ορατό αποτέλεσμα ένα κοίτασμα στο Κατάκωλο (της Ηλείας).
Το συγκεκριμένο κοίτασμα (μικρό, καθώς έδινε χίλια βαρέλια την ημέρα) θεωρήθηκε (τότε) ακριβό, αφού το κόστος εξόρυξης υπολογιζόταν στα 40 δολάρια, όταν η τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε τα 50-55 δολάρια το βαρέλι.
Ακόμη και εάν γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (ορισμός ΑΟΖ, υπογραφή συμφωνιών με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διευθέτηση σε πολιτικό επίπεδο), θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια ώσπου να υπογραφεί η πρώτη συμφωνία παραχώρησης για έρευνα και άλλα τουλάχιστον τρία με τέσσερα μέχρις ότου τα... τρυπάνια φτάσουν στις πιθανές λεκάνες πετρελαίου. Η Ελλάδα μπαίνει τελευταία στο... κυνήγι της έρευνας για τυχόν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, με την Τουρκία να έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο και ισχύ....


ΠΗΓΗ:rodiaki.gr


Ο κ. Δρούτσας που δεξιώνεται;


Υπό τη συνταγματική της ονομασία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ η Ζιμπάμπουε, όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των Σκοπίων. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν, χθες το βράδυ, στα Ηνωμένα Έθνη, οι πρέσβεις της Ζιμπάμπουε και της ΠΓΔΜ στον ΟΗΕ και τη μεταβίβασαν στον γενικό γραμματέα. του οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν. Η Ζιμπάμπουε είναι η 130ή χώρα, η οποία έχει αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, είχαν συναντηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, στην Τρίπολη της Λιβύης, στο περιθώριο της διάσκεψης Ε.Ε.-Αφρικής.


Τι ρόλο παίζει αυτός ο μπούλης;

Η... ΑΤΥΧΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ


Μέγα θέμα γίνεται απο το πρωί με ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΝ, το οποίο καταγγέλει την ΕΛΑΣ ότι τον... εξευτέλισε! Το όνομά του Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτορας πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στέλεχος της Κουμουνδούρου! Όλα συνέβησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής για συλλήψεις μελών των "Πυρήνων της Φωτιάς". Στην κατοχή του βρέθηκαν δυο... ταυτότητες, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως την μια την είχε βρει στο δρόμο λίγη ώρα νωρίτερα! Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε:  «λίγο μετά τις 4, βρέθηκα στη Φορμίωνος στο Βύρωνα. Ένας με πολιτικά μου προτάσει περίστροφο, λέει ασφάλεια, και συγχρόνως βρίζει. Βλέπω ανθρώπους με κουκούλες να έρχονται προς τα πάνω μου. Αρχισα να φωνάζω βοήθεια γιατί ένιωθα ότι απειλούμαι. Νόμιζα ότι ήταν επίθεση από ακροδεξιούς. Επεσαν πάνω μου 3-5 άτομα για να με ακινητοποιήσουν. Οσο ήμουν κάτω, έλεγα το όνομά μου, ότι είμαι υποψήφιος διδάκτορας, ότι δουλεύω στο Ινστιτούτο Πουλατζά και ότι είμαι μέλος του ΣΥΝ. Τίποτα δεν τους σταμάταγε. Εφαγα ξύλο. Με έσπρωξαν σε ένα αμάξι, με έβριζαν με σκαιό τρόπο, μου έλεγαν θα μου κάνουν ένεση. Ενας είπε σε έναν άλλο ότι "φοβάται τους ακροδεξιούς η μ....α"». 

Βεβαίως το στέλεχος αφέθησε ελεύθερο και σήμερα μιλάει για αυθαιρεσία των Αρχών. Ποιος όμως είναι ο... άτυχος ευρών της δεύτερης τατυτότητας; Συντάκτης της "Αυγής" και δραστήριος! Είχε πρωτοστατήσει σε πορεία ομοφυλοφίλων, κρατώντας το πανό της Νεολαίας Συνασπισμού που έγραφε: "Να αγαπιόμαστε χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο. Δικαίωμά μας!"...
Επίσης, το στέλεχος είναι βασικός συντελεστής της "Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας"! Μάλιστα ολεγάμενος όχι μόνο συμφωνεί με τους κουκουλοφόρους, αλλά αποκαλύπτει την ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ της Κουμουνδούρου με δαύτους, αφού μέσα από άρθρο του στην "Αυγή" δήλωνε πως "ως "Κόμμα των Κουκουλοφόρων» σκαρφάλωσε ο Συνασπισμός από το 5% στο 15%"!  

