4.3.12

Οι δημοκρατίες σπανίως ή ποτέ δεν εκλέγουν τους καλλίτερους ηγέτες!

Oι δημοκρατίες ,σπανίως ή ποτέ, δεν εκλέγουν τους καλλίτερους ηγέτες.


Σύμφωνα με άρθρο,το οποίο δημοσιεύθηκε στην Daily Mail, έρευνα του καθηγητού David Dunning, ενός ψυχολόγου του πανεπιστημίου Cornell, επισημαίνει ότι η θεωρία της δημοκρατίας έχει ένα ατυχές ελάττωμα επί της αρχής - η πλειοψηφία των πολιτών,ψηφοφόρων, είναι πολύ ηλίθιοι για να επιλέξουν τον καταλληλότερο υποψήφιο.
Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη, η δημοκρατική διαδικασία βασίζεται στην υπόθεση ότι η πλειοψηφία των πολιτών, αναγνωρίζει τον καλλίτερο πολιτικό υποψήφιο, ή την καλλίτερη πολιτική ιδέα, και βάσει λογικής θα έπρεπε να επιλέξη αντιστοίχως τον καλλίτερο υποψήφιο και την καλλίτερη πολιτική ιδέα.Αντιθέτως ,όμως, ένα μεγάλο μέρος ,με αυξανόμενες τάσεις, της έρευνας απέδειξε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες παράγουν μέτριους πολιτικούς ηγέτες και αντίστοιχες πολιτικές. Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να συμβάλουμε στην έρευνα και να επισημάνουμε πως στην χώρας μας προάγονται όχι μέτριοι πολιτικοί αλλά ανίκανοι σε βαθμό επικινδυνότητος.
Συνεχίζοντας η έρευνα, δείχνει πως άνθρωποι με χαμηλό πνευματικό επίπεδο είναι εκ φύσεως ανίκανοι να κρίνουν την επάρκεια άλλων ανθρώπων, ή την ποιότητα των ιδεών των. Για παράδειγμα αν οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν από φορολογικές μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ δύσκολο γι αυτούς να αναγνωρίσουν τους υποψηφίους που είναι γνώστες του αντικειμένου. Ως αποτέλεσμα αυτού, όσες πληροφορίες και να έχουμε για τους πολιτικούς υποψηφίους, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την εγγενή αδυναμία πολλών ψηφοφόρων να κρίνουν ορθώς.
Ο καθηγητής David Dunning και ο συνάδελφος του καθηγητής Justin Kruger του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έχουν αποδείξει επανειλημμένως την αυταπάτη( ψευδαίσθηση που τους έχει δημιουργήσει το ίδιο το πολιτικό σύστημα) των ανθρώπων όταν πρόκειται για τις ίδιες τις δικές τους διανοητικές δεξιότητες.Είτε εξέταζαν την ικανότητα ανθρώπων να βαθμολογήσουν το πόσο αστείο είναι ένα ανέκδοτο, την ορθότητα της γραμματικής, ή την προσωπική τους επίδοση σε μια παρτίδα σκάκι, οι δυο καθηγητές ανεκάλυψαν πως οι άνθρωποι αξιολογούν την προσωπική τους επίδοση ως «άνω του μετρίου» - ακόμα κι αυτοί που αντικειμενικώς έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις.Παραδόξως,βέβαιως, οι άνθρωποι που μετείχαν στην έρευνα κατάφεραν με τρομερή ακρίβεια να αναγνωρίσουν αυτούς που είχαν χαμηλές επιδόσεις αλλά απέτυχαν να αναγνωρίσουν αυτούς με τις καλλίτερες.
«Αν έχεις ελλείψεις στις γνώσεις σου σε έναν συγκεκριμένο τομέα, τότε δεν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις τις ελλείψεις σου ή τις ελλείψεις των άλλων» αναφέρει ο καθηγητής Dunning και συμπληρώνει « οι πραγματικά αδαείς άνθρωποι μπορούν να είναι οι χειρότεροι κριτές υποψηφίων και ιδεών, αλλά όλοι μας πάσχουμε από κάποιο βαθμό τύφλωσης που απορρέει από την προσωπική μας έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης» .Φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε γνώστες κάθε επιστήμης και θεωρίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίσουμε σε κάποιον την ανωτερότητα του σε διαφόρους τομείς. Άλλωστε αυτό αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της ιδεολογίας μας, η ιεραρχική δομή που πηγάζει από την φυσική αριστοκρατία.
Ο δόκτωρ Nato Nagel,Γερμανός κοινωνιολόγος, εφήρμοσε στην πράξη την θεωρία των Dunning και Kruger προσομοιώνοντας σε υπολογιστή μια δημοκρατική εκλογή. Στο μαθηματικό του μοντέλο για την εκλογή,αξίωσε ότι οι ηγετικές ικανότητες των ψηφοφόρων διανεμήθηκαν σε μια κωδωνόσχημη καμπύλη (bell curve)- μερικοί ήταν πραγματικά καλοί ηγέτες, κάποιοι πολύ κακοί, αλλά οι περισσότεροι ήταν μέτριοι - και ότι κάθε ψηφοφόρος δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τις ηγετικές ικανότητες ενός πολιτικού υποψηφίου, ως καλλίτερες από τις δικές του.Όταν έγινε η προσομοίωση ανεδείχθησαν νικητές, οι υποψήφιοι των οποίων οι ηγετικές ικανότητες ήταν κατά το ελάχιστο καλλίτερες από τον μέσο όρο.
Ο Δρ Nagel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: οι δημοκρατίες σπανίως ή ποτέ δεν εκλέγουν τους καλλίτερους ηγέτες.
ΠΗΓΗ


Πριν 55 χρόνια...


...Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να καθαρίσουμε το δικό μας,
να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να μπολιάσουμε το δικό μας,
να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου
να βάψουμε το δικό μας
να μη μπορέση πια ποτέ
να το ξεθωριάσει ο φόβος.
Να πάρουμε το τελευταίο σου βλέμμα
να μάς κοιτάζει μη ξεστρατίσουμε,
να πάρουμε την τελευταία σου εκπνοή
νάχουμε οξυγόνο ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια,
να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις
νάχουμε να τραγουδάμε ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά…


(Κ. Μόντης, «Στιγμές», 1958)

Σαν σήμερα πριν 55 χρόνια, στις 3 Μαρτίου 1957, έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά των Άγγλων, στην περιοχή Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Άγγλοι που τον είχαν κυκλώσει έριξαν βενζίνη στο σπήλαιο - κρησφύγετό του και του ζήτησαν για τελευταία φορά να παραδοθεί. Ο ήρωας αρνήθηκε, και έγινε παρανάλωμα της φωτιάς.

Έκανε έτσι πράξh αυτό που είχε γράψει το 1950, υπηρετώντας ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του ΕΣ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα: «Την Λευτεριά μας, το ιδανικό των ιδανικών μας, την υπέγραψα κι εγώ, όχι μόνο σε χαρτί, μα φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα φαντάρου και θα την υπογράψω οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσει η Κύπρος μας και με το αίμα μου...». Καθώς κι αυτό που είχε πει λίγουςμήνες πριν τη θυσία του στη Μονή Μαχαιρά, «Θα τους μάθω όλους τους αγωνιστές μας, όλα τα παλληκάρια μας, να πεθαίνουν. Έφθασε η στιγμή που δεν θα ξαναϊδεί ο εχθρός κανένα να παραδίδεται...».

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.

Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Πολύ γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, της μεγαλύτερης απελευθερωτικής οργάνωσης στο νησί, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αντιστασιακής του δράσης έλαβε τα ψευδώνυμα «Ζήδρος», «Ρήγας», «Αίαντας», «Άρης», «Μάστρος» και «Ζώτος».

Οι Άγγλοι κατακτητές έκαναν πολλές προσπάθειες για να τον συλλάβουν και τον επικήρυξαν με 5.000 λίρες. Ο Αυξεντίου πάντα τους ξέφευγε και ποτέ δεν έχασε το κουράγιο του. Μια φορά μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους άγγλους διώκτες του χωρίς να τον αναγνωρίσουν. Στις 10 Ιουνίου του 1955 βρήκε την ευκαιρία να παντρευτεί την αγαπημένη του Βασιλική στο μοναστήρι του Αχειροποιήτου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ο Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου, όχι μόνο οδήγησε τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά άφησε τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Αμέσως, απόσπασμα από 60 στρατιώτες έφθασε εκεί το απόγευμα της 2ας Μαρτίου. Περικύκλωσε τη σπηλιά και κάλεσε τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Ο επικεφαλής του βρετανικού αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Μίντλετον, πλησίασε την είσοδο της σπηλιάς και φώναξε: «Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου, αλλιώς θα επιτεθούμε». Κάποιος απάντησε: «Καλά παραδινόμαστε». Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω, όχι και ο Αυξεντίου. Ο Μίντλετον τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί, αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση «Μολών λαβέ».

Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες όρμησαν μέσα στην σπηλιά. Ο Αυξεντίου τους υποδέχτηκε με καταιγιστικά πυρά. Οι τρεις Βρετανοί οπισθοχώρησαν έντρομοι, ο τέταρτος, ένας δεκανέας, έπεσε νεκρός. Ο Μίντλετον ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες κατέφθασαν αμέσως με ελικόπτερα. Η μάχη συνεχίσθηκε για 10 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους επιτιθέμενους. Μπροστά στο αλύγιστο θάρρος του Αυξεντίου και αφού χρησιμοποίησαν όλων των ειδών τα όπλα, οι Βρετανοί έρριψαν στη σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Τεράστιες φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο, για να τυλίξουν σε λίγο το κορμί του Αυξεντίου.

Η μάχη τελείωσε στις 2 το βράδυ της 3ης Μαρτίου 1957. Το πτώμα του ηρωικού πατριώτη βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε την επομένη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα». Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν μόλις 29 ετών.

Πηγή


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More