15.1.11

Η ελληνική Μυθιστορία στην Νέα Υόρκη!

«Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα»: Εγκαίνια έκθεσης στο Ίδρυμα Ωνάση


Την έκθεση «Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα», του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, εγκαινίασε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν  επίσης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, βουλευτές από ΗΠΑ και Ελλάδα, διευθυντές και στελέχη αμερικανικών και ελληνικών μουσείων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Τους προσκεκλημένους θα καλωσορίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ενώ παρόντες θα είναι ο επίτιμος αντιπρόεδρος Παύλος Ιωαννίδης, η γενική γραμματέας Μαριάννα Μόσχου και τα άλλα μέλη του συμβουλίου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Τέχνης Γουόλτερς στη Βαλτιμόρη και στη συνέχεια σε μουσεία στο Νάσβιλ και στο Σαν Ντιέγκο. «Ούτε εμείς περιμέναμε να υπάρχει τέτοια μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον» δήλωσε η επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη των αρχαιοτήτων του Μουσείου Τέχνης Γουόλτερς, Δρ. Ρετζίν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι «οι ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας είχαν υπερφυσικές δυνατότητες, αλλά ήταν και άνθρωποι με ελαττώματα. Ατρόμητοι, παντοδύναμοι και πανέμορφοι έσπασαν το φράγμα του χρόνου και το όνομά τους συνδέθηκε με κατορθώματα, άθλους, έρωτες και έριδες. Αυτούς τους ήρωες η ελληνική τέχνη τους αποτύπωσε μέσα από γλυπτά και αγγεία, δίνοντας τις διαστάσεις του ηρωισμού τους».
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη, υπό τον τίτλο «Ήρωες στο μύθο», τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν τέσσερις μεγάλες μορφές του μύθου: ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και η ωραία Ελένη. Η πολυτάραχη ζωή τους μπορεί να ακολούθησε διαφορετικά μονοπάτια, αλλά το κοινό τους σημείο είναι ότι απαθανατίστηκαν. Στη δεύτερη, µε θέμα: «Ήρωες στη λατρεία» φωτίζονται οι διαφορετικές πτυχές τους: από προστάτες και θεράποντες ως επικίνδυνοι και στοιχειωμένοι εκδικητές που δέχονταν θυσίες. Και η τρίτη ενότητα έχει ως θέμα «Ήρωες ως πρότυπα», εστιάζοντας στο πώς ηγέτες θέλησαν να μιμηθούν μυθικούς ήρωες.
Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται: Ο μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από τα τείχη της Τροίας (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Αμφορέας µε παράσταση της απόδρασης του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφηµου (510 π.Χ.). Κορινθιακό χάλκινο κράνος (700-500 π.Χ.). Μαρμάρινο ανάγλυφο µε σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο (1ος αι. µ.Χ.). Κεφαλή του Ηρακλή ως νέου χωρίς γενειάδα (1ος2ος αι. µ.Χ.). Μαρμάρινη κεφαλή του Πολύφηµου (1ος2ος αι. µ.Χ.). Χρυσό περιδέραιο µε την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (218-235 µ.Χ.) και πολλά άλλα.
Η έκθεση άνοιξε για το κοινό στις 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2011.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More