Και φυσικά η θέση του για την βια των κουκουλοφόρων είναι πολύ συγκεκριμένη: «Δεν πιστεύουμε πως “η ελευθερία μας τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων”… Αντίθετα, γνωρίζοντας ότι “ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό δε θα είναι ένα απλό ειρηνικό πέρασμα”, καταλαβαίνουμε ότι για τη στοιχειώδη κοινωνική αυτοάμυνα απαιτούνται συγκεκριμένα “ποσά” βίας, υποστηρίξιμα τουλάχιστον στα τμήματα της κοινωνίας που μας ενδιαφέρουν προνομιακά…»

Αυτές είναι μερικές μόνο απο τις θέσεις και απόψεις του στελέχους της Κουμουνδούρου, που σήμερα καταγγέλει τις Αρχές, και αποδεικνύουν περίτρανα ποια είναι η στάση των Συριζαίων απέναντι στην βια των κουκουλοφόρων! Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και γιοι στελεχών του αποκαλύπτεται πως συνδέονται με τον γνωστό- πασίγνωστο χώρο! Θυμηθείτε μόνο τον κανακάρη του άλλου στελέχους, του Βρούτση!

πηγή


Αυτοί οι "κοπρίτες" του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

Μας δουλεύουν κανονικά: 470.000 ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ!




