10.2.12

Αφού ψηφίσουν μετά να ζητήσουν και την ψήφο του λαού.

Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Καρατζαφέρης, κυβέρνηση Παπαδήμου, ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδη
Ανταρσία Βορίδη - Γεωργιάδη στον Καρατζαφέρη!

Ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης θέτουν ουσιαστικά τον εαυτό τους εκτός ΛΑΟΣ, καθώς αντίθετα με την επίσημη θέση που διατύπωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προτίθενται να ψηφίσουν υπέρ των μέτρων για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Παράλληλα, παρά τη δέσμευση του κ. Καρατζαφέρη, θα υποβάλουν την παραίτησή τους από μέλη του υπουργικού Συμβουλίου καθώς πλέον δεν θα νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφέστατο πλήγμα για τον κ. Καρατζαφέρη ο οποίος, εκτός των άλλων, δήλωσε το μεσημέρι ότι οι αποφάσεις του έχουν την ομόφωνη έγκριση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ από το πρωί υπήρχαν πληροφορίες για τις διαφωνίες αυτές.
 http://www.iefimerida.gr


Να σταματήσουν οι εκβιασμοί.

Δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις παραιτήσεις
Παπαδήμος: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη χρεοκοπία»!

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα μετά και τις παραιτήσεις των υπουργών και υφυπουργών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ αλλα και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ,συνεδρίαζει το υπουργικό συμβούλιο υπο τον Λουκά Παπαδήμο.
Ο κ. Παπαδήμος  ανοίγοντας την εισήγηση του είπε  χαρακτηριστικα : «Οποιος δεν ψηφίσει την δανειακή σύμβαση είναι αυτονόητο ότι φεύγει». Παράλληλα χαρακτήρισε καταστροφική την πιθανότητα να μην ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης , αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο αν αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες, ή την Δευτέρα κι αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Βουλή για τα μέτρα και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Πάντως, το κλίμα μεταξύ των υπουργών και από τα τρία κόμματα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο τόσο από τις κόντρες των στελεχών τους όσο και από τα εσωκομματικά προβλήματα που παίρνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο υπουργικό συμβούλιο έχει ως εξής:
«Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εξετάσει και να εγκρίνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια. Είναι ώρα ιστορικής ευθύνης για το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτή την ώρα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κυβέρνησης. Και είναι σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα. Αυτή την ώρα προέχει η ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εγκριθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση. Κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν καταστροφική. Είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Το οικονομικό πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύει είναι βαρύνουσας σημασίας. Είναι απόλυτα αναγκαία προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας. Με την υλοποίηση του προγράμματος και τη χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει θα κατοχυρώσουμε το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρωζώνη και θα ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση.
Η νέα δανειακή συμφωνία θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, θα αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας και θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Το νέο οικονομικό πρόγραμμα είναι προϊόν εντατικής και σκληρότατης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα. Αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας. Οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο κομμάτων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν με το περιεχόμενο του νέου προγράμματος.
Το πρόγραμμα, δηλαδή οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές που προβλέπεται να εφαρμοστούν την περίοδο 2012-2014, περιγράφονται στα κείμενα που έχουν διανεμηθεί:
«Greece – Memorandum of Economic and Financial Policies»,
«Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality»,
«Technical Memorandum of Understanding».
Θέλω να κάνω τρεις βασικές επισημάνσεις για τους σκοπούς και τα μέσα πολιτικής του προγράμματος.
Πρώτον, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών (στο κεφάλαιο Ε, παράγραφοι 28-33). Οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για την αγορά εργασίας αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κόστους και τη μείωση της ανεργίας –ιδίως των νέων– που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη συμπίεση των τιμών.
Δεύτερον, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η εμπιστοσύνη του κοινού και των αγορών προβλέπεται πρόσθετη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με περιορισμό των κρατικών δαπανών που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ το 2012, η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μέτρων, και ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα συντελέσει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών (κεφάλαια Α και Β, παράγραφοι 5-15). Οι μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η προσαρμογή των συντάξεων αποσκοπούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων με τρόπο που προφυλάσσει τους χαμηλο­συνταξιούχους. Η υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων προβλέπει έσοδα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ έως το 2015 ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος (Κεφάλαιο Δ, παράγραφοι 23-27).
Τρίτον, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας συνολικής στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση και ευρωστία των τραπεζών και τη ρευστότητα της οικονομίας με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών. Η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής θα συμβάλει στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012-2014 αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ και αποσκοπεί στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ το 2012, ώστε να αρχίσει η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους. Εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013, η διαχρονική διάρκεια της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να προσαρμοστεί και να επεκταθεί έως το 2015.
Οι στόχοι του προγράμματος είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί. Η επιτυχής εφαρμογή του θα απαιτήσει συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματική διαχείριση. Η εφαρμογή δεν θα είναι εύκολη. Το άμεσο κόστος της οικονομικής προσαρμογής θα είναι σημαντικό. Βραχυπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και το διαθέσιμο εισόδημα. Όμως η εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα –πιθανότατα στη διάρκεια του 2013– στην ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χωρίς την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι δυνατή η ανόρθωση της οικονομίας και η διαμόρφωση συνθηκών για υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το 2013 και ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5% το 2014 και 2015.
Ο τελικός και ουσιαστικός σκοπός όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Δυστυχώς αυτό ήταν αναμενόμενο. Σε μια οικονομία που αναπτυσσόταν χάρη στον υπερδανεισμό, όταν ο δανεισμός αυτός εκλείψει η κατανάλωση υποχωρεί, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί δαπάνες, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί, και αυτό έγινε όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά –πρωτοφανή– υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος.
Ευθύνεται επίσης για την ύφεση το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οικονομικής στασιμότητας, που δεν επιτρέπει στην οικονομία μας να ανακάμψει μέσα από μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών. Όμως ο πιο καθοριστικός παράγοντας είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, που σκιάζει τους αποταμιευτές, αναστέλλει τις επενδυτικές αποφάσεις, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας. Στην αβεβαιότητα, την αστάθεια και την ανασφάλεια θέτει τέρμα η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους και το αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει.
Η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Για την ολοκλήρωση των αλλαγών θα χρειαστεί σκληρή προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια, δημιουργική συνεργασία και πνεύμα ενότητας των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και πίστη στην ανάγκη να αλλάξουμε τη χώρα μας.
Το πρόγραμμα περιέχει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει από μόνοι μας προ πολλού. Αν τις είχαμε εφαρμόσει όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες, ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει σε τόσο δεινή κρίση.
Το πρόγραμμα αυτό περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες. Μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το οικονομικό αυτό πρόγραμμα συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά.
Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.
Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων.
Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.
Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.
Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.
Κοιτάμε τον ελληνικό λαό στα μάτια με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό θα είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε.
Το Eurogroup στη χθεσινή του συνεδρίαση δεν ενέκρινε το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την εκκίνηση της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (του PSI). Ανέβαλε τη λήψη απόφασης κυρίως λόγω αβεβαιοτήτων και προβληματισμών που αφορούν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες αν υπάρχει ουσιαστική πολιτική βούληση και ενότητα για την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων που θα τη συνοδεύσουν. Ζητείται η έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και λεπτομερέστερη εξειδίκευση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και ένα αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων. Τονίστηκαν οι κίνδυνοι ανεπαρκούς υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού. Οι συσσωρευμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν έχουν έντονα προβληματίσει και έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Όλα αυτά οδήγησαν στην αναβολή της απόφασης.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι γεγονός ότι και οι αντοχές του ελληνικού λαού αγγίζουν τα όριά τους. Ο ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προβληματίζονται γιατί παραβλέπεται, υποτιμάται ή δεν αναγνωρίζεται η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, καθώς και οι τεράστιες θυσίες μας. Δύο αριθμοί συνοψίζουν την πρόοδο αυτή: Κατά τα τελευταία δύο έτη έχει περιοριστεί το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα έχει ανακτηθεί περίπου το 1/3 της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε κατά τα προηγούμενα δέκα έτη. Παρά τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουμε κατορθώσει πολλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αύξηση της ανεργίας σε επίπεδο υψηλότερο του 20%. Η μη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται, της προόδου που συντελείται, του τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους προσαρμογής, και παράλληλα η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων προβληματίζουν και απογοητεύουν τον ελληνικό λαό και αποδυναμώνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της οικονομίας.
Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μέσα σε δραματικό κλίμα κλήθηκε η κυβέρνηση αυτή για να πετύχει έναν ιστορικά εθνικό σκοπό. Να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της διεθνώς και να δώσει στον έλληνα πολίτη μια προοπτική και αισιοδοξία για το μέλλον της Ελλάδας. Η συρρίκνωση του ελλείμματος, η αναδιάρθρωση της λειτουργίας των αγορών, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι παρά εργαλεία για την επίτευξη αυτών των εθνικών σκοπών.
Στην πορεία αυτή όλοι γνωρίζαμε ή οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι θα είχαμε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Δύσκολο πολιτικά, δύσκολο οικονομικά, δύσκολο κοινωνικά. Ο ελληνικός λαός όμως εναπόθεσε στην κυβέρνηση αυτή και στα κόμματα που τη στηρίζουν ελπίδες και αγωνίες που εκφράζουν τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του.
Τρεις μήνες μετά, σήμερα, είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το σημείο μηδέν. Είτε καταλήγουμε σε μια συμφωνία που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά, είτε αν κάνουμε πίσω, δειλιάζοντας άλλη μια φορά στην ιστορία μας, θα πάμε σε κατάρρευση. Θέλω να είμαι σαφής. Οι στιγμές δεν είναι απλώς κρίσιμες, είναι δραματικές για τη χώρα. Έχουμε κορυφαία ιστορική ευθύνη όλοι μας. Ο καθένας μας θέλει να κάνει το καλύτερο για τη χώρα αυτή – για τον κόσμο που αγωνιά σήμερα. Σε μια τέτοια κατάσταση για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Υπάρχει ένα και μόνο ζητούμενο: να υπερβούμε, ίσως για μια και μοναδική φορά στην προσωπική και πολιτική ζωή του καθενός, ό,τι αφορά το άτομό μας και να δώσουμε ολόκληρο τον εαυτό μας και τα πάντα για να σωθεί η χώρα και να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία και μια εθνική ήττα. Πατριωτικό σήμερα δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι, ακόμα και με σφιγμένα τα δόντια, να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.
Έχω πλήρη συνείδηση, ότι όσα πρέπει να αποφασίσουμε είναι εξαιρετικά επώδυνα. Αν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε είναι γιατί ο εναλλακτικός δρόμος θα μας επιφυλάξει μια πραγματικότητα που θα είναι πολλαπλάσια επώδυνη. Ιστορικά επώδυνη. Στον δημόσιο λόγο περίπου 11 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας ακούνε συνεχώς για αδιέξοδα, ακούνε την απαξίωση, ακούνε την απαισιοδοξία, χωρίς να βλέπουν μια εθνική ανάταση να ξεφύγουμε από τη μοιρολατρία. Την ίδια ώρα, ένα εκατομμύριο πολίτες ζουν την ανεργία. Σήμερα 11 εκατομμύρια Έλληνες πρέπει επιτέλους να ακούσουμε και ένα λόγο για το πού θα φτάσουμε αν αρνηθούμε να βάλουμε στην άκρη όσα λάθη έγιναν και μας οδήγησαν εδώ, και για το πώς θα ξεφύγουμε από εδώ, για το πώς θα υπερβούμε την κρίση.
Θα είναι μια τεράστια αδικία της ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, οικοδόμησε την ευημερία της, οικοδόμησε μια δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.
Το πρόγραμμα που έχετε μπροστά σας και η χρηματοδοτική στήριξη που θα το συνοδεύει είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διασώσουμε τα σημαντικότερα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών, για να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην ομάδα των πιο αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και στο ευρώ. Και είναι απολύτως αναγκαίες για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας συγκροτήθηκε με μια κύρια αποστολή, που αποτυπώνει τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού: να πράξουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία και οι καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει επίγνωση της ιστορικής κρισιμότητας και θα πράξει το καθήκον του.»
 http://www.iefimerida.gr


