12.8.11

Δεν βρίσκουν πουθενά ησυχία.

Το επεισοδιακό ταξίδι του Βαγγέλη Βενιζέλου για Σκιάθο χθες το πρωΐ… τι έγινε στο “Σκιάθος express”!


grand_suiteΠροξενεί εντύπωση το γεγονός ότι λίγοι γνωρίζουν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος ταξίδεψε χθες το πρωΐ 11.30 από την Σκόπελο στην Σκιάθο (αφ. Θέση “Γλώσσα”) με το “Σκιάθος express” όπου βρισκόταν και ο πρωθυπουργός. Παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες ήταν πάλι μαζί.
Τις ντροπιαστικές εικόνες από την εμφάνιση του πρωθυπουργού και της κουστωδίας του στην Σκιάθο τις είδαμε χθες εδώ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ – ΤΣΙΡΚΟ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ!
Ουδείς όμως αναφέρθηκε στο ταξίδι του αναπληρωτή πρωθυπουργού αλλά και στα οξύμωρα που συνέβησαν στην πρώτη θέση του “Σκιάθος express”, λίγο μετά το δελτίο ειδήσεων με τις αναφορές στην παγκόσμια και την Ελληνική οικονομία.
Η αλήθεια είναι πως ο αντιπρόεδρος, δεν επέσυρε την μήνι των επιβατών όταν εμφανίστηκε. Μάλιστα κάποιοι τον χαιρέτησαν ενώ ακούστηκαν και απαράδεκτες νουθεσίες τύπου: “Κλείσε τους Παπανδρέου στην φυλακή για να κυβερνήσεις 20 χρόνια”!!
Ο αντιπρόεδρος δεν έδωσε σημασία (ίσως και να μην άκουσε) πολλές από τις αντιδράσεις των επιβατών που όμως παρέμειναν σε πολιτισμένα επίπεδα, ενδεικτικό της εικόνας που ακόμα διατηρεί ο ΒΒ στην κοινωνία.
Αυτό που ακολούθησε όμως, ήταν από τα άγραφα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι επιβάτες έβλεπαν το ενημερωτικό δελτίο που έδειχνε την ανάκαμψη τωνΕυρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τον καταποντισμό του Ελληνικού. Μόλις το ρεπορτάζ τελείωσε, λες και ένα αόρατο χέρι ενεργοποίησε το συλλογικό ασυνείδητο των συνεπιβατών στην πρώτη θέση και αμέσως άρχισαν τα “όργανα”:
“Να πως μας καταντήσατε”, “Είσαι περήφανος γι’ αυτά που βλέπεις” ήταν κάποια από τα ελαφρά κοντραρίσματα.
Στο παρασκήνιο όμως ακούγονταν πολύ χειρότερα για τον αντιπρόεδρο, ο οποίος παρέμεινε σιωπηλός και προβληματισμένος. Μιλάμε για ακραίες κραυγές που δεν θα τις αναπαράγουμε και έκαναν τον συνήθως ομιλητικό και αυθόρμητο πολιτικό να μην απαντήσει και να περιμένει το τέλος του ταξιδιού.
Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Βενιζέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την δυσφορία της κοινωνίας, αν και δεν υπέπεσε σε λανθασμένες αντιδράσεις όπως αυτή στην προβοκάτσια του “καφέ” κατά την διάρκεια της εσωκομματικής αναμέτρησης με τον νυν πρωθυπουργό.
…που να έρθει και το Φθινόπωρο.
(φωτό: Το ξενοδοχείο που διαμένει ο πρωθυπουργός στην Σκιάθο)


Τα βλέπεις Γιωργάκη;

Η Πορτογαλία πήρε την δεύτερη δόση των 11,5 δις!


Θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα πήρε η Πορτογαλία κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα οικονομικά της χώρας.
Έτσι, δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της χώρας, καθώς όπως εκτίμησε η τρόικα, το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
«Εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ανέφερε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των συμπερασμάτων της πρώτης αποστολής αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος.
Μετά την έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης, η τρόικα ανακοίνωσε επισήμως ότι μπορεί να προχωρήσει «η αποδέσμευση των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,6 δισεκατομμυρίων από την ΕΕ και 3,9 δισεκατομμυρίων από το ΔΝΤ).
Ωστόσο όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βιτορ Γκασπαρ, η τρόικα ανακάλυψε στην αξιολόγησή της μια «αναμενόμενη απόκλιση» στον προϋπολογισμό, που ανέρχεται σε 1,1% του ΑΕΠ.
Στην Πορτογαλία δεν έχουν απαγορευθεί οι συνεντεύξεις τύπου της τρόικα, γιατί οι φόβοι της κωλοτούμπας ανησυχούν τους πάντες. Η Πορτογαλία όμως, δεν έχει να ξεπουλήσει όλη τη χώρα της ούτε διαθέτει τέτοιο ορυκτό πλούτο, όπως η Ελλάδα!


Τα Ελληνικά πετρέλαια.

Ο νέος χάρτης των ερευνών πετρελαίου στην Ελλάδα!....ΑΟΖ.Ο νόμος προσδιορίζει ως υποθαλάσσιες περιοχές το βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Προβλέπεται δε ότι ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση της εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων ΑΕ» («Hellenic Hydrocarbon Resources Management SA») η οποία με βάση τις προβλέψεις του νέου ενεργειακού νόμου θα αναλάβει για λογαριασμό του δημοσίου τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δημιουργεί προσδοκίες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προκηρυχθούν για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες απραξίας, διαγωνισμοί που θα κινητοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το νέο νόμο η εταιρεία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατομμύριο ευρώ και θα διοικείται από επταμελές Δ.Σ. που θα επιλέγεται από το ΥΠΕΚΑ μετά από σχετική προκήρυξη. Τρία μέλη, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος επιλέγονται από το υπουργικό συμβούλιο και αφού εκφράσει γνώμη η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής. Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι πενταετής.

Το έργο
Κατά κύριο λόγο η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί τις παλιότερες συμβάσεις του δημοσίου, θα αξιολογεί το δυναμικό της χώρας και θα προγραμματίζει την ανάθεση πιθανών νέων ερευνών. Επίσης θα διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία και δεδομένα από παλιές και νεότερες έρευνες καθώς και το παλιό αρχείο της ΔΕΠ ΕΚΥ. Επίσης η εταιρεία θα χορηγεί άδειες αναζήτησης υδρογονανθράκων και θα προετοιμάζει και θα διεξάγει τους σχετικούς διαγωνισμούς για τη σύναψη συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης. Επιπρόσθετα θα διαπραγματεύεται τους όρους των συμβάσεων, καθώς και θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεσή τους.

Έσοδα
Η εταιρεία θα μπορεί μεν να λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ωστόσο ως κύριες πηγές εσόδων θα επιδιωχθεί να είναι τα ποσά που θα εισπράττει από τη διάθεση των στοιχείων και δεδομένων που έχει στην διάθεσή της. Επίσης η εταιρεία θα εισπράττει έσοδα από παραχώρηση δικαιωμάτων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που βεβαίως θα αποδίδονται στο δημόσιο.

Αρχείο
Σύμφωνα με το νέο νόμο η ΕΔΕΥ ΑΕ θα διαχειρίζεται τα πάσης φύσεως αρχεία δεδομένων που προκύπτουν από ερευνητικές και παραγωγικές διαδικασίες. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος, τα αρχεία και στοιχεία που αποκτήθηκαν στο παρελθόν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου από εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια και περιήλθαν αυτοδικαίως σε αυτό μπορεί να παραχωρούνται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ΕΔΕΥ ΑΕ, για φύλαξη – διαχείριση και αξιοποίηση.

