18.7.12

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!

Γερμανός, Γερμανός & Μιλτιάδου: ΑΘΑΝΑΤΟΙ!


6a1Κηδεύτηκαν στις 16 Ιουλίου, στον ΙΝ Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσό, με 38 χρόνια καθυστέρησης, τα λείψανα των τριών αγνοουμένων Αλέξανδρου Γερμανού, Ανδρέα Γερμανού και Αιμίλιου Μιλτιάδους, που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Ιλαρίωνα. Η εκταφή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου. Πλέον τα συγγενικά τους πρόσωπα θα μπορούν να επισκέπτονται τον τάφο τους για να εναποθέσουν ένα λουλούδι... Ο Ερυθρός Σταυρός ενημερώθηκε για τους τρεις ομοεθνείς μας στις 7 Αυγούστου, από Έλληνα κάτοικο της Κερύνειας που είχε και αυτός συλληφθεί και αφέθηκε ελεύθερος.
Τα ψέματα των Τούρκων δολοφόνων 
Οι τρεις Έλληνες είχαν αιχμαλωτιστεί στις 2 Αυγούστου 1974, από ομάδα Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι συνοδεύονταν από γνωστό Τουρκοκύπριο αλλά και έναν Τουρκοκύπριο αξιωματικό. Αρχικά τους είπαν ότι θα τους πάνε για ανάκριση και ότι θα επιστρέψουν αργότερα στα σπίτια τους. Οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Κερύνειας. Ο Ερυθρός Σταυρός μετέβη εκεί μόλις γνωστοποιήθηκε η αιχμαλωσία τους, αλλά οι Τούρκοι, κατά την πάγια πρακτική τους, αρνήθηκαν στο κλιμάκιο την εκεί κράτηση αιχμαλώτων. Στις 11 Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι μετέφεραν τον Μιλτιάδους και τους δύο γαμπρούς του, μαζί με ανεξακρίβωτο αριθμό άλλων αιχμαλώτων προς άγνωστη κατεύθυνση και από τότε, χάθηκαν τα ίχνη τους. Είναι φανερό ότι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εν ψυχρώ, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες.
Ποιοι ήταν οι ήρωές μας
Ο αρτοποιός Αιμίλιος Μιλτιάδους ήταν παντρεμένος με τη Μαρούλλα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: την Παναγιώτα, τον Γιώργο και τον Μιλτιάδη. Ο οικοδόμος Αλέξανδρος Γερμανός ήταν παντρεμένος με τη Δώρα και πατέρας ενός παιδιού, του Ανδρόνικου, ο οποίος γεννήθηκε μερικές πριν την εξαφάνιση του Αλέξανδρου.
Ο οικοδόμος Ανδρέας Γερμανός ήταν άγαμος και ζούσε με την οικογένειά του στην Κερύνεια. Με τον αδελφό του Αλέξανδρο και τον γαμπρό του Αιμίλιο, πήγαν μαζί στο Καράκουμι και στην Κερύνεια, όπου και αιχμαλωτίστηκαν.
Η αιχμαλωσία
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, «όταν εκδηλώθηκε η εισβολή ο Αλέξανδρος και ο Αιμίλιος κατατάχθηκαν έφεδροι στο 251 Τάγμα Πεζικού η έδρα του οποίου βρισκόταν στη Γλυκιώτισσα Κερύνειας. Το τάγμα, που επάνδρωνε τη γραμμή άμυνας στη Γλυκιώτισσα, δέχθηκε μεγάλη επίθεση από τους εισβολείς, οι οποίοι διέθεταν βαρέα όπλα, άρματα μάχης, αεροπορία και ναυτικό. Η υπεροπλία τους, ανάγκασε το τάγμα, προ του φάσματος του εγκλωβισμού, να οπισθοχωρήσει. Κάτω από τα συνεχή πυρά των εισβολέων, ένας αριθμός στρατιωτών του τάγματος εγκλωβίστηκε σε περιοχές οι οποίες καταλήφθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους, ο Αιμίλιος Μιλτιάδους και ο Αλέξανδρος Γερμανός που κατέληξαν στο χωριό Καράκουμι όπου συνάντησαν τις οικογένειές τους. Όλοι μαζί μετακινήθηκαν στην Πάνω Κερύνεια, στην οικία του Γιώργου Μιλτιάδους, πιστεύοντας ότι εκεί θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια». Η συνέχεια, ήταν τραγική. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More