Λέτε να συμβεί;

Βουλή, ελληνικό Κοινοβούλιο, φωτιά, αγανακτισμένοι, πολίτες, φωτογραφία, faceboo
«Έκαψαν τη Βουλή» στο Facebook
Η φωτογραφία που δείχνει τη Βουλή να έχει παραδοθεί στις φλόγες είναι προϊόν μοντάζ, αλλά έχει θραύση στο facebook και το Twitter. Τα like και τα share που έχει είναι ήδη πάρα πολλά ενώ τα μηνύματα που γράφουν από κάτω οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν την αγανάκτηση για τα μέτρα που έρχονται με το Νέο Μνημόνιο.

Στη φωτογραφία φαίνεται πως το εσωτερικό του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχει παραδοθεί στην πυρκαγιά, ενώ οι φλόγες βγαίνουν έξω από τα παράθυρα.


Η κρίση έγινε ευκαιρία και πλούσιοι πλουσιότεροι!

Οταν ληφθεί το πρώτο αναπτυξιακό μέτρο θα το καταλάβουμε.

Εδω και δυόμιση περίπου χρόνια η χώρα βυθίζεται με ραγδαίο τρόπο στην ύφεση και στην υπανάπτυξη. Ολα τα σχέδια που εφαρμόσθηκαν αυτό είχαν σαν σκοπό άλλωστε παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών και των ξένων δανειστών.

Μνημόνιο 1, Μεσοπρόθεσμο, Συμφωνία 26ης Οκτωβρίου, Νόμοι, Υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα στηρίχθηκαν σε μία και μόνη θέση, στην στήριξη των πλουσίων και των τραπεζών.

Ολα τα μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι (με κατάρρευση μισθών, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων και αύξηση τιμής προϊόντων κλπ) και οι τράπεζες περιχαρακωμένες σε μια πολιτική μη χορήγησης νέων δανείων και συνεχούς άυξησης επιτοκίων των ήδη χορηγημένων καθώς και στην μη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αύξησαν τα κέρδη τους και προσπαθούν πλέον με λογιστικά τεχνάσματα να αποδείξουν τους τελευταίους μήνες, ότι έχουν ανάγκη νέας "βοήθειας" όπως εκείνης που πριν 3-4 χρόνια έλαβαν από την κυβέρνηση Καραμανλή....

Φυσικά και τα μέτρα που "και καλά" θα έσωζαν το Δημόσιο, έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα...

Οι αυξήσεις ΦΠΑ, έμμεσων και άμεσων φόρων, οι έκτακτες εισφορές και περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και κυρίως οι τραγικές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων οδήγησαν σε ένα μισοπεθαμένο δημόσιο. Μείωσαν τα έσοδά του καθώς κανείς δεν έχει και δεν θέλει να πληρώσει, μείωσαν την διάθεση για δουλειά (γιατί κανείς δεν έχει όρεξη να δουλέψει όταν η οικογένεια του καταστρέφεται), οδήγησαν τα ασφαλιστικά τα ταμεία σε διάλυση αφού οι τεράστια πτώση των μισθών οδήγησε σε κάθετη πτώση τις ασφαλιστικές εισφορές και γενικά το δημόσιο βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 35 ετών.

Το κύτταρο της κοινωνίας μας η ελληνική οικογένεια αργοπεθαίνει με αποτέλεσμα τον επιθανάτιο ρόγχο της ίδιας της Ελλάδας.

Ο τραπεζίτης εντολοδόχος πρωθυπουργός που μεταφέρει μόνιμα τις αποφάσεις της τρόικας στους πολιτικούς που τον στηρίζουν, έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρόλο του courier.

Οι 3 πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν το έκτρωμα που λέγεται κυβέρνηση συνεργασίας αλληλομαχαιρώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διασώστης, ο καλύτερος διαπραγματευτής και ο πιο φιλολαϊκός και πονόψυχος φιλέλληνας!!!

Κι ο ελληνικός λαός μουδιασμένος παρακολουθεί την καθημερινώς μειούμενη εθνική μας κυριαρχία και τον παγκόσμιο εξευτελισμό μας.

Το πρώτο αναπτυξιακό μέτρο θα αργήσουμε να το δούμε ακόμα.
Η ελπίδα μαραίνεται ημέρα με την ημέρα και το ενδεχόμενο των, ίσως, εθνοσωτήριων εκλογών απομακρύνεται συνεχώς.

Πάντως ένα είναι σίγουρο. Μόλις παρθεί το πρώτο πραγματικά αναπτυξιακό μέτρο διάσωσης της χώρας θα το αντιληφθούμε πανηγυρικώς...

Θα είναι μια πραγματική μείωση του Φ.Π.Α. (κι όχι τεχνητή -τύπου ένας ενιαίος 19 ή 21%), ή μια αύξηση αποδοχών σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή μια αύξηση του αφορολόγητου ορίου
ή μια αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων (π.χ. πολυτεκνικών, ανεργίας κλπ) ή έστω μια κατάργηση κάποιου από τα πολυπληθή χαράτσια. Και σίγουρα θα είναι μια ενδεχόμενη έξοδος από το τρισκατάρατο ευρώ.... που θα φέρει ίσως προσκαιρη φτώχια αλλά μέσα σε συνθηκες εθνικής αξιοπρέπειας και αποκατάστασης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, εφόσον επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση θα ελέγχει την κίνηση του χρήματος εντός της Ελλάδας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ανάπτυξη...

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας είναι παντελώς αντισυνταγματική εφόσον το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ΜΟΝΟ κυβέρνηση του πρώτου κόμματος με πρωθυπουργό τον εκάστοτε αρχηγό του ή προκήρυξη εκλογών...

Τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει σήμερα.