ΑΟΖ
Ο νόμος προσδιορίζει ως υποθαλάσσιες περιοχές το βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Προβλέπεται δε ότι ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ’ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Οικόπεδα
Η νέα εταιρεία θα χορηγεί με απόφασή της που εγκρίνεται από τον υπουργό περιβάλλοντος 18μηνες άδειες αναζήτησης σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ξηρά και τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα. Η παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης γίνεται με τρεις τρόπους: είτε μετά από διακήρυξη, είτε μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου επενδυτή, ή με ανοιχτή πρόσκληση (open door) για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Φορολογία

Σύμφωνα τέλος με το νέο νόμο ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), καθώς και σε περιφερειακό φόρο με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου.
http://eurocapital.net


Ο νεοπαπανδρεϊσμός οχυρώνεται!

Εἰδικοί φρουροί στήν ὑπηρεσία τοῦ συστήματος!


Τό ὑπουργεῖο προπηλακισμοῦ τοῦ πολίτου ἐξέδωσε προκήρυξι γιά τήν πρόσληψι 1.200 είδικῶν φρουρῶν. Ἐπίσης θά γίνῃ πρόσληψις 600 ἐκπαιδευτικῶν (δασκάλων). Αὐτές τίς ἀνάγκες ἔχει τό σύστημα. Πρῶτα οἱ “ εὐγενεῖς” καί μετά ὁ ὄχλος.
Είδικοί φρουροί ἀντί δασκάλων
Τη μεγαλύτερη προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε ολόκληρον τον δημόσιο τομέα από την αρχή του Μνημονίου εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το “ δημοσίας τάξεως” ζητάει άμεσα την πρόσληψη 1.200 ακόμα ειδικών φρουρών που θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς που ήδη υπηρετούν, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες αστυνομικών ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Ναι, αλλά προφανώς αποχωρούν 12.000 ειδικοί φρουροί, αφού προσλαμβάνεται ένας για κάθε δέκα που φεύγουν. Όχι όμως, για τους αστυνομικούς και για τους παπάδες δεν ισχύει το 1 προς δέκα του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Μάθαμε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει τους ένστολους από αρκετές περικοπές εισοδήματος που ισχύουν για το υπόλοιπο Δημόσιο. Είναι προφανής η προσπάθεια δημιουργίας μιας λογικής πραιτωριανών εν όψει των δύσκολων για το σύστημα καιρών που έρχονται.
Την εικόνα συμπληρώνουν τα στοιχεία για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση. Μόλις 600 δάσκαλοι θα προσληφθούν φέτος, ένας δηλαδή για κάθε 20 που αποχωρούν, καθώς φεύγουν 12.000 εκπαιδευτικοί, ενώ τα κενά στα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο υπολογίζονται στους 20.000.
Διπλάσιοι οι αστυνομικοί από τους δάσκαλους, μια δυσοίωνη προοπτική για την κοινωνία. (αὐγή) (εἰκόνα)   
Ὁ κόσμος ἀλλάζει. Δέν χρειάζεται, πλέον, ἡ παιδεία. Ὁ λαός, καί δή ὁ Ἑλληνικός, δέν εἶναι ἀνάγκη νά ἐκπαιδεύεται καί νά μορφώνεται. Ὅσο λιγώτερα ξέρουμε τόσο καλλίτερα γιά τό σύστημα. Πραιτωριανούς χρειάζεται μόνον γιά νά μπορῇ νά μᾶς ἐλέγχῃ καί νά μᾶς ἐπιβάλλεται. Πραιτωριανούς γιά νά στηρίζουν τό σύστημα. Πραιτωριανούς γιά νά καταστέλλουν τίς λιγοστές ἀκόμη, ὅσο περνᾶ ὁ καιρός, ἀντιδράσεις τοῦ λαοῦ. Πραιτωριανούς γιά νά προστατεύουν τά παράσιτα τῆς κυβερνήσεως ἀπό τήν μῆνιν τοῦ “ ὄχλου”. 
Φίλοι


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More