15.1.11

Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της αναβιώνονται τα έθιμα του Καλεντάρη!

ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ

9-1-2011 Εφ. Νέτγκαζέτε




ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της αναβιώνονται τα έθιμα του Καλεντάρη (όπως λέγεται στο ημερολόγιο των Ρωμιών ο πρώτος μήνας του έτους).Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, κατά την 13η του Ιανουαρίου, που θεωρείται από τους Ρωμιούς η αρχή της νέας χρονιάς, οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Έλληνες τουρίστες όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια ήρθαν και φέτος για να μετάσχουν στις εκδηλώσεις του Καλεντάρη. Ομάδα 39 Ελλήνων τουριστών που εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Μάτσκας, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για την αναβίωση αυτού του εθίμου στα χωριά της Μαύρης θάλασσας, χόρεψαν ¨χορόν¨ συνοδεία κεμεντζέ, μαζί με πολίτες στο κέντρο της πόλης. Κάποιοι από τους τουρίστες στα πλαίσια του εθίμου του Καλεντάρη, ντύθηκαν αρκούδα, σατανάς, χωριάτισσα, φαντάρος και νύφη. Ο πρόεδρος της ομάδας των Ελλήνων τουριστών και καλλιτέχνης του σινεμά Κώστας Αλεξανδρίδης, στην ανακοίνωση που έκανε στους δημοσιογράφους μετά τα τέλος του γλεντιού , ανέφερε πως έρχονται τρίτη φορά στη Μάτσκα για να αναβιώσουν τα έθιμα των παππούδων τους που μετανάστευσαν από την περιοχή το 1922 και είπε : Το Καλαντάρ για εμάς είναι η πρώτη μέρα του χρόνου, η πρωτοχρονιά γλέντι αυτό το κάνουμε για να είναι ευτυχισμένη και καλή όλη μας η χρονιά.¨
Ο Αλεξανδρίδης τόνισε πως παρόμοιες εκδηλώσεις ενώνουν τους δύο λαούς και πως αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να το παγιώσει. Αναφερόμενος στην άδεια που δόθηκε μετά από 88 χρόνια για λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά είπε πως ¨Αυτό δεν ήταν μόνο σημαντικό για τους δύο λαούς, αλλά και για όλες τις χώρες του κόσμου. Η Τουρκία απέδειξε σε όλο τον κόσμο πως κάνει βήματα εκδημοκρατισμού. Για αυτό συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν¨.
Ο δήμαρχος Μάτσκας Ερτουγρούλ Γκέντς ανέφερε πως αυτά τα έθιμα δεν είναι ξένα για τον κόσμο της περιοχής. Ο Γκέντς είπε πως η λειτουργία που έγινα θα πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλες θρησκευτικές ημέρες, λέγοντας πως στις σημαντικές για τους χριστιανούς γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα θα μπορούσε να γίνει λειτουργία στην Σουμελά.
Ο Γκεντς τόνισε πως έχει μεταφέρει στους υπουργούς το σχετικό αίτημα, αλλά αυτό εξαρτάται από την πολιτική θέληση.
ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ
Στην Τραπεζούντα και στην περιοχή της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μάτσκας κατά την πρώτη μέρα και νύχτα του –κατά το ημερολόγιο των Ρωμιών πρώτου μήνα του χρόνου- Καλεντάρη, ο λαός της περιοχής οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Κατά την πρώτη νύχτα του έτους –κατά τους Ρωμιούς- της χρονιάς, ετοιμάζονται διάφορα φαγητά όπως λαχανοντολμάδες, βραστό καλαμπόκι και πατάτες, κολοκύθι σε φέτες, φουντούκι, καρύδια, μήλα, αχλαδιές και κυδώνια, και μπισκότα. Γίνονται επίσης και φάρσες του τύπου ¨παράτημα τσάντας¨. Την νύχτα του Καλεντάρη βάζουν διάφορα δώρα σε μια τσάντα, την δένουν με ένα μακρύ σκοινί και την αφήνουν μπροστά στην πόρτα του γείτονα. Ο γείτονας ανοίγει την τσάντα και βάζει στην ίδια μέσα δώρα και ξηρούς καρπούς. Το άτομο που τραβάει πίσω την τσάντα τότε, για να μην αναγνωριστεί από τους γείτονες, φοράει αυτές τις περίεργες φορεσιές.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More