Επομένως όλα τα παραπάνω (αναπτυξιακά μέτρα) μπορούν να γίνουν με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε μια νεοεκλεγμένη, ισχυρή, ελληνική πατριωτική κυβέρνηση ή (όσο κι αν ακούγεται περίεργο) μια μη εκλεγμένη, προσωρινή.... πατριωτική κυβέρνηση, που θα προκύψει από την
εφαρμογή του ακροτελεύτιου άρθρου 120 του Συντάγματος.


'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)


................................
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

...... και βία δεν είναι μόνο ένοπλη!!!!!

ΘΑΝΟΣ
http://koukfamily.blogspot.com/2012/02/blog-post_09.html


Κάτι γνωρίζουν αυτοί!

Εκλογές σύντομα προαναγγέλλουν οι FT!


Οι Financial Timesστο σημερινό τους φύλλο υπογραμμίζουν τους τρεις όρους που έθεσε το Eurogroup  στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την χορήγηση της νέας δανειακής βοήθειας, σημειώνοτνας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν το σχέδιο περικοπών 3,3 δισ. ευρώ ως ανολοκλήρωτο.
Η εφημερίδα σημειώνει πως μεταξύ των όρων είναι και η παροχή εγγράφων δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ώστε να έχουν την ευθύνη και τη δέσμευση εφαμρογής της συμφωνίας μετά τις εκλογές, που η εφημερίδα προσδιορίζει εντός του Απριλίου.


Εκλογές εδώ και τώρα για να φύγει η χολέρα.

Έδιωξε τον Ε. Βενιζέλο ο Παπαδήμος, λόγω φραστικού επεισοδίου με τον Σαμαρά!


Για φραστικό επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, κάνουν λόγο στη Λ. Συγγρού.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ο Λουκάς Παπαδήμος απέβαλε από την αίθουσα τον αντιπρόεδρο του, την ώρα που ο κ. Σαμαράς έκανε κίνηση για να αποχωρήσει Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο έντονος διάλογος είχε ως εξής:
Βενιζέλος: Με τις εμμονές σου στις συντάξεις βάζεις την χώρα στην χρεοκοπία.


Σαμαράς: ποιος είσαι εσύ που μιλάς; Με τη διαπραγμάτευση που κάνεις, δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Είδαμε τι έχεις κάνει. Τί είναι αυτά που κάνεις;


Στο σημείο αυτό, πάντα κατά τις πηγές της Λ.Συγγρού, παρενέβη ο κ. Παπαδήμος λέγοντας: "Κύριε αντιπρόεδρε, σας παρακαλώ αφήστε μας μόνους".


Μέχρι και οι Αλβανοί δεν τους θέλουν!

Να φύγουν οι λαθρομετανάστες ζητούν οι…. Αλβανοί μετανάστες!

Αυτό που οι ειδικοί αναλυτές για θέματα μετανάστευσης και εργασιακών σχέσεων προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Την απέλαση των παράνομων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος των… Αλβανών που κατοικούν στα Τρίκαλα Β. Ντίμπρα .   
«Χάνουμε μεροκάματα και βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση. Άνθρωποι που ήρθαμε και εγκατασταθήκαμε στην Ελλάδα, ακολουθήσαμε όλες τις Νόμιμες διαδικασίες, στείλαμε τα παιδιά μας στα σχολεία, βρισκόμαστε τώρα στο χείλος του γκρεμού και στα όρια της επιβίωσης» δήλωσε ο πρόεδρος των Αλβανών των Τρικάλων.
Όπως επεσήμανε ο Β. Ντίμπρα «Για τις ελάχιστες δουλειές που υπάρχουν πια προτιμούν όλοι τους… λαθρομετανάστες, κυρίως από Πακιστάν και χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίοι παίρνουν χαμηλά μεροκάματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»!!!...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/


Εμείς τους το επιτρέπαμε!

ΔΔΣΠ/ΓΕΕΘΑ: "Σκοπιανοί με αλβανικά διαβατήρια έκαψαν την Πελοπόννησο το 2007"


«Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας Σκοπιανών πρακτόρων με αλβανικά διαβατήρια, οι οποίοι ευθύνονταν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόνννησο, διαβιβάστηκε από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκη και από εκεί προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη».

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, με καθυστέρηση 4,5 ετών βέβαια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Δημοκρατία"
«Ένα πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων».
Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών.
«Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται στο ίδιο άρθρο.
Σημειώνεται, ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους 63 άνθρωποι και να κατακαούν 269 εκτάρια περίπου.
Να δούμε πότε θα βγουν στο φως και οι αναφορές για τα Δεκεμβριανά του 2008 και τον ρόλο των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην υποδούλωση της χώρας από τότε μέχρι σήμερα...
Με την ευκαιρία αναδεικνύεται επιτέλους και ο κρίσιμος εθνικά ρόλος της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, η οποία υπάγεται απευθείας στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. την αρχηγεία του οποίου στις πυρκαγιές του 2007 μόλις είχε αναλάβει ο αντιστράτηγος Δ.Γράψας, μέχρι τότε Α/ΓΕΣ.
Η «στρατιωτική Ε.Υ.Π.» διοικείται από υποστράτηγο (ή αξιωματικό αντίστοιχου βαθμού) και υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α.
Η οργάνωση της υπηρεσίας περιλαμβάνει τέσσερεις βασικές διευθύνσεις. Τη διεύθυνση πληροφοριακής υποστήριξης τρεχουσών επιχειρήσεων, τη διεύθυνση συλλογής πληροφοριών (ΔΙ.Σ.ΠΛΗ.), τη διεύθυνση επεξεργασίας –πολιτικής- σχεδίων και εκμεταλλεύσεως(Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε.) και τη διεύθυνση ασφαλείας -αντιπληροφοριών.
Το τμήμα επιχειρήσεων, συγκεντρώνει κρίσιμες πληροφορίες από «ανθρώπινη προέλευση»- HUMINT, δηλαδή από τους συνδέσμους ή συνεργάτες της υπηρεσίας, πληροφορίες εικόνων, στις οποίες περιλαμβάνονται εικόνες από δορυφόρους, αεροφωτογραφήσεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πληροφορίες ακτινοβολιών (από την καταγραφή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από κάμερες και ραντάρ των ενόπλων δυνάμεων, από τα δίκτυα πληροφοριών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., άλλες χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες, από καταγραφή δορυφορικών εκπομπών).
Είναι μία υπηρεσία κρίσιμη για την υποστήριξη του έργου των Ε.Δ. καθώς η ΕΥΠ πλέον έχει διαφορετικό προσανατολισμό και μόνο ένα τμήμα της ασχολείται με τα καθαρά εθνικά θέματα.
Περισσότερα για την Δ.Δ.Σ.Π. και το έργο που επιτελεί δεν μπορούμε να αναφέρουμε για ευνόητους λόγους...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr


Έχουν εγκαταλείψει την Θράκη!



Το κατάλληλο κλίμα προς την “Κοσσοβοποίηση” της ελληνικής Θράκης διαμορφώνουν με τις προκλητικές τους θέσεις εξτρεμιστικά στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας στην περιοχή την ώρα που στην Αθήνα η τρόικα έχει μετατρέψει ήδη την κεντρική διοίκηση σε κυβέρνηση ακοικίας.

Άνθρωποι που η ελληνική κοινωνία τους έδειξε εμπιστοσύνη και τους περιέβαλε με ανοχή ακόμα και για τις ακραίες πολλές φορές θέσεις τους, συνεχίζουν να προσπαθούν να σπείρουν την διχόνοια το μίσος και την σύγκρουση μεταξύ των φιλήσυχων χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών της Θράκης με απίστευτες σκληρές, ψευδείς και προβοκατόρικες κακουργηματικού χαρακτήρα τοποθετήσεις τους.

Και όλα αυτά την στιγμή που η προσοχή των πάντων είναι στραμμένη στις δραματικές εξελίξεις που οδηξγούν σε εκπόίηση της εθνικής κυριαρχίας Οι θέσεις των εξτρεμιστών της μειονότητας δεν έρχονται τυχαία αυτή την χρονική στιγμή. Με την Ελλάδα να αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της, να παλεύει να αποφύγει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, ο “λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”:

 Στελέχη των πιο εξτρεμιστικών κύκλων της μειονότητας πολλά εκ των οποίων είναι γνωστοί θαμώνες του τουρκικού προξενείου και στενοί φίλοι του Τούρκου πράκτορα-προξένου της Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνιτς αποκαλύπτουν το αληθινό τους πρόσωπο και τις αληθινές τους προθέσεις για την ελληνική Θράκη.

Για άλλη μία φορά το γνωστό σενάριο που εφαρμόστηκε σε πολλές περιοχές στα Βαλκάνια, ξεκινά να εφαρμόζεται και σε αυτή την περιφέρεια της Ελλάδας.