LATHROMETANASTES.jpg
Το ΕΛΙΑΜΕΠ που παίρνει της επιδοτήσεις για να κάνει έρευνες στη δήθεν μεταναστευτική πολιτική μας δηλώνει ότι εκτιμά ον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα στις 470.000! Δηλαδή θα μας τρελλάνουν, δεν βλέπουμε τι γίνεται στην Αθήνα και στην επαρχία που γεμίσαμε λαθρομετανάστες εκτός αν τους θεωρεί όλους αυτούς Έλληνες με τις μαζικές Ελληνοποιήσεις του ΠΑΣΟΚ...
Εγώ θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες όπως ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 μιλούσε για 797.091 αλλοδαπούς (το 90% σίγουρα παράνομοι) ενώ το 2008 οι αλλοδαποί μαθητές ήταν 540,345! Η Eurostat εκτιμά σε 900.000 τους αλλοδαπούς.  Οι εκτιμήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ βασίστηκαν σε στοιχεία που αντλήθηκαν από τον αριθμό των αλλοδαπών μαθητών, από τα αστυνομικά αρχεία για τις συλλήψεις και απελάσεις, από συλλόγους μεταναστών σε διάφορες περιοχές.
Πάντως και αυτό το νούμερο να ισχύει, εμείς νομίζουμε ότι είναι διπλάσιο, πάλι είναι πολύ μεγάλο, γιατί σημαίνει ότι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι είναι άγνωστοι για την Αστυνομία και μπορούν να δρούν ανενόχλητοι για κάθε είδους παραβατικότητα. Επίσης σημαίνει ότι όλοι αυτοί νοσηλεύονται δωρεάν στα νοσοκομεία, δεν δηλώνουν εισοδήματα, και γενικά το χρήμα που έχουν είναι μαύρο από παράνομες ή νόμιμες δραστηριότητες.
Το άρθρο που δημοσίευσε η Αξία που το ΕΛΙΑΜΕΠ μας προτείνει να εφαρμοσθεί το γρηγορότερο δυνατόν το σύστημα ασύλου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή:
Σε 470.000 εκτιμά το ΕΛΙΑΜΕΠ τον αριθμό των μη νομίμων αλλοδαπών στη χώρα, αριθμός που επιδεικνύει μεγάλη ποσοστιαία αύξηση, σε δυο μόλις χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000. Μιλάμε, λοιπόν, για ποσοστιαία αύξηση 60%.
Οπως σημείωσε χθες το βράδι ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Θάνος Μαρούκης, στη διάρκεια συζήτησης, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τις εκδόσεις "ΚΡΙΤΙΚΗ", στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", με θέμα "Μετανάστευση και Οικονομική κρίση", από τις 470.000 των μη νομίμων οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα, που έχουν κάνει με την ερευνήτρια Α' του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγήτρια κ. Αννα Τριανταφυλλίδου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Ασία και την Αφρική προς και από την Ελλάδα (με μερική χρηματοδότηση από το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα), ο κ. Μαρούκης σημείωσε ότι οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν την πολιτική τους απέναντι σ' αυτές τις χώρες.
Στην πολιτική αστάθεια και τις μεγάλες ανισότητες αυτών των χωρών βρίσκει εύφορο έδαφος η διακίνηση ανθρώπων. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι οι διαδρομές, που ήδη επεκτείνονται με γοργούς ρυθμούς κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ. Οι αλλαγές των διαδρομών θα επιφέρουν και μετατόπιση της χρηματοδότησης, από την Ελλάδα, σε κράτη που βρίσκονται βορειότερα στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ανέφερε.
"Η κίνηση στα νησιά δεν μειώθηκε λόγω FRONTEX" σημείωσε ο κ. Μαρούκης "αλλά λόγω αποναρκοθέτησης του Εβρου και φθηνότερων τιμών για διέλευση από εκεί.(σ.σ. 3000 ευρώ η διαδρομή μέσω Αιγαίου, 300 ευρώ από Εβρο). Οποιος αποφασίζει να περάσει, θα περάσει, εκτός κι αν πεθάνει στο δρόμο".
Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο φράχτη των 12,5 χλμ.: "Τι διαφορά θα σημάνει γι΄αυτούς ένα τείχος, όταν εδώ και 10 χρονια στα σύνορα Τουρκίας και Ιράν οι αρχές πυροβολούν στα τυφλά όταν αντιλαμβάνονται παρουσία μη νομίμων μεταναστών; Ποια η διαφορά για ανθρώπους που δεν πιστεύουν τους ίδιους τους συγγενείς τους, όταν τους μιλούν για την "κόλαση της Δύσης";"
Μελετώντας την κατάσταση των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα, ο κ. Μαρούκης τους έχει διαχωρίσει μεταξύ όσων οι κοινότητες διαβιούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και αυτών που δημιούργησαν "νεοσυσταθείσες" κοινότητες.
Στην πρώτη ομάδα ανήκουν Αλβανοί, Πακιστανοί, Γεωργιανοί και Μπαγκλαντεσιανοί. Οι μη νόμιμοι Αλβανοί απασχολούνται στους ίδιους τομείς με τους νόμιμους ομοεθνείς τους και αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Μεταξύ των νόμιμων μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει. Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές,"παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.
Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, "παραδοσιακό" τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.
Οι Μπαγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια. Ο κ. Μαρούκης δεν εντόπισε φαινόμενα εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα.
Τη δεύτερη ομάδα αλλοδαπών αποτελούν οι "νεοσυσταθείσες" κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.
Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται ( 2-3 οικογένειες) σε μικρά δωματιάκια το χειμώνα και μένουν έξω το καλοκαίρι. Τρέφονται, όταν προλαβαίνουν, μια φορά την ημέρα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σομαλή μητέρα με δυο παιδιά, δυόμισι και ενός έτους, που επί 2,5 χρόνια τρέφονται με ένα πιάτο σκέτο ρύζι ή φασόλια. Οταν υπάρχει, δίνει το βράδι ένα μπουκάλι γάλα σκόνη. Στην Πάτρα, όπου, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται ενήλικες, τρέφονται από τα σκουπίδια και υπάρχει μικρή βοήθεια από σχολείο εκμάθησης γλώσσας για ενηλίκους.
Είναι θύματα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, συστηματικής βίας και εκκαθαρίσεων από ακροδεξιές ομάδες. Ενας μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και νέων έχει εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών και στην μικρο-εγκληματικότητα, όπου τα ποσοστά της εμπλοκής τους αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.
"Το Ισλάμ, προς το παρόν, προφυλάσσει από τη γενικευμένη εγκληματικότητα' σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαρούκης. Οταν ο άλλος πεινά, όταν δεν έχει άλλη λύση, το βήμα προς την μικροεγκληματικότητα είναι μικρό. Το έντονο και αυστηρό θρησκευτικό πλαίσιο, ιδιαίτερα θρησκευόμενων ανθρώπων, λειτουργεί μέχρι σήμερα ευτυχώς σαν πόλος κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της αξιοπρέπειας στο περιθώριο, σαν πλαίσιο ανατροπής της ροπής προς την εγκληματικότητα. Η ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης αυτών των ανθρώπων δεν πρέπει να διώκεται και να περιθωριοποιείται. Το αντίθετο, πρέπει να διευκολύνεται".
Οπως σημείωσαν οι κ. Μαρούκης και Τριανταφυλλίδου, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοσθεί το γρηγορότερο δυνατόν το σύστημα ασύλου, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.


Η ελληνική Μυθιστορία στην Νέα Υόρκη!

«Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα»: Εγκαίνια έκθεσης στο Ίδρυμα Ωνάση


Την έκθεση «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, εγκαινίασε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν  επίσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, βουλευτές από ΗΠΑ και Ελλάδα, διευθυντές και στελέχη αμερικανικών και ελληνικών μουσείων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ενώ παρόντες θα είναι ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης, η γενική γραμματέας Μαριάννα Μόσχου και τα άλλα μέλη του συμβουλίου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Τέχνης Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη και στη συνέχεια σε μουσεία στο Νάσβιλ και στο Σαν Ντιέγκο. «Ούτε εμείς περιμέναμε να υπάρχει τέτοια μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον» δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη των αρχαιοτήτων του Μουσείου Τέχνης Γουόλτερς, Δρ. Ρετζίν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι «οι ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας είχαν υπερφυσικές δυνατότητες, αλλά ήταν και άνθρωποι με ελαττώματα. Ατρόμητοι, παντοδύναμοι και πανέμορφοι έσπασαν το φράγμα του χρόνου και το όνομά τους συνδέθηκε με κατορθώματα, άθλους, έρωτες και έριδες. Αυτούς τους ήρωες η ελληνική τέχνη τους αποτύπωσε μέσα από γλυπτά και αγγεία, δίνοντας τις διαστάσεις του ηρωισμού τους».
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, υπό τον τίτλο «Ήρωες στο μύθο», τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν τέσσερις μεγάλες μορφές του μύθου: ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και η ωραία Ελένη. Η πολυτάραχη ζωή τους μπορεί να ακολούθησε διαφορετικά μονοπάτια, αλλά το κοινό τους σημείο είναι ότι απαθανατίστηκαν. Στη δεύτερη, µε θέμα: «Ήρωες στη λατρεία» φωτίζονται οι διαφορετικές πτυχές τους: από προστάτες και θεράποντες ως επικίνδυνοι και στοιχειωμένοι εκδικητές που δέχονταν θυσίες. Και η τρίτη ενότητα έχει ως θέμα «Ήρωες ως πρότυπα», εστιάζοντας στο πώς ηγέτες θέλησαν να μιμηθούν μυθικούς ήρωες.
Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται: Ο μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από τα τείχη της Τροίας (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Αμφορέας µε παράσταση της απόδρασης του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφηµου (510 π.Χ.). Κορινθιακό χάλκινο κράνος (700-500 π.Χ.). Μαρμάρινο ανάγλυφο µε σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο (1ος αι. µ.Χ.). Κεφαλή του Ηρακλή ως νέου χωρίς γενειάδα (1ος2ος αι. µ.Χ.). Μαρμάρινη κεφαλή του Πολύφηµου (1ος2ος αι. µ.Χ.). Χρυσό περιδέραιο µε την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (218-235 µ.Χ.) και πολλά άλλα.
Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011.


Πόσα ψέμματα ακόμη θα λέγονται μέσα σε αυτό το κυνοβούλιο;

''ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ'' ΛΕΕΙ Ο ΤΖΕΦΡΥ!!!
ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ

Βαριές κουβέντες και χωρίς να τις τεκμηριώσει, ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σε σχετική απάντηση σχετικής ερώτηση της Α. Παπαρήγα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών.

Image “Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις μας για τα περί μυστικής διπλωματίας, εσείς έχετε ένα μόνιμο τροπάριο για αυτό θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση της προσπάθειας της κυβέρνησης για το χτίσιμο μίας νέας σχέσης με τη γείτονα”, είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνέχισε σε υψηλό τόνο λέγοντας: “Εμείς προχωράμε με σύνεση και υπευθυνότητα, εσείς τι προτείνετε; Στρουθοκαμηλισμό, σύρραξη; Δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η δική σας πρόταση”.

Είπε επίσης χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια: "Λυπάμαι που καλλιεργείτε εθνικιστικές φοβίες; Που τα είδατε όλα αυτά με Καστελόριζο; Δικές σας θεωρίες και συνωμοσίες είναι. Καταντήσατε ο καλύτερος προπαγανδιστής των ακραίων Τουρκικών κύκλων. Λυπάμαι."
Η Αλέκα Παπαρήγα απ' την πλευρά της μίλησε για συμβιβασμούς που δεν έχουν γίνει γνωστοί.
Με τη φράση «σας πιάσαμε στα πράσα», έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα της μυστικής διπλωματίας, που, κατά το Κ.Κ.Ε., ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με τη γ.γ. του Κ.Κ.Ε., οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για «μη μυστική» διπλωματία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απλώς επιβεβαίωση των θέσεων του Κ.Κ.Ε..  
"Τα τολμηρά λόγια του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ δεν εφησυχάζουν κανέναν, αλλά απλώς αυξάνουν τις ανησυχίες", διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι μεγάλες παραχωρήσεις εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων γίνονταν, αφού είχαν προηγηθεί μεγάλα λόγια περί εθνικού συμφέροντος και πατριωτισμού».
Η Αλέκα Παπαρήγα επίσης έθεσε ευθέως το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει θέσει «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε ότι απλώς το Κ.Κ.Ε. δεν εμπιστεύεται σε κανένα σημείο την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
“Σας ρωτάμε ποιος είναι ο συμβιβασμός και τι θα περιλαμβάνει. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί υπάρχει κάποιο σχέδιο συνωμοσίας, αλλά επειδή η πολιτική σας στηρίζει τις διεκδικήσεις και τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Εμείς μιλάμε από την πλευρά των συμφερόντων του λαού και της ειρήνης”.
Kαι πρόσθεσε: "Ο τρόπος που απαντήσατε και οι χαρακτηρισμοί επιβεβαιώνουν ότι σας πιάσαμε στα πράσα. Γιατί δεν διαψεύδετε τον Νταβούτογλου ότι δεν τα συζητήσατε αυτά; Ούτε ΚΥΠατζήδες χρηματίσαμε για να βλέπουμε συνωμοσίες. Ασκήσατε ποτέ κριτική στο ΝΑΤΟ για Τουρκία; Την έβαλε ποτέ στη θέση της; Δεν τοποθετηθήκατε. Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ δεν συμπίπτουν ακριβώς. Το σνομπάρετε αυτό. Πως δεν έχει σημασία η ΑΟΖ΅;

Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο του "αρχιτέκτονα" της ελληνικής ΑΟΖ, καθηγητή Θεόδωρου Καρυώτη, μέσα στην οποία απαντά σε όλα τα καυτά εθνικά ερωτήματα και πάνω απ'όλα γιατί η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι στιγμής ανακηρύξει ΑΟΖ.
 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Πρέπει να ντρέπονται όλοι οι καραγκιόζηδες που διέλυσαν την Ο. Α.!

ΣΕΡΒΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Χαμπέρτούρκ 14-1-2011

Τουρκικό βερνίκι στα ελληνικά αεροπλάνα
Ο ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση Ελληνικός εθνικός αερομεταφορέας, έρχεται για λίφτινγκ στην Τουρκία
Η Ελλάδα που για να βγει από την οικονομική κρίση στην οποία έπεσε, έχει βγάλει πολλά περιουσιακά της στοιχεία, μεταξύ των οποίων και νησιά, πρώτα θα χάσει τον έλεγχο των αεροπλάνων της. Η εταιρία εθνικός αερομεταφορέας Ολυμπιακές Αερογραμμές που φέρει και τη σημαία της, έφερε 5 αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν για συντήρηση. Μεταξύ των αεροπλάνων υπάρχουν και 2 Boeing 737-400, και το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης θα γίνει από την εταιρία MyTechnic. Τον μήνα Νοέμβριο το 60% του Κέντρου επισκευών και συντήρησης της MyTechnic, αγοράστηκε από τον κινεζικό όμιλο ΗΝΑ. Αρμόδιοι της εταιρίας MyTechnic σχολίασαν ως προετοιμασία πώλησης το γεγονός ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αντί της κλασικής συντήρησης που κοστίζει 250-300 χιλιάδες δολάρια, προτίμησαν ένα είδος συντήρησης που φτάνει το 1 εκ δολάρια ανά σκάφος. Οι αρμόδιοι αυτοί θυμίζοντας πως άλλοτε αυτή η συντήρηση γινόταν στην Ελλάδα, σύνδεσαν την προτίμηση στη Τουρκία, με την επάρκεια των πιστοποιητικών συντήρησης. Το κέντρο συντήρησης αεροπλάνων MyTechnic που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια από τον Νταγλάρ Τσιζμετζή είναι γνωστό ως το πρώτο φιλικό προς το περιβάλλον του είδους του.


Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της αναβιώνονται τα έθιμα του Καλεντάρη!

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ

9-1-2011 Εφ. Νέτγκαζέτε




ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της αναβιώνονται τα έθιμα του Καλεντάρη (όπως λέγεται στο ημερολόγιο των Ρωμιών ο πρώτος μήνας του έτους).Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, κατά την 13η του Ιανουαρίου, που θεωρείται από τους Ρωμιούς η αρχή της νέας χρονιάς, οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Έλληνες τουρίστες όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια ήρθαν και φέτος για να μετάσχουν στις εκδηλώσεις του Καλεντάρη. Ομάδα 39 Ελλήνων τουριστών που εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Μάτσκας, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την αναβίωση αυτού του εθίμου στα χωριά της Μαύρης θάλασσας, χόρεψαν ¨χορόν¨ συνοδεία κεμεντζέ, μαζί με πολίτες στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι από τους τουρίστες στα πλαίσια του εθίμου του Καλεντάρη, ντύθηκαν αρκούδα, σατανάς, χωριάτισσα, φαντάρος και νύφη. Ο πρόεδρος της ομάδας των Ελλήνων τουριστών και καλλιτέχνης του σινεμά Κώστας Αλεξανδρίδης, στην ανακοίνωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τα τέλος του γλεντιού , ανέφερε πως έρχονται τρίτη φορά στη Μάτσκα για να αναβιώσουν τα έθιμα των παππούδων τους που μετανάστευσαν από την περιοχή το 1922 και είπε : Το Καλαντάρ για εμάς είναι η πρώτη μέρα του χρόνου, η πρωτοχρονιά γλέντι αυτό το κάνουμε για να είναι ευτυχισμένη και καλή όλη μας η χρονιά.¨
Ο Αλεξανδρίδης τόνισε πως παρόμοιες εκδηλώσεις ενώνουν τους δύο λαούς και πως αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να το παγιώσει. Αναφερόμενος στην άδεια που δόθηκε μετά από 88 χρόνια για λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά είπε πως ¨Αυτό δεν ήταν μόνο σημαντικό για τους δύο λαούς, αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου. Η Τουρκία απέδειξε σε όλο τον κόσμο πως κάνει βήματα εκδημοκρατισμού. Για αυτό συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν¨.
Ο δήμαρχος Μάτσκας Ερτουγρούλ Γκέντς ανέφερε πως αυτά τα έθιμα δεν είναι ξένα για τον κόσμο της περιοχής. Ο Γκέντς είπε πως η λειτουργία που έγινα θα πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλες θρησκευτικές ημέρες, λέγοντας πως στις σημαντικές για τους χριστιανούς γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα θα μπορούσε να γίνει λειτουργία στην Σουμελά.
Ο Γκεντς τόνισε πως έχει μεταφέρει στους υπουργούς το σχετικό αίτημα, αλλά αυτό εξαρτάται από την πολιτική θέληση.
ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ
Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάτσκας κατά την πρώτη μέρα και νύχτα του –κατά το ημερολόγιο των Ρωμιών πρώτου μήνα του χρόνου- Καλεντάρη, ο λαός της περιοχής οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Κατά την πρώτη νύχτα του έτους –κατά τους Ρωμιούς- της χρονιάς, ετοιμάζονται διάφορα φαγητά όπως λαχανοντολμάδες, βραστό καλαμπόκι και πατάτες, κολοκύθι σε φέτες, φουντούκι, καρύδια, μήλα, αχλαδιές και κυδώνια, και μπισκότα. Γίνονται επίσης και φάρσες του τύπου ¨παράτημα τσάντας¨. Την νύχτα του Καλεντάρη βάζουν διάφορα δώρα σε μια τσάντα, την δένουν με ένα μακρύ σκοινί και την αφήνουν μπροστά στην πόρτα του γείτονα. Ο γείτονας ανοίγει την τσάντα και βάζει στην ίδια μέσα δώρα και ξηρούς καρπούς. Το άτομο που τραβάει πίσω την τσάντα τότε, για να μην αναγνωριστεί από τους γείτονες, φοράει αυτές τις περίεργες φορεσιές.


Νέα εξ ανατολών....

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Χαμπέρτουρκ 12-1-2011

"Εμείς αρκούμε για εμάς¨
Μιλώντας ο πρωθυπουργός Ερντογάν στο αεροπλάνο, ενώ πήγαινε από το Κουβέιτ στο Κατάρ, και εννοώντας τις χώρες του Ισλάμ είπε πως ¨Εμείς αρκούμε για εμάς¨.
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν τονίζοντας την σημασία της οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης του Ισλαμικού κόσμου είπε πως ¨Πρέπει να επιδείξουμε το θάρρος να κάνουμε κοινά βήματα. Στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί από τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αυτά που παράγουμε, μαζί με αυτά που θα παράξουμε αρκούνε για τον Ισλαμικό κόσμο. Ο Ισλαμικός κόσμος είναι αυτάρκης¨
…………………
Ο πρωθυπουργός είπε τα εξής : Το ποσοστό του Ισλάμ στην παγκόσμια οικονομία είναι 30%. Το γεγονός αυτό πέραν της οικονομικής του διάστασης έχει και πολιτική διάσταση στο σημείο της αλληλεγγύης.
………………………
…………………………..
¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΙΣΧΥ¨
¨Ως Τουρκία στο επίπεδο των εργολαβιών έχουμε να τους μεταφέρουμε πολλά. Και αυτοί έχουν να μεταφέρουν προς εμάς. Για παράδειγμα το πετρέλαιο. Στο πετρέλαιο είναι πολύ ισχυροί. Ενώ στην τεχνολογία η Τουρκία έχει ισχυρές πλευρές. Μάλιστα εμείς κερδίζουμε πολύ γρήγορα πυρηνική εμπειρία. Στον τομέα της υγείας διαθέτουμε και δυνατά μυαλά και τεχνολογία. Ο τουρισμός δεν είναι μόνο άμμος και ήλιος. Είμαστε πολύ τυχεροί ως προορισμός. Εκπαίδευση, πολιτισμός, υγεία, οροπέδια, συνέδρια… Η Τουρκία διαθέτει πολύ σοβαρή ισχύ. ¨
ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
¨Στον τομέα του αυτοκινήτου η Τουρκία έκανε ρεκόρ. Οι πωλήσεις μας το 2009 ήταν 460 χιλιάδες και το 2010 έγιναν 509 χιλιάδες. Οι επιχειρήσεις αυτοκινήτων πλέον επιθυμούνε να παραγάγουν δικές τους μάρκες. Και εμείς τους παράσχουμε κίνητρα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για ένα 100% εγχώριο αυτοκίνητο. Ανάλογη είναι η κατάσταση στον τομέα της αεροναυπηγικής. Η Τουρκία στην επέτειο 100 χρόνων της, θα παράγει ελικόπτερα, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εδώ πέρα (ο Ισλαμικός κόσμος) αυτά περιμένει από εμάς. Οι επιχειρηματίες μας έχουν μια αποστολή. Δεν θα κόψουν τις επαφές με αυτούς που γνώρισαν εδώ.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More