Άνθρωποι που προσχηματικά ζητάνε περισσότερα και περισσότερα από την κυβέρνηση, φοβισμένοι πολιτικοί που για να κρατήσουν ψήφους παραχωρούν και ανέχονται προσβολές και πράξεις που συνιστούν την κατάφωρη παραβίαση της έννοιας του ελληνικού κράτους στην Θράκη, τρομοκράτηση των μουσουλμάνων πολιτών ώστε να είναι ελεγχόμενοι και συνεχή επίκληση της «Μαμάς» γειτονικής πατρίδας όπως πολλοί από αυτούς τους εξτρεμιστές αρέσκονται να την αποκαλούν ξεχνώντας ότι ακόμα είναι Έλληνες πολίτες.

Όλα αυτά τα απίστευτα προβοκατόρικα λόγια που βγαίνουν από τους ίδιους ανθρώπους που το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδέχτηκε και περιέβαλε με εμπιστοσύνη, ακούστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της 24ης επετείου της «εθνικής» αντίστασης της μειονότητας, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες, στο ελληνικό κράτος.

Πρόκειται για τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου του 1988 όταν την ημέρα εκείνη η ελληνική δικαιοσύνη απαγόρευσε την ίδρυση και λειτουργία συλλόγων με τουρκική επωνυμία.

Με αφορμή αυτό το γεγονός τα εξτρεμιστικά στοιχεία της μειονότητας και τον επόμενο χρόνο οργάνωσαν διαδηλώσεις για την «θλιβερή επέτειο», με αποτέλεσμα να συγκρουσθούν με τις δυνάμεις της Τάξης και με συμπολίτες τους.

Το περιστατικό αυτό διογκώθηκε κατά τη συνήθεια του τουρκικού Προξενείου και από τότε κάθε 29 Ιανουαρίου θεωρείται «Ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης».

Σημειώνεται ότι η ημέρα αυτή δεν «εορτάζεται» μόνον στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχουν τουρκικές κοινότητες και φυσικά στην Τουρκία.

Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στην Κομοτηνή η τελετή μνημόνευσης των ημερών της 29ης Ιανουαρίου που διοργάνωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τουρκικής Μειονότητας» Δυτικής Θράκης.

Στην τελετή μνημόνευσης συμμετείχαν: ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο βουλευτής Ξάνθης, Τσετίν Μάντατζη, οι πρώην βουλευτές, Ισμαήλ Ροδοπλού, Ιλχάν Αχμέτ και Αχμέτ Μουντζουρα, ο δήμαρχος Ιάσμου, Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχο Αρριανών, Ιμπραήμ Σερίφ, ο δημοτικός σύμβουλος, Ριντβάν Μολά Ισά, ο δήμαρχος Μύκης, Μουσταφά Τζουκάλ, ο γενικός πρόεδρος του κόμματος DEB, Μουσταφά Αλίτσαβους, η πρόεδρος του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα προς την Ισότητα», Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, Ιρφάν Χατζήγκενε, ο πρόεδρος της  αποκαλούμενη Ένωσης “Τουρκικής Νεολαίας” Κομοτηνής, Κοράι Χασάν, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Τουρκικής Ένωσης” Ξάνθης, Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης “Ένωσης Τούρων Δασκάλων”, Σαμι Τοραμάν, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ, ο ψευδομουφτής Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων μεντρεσέ, Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου νοτίου Έβρου, Μπεκίρ Μουσταφάογλου και η υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, Μπερίν Οκούρ.

Ακολουθούν αποσπάσματα από ορισμένες από τις ομιλίες των 19 παρευρισκομένων στην εκδήλωση.

Αχμέτ Χατζηοσμάν, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης

“Βέβαια τις μέρες εκείνες (των γεγονότων της 29ης Ιανουαρίου 1988), οι “Τούρκοι” της δυτικής Θράκης, είχαν έρθει στην πόλη και από την πεδιάδα και από την ορεινή περιοχή με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, για να αποδείξουν την ύπαρξη της ταυτότητάς τους εδώ.

Μετά από την αυτοθυσία αυτή, μετά από αυτά τα συναισθήματα και αυτόν τον αγώνα, οι “Τούρκοι” κέρδισαν την ταυτότητά τους. Με εκείνη τη φωνή απέδειξαν στον κόσμο την ταυτότητά τους, την ύπαρξη και την προσωπικότητά τους.

Εγώ εύχομαι ο Θεός να έχει καλά όλους όσοι μόχθησαν εκείνες τις ημέρες, όσοι ήταν δίπλα μας τότε αλλά δεν είναι πια κοντά μας.

Εύχομαι ακόμη πάλι για όσα αδέλφια μας κατέβαλαν τον κόπο τους εκείνες τις ημέρες, να τους δώσει ο Θεός μακροημέρευση.

Τα επόμενα χρόνια βέβαια, το 1990, βιώσαμε γεγονότα και υπεστήκαμε προσβολές, που δεν πρέπει να βιώνει κανένας πολίτης μιας χώρας, γεγονότα που δεν θα έπρεπε να είχαμε ζήσει ούτε να είχαμε δει.

Δυστυχώς επρόκειτο για μια σπαραξικάρδια κατάσταση.

…Αξιότιμα αδέρφια μου, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, ανοίγοντας τα τηλεοπτικά κανάλια εδώ, παρακολουθούμε την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας, κου Μπαμπατζάν στο Νταβός.

Καθώς γνωρίζετε, η χώρα περνά δύσκολες ημέρες. Βρίσκεται εν μέσω οικονομικών προβλημάτων.

Ο κος Μπαμπατζάν όμως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο: «Διασώστε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, μην επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί εάν συμβεί, τότε μετά από τη χρεοκοπία αυτή, θα έρθει και η σειρά σας».

Θα ήθελα λοιπόν από εδώ να δηλώσω με περηφάνια, ότι νοιώθω τιμή και περηφάνια για την υποστήριξη που παραχώρησε η Τουρκία προς την Ελλάδα στις δύσκολες μέρες, στο Νταβός, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Τσετίν Μάντατζη, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ξάνθης

“Φυσικά όσον αφορά στα πολιτικά μας δικαιώματα, στα πλαίσια της «ισονομίας και ισοπολιτείας» λύθηκαν πολλά καθημερινά μας προβλήματα.

Εγώ όμως θα πω και αυτό: Εμείς ως βουλευτές, ως τοπικοί άρχοντες βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής διακρίσεων και πιέσεων που εφαρμοζόταν εις βάρος της μειονότητας.

 Σκεφτείτε ότι 60.000 άνθρωποι έχουν απολέσει την ιθαγένειά τους. Δείτε αυτές τις οικογένειες.

Από την ίδια οικογένεια, οι μισοί είναι στην Τουρκία και οι μισοί είναι εδώ.

…..Εμείς βέβαια πάντοτε σεβόμασταν το Σύνταγμα αυτής της χώρας και τους νόμους της και θα συνεχίσουμε να τα σεβόμαστε και από εδώ και στο εξής. Πρέπει όμως να πούμε και κάποιες αλήθειες.

Πριν από μία εβδομάδα άκουσα, ή μάλλον είδα το εξής: Λένε ότι σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας δεν είναι πλέον αρεστή η ύπαρξη της λέξης «μειονοτικό» στα μειονοτικά σχολεία.

Πήραν απόφαση να τη βγάλουν. Εάν βέβαια ρωτάτε εμένα, θα σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί θα ανακαλέσουν την απόφαση. Υπάρχει πάντα βέβαια κάτι το οποίο λένε: «Κάναμε Πάλι λάθος και δεν το αντιληφθήκαμε».

Ρωτάω λοιπόν: Δεν θα μπορούσε να βγει η λέξη «μειονοτικό» και κατά λάθος να μπει η λέξη «τουρκικό»; (χειροκροτήματα) …..Δυστυχώς πέρυσι δήλωσα το εξής:

Εάν το κόμμα στο οποίο είμαι μέλος δεν κάνει τίποτε για αυτήν την μειονότητα, τότε και εγώ δεν μπορώ να ζητήσω ψήφους από αυτή τη μειονότητα.

Και σήμερα θα πω ένα πράγμα μόνο: αν θέλουν ας κάνουν κάτι και αν θέλουν ας μην κάνουν. Αυτό που μου απομένει είναι όχι να ζητήσω ψήφους αλλά αυτό που μου αρμόζει είναι να μην είμαι καν υποψήφιος στο κόμμα του οποίου είμαι μέλος. (χειροκροτήματα)”



Ισμαήλ Ροδοπλού, Τέως Βουλευτής

“Αξιότιμοι φίλοι μου, ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10 εκατομμύρια και της Τουρκίας 74. Εάν η Τουρκία έκανε στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης αυτά που έκανε σε εμάς η Ελλάδα, τώρα δεν θα είχε μείνει ούτε ένας Έλληνας εκεί.

Ας το λάβει αυτό υπόψη της η Τουρκία. Ας μας συμπεριφερθούν ως ανθρώπους. Είμαστε πολίτες αυτής της χώρα: «Πέθανε λένε και εμείς πεθαίνουμε».

Εγώ έχω υπηρετήσει επί τρία χρόνια τη στρατιωτική μου θητεία. Πολέμησα εναντίον των Ιταλών.

Δεν παραπονεθήκαμε καθόλου και δεν αρνηθήκαμε να υπηρετήσουμε στο στρατό.

Ας μας συμπεριφερθεί ανθρώπινα και η Ελλάδα. Αν δεν τους αρέσουμε ας ανανεώσουν τη συνθήκη της Λοζάνης και ας μας ανταλλάξουν.

Θα πάω στο Ντιγιάρμπακιρ, γιατί εκεί είναι η πατρίδα μου.”

 Αχμέτ Μετέ, ψευδομουφτής Ξάνθης

“Έθαψαν τον Λευτέρη (Τούρκο ποδοσφαιριστή ελληνική καταγωγής, εθνικός ήρωας στην Τουρκία) και όλος ο κόσμος κάηκε για το Λευτέρη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, βρήκαν ένα πτώμα ενός παιδιού μαζί με ένα κορίτσι από την Αλβανία.

Ο τίτλος στην εφημερίδα ανέφερε: «Από τα πομακοχώρια», δηλαδή από τα πομάκικα χωριά. Για ποιο λόγο; Για να αναφερθούν στα τούρκικα χωριά.

Ο πατέρας του ήταν από το Εύλαλο και η μητέρα του από το Κατράμιο.

Άντε να το πεις αυτό για το ορεινά χωριά, για τα χωριά της πεδιάδας δεν μπορούν να πουν από τα τούρκικα χωριά, ένας Τούρκος. Όταν θάβουν τον Λευτέρη όμως, τον τυλίγουν σε τουρκική σημαία και τον θάβουν.

Ιδού η δημοκρατία της Ελλάδας. Όσοι έχουν περιέργεια ας δουν αυτά. Όσοι ασχολούνται και με την 29η Ιανουαρίου, αυτά να κοιτάξουν.

….Οι μέρες της 29ης Ιανουαρίου μας έψησαν, μας χαλύβδωσαν διδάσκοντας μας πως είμαστε “Τούρκοι”. Εγώ κατάγομαι από το Ωραίο. Είμαι από το χωριό του Ωραίου στα χωριά που ονομάζουν «πομακοχώρια».

Δεν μπορούσα να πω δυο λέξεις στα τούρκικα.

Όταν επέστρεψα όμως στο χωριό μου, μιλούσα άπταιστα τουρκικά και διόρθωνα τους γύρω μου. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να το γνωρίζει αυτό;

Αυτή τη στιγμή, στην ορεινή Ξάνθη, γύρω στους 3 χιλιάδες μαθητές, όσους ανέφερε και ο χότζας μου, κάνουν μαθήματα θρησκευτικών στα τούρκικα. Και αυτό γίνεται λόγω της 29ης Ιανουαρίου, είναι ένα από τα οφέλη που κερδίσαμε μέσω αυτής.

….Οι Βούλγαροι, που μέχρι χθες μας φαίνοντας μικροί ή άγριοι ζήτησαν συγγνώμη από τη μειονότητα, για τι αδικίες που έκαναν.

Σε εμάς δεν διορθώθηκε τίποτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμώ την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας. Δόθηκα άδεια για την ίδρυση σχολείου στην Ίμβρο.

Τα βακούφια επιστράφηκαν.

Το τουρκικό κράτος στήριξε ακόμη και το μειονοτικό Τύπο.

Φυσικά και τις επικροτούμε αυτές τις κινήσεις και μας αρέσουν, αλλά περιμένουμε και από την Τουρκία που έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λοζάνης, να δηλώσει ότι: «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει αυτό, αν δεν συμβεί πρώτα το εξής…»



Μουσταφά Αλίτσαβους, Γενικός Πρόεδρος του DEB

“Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, πολύ αξιότιμοι “Τούρκοι” της δυτικής Θράκης, σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό, προσωπικά αλλά και εκ μέρους του κόμματός μου.

Εύχομαι η 29η Ιανουαρίου, η ημέρα εθνικής αντίστασης, να είναι μια μέρα χαρμόσυνη.

Αξιότιμοι ομογενείς, Το σημείο στο οποίο έφτασε η μειονότητα στις 29 Ιανουαρίου, οι αδικίες που υπέστη η μειονότητα τελικά απέδωσαν καρπούς.

Τότε δόθηκε ένα περήφανος και τιμημένος αγώνας.

Εμείς μεγαλώσαμε παρακολουθώντας τους αγώνες αυτούς. Από τότε πέρασαν 23 χρόνια.

Είμαι ίσως ένας από τους πιο νεαρούς πολιτικούς που βρίσκεται ανάμεσά σας.

Εδώ και 23 χρόνια, πρόοδος σημειώθηκε σε πολύ λίγα πολιτικά δικαιώματα, στα μειονοτικά δικαιώματα δεν σημειώθηκε καμία, ενώ από τα πολιτικά δικαιώματα, μας αποδόθηκε μόνο τα δικαιώματα που αφορούν στην άδεια οδήγησης και στους τίτλους ιδιοκτησίας.

Εγώ πάντοτε στις ομιλίες μου λέω το εξής: Αυτοί που μας άφησαν εδώ με τη συνθήκη της Λοζάνης, δεν μας άφησαν για να δουλέψουμε σαν σκλάβοι.

Είμαστε περήφανοι και τίμιοι “Τούρκοι” της δυτικής Θράκης. Εμείς διασφαλίσαμε επί 23 χρόνια, τις καλές μας προθέσεις. Αντιμετωπίσαμε το ελληνικό κράτος με καλές προθέσεις, μέχρι τέλους.

Όμως ρωτώ: «Έως που αυτές οι καλές προθέσεις; Αξιότιμοι ομογενείς, βλέπω ότι όλοι οι πολιτικοί εδώ, όλοι οι φίλοι μου, μιλούν για ενότητα και ομοψυχία. Εγώ από εδώ θα ήθελα να σας μεταφέρω το χαρμόσυνο νέο.

Εμείς μέσα στον Ιανουάριο του 2012, ξεκινήσαμε κατά βάση από το χωριό Σκάλωμα ένα καινούργιο αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Δίνοντας σας αυτό το χαρμόσυνο νέο, αντιλαμβάνομαι και κάτι. Πιστέψτε με ότι ο λαός μας δεν ξέχασε εκείνες τις ωραίες ημέρες και τον αγώνα που έδωσαν το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, ο ηγέτης του και οι μουφτήδες μας.

Εμάς μας λένε το εξής: Πάρτε αυτό το λάβαρο και αγωνισθείτε όπως παλιά, και εμείς θα βρισκόμαστε στα μετόπισθεν. Θα ήθελα από εδώ να συγχαρώ τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης και να δηλώσω ότι ο αγώνας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012. Είθε να είναι επωφελής και καλότυχος.”

Κοράϊ Χασάν, Πρόεδρος της Ένωσης “Τουρκικής Νεολαίας” Κομοτηνής

“…. Η 29η Ιανουαρίου είναι η εθνική μέρα των “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης. Είναι μέρα-ορόσημο διότι ενώ πριν από το 1988 δεν μας αποδίδονταν τα δικαιώματά μας, μετά από αυτή τη διαδήλωση μας αποδόθηκαν κάποια από αυτά.

Ωστόσο, όσον αφορά στα μειονοτικά μας δικαιώματα, δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος.

Κάθε κοινωνία έχει και μία εθνική ημέρα. Η δική μας, η εθνική ημέρα των “Τούρκων” της δυτικής Θράκης, είναι η 29η Ιανουαρίου 1988.

Αυτό θα πρέπει να το μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους νέους τη σημασία της σημερινής ημέρας. Θα πρέπει να τους περιγράψουμε τον αγώνα που δίνεται.

Πρότασή μου είναι, στις επόμενες εκδηλώσεις, να καλέσουμε και τους νέους μας.

Θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε να βρίσκονται και οι νέοι μας σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Οι νέοι του σήμερα είναι το αυριανό μας μέλλον. Εμείς ως “τουρκική” νεολαία της δυτικής Θράκης, αναζωπυρώνοντας τη φλόγα με την αποφασιστικότητα και την πίστη εκείνης της ημέρας, την εμβαθύναμε.

Εξετάζοντας σήμερα τα μειονοτικά θέματα, βλέπουμε ότι αυτά έχουν πιάσει πάτο.

Όπως δήλωσαν πριν από λίγο ο βουλευτής και ο μουφτής μου, τα ζητήματα όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά πήγαν και προς τα πίσω.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς ως “τουρκική” νεολαία της δυτικής Θράκης εάν χρειαστεί θα είμαστε και σε μιαν δεύτερη 29η Ιανουαρίου.”

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Διχασμένα τα διεθνή ΜΜΕ ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα.


Διχασμένα ως προς το τι ακριβώς έγινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο στην Ελλάδα εμφανίζονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένα (όπως το BBC και το Reuters) μιλούν για «αποτυχία» συμφωνίας, ενώ άλλα -όπως ο Guardian – αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού συμφώνησαν σε μια πορεία που θα μπορούσε να αποτρέψει την χρεοκοπία για την Ελλάδα. Για αποτυχία συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κάνει λόγο το BBC.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απέτυχε να εξασφαλίσει τη στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας του για το σχέδιο νέων μέτρων λιτότητας μετά από περισσότερες από επτά ώρες συνομιλιών».


Το BBC αναφέρει ότι το κυρίαρχο εμπόδιο ήταν οι περικοπές στις συντάξεις. Σε αντίθετο μήκος κλίματος ο Guardian, ο οποίος αναφέρει ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν τελικά σε μια πορεία που θα μπορούσε να αποτρέψει μια χαοτική χρεοκοπία για το καταχρεωμένο έθνος».
«Έτοιμοι οι Έλληνες ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο λιτότητας» αναφέρουν οι Financial Times.
«Έλληνας υπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με ατελή συμφωνία διάσωσης» γράφει το Reuters, αναφερόμενο στο ταξίδι του Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες.

Και το Reuters κάνει λόγο για «αποτυχία» των πολιτικών αρχηγών να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις και τα νέα μέτρα. «Οι συνομιλίες για τα μέτρα λιτότητας καθυστερούν στην Ελλάδα» γράφουν οι New York Times, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα που απαιτούνται.
«Τα χρηματιστήρια περιμένουν ξανά την ελληνική απόφαση» γράφει η Wall Street Journal, αναφέροντας ότι οι επενδυτές εκφράζουν την απογοήτευση τους γιατί η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
«Απέτυχε η συμφωνία στην Αθήνα για την έκδοση ομολογιακού δανείου» γράφει το Spiegel.

«Δραματικός αγώνας στην Ελλάδα: Τα κόμματα του συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα λιτότητας. Μια συμφωνία, όμως, απέτυχε, εξαιτίας του θέματος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Συνεχίζονται οι μαραθώνιες συνομιλίες στην Αθήνα» αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεν υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις στην Ελλάδα» γράφει η ιταλική La Repubblica.

«Οι συμμετέχοντες στην κυβέρνηση συνασπισμούς έχουν αποδεχθεί τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία καθορίζουν το εάν θα δοθεί οικονομική βοήθεια από Ευρώπη και ΔΝΤ, αλλά διαφώνησαν στις περικοπές στις συντάξεις» γράφει η εφημερίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Το σύμπλεγμα Καστελορίζου οφείλει να θωρακιστεί άμεσα.


Από στρατιωτικής απόψεως, το Καστελόριζο θα μπορούσε να καταληφθεί από τους Τούρκους, σε τόσο χρόνο όσο χρειάζεστε για να διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Τόσο απλά -και οδυνηρά για την Ελλάδα- περιγράφει την κατάσταση στο «National Review Online», ο διακεκριμένος Αμερικανός αναλυτής Ντάνιελ Πάιπς.

Προεξοφλώντας πως το σύμπλεγμα Καστελορίζου θα αποτελέσει το θερμό σημείο, σε επικείμενο θερμό επεισόδιο Ελλάδος – Τουρκίας.



 Ο Αμερικανός αναλυτής αναδεικνύει την γεωστρατηγική σημασία του Καστελορίζου, την ώρα που η ελληνική οικονομία και κοινωνία παραπαίουν, ενώ η αποτρεπτική ισχύς της χώρα πέφτει σε οριακά σημεία.

Εντύπωση προκαλεί πως ο Παίπς καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στη συνέχεια εξηγεί τη γεωστρατηγική σημασία του συμπλέγματος Καστελορίζου, το πως αποκόπτει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παρεμβληθεί σε μεγάλα θαλάσσια τμήματα μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου, ενώ επιτρέπει σε Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα να δημιουργήσουν έναν νοητό θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς να απαιτείται τουρκική άδεια. Ο Αμερικανός αναλυτής στηλιτεύει ανοικτά την πολιτική εκφοβισμού του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, και από την άλλη υπογραμμίζει την δυναμική ισραηλινή ρητορική, ότι δηλαδή διασφαλίζεται η ασφάλεια των περιοχών εξόρυξης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου της Κύπρου και κάθε απειλή θα αναντηθεί.

Ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε πως, πέρα και ανεξάρτητα από την όποια παρούσα τραγική για τη χώρα συγκυρία, το σύμπλεγμα Καστελορίζου οφείλει να θωρακιστεί άμεσα.

Μιλούμε για θωράκιση αμυντική, οικονομική, δημογραφική.

Οι τρόποι υπάρχουν, το κόστος μπορεί να αποβεί ελάχιστο, τα γεωστρατηγικά (και προεκτατικά οικονομικά) οφέλη όμως που θα κατοχυρώσει η Ελλάδα θα είναι σπουδαιότατα και ανυπολόγιστης αξίας.

www.elkeda.gr


ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ!


troika skitso

Μόνο για το δικό τους πολιτικό τομάρι ενδιαφέρονται!

Αμετανόητοι πολιτικάντηδες, ψευδολόγοι και πολιτικοί απατεώνες, ακόμη και τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο χάος και οι Έλληνες εξαθλιώνονται, ακολουθούν πιστά την ίδια δόλια τακτική απέναντι στον λαό: κρύβουν την αλήθεια, παρουσιάζοντας μια πλαστή, εικονική πραγματικότητα.

Διαγκωνίζονται μεταξύ τους οι Σαμαράς- Καρατζαφέρης προκειμένου να πείσουν ποιος από τους δύο κατάφερε να διατηρήσει τον 13ο και 14ο μισθό!!! και οι δύο ψεύδονται, επιχειρώντας να καρπωθούν μια δήθεν επιτυχία, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί παταγώδη αποτυχία και νέα θηλιά στον λαιμό του λαού!



Ιδού ποια είναι η αλήθεια που σκοπίμως και δολίως, κρύβουν από τον ελληνικό λαό οι σύγχρονοι δωσίλογοι και οσφυοκάμπτες της τρόϊκας: Σώζοντας όπως λένε, τον 13ο και 14ο μισθό, αυτό μεταφράζεται σε διατήρηση των 2/14 ή του 14% του συνόλου των ετήσιων αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου. Μάλιστα!

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με όσα αποδέχτηκαν  αυτοί οι πολιτικάντηδες και σύγχρονοι δωσίλογοι, τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού θα συνοδεύει μείωση  20% στον κατώτατο μισθό των ιδίων υπαλλήλων.
Αυτό σημαίνει ότι: Εάν ένας ιδιωτικός υπάλληλος έπαιρνε κατώτατο μισθό 750 ευρώ μηνιαίως, με την μείωση του 20% από αύριο θα λαμβάνει 600 ευρώ μηνιαίως. Άρα 600Χ14=8400 ευρώ ετησίως!

Αυτή είναι η…επιτυχία των …εθνοσωτήρων της χώρας, Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη!
Εάν όμως δεν πετύχαιναν τη διατήρηση του 13ου-14ου μισθού, αλλά κρατούσαν σταθερό τον κατώτατο μισθό, τότε ένας ιδιωτικός υπάλληλος θα αμειβόταν ως εξής: 750Χ12= 9000 ευρώ ετησίως!!!

Η…ανεπανάληπτη δηλαδή επιτυχία των δωσιλόγων πολιτικών να διατηρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό, είχε ως αποτέλεσμα να μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων κατά 7% ετησίως!!!
Είναι ή δεν είναι πολιτικοί απατεώνες, οι συνεταίροι της μνημονιακής κυβέρνησης;
Είναι ή όχι ανάλγητοι απέναντι σε έναν χειμαζόμενο λαό, απέναντι στους εξαθλιωμένους πολίτες που ζητούν μια σανίδα σωτηρίας για να επιπλεύσουν;

Αυτοί οι άθλιοι πολιτικοί ταγοί, κοροϊδεύουν για μια ακόμη φορά τον κοσμάκη, ενδιαφερόμενοι και πάλι για το δικό τους πολιτικό σαρκίο!
Αίσχος και ντροπή!

Μάκης Βραχιολίδης

www.elora.gr


Γνωρίζουν ότι έχουν τελειώσει και κοιτάνε να σωθούν.

Οι πολίτες "καίγονται" και αυτοί ζητούν παράταση του βίου της κυβέρνησης!


Κείμενο με το οποίο ζητείται η παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, με στόχο αφενός την εφαρμογή των συζητούμενων μέτρων και αφετέρου την υιοθέτηση «ισοδύναμων» μέτρων για την ανακούφιση ασθενών κοινωνικών και οικονομικών ομάδων, έχει συνταχθεί και θα αποσταλεί στον κ. Παπαδήμο , με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γρηγ. Νιώτη.

Στο κείμενο προτείνεται μεταξύ των άλλων: «Να μην διακοπεί ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά αντίθετα να στηριχθεί - πιθανώς μετά από ένα δομικό ανασχηματισμό - ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση των αποφάσεων διάσωσης της χώρας».
Το κείμενο μέχρι τώρα φέρνει τις υπογραφές των κ.κ. Νιώτη, Μιχελογιαννάκη, Μαγκούφη, Διαμαντίδη, θεοδωρίδη και των κυρίων Ζήση και Τεκτονίδου.  Το κείμενο της επιστολής που καλούνται να υπογράψουν βουλευτές, έχει ως εξής:
Προς:
Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο
Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργο Παπανδρέου
Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη
Κοινοποίηση:
Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
Οι Ελληνες βουλευτές καλούμαστε και πάλι να δώσουμε ψήφο σε νέα, σκληρά και άδικα μέτρα τα οποία περιορίζουν το βιοτικό επίπεδο του λαού και οδηγούν τη χώρα σε διεύρυνση της ύφεσης.

Ενώπιων μας, οι δανειστές μας θέτουν και πάλι το δίλλημα: ή παίρνετε τα μέτρα ή οδηγείτε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Είναι φανερό ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν για πολλά χρόνια την εθνική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική οργάνωση της χώρας. Τις μεγάλες επιλογές της σε σχέση με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Θα καθορίσουμε τη δυνατότητα της πατρίδας μας να βγει οριστικά από την κρίση.

Δυστυχώς η αστοχία των μέτρων συνίσταται ότι το βάρος το πληρώνουν μονόπλευρα οι μικρομεσαίοι. Η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή (ΦΠΑ - εισφορές), η διαφθορά και η ατιμωρησία εξακολουθούν να είναι κυρίαρχες στην κρατική, κοινωνική, και οικονομική οργάνωση του τόπου με αποτέλεσμα πολλοί «έχοντες» να αποφεύγουν την ανάλογη συμμετοχή τους στα βάρη. Η δραματική αυτή συγκυρία - με τα πάντα να διακυβεύονται υπέρ και εις βάρος του λαού και του τόπου - απαιτεί συνευθύνη και έντιμη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων στις κρίσιμες αποφάσεις και τη διαχείριση τους.
Είναι αυτονόητο ότι καλούμαστε - υπό την πίεση κομματικών υπολογισμών - να ψηφίσουμε σκληρά και άδικα μέτρα υπό το πρίσμα της επικείμενης καταστροφής και αμέσως μετά - ορισμένες πολιτικές δυνάμεις - ζητούν άμεση προσφυγή σε εκλογές, χωρίς να υπολογίζουν ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου έχει πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη χωρίς προηγούμενο, θεωρείται δε απολύτως αναγκαία η παραμονή της στη διακυβέρνηση για όσο χρόνο απαιτείται για την ψήφιση και υλοποίηση των μέτρων διάσωσης της χώρας αλλά και την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους.
Απευθυνόμαστε σε όλους όσους θα πάρουν τις αποφάσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και ζητούμε:
1. Να μην διακοπεί ο πολιτικός βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά αντίθετα να στηριχθεί - πιθανώς μετά από ένα δομικό ανασχηματισμό - ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης υλοποίηση των αποφάσεων διάσωσης της χώρας.
2. Να δεσμευτούν τόσο η κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο και τα πολιτικά κόμματα που τη στηρίζουν, ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων θα φέρει και θα ψηφίσει στη Βουλή νέα και ισοδύναμα μέτρα, με στόχο την ανακούφιση των πληττόμενων μικρομεσαίων εισοδηματικών τάξεων, όπως :

α. Νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύονται - λόγω έκτακτων συνθηκών για μια τριετία - οι συναλλαγές σε ρευστό - άνω των 100 ευρώ - ενώ θα προσφέρονται κίνητρα σε καταναλωτές και εμπόρους (επιστροφή φόρου 5% και 2% αντιστοίχως για τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρεωστικές κάρτες ή κάρτες αναλήψεων) ώστε να αντληθούν πόροι έως και 20 δις ευρώ από τον «κλεμμένο» ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος φυσικών νομικών προσώπων.
β. Αντίστοιχο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διατραπεζική διαχείριση των ασφαλιστικών εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να αντληθούν πόροι για τα καταρρέοντα ασφαλιστικά ταμεία.
γ. Νομοσχέδιο για την επείγουσα αναδρομική εφαρμογή του πόθεν έσχες σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 ως το 2012, με κατά προτεραιότητα επιλογή ελέγχου όσων από το 2000 «έβγαλαν» ποσά άνω των 50.000 ευρώ στο εξωτερικό, με ταχύτατες και ευέλικτες διαδικασίες και προβλέψιμη μείωση προστίμων σε όσους «παλιννοστήσουν» τις καταθέσεις τους από το εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες, και μάλιστα παράλληλα με την τυχόν εφαρμογή συμφωνιών τύπου Γερμανίας - Ελβετίας, τις οποίες επικροτούμε και ζητάμε την επέκτασή τους και σε άλλα κράτη.
Ταυτόχρονα θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν στο ίδιο χρονικό διάστημα επείγοντα μέτρα ανακούφισης των πληττόμενων μικρομεσαίων οικογενειών όπως:
- «Κούρεμα» των επιτοκίων των δανείων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αναγκαστική επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης.
- Επιβολή σκληρών, εξοντωτικών ποινών σε όσους μετέρχονται συστηματικές διαδικασίες για επίτευξη παράνομου κέρδους στην εμπορία προϊόντων, ταυτόχρονη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για επίτευξη της ανάλογης μείωσης των τιμών, τουλάχιστον 40%.

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2012
Οι βουλευτές"


Οι κηπουροί ακόμη μιλάνε!

Από πού το γνώριζε;


«Δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, τον Ιούνιο αναμένονται νέα. Nα πούμε την αλήθεια στο λαό έρχονται τα ειδικά μισθολόγια» είπε ο κ. Μπεγλίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. μπεγλίτης, μόλις χθες. 

Αλήθεια πώς γνώριζε ότι πρόκειται να ληφθούν και νέα μέτρα τον προσεχή Ιούνιο, κάτι που αναφέρεται ρητώς στο κείμενο του νέου μνημοίου; Απέκτησε ξαφνικά μαντικές ικανότητες ή απλώς γνώριζε αυτά που είχαν αποφασισθεί και θέλησε να επιδείξει τις γνώσεις του σε όλους εμάς τους αδαείς και εμβρόντητους από την ομοβροντία των μέτρων που μας περιμένουν;


Η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα τα αποδεχθεί;

Καταιγίδα φορολογικών μέτρων από τον Ιούνιο!


Ένα πραγματικό θερινό μπουρίνι φόρων θα διαδεχθεί πολύ σύντομα τη χιονοθύελλα που πλήττει σήμερα μισθούς, συντάξεις και εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της νέας δανειακής σύμβασης.
Πράγματι, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η χώρα υπογράφοντας το νέο μνημόνιο, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να έχει επέλθει μία εκ βάθρων αλλαγή στα σημερινά φορολογικά δεδομένα που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέες αλλαγές στον ΦΠΑ, την ενοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα αλλά και στα πάσης φύσεως έσοδα από κινητές αξίες.
Πρόκειται για μέτρα σοκ που οδηγούν σε μία άνευ προηγουμένου φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την επίτευξη μιας δημοσιονομικής υποτίμησης που θα καταστήσει φθηνό το κόστος εργασίας και ακριβή την κατανάλωση.
Παράλληλα επιδιώκει ένα τελείως νέο μοντέλο συναλλαγής των πολιτών με τις φορολογικές Αρχές, αφού προτείνεται η κατάργηση τουλάχιστον των 2/3 του αριθμού των εφοριών, την παύση των πληρωμών φόρου στις ΔΟΥ και την αντικατάστασή τους με τραπεζικά εμβάσματα αλλά και απαγόρευση εφαρμογής οποιασδήποτε αμνηστευτικής ρύθμισης.
Η θεσμοθέτηση και εφαρμογή όλων των παραπάνω θα εποπτεύεται από έναν και μόνον επικεφαλής της διοίκησης εσόδων, ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση αυτή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στόχος, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο, είναι να υπάρξει μία φορολογική μεταρρύθμιση άνευ μεταβολών στον προϋπολογισμό προς απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να είναι δυνατές οι μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές και αναδιάρθρωση του φορολογικού βάρους κατά μήκος των φορολογικών κατηγοριών προς ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό το μεταρρυθμιστικό πακέτο θα περιλαμβάνει:
• - Την ακύρωση του ΚΒΣ και την αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.
• - Την εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων.
• - Την απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας.
• - Μία πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος και
• - ένα απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος.
Ο ΦΠΑ προτείνεται να διατηρηθεί κατ' αρχήν στα σημερινά επίπεδα προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναγκαίες μακροοικονομικές προσαρμογές.

1. Σύστημα επίλυσης διαφορών: Έως τέλος Μαρτίου 2012 θα πρέπει να εγκριθεί η νομοθεσία που θα καθιστά αναγκαίο για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις να εξαντλούν τη φορολογική επίλυση της διοικητικής διαφοράς πριν προχωρήσουν σε δικαστικές εφέσεις.
2. Αυστηρότεροι κανόνες για προσφυγή στα δικαστήρια. Ενίσχυση του θεσμού της φορολογικής διαιτησίας καθιστώντας το σύστημα που καθιερώθηκε το 2011 πλήρη λειτουργικό.
3. Χρήση πρόσθετων εργαλείων κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Συγκρότηση έως το τέλος Μαρτίου μηχανισμού που να διασφαλίζει ότι οι καταγγελίες που έχουν σχέση με απλήρωτα χρέη διαβιβάζονται για δίωξη στη Μονάδα Χρηματοπιστωτικών Πληροφοριών.
4. Αναβάθμιση προσωπικού. Έως το τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η εκ νέου αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών και διαμόρφωση του αριθμού των ελεγκτών στους 2.000. Για τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα καθιερωθεί ένα επίσημο πλάνο για την επισκόπηση της επίδοσης, το οποίο θα δίνει αναλυτικά τους στόχους βάσει των οποίων θα αξιολογείται η επίδοση των διευθυντών (μέχρι τον Ιούνιο του 2012). Αντικατάσταση των διευθυντών που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.
5. Μέτρα κατά της διαφθοράς. Έως το τέλος Ιουνίου 2012 θα συσταθούν υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και θα ενισχυθεί ο ρόλος της αρχής του ξεπλύματος χρήματος. Βελτίωση συστήματος για τη προστασία όσων καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση και εισαγωγή διαδικασιών για την εναλλαγή διευθυντών. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της διαφθοράς.
6. Ενίσχυση της αρχής ελέγχου των μεγάλων φορολογούμενων.
7. Κλείσιμο 200 εφοριών έως τον Δεκέμβριο. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθούν στόχοι στις εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες όπου συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και στόχοι επίδοσης για τους διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται.
8. Είσπραξη των μεγάλων οφειλών απευθείας από κεντρικό φορέα που θα εποπτεύει τις 35 μεγαλύτερες εφορίες.
9. Παύση πληρωμών στις ΔΟΥ: Έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012 σταματούν οι πληρωμές φόρου στις εφορίες. Οι πληρωμές θα γίνονται με υποχρεωτικά τραπεζικά εμβάσματα και πληρωμές σε τράπεζες ή τοπικά κέντρα δημοσίων υπηρεσιών.
10. Επίτροπος: Έως τον Σεπτέμβριο 2012 θα διοριστεί επικεφαλής της διοίκησης εσόδων ένα εξωτερικό άτομο με άψογα αξιολογικά στοιχεία φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα.
11. Πλήρη ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
12. Μηνιαίες δηλώσεις: Έως τον Μάρτιο του 2012 θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο της υποβολής μηνιαίων δηλώσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα φορολογούμενων να ενοποιηθεί η είσπραξη οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των μεγάλων φορολογούμενων, να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρήσεων και να καθιερωθούν συγκεκριμένοι εισπρακτικοί στόχοι για τους επιθεωρητές.
13. Να σταματήσουν ενδεχόμενες νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την είσπραξη φόρων και οφειλών κοινωνικής ασφάλισης αλλά και οι όποιες παρατάσεις ρυθμίσεων που ήδη τρέχουν.
Πέραν αυτών στις βασικές παραπάνω αρχές θα πρέπει να προστεθούν οι παρακάτω συμφωνημένες δράσεις για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τον διάλογο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
• - Πόθεν έσχες για όλους, μέσω της καταγραφής της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τη διαδικασία αυτή θα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δηλώσουν κάθε μορφής περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για την εμφάνιση μη δηλωθέντων μέχρι σήμερα χρηματικών ποσών και για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων. Τα κίνητρα αυτά θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
• - Παραστατικά για τις δαπάνες: Προτείνεται η πλήρης τεκμηρίωση του τρόπου διάθεσης του εισοδήματος, μετά την καταβολή των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
• - Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
• - Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Εξετάζεται να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Δεν αποκλείεται ο νέος φόρος ή το νέο τέλος που θα προκύψει, να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
• - Απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αναμόρφωση του φορολογικού ποινολογίου. Καταργούνται πολλές υποχρεώσεις τήρησης πρόσθετων βιβλίων, μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για άλλες παραβάσεις του συγκεκριμένου Κώδικα.
• - Φοροαπαλλαγές: Προβλέπεται κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών και επαναθέσπιση κάποιων εξ αυτών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, με το εθνικό φορολογικό σύστημα εξοικονομείται περί 1,5 δισ. ευρώ από την περικοπή των φοροαπαλλαγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ το δημοσιονομικό όφελος υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ.


  • Πηγή: εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ


Τελικά οι βολευτές που θα τα ψηφίσουν τι πληρώνουν;

"Πάγωσε" η Ελλάδα από την αποδοχή των μέτρων της τρόικας!


Μειώσεις εισοδημάτων που φθάνουν – σε κλαδικό επίπεδο – μέχρι και το 50% των σημερινών αποδοχών, αλλά και διάλυση, εν μια νυχτί, της υφιστάμενης πυραμίδας των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες σε 15 μήνες από σήμερα παύουν να ισχύουν στο μεγαλύτερό τους μέρος.
  Πρόκειται για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας. Ταυτοχρόνως πρόκειται για την πιο βίαιη μείωση εισοδημάτων της τελευταίας εξηκονταετίας (μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), όπως και για την απόλυτη ανατροπή θεσμικών κανόνων του συλλογικού δικαίου από 1955 και εντεύθεν (νόμοι 3239/55 και 1876/90).
Ολα αυτά περιλαμβάνονται στην συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας που καλείται να εγκρίνει η Βουλή. Σε «πρώτη ανάγνωση» τα μέτρα που θα υλοποιήσει η χώρα μας έως το 2015 περιλαμβάνουν μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ. ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.
Μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%. Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.
Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.
Ολες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος.
Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%. Καταργείται η μονιμότητα νέας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ανατροπές που προβλέπονται στις νέα δανειακή σύμβαση της χώρας:
- Συντάξεις: Αναζητούνται 600 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) για την χρηματοδότηση του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν μειώσεις κατά 15% στις κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και κατά 7% μειώσεις στο ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1.1.2012.
- Εφάπαξ: Έως τα τέλη Ιουνίου θα επανεξετασθούν όλες ου παροχές των ταμείων εφάπαξ βοηθημάτων.
- Είσπραξη εισφορών: Αναθεωρείται το σύστημα είσπραξης των εισφορών και από τον επόμενο μήνα ενοποιείται η είσπραξη και ο έλεγχος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
- Κοινωνικά επιδόματα: Περικοπή προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και διακοπή τους σε περιπτώσεις υπερβάσεων. Στόχος η εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2013 - 2015.
- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων: Επιδιώκεται η μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% έως το 2015. Η συμφωνία ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να επιτύχουν το αποτέλεσμα αυτό με συμφωνία έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής μέτρα: Μείωσή του κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωσή τους και έως το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
- Νέοι. Επιπλέον μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών). Ο εισαγωγικός μισθός για τους νέους διαμορφώνεται στα 511 ευρώ.
- Ωριμάνσεις. Παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις μισθών (τριετίες πολυετίες) έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-
Επιπλέον μείωση των κατώτατων έως το Ιούλιο. Προβλέπεται έως τέλη Ιουλίου 2012, να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της γενικής σύμβασης (ΕΓΣΣΕ) με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες. Τούτου δοθέντος να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός τον μισθό της Πορτογαλίας (566 ευρώ).

- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων. Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.
- Κατάργηση των συμβάσεων. Οι σημερινέ ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Δηλαδή το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτήτως άλλης ημερομηνίας.
- Μετενέργεια. Η ισχύς της μετενέργειας μειώνεται σε τρεις από έξι μήνες. Ένα δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, τότε ως βάση των αποδοχών θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
- Μονιμότητα ΔΕΚΟ. Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ, τράπεζες.
- Διαιτησία. Καταργείται η μονομερής προσφυγής στη διαιτησία. Ακόμη και στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, θα τίθενται μόνο οι βασικοί μισθοί. Για την λήψη απόφασης θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
- Μη μισθολογικό κόστος – Μείωση εισφορών. Μειώνονται κατά 2% οι ασφαλιστικές εισφορές με την κατάργηση των εισφορών υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί καταργούνται.
- Μειώνονται περαιτέρω κατά 3% οι εισφορές του ΙΚΑ από 1.1.2013. Τα διαφυγόντα έσοδα δεν θα καλύψει ο προϋπολογισμός, αλλά ελπίζεται να αυξηθούν οι εισπράξεις μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής.
- Νέα μείωση συντάξεων. Γίνεται σαφές πως εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό, τότε θα υπάρξει νέα αναπροσαρμογή – μείωση όλων των συντάξεων.
- Ειδικά επικουρικά ταμεία. Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός. Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δημόσιος τομέας
Πέραν των μέτρων για τον ιδιωτικό τομέα στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπονται μέτρα και για τον δημόσιο τομέα.
Απολύσεις στο δημόσιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, συνέχιση της εργασιακής εφεδρείας, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων και περιορισμός των εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Τέλος μέχρι το Ιούλιο θα επανεξετασθούν (μειωθούν) όλα